Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Vitesse krijgt er acuut probleem bij: ‘Betrokkenen maken zich zeer grote zorgen’

Laatste update:

Vitesse heeft er een acuut probleem bijgekregen, zo schrijft clubwatcher Jeroen Kapteijns in een uitgebreide analyse in De Telegraaf. De Arnhemmers staan twee jaar na de inval van Rusland in Oekraïne nog altijd onder Russisch bewind en dat is het Ministerie van Economische Zaken ‘een doorn in het oog’, aldus Kapteijns. “Zoals de club er nu voorstaat is de kans klein dat er voor het komende seizoen een licentie wordt verstrekt. Als die uitblijft, kan Vitesse komend seizoen geen betaald voetbal spelen”, klinkt het.

Omdat de overname van Vitesse door de Common Group onder leiding van zakenman Coley Parry niet is goedgekeurd door de KNVB is de club nog altijd eigendom van Valeriy Oyf, een Russische zakenman. Economische Zaken heeft Vitesse enkele maanden geleden al verteld dat de Russische banden zo snel mogelijk verbroken moeten worden.

De Arnhemmers hebben recent een nieuwe brief gekregen, schrijft Kapteijns. “Daarin is de zaak op scherp gezet. Dit is een ernstige kwestie omdat overtreding van de sanctieregelgeving een economisch delict is en daarmee een veel grotere impact heeft dan eerdere zaken, zoals het niet informeren van de licentiecommissie over een wisseling van bankier, die binnen het verenigingsrecht van de KNVB werden aangepakt.”

Oyf


Oyf, die Vitesse nu dus nog steeds in handen heeft, heeft daarnaast eind vorig jaar bevestigd dat hij geld heeft geleend van Roman Abramovich, de oud-eigenaar van Chelsea. “In de sanctiewetgeving is ook opgenomen dat iemand die zakelijk gelieerd is aan een gesanctioneerde persoon onder de loep genomen moet worden. De ontboezeming van Oyf heeft de aandacht van Economische Zaken gewekt”, vervolgt Kapteijns.

De KNVB stelde enkele maanden geleden een onderzoek in over de banden van Vitesse met Abramovich, die zeer nauw betrokken zou zijn geweest bij de Arnhemmers gedurende zijn tijd bij Chelsea. De uitspraak van dat onderzoek volgt op korte termijn en kan ook gigantische problemen veroorzaken voor Vitesse.

“Als Vitesse getroffen wordt door de sanctiewetgeving dan treft de Arnhemse club naar verwachting eenzelfde lot als eerder Chelsea”, gaat de journalist verder. “De bezittingen en tegoeden van eigenaar Abramovich werden bevroren en daar viel ook de Londense club onder, waardoor Chelsea bijvoorbeeld per direct geen transfers meer mocht doen en de normale bedrijfsvoering werd stopgezet. Zo moest onder andere de fanshop worden gesloten.”

Licentie voor volgend seizoen komt serieus in gevaar


De licentie van Vitesse voor volgend seizoen is in gevaar, schrijft Kapteijns. Als de club die niet krijgt, dan kan het geen betaald voetbal spelen. “Betrokkenen maken zich inmiddels zeer grote zorgen over de toekomst van het betaald voetbal in Arnhem. Zoals de club er nu voorstaat is de kans klein dat er voor het komende seizoen een licentie wordt verstrekt. De tijd begint te dringen, want met het oog daarop zijn er de komende maanden belangrijke deadlines en een reële oplossing om de grote problemen aan te pakken dient zich nog steeds niet aan.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
20 hints ??#voetbal
Reacties

Het begint nu wel echt serieuze vormen aan te nemen. Wat een wanbeleid is het geweest de afgelopen jaren.

Er is alleen één ding dat ik niet snap. Door die hele oorlog is alles van Rusland verboden, begrijpelijk. De aandelen, die Vitesse en Oyf allang hadden willen laten overbrengen, mógen niet worden overgebracht omdat de KNVB niet akkoord gaat en wachten op onderzoek. Hoe kan het ministerie dan nu zeggen dat ze op moeten schieten, als ze zelf in de spagaat staan door andere instanties en onderzoeken? Moeten dan die instanties (Integis, KNVB) juist niet worden aangesproken?

Ronduit meten met twee maten, belachelijk.

De KNVB maakt wel geld over naar Russische hackers en keurt transfers van en naar Rusland wel goed, met wat wat voorn voorwaarden dan ook. Daar hoor je het ministerie niet over.

Daarbij duurt het onderzoek, ongeacht het eindresultaat, belachelijk lang. Het is zelfs zo dat vanuit de KVNB vrijwilligers hiermee actief zijn. Bij een top 3 club, zonder enige haat, had dit nooit zo lang geduurd.

Er is totaal geen meebewegen vanuit Zeist.

Vitesse wordt extra hard tegen de muur gezet, waar ze allang staan. Los daarvan had Vitesse allang proberen op eigen benen te staan. Het plan wat nu (hopelijk op tijd) in werking wordt gezet met een minderheidsbelang voor Parry.

4 maart 2024 om 20:21

Nee hoor, die transfers van Twente (ugalde) zijn van slechte smaak maar niet tegen de sanctie wetgeving in. Terwijl Vitesse het speeltje was van de gesanctioneerde Abrahamovic… of als men naïef is en Oyf als eigenaar zag, zelfs dan is Vitesse fout door gefinancierd te worden door abrahamovic. Nog los van de financiële wirwar, schimmigheid en niet (tijdig) melden.

4 maart 2024 om 20:26

Wat is het verschil tussen de wetgeving inzake transfer Ugalde en Oyf die de club van de hand wilt doen, een schuld heeft kwijtgescholden, maar de nieuwe eigenaar niet is goedgekeurd?

4 maart 2024 om 20:32

Daar heeft Economische zaken toch niks mee te maken? Die tikken Vitesse op de vingers over het eigenaarschap van iemand die banden heeft met een persoon die op de sanctielijst staat.

Dat de KNVB een nieuwe eigenaar niet goedkeurt staat daar los van. Economische zaken zal het een zorg zijn wie de nieuwe eigenaar wordt, als ie maar niet op de sanctielijst staat.

4 maart 2024 om 20:36

Misschien had Vitesse jaren geleden moeten accepteren dat het geen club is voor de subtop en niet haar ziel moeten verkopen aan allerlei buitenlandse investeerders die niets hebben met Vitesse. Het is al jaren een dramatisch beleid die de mooie club Vitesse naar de afgrond brengen.

Al die buitenlanders en ook die Amerikaan willen alleen uit eigen belang beter worden van Vitesse. Daarom gaat de club kapot. Wees daar boos op en niet op beleidsmakers die niet willen dat Vitesse schade berokkent aan het Nederlandse voetbal.

4 maart 2024 om 20:42

Dus geld naar Russische hackers en transfers met Russisch geld mogen wel, los of dit op de prompt in het leven geroepen sanctielijst staat of niet. Dit is toch immoreel. Er wordt een kant gekozen op basis van één gedachtegoed, de kant van Oekraïne. Los of dit later wel of niet terecht is, Vitesse is toch als derden of vierden hiermee opgezadeld.

het wordt Vitesse ook niet echt makkelijk gemaakt zo. Eerst 1.5 jaar onderzoek doen en dan vervolgens dit zeggen. Omdat die stakker van een Putin die oorlog begon krijg je dus al die sancties waar Vitesse eigenlijk helemaal niks aan kan doen. En ze konder geen stap verder zetten omdat de KNVB zo traag was.

Hopelijk komt dat plan met "de vrienden van Arnhem/vitesse" van de grond.

4 maart 2024 om 21:56

Vitesse kon geen stap verder zetten omdat de KNVB zo traag was?

De procedure heeft zo lang geduurd omdat Vitesse steeds onvolledige informatie verstrekte en omdat Coley de herkomst van zijn geld niet wilde aantonen.
De KNVB is juist heel coulant geweest door Vitesse steeds opnieuw extra tijd te geven om alsnog de juiste informatie aan te leveren.

Dit blijft voor mijn gevoel meten met 2 maten. Zullen genoeg investeerders zijn die ook handel hebben met Israel. Het ICC heeft over Israel en de regering daar in tegenstelling tot Rusland geoordeeld dat ze genocide plegen. Waarom worden de personen die daar banden mee hebben dan niet op een sanctielijst gezet en de clubs die geld trekken uit zulke investeerders aangepakt? Zo zuur voor Vitesse waar ze als club weinig kunnen doen tegen een eigenaar die met “vies geld” binnenkomt. Voor de oorlog was alles geoorloofd maar de voorwaarden zijn tussentijds gewijzigd.

Moet toch wel een zijdeur open gaan voor clubs, net zoals ze dat met spelers hadden gedaan die in rusland speelde. Al met al een bizarre zaak.

4 maart 2024 om 20:24

Fake news. Israel is niet veroordeeld voor genocide want er is geen uitspraak. Alleen dat Israël alles moet doen om het te voorkomen in theorie. Israël is niet gesanctioneerd…. (Vecht juist tegen een gesanctioneerde hamas) dus de vergelijking gaat mank met Rusland.

4 maart 2024 om 20:33

Vreemd dat voetbalzone toelaat om op politieke topics te kunnen reageren? Dacht dat in voetbal site is?dus sport? En volgens mij staan sport en politiek los van elkaar.. maar wacht even hier meten we ook met 2 maten. Palestijnse vlaggen etc zijn verboden… en oekraine wordt het hele voetbal meegenomen mogen vlaggen peace etc. En volgens mij dood israel momenteel niet alleen terroristen maar ook kinderen? Ouders? De gewone mens van vlees en bloed net zoals jij en ik…. Maar wellicht omdat het moslims zijn het voor de wereld(europese deel) minder erg is… of omdat de Israeliers alles beheren met hun geld in de wereld

4 maart 2024 om 20:42

@bosnapride brate deze mensen zullen niet huilen om dingen die ver van hun bed speelt. Emotie van hun is gereguleerd. Er zal een dag komen dat het te dichtbij is en de medemens waar ze zich niet druk om maken wel de hulp gaan vragen.
Israel brengt NL hoop. Die hoop word ook binnenkort kapot gemaakt als ze zien dat Israel alleen bang is van Israel en verder niemand nodig denken te hebben.

4 maart 2024 om 20:58

@jan klopt dat er nog geen uitspraak is. De rechtszaak tegen Israel is pas net begonnen.

Wel heeft het internationale hof gezegd dat het waarschijnlijk is dat Israel genocide pleegt. Dat Israel zich per direct moet gaan houden aan de genocide conventie, dat Israel per direct volksvertegenwoordigers die oproepen tot genocide moeten veroordelen en per direct hulpgoederen (voedsel) moeten toelaten.

Dit is echter een voetbal forum. Geen politieke site om voorkeuren voor rusland, israel, noord korea etc te promoten.

Graag verder ontopic bij voetbal houden aub.

4 maart 2024 om 22:48

Ja en daar gaat het dan ook precies om. Hoe voetbalclubs de dupe zijn van wereldwijde politieke wanbeleid. Het klopt inderdaad dat ze niet veroordeeld maar opgedragen zijn om genocide te voorkomen. Echter spreken de filmpjes boekdelen, afijn laten we het bij Vitesse houden. Toen Abramovic jarenlang bij chelsea zat genoot hij veel aanzien. Heel veel geld in gepompt en toen Rusland Oekraine binnenviel werden terecht sancties ingesteld. Daar ging niet veel tijd overheen. Dat doen ze niet bij andere conflicten. Waarom moeten voetbalclubs hier de dupe van zijn? Eigenaren die op de sanctielijst staan straffen en weren prima, maar verzin dan een constructie die het ontbinden mogelijk maakt. In plaats daarvan moet een club als Vitesse eraan ten onder gaan, politiek wanbeleid ten top. Als er een scheet gelaten word in een ver land zijn ze er zo bij, serieuze gevolgen van een buitenlands conflict in binnenland oplossen lukt blijkbaar niet. Snap je de context van mn post nu beter?

5 maart 2024 om 00:06

Maar de Palestijnen mogen wel? Die mensen die nu al 5 maanden lang mensen gijzelen die ze uit een ander land hebben ontvoerd. Zonder reden hebben ze tijdens die actie honderden mensen verkracht en vermoord. Nog steeds geven de Palestijnen Hamas niet op, waarom? Je kunt zo'n terreurgroep toch niet steunen? Israël is zeker niet schoon, maar de enige reden dat men nu in de Gazastrook is, is toch echt door Hamas veroorzaakt. En als die Palestijnen de Hamas mensen nu eens niet de hand boven het hoofd houden, dan zou ik nog enige medelijden kunnen hebben. Nu is Israël gewoon verplicht hun uiterste best te doen die gegijzelde mensen terug naar Israël te krijgen en alle middelen zijn voor Israël geoorloofd en dat is best te begrijpen vanuit een neutraal standpunt.

Dit doet mensen/clubs goed nadenken voordat ze hun ziel verkopen.
Uit elk drama zijn wijze lessen te leren.

4 maart 2024 om 20:36

@tinus45 ziel verkopen maar ondertussen is het oke als clubs in de UK wel de voetbalziel verkoopt aan amerikanen. Begrijpelijk USA die jaren lang oorlog hebben gevoerd met argumenten die niet klopten. Die zaken van hun staan hier ook nog steeds in NL. Het is tijd dat de clubs en al het andere buiten voetbal om niet word gestraft omdat ze samen werkten met russen.
Anders mag de behandelingen richting USA ook het zelfde zijn met bedrijven die ze hier hebben en dan noem ik het zielloze Israel nog niet eens als voorbeeld.

Racisme is slecht, tenzij je Russen uitsluit.
Ja want als je Rus bent, betekend het dat je automatisch verantwoordelijk bent voor wat je land doet.
Kijk ons eigen mooie kikkerlandje, het volk zegt A, regering doet B. Oh wacht dat is het tegendeel.

Wat maakt het nou uit dat ze een Russische eigenaar hebben.

4 maart 2024 om 20:52

Het gaat er oa om dat Abramovich op de sanctielijst staat. Dat is niet de gemiddelde Rus, vandaar dat ie erop staat.

Er is zeker wanbeleid daar. En Russisch geld was altijd al een beetje bevraagbaar. Maar het zou wel zonde zijn als Vitesse hierom verdwijnt uit het betaalde voetbal. Aan die verschrikkelijk oorlog van Poetin kunnen ze echt niks doen. De nieuwe eigenaar mag ook niet, dus Vitesse verdient denk ik wel coulance om haar voortbestaan te realiseren. Desnoods onteigend de staat die Oyf dan maar gewoon en wordt de club onder geschikte bieders verkocht.

Er zitten wel behoorlijk wat cirkelredeneringen bij. Ondertussen is Vitesse al meer dan anderhalfjaar bezig met de overname, om van de Russische eigenaar af te komen. In de tussentijd is er nu eindelijk (tijdelijke) duidelijkheid gegeven, maar is de zaak nog lopende.

In de tussentijd heeft ING al meermaals gedreigd om de bankrekening op te zeggen omdat je nog volgens de papieren banden hebt met Rusland (lees: Oyf), waardoor je een tweede bankrekening moet openen want zonder bankrekening kan je niet opereren, doe je dat, komt de KNVB binnenvallen om je een boete te geven gezien er een andere bankrekening is geopend.

Keuren ze vervolgens eindelijk de overname af, komt het Ministerie van EZ om te dreigen dat je mogelijk je licentie kwijtraakt. Je hebt verdomme langer dan anderhalfjaar moeten wachten op een eerste uitspraak, maar het Ministerie staat vervolgens binnen een maand klaar om te dreigen met sancties.

Het heeft er zo langzaamaan (ook gezien de ontboezeming van Oyf) meer de schijn van dat de KNVB het eigen straatje probeert schoon te vegen, omdat ze dus in een eerder stadium met die overname zelf ook het huiswerk niet goed hebben gedaan.

Idiote situatie, enerzijds mag Vitesse niet van de de Russen af; anderzijds krijgen ze geen licentie omdat ze nog niet van de Russen af zijn. Hoewel het al lang verrot is binnen de club, mag je een eventueel faillissement 100% op het conto van ‘Zeist’ zetten als die licentie niet doorgaat. Vreselijk instituut, die hele KNVB. Twente mag Ugalde wel verkopen? PSV mag Til wel overnemen van Spartak Moskou? Belachelijk.

5 maart 2024 om 00:20

100% op het conto van Zeist? Hou toch op man. De KNVB heeft misschien niet geholpen, maar bij Vitesse mag ook echt wel de hand in eigen boezem worden gestoken.

5 maart 2024 om 10:03

Als ze de licentie kwijtraken en daarom failliet gaan is dat inderdaad 100% op conto van Zeist. Alle andere redenen uiteraard niet. Maar jij leest, of in elk geval begrijpend lees, niet zo best.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren