Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Update: Geschorste Kroaat doet laatste poging tot deelname aan WK

Laatste update:

Josip Simunic kan deelname aan het WK in Brazilië vergeten. De 105-voudig international (!) is normaal gesproken een zekerheidje in de Kroatische selectie, maar liet zich na de overwinning op IJsland in de play-offs gaan. De verdediger raakte in opspraak wegens een fascistische strijdkreet en de FIFA schorste hem voor tien wedstrijden. Simunic ging in beroep, maar zonder succes.

/

De FIFA maakt op de officiële website bekend dat de schorsing voor de mandekker van Dinamo Zagreb blijft staan en dat Simunic dus tien wedstrijden moet toekijken. De schorsing gaat pas in tijdens het WK, wat betekent dat de mandekker dus sowieso niet mee zal gaan naar Brazilië. De FIFA heeft de Kroatische bond en Simunic woensdag op de hoogte gebracht van de uitspraak van de tuchtcommissie.

Na de overwinning op IJsland riep de 35-jarige verdediger 'Za Dom' naar de supporters, 'Voor het vaderland'. Uit duizenden kelen klonk het vervolgens 'Spremni', oftewel 'Paraat!'. Deze tekst werd gedurende de Tweede Wereldoorlog veelvuldig gebruikt door de Ustašabeweging, een Kroatische nationalistische en antisemitische organisatie. Naast de schorsing kreeg Simunic ook een flinke boete.

Update 9 april 19.50 uur - Geschorste Kroaat doet laatste poging tot deelname aan WK
Josip Simunic doet er alles aan om toch mee te mogen doen aan het WK in Brazilië. De Kroaat deed na het gewonnen kwalificatieduel met IJsland fascistische uitlatingen en dat kwam hem op een schorsing van tien wedstrijden te staan. Simunic ging al in beroep bij de FIFA, maar dat leverde niets op. Nu stapt de 36-jarige mandekker van Dinamo Zagreb naar het internationale sporttribunaal CAS; hij hoopt dat zijn straf wordt omgezet in een voorwaardelijke sanctie.

De straf voor Josip Simunic is te zwaar

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten.
Jammer voor die speler, maar terecht. Dan maar een voorbeeld maken op deze manier. Zo is er hopelijk geen/minder racisme onder spelers. Nu nog de supporters opvoeden....

19 maart 2014 om 19:18

Er blijft helaas altijd een groep supporters die niet op te voeden zijn.

Gunstige uitzondering zijn de Oranje supporters, gedragen zich over het algemeen goed.

Nu is Brazilië wel een eind weg, zal dus hopelijk wel meevallen met de hooligans.

19 maart 2014 om 21:01

Ja omdat oranje supporters geen supporters zijn maar carnaval vierders. Feestgangers, andere landen hebben echte fans

19 maart 2014 om 21:37

en wat veranderd dat aan het feit dat de oranje supporters een uitzondering zijn, of had je gewoon zin om even een sneer uit te delen?

19 maart 2014 om 21:41

Zoals? Italie? Stadion altijd half vol. het is trouwens Azzurro. Ot. Wel zware straf hoor 10 wds. Maar ook niet slim van hem.

19 maart 2014 om 21:45

In Brazilië zal er tijdens het WK een hoop geweld zijn vrees ik. Al vele protesten geweest tegen het WK, wat leidde tot gewonden bij politie en burgers.

19 maart 2014 om 19:27

Wat de FIFA doet slaat helemaal nergens op. Hij begaat een aantal maanden (?) terug die 'overtreding', maar hij wordt pas vanaf het WK geschorst. Dat is toch waanzin? Waarom niet direct een schorsing zodat hij, mits Kroatie door de groepsfase heen komt, misschien gewoon kan spelen. Zielige corrupte bende daar. De Kroatische bond zal wel niks willen betalen of zo.

19 maart 2014 om 19:51

Smk88

de schorsing gaat pas in tijdens het WK omdat dan pas officiele wedstrijden worden gespeeld. de wedstrijden die hij speelt met Kroatie tussendoor zijn friendly en hebben dus geen waarden

ook is de "daad/overtreding" begaan tijdens een officieel duel wat betreft het WK. dus is het eigenlijk best goed te begrijpen dat nu er niks op het spel staat die schorsing niet in gaat. want op de bank zitten bij een paar friendly wedstrijden doet niemand wat.

19 maart 2014 om 19:35

Telt dit als racisme wie beschadigd of scheld hij hier mee uit? Niemand volgens mij, frustrerend voor hem en Kroatië.

9 april 2014 om 21:11

Kroatische Joden, die uitgemoord zijn tijdens tweede wereld oorlog....

9 april 2014 om 21:25

hoe erg dat ook is heeft het niets met de daden van die voetballer te maken.

Stel dat Joegoslavie nog bestond, dan zouden ze echt een gruwelijk nationaal elftal hebben zeg met namen als Begovic, Ivanovic, Subotic, Kolarov,Vidic, Modric, Rakitic, Mandzukic, Matic en zo vergeet ik er vast nog wel een paar.

19 maart 2014 om 19:13

Daarom was Joegoslavië ook altijd één van de sterkere voetballanden

19 maart 2014 om 19:16

Je vergeet er een boel haha!! Yugoslavie zou domineren denk ik

19 maart 2014 om 19:27

Betwijfel ik.
Vroeger was het ook vaak zo dat bepaalde top spelers van een bepaalde regio niet geselecteerd werden omdat de bondscoach weer uit een bepaalde regio kwam.

Dat soort discriminatie op regio zou nu nog steeds gebeuren denk ik.

En veel van de toppers uit landen die tot Joegoslavie behoorden spelen op dezelfde positie of dezelfde rol dus je kunt ze niet allemaal opstellen.

19 maart 2014 om 22:10

Dat is 20 jaar geleden...

9 april 2014 om 21:03

Hmm deadsr, dat betwijfel ik, dat je ze niet allemaal zou kunnen opstellen.

Deze opstelling zou toch wel kunnen en dan blijven spelers als Handanovic, Srna, Corluka, Lovren, Skrtel, Nastasic, Pranjic, Matic, Rakitic, Kranjcar, Kovacic, Djuricic, Birsa, Perisic, Sulejmani, Ljajic, Olic, Ibisevic, Vucinic, Jovetic en Pandev over. En dan vergeet ik er vast nog een paar die er zeker tussen moeten.

Begovic
Ivanovic
Subotic
Vidic
Kolarov
Hamsik
Modric
Pjanic
Tadic
Dzeko
Mandzukic
19 maart 2014 om 19:35

Je hebt gelijk. Joegoslavië was vroeger ook een van de beste voetballanden. Sinds Joegoslavië uit een is gevallen valt het allemaal reuze mee. Kroatië kan aardig voetballen. Servië was voorheen beter dan dat ze nu zijn en Bosnië is nu aan het opkomen.
Als Joegoslavië nu nog zou bestaan dan zag het team er ongeveer zo uit. --
En dan heb je nog een heleboel goede spelers bijvoorbeeld: ibisevic, spahic, Begovic, Kolarov, kolasinac, Hajrovic, tadic, Jovetic, Pandev enz enz

on topic:
Als je jezelf zo laat gaan dan moet je ook leiden aan de sancties. al hoewel ik vind dat dit een zware straf is. Ik had het bij die boete gelaten.
Na die overwinning was die gewoon helemaal gek van vreugde en dan forceer je dingen waarbij je achteraf denkt dat je het beter niet kon doen. Ik denk dat die dat zelf ook wel door had achteraf.

Handanovic
Srna
Vidic
Subotic
Ivanovic
Pjanic
Modric
matic
Rakitic
Mandzukic
Dzeko
19 maart 2014 om 20:26

Pandev komt uit Macedonie

19 maart 2014 om 20:27

op de bank handanovic savic nastasic lulic rakitic vucinic te erg haha

begovic
kolarov
vidic
subotic
srna
matic
modric
jovetic
pjanic
mandzukic
dzeko
19 maart 2014 om 20:47

Wat is je punt? Wij zijn ook ex-Yugo.

9 april 2014 om 23:42

Srna is rechtsback. Hij kan eigenlijk overal spelen maar op links is hij zwakker.

19 maart 2014 om 21:08

Dzeko, Nasticic ook nog erbij Majectics, maar je had er al heel veel. Wat een team zou dat zijn ja!
En nog spelers als Ibisevic, Basta, Rajkovic, Mitrovic, Djuricic voor de breedte.

Krijg je zoiets

Begovic
Ivanovic
Vidic
Subotic
Kolarov
Modric
Rakitic
Pjanic
Matic
Mandzukic
Dzeko
19 maart 2014 om 23:11

Stel je voor dat Nederland nog werd bezet door Spanje ! Wow dat is echt heel erg relevant en dan zou je echt een goed team hebben. Silva, Sneijder, iniesta, ramos, xavi, v persie, robben, casillas en ga x maar door

19 maart 2014 om 23:20

De enige die van Nederland bij Spanje zouden spelen zijn Robben en Van Persie (misschien nog Huntelaar)

Ik zie het al weer. Er is een antisemitische kreet geroepen en alle alarmklokken luiden weer voluit!

Ik probeer niet zijn strijdkreet te bagatelisseren, want verkeerd is verkeerd. Maar het is niet zo vreemd dat hier zo'n enorme straf op volgt, alle joden zijn tegenwoordig enorm beschermt en dat is wel jammer. Iedereen moet gerespecteerd worden, maar elk woordje over joden wordt tegenwoordig zo zwaar beoordeeld, dat ik de verhoudingen scheef vind.

19 maart 2014 om 19:19

Vind ik niet, elk woordje over iedere bevolkingsgroep wordt zwaar beoordeeld. Moet je voor de grap eens iets roepen over een allochtoon, moslim, neger of christen. Allemaal lichtgeraakt en direct met het vingertje wijzen.

19 maart 2014 om 23:00

haha,er wordt dagelijks allerlei bullsh*t gezegd over verschillende bevolkingsgroepen. En het liefst neemt men de islam, Marokkanen, Turken, christenen en Oost-blokkers op de korrel. Niemand die hier iets van zegt, want iedereen vindt het normaal. Dit mag allemaal en is niet zo dramatisch omdat dit blijkbaar een vorm van vrije meningsuiting is.

Maar O wee als er over Joden gepraat wordt op een manier dat ook maar enige vorm van spot of iets anders heeft. Dan slaan de poppetjes aan het dansen...

Zoals Efsane61 al zegt, je mag over iedereen iets zeggen, behalve over de Joden. Die staan namelijk op de werelderfgoedlijst en dienen internationaal beschermd te worden.

20 maart 2014 om 02:14

Omdat er minimaal 6.000.000 joodse mensen ijskoud, op gruwelijke wijze van het leven beroofd zijn misschien?

20 maart 2014 om 02:52

Ik ben zelf van Turkse komaf en ben ook moslim, dus ik snap wat je bedoelt. Maar het punt dat ik probeerde te maken was meer: zulke groepen worden niet preventief door de overheid beschermt! Sterker nog, de overheid heeft een coalitie gehad, waarbij de PVV een van de coalitieleden was. Laat hun partijprogramma nou zijn gebouwd rondom rassenhaat (zo zie ik het dan).

Deze groepen die je opnoemt moeten het voor zichzelf opnemen. Maar de joodse gemeenschap heeft zo'n sterke lobby groep, heeft zo'n sterke invloed en natuurlijk ook hier weer speelt de geschiedenis een rol, bij iedere kreet rondom de joden wordt je al op de vingers getikt door de overheid, als het niet erger is.

Wilders neemt het publiekelijk op voor zijn joodse medemens, niemand die Israël ook maar 'en public' durft af te vallen en zo kan ik nog even door gaan met voorbeelden.

Wat ik dus probeerde aan te kaarten, was dat in mijn ogen deze groep 'te beschermt' wordt, ondanks alle gruwelijkheden uit het verleden. Als we het zo gaan bekijken, iedere ras en of volk heeft met oorlog te maken gehad en de joden zijn zeker niet de eerste die geprobeerd zijn uit te roeien.
In de Tweede Wereldoorlog heeft Stallin op eveneens gruwelijke wijze 20 miljoen mensen vermoord, waarom praten we daar dan niet over, als we het toch over genociden moeten hebben?

Ik vind het ergerlijk dat de joden op een kunststukje worden geplaatst en totaal niet meer mogen worden benaderd, laat staan aangeraakt.

Wat dat betreft heeft jkx4 mij duidelijk wel begrepen en komt Okker met een argument die ik hierboven al weer leg.

20 maart 2014 om 13:21

@ Okker

Homo's, Roma's, gehandicapten, geestelijken en eigenlijk iedereen die tegen fascisten/ Nazi's was, werd afgemaakt. Niemand die je hierover hoort. In de westerse scholen is het namelijk zo dat men enkel de Joden in de slachtofferrol wil steken. Volgens het westen waren het Enkel de Joden die vervolgd werden, waardoor men op de dag van vandaag niks over hen mag zeggen. Over eender welke andere bevolkingsgroep mag dat uiteraard wel, ook al werden die evengoed vervolgd.

Maar los van dit alles, het hele 'ocharme die Joden toch, wat hebben zij moeten lijden, nu mag niemand het woord Jood nog in een negatieve zin gebruiken'-heisa, heeft de kreet van Simunic weinig met Joden of whatever te maken. Dit was pure liefde voor het vaderland.

@ Efsane61

Volledig met je eens. Er zijn zoveel mensen vervolgd geweest, zoveel verschillende bevolkingsgroepen, maar enkel de Joden worden internationaal beschermd. Als ik op straat zou roepen 'weg met die Turken/ Oost-blokkers', niemand die er echt een probleem van maakt. Roep ik 'weg met die Joden', dan zie je me binnen de kortste keren wegvliegen in een mysterieuze combi-wagen, om maar ff te overdrijven.

19 maart 2014 om 19:26

Wat is er antisemitisch aan 'voor het vaderland'? In Nederland is de kreet voor volk en vaderland ook gewoon een gangbare. Omdat deze kreet toevallig in een oorlog is gebruikt op een antisemitische wijze is hij ineens verboden? Wat een onzin zeg.

20 maart 2014 om 02:54

Hier ben ik het dan weer niet mee eens, hij moet in mijn ogen wel degelijk bestraft worden. Maar of het daadwerkelijk zo flink hoeft?! Ik heb me twijfels.

Het is namelijk niet 'toevallig' een antisemitische strijdkreet, maar het was al een langer gegeven feit. Dat meneer daar zo laconiek mee omgaat, toont in mijn ogen geen respect naar de medemens.

Ik erger alleen aan het feit dat de joden hierbij dan weer te positief worden gediscrimineerd, zonder eigenlijk goede redenen (verschillend dan iedere andere bevolkingsgroep met eenzelfde verleden). Dat probeerde ik aan te kaarten.

20 maart 2014 om 13:37

@ Efsane61

De kreet betekent letterlijk 'voor het vaderland - gereed/bereid'. Wat is hier verkeerd aan? Wie kan er in godsnaam bewijzen dat hij hier eender welke bevolkingsgroep mee wou beledigen? Mag nu geen enkele Kroaat meer de volgende zin 'ja sam spreman za moj dom' (ik ben bereid voor mijn vaderland) zeggen, omdat iemand dit met een fascisitsche kreet zou kunnen associëren?
Waar is dan de O zo gepropageerde westerse filosofie van vrije mening? Moet iedereen zijn woorden nu zorgvuldig gaan kiezen omdat men Joden zou kunnen beledigen?

En het feit dat deze kreet tijdens WO2 gebruikt is, is waar. Maar de kreet op zich is al zoveel ouder en dateert al van de 16/17e eeuw. Is het niet gevaarlijk om, zonder enige vorm van bewijs, Simunic ervan te beschuldigen dat hij zinnen roept waarin rassenhaat gepropageerd wordt? Of is dit, nogmaals, omdat het Joden zou kunnen beledigen, iets wat natuurlijk volledig uit den boze is...

20 maart 2014 om 17:57

En dan te bedenken dat Israel een van de fascistischte staten in de wereld is. Iedereen heeft het over al die Joden die in de tweede wereldoorlog in concentratiekampen worden gestopt, maar geen een land valt over het feit dat de Rothschilds zich een stuk grond toeeigenden, vervolgens de oorspronkelijke bewoners deporteerden naar kampen en nu alles terroriseren wat ze maar kunnen. Ze trekken zich van niemand wat aan (hebben zelfs kernwapens). En toch vind de Uefa het oke om zo'n land aan europese wedstrijden te laten meedoen.

Die man was gewoon emotioneel en blij. Is dat nou zo gek? Hij liet zich gaan en natuurlijk dat kan niet. Maar moet je hem daarom zijn Wk droom afpakken? Zeer kinderachtig van de fifa. De ene reageert anders dan de andere als ze emotioneel zijn. Voor een speler met deze reputatie had de fifa wel even de andere kant op mogen kijken.

19 maart 2014 om 19:23

Immers en Vertonghen waren ook emotioneel en blij, inderdaad niet gek.

Maar je kan nu eenmaal niet alles zeggen, misschien had hij beter tegen de dug-out en camera lichten kunnen trappen. Heeft toch wel een andere lading vind je ook niet?

19 maart 2014 om 19:55

Misschien heb je gelijk. Maar we zijn allemaal maar mensen. Iedereen heeft in een emotionele bui iets doms gedaan of geroepen.

9 april 2014 om 21:15

Dus, de kreet 'voor het vaderland' is over de grens? Waar ligt die grens dan? Mag ik nog wel zeggen dat ik Nederlander ben of is dat discriminerend ten opzichte van niet-Nederlanders?

9 april 2014 om 21:54

Nijogeth,

Ging over het volgende:

"na de overwinning op Ijsland riep de 35-jarige verdediger 'za Dom' naar de supporters, 'voor het vaderland'. Uit duizenden kelen klonk het vervolgens 'spremni', oftewel 'paraat!'.

Deze tekst werd gedurende de Tweede Wereldoorlog veelvuldig gebruikt door de Ustašabeweging, een Kroatische nationalistische en antisemitische organisatie.".

Gaat over actie en reactie, heeft een andere lading dan alleen trots zijn op je vaderland.

Jij mag gerust zeggen dat je Nederlander bent, is niets mis mee.

Neem aan dat de jouw woorden "niet-Nederlanders" ook terecht trots zijn op hun eigen afkomst.

Als het niet de bedoeling was van Josip Simunic, dat het publiek hem aanvulde met " Spremni", moet hij dat proberen duidelijk te maken aan de Fifa.

Kan dan mogelijk wel meedoen aan de Wk.

9 april 2014 om 22:42

Maar er zijn wel meer leuzen geroepen in de Tweede Wereldoorlog. De meeste leuzen die in de Tweede Wereldoorlog zijn geroepen hebben echter een hele andere betekenis dan waarvoor ze toen werden gebruikt. Veel van deze leuzen hadden een nationalistische betekenis (niet te verwarren met nationaal-socialistisch) en werden bedoeld als strijdkreet om het volk op te zwepen als ze aan het slagveld stonden om zichzelf te verdedigen tegen aanvallende volken en om elkaar op datzelfde slagveld te onderscheiden van de tegenstander.

Deze leus heeft dezelfde oorsprong, namelijk 1566, toen de Ottomanen het Habsburgse Rijk (kroatië had toen een koning afkomstig uit dat rijk) aanvielen en de eerste defensieve linie die ze tegenkwamen waren Kroaten, die deze leus uitten voor de strijd (letterlijk betekent de kreet 'gereed voor het vaderland' en zegt helemaal niets over het volk of iets dergelijks). Helaas kijkt nooit iemand verder dan de meest recente geschiedenis.

Hetzelfde geldt voor de Romeinse groet van Mussolini, waar Hitler zijn Heil Hitler en Sieg Heil. Deze groet komt oorspronkelijk van een schilderij over de 3 broers Horatius (een bekende Romeinse vertelling) en werd nadat het schilderij vrij bekend werd ook vaak gebruikt in toneelspelen over dit verhaal. De Bellamy-groet van de Amerikanen is exact hetzelfde, maar werd verboden in de Tweede Wereldoorlog vanwege Hitler, terwijl de groet al stukken ouder was dan Hitler zelf.

Wanneer in een zwarte tijd door een 'voor het westen' slechterik (zoals bijvoorbeeld Hitler, Stalin etc.) de term 'liberté, égalité, fraternité' gebruikt zou zijn geweest, dan zou ook deze term in een kwaad daglicht gesteld worden, terwijl ook dit maar 1 van de vele strijdkreten was uit de Franse Revolutie en de lijfspreuk is van Frankrijk.

Bij veel van deze strijdkreten is het goede helaas ondergedompeld door het slechte, maar iemand die echt geïnteresseerd is in zijn land, zal de echte betekenis bedoelen. Voor buitenstaanders is het gewoon makkelijk om iets te veroordelen als ze het gevoel niet kennen.

Het is erg overdreven hij schreeuwt dat gewoon uit liefde voor zijn vaderland dat het in de 2wo werd geschreeuw begrijp ik maar hij bedoelde dat niet zo dit slaat echt nergens op!

19 maart 2014 om 19:42

Hij zei volgens mij niet alleen "voor het vaderland", maar "za Dom: Spremni", ofwel: "voor het vaderland: Bereid". Of ja, "spremni" werd gezegd door de fans, maar meneer Simunic herhaalde "Za Dom" vervolgens nog enkele keren. Als het een patriottische leus was geweest zou het geen probleem hoeven zijn geweest naar mijn mening. Het is echter dat hij het zo exact zei zoals het in de Tweede Wereldoorlog gezegd werd, dat het lastig wordt om te ontkennen dat hij een andere term bedoelde. Had hij "spremni" achterwegen gelaten, dan zou er geen woord over gezegd zijn volgens mij.
Maar ja, ik ben geen Kroaat, dus de precieze lading van zo'n leus zou ik niet weten. Er moet echter ergens een streep worden getrokken tussen vaderlandsliefde en het oproepen tot fascistische gedachten/acties. Als de historische context van zo'n kreet het meer fascistisch maakt dan patriottistisch, vind ik de beslissing van de Fifa oké. Maar ja, om dat echt te bepalen moet je de mening van een Kroaat peilen.

19 maart 2014 om 22:05

Ik ben zelf Servisch en ik begrijp gwn wat ie bedoeld het zit gewoon in de cultuur hij heeft vast geen haat tegen joden niemand daar heeft dat. Maar ja ik begrijp dat ze er raar over denken maar ik vind het prachtig, als je naar een wedstrijd van Servië gaat ( en ik heb het meegemaakt ) schreeuwen ze ciganske picke oftewel zigeuner kutjes. Dus ik vind wat er hier gebeurd wel mooi omdat ze vechten voor hun land met trots .

19 maart 2014 om 23:04

Ah ok, kijk dan is het al wat logischer. Als echt de lading van die leus er al van af is, dan is het een beetje vreemd om zo'n zware straf uit de delen. Maar ja, je hebt altijd van die mierenneukers die dat dan weer direct gaan aankaarten en dus is de Fifa genoodzaakt om hun woorden ook kracht bij te zetten.

Ongelooflijk en zeer onterecht. Dit is iets wat gewoon uit liefde voor het vaderland wordt geroepen. Daar zit verder echt niks racistisch achter of wat dan ook. Sneu voor deze jongen want het volgende WK zit er niet meer in op zijn leeftijd.

Is het enige wat hij heeft uitgeschreeuwd: "Voor het Vaderland"?

Als dit zo is vind het wel erg zwaar gestraft.

19 maart 2014 om 21:10

Dan moet je de context weten voordat je het beoordeeld op de Nederlandse vertaling.
De straf op zich is zwaar, maar dat er een straf is, is meer dan goed.

19 maart 2014 om 22:06

Waarom moeten jullie altijd zo negatief zijn? Is toch mooi man zo vechten voor je vaderland! Mja ik begrijp het wel jullie kennen dat gevoel niet....

19 maart 2014 om 22:46

En jij als 21-jarige snotneus wel, jij hebt hard gestreden voor je vaderland. Doe niet zo onnozel. En we zijn negatief omdat dit soort uitspraken schandalig zijn in deze context, daarom.

19 maart 2014 om 23:20

Schandalig? Hoezo? Waarom zou Simunic ook maar enige bevolkingsgroep, in het bijzonder Joden of Serviërs, willen beledigen na een interlandwedstrijd??? Wat boeit hem op dat moment eender welke Jood of Serviër??? Kroatië plaatst zich doordat er van Ijsland gewonnen wordt en hij is bij, wat gwn normaal is. Hij roept een oeroude kreet en ineens denkt iedereen te weten dat hij een fascist is??

En jij praat hier over dit soort uitspraken in deze context?? Weet jij wel wat de context is? Jij waant je, net als de Fifa, Sherlock Holmes zeker? Net door jullie onwetendheid en beperkte visie op heel de situatie en de context gaan jullie dit als negatief beoordelen. Zoek het op, deze kreet werd jaren voor de Tweede Wereldoorlog al gebruikt. Zeggen dat deze kreet dus uitsluitend gebruikt werd door fascisten is door pure onwetendheid.

Dit is gwn de zoveelste actie van Fifa/eu om het nationalisme in Kroatië en omstreken te onderdrukken. En natuurlijk wordt er extra hardhandig gehandeld omdat er mss wel eens Joden zouden kunnen zijn die zich beledigd zouden voelen. En dat mag natuurlijk niet he!

9 april 2014 om 23:40

Ik heb meer trots jegens me vaderland dan jou dat Weet ik wel zeker jullie Hollandse opvoeding kent geen trots of eer jullie zijn scheinheilige zelfzuchtige mierenneukers die alles doen om een ander neer te halen en zelf hogerop te komen ik ben meer dan bekend met jullie typetjes 21 jaar of niet! En misschien niet nee maar mijn vaders en ooms wel en ik zou een linkerbal van mij opgeven om alleen al te strijden voor me vaderland.

Erg overdreven.. maar erg makkelijk om een voorbeeld te stellen bij deze man.

Wat als Lionel Messi of Cristiano Ronaldo dit gedaan had? We weten allemaal dat die gewoon op het WK hadden kunnen spelen

Fifa is echt een lachertje. Iemand schreeuwt voor het vaderland. En dan mag je 10 wedstrijden niet meedoen. De context waarin hij dat roept en de context waarin het vroeger waarschijnlijk gebruikt werd is totaal anders. Ik kan echt begrijpen dat hij uit blijdschap een eergevoel voor zijn land iemand dat schreeuwt na zich te gekwalificeerd te hebben voor een WK. Als hij iets roept in het Kroatisch is trend van Sieg Heil etc. dan is zo'n schorsing natuurlijk passend. Maar Za Dom [voor het Vaderland] kan toch nooit iets racistisch of haatdragend zijn? Zou er niet van opkijken als hij in hoger beroep bij de Cas.

Hij is trots op ze vaderland. Niks mis mee. Alleen bracht hij het een beetje verkeerd.

19 maart 2014 om 20:52

Kerel als je niet weet waar het over gaat ook niet reageren.
als je de geschiedenis niet kent, en wat hij bedoeld met die woorden is een reactie zoals deze volstrekt verkeerd.
ik ben blij dat hij niet mee mag.
verdient het niet , ook na die overtreding op sulejmani tegen Servië.
rest heb ik niks tegen alleen simunic mag wat mij betreft nooit meer een bal aanraken.

Ik heb geen idee hoe erg die kreet aan die groep is verbonden, maar als het echt net zo met elkaar verwoven is als de Nazies en de Hitlergroet is de straf terecht. Maar goed ik weet er het fijne niet van.

19 maart 2014 om 20:53

Het is heel erg. Niks met liefde voor het volk te maken.
zoiets roepen alleen Nazi's

19 maart 2014 om 21:05

Typisch een servier jij. Die kreet komt uit de strijd tegen het ottomaanse rijk. Totaal niks met nazis te maken

19 maart 2014 om 21:13

Hahaha iemand die de geschiedenis niet kent moet niet met mij in discussie gaan.
kerel deze woorden riepen ze vroeger.

fifa zou toch niet zomaar iemand straffen als het niks was?
gast jij denkt het beter te weten.
maar ik zou maar ff je huiswerk doen , en dan reageren.

de fifa is niet dom , hij is geschorst omdat hij het verdient.

19 maart 2014 om 21:24

Die de geschiedenis niet kent? Deze woorden werden geroepen in de oorlog tegen de turken toen de kroaten zich verdedigden door een kroatische legerleider.. sindsdien is het gewoon een strijdkreet geweest die echt niks betekend totaal niet in deze context.. denk dat jij juist je huiswerk moet doen (;

19 maart 2014 om 21:25

En fifa is inderdaad niet dom! Maar wel zo corrupt als wat... als dit een ronaldo of messi was geweest hoorde je er niks over. Hilarisch gewoon.

19 maart 2014 om 21:31

Hahahahahahaahaha, ik ga stuk hier.
oke ik zie al hoe jij de geschiedenis van je land kent.
lachwekkend.
wil je het juist leren ? Dan vertel ik het je.
meen ik serieus als je wil weten hoe het echt is , dan wil ik je echt serieus zonder dat we wellus nietus spelletjes gaan spelen?
maar je moet niet koppig zijn en even luisteren ?

19 maart 2014 om 21:41

Nou brand los met je geschiedenisles.. ben toch benieuwd waar jij denkt dat de betekenis voor staat..

19 maart 2014 om 21:55

Ik weet niet of je uit Kroatië komt?
Ten eerste jou aller eerste reactie van typisch Serviër slaat nergens op.
ik ben wel Serviër ja maar niet iemand die een hekel heeft aan kroaten of Bosniërs ofzo. In tegendeel zelfs , ik hoop dat beide het ver schoppen dit jaar op het Wk.
Maar dan nu over dat kreet van za dom spremni . Kijk dat werd vroeger tijdens de tweede wereld oorlog geroepen, door de Ustase .
Kijk hij riep za dom en het publiek spremmi , wat ze vroeger ook riepen tijdens de tweede wereld oorlog als zr Ten strijd trokken. Wat inhoudt bereid voor het volk.
Dit is een fascistische uitspraak , kijk hij zei toch ook na de wedstrijd ' ja dat kwam toen in me op en het was een moment waar ik me niet in bedwang kom houden.
dus hij gaf eigenlijk toe dat het verkeerd was.
maar mijn slechte denkbeeld over deze speler is niet alleen door deze kreet, maar ook als je de wedstrijd hebt gezien , de achterlijke overtreding op Sulejmani?
hij Kon de benen breken van doe jonge, dan had hij lang niet meer kunnen voetballen.

dus al met al ik hen niks tegen de rest alleen hem mag ik echt niet.
Srna en modric zijn kroaten die ik zeer bewonder qua voetbal en qua mens.

succes op het Wk

19 maart 2014 om 22:06

Leuk je uitleg hoor maar ik heb het gevoel dat je nog vrij jong bent bovendien vertaal je de kreet niet eens juist. Deze kreet komt uit 1566!! Hij werd ook geroeoen in de 2e wereld oorlog klopt. Maar het betekend letterlijk gereed voor je vaderland! Dit is defensief en niet offensief. Kroaten gebruiken dit vanwege vaderlandse trots en er zit totaal geen haat in puur patriotisme. Het betekend niet gereed voor je volk maar voor je vaderland dom is je thuis. Het is gebruikt door generaal zrinski tegen de turken en later door ban jelacic uit zagreb. Dat was rond 1700.. sindsdien word het gebruikt echter verbode de communisten het vanwege ww2.. en wat betreft overtreding oo sulejmani. Die viel reuze mee al was hij hard en laten we even eerlijk zijn denk je bij een gelijke situatie aan de overkant bij een doorgebroken speler dat een vidic of ivanovic een speler niet door midden zou schoppen? Dit is prof voetbal en dit zijn allemaal spijkerharde verdedigers

19 maart 2014 om 22:15

Hahaha ik geef het op.
je bent dus wel koppig.
jong klopt ik ben 27 maar heb een hoop meegekregen.

jij mag denken wat je wil , maar vertel het niet hier , want je informeert de mensen verkeerd.
jij wil beweren dat deze woorden niet ernstig zijn, ik denk dat jij het niet kan hebben dat de fifa en de rest van de normaal denkende wereld deze straf meer als terecht vind.

en die overtreding normaal ? Hahaha zoek maar op Youtube simunoc vs sulejmani, en kijk m 1000keer over,misschien zie je het dan wel.
en Open eens Wikipedia , wel de juiste niet de een of andere zelf getypte Kroatische versie.

19 maart 2014 om 22:28

Koppig ben je zelf. Harde overtreding idd maar nogmaals niks extreems logische overtreding op een doorgebroken speler. Hij ging niet met zn benen op zn knie of wat dan ook. Ik snap ook nog steeds niet wat jij wil bewijzen. Ik vertaal hier letterlijk wat het betekend. En grootste deel van de normale wereld je ziet ook de reacties hier vind dit onnozel om hem te schorsen op basis van za dom spremni. Het is gewoon een feit dat deze woorden uit 1566 kwamen. Ik ontken verder niet dat ze ook in ww2 gebruikt zijn toch? Ik zeg alleen dat het nergens op slaat dat ze dit als fasistisch zien omdat het betekend voor je vaderland. Wat is daar facistisch aan? Wie heeft er nou zin om na zon belangrijke overwinnig facistische dingen te roepen dat slaat toch nergens op? Puur liefde voor je land

19 maart 2014 om 23:36

@ Partizanbgd

Je naam zegt voor mij al genoeg. Toch wil ik ff de tijd nemen om alles voor de leken hier, waaronder jij, snel ff uit te leggen.

De kreet werd, zoals Spalato87 al aangeeft, jaren voordat er ook maar sprake was van enige vorm van fascisme, reeds gebruikt. Het is idd zo dat de kreet ook tijdens WO2 gebruikt werd, maar om te zeggen dat dit een 'pure fascistische kreet is', is gwn onjuist. Zoek het maar op, de kreet dateert van de 16e eeuw.

Verder geeft Fifa deze betekenis zelf aan de woorden van Simunic. Alsof Simunic ook maar iets geeft om eender welke Jood of Serviër of eender welke andere bevolkingsgroep na de winst op Ijsland. Hij denkt aan Kroatië, aan de overwinning en aan de moeite die iedereen gedaan heeft om het WK te bereiken. Dit heeft hij zelf aangegeven in meerdere interviews. Dat Fifa er meer achter zoekt, heeft met het volgende te maken:

De EU wil het nationalisme onderdrukken, vooral op de Balkan en omstreken om zo een verenigd Europa te krijgen. En laat het nu net zijn dat al die politiekers, FIFA-bazen, enz. allemaal onder 1 hoed spelen. Allemaal 1 pot nat, corrupte boel.

Dit heeft niks met rassenhaat of antisemitisme te maken. Het gaat gwn, zoals altijd in de voetbal, over politieke zaken. Een kreet voor het vaderland wordt gezien als TE nationalistisch, waardoor het onderdrukt moet worden. Manier: haal de woorden 'fascisme, WO2 en Jodenhaat' naar boven, en iedereen wordt bang en knikt braafjes mee met de Fifa...

Als Kovac ook maar een beetje verstand heeft roept hij die jongen gewoon niet op als hij z'n gelijk heeft gekregen bij de Cas. Eigen schuld, dikke bult!

Waar haalt ie het gore lef vandaan om z'n straf niet te accepteren!? Paar wedstrijden erbij dan maar, aangezien ie de boodschap niet heeft begrepen..

9 april 2014 om 21:23

Welke boodschap? Je mag geen strijdkreten meer gebruiken op het voetbalveld?

Wat een onzinstraf blijft dit toch. Je roept een strijdkreet van eeuwen geleden en krijgt 10 wedstrijden schorsing. Er zit geen racisme in de kreet, hij discrimineert niemand en doet verder ook niemand kwaad. En toch 10 wedstrijden schorsing? Wat een corrupte boel ook weer daar bij de Fifa. Ik zeg 'gewoon lekker laten voetballen'. Is Hup Holland Hup tegenwoordig ook al verboden of is dat de volgende?

zou fifa ballen hebben? als 3 topspelers hetzelfde hadden geroepen? en ook wk laten schieten?
Messi, C.ronaldo, Schweinsteiger bijv.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren