Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Vitesse kan overheidssteun vergeten; stadioneigenaar geeft hoop op overleving op

Laatste update:

De gemeente Arnhem en provincie Gelderland zijn geenszins van plan om Vitesse de helpende hand toe te reiken. Zij zien geen reden om de club van financiële ondergang te behoeden, zo laten zij desgevraagd weten aan NU.nl. Ook vastgoedmagnaat en eigenaar van Stadion Gelredome Michael van de Kuit trekt Vitesse niet uit het slop, zo laat hij weten aan Omroep Gelderland.

"Vitesse is een commerciële club", wordt een woordvoerder van de gemeente geciteerd door de nieuwswebsite. "We dragen de club een warm hart toe, maar we zijn geen betrokken partij." Ook op steun vanuit de provincie hoeft de Arnhemse clubleiding niet te rekenen.

"Vitesse is een betaaldvoetbalclub waar we geen enkele betrokkenheid bij hebben", laat een woordvoerster weten aan NU.nl. Derhalve kan Vitesse nog eens twee mogelijke levenslijnen wegstrepen. Crisismanager Paul van der Kraan en de nieuwe directeur Edward Reijntjes moeten alles uit de kast halen om het voortbestaan van de club te garanderen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Eerder leverde het tweetal namens Vitesse een conceptplan in om te overleven. In dat plan gaat Vitesse uit van twee jaar voetbal in de eerste divisie, zo liet Reijntjes woensdag tijdens een mediabijeenkomst weten. De KNVB reageert uiterlijk deze week op dat voorstel.

Op die bijeenkomst verklaarde de directeur tevens dat Vitesse met een acuut geldtekort van zo'n vier miljoen euro kampt. Bovendien staan er voor zestien miljoen euro leningen uit bij crediteuren. Mede door de transfer van Million Manhoef naar Stoke City kan de hekkensluiter het seizoen in elk geval wel uitspelen.

"Voor 15 juni moeten we een sluitende begroting indienen bij de KNVB", liet Reijntjes optekenen. Als Vitesse dat niet lukt, verliest de club de proflicentie. "Vitesse staat nog altijd op omvallen. Dat heb ik vanaf het begin gezegd. We zijn zwaar verliesgevend."

Vitesse hoopt dat het via een zogenaamde WHOA-procedure een faillissement kan afwenden. "Als de rechter oordeelt dat een onderneming levensvatbaar is, gaat een herstructureringsdeskundige schulden saneren. ADO Den Haag (2021) en VVV-Venlo (2023) zijn op die manier van de ondergang gered", duidt NU.nl.

Coley Parry


Omdat ook de overheidsinstanties geen medewerking wil verlenen is het van levensbelang dat vermogende geldschieters te hulp schieten. Daarbij wil Vitesse af van Coley Parry, maar heeft het een flinke schuld bij de Amerikaan openstaan.

Parry zou er voor openstaan om een deel van die schuldlening kwijt te schelden, daar hij bij een faillissement al zijn geld zou verliezen. De Amerikaan zou dan wel zeggenschap bij de club willen houden, iets waar Reijntjes en Van der Kraan absoluut geen heil in zien. Parry heeft een voorstel ingediend om drie miljoen euro extra in de club te pompen, op de voorwaarde dat hij bepaalt wie er instappen als investeerders.

Wie redt Vitesse?


Bovendien hoeft Vitesse niet te rekenen op de steun van Van de Kuit. Van de Kuit ziet na gesprekken met Reijntjes en Van der Kraan geen kans meer op een overname en dus herstel. "Ik heb Vitesse niet nodig, maar zij mij wel. Er is totaal geen plan", tekent hij op tegenover Omroep Gelderland.

Van de Kuit trok na een eerste verkenningsgesprek de stekker uit de onderhandelingen. "Vitesse bestond en bestaat ook nu weer uit kansloze bestuurders", sneert hij naar de crisismanagers. "Er is overal paniek bij Vitesse. Ze hebben geen financiering gevonden. Er is geen plan."

"Het is te laat", vreest Van de Kuit het ergste. "Het heeft nu geen zin meer. Nu het schip zinkt, snap ik dat ze me vragen of ik iets wil betekenen. Op 1 oktober moeten ze de huur weer betalen. Ik denk dat ze me daar voor nodig hebben."

Het plan dat Vitesse indiende heeft weinig kans van slagen, denkt Van de Kuit. "Het is valse hoop, omdat de WHOA uitgaat van een levensvatbaar plan. En dat heeft Vitesse niet. Ze hebben erop gegokt, maar gokken doe je in een casino. Niet met een voetbalclub."

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Reacties

Ik zie wel staan dat de woordvoerder v/d gemeente vindt dat Vitesse een commerciële club is, maar iemand die meer informatie heeft waarom de gemeente geen steun wil bieden?Heb even Gegoogled op overheidsgeld in betaald voetbalclubs. Uit een artikel uit 2010 komt Vitesse na ADO Den Haag als hoogste uit de bus. Beiden laten de concurrentie ver achter zich. Kan me voorstellen dat dat een reden kan zijn? Vitesse/Gelredome: 26,95 van de gemeente, 12,8 miljoen euro van de provincie, 2,04 miljoen van het Rijk. Totaal 41,8 miljoen. Bron: business insider

18 april 2024 om 19:13

Steun bieden aan een club waar keer op keer wanbeleid wordt gevoerd? Wat straal je dan uit als overheidsinstantie? Vitesse leeft al jaar en dag boven hun stand. Kosten zijn skyhigh. Zodra je gaten niet meer met gaten kunt vullen stort het hele kaartenhuis in elkaar. Het enige wat resteert is nostalgie en dat kan prima voortbestaan bij een doorstart onder een nieuwe naam.

18 april 2024 om 20:31

Misschien dat de beruchte Salar Azimi Vitesse kan redden? Die man wilde dolgraag een club kopen

18 april 2024 om 20:40

Ik vind dit heel dubbel, mensen gaan er wel eventjes aan voorbij dat Vitesse kapot is gemaakt in eerste instantie omdat een jochie een land heeft aangevallen en de EU besloten heeft alles wat ook maar Russisch is kapot moest. Ik vind dat in dit geval de staat wel degelijk zijn verantwoording moet nemen om een Nederlands bedrijf te redden. De club kan er weinig aan doen dat er een oorlog uitbreekt. Dat dit politieke besluit genomen is, is logisch, maar dan kan dit er prima tegen over staan.

18 april 2024 om 22:22

Welnee, Vitesse is kapot gegaan toen Karel Alberts het hoog in zijn bol kreeg.

Die begon in 1984 als directeur bij een bijna failliet Vitesse. De sanering deed hij goed maar daarna ging hij samen met zijn maatje NUON-voorzitter Tob Swelheim aan de slag om van Vitesse een top club te maken. NUON bouwde een peperduur stadion, gaf veel sponsor geld en Vitesse kocht hele dure spelers.

In 2000 ging het mis. Toen werd Alberds veroordeeld voor het uitbetalen van portret rechten aan Machlas in het buitenland om zo de fiscus te omzeilen. Waarna NUON stopte als sponsor en van het stadion af wilde. Het kostte hun veel teveel geld en de zweem van fraude was niet goed voor hun naam.

Vanaf dat moment begint de schulden soap. De groep Vrienden van Vitesse moest Vitesse redden. Ook de gemeente en provincie mochten dik lappen. NUON verkocht haar belangen voor een paar miljoen.

Sindsdien is het niets anders dan elke keer nieuwe schulden doorschuiven naar nieuwe eigenaren. De een na de ander neemt de boel over en garandeert de tekorten aan te zuiveren. Jordania, Tsjigirinski, Oyf en nu Coley Parry die geweigerd is door de Knvb.

Het heeft niks te maken met de Russen, het is als meer dan twintig jaar dezelfde ellende.

18 april 2024 om 22:55

De schulden van Alberts zijn gewoon allang weggewerkt. Onder Jordania heeft het Europese successen gekend en stond de club niet meer in de lijst met clubs onder toezicht. Toezicht vanuit de Knvb. Het is inderdaad nooit volledig gezond geweest, maar dat hoeft ook helemaal niet. Zijn zelfs slechts handje vol clubs die echt volledig gezond zijn.

En ja je kan zeggen continu nieuwe eigenaren etc. Maar als dat in jouw ogen verboden is kunnen we behoorlijk wat eredivisieclubs de prullenbak ingooien. Feyenoord dat gered werd door o.a. vrienden van Feyenoord. Utrecht dat al tig jaar aan de infuus van van Seumeren ligt, NEC dat niet zonder Boekhoorn kan. Roda dat continu zijn mannetje nodig heeft. ADO met continu nieuwe eigenaren. Fortuna met gekke deals. Wellicht bestaat jouw romantische idee van het leven niet.

18 april 2024 om 23:27

Het is verboden om geld wit te wassen en het is verboden om sanctie te omzeilen.

Om dat te controleren is het cruciaal om te weten wie de uiteindelijke begunstigden zijn, de welbekende Ubo's. Dat is bij Vitesse al jaren onduidelijk, vandaar de banken geen zaken met Vitesse meer willen doen. Vandaar dat er onderzoeken lopen en zelfs een rechtszaak tegen ING die de rekening opzegde.

Elk jaar kwam en komt Vitesse geld te kort. Elk jaar moest dat uit onbekende bron aangezuiverd worden. Op dit moment is het weer zover, er zijn acute miljoenen te korten die nog aangezuiverd moeten worden. Maar door wie?

Tegelijkertijd staat Vitesse op degraderen, is onafwendbaar. Dus vallen de inkomsten uit de uitzendrechten zeer zwaar terug.

Ook staan bijna alle contracten van de spelers op aflopen. Die kunnen nu niet verlengt worden, alle spelers hebben zo'n beetje ontslag aangezegd gekregen.

De parachute regeling geldt maar drie jaar in de KKD. Zes ton in jaar 1, 4 ton in jaar 2 en 2 ton in jaar 3. Daarna heeft Vitesse alleen nog inkomsten uit de KKD uitzendrechten.

Terwijl er nu al een miljoenschuld is, er ook nog eens miljoenen te kort zijn om de lopende rekeningen te betalen, komt er per 1 oktober 2 miljoen euro aan stadion huur bij.

Dus tientallen miljoenen euro's schuld, onderzoeken naar de Ubo's, opzegging bankrekening, per 1 juli geen selectie meer, miljoenen aan onbetaalde rekeningen, zware terug gang in uitzendrechten, zware teruggang in sponsor gelden en dan per 1 oktober weer 2 miljoen euro aan stadion huur ophoesten.

Ik ben bang dat het over en uit is in Arnhem.

18 april 2024 om 19:14

Omdat het een commerciële club is? Geen taak van de overheid om daar publieke middelen in te pompen. Sowieso zijn de regels omtrent staatssteun voor clubs relatief streng geworden.

18 april 2024 om 19:21

Twente en PSV waren ook commerciële clubs toen hen de helpende hand geboden werd. Maar het zou dus te maken kunnen hebben met de strengere regels, buiten de uitzichtloze situatie?

18 april 2024 om 19:28

Bij PSV was er onderpand (grond onder stadion, midden in Eindhoven. Daarnaast krijgt de gemeente 20% rente over die lening. Dus ja er is hulp geboden, maar het is niet alsof er niets tegenover stond.

18 april 2024 om 19:47

PSV heeft een transactie met de gemeente uitgevoerd, een andere situatie dan nu bij Vitesse.

Voor wat betreft Twente, daar zal de gemeente een andere afweging gemaakt hebben. Voor zo ver ik weet ging het daar ook grotendeels over een lening en over een garantstelling. Beide niet bepaald zaken waar Vitesse nu veel aan zal hebben.

18 april 2024 om 22:32

@pimpelman - Nee, FC Twente en PSV hadden al een lening lopen en betreft staatssteun is het dan zaak dat het voor de gemeente financieel interessant wordt om te 'helpen'. Dat is dan in de vorm van rente of een ander voordeel.

Bij Vitesse zijn eventuele leningen (bijna) volledig kwijtgescholden en er is geen enkel perspectief dat gemeente Arnhem iets terug gaat zien van nog een lening. Ook het verleden werkt niet in het voordeel van Vitesse. Zelfs als de gemeente zou willen en kunnen, is het totaal niet interessant om nu geld aan Vitesse te lenen. De kans dat ze dat terugzien, is vrij klein.

19 april 2024 om 11:20

PSV vind ik een slecht voorbeeld. Ja grond onder een stadion verkopen lijkt op staatssteun, maar de gemeente verdient er gewoon geld aan. Dus ookal weet je dat men de grond nooit kan verkopen, men verdient er geld aan.

18 april 2024 om 19:15

Arnhem zal net als alle andere gemeentes voor de komende jaren flinke tekorten hebben door aanpassingen in het gemeentefonds, als je dan moet koezen tussen de bibliotheek, het buurthuis of een BVO is die laatste wel de laatste optie waar je voor kiest. Zolang er een voetbalclub beschikbaar blijft voor de kinderen van Arnhem heeft de gemeente er verder niets mee te maken.

18 april 2024 om 21:46

De gemeente heeft al meerdere malen schulden kwijtgescholden aan Vitesse. Als de gemeente nog veel geld in de club had zitten, was de kans al wat groter geweest dat ze mee wouden denken. Het is voor de gemeente simpelweg niet interessant. Daarvoor gaat het al te lang mis.

Het is echt duizelingwekkend hoeveel geld er in de club is gepompt over een periode van een kleine 30 jaar. Van 1993 tot 2023 is dit de tijdlijn:

Nuon (1993-2001): 68,5 miljoen gulden (31 miljoen euro).
Vrienden van Vitesse: 20 miljoen gulden (9 miljoen euro).
Gemeente Arnhem: 13 miljoen euro (20 miljoen - een afgeloste 7 miljoen)
De eigenaren: 155 miljoen euro

En los daarvan de huidige schuldenlast:

Cole Parry: 15 miljoen euro


In 30 jaar tijd is er dus zo'n 215 miljoen euro(!) aan extern geld in die club gepompt en daarvan heeft het slechts 7 miljoen euro af hoeven lossen. Dan blijft er dus 208 miljoen euro over. Dat is wel ongekend. Vitesse heeft 30 jaar lang op een veel te grote voet geleefd en heeft in die periode ontzettend vaak gemazzeld, maar ik ben bang dat het nu wel einde verhaal is. Het heeft al z'n externe bronnen uitgeput en niemand is nog bereid in te stappen.

18 april 2024 om 20:23

De Provincie heeft nog 2 betaald voetbalclubs. Dus als ze Vitesse bijvoorbeeld 5 miljoen schenken, dan is het wachten dat NEC en De Graafschap ook langskomen.

Vitesse heeft jarenlang wanbeleid en het zou ook niet terecht zijn dat ze overeind moeten blijven met overheidssteun. Als ze het niet redden met de steun van het bedrijfsleven is er gewoon onvoldoende bestaansrecht voor de club.

Ik vergelijk het met mijn cluppie. Gegeven moment is de koek op en moest Veendam ook meerdere keren de hand op houden bij de Gemeente. Hoe erg ik mijn club ook mis en hoe zeer ik het de Vitesse supporters dit niet gun. Maar dit is een gebed zonder end. En rationeel gezien is er dan maar 1 oplossing en dat is helaas faillissement.

18 april 2024 om 22:57

De provincie heeft eerder volgens mij Vitesse fl40 miljoen gegeven voor het stadion en NEC en De Graafschap beiden fl3 miljoen dus zou me op zich niet eens verbazen.

19 april 2024 om 11:23

Sterker nog. In vergelijking met vitesse, stond jouw clubje er financieel veel beter voor. Veendam had met gemak gered kunnen worden indien men dit nu wel.bij vitesse zou doen.

18 april 2024 om 21:12

Los van het feit dat de gemeente eerder al was afgehaakt ten tijde van de vorige keer dat het in zwaar weer zat, is het voor de gemeente simpelweg niet eens mogelijk. De kans dat ze hun geld niet terugkrijgen is zeer reeel, waardoor het al snel staatssteun wordt. Zelfs als de gemeente had gewild, zou dat een lastige constructie worden.

Maar goed, buiten de hoofdreden hierboven zullen de andere redenen ook zijn dat de gemeente het maar niets vond dat Vitesse in zee ging met die eigenaren en de gemeente had bij de laatste handreiking ook al aangegeven het nooit meer te willen doen. Die artikelen staan nog wel ergens online.

Las in dat artikel dat die Oyf de openstaande schuld wegwuift van 155 (!) miljoen. 155 miljoen.. en dat is nog zonder de schuld aan die Parrey.

Die vd Kuit heeft geen ongelijk als hij zegt dat Vitesse is misbruikt door kansloze bestuurders. Hoe bouw je als subtopper een schuld op van 155 miljoen, dat is zelfs Feyenoord niet gelukt.

18 april 2024 om 19:24

Ongekend inderdaad. Hoe kan dat nou zo uit de hand hebben lopen. Een provincieclub met een schuld van 155 miljoen.

18 april 2024 om 19:30

Die van de Kuit roept overal problemen op net als bij zijn golfbaan in Naarden. Hoezo heeft hij Vitesse niet nodig wat wil je dan met het Gelredome doen?

18 april 2024 om 19:48

Concerten. Schijnt dat hij die kan organiseren in weekenden dat Vitesse het stadion nu gebruikt. Moet nog maar zien of dat inderdaad zo gaat werken.

18 april 2024 om 19:49

Omdat het stadion genoeg binnenkrijgt via andere evenementen. Het stadion wordt onder andere gebruikt voor:
- Internationale vrouwenvoetbalwedstrijden
- vrouwenvolleybal
- Kickboksen
- Concerten (van grote internationale artiesten tot snollebollekes).
- Monster Jam
- Grote hardstyle/hardcore festivals (Q dance/supremacy)

Daarom maakt hij zich geen zorgen over de toekomst van het Gelredome.

18 april 2024 om 19:58

Heeft hij ook groot gelijk in hoor. Laatst was ik bij Free Your Mind in GelreDome. Was echt rammetje vol toen. En per kaartje betaal je een godsvermogen. Haal je een stuk meer inkomsten uit dan die paar tientjes op die lege tribunes bij Vitesse. In het Gelredome komen vaak ook hele grote namen als Lady Gaga, Guns ‘n Roses of Justin Bieber. Waarschijnlijk verdient die gozer daar al helemaal goud geld aan

18 april 2024 om 20:59

@sterkejerke,
Goed punt, maar ik haakte af toen je Snollebollekes niet onder grote internationale artiesten schaarde...

19 april 2024 om 02:03

Is in zekere zin wel waar, en in eerste instantie dacht ik ook dat daar geld als water aan werd verdiend maar kijk eens op Gelredome.nl en dan agenda: zo gek veel wordt er niet georganiseerd in het Gelredome.

19 april 2024 om 07:03

Ik kan uit 2012 vinden dat Vitesse goed was voor 15% van de omzet van het stadion. Als je het aantal door hen bezette weekenden dan bekijkt is dat eigenlijk gewoon een slechte deal.

19 april 2024 om 13:12

En, Iron Maiden!

18 april 2024 om 21:08

Die schuld is per eigenaar (jordania op Tsjigrinski op Oyf) overgenomen. Het is gewoon de optelsom van al het geld dat in die jaren in de club is gepompt en als lening weer naar de club is gekoppeld. Die constructie gebruiken al die eigenaren van clubs.

18 april 2024 om 22:13

Dat snap ik. Wat ik niet snap is hoe je zo’n ongelooflijk infantiel beleid voert dat je in een tijdspanne van 14 jaar een schuld van om en nabij 170 miljoen vergaard.

Als je alleen geld erin pompt zonder levensvatbare inkomstenbronnen aan te leggen is dat gewoon wanbeleid - en imo strafbaar wanbeleid.

18 april 2024 om 22:23

Anderzijds is het ook wel weer knap dat je in een tijdsbestek van 30 jaar 215 miljoen euro in de club gepompt krijgt, drie keer op de rand van de afgrond balanceert en slechts 7 miljoen euro hoeft af te lossen van die 215 miljoen. FC Twente heeft al gemazzeld, maar zoveel geluk hebben ze bij lange na niet gehad.

Wel met de nuance dat het mij sterk lijkt dat die Russen geen invloed hadden op het beleid. Die hadden makkelijk in kunnen stappen met het idee dat er vooral geld geinvesteerd zou worden in het creeeren van een winstgevend fundament. Het tegenovergestelde daarvan is echter gebeurd.

De eigenaar van dat akelige stadion geeft even de laatste trap na. Waar gaat hij 17 tot 20 evenementen per jaar vandaan halen waren gemiddeld 15.000 man op afkomt. Vooral van de zin “Ik heb Vitesse niet nodig, maar zij mij wel” krijg ik wegtrekker. Ik hoop dat Vitesse het overleefd op een of andere manier. Van een faillissement wordt het hele Nederlandse voetbal niets wijzer.

18 april 2024 om 19:46

Ik geef van der Kuit groot gelijk. Het is toch onvoorstelbaar dat een club als Vitesse jaar in jaar uit zo met haar geld om gaat? Die man is gewoon een zakenman en die is dat eeuwige gezever van de kant van Vitesse nu ook wel eens een keer zat. Op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat je een soort van mensenkennis gaat ontwikkelen en van der Kuit zal al wel enige tijd door hebben dat het daar een kwestie van pappen en nathouden is. 175 miljoen schulden in de afgelopen jaren. Dan moet je je als club eens achter je oren krabben. Klaarblijkelijk totaal niet levensvatbaar.

18 april 2024 om 20:24

Er is ook enorm veel verkeerd gegaan bij Vitesse maar de stadioneigenaar moet niet vergeten dat dit stadion met deze capaciteit er grotendeels is gekomen voor voetbal (ek2000) en door voetbalclub Vitesse bekend is gebleven. Als ik naar de concertagenda kijk van het Gelredome voor 2024 kan ik me niet voorstellen dat Gelredome zonder Vitesse kan. Een Queen Tribute band, Green Day, Piraten Festijn, Monstertruck, the Eagles en Marco Schuitenmaker. Voor 2025 alleen nog Snollebollekes op het program mijn god.

18 april 2024 om 21:17

Van Der Kuit is Vitesse gewoon liever kwijt dan rijk. Het is voor die man veel interessanter om de weekenden vrij te hebben. Genoeg evenementen ter beschikking en organisaties die in de startblokken staan om er gebruik van te maken.

Daarnaast is het financieel niet aantrekkelijk, aangezien die schuld van 20 miljoen euro ook overgenomen zal moeten worden en er vervolgens nog geld bij moet om die club allereerst in leven te houden en om er weer een ploeg van te maken die meekan in de Eredivisie.

Verder is Vitesse wel levensvatbaar geweest, maar tot twee keer toe is men blind van ambitie geweest en bovendien oliedom. Eerst is men volledig gaan leunen op injecties van die eigenaren waardoor er geen fundament was. Vervolgens kregen ze wonder boven wonder een schone lei door die kwijtschelding en ze doen gewoon hetzelfde weer. Het had nooit zover mogen komen. Vooral die laatste is gewoon een blunder van jewelste.

18 april 2024 om 21:19

@fcvd44 - Vergeet niet dat er ook tevens zo weinig op de agenda staat omdat Vitesse eens per twee weken thuis speelt en je een evenement niet zomaar even in twee dagen opbouwt.

Verder is die man vastgoedmagnaat. Die kan zo besluiten om het Gelredome met de grond gelijk te maken en er een ander project neer te zetten. De gemeente zal er niet moeilijk over doen als er geen club is die er voetbalt.

18 april 2024 om 22:28

@fcvd44

Natuurlijk kan het stadion prima zonder Vitesse. Er wordt iets van 2 miljoen euro aan stadion huur per jaar betaald. Als gevolg daarvan kan het stadion iets van 20 weekenden per jaar niet gebruikt worden voor evenementen.

Plus het stadion draait op voor het onderhoud van de grasmat, het uitrij mechanisme, het stroomverbruik et cetera.

Zonder Vitesse verdiend de eigenaar gewoon veel meer geld aan het stadion.

18 april 2024 om 23:10

@sirius, Ik zit nu een aantal berichten te lezen van je. Moet zeggen dat je "goed" geïnformeerd bent bij de gemeente en "veel" info weet over Vitesse. Ik zie vooral ook veel onzin. Gelredome kan niet zomaar tegen de vlakte. Dit heeft een publieke functie en gemeente gaat niet zomaar akkoord met bijvoorbeeld bouw van veel huizen (al ziet hij dit wel graag, zie hiervoor de golfbaan in Naarden). Daarbij heeft Vitesse een schuld van rond de 15 miljoen open staan. Die hoge bedragen is allemaal geïnvesteerd door mensen of sponsoren (Nuon hoofdsponsor)(eens dat de bedrijfsvoering niet goed gaat bij Vitesse)

18 april 2024 om 23:25

Wat ik schrijf is op basis van wat tot nog toe bekend is. Als je dat afdoet als onzin, en dat moet je zelf weten, moet je maar eens schrijven hoe het zit dan.

Verder raad ik je aan om eens goed te lezen, want nergens heb ik het over schulden met betrekking tot de kwesties rond Nuon e.d. Ik gebruik de terminologie 'geld erin pompen' en dat is in de meeste situaties ook het geval geweest, direct of indirect.

Vertel eens: Waar schrijf ik 'onzin' en wat voor tegenargumenten heb je? Als ik fout zit, ben ik namelijk niet te beroerd dat toe te geven...

18 april 2024 om 20:14

10x piratenfestijn, paar keer snollebollekes en ze zijn het jaar weer door… Denk dat die eigenaar - hoe tenenkrommend hij ook klinkt - meer heeft een GelreDome zonder Vitesse dan met Vitesse. Is toch weer 17-20 extra weekenden waarin een evenement of concert georganiseerd kan worden.

18 april 2024 om 21:06

Dat is niet zo moeilijk. Concerten, indoor evenementen... Genoeg gegadigden hoor. Het lijkt me een nare gast die eigenaar, maar zakelijk gezien zal hij er geen verlies op gaan maken.

18 april 2024 om 22:05

Ik geloof niet dat je het begrijpt. Zonder Vitesse kan die verrijdbare grasmat eruit. Scheelt tonnen aan onderhoud per jaar.

Een evenement brengt veel meer op aan huur dan een voetbal wedstrijd. Dus hij hoeft geen 20 extra evenementen binnen te halen, ergens tussen de 5 en 10 extra evenementen dekken het verlies van het voetbal wel.

Verder zijn evenementen vaak meerdaags. Snollebollekes geeft twee shows in een weekend. maar zonder Vitesse kan die ook zo vier shows in twee weekenden geven. Er is genoeg animo alleen zijn er niet genoeg dagen dat het Gelredome beschikbaar is.

De eigenaar was in gesprek met Vitesse over een overname. alleen de directie van Vitesse was in dat gesprek erg arrogant. Ze wilde hun beroep tegen de zaak Coley Perry niet intrekken. Waardoor het allemaal geen zin had en van de Kuit zich terug trok.
Nu meldt Vitesse zich weer bij van de Kuit. Wederom hebben ze huurverlaging nodig want andrs kunnen ze geen plan maken om te overleven in de eerste divisie. Van de Kuit is er klaar mee, werkt niet meer mee.

Ik zat net ook al een artikel over de perikelen bij Vitesse te lezen op NU. Daar werd vermeld dat de Russische eigenaar Valeriy Orf bij aankondiging van zijn vertrek in maart 2022 een schuld van 155 miljoen kwijtschold. In hoeverre is dat juist en was dit mondeling of staat het ook op papier. Als het waar is vraag ik mij af hoe een club als Vitesse in vredesnaam aan een schuld van 155 miljoen is gekomen. Nu is er weer een acuut tekort van 4 miljoen en staat er ook nog 16 miljoen aan leningen open. De situatie lijkt mij volkomen duidelijk, het is hoog tijd dat de BVO Vitesse faillissement aanvraagt tenzij er door een godswonder plots een rijke sjeik opduikt en tientallen miljoenen cadeau doet, investeren wil ik het dan niet eens noemen. Overigens heeft de gemeente Arnhem in het verleden al miljoenen in Vitesse gepompt en het kan toch niet zo zijn dat belastinggeld van een redelijk arme gemeente als Arnhem wordt verspild aan het trekken aan een dood paard.

18 april 2024 om 19:53

Dat van die kwijtschelding van Orf klopt wel. Heb even niet meer bij de hand hoe dat precies zit. Maar VI Pro heeft vele artikelen, videos aan Vitesse gewijd. Daarin werd het wel heel precies en goed uit een gezet.

Iets gevonden:
In de brievenbusfirma Performance Management Holding BV van de Rus, die werd gebruikt voor de betalingen bij de eredivisionist, zat een schuld van 155 miljoen euro.

Dit is zeer verontrustend. De crisismanagers trekken alles uit de kast en het is tot nu toe 0 op het rekest. De tekenen zijn slecht en het lijkt dat de partijen die eerder steun hebben gegeven er ook wel klaar mee zijn. Vrienden van Vitesse met 1 gezamenlijk doel lijkt nog een optie. Echter heb ik mijn twijfels bij het gezamenlijke gedeelte. Ik zie dit niet goed komen. Faillissement en doorstarten bij de amateurs. Club terug naar de supporters en opbouwen.

Als gemeente en provincie zijnde snap ik ook wel dat je op een gegeven moment, na zoveel mismanagement de afgelopen jaren, er geen geld meer in wil stoppen. Het houdt een keertje op natuurlijk.
Verklaar me voor gek, maar ik hoop nog steeds dat Vitesse door Red Bull wordt overgenomen. Anders zie ik ze hier niet meer uitkomen en hun licentie verliezen. Ik zou echt niet weten welke grote regionale partijen hier nog hun vingers aan willen branden. Met Red Bull verlies je wel direct je identiteit als oude club, dat is zeker waar, maar daarmee kan je wel gaan bouwen naar een stabiele club.

wat is die Michael van de Kuit harteloos richting Vitesse, jarenlang heeft hij geld gekregen door de huur.. en dan zo met Vitesse om gaan, respectloos!

ik verwacht dat het wel goed komt met Vitesse.. mijn club was ook al lang dood en begraven, en uiteindelijk ook goed gekomen

18 april 2024 om 20:16

Michael van de Kuit is een ondernemer, zijn bedrijf Nedstede is eigenaar van Gelredome. Een ondernemer is natuurlijk geen filantroop en moet er wel voor zorgen dat bedrijfsonderdelen levensvatbaar zijn en blijven. Het gaat om heel veel geld en dan is er logischerwijs weinig plaats voor historie, nostalgie en sentiment. Als Michael van de Kuit al Vitesse supporter is dan kan hij gelukkig de rollen supporter en ondernemer goed scheiden, niks mis mee.

18 april 2024 om 20:21

"ik verwacht dat het wel goed komt met Vitesse.."

Op basis waarvan verwacht je dat? Hun enige hoop is dat er zeer binnenkort ergens een (betrouwbare) buitenlandse investeerder opstaat die nog wel potentie ziet in de club, of heel misschien een steenrijke Nederlander die genoeg sympathie voor Vitesse heeft om een enorme donatie te doen. Daar mag je op hopen, maar ik denk dat als deze mensen hadden bestaan, dat ze het sowieso niet zo ver hadden laten komen. Het spijt me echt enorm voor alle supporters, maar ik acht de kans dat Vitesse komend seizoen nog betaald voetbal speelt best wel klein.

18 april 2024 om 21:23

Gaat niet gebeuren. FC Twente heeft een zeldzaam loyale achterban met (lokale) ondernemers die erg veel met de club hebben. Ook had de gemeente nog geld in de club zitten, dus die waren er ook niet bij gebaat om FC Twente failliet te laten gaan. Mazzel heeft dus ook een rol gespeeld.

Verder heeft FC Twente het eigen stadion in beheer die zelfs in crisistijd zeer goed gevuld bleef. Niets van dat is helaas van toepassing op Vitesse, waardoor het inmiddels nauwelijks nog levensvatbaar is. Die club is kapotgemaakt door een stel passanten met blinde ambitie waar het bouwen van een stevig fundament op de laatste plaats kwam, helaas.

18 april 2024 om 21:57

Geld gekregen? Hij krijgt iets van 2 miljoen euro per jaar en in ruil daarvoor moet hij de grasmat, het rij mechaniek et cetera allemaal onderhouden. Plus dat in de weekenden dat er gevoetbald wordt, er geen evenementen gehouden kunnen worden.

De kans dat het goed komt met Vitesse is minimaal. Er lopen juridische procedures van de bank omdat er serieuze problemen zijn m.b.t. UBO. Geen enkele bank wil Vitesse als klant.

Verder zit Vitesse tot aan haar nek in de schulden en is er geen levensvatbaar plan te maken m.b.t. de toekomst. Eerste divisie voetbal is niet rond te krijgen met een stadion huur van 2 miljoen euro per jaar.

En het word later en later in Arnhem terwijl het al veel te laat is.
Kijken of er nog ergens een wonder voorbij komt voor Vitesse....maar dat is ook al bijna uitgesloten.
Een gat gegraven al jaren geleden en bijna nooit eerder gezien.

Dus 20 miljoen aan schulden...
17 spelers uit contract incl huur

Dan heb je nog 13 onder contract staan.
De hele dure jongens gratis de deur uit laten gaan
Jongens waar potentie inzit met interesse maar verkopen.

Stel je kunt het voor elkaar krijgen om bij elke schuldeiser een bepaald bedrag naar beneden te brengen onder de mom.... Je kunt beter iets van ons krijgen, als helemaal niets kom je steeds dichterbij een nul bedrag

Daarbij ook binnen de club je hele personeel op de schop.
Saneer tot een lage KKD club zodat je ook hierin geld kunt wegstrepen.

Met deze ongelofelijke verandering, trek je ook veel media aandacht... Wellicht kun je hier marketingtechnisch op in springen met enkele sponsoren..
Wij hebben destijds Easytoys handig weten te scoren.

Maar wat moet, dat moet... Desnoods gokbedrijven etc op je shirtreclame

Daarnaast kun je kijken, omdat je geen spelers meer over hebt, of je je eigen jeugd in combinatie met spelers van een andere club kunt combineren.
Denk bijvoorbeeld aan die constructie destijds met Chelsea, maar je zal nu op een kleine club uitkomen, waarin je spelers van de club opneemt wat je geen geld kost

18 april 2024 om 23:35

Leuk bedacht, maar Vitesse leeft totaal niet onder de Gelderse bevolking. Het stadion zat half vol tijdens de, misschien wel laatste, derby tegen NEC. Ticketprijs en seizoenskaarten blijven bij degradatie even duur aangezien ze anders al helemaal geen inkomsten binnen halen. Laat staan wie er dan wél zin heeft om te gaan kijken in het stadion. Als ze er nu al niet zitten tegen je rivaal of andere clubs dan al zeker niet tegen de Jong-teams of, met alle respect, teams als Telstar en Den Bosch. En welk (groot) bedrijf/concern heeft zin om een club te gaan sponsoren wat al zo lang negatief in het nieuws staat betreft financiën. Ik zie het allemaal niet gebeuren.

"eerder leverde het tweetal namens Vitesse een conceptplan in om te overleven. In dat plan gaat Vitesse uit van twee jaar voetbal in de eerste divisie"

Tja, dit gaat 'm niet worden. Er moet zo gigantisch veel gesaneerd en bezuinigd worden, dat je nooit een dermate hoog spelersbudget krijgt om voor de bovenste plekken in de KKD te spelen. Met de aanstaande degradatie is de kans gewoon heel erg klein dat ze binnen twee seizoenen weer Eredivisie spelen.

18 april 2024 om 22:08

Dat klopt. Ze hebben komende zomer al bijna geen spelers meer. Sponsor inkomsten en seizoenkaart verkoop is gedeeltelijk nog nodig om de schulden van dit jaar af te lossen.

Ze kunnen de twee miljoen euro aan huur ook niet langer opbrengen. Terwijl de stadion eigenaar al helemaal klaar met ze is en ze kan missen als kiespijn.

De kans dat die in twee jaar weer eredivisie voetbal spoelen is nul komma nul. Maar ze moeten het wel roepen want wie wil er anders ngo geld in die bodemloze put stoppen?

18 april 2024 om 22:17

Ik vind het sowieso niet verstandig om te roepen. Je kunt immers niet degraderen uit de KKD en een eventueel erg laag spelersbudget zou nog altijd wat hoger liggen dan dat van de beloften van Utrecht.

Om dus een plan te maken gebaseerd op een snelle terugkeer, is niet bijster slim. Het is niet reeel en je schrikt investeerders juist af. Er zal dan immers in twee jaar tijd minstens 10 miljoen euro bij moeten, kijkend naar eventuele betalingsverplichtingen en de enorme leegloop.

18 april 2024 om 22:33

Het probleem is dat ze een levensvatbaar plan moeten overleggen om het faillissement te vermijden. Ze kunnen niet langdurig in de KKD voetballen en dan al die jaren 2 miljoen euro huur per jaar voor het stadion betalen.

Dus komen ze met een fantasie plan waarmee ze in twee jaar terug keren in de eredivisie zodat op termijn hun inkomsten uit de uitzendrechten gewaarborgd blijven.

Immers ze gebruiken eerst de parachute regeling en als die verlopen is, spelen ze weer in de eredivisie. Zo hoeven ze nimmer een sluitende begroting op KKD inkomsten te maken, wat simpelweg niet kan met dat stadion.

18 april 2024 om 23:06

Dat gaat de KNVB sowieso niet goedkeuren. Het zou gebaseerd zijn op fictieve inkomsten die eigenlijk niet eens haalbaar zijn zonder dat daar een enorme dosis geluk aan te pas moet komen.

Daarnaast is er nog een bijkomend probleem waar niemand het nog over heeft gehad, want los van de TV-gelden die al met meer dan een miljoen dalen, heb je ook nog de sponsoren. Ieder jaar lopen er contracten af en worden contracten herzien. In het geval van Vitesse zal daarin ook een vrije val te zien zijn. FC Twente had dat destijds ook en dat was behoorlijk problematisch, terwijl een deel van die sponsoren nog erg coulant was. Dat zijn bijkomende problemen die nu op dit moment nog niet eens te meten zijn.

Verder vraag ik me ook af of er niet nog meer lijken in de kast zitten. De huidige situatie is er nog niet zolang, maar het is te rustig als je nagaat dat de club op omvallen staat. Zelfs FC Twente was niet zo dichtbij een faillissement en die waren in relatieve zin al zeer dichtbij.

18 april 2024 om 23:43

Uiteraard wordt het niet goedgekeurd. Neem Cambuur, kreeg dit jaar tonnen uit de parachute regeling. Kwam daarmee uit op een spelers begroting van net rond de twee miljoen euro. Dat was de vijfde begroting in de Kkd.

Vitesse denkt uit te komen op een begroting ergens tussen plek 5 en 8 in de KKD. Dat betekend dus minder dan twee miljoen euro budget voor de spelers. Terwijl ze komende zomer nog nauwelijks spelers over hebben.

En dan met droge ogen beweren dat je binnen twee jaar wel promoveren. Terwijl na drie jaar het afgelopen is met de parachute regeling en ze dan 4 ton minder kunnen begroten.

Gezien de gespannen verhoudingen tussen de stadioneigenaar en de voetbalclub kan ik me niet voorstellen dat er een (bona fide) geldschieter is die hier tientallen miljoenen in wil steken.

Als Vitesse dit op miraculeuze wijze overleeft, dan moet men zo snel mogelijk breken met die Amerikaan en de kosten naar het niveau Telstar brengen. Lekker in de KKD gaan voetballen en een normaal en verstandig beleid voeren. Niet meer voetballen in een duur GelreDome en een ander onderkomen vinden. Heel vervelend dat het dan misschien jaren gaat duren voordat je weer eens in de eredivisie voetbalt, maar ik zie geen andere mogelijkheid. Waarschijnlijk zal niemand dit accepteren, maar het is dit of ophouden te bestaan.

Gelukkig geen overheidssteun, er zijn genoeg mensen die onder de armoedegrens leven in Nederland. Dat is nog altijd veel belangrijker dan een voetbalclub.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren