Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Van Nistelrooij onthult reden van ‘tragische’ exit bij PSV: ‘Dan houdt het op’

Laatste update:

Ruud van Nistelrooij heeft in gesprek met De Volkskrant één keer teruggeblikt op zijn jaar en vertrek bij PSV vorig seizoen. De 47-jarige trainer geeft aan dat een gebrek aan steun de bepalende factor van zijn vroegtijdige exit was. “Als de grens is bereikt, dan houdt het op voor mij.”

Van Nistelrooij stapte vorig seizoen één wedstrijd voor het einde op bij PSV. Zijn ploeg moest in het weekend nog het belangrijke duel met AZ spelen om de tweede plaats veilig te stellen, maar deed dat zonder de oud-spits. Dat de timing van zijn vertrek Van Nistelrooij op veel kritiek kwam te staan, doet hem weinig. “Voor mij was het logisch. Als de grens is bereikt, dan houdt het op voor mij.”

De trainer voelde te weinig vertrouwen van bovenaf bij PSV. “Ik heb te weinig steun gevoeld”, laat Van Nistelrooij optekenen. De oud-international sprak over zijn gevoel met zijn vrouw, kinderen, broer, vriend, zaakwaarnemer en Guus Hiddink. “Iedereen was het met me eens. Uiteindelijk kon ik niet verder op deze manier.” Van Nistelrooij kan zich een specifieke zin in het persbericht over zijn vertrek nog goed herinneren.

“Daar stond iets in over draagvlak. Ik zette het concept in de groepsapp van het gezin. Mijn dochter stuurde: ‘Pap, je voelt geen draagvlak omdat je steun mist. Volgens mij moet daar het woord ‘support’ in, of ‘steun’.’ Zij begreep mij perfect.” Van Nistelrooij sprak een dag voor zijn plotselinge vertrek nog met algemeen directeur Marcel Brands en technisch directeur Earnest Stewart. “Toen wist ik al dat ik stopte.”

“De volgende dag reed ik weer naar Eindhoven. Mijn gevoel was duidelijk, maar ik wilde er een nachtje over slapen. Dat heb ik ook gezegd tegen degenen die ik had gesproken: ‘Als iemand zich bedenkt, bel mij dan in de ochtend.’ Niemand belde. Het was hartstikke moeilijk, ook omdat ik met negentig procent van het team een geweldige band had. Het is jammer.”

Van Nistelrooij geniet nu van het spel van PSV en is blij dat zijn opvolger Peter Bosz uitstekend presteert met de club. “Ik ben gewoon blij dat hij het geweldig doet, dat hij heeft kunnen doorbouwen op het fundament, met de aankopen. Ik was al in een traject over nieuwe spelers. In maart of april is met Stewart al gesproken over Sergiño Dest, Noa Lang en Ricardo Pepi. Peter levert fantastisch werk, met honderd procent resultaat.”

Verdriet
Toch baalt Van Nistelrooij dat zijn avontuur bij de Eindhovenaren maar één seizoen duurde. “Je weet welke voorwaarden er moeten zijn om goed te presteren. Als die voorwaarden wegvallen, dan houdt het op. Het is enigszins tragisch, maar juist dat vertrouwen is een kernwaarde. En dan ben ik in de mogelijkheid om mijn keuze te maken”, doelt hij vermoedelijk op zijn financiële situatie.

“Mijn dochter wist gewoon met dat ene woord aan te geven waarom het ging. Soms zijn dingen duidelijk genoeg. Dan ga je door, met trots, omdat je voor bepaalde waarden staat en omdat ik de club verder heb mogen helpen. En met verdriet, omdat ik niet meer de trainer van PSV ben. Want dat verdriet zit daaronder.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mooi Ruud, als je in de positie bent als jij en het voorrecht hebt om dit soort beslissingen te kunnen nemen dan altijd doen. En niet jezelf verloochenen om “in het voetbalwereldje” te blijven of zelfs bij de club die in je hart zit.

23 december 2023 om 14:49

Heel erg jammer dat hij is gestopt. Denk niet dat PSV er zo had voorgestaan en uitgezien als het huidige PSV nu onder Bosz.

Ruud heeft mooie dingen betekent voor PSV vorig seizoen, met Xavi en het brengen van Saibari, maar Ruud heeft PSV een volledig seizoen onherkenbaar laten voetballen, en laten teren op een broekie van 19 jaar, om het dan steeds over draagvlak en steun te hebben. Je bent trainer van een topclub, dan moet je er enigszins een identiteit en spelopvatting in kunnen bouwen, in plaats van hopen op bevliegingen. Met de wedstrijd tegen rangers natuurlijk als dieptepunt van tactische onkunde.

23 december 2023 om 13:44

Hij wilde helemaal niet he. PSV stond erop dat hij hoofdcoach moest worden. Dan moet je begrip tonen en vooral hem steunen.Het is iig goed uitgewerkt voor PSV en misschien dat ie nog terugkomt in de toekomst.

23 december 2023 om 13:47

Kom op zeg, het is toch geen klein kind? Als hij echt niet wou dan had hij gewoon nee gezegd. Het is een volwassen man

23 december 2023 om 13:56

Dat is erg makkelijk gezegd. De club sprak uit dat ze hem nodig hadden, de club heeft veel voor hem betekend. Hij had het gevoel dat hij iets terug moest doen. Als je (al is het alleen maar het gevoel dat) tienduizenden mensen teleurstelt door “nee” te zeggen, dan begrijp ik dat je de keuze niet snel maakt om aan je eigen ontwikkeling te denken.

23 december 2023 om 14:21

Hij toont volgens mij aardig wat volwassenheid hier. Hij wilde psv eigenlijk niet doen, deed het toch, maar had wel zijn voorwaarden. Als die niet worden tegemoetgekomen dan is het heel sterk dat je kapt, ook al is er maar 1 duel nog te gaan. Er zijn genoeg figuren die daar de volwassen heid of het lef niet voor hebben

23 december 2023 om 14:32

@arsenal hij heeft nee gezegd. Het was juist de andere partij die als een klein kind bleef zeuren. En daarna als een klein kind weinig inspanning wilde geven. M.i. geeft dit nu perfect het voetbal wereldje weer, als het goed gaat heeft elke andere het fout gedaan. Was dit jaar slecht gegaan hat men geroepen dat het schandalig slecht was om v Nistelrooij niet te steunen.

23 december 2023 om 13:46

Deels waar, vergeet alleen niet dat gakpo en madueke tijdens het seizoen weggingen, als je dat vergelijk wat bosch erbij kreeg is het toch op z'n minst krom te noemen.

23 december 2023 om 14:04

Wist niet dat FC Den Bosch veel aanwinsten erbij kreeg? Nee zonder dollen, Gakpo was een aderlating dat hij was vertrokken, maar Madueke moesten ze wel verkopen. Die heeft ook niet zoveel gespeeld onder Ruud (471 minuten verdeeld over 9 potjes in alle competities en daarin 2 keer gescoord), mede door zijn blessure. Dus zo'n grote impact had hij niet op het spel van Van Nistelrooij. En ze kregen 35 miljoen ervoor. Had echter wel van Stewart verwacht dat hij iets meer kon halen dan een uitgebluste Thorgan Hazard (wel bepalend in de beker) als vervanger voor Gakpo. Hij had daarin wel iets meer moeite in kunnen steken. Dat is precies hetzelfde als AZ Pavlidis verkoopt in de winter en ze huren Azmoun van Roma ervoor terug als tijdelijke vervanger. Bekende speler bij een grote club, maar totaal uit vorm in de afgelopen jaren.

23 december 2023 om 13:48

Dat is inderdaad wel het stukje zelfreflectie dat ik mis, al had hij wel moeilijkere omstandigheden. Het is namelijk wel zuur dat je zelf je sterkhouder in de winter moet verkopen en er niet al te veel mogelijk is, terwijl Bosz ineens carte blanche krijgt en voor tientallen miljoenen aan nieuwe spelers mag verwelkomen. Maar goed, Van Nistelrooij had er wel meer uit kunnen halen, sowieso qua veldspel. Het is in ieder geval mooi dat hij PSV als club niet zozeer iets verwijt en ook kan genieten van het huidige succes. Dan ben je echt een professional.

23 december 2023 om 13:54

Nouja psv wilde door met v Nistelrooy en het lijkt er dus op dat hij op dezelfde aankopen kon rekenen. Het is dus niet krom naar Ruud toe, het is gewoon een beter seizoen qua investeren.

23 december 2023 om 13:51

Dat het spel onder v. Nistelrooy minder was heeft toch niets met draagvlak te maken. Sterker nog, misschien had Ruud wel een plan of idee waar hij geen steun van de directie kreeg.

Als je van te voren afspraak maakt en in de winter worden je beste spelers verkocht waardoor jij het afgesproken plan niet kan uitvoeren. Ja dan snap ik dat hij niet de support voelt.

Het mooie van v. Nistelrooy is dat hij dan ook zelf het besluit durft te nemen. In zijn eigen belang maar uiteindelijk ook in het belang van PSV. Vind het echt een hele sterke persoonlijkheid.

Nog steeds erg sterk om zelf de ring uit te stappen, hij had zich ook kunnen laten ontslaan om zodoende (waarschijnlijk) miljoenen op zijn rekening bij te schrijven.

Trots en vertrouwen staan bij hem op de eerste plaats en als dat niet meer is wat hij voelde, heeft hij de juiste beslissing genomen - buiten het sportieve plaatje om natuurlijk.

Mooi mens en blijft een legende. Het zij zo. Uiteindelijk heeft zijn vertrek beter uitgepakt.

Het is ook gewoon erg zuur dat PSV besluit daarna de portemonnee te trekken. De omstandigheden zijn voor Bosz heel wat beter dan ze waren voor Van Nistelrooij. Die moest nota bene z'n sterkhouder in de winter uitzwaaien omdat er gaten gedicht moesten worden. In dat opzicht kan ik meekomen in het betoog van Van Nistelrooij dat hij zich niet gesteund voelde.

Toch mag hij ook de hand in eigen boezem steken. Hij had vorig jaar jongens als Simons, Saibari, De Jong, Sangare, Veerman, Madueke e.d. Daar had je heel wat beter mee kunnen spelen dan hij deed. Misschien niet per se qua resultaten, maar absoluut qua veldspel. Dat was bij vlagen niet om aan te gluren, waardoor er ook niet echt stabiliteit in kwam.

Overigens is het mooi dat hij kennelijk niet echt wrok koestert richting PSV en kan genieten van de prestaties van Bosz. Dan ben je op en top professional. Je ziet vaak dat oud-trainers om zich heen beginnen te schoppen en dat de liefde voor de club dan bekoelt. Een Verbeek bijvoorbeeld schopt soms nog steeds om zich heen als hij over FC Twente moet lullen.

23 december 2023 om 13:52

Ruud heeft inderdaad minder te besteden gehad dan Bosz, maar dat is vooral slechte timing en ook deels door sportief falen in Europa. Vorig seizoen stond PSV er financieel helaas minder voor. Had Ruud met PSV van Rangers gewonnen, dan had hij in de winterstop waarschijnlijk ook niet Gakpo hoeven te verkopen. Daarnaast spaarde PSV ook een potje voor deze zomer omdat er een extra CL ticket via de competitie te verdienen valt. Stewart heeft ook uitgesproken dat ze daarom all-in zouden gaan deze zomer. Had Ruud er deze zomer nog gezeten, dan had hij wel veel kunnen besteden

23 december 2023 om 13:52

Madueke was ook weg in de winter transfer window.

Verder met je eens, veldspel kond beter. Maar het is een beginnende hoofdcoach die er eigenlijk niet klaar voor was. Dan kan je dit verwachten. Hij was ook 2de geëindigd en had de beker al gewonnen, dus prima resultaat.

Heel vaag verhaal. Hij voelde geen steun. Dat moest dan wel van Brands zijn denk ik? Steward zat er toen ook pas net, na het vertrek van John de Jong. Ik vind het nog steeds slappe hap om een wedstrijd voor het einde te vertrekken. Hij heeft zijn team gewoon in de steek gelaten. Die keuze had hij ook wel paar daagjes kunnen uitstellen. Misschien is er iets heel ergs gebeurd, maar dat komt hier dan niet echt over. Ik zie nog steeds geen echt argument waarom dat te rechtvaardigen is.

23 december 2023 om 14:50

Het is gewoon heel moeilijk om een gevoel die iemand heeft weg te nemen. Brands had laatst een item in de VI waarin dit onderwerp ook voorbijkwam dit is wat hij erover te zeggen had

‘Bij ons is er nooit een gesprek geweest waarin aan de orde is gekomen dat wij ontevreden zouden zijn over Ruud. Maar ja. Als ik het gevoel heb dat ik een ander alle steun geef, dan kan die ander toch de perceptie hebben dat het niet zo is. Dat is soms moeilijk in te schatten. Het zal aan ons allebei hebben gelegen. Daar baal ik dan toch van.’

Het blijft hartstikke zonde dat Van Bommel en Van Nistelrooij, echte clubiconen, als trainer allebei op zo'n vervelende manier vertrokken zijn.

Ik moet echter wel aantekenen dat het opvallend is dat Bosz het zoveel beter doet met hoofdzakelijk spelers die er vorig seizoen ook al waren. En dan nog te bedenken dat Van Nistelrooij Simons, Sangare, Branthwaite en in de eerste seizoenshelft Gakpo en Madueke er nog bij had.

23 december 2023 om 14:49

Boscagli reken ik ook wel als extra aankoop. Samen met Schouten heel bepalend. Maar wat Bosz met deze groep doet vind ik ontzettend bijzonder. Vanaf de eerste wedstrijd al! En met denk ik Teze als grootste voorbeeld. Jordan was onder Ruud tenenkrommend, en onder Bosz fantastisch. Bosz heeft zelfs Dest aan de praat gekregen, al duurde dat nog een stuk langer.

Wat Ruud betreft zijn er veel verzachtende omstandigheden. En ik denk nog steeds dat hij een goede trainer is en nog veel beter kan worden. Maar Bosz is top. Die zou je altijd, heel sec beschouwd, zonder sentimenten, moeten aantrekken als hij beschikbaar is. Het is gewoon ontzettend jammer dat de timing van Ruuds hoofdtrainerschap zo verkeerd was. Nu zijn we naast een icoon ook een trainerstalent kwijt. En voor zijn carrièreopbouw is het ook zo jammer. Wat was het mooi geweest als Ruud nu jong deed en nog van Bosz kon leren tot hij er echt klaar voor was.

Hopelijk zien we Ruud nog terug als trainer. Ben heel benieuwd naar zijn volgende keuze.

23 december 2023 om 23:37

@mt87:

"boscagli reken ik ook wel als extra aankoop"

Boscagli was vorig seizoen al in februari/maart weer fit. Van Nistelrooij gaf hem echter amper speeltijd.

23 december 2023 om 14:50

Met Lang en Lozano in plaats van Madueke en Gakpo, Schouten voor Sangare, Boscagli die weer helemaal fit is denk ik niet dat Van Nistelrooy beter materiaal had, maar eens dat Bosz er met, laten we dan zeggen, vergelijkbaar materiaal tot op heden veel meer uit haalt. Wat ik alleen niet begreep is waarom Van Nistelrooy niet verder ging op de koers van Schmidt en een veel meer reactieve speelstijl koos.

Ze hebben hem eigenlijk onder dwang als trainer aangesteld. Hij heeft het heel knap gedaan alleen was het voetbal niet om aan te gluren.

Uiteindelijk voor PSV heel goed uitgepakt. Bosz is voor eredivisie begrippen gewoon een toptrainer en ondanks dat PSV wel de beker won, waren ze in de competitie niet geweldig..

Zijn persoonlijkheid maakt hem niet geschikt als trainer

Ik word niet veel wijzer van dit interview, ik vraag me toch af waar dit gevoel van gebrek aan steun vandaan komt. Brands en Stewart hebben volgens mij altijd hun steun uitgesproken en leken ook best verbaasd over het besluit van van Nistelrooij. Uiteindelijk is het alleen maar goed geweest voor PSV maar ik vind dat van Nistelrooij het prima gedaan heeft en vond het jammer dat hij vertrok, hij blijft een clublegende.

Reactie van een gentleman. Niet met modder gooien. Voor altijd een legende als speler. Als coach pakte het wat minder uit.

Grote speler, maar als trainer gewoon niet goed genoeg. Tactisch gewoon erg zwak. Ik weet niet wat er precies gebeurd is, maar als speler was ie al een beetje een impulsief heethoofd, en mede door het stoken van Hans Kraaij besloot ie ineens om op te stappen.

Het heeft gelukkig goed uitgepakt want onder hem hadden we er nu nooit zo goed voorgestaan

Prima reactie toch? Ik kan me best voorstellen dat Ruud het vertrouwen misste, het is door de goede start van Bosz al bijna niet meer voor te stellen wat een puinzooi het vorig jaar was. Ik denk dat Ruud zelf de situatie niet heeft geholpen, hij kreeg het elftal niet aan de praat en had ook geen duidelijk plan - of kon de spelers dat plan niet eigen laten maken mocht hij wel een plan hebben gehad. Er zijn heel veel verachtende omstandigheden voor van Nistelrooij maar al trainer heeft hij ook nog erg veel te leren. Iets wat hij zelf zal beamen, als ik het zo inschat.

Wat mij betreft heeft zijn trainerscarriere een deukje opgelopen, maar zijn waardering en reputatie onder de PSV supporters niet. Van Nistelrooij is een club legende en zal altijd welkom zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren