Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Update: FIFA wijst claim ‘mensenhandel door Manchester City’ af

Laatste update:

Manchester City maakte eind juni melding van de komst van Benjamin Garre. De toen vijftienjarige middenvelder annex aanvaller kwam over van Vélez Sarsfield, maar die club uit Argentinië legt zich niet bij de transfer neer. Vélez laat in een statement weten de club uit de Premier League bij de wereldvoetbalbond FIFA formeel te hebben aangeklaagd.

/

De club uit Buenos Aires claimt dat the Citizens de regels rondom het aantrekken van jeugdvoetballers hebben overtreden. “Ik heb nog nooit zo’n immorele daad meegemaakt”, zegt voorzitter Raul Gámez. Hij beschuldigt de club van manager Josep Guardiola zelfs van ‘mensenhandel’: “Ze bieden een vijftienjarig kind dat midden in zijn ontwikkeling staat gewoon een zak geld aan. We weten niet hoeveel geld ze hem en zijn vader precies hebben aangeboden. We hebben bij Vélez bepaalde waarden en geloven in goed vertrouwen. We zijn niet geïnteresseerd in 50.000 of één miljoen euro, want het belangrijkste is de ontwikkeling van het kind. Hij moet in een ondersteunende omgeving opgroeien. Een kind komt in een kwetsbare situatie terecht wanneer hij zonder familie en bescherming in een vreemd land wordt gedropt.”

“We geven om het kind, want we leiden hem al sinds zijn elfde op. Als het nodig is, dan stappen we naar het internationaal sporttribunaal CAS”, aldus Gámez. Een speler van minder dan achttien jaar mag enkel onder drie voorwaarden alsnog een transfer maken: wanneer de ouders vanwege een nieuwe baan moeten verhuizen, wanneer de nieuwe club van de speler maximaal vijftig kilometer verderop ligt of wanneer de speler binnen de Europese Unie verhuist. “Bij deze overstap wordt aan géén van deze voorwaarden voldaan. Zijn ouders zijn ook niet voor werk naar Manchester verhuisd, want Benjamin Garre is alleen naar Engeland vertrokken”, aldus Gámez, die eraan toevoegt dat hij verwacht dat Man City net als Real Madrid en Atlético Madrid een transferverbod krijgt opgelegd.

Update 23 september 16.40 uur - FIFA wijst claim 'mensenhandel door Manchester City' af
Manchester City nam Benajmin Garre over van Vélez Sarsfield en de Argentijnse club stapte naar de FIFA. Garre was tijdens de transfer vijftien jaar oud en Vélez had het zelfs ook mensenhandel, maar de FIFA gaat niet mee in die claim. De wereldvoetbalbond heeft de zaak naar eigen zeggen ‘intensief onderzocht’, maar er is geen reden om een zaak te starten tegen de Engelse voetbalgrootmacht.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Word steeds gekker met die grote clubs.. keihard aanpakken die mensenhandel

22 september 2016 om 10:54

Ach ja, onze Nederlandse clubs trekken ook spelertjes van die leeftijd aan. We moeten niet doen alsof we roomser zijn dan de Paus en het alleen bij Europese grootmachten gebeurt.

Overigens vind ik het ook wel redelijk twijfelachtig dat er een onderscheid tussen binnen de EU en buiten de EU wordt gemaakt. Je trekt een speler uit een EU land toch net zo goed weg uit zijn omgeving als gebeurt met een spelertje uit een land buiten de EU.

Over situaties als deze is lastig te oordelen zonder dat je uitgebreide informatie over de situatie hebt. Er zijn zat scenario's denkbaar waarbij een dergelijke overstap resulteert in veel betere kansen op een goed leven voor zo'n kind. Dat hoeft nog niet eens direct in de voetballerij te zijn. Zo'n kind is nu voorlopig ook gegarandeerd van een fatsoenlijke opleiding naast het voetbal.

22 september 2016 om 11:03

@ Sammerens

Er is binnen de EU vrij verkeer van mensen en goederen.
Dit kan je dus als Uefa zijnde niet beperken, is namelijk in strijd met internationale wetgeving. Vandaar dat het benoemt wordt. Dat is totaal niet twijfelachtig, maar de wetgeving zoals die is, met werkvergunningen enz.

Dat je zegt dat zn kind nu voorlopig gegarandeerd is van fatsoenlijke opleiding vind ik pas twijfelachtig. Nu doe je namelijk alsof het onderwijs in Argentinië geen ene ruk voorstelt. Het is totaal geen derde wereld land waar amper opleiding is.
Nogal kort door de bocht.

22 september 2016 om 11:29

Ik noem de wetgeving binnen de EU niet twijfelachtig, maar wel het feit dat het buiten de EU per definitie niet toegestaan is terwijl de situaties aangaande zo'n kind exact gelijk kunnen zijn.

Met jouw tweede alinea sla je de plank volledig mis. Ik geef simpelweg aan dat er scenario's denkbaar zijn waarbij zo'n overstap ook op andere manieren goed zou kunnen zijn voor zo'n kind.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de ouders van het kind niet in staat zijn om voor hem goed onderwijs te financieren, terwijl hij bij City die garantie op goed onderwijs wel heeft. Dat is 1 van de scenario's waar ik op doel, waarbij een overstap de kans op een hogere levenskwaliteit zou verhogen.

Dat jij dat direct opvat als schoffering van het gehele onderwijs in Argentinië vind ik nogal bijzonder.

22 september 2016 om 18:45

@conti

Dat is onzin. Real en Athletico Madrid mogen ook een jaar lang geen transfers doen omdat ze kinderen hebben gecontracteerd voor die 16 jaar waren. Net zo als Barcelona vorig jaar. Dat is tegen de regels. Een van die spelers was Mink Peeters van Ajax en NL maakt gewoon deel uit van de Europese Gemeenschap. Dus dat het binnen Europa wel mag, is een fabel. Je mag een kind onder de 16 jaar wel toevoegen aan je jeugdopleiding, omdat er binnen Europa vrijheid van onderwijs is, maar hem geen contract geven of hem of zijn familie geld aanbieden. Dat Nederlandse clubs dat wel doen, is totale onzin. Die zijn aan dezelfde regels gebonden. Cerny heeft bij Ajax voor zijn zestiende tijdens zijn vakanties regelmatig met Ajax meegetraind en ook wel eens een toernooitje gespeeld. Maar dat is altijd gebeurd met toestemming en medeweten van zijn club in zijn vaderland. Hij woonde en studeerde echter gewoon in Tjechië bij zijn familie. Hij heeft pas op zijn zestiende zijn eerste contract getekend en is toen pas een de jeugdopleiding van Ajax toegevoegd.

23 september 2016 om 10:36

@scepticus,

Ik heb begin juli diverse berichten op Ajax gerelateerde websites gelezen over jeugdspelers die Ajax zouden gaan komen.

Er stond in het item letterlijk dat ene Horvath op 18 juli 16 werd en daarom in Augustus aan zou sluiten. De ander, Scabolcz, wordt pas 27 september 16 en zou volgens de aankondiging in oktober aan gaan sluiten.

Die jochies waren op dat moment 15 jaar oud. Dat ze uiteindelijk pas overkomen of tekenen op het moment dat ze 16 zijn doet niets af aan het feit dat ze benaderd zijn toen ze nog jonger dan 16 waren. Je kan hoogstens stellen dat je dan net iets meer binnen de lijntjes kleurt dan anderen, maar in essentie zit je gewoon net zo goed fout.

22 september 2016 om 11:05

@ kennytete2

Weet jij wat pooiers beloven aan dames uit de balkan/oostblok? Een beter leven!
Niet zeggend wat het is. Oooh wat een nachtmerrie, kan op beter leven. Wrong, keihard achter de ramen werken..........

Dusjaa, mensenhandel in deze.....

Tuurlijk is de naam Man City bekend en groot, maar dat betekend niet dat voor hun ineens andere regels zijn.

22 september 2016 om 11:15

Voetbalclubs halen jonge spelers om ze daarna als prostituee te werk te stellen? Wat een schande! Je zou onderzoeksjournalist moeten worden bij de Daily Mail. Daar kunnen ze iemand met jouw talent vast wel gebruiken.

22 september 2016 om 11:42

Is geen mensenhandel!!! Met al die zogenaamde morele onzin. Hij wordt niet gedwongen nog zijn ouders, ze gaan naar europa en dat zou iedereen daar wel willen en ze krijgen nog lekker geld. Dan wil ik ook wel het slachtoffer zijn van 'mensenhandel '.

22 september 2016 om 12:48

uh.. maarre Konti,

Deze dames krijgen dat betere leven niet. Deze jongen gaat dat wel krijgen. Of wil je beweren dat hij i.p.v. voetballer bij City in een gaybar moet gaan werken om zijn vluchtkosten eerst terug te verdienen?
Beetje heel scheve vergelijking niet?

Wat denk je van messi die op 14-jarige leeftijd naar barcelona is verhuisd met zijn vader dus ik zou dit geen mensenhandel noemen en volgens mij kan een grote club als man city een jeugd speler beter ontwikkelen dan een team uit buenos aires

Ik zie het probleem niet echt. Ik vind dat de ouders en het kind de beslissingen mogen maken. Als een club jou een zak geld aanbied inclusief huis en alles leef je in een klap luxer dan dat je gewend bent. Ze moeten niet doen alsof die speler mu naar een werkkamp gestuurd word ofzo. De faciliteiten bij manchester city zijn waarschijnlijk beter dan bij deze club dus is het ook gewoon goed voor zijn ontwikkeling.

Ach, hoewel Velez het misschien bij het rechte eind heeft volgens de reglementen van de fifa is dit toch een boel hypocriet geblaat zeg... "we zijn niet geïnteresseerd in 50.000 of één miljoen euro" deze jongen kan immers het 20-voudige opleveren over 4-5 jaar. "we geven om het kind" ook alleen maar omdat deze jongen een beetje kan voetballen en ons van nut kan zijn over enkele jaren. Ofwel op sportief vlak ofwel op financieel vlak. Die andere tienduizenden kinderen van zijn leeftijd die op straat leven in Buenos Aires kunnen ons namelijk niet minder schelen. "we hebben bij Vélez bepaalde waarden" net dezelfde als elke andere club, winnen en geld verdienen, vaak ten koste van andere mensen.

Ze hebben het recht misschien aan hun kant maar deze hele preek valt toch niet serieus te nemen. Alsof ze het kind in bescherming willen nemen... Nee, ze willen er gewoon meer aan kunnen verdienen over een aantal jaar. Maar goed, dan is ie op een leeftijd dat het onder mensenhandel valt, dan is het gelukkig geen kinderhandel meer

22 september 2016 om 12:34

Als ze echt om het kind geven, dan geven ze het een kans om in een veiligere omgeving op te groeien. Engeland lijkt me over het algemeen veiliger dan Argentinie.

Ik neem aan dat de nieuwe club minimaal 50 kilometer verderop moet zijn en niet maximaal zoals in de tekst staat. Lijkt mij op zich ook niet logisch als je erover nadenkt. Verder is het bizar dat kinderen worden weggekocht uit hun eigen omgeving. In Nederland heeft met name Ajax hier ook een vies handje van. Zulke acties moet je gewoon verbieden. Leuk marktwerking en de vrijheid, maar in dit soort situaties vind ik dat de ontwikkeling van een kind zwaarder weegt.

22 september 2016 om 12:54

Het is eigenlijk juist wel logisch.

Als het alleen mag naar clubs die minimaal 50 km afstand hebben, mag je dus eigenlijk gewoon naar iedere club die wilt behalve andere clubs in je eigen woonplaats.
Als er staat maximaal, mag je dus naar clubs in het buitenalnd indien deze 50km van je huidige club afligt. Dus beide in het grensgebied.

22 september 2016 om 14:42

Zoals het er nu staat, mag je dus niet naar een club verder dan 50km. Als je binnen die straal van 50km zou moeten blijven, dan is er geen noodzaak om van club te wisselen lijkt mij. Want hoe valide is het om als talent van Ajax naar AZ te verhuizen met als argument dat pa niet meer in Amsterdam maar Volendam werkt? Ook klinkt het niet logisch om te zeggen dat indien moeders haar droom achterna reist en in de VS wil gaan wonen dat zoonlief dan maar van PSV naar ADO moet gaan in plaats van Chicago Fire.

Al komen de woorden van die voorzitter nogal gespeeld over (laten we realistisch zijn, als deze jongen middelmaat was had de voorzitter waarschijnlijk niet eens geweten wie het was), heeft hij wel gelijk. De Spaanse clubs zijn inmiddels gestraft, dus ik denk dat City ook een transferverbod kan verwachten. Het probleem is dat dit soort clubs daar geen schade van hebben, want ze kunnen vaak al 2 tot 3 topteams opstellen met hun selecties. Als je dan toch straffen oplegt, zorg dan dat deze clubs daar dan ook echt wat van gaan merken.

Het zal wel toegestaan zijn, de Fifa doet toch wat de grote clubs willen. Daarbij heb ik er op zich neit veel moefite mee als een club eens een keer een talent aantrekt uit het buitenland. Maar deze jongen mag volgens de Engelse regels daar niet eens spelen. Ik vind het veel kwalijker dat ze tientallen van deze talentjes aantrekken en, ze over de hele wereld verhuren. Qua opleiding stelt het niet veel voor. Er is al een hele groep van deze jongens verhuurd in Nederland.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren