Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Update: Kort geding KNVB om spreekkoren FC Utrecht geannuleerd

Laatste update:

Een deel van het publiek van FC Utrecht liet zich zondag van de slechtste kant zien met walgelijke spreekkoren bij de wedstrijd tegen Ajax (1-1). Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar de spreekkoren. Er is nog geen aanklacht binnen, maar daar hoopt het OM wel op.

“Wij kunnen dit als OM ambtshalve oppakken en hebben geen aangifte nodig, maar willen dit wel graag”, zo meldt het OM volgens persdienst ANP. Het OM gaat op zoek naar beelden en getuigen die kunnen helpen bij de opsporing van verdachten.

''Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. En samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best'', zongen de supporters in stadion De Galgenwaard. Eerder werd al bekend dat de Stichting Bestrijding Antisemitisme aangifte doet tegen FC Utrecht. Volgens de stichting is de club medeplichtig aan de anti-Joodse spreekkoren.

Update 8 april 14.16 uur - Aanklager betaald voetbal kijkt ook naar spreekkoren FC Utrecht
Niet alleen het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de spreekkoren die te horen waren tijdens FC Utrecht-Ajax. Ook de aanklager betaald voetbal begint een onderzoek naar de gebeurtenissen van afgelopen zondag in De Galgenwaard. De KNVB noemt het incident 'grensoverschrijdend' en is voorstander van het onderzoek, meldt het ANP.

Update 13 april 14.50 uur - Federatief Joods Nederland zet kort geding tegen KNVB door
De belangenorganisatie Federatief Joods Nederland (FJN) zet een kort geding tegen de KNVB door. De FJN eiste een noodinstructie aan clubs en scheidsrechters om anti-Joodse spreekkoren tegen te gaan, maar de KNVB ging niet in op die eis. Via een kort geding wil de FJN de instructie alsnog afdwingen, meldt het Algemeen Dagblad. Aanleiding van de eis zijn de antisemitische spreekkoren die te horen waren bij de wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax.

Update 22 april 12.50 uur - KNVB-advocaat: ‘Dit zou alleen maar olie op het vuur gooien’
Hoewel de belangenorganisatie Federatief Joods Nederland de KNVB er via een kort geding toe wil dwingen dat er strenger wordt opgetreden om anti-Joodse spreekkoren tegen te gaan, laat advocaat Harro Knijff namens de voetbalbond weten dat dit er waarschijnlijk niet van zal komen; volgens hem is het huidige beleid al streng genoeg en gaat het wat dit betreft de goede kant op in Nederland.

“Het aantal spreekkoren neemt al af. Ik denk dat een kort geding niet het goede instrument is om de sportkoepel te dwingen de regelgeving aan te scherpen en ik denk ook niet dat dit zal gebeuren. Er zou bijvoorbeeld geëist kunnen worden dat de scheidsrechter verplicht wordt bij spreekkoren onmiddellijk en definitief de wedstrijd stil te leggen. Dit zou alleen maar olie op het vuur gooien”, vertelt Knijff aan BNR.

Update 29 mei 23.30 uur - Kort geding KNVB om spreekkoren FC Utrecht geannuleerd
Een kort geding van de belangenorganisatie Federatief Joods Nederland (FJN) tegen de KNVB gaat niet door. De FJN eiste, na de spreekkoren tijdens FC Utrecht-Ajax, een noodinstructie aan clubs en scheidsrechters om anti-Joodse spreekkoren tegen te gaan, maar de KNVB ging niet in op die eis. Via een kort geding wilde de FJN de instructie alsnog afdwingen, maar nu gaat dat niet door. De instructie voor voetbalscheidsrechters over hoe ze moeten omgaan met dergelijke uitwassen is aangepast. De FJN heeft nu zijn doel bereikt.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Laat ik voorop stellen dat ik deze spreekkoren ten zeerste afkeur, helaas hoor ik ze ook meermaals in het Philips stadion en in de Kuip. Ik hoop dan ook dat die mensen gevonden worden en uiteraard goed bestraft.
Ik vind het echter wel weer typisch dat dit in zowel de titel als de tekst als 'walgelijk' wordt bestempeld maar als er in Twente vuurwerkgeluiden worden gemaakt is de berichtgeving heel neutraal en probeert het je niet in een hoek te duwen. Dan staat er veelal iets in de trend: OM doet onderzoek naar gedrag supports van club x naar aanleiding van de wedstrijd Twente - X.

7 april 2015 om 15:33

Kan mij niet herinneren dat er ooit onderzoek is gedaan naar vuurwerkgeluiden, niet door het OM en niet door de Knvb.
Dat kan ook helemaal niet, want het maken van vuurwerkgeluiden is niet strafbaar.

Ben heel benieuwd wat hier uitkomt, geloof nooit dat Utrecht veroordeeld wordt.

7 april 2015 om 16:12

Knvb heeft wel degelijk een (voor)onderzoek gestart naar de vuurwerkgeluiden. Of er iets uit is gekomen weet ik niet meer, zal wel niet.
Ik gebruikte het meer als een voorbeeld wat ook niet door de beugel kan, maar duidelijk niet zo hard en ferm wordt aangepakt door de media.

7 april 2015 om 15:35

Wou net zeggen, dat kunnen ze alle clubs wel gaan straffen.
Wat er allemaal wordt gezongen in de stadions, schandalig.

7 april 2015 om 16:14

@ baloog

Dat is inderdaad net zo verwerpelijk, al kun je de impact van beide situaties qua schaal en de mogelijke internationale impact toch onmogelijk met elkaar vergelijken. Daar waar de vuurwerk ramp een nationale tragische gebeurtenis was, zijn dit soort spreekkoren dat natuurlijk niet. Als jullie je zo geschoffeerd voelen (wat ik echt wel begrijp) waarom stapt bijvoorbeeld FC Twente dan niet naar het OM wanneer er vuurwerk geluiden te horen zijn in het stadion ? Volgens mij walgt iedereen ervan wanneer er smakeloze grappen/spreekkoren te hoen zijn over de vuurwerk ramp en spreken mensen dat ook gewoon uit. Alleen vind ik het raar dat jij denkt dat beide tragische gebeurtenissen dezelfde "lading" hebben.

Hoe je het ook went of keert, dit soort walgelijke spreekkoren verwijzen naar een van de duistereters periode in de wereld geschiedenis. Waar de rechten van mensen op grote systematische schaal geschonden werden alsof men in de hel was. Dit soort bespottingen hebben natuurlijk de potentie om ook het internationale nieuws te halen, en daar zit Nederland niet op te wachten. Zeker niet sinds de Nederlandse internationale reputatie al enig sinds beschadigd is door de Pvv, ook al hebben beide niets met elkaar van doen is er een kans dat men internationaal dit aan elkaar linkt.

7 april 2015 om 16:29

Daar heb je zeker gelijk in, het is een beetje een ongelukkige vergelijking. Mijn punt en gelukkig heb je dat wel begrepen, is dat zo'n soort mafkezen gewoon consistent enorm hard moeten worden aangepakt. Ik heb het helemaal gehad met al deze zogenaamd lollige teksten, leuzen en acties. Dan maakt het mij niet uit of het antisemitisch, een banaan of wat knalgeluiden zijn.
Nu wordt deze situatie er uitgepikt en er wordt ook opgedoken door de media. Terecht. Het zou echter elke keer moeten gebeuren in plaats van incidenteel.

7 april 2015 om 16:51

@ baloog

No worries, voor de rest Ik ben het roerend met jouw eens, de hufterigheid, het totaal ontbreken van echt respect van mensen naar elkaar toe, het gebrek aan fatsoen en inleving vermogen ben ik ook meer dan zat.

Wellicht komt er iets goed uit deze situatie voort, doordat WO II zo´n gevoelig onderwerp is kan dit wellicht als katalysator dienen om de "fatsoen" discussie eens echt vlot te trekken. Om die eens echt maatschappelijk te voeren (voornamelijk thuis en op school). Als het OM erin slaagt om hier succesvol individueel mensen voor op aan te spreken denk ik dat dit uiteindelijk er voor kan zorgen dat mensen het wel uit hun hoofd laten om spottende liedjes te maken gebaseerd op zwaar menselijk leed.

7 april 2015 om 17:37

in de kuip heb ik dit nog nooit gehoord hoor.

22 april 2015 om 12:56

Peterhf,

Daar zingen ze dan weer niet zo aangename dingen over Allah, moeders en vrouwen die aan betaalde seks doen.

22 april 2015 om 13:27

Nee, daar zongen ze liever iets liefs over van Gaal's doodzieke vrouw.

30 mei 2015 om 09:57

dat is twintig jaar geleden!!!

8 april 2015 om 14:22

Ik heb al enkele jaren een seizoenkaart bij Feyenoord, maar ik heb nog nooit een spreekkoor als dit gehoord. Natuurlijk zijn er wel spreekkoren tegen Ajax, maar niet zoals die genoemd is in het bericht.

8 april 2015 om 20:25

Ik ga meerdere keren per jaar mee naar de Kuip met een paar vrienden van mij, die op hun beurt naar het Philips stadion mee gaan, en ik kan je vertellen dat ze wel degelijk gezongen worden. En masse niet, gelukkig maar. Er zijn echter wel kleine groepjes idioten die dit zingen, binnen en buiten de Kuip vandaar dat ik ook meteen herkende wat ze zongen bij Utrecht. Hetzelfde geldt trouwens voor in Eindhoven.

9 april 2015 om 09:49

Ik heb ze in ieder geval nog nooit gehoord, het meest erge wat ik heb gehoord is 'hamas, Hamas..'.

Het is eigenlijk volstrekt kansloos om zoiets te zingen, je kan beter je eigen team aanmoedigen lijkt me. Maar bij sommige is de haat jegens Ajax groter dan de liefde voor Feyenoord. Dat is vooral te merken in wedstrijden waar ze niet eens tegen Ajax spelen maar wel 'wie niet springt is een jood' gaan lopen zingen.

13 april 2015 om 15:02

Hou toch op, zelfs ik weet dat die daar gezongen worden. Het gebeurt in praktisch elk stadion. Zelfde als "hamas, hamas.....". Ik keur het allemaal af maar ik vind dit wel selectieve verontwaardiging.

Wat men vooral niet moet vergeten is dat het niet antisemitisch bedoeld is, maar anti-Ajax. Als Feyenoord zichzelf negers zouden noemen, dan krijg je allemaal anti-neger liedjes te horen.

Als die nuance maar aanwezig is!

7 april 2015 om 16:04

De tekst 'mijn moeder was bij de Ss' in combinatie met de verbranding van Joden, maakt dat de tekst wel degelijk antisemitisch is.

7 april 2015 om 16:07

Dan kan jij dat ook zeggen op het moment dat supporters zingen kakkerlakken aan het gas !! Hiermee wil je dat 1 bepaald soort supporter de dood in word gejaagd! Ze moeten het niet zingen maar maak het niet groter dan het is

7 april 2015 om 16:22

In onze geschiedenis spelen de SS en het vergassen van Joden een rol.
Dergelijke teksten zijn zeer confronterend voor deze bevolkingsgroep en het is daarom strafbaar om dergelijke teksten te zingen.

Dat kan je op geen enkele wijze vergelijken met een liedje over kakkerlakken.
Die liedjes zijn ook schandalig en moeten worden uitgebannen, maar wel van een geheel andere orde.

7 april 2015 om 16:25

@ jouses

Kakkerlakken aan het gas verwijst op geen enkele directe manier terug naar wat er in WO II is gebeurd. Daar waar dit spreekkoor dat wel doet, dit soort dingen zeg je gewoon niet. Dat heeft niets met politieke correctheid te maken maar sommigen woorden/zinnen hebben gewoon een bepaalde lading door vreselijke gebeurtenissen uit het verleden.

Sorry, maar ik vind het echt idioot dat er mensen zijn die zulke zwaar beladen woorden van stal halen, daar een slagzin of een liedje van maken en vervolgens roepen dat je het los moet zien van van de vreselijke en mens onterende gebeurtenissen waar deze woorden vandaan komen. Buiten dat het onfatsoenlijk is (dan druk ik me nog mild uit) vind ik het van een ongelooflijke domheid/naïviteit getuigen.

Sorry, maar ik vind jouw opmerking dat je het "niet groter moet maken dan het is" te misselijk voor woorden. Zo kun je alles wel bagatelliseren en met alles wegkomen onder het mom van " freedom of speech", er zijn gewoon (fatsoen) grenzen.

7 april 2015 om 17:04

@afca_leeds Ik vind dat je hier echt de kern raakt. Er zijn helaas velen die het echt kleiner willen maken dan het is maar het is gewoon een doordacht liedje. Iedereen in dit land weet de context en de historie van de teksten die worden gemaakt. Als ze het per sé alleen anti-Ajax willen maken dan betrekken ze niet de commando's en SS erbij.

Het is net zoiets als destijds (volgens mij was het een spandoek?) wat liet zien dat Rotterdam gebombardeerd werd. Gezien de historie van de stad en het leed wat hiermee veroorzaakt is weet je gewoon dat dit geen wenselijke zaak is om in het licht te brengen. Van mij part maak je dan een spandoek waarop de Kuip in de fik staat (nogsteeds walgelijk) maar toch een stuk minder kwetsend.

Dit soort mensen heeft gewoon (al dan niet semier) onderzoek gedaan naar en doordacht deze tekst bedacht.

7 april 2015 om 17:04

@orwell,

Want die tekst gaat om alle joden op de wereld? Of alleen de 'Ajax-joden'?

7 april 2015 om 17:16

@ Analyse,

Als je de SS erbij haalt, refereer je aan de tweede wereldoorlog en gaat het dus over alle Joden.

Maar wat er ook mee bedoeld wordt, je kwetst mensen!
Stel je nou eens voor dat jouw hele familie na de oorlog niet meer is teruggekeerd... Hoe zou jij die tekst dan ervaren?

7 april 2015 om 17:26

@ Dajoowie

Klopt het spandoek "bloody Sunday" of de F-Side liederen/chants "bommen op Rotterdam", "rotterdam...stad in de oorlog lag je plat", "eet geen brood uit Rotterdam want daar krijg je....van" etc, zijn van dezelfde misselijkmakende en mens onterende orde.

Precies, sommigen mensen denken echt dat ze alles maar kunnen zeggen, waarbij er totaal geen inleving vermogen is. Waarbij het mij ook opvalt, dat zodra erop dit soort mens onterende woorden gereageerd word; het juist die mensen zijn die op hun achterste poten staan.

Waar ze vervolgens vaak ook nog het lef hebben om een soort van slachtoffer rol te zoeken waarom ze het deden, ik ben eigenlijk benieuwd of jij en andere mensen hetzelfde constateren ?

8 april 2015 om 16:56

Mwa, Kakkerlakken aan het gas heb ik nog nooit gehoord, tevens verwijs je niet naar een religie.
Bommen op Rotterdam vind ik dan weer niet kunnen.
Roep dan gewoon x ajacieden(x = scheldwoord) heb je niemand mee, schelden kan zeker pijn doen...alleen bij voetbalsupporters niet...
Even er van uit gaand dat het bij de harde kern gebeurd en hier geen (te)kleine kinderen bij zijn.

13 april 2015 om 14:59

Of scheld gewoon niet maar moedig je club gewoon aan. Ik wil niet de moraalridder uithangen, maar tegenwoordig gaat het niet meer om ludieke spreekkoren richting de tegenstander, maar proberen ze elkaar te overtreffen wie het grofst is. Nou, als je een stadion hebt met kleine kinderen dan vind ik dat niet kunnen. Buiten dit vind ik het minder erg als een hersenloze supporter mij uitscheldt met ziektes als krachttermen dan dat hij me voor iets uitmaakt waar wel enige kern van waarheid in zit. Daarom, laat de supporters wat ludieks bedenken tegen hun rivalen, het schelden met ziektes en dergelijke is zo makkelijk en voor de echte supporters/hooligans/harde kern niet eens echt beledigend, maar voor de neutrale kijker en de gezinnen die komen echter wel.

13 april 2015 om 16:44

@ndisdenaam

Misschien opzoek gaan naar een andere geuzennaam? Ajax heeft altijd afstand genomen van het Jodendom. Ik hoor nog regelmatig joden, joden superjoden..

De benaming 'kakkerlakken' is tevens een misselijkmakende benoeming. Wanneer er kakkerlakken aanwezig zijn worden deze normalerwijs verdelgt door een ongedierteverdelger. Dat is een prettige benoeming...

22 april 2015 om 13:10

Orwell,

Dat is zo. Ik heb ook véél liever dat ze het niet zingen. Ook liederen over 'kakkerlakken' e.d. zijn nergens voor nodig.

Maar er is een grote maar....

Zijn we zeker dat die supporters echt-echt een antisemitische bedoeling hebben?
Zijn het van nature antisemieten die het voetbal als forum gebruiken om hun bestaan kenbaar te maken?

Het kan, maar ik acht de kans toch wel klein.

Ik denk dat ze eerder de tegenstrever willen intimideren, van de wijs brengen en invloed willen hebben op het wedstrijdgebeuren.

Marc Degryse klaagde op TV eens aan dat het ongepast was om de populaire evergreen te zingen "speler x, je moeder is een h...".

Wat gebeurde er daarna? Gedurende weken kreeg ie in zowat elk stadion te horen dat Marc zijn moeder aan betaalde seks deed.

Ze menen dat niet, ze weten best wel dat Degryse zijn moeder geen prostitué is. Maar ze voelden aan dat la Marc er gevoelig voor was. Ze wilden hem pakken op zijn zwakke plek, om hem van de wijs te brengen, om hem uit de wedstrijd te halen.

En dat werkte soms nog ook.

Komt dan nog eens bij, dat ik liever heb dat ze wat onnozele praat roepen in het stadion, daar hun agressie verbaal kwijt geraken, dan dat ze achteraf op straat echte heibel veroorzaken.

Veel van die mensen hebben echt een eentonige niet zo'n toffe job. En die doen ze al jaren en gaan ze nog jaren moeten doen.

Het stadion is voor die mensen dan een uitlaatklep om de opborrelende frustraties te lozen.

Soms moet je pragmatisch zijn en een zeker kwaad aanvaarden om meer kwaad te voorkomen.

22 april 2015 om 13:25

Eigenlijk zeg jij dus dat het pure dommigheid is van die supporters.

Dan stel ik voor dat die supporters verplicht en op eigen kosten een bezoek moeten brengen aan een concentratiekamp en vervolgens een geschiedenisexamen moeten afleggen voordat zij weer toegelaten worden tot een stadion.
Een beetje vergelijkbaar met hoe we omgaan met dronken automobilisten.

22 april 2015 om 13:43

Orwell,

Onwetendheid speelt zeker een factor.

Maar er is toch wel meer aan de hand. Ik ga straks 40 jaar naar het voetbal en ik heb nooit anders geweten dat ze wel eens dingen zongen die niet konden.

Ik denk zelfs dat het vroeger erger was, maar dat er nu meer aandacht is voor het probleem. Zwaar racistische gezangen, dat hoorde ik vroeger wel eens meer, vandaag komt het bijna niet meer voor.

Je moet je ook inleven in die mensen hun bestaan. Ze hebben geen leuke job, wonen niet altijd in een even leuke buurt, er is van alles niet in orde met hen en rondom hen.

Sommige van die mensen zijn wandelende tijdbommen. Ik heb liever dat dit soort lui verbaal stoom afblazen in een stadion, dan dat ze later auto's vernielen, of hun vrouw of kinderen slaan. Ik overdrijf een tikkel, maar ik denk wel dat je begrijpt waar ik naar toe wil.

" Panem et circenses" of " brood en spelen" en dit om het volk wat in toom te houden.

Ze mogen al niks meer. In veel stadions mogen ze niet meer rechtstaan, mogen ze niet roken en geen bier drinken op de tribunes. Ook dat speelt een rol. Hun stem is moeilijk af te nemen en te 'controleren'. Het is hen manier van verzet tegen de gevestigde orde.

Ik heb de indruk dat nogal te veel instanties met symptoombestrijding bezig zijn in deze, en niet de echte kwaal kunnen of willen aanpakken.

7 april 2015 om 16:33

Alleen zo zal het niet voor iedereen overkomen, strafbaar dus!

Direct een stichting erop die de club als medeplichtig beschouwd.
Het gaat ze dus meer om het kunnen wijzen met het vingertje dan er daadwerkelijk iets aan te doen.

7 april 2015 om 17:40

je moet de mensen die dit zingen straffen maar niet de club.
de club kan hier niks aan doen.

8 april 2015 om 16:58

FC Utrecht kan dat zeker, ze doen er helemaal niks aan namelijk.
Er beweegt geen steward.
Dit is al zovaak gebeurd daar, schandalig.

Maarja zo heb je in beide kampen altijd wel wat.

9 april 2015 om 08:13

utrecht doet er juist alles aan om het rustig te houden in het stadion hoe kom jij aan die wijsheid dat dat niet zo is ik ben erg benieuwd

9 april 2015 om 17:39

dat zal wel op een ajax forum hebben gestaan.

22 april 2015 om 13:29

Peterhf,

Dat is niet zo. Je bent als club wel politiek verantwoordelijk.

Bovendien kan de club het wel kanaliseren zodat het minder plaats heeft. Preventief door te sensibiliseren, repressief door te straffen.

Die lui weten niet wat ze zeggen en daarom moeten ze het ook goed duidelijk gemaakt worden dat dit niet door de beugel kan.

Tegen argument is dan: ja maar Ajax, je moet een hekel aan Ajax hebben.

Ofzoiets.

Prima maar dan moet je maar andere liedjes gaan verzinnen die niet zo wanstaltig en lelijk zijn. En voordat er ook iemand begint met ja maar dit en ja maar dat en ze noemen zichzelf Joden. Dat was ook gewoon een scheldwoord waar de angel uit werd genomen door het dan maar als geuzennaam aan te nemen.

Je zit gewoon fout als je die liedjes zingt. Maakt niet uit hoe groot je hekel is aan Ajax. Verzin maar wat anders.

7 april 2015 om 16:29

dus de ajaxsupporters moeten ook een hekel aan utrecht supporters hebben aangezien die continu zingen k.utrecht en een onsmakkelijk liedje over nesu en di tommaso oh nee dat mag wel want dat is niet antisemitisch al zijn er meer mensen doodgegaan aan die ziekte dan in de oorlog

gewoon de mensen er tussen uit plukken die dit soort dingen zingen en een sv voor het leven geven is het zo afgelopen

7 april 2015 om 17:08

@ ramonfcu

Hoe onfatsoenlijk het woord "kutrecht" ook is; het heeft natuurlijk niet de (historische) ladingen van menselijk leed die dit soort spreekkoren wel hebben, gebaseerd op vreselijke gebeurtenissen uit het verleden (dan druk ik mij nog heel mild uit). Dat is gewoon een kwestie van gezonde verstand gebruiken.

Hoe kom ji erop omdat gelijk te trekken ? Daarnaast zijn er woorden zoals "ss" of "neger" die gewoon 1 voornamelijke betekenis hebben, dan kun jij wel zeggen dat je het niet bedoeld is zoals in de algemene internationale historische betekenissen, maar dat is echt te naïef voor woorden als je dank denkt dat het dan opeens "oke" is.

Wanneer zongen Ajax supporters dan liedjes over deze twee persoonlijke tragische gebeurtenissen van deze twee spelers ? Nu weet ik heus wel dat er tussen mijn mede supporters ook een hoop boefjes zitten, maar ik heb het idee dat jij dit maar gewoon verzint. Als dit zou kloppen zou dit in Nederland toen des tijd breed zijn uitgemeten in de pers, ik kan mij niet herinneren dat dit ooit in het nieuws gekomen is. Volgens mij reageerde heel Nederland inclusief de Ajax aanhang met mededogen omdat dit iedereen kon overkomen.

Ook al zou het wel zo zijn, het is natuurlijk smakeloos, maar toch is het op geen enkele manier te vergelijken met een systematische massa moord op een schaal waarvan we normaliter het ons alleen maar kunnen voorstellen dat zoiets alleen maar in hel gebeurt.

7 april 2015 om 20:10

nou zal ik je een geheimpje vertellen oke er is gisteren vanuit het ajaxvak meerdere maken k*** utrecht gezongen en waar is dito nou en nesu mag een rondje lopen is net zo erg als die dwazen die dat liedje zongen op de bunnikside maar wie word er weer gestraft en wie ontloopt de dans weer zoals ieder seizoen
daar heb je gelijk de reden waarom ajax door een deel vd supporters gehaat word utrecht word altyd gestraft ajax nooit kijk het maar na van de laatste 20 jaar

kijk anders ook ff op you tube na de wedstrijd groningen az 18-09-2014 zelfde liedje maar geen aangifte van een of andere joodse stichting geen boetes en geen mediahype en geen onderzoek van de aanklager en zo kan ik nog wel even doorgaan de media hebben gewoon de pik op utrecht en pakken alles aan om de club in een slecht daglicht te zetten

13 april 2015 om 15:02

Ze proberen de Ajax-supporters te raken en dan vooral de harde kern. Met liedjes over Joden raak je die groep echter niet, maar andere mensen die niets met Ajax of het hele voetbal te maken hebben. Ik ben het met je eens, laat ze wat anders verzinnen waarmee je de supporters wel treft. Ga dan zingen dat het clubhuis van Ajax is uitgebrand, daar zijn zij wel de dupe van geworden (ik praat een vermoedelijke brandstichting niet goed, mocht hier commentaar op komen) of ga anders zingen dat Ajax de slechtste linksback van Nederland heeft, inclusief het amateurvoetbal. Dat vinden de fanatieke supporters erger denk ik dan als je een clichéliedje over Joden zingt wat al 100x is gehoord.

Bijna 100% zekere winst voor de advocaat die Utrecht gaat verdedigen. Iedereen weet dat het gaat om de geuzennaam van Ajax supporters. Tijdens thuis wedstrijden van Ajax geven zij hier gehoor aan door te zingen en zichzelf deze naam ook te geven. Ik ga er vanuit dat de supporters van Utrecht ook deze mensen hiermee op de hak wilde nemen! Het was een grof lied maar dat is nou eenmaal onze maatschappij! Als je hoort wat er wekelijks over spelers en toeschouwers word geroepen langs de lijn kan je wekelijks een onderzoek instellen. Verdedigen is in deze zaak makkelijk gezien het strafrecht! Laat ik het zo zeggen laat Ajax supporters stoppen met deze geuzennaam dan kan je ook niet beledigd worden. Ik zelf vind het van de zotte dat ze dit soort dingen zingen maar laten we het nou niet groter maken dan dat het daadwerkelijk is.

7 april 2015 om 16:19

Kan wel zo zijn..
Kan mij ook nog niet al te lang herinneren dat Twente en Ajax boetes kregen voor bepaalde spandoeken.. In het geval van Twente werd er ook naar iets anders gedoeld maar dat maakte ze weinig uit.

Persoonlijk vind ik dit wel erg ver gaan.
Er zijn nog wel meer van dit soort dingen.. Zoals de vuurwerkgeluiden die Twente altijd te horen mag krijgen of de bom geluiden die bestemd zijn voor Feyenoord.

Zodra je erge rampen gaat gebruiken voor dit soort dingen mogen ze die mensen van mij hard aanpakken. Respect en begrip is ver te zoeken in het voetbal..

7 april 2015 om 16:36

Oh? Weet iedereen dat? Dat is een heel makkelijke aanname. Hoe wil je dat gaan bewijzen?

Jij neemt een makkelijke aanname, maar als je het puur strafrechtelijk gaat bekijken valt dit wel degelijk onder antisemitisme. En dat ze de fans van Ajax Joden noemen kan nog, maar ga daar dan verder niets bijhalen. En er zijn meer clubs met Joden, of in het geval van Spurs Yids, als bijnaam, maar daar hoor je ook niet zulke walgelijke dingen. Ja, er worden wel grappen over gemaakt, maar die zijn in principe niet kwetsend. (de bekendste is "we'll be running 'round Tottenham with our willies hanging out, Singing ‘i’ve got a foreskin, haven’t you?!’), niet heel netjes, maar ook lang niet zo kwetsend als dit.

7 april 2015 om 16:39

Dat zal niet iedereen zo interpreteren. En dit moeten we niet accepteren in onze maatschappij, zo zal de rechter wss ook oordelen.

Dus omdat joden zich joden noemen, omdat het geloof nou eenmaal zo heet mag het? Als iemand jouses heet mag je hem een klap geven, moet hij maar niet zo heten.... U get it?

8 april 2015 om 15:24

Ik denk dat je dan nog wel van een koude kermis thuis kan komen. Zoals Stravven al zegt, de aanklacht zal richting antisemitisme gaan.
Er kan dus wel degelijk een strafrechtvonnis volgen. Of het jegens de supporters is, of de club is het tweede.
Maar ik vind dit wel degelijk te ver gaan. Ik zit zelf regelmatig in het stadion, zo ook afgelopen zondag, maar dit soort teksten kunnen wel degelijk als kwetsend worden ervaren.
Als je weet, op voorhand, dat het kwetsend geintreperteerd kan worden, zing het dan niet.. Is een klein beetje logisch nadenken.

En het ligt niet aan de geuzennaam, want "wie niet springt, die is een Jood" wordt ook gezongen. En dan springt het hele stadion.
Dat is op het randje, maar wordt gedoogd. Er is een verschil tussen een feestje bouwen met z'n allen, en de ander bewust te proberen kwetsen.

8 april 2015 om 17:02

Jouses...dus ik mag dat op straat roepen, maar als ik word aangehouden zeg ik dat ik ajacieden bedoel.
Je kan wel 100% zeker roepen, maar je heb 0,0 % verstand van het Nederlandse rechts- en wet systeem.

Als je de combinatie maakt tussen vergassen en joden dan ben je gewoon 100% achterlijk en verdien je het eigenlijk niet om je in vrijheid te bewegen.

Walgelijk, walgelijk. Elke verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog is ronduit verwerpelijk. Er is geen enkel argument te vinden om hier iets mee goed te praten. Net zo als "Rotterdam k...stad in de oorlog lag je lekker plat". Kennelijk zeggen "mensen" om te choqueren de meest stupide dingen!

Van mij part sporen ze de malloten die zulke walgelijke teksten zingen direct op en geven ze een stadion verbod voor 10 jaar en worden ze hiernaast ook nog eens strafrechtelijk vervolgd.

En een verplicht tripje naar Auswitch onder het mom van achterstallige educatie zou ook niet verkeerd zijn voor deze idioten.

8 april 2015 om 14:21

Ipv 10jaar stadionverbod,zou ik voor levenslang stadionverbod gaan. Dat andere ben ik volkomen met je eens.

8 april 2015 om 14:38

10 jaar? Nee, lekker levenslang. Geeft meteen een goed signaal af naar anderen.

Ik ben sowieso voor hardere straffen in het voetbal. Geweld richting stewards/politie, vuurwerk op het veld gooien, het veld op rennen etc per direct een levenslang stadionverbod..

22 april 2015 om 13:28

Dat is dan wel een beetje sneu voor Utrecht. Stadion zit al niet zo vaak vol en dan ook nog eens de halve Bunnikside leeg?

Ik ben bang dat dit straks toch weer met een sisser af loopt

Wat ik me afvraag is waarom het liedje bijna geheel in verleden tijd wordt geschreven (zat, zat en verbrandden) door de media. Maar het laatste stukje (branden) niet. Niet alleen door VZ overigens.
Dat klein detail maakt een groot verschil. Bij "branden" kan je zeggen dat er sprake is van antisemitisme, want dan wordt er geopperd om joden te verbranden.
Bij "brandden" is er sprake van het zingen van een historisch feit. Het ontkennen daarvan is juist strafbaar.
Bij hoe het lied werd gezongen moet men er juist van uitgaan dat het "brandden" zou zijn.

Edit: het is natuurlijk geen lied voor in een stadion, al zijn er naar mijn mening ergere dingen zoals binnensteden slopen, vuurwerk op het veld en familie vakken gooien, het veld oprennen en de keeper van de tegenstander aanvallen

update Federatief Joods Nederland (fjn) spant een kort geding aan tegen de Knvb als de voetbalbond niet voor morgen 10.00 uur toezegt een noodinstructie aan clubs en scheidsrechters te zullen uitvaardigen. De instructie moet anti-Joodse spreekkoren tegengaan tijdens de komende wedstrijden. Dat heeft een woordvoerder van FJN vandaag bekendgemaakt.


Iedere keer dat er sprake is van een spreekkoor is absoluut een keer te veel
Woordvoerder van de Knvb
De belangenorganisatie wil met de noodinstructie naleving afdwingen van bestaande richtlijnen tegen racistische spreekkoren in de voetbalstadions.

Aanklager
De spreekkoren waar FJN over klaagt, waren reden voor de aanklager betaald voetbal om onderzoek te doen. Dat meldt de Knvb vandaag. De aanklager wil van FC Utrecht weten welke maatregelen de club vooraf heeft genomen om spreekkoren te voorkomen en wat de club heeft gedaan om tijdens de wedstrijd de spreekkoren te stoppen. Ook vraagt de aanklager aan de club uit de Domstad of na de wedstrijd is opgetreden tegen de daders.

De supporters zongen in stadion de Galgenwaard: ,,m'n vader zat bij de commando's, m'n moeder zat bij de SS (...).''

FC Utrecht heeft tot en met 29 april de tijd om schriftelijk te reageren.

Onsmakelijk
De spreekkoren zorgden voor veel commotie. Minister van Justitie Ard van der Steur noemde ze 'onsmakelijk'. Het Openbaar Ministerie is aan de slag gegaan met aangiftes van de Stichting Bestrijding Antisemitisme (sba) en Federatief Joods Nederland. Justitie richt zich in haar onderzoek uitsluitend op de daders.

De voetbalbond liet gisteren al weten dat het de kwestie zou overlaten aan de aanklager betaald voetbal, die onafhankelijk van de Knvb opereert en straffen kan opleggen. De bond meldde vandaag wel dat het de onderzoeken van zowel de aanklager betaald voetbal, het Openbaar Ministerie en FC Utrecht toejuicht.

De Knvb wijst erop dat er landelijke afspraken bestaan over de aanpak van kwetsende spreekkoren en dat de thuisspelende clubs een belangrijke rol spelen in het optreden tegen dergelijk wangedrag in hun stadion. De bond is voorstander van een harde aanpak. ,,iedere keer dat er sprake is van een spreekkoor is absoluut een keer te veel. Gelukkig is het aantal discriminerende spreekkoren in het voetbal beperkt'', meent de bond. Ze geeft aan dat vorig seizoen in 819 wedstrijden in het betaald voetbal vijf keer aantoonbaar sprake was van discriminerende spreekkoren en dat 84 personen een stadionverbod kregen.

Aangifte tegen AZ en Groningen
De SBA heeft vandaag ook aangifte gedaan tegen supporters van AZ. In een oud YouTube-filmpje uit 2014 is te horen hoe fans van die club in het stadion van FC Groningen hetzelfde antisemitische liedje zingen als de supporters van FC Utrecht afgelopen weekend. ,,we hanteren het principe gelijke monniken, gelijke kappen. Dergelijke verwerpelijke teksten moeten worden aangepakt'', zegt voorlichter Hans Knoop tegen The Post Online. Omdat thuisclub FC Groningen formeel verantwoordelijk is voor de orde van het stadion heeft SBA aangifte gedaan tegen die club en de raddraaiers van AZ. Het filmpje werd opgenomen tijdens een wedstrijd in de play-offs tussen FC Groningen en AZ, bijna een jaar geleden.

De Knvb onderneemt geen actie tegen AZ en FC Groningen. ,,de aanklager hanteert een periode van maximaal twee weken na een wedstrijd waarin eventuele onderzoeken gestart worden. Deze beelden zijn even verwerpelijk als die uit Utrecht, maar de zaak is wat ons betreft verjaard'', laat een voorlichter van de bond weten aan the Post Online.

Een korte zoektocht op Youtube levert ook een filmpje op van Roda JC-supporters die tijdens een wedstrijd tegen VVV-Venlo het gewraakte lied zingen.

wat nou verjaard wat een onzin of allemaal straffen of niemand straffen want dit is echt klasse justitie

Ik vind dat lied ook niet kunnen, maar vind de reacties daarop wat overtrokken.

Als ze hier allemaal onderzoek naar willen plegen dan stel ik voor om ook de supporters van Ajax aan te pakken, want deze heren noemen zich steevast "de joden" en zwaaien daarbij als het kan ook nog met de israëlische vlag als het maar even kan,....hoezo aanstootgevend gedrag.
Ook als de spelers het veld betreden hoor ik " joden,joden,joden uit de vakken ( uitvak ).
Dit is natuurlijk voer voor supporters om (kwetsende) liedjes op te maken...
De meeste voetballers van Ajax alsmede supporters zijn helemaal geen joden, net als dat er met die liedjes niet de bevolkingsgroep joden maar de supporter die die geuzennaam zichzelf toe-eigenen wordt bedoeld.
Bij een andere club noemen ze elkaar weer "boeren",.....ook dat hoor je dan als ze het veld betreden....,de tegensupporters zingen dan ook vaak ....."alle boeren zijn homo" en als het hand in hand kamaraden van Feyenoord klinkt hoor je een wederklank van " homo's lopen hand in hand".
Dat is ook niet gericht tegen homofiele boeren of de rest van homofiel nederland.

Ik wil hier niets goed praten, maar dit is wel een realistischer beeld van de geschetste situatie.
Bananen gooien naar kleurlingen,....ja dat is gericht op een persoon (lees bevolkingsgroep) of de scheidsrechter zijn moeder uitmaken voor vanalles en nog wat....ook zo'n geval, maar het gaat hiet dus nogmaals niet om een bepaalde bevolking, maar om een supportersgroep van een club die nu eenmaal een aanstootgevende geuzennaam heeft.

13 april 2015 om 17:13

Je punt is mij duidelijk, maar het is natuurlijk onzin om het om te draaien. Zoals ik in een ander topic al eens eerder heb aangegeven; dat is hetzelfde als messen verbieden in de keuken omdat ze ook als steekwapen kunnen dienen. Die supporters moeten gewoon normaal doen, er is altijd wel een stok te vinden om mee te slaan. De geuzennaam zit diepgeworteld in de (supporters)geschiedenis van Ajax. Als supporters van Ajax zichzelf Joden wil noemen, die van PSV zichzelf Boeren en bij zwijze van spreken FC Schubbekutteveen zichzelf Komkommers, dan moet dat gewoon kunnen.

14 april 2015 om 04:39

Katholieken en protestanten staan elkaar niet naar het leven, ook niet in Noord Ierland. Maar als men daar oranje marsen gaat houden verandert dit. Als deze provocaties achterwege worden gelaten waren we een heel stuk verder. Maar dat gebeurt dus niet omdat ze dat recht hebben.

14 april 2015 om 09:20

Dat verandert inderdaad als de Unionisten anti-katholieke liederen gaat zingen (19e eeuwse hongersnood, de aardappelziekte, 8 miljoen doden), zoals 2 jaar geleden, waarna hevige gevechten uitbraken. Inmiddels zijn er afspraken dat deze marsen gewoon gehouden mogen worden, mits deze liederen niet gezongen worden. Oftewel, zolang er afgesproken wordt dat er geen liedjes worden gezongen die refereren naar de Holocaust mag Ajax zichzelf Joden blijven noemen.

22 april 2015 om 15:23

Deze marsen mogen gehouden worden, dat is hun recht. Maar gewoon is het totaal niet. De meeste aanvragen worden geweigerd om heel duidelijke gronden. Geweld.
Provoceren doe je niet voor de lol. Niet in Ierland en niet in Nederland.
Maar de provocatie gebeurt omdat het mag. Een mars verbieden zorgt al voor problemen. Zie Feyenoord wat door Rome wil marcheren. Ze vinden dat ze dat recht hebben. Het roepen/zingen dat Ajax joden zijn is net zo'n provocatie als dat de super boeren over zich zelf zingen.
Gelijke monniken, gelijke kappen.
De Joodse gemeenschap doet er beter aan om Ajax aan te kijken voor het gebruik/misbruik van andermans religie..

Valt mij altijd op dat organisaties die zich voor Joden inzetten enorm fel en standvastig zijn.
Had elke minderheid maar zulke organisaties om ze te steunen.

14 april 2015 om 04:46

De meeste groeperingen hebben wel ergens op de wereld een meerderheid. Dat was voor de Joden na het jaar nul niet meer het geval. Door de eeuwen van discriminatie heen zijn ze zo geworden. Een evolutie.

Zielig volk. Laat ze maar eens achter hun eigen club gaan staan want daar gaat het nou niet bepaald super mee.

Het valt me mee dat de ouders van die "supporters" nog niet opgepakt zijn. Ze bekennen gewoon dat hun ouders oorlogsmisdadigers zijn. Of zal justitie wel een onderscheid kunnen maken tussen serieuze spreekkoren en spreekkoren om de tegenpartij te jennen?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren