Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Update: UEFA ziet oefenwedstrijd van PEC Zwolle niet als verdacht

Laatste update:

Vrijwel iedere verdachte actie of uitslag ligt onder de loep sinds de Europese opsporingsinstantie Europol liet weten dat er in zeker 380 wedstrijden sprake is geweest van matchfixing. Volgens BILD is de oefenwedstrijd tussen Werder Bremen en PEC Zwolle van 11 januari ook een verdacht duel.

/

Het oefenduel werd afgewerkt op het trainingskamp in het Turkse Belek en de wedstrijd eindigde in 2-2. Gokkers in Duitsland zetten voorafgaand aan de krachtmeting grote bedragen in op de weddenschap ‘meer dan 3,5 gescoorde doelpunten’. De gokkers kregen door de 2-2 eindstand gelijk en dat gebeurde mede door een vreemd optreden van scheidsrechter Ihsan Sönmez.

PEC Zwolle-verdediger Joey van den Berg, die later die maand naar sc Heerenveen zou verkassen, blokkeerde tijdens de wedstrijd een schot, maar de scheidsrechter zag er om onduidelijke redenen een penalty in. “Toen hij naar de stip wees, dacht ik meteen aan omkoping. Deze geruchten verbazen me dus helemaal niets. Ik geloofde mijn ogen niet”, laat Van den Berg weten aan de Leeuwarder Courant.

Update 8 februari 11.40 uur - UEFA ziet oefenwedstrijd van PEC Zwolle niet als verdacht
De oefenwedstrijd tussen PEC Zwolle en Werder Bremen zal niet verder onderzocht worden. De UEFA heeft laten weten dat het duel niet wordt verdacht op matchfixing, zo meldt het ANP. De KNVB heeft de conclusie van de Europese voetbalbond direct doorgespeeld naar PEC.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

omkoping in oefenwedstrijden pff waar gaat het heen met deze wereld.
"all about the money"

8 februari 2013 om 10:43

Nja, liever in oefenwedstrijdjes die nergen om gaan, dan in Ek/wk-kwalificatiewedstrijden, Europese wedstrijden of 'gewone' competitiewedstrijden.

Neemt niet weg dat het natuurlijk een slechte zaak is.

8 februari 2013 om 10:54

Het gebeurd ook in oefenwedstrijdjes, bij amateurs, bij vrouwenvoetbal, maar ook in het betaalde voetbal. Lees Voetbal Maffia eens, dat is een erg interessant boek!

8 februari 2013 om 11:10

ben niet zo'n lezer haha
maar denk dat ik ook niet wil weten hoeveel geld er in om gaat qua gokken en manipuleren

8 februari 2013 om 11:29

Ja, ik weet het. Het was een directe reactie op Mcootje, niet op het hele gebeuren. Want dit zit natuurlijk ook in het betaalde voetbal en ook in Nederland (al wil nog niet iedereen dat zien).

8 februari 2013 om 10:49

Iwan van Duren zei op Viradio dat er zelfs wordt gegokt op wedstrijden die niet eens worden gespeeld, dan volgen gokkers op internet een live scorebord van een gemanipuleerde wedstrijd. Het kan dus nog gekker,

Het gaat inderdaad alleen maar om geld want je kan echt overal op inzetten.

8 februari 2013 om 11:30

Ik snap niet precies wat je bedoelt. Wie bepaalt dan precies de uitslag en hoe gaat dat in zijn werk ? En waarom zouden gokkers daar op wedden i.p.v een echte wedstrijd ?

8 februari 2013 om 11:42

Er bestaan fantasie wedstrijden. Dan worden twee clubs aan elkaar gelinkt die niet tegen elkaar spelen. Neem bijvoorbeeld dit weekend de eredivisie;

Vitesse - Psv
Feyenoord - Az

De fantasiewedstrijd is dan bijvoorbeeld:
Feyenoord - Psv

Als Vitesse - PSV eindigd in 1-1 en Feyenoord - AZ in 2-2 dan eindigt de fantasiewedstrijd Feyenoord - PSV in 2-1 en wint Feyenoord dus.

8 februari 2013 om 11:50

ah ok. bedankt voor de info.

8 februari 2013 om 17:40

Dat is op zich wel een betere manier dan naar een speler toe gaan en hem om te kopen.

8 februari 2013 om 11:06

Ach als ik er aan kon verdienen zonder gepakt te worden deed ik rustig mee. Je valt er niemand mee lastig bij zo een vriendschappelijk duel lijkt mij.

8 februari 2013 om 11:08

Dat doe je dus wel. Namelijk alle voetballiefhebbers die naar een echte voetbalwedstrijd willen kijken, zonder het idee te hebben dat er matchfixing plaatstvindt op het moment dat een scheidsrechter of speler een discutabele actie/beslissing neemt.

8 februari 2013 om 11:42

Jawel, alle mensen die erop gegokt hebben zonder te weten dat er matchfixing plaatsvindt in dat duel/

8 februari 2013 om 13:34

Juist in oefenwedstrijden gaat veel geld om. De wedstrijden worden praktisch niet uitgezonden, en zijn natuurlijk ook niet heel belangrijk. Er kraait dus meestal geen haan naar als er iets dubieus gebeurt.

Zijn hier ook beelden van? Kan het onmogelijk verifiëren op deze manier, maar zou me niks verbazen, een oefenduel, lekker makkelijk.

Ze moeten met feiten komen ipv elke club beschuldigen!

8 februari 2013 om 10:41

Het is in dit geval niet een club dat beschuldigt wordt maar juist de scheidsrechter wordt verdacht. Dus dit heeft niets met PEC Zwolle (of Werder Bremen) te maken.

Wel apart dat zelfs vriendschappelijke wedstrijden omgekocht worden.

8 februari 2013 om 10:38

Minst opvallend misschien? De belangen zijn minder groot maar er kan nog steeds gegokt worden.

8 februari 2013 om 10:56

Je moest eens weten, alles wordt gebruikt, eerste ingooi, eerste gele kaart, minimaal aantal doelpunten, de uitslag wordt minder op gegokt, omdat het verloop minder makkelijk te beïnvloeden is!

8 februari 2013 om 15:24

Je kan ook op corners geld inzetten, heb ik ook gedaan een keer. Wel moeilijk hoor

8 februari 2013 om 11:10

Of juist niet, de controle op minder belangrijke wedstrijden is gewoon minder groot. Dus wat dat betreft kun je beter op amateur- en oefenwedstrijden gokken.

Op zich vind ik het niet verdacht als een Duitse topploeg tegen een Nederlandse laagvlieger speelt er gewed wordt op meer dan 3,5 doelpunten. En die penalty, ja soms worden er onterecht penalty's gegeven. Niet alles is meteen omkoping.

8 februari 2013 om 11:27

Inderdaad is niet alles omkoping. Echter worden er heel veel wedstrijden gespeeld tussen goede ploegen en laagvliegers waarbij er niet altijd bijzonder veel gegokt wordt op dergelijke zaken als meer dan 3,5 doelpunten. Dus het is logisch dat in dit geval er verdachte omstandigheden zijn die het nader bekijken meer dan waard zijn.

Ik was gelijk van het veld gelopen!

joey moet zn mond houden ipv te speculeren. Als men (vroeger) speculeerde over zijn drank en/of drugs gebruik was het ook niet goed dus dan moet hij dat zelf ook niet doen.

8 februari 2013 om 10:47

volgens mij doe je nu precies het zelfde toch?

8 februari 2013 om 10:48

waarover speculeer ik?

8 februari 2013 om 11:47

@ Mcootje

Hij speculeert niet want die feiten over Van Den Berg zijn inmiddels gewoon algemeen bekend

Joh ik weet niet hou men nou weer bij deze berichtgeving komt maar 10 minuten geleden is er op nu.nl ook al een statement van de Knvb gekomen:

"de Uefa is met behulp van het zogeheten 'betting Fraud Detection System' tot de conclusie gekomen dat deze wedstrijd niet vanwege gokgerelateerde doeleinden gemanipuleerd is", luidt de reactie van de bond.

8 februari 2013 om 11:14

Het "betting Fraud Detection System" is natuurlijk hét middel in de strijd tegen matchfixing, gek dat er dan toch nog af en toe gokschandalen de kop opsteken...

Ik zal je een geheimpje verklappen, wellicht een eye opener: gokken gaat niet altijd via legale kanalen...dus niet te detecteren.

Dus die hele verklaring van de Knvb betekent dat het niet te bewijzen is, meer niet. Daar heb je de inzet van recherche voor nodig, wat dus zelden gebeurt. Matchfixing is niet voor niks zo lucratief, pakkans is heel klein.

Zo was er ook een oefenwedstrijd tussen AZ en Werder Bremen in Belek waarin AZ een verdachte penalty kreeg toegekend. De 2e helft duurde 55 minuten!!! De scheidsrechter? De door de Bulgaarse voetbalbond geschorste Loetsjezar Jonov, die onder naam van Raitsjo Raitsjev floot...

Dat wordt misschien wel een probleem. Omdat iedereen nu weet dat er van alles speelt, maar niemand wat er precies aan de hand is, kan het grote speculeren beginnen bij iedere twijfelachtige beslissing van de scheids. Ben benieuwd of we komend weekend ook van dat soort 'verdachte' momenten gaan beleven.

We moeten met zn allen wel proberen de realiteit in het oog te houden en niet zomaar te roepen: omkoping.

Overigens zeg ik nu niet dat Van den Berg's reactie overdreven is. Ik heb de beelden niet gezien en kan er niet over oordelen..

@jsv030 : Ow, als de uefa het zegt.....

On: oefenwedstrijden zijn nog makkelijker te fixen dan gewone wedstrijden omdat er veel minder controle op is. Ik geloof dat twente een paar jaar geleden ook 2 van die oefenpotjes in turkije had met een scheidsrechter die onder een andere naam floot omdat hij zelf geschorst was en hele vreemde beslissingen maakte. (bron : we schieten je kapot van iwan van duuren)

@jsv030:
dat systeem is bullshit !!!
kijkt alleen maar naar de inzetten en winstpercentages en zoals iemand al zei: deze wedstrijd met meer dan 3,5 goals is niet verdacht want redelijk reëel !!!

ot:
mensen die twijfelen raad ik het boek: "voetbal en maffia" aan !!!
juist in turkije tijdens de trainingskampen en oefenpotjes wordt er volop gefixt !!!

voetbal en maffia - van: iwan van duren en tom knipping !!
je ogen gaan open !!!

8 februari 2013 om 11:25

3,5 goals is inderdaad zeer reeel , al helemaal voor een oefenpot. Ik denk dat mensen gewoon weer spoken zien. Matchfixing is top of mind inmiddels en plots wordt bij elke verdachte beslissing gewezen. Ik snap ook wel dat er geen waterdicht systeem te bouwen is en geloof ook per definitie niet in alles wat ik lees, maar waarom ik refereerde aan het bericht van de knvb: als je dan een artikel plaatst, plaats dan ook alle berichtgeving over dat bewuste onderwerp.

8 februari 2013 om 11:34

Inzetten op 3,5 goal is niet echt reëel, weinig kans van slagen.

8 februari 2013 om 12:57

The fix van declan hill is nog beter!

Dit is toch al tijden bekend? (niet deze specifieke wedstrijd). 1 of 2 jaar geleden is al eens uitgebreid aan het licht gekomen dat al die trainingskampen in Turkije een waar gokparadijs zijn. Om onduistere redenen worden toegewezen scheidsrechters lastminute vervangen door pak hem beet een vage Oost-europeaan waarvan het uberhaupt de vraag is of hij wel een licentie heeft.
Of sterker nog, wedstrijden worden gefloten door andere scheidsrechters dan de scheidsrechters op het wedstrijdformulier en nog meer van dat soort grappen. Wedstrijden en toewijzingen schijnen op die kampen ook redelijk last minute te worden geregeld en zijn dus erg beinvloedbaar.

Ik dacht dat het om de thuiswedstrijd van PSV tegen PEC Zwolle ging.

8 februari 2013 om 13:08

Haha! Dat zou wel heel erg opvallen.

Soms krijg ik het idee dat scheidsrechters van de Knvb ook worden omgekocht. Man man, het niveau qua officials ligt nergens zo laag als hier....

Meer dan 3,5e goal? en ik maar denken dat je geen halve doelpunten kan maken.. Gewoon ingezet op 4 of meer doelpunten neem ik aan!

ik vind dat die bet kantoren zelf schuldig zijn aan dit hele verhaal. al die achterlijke weddenschappen die zij bedenken....dat gaat toch nergens over....? aanal doelpunten, oke. maar wie t eerst buitenspel staat, wie gooit t eerst in, of aantal kaarten en noem t allemaal maar op. laten ze daar maar es wat aan doen!!

Mijn stelling na het volgen van de verschillende kanten van het omkoopschandaal is als volgt.

"als er geen omkoping en doping bestaan had was het Nederlands elftal al minimaal 3x wereldkampioen geworden"

Sowieso al tegen Argentinië (videla regime) , Spanje (fuentes) en alle toernooien waarin we het tegen het altijd kwaliteitsarme Italie ( maar wel resultaten boekend ?!?) zijn uitgekomen hadden we ook veel kans gemaakt

on: dit lijkt me een storm in een glas water. Boven de 3,5 scoren bij zo'n wedstrijd , zeker in een oefenduel is eerder regel dan uitzondering. Dat daar dus meer op gewed word kan ik me goed voorstellen.

8 februari 2013 om 12:03

//dat daar dus meer op gewed word kan ik me goed voorstellen. \\

Dat soort wedstrijden worden zo vaak gespeeld. En dan zal er vast gegokt worden op de nodige doelpunten. Maar in dit geval ging het klaarblijkelijk om echt grote bedragen die blijkbaar zelfs niet gebruikelijk zijn bij wedstrijden als dat soort oefenpotjes. Als er dan vervolgens ook nog een strafschop wordt gegeven aan Werder die op de site van Werder zelfs als 'ein zweifelhafter Elfmeter' wordt omschreven dan trekt zoiets natuurlijk de aandacht.

8 februari 2013 om 13:19

Dat schijnt dus al weerlegt te zijn door de Uefa. Dus of het ging om niet zo grote bedragen als beweert word of het is te herleiden geweest.

8 februari 2013 om 12:13

Je weet dat de bekendste dopingarts uit de jaren 70 en 80 een Nederlander is die o.a. Met het Nederlands elftal heeft gewerkt? Dat cruijff dus ook niet schoon is? Zoek maar eens naar John Rolink. Was ook begeleider van Ajax trouwens (en daarnaast van onze zwemmers en een aantal wielrenners, waaronder Zoetemelk). Over Cruijff en Neeskens heeft die arts zelf toegegeven dat ze positief zouden zijn geweest als er controles waren zoals in het wielrennen.

8 februari 2013 om 13:18

Nee wist ik niet. Van Zoetemelk wel natuurlijk maar van John Rolink heb ik nog nooit gehoord. Zal ik eens opzoeken. Heb alleen Krol in een interview zo vanuit het niets eens horen zeggen dat hij bij 1 wedstrijd een pilletje had gehad maar dat hij daar een te droge bek van heeft gekregen en het nooit meer gebruikt heeft.

AZ had toch ook een raar oefenduel gespeeld met een scheidsrechter die floot onder een andere naam omdat hij geschorst was wegens omkoping? Dat het al zo ver gaat dat ook oefenduels worden omgekocht, ik heb gehoord dat er zelfs amateurwedstrijden en jeugdwedstrijden verdacht waren. Maar aan de andere kant heb ik liever dat ze een oefenduel omkopen dan een echt competitieduel waarin andere clubs ook de dupe van kunnen worden. Met die penalty werd Zwolle niet echt gedupeerd, ze kregen een treffer tegen, maar het blijft een vriendschappelijk potje.

Uefa: "wij zien geen enkele wedstrijd als verdacht".

Te onzinnig om op in te gaan als leek. Dit is een zaak voor internationale opsporingsdiensten. Een beetje vermoedens spuien helpt niemand, er zullen bewijzen moeten komen.

En zo word je als club zijnde zomaar ergens in betrokken. De telegraaf kopt zelfs: wedstrijd Pec-zwolle verdacht van omkoping. Later in een klein artikeltje weer dat er niets van waar is. Al deze onzin werd zelfs klakkeloos overgenomen door de andere riooljournalistiek.als club zijnde is je naam dus onnodig besmeurd. Te schandalig voor woorden. Het club bestuur zal zich nog moeten verdedigen ook tegen deze stemmingmakerij. Nu zeg ik dit niet om zwolle te verdedigen maar voor het zelfde geldt is het een andere club. Tegenwoordig kijkt men niet meer naar de waarheid. Of zou ali B nu echt doggystyle doen met mevrouw vd vaart? Wat een wereld !!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren