Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Stop Kinderhandel NU!

Laatste update:

Zakaria Bakkali heeft een nieuw contract aangeboden gekregen bij PSV, zo meldde technisch directeur Marcel Brands. De kans is echter aanzienlijk dat hij kiest voor een Engelse club, want er zijn diverse Premier League clubs in hem geïnteresseerd, onder meer koploper Manchester City. Waarschijnlijk zal hij voor het grote geld kiezen en naar Engeland verkassen en dan is de Eredivisie weer een talent armer. De beste ter wereld zelfs, volgens diverse Britse tabloids.

Dat moet stoppen. De grote clubs gaan aan de haal met alle talenten die andere clubs hebben opgeleid. Zo kunnen kleinere competities als de Eredivisie nooit een grote competitie worden. Alle grote talenten zijn al weg voordat ze echt zijn doorgebroken zijn bij hun club. Zie bijvoorbeeld Tim Krul, die nu sterkhouder is van Newcastle United, daar heeft de Eredivisie nooit van kunnen genieten. Ook jongens als Jeffrey Bruma, Patrick van Aanholt en Aussie Bouvy zijn vertrokken bij hun clubs voordat ze er ook maar ooit hebben gespeeld. Nu neem ik even Buma en Van Aanholt eruit. Wat zijn ze nu opgeschoten door naar Chelsea te verkassen? Beiden zijn ze er nog niet doorgebroken en uitgeleend aan HSV en Vitesse, terwijl ze nu ook gewoon voor hun club (PSV en Feyenoord) hadden kunnen spelen, dat was veel beter voor ze geweest. Daar hadden ze zich kunnen opwerken tot belangrijke krachten. Dan hadden ze nog steeds weg kunnen gaan op hun twintigste, maar hadden ze al wel een klein beetje ervaring en dan kom je ook als iemand binnen bij een club, niet als een van de vele. In de Eredivisie doen we er ook gewoon vrolijk aan mee overigens. Spelers als Jan Vertonghen, Stijn Wuytens, Funso Ojo en Toby Alderweireld werden ook op jonge leeftijd al uit België weggekaapt, maar ook uit andere landen worden jeugdspelers weggehaald, denk bijvoorbeeld aan Christian Eriksen (Denemarken).

Bovendien halen zoals gezegd de grote clubs jaarlijks tientallen talenten binnen, waarvan ze maar gewoon hopen dat er een paar doorbreken, die compenseren het voor de rest. Dat is voor de talenten zelf niet goed, ze zijn bij die clubs Mister Nobody en krijgen ook totaal geen goede begeleiding, wat vaak wordt gesuggereerd. Diegenen zeggen dat die clubs ook betere trainers hebben, en dat je daar dus sneller beter wordt. Dat klopt niet in mijn ogen. Ze zullen echt wel betere trainers hebben, maar de spelers krijgen minder aandacht. Als ze bij hun clubs waren gebleven waren ze daar het grote talent geweest. Dan kregen ze veel speciale aandacht, waardoor ze zich heel goed kunnen doorontwikkelen.

Verder wordt het steeds erger, club gaan steeds jonger spelers binnenhalen om maar andere clubs voor te zijn. Een aantal jaar geleden wilde Atlético Madrid zelfs het ongeboren kind van Sergio Agüero vastleggen, dat kan toch niet! Dat kind heeft zelf niet eens de kans om te kiezen en bovendien weet je helemaal nog niet of hij goed kan voetballen, dat is pure speculatie.

Ook wijzen anderen op spelers als Lionel Messi, die ook op jonge leeftijd vertrokken naar een ander land maar het daar helemaal gemaakt hebben. Maar doordat er zoveel spelers worden gehaald bij de grote clubs, is de kans maar heel klein dat ze doorbreken. Alleen de supertalenten blijven over, de rest valt af. Voor die laatst genoemden wordt het gewoon heel moeilijk om nog iets te maken van hun carrière. Tegen de tijd dat ze doorhebben dat het niets wordt bij de grote club, zijn ze vaak al ruim de twintig gepasseerd. Dan zijn ze opeens veel minder interessant voor andere clubs, omdat ze minder door zullen groeien. Bovendien zijn er veel spelers die bij de grote clubs in de vergetelheid raken wanneer ze niet doorbreken. Geen club kijkt nog naar ze om en voor diegenen is de kans om te slagen bij een grote club nihil geworden.

Daarnaast zijn er ook genoeg voorbeelden van grote spelers die wel een tijdje bij hun club zijn gebleven. Johan Cruijff, Philip Cocu, Frank de Boer en Mark van Bommel zijn slechts een paar voorbeelden. Zij zijn een tijd lang bij hun club gebleven en hebben daarna alsnog de stap gemaakt naar een grote club (toevallig allemaal naar FC Barcelona). Maar de spelers denken hier niet aan, ze denken aan voorbeelden als Messi, zien de grote club en een zak geld en zijn vertrokken. Zoals gezegd houden de ouders hen ook niet tegen: Ook zij zien een zak geld en zijn op dat moment ook niet meer objectief. Ze denken er niet aan dat het kind bij de club waar hij op dat moment zit ook geen slecht salaris zal krijgen voor zijn leeftijd en dat hij later nog tijd genoeg heeft om te verkassen naar een grotere club, waar hij een miljoenencontract kan tekenen. Verder gaan de spelers op deze manier ook naar het buitenland zonder diploma, waardoor ze geen back- up hebben voor wanneer hun voetbalcarrière mislukt, terwijl als ze blijven tot ze een jaar of achttien of twintig zijn, hebben ze hun diploma- in ieder geval van de middelbare school- en kunnen ze nog altijd een ander beroep gaan uitoefenen dat goed betaalt. Ik denk dat dit wel iets is waar aan gedacht moet worden door die spelers en ook de ouders, maar dat wordt dus ook niet gedaan. De ouders en de kinderen denken op het moment gewoon niet meer op lange termijn, terwijl die juist heel belangrijk is.

Vanwege al deze punten zou ik een leeftijdsgrens willen waarvoor spelers voor het voetbal naar het buitenland mogen, bijvoorbeeld negentien jaar. Bovendien zouden de clubs waar ze op dat moment zitten een eerste optie moeten hebben om met de speler een contract af te sluiten. Voor die tijd mogen geen andere clubs met de speler praten. Op die manier tekent zo een speler veel eerder bij zijn club en heeft die ook nog plezier aan het talent.

Dus alsjeblieft FIFA, stop kinderhandel!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goed stuk! En je hebt natuurlijk helemaal gelijk!
Neem bijvoorbeeld Jeroen Lumu van Willem II als voorbeeld. Hij maakt zijn thuisdebuut, scoort de gelijkmaker en gelijk zitten Juventus en City op de tribune!

****

Edit: Hij is 16 jaar

4 februari 2012 om 11:10

Aan de één na laatste alinea over dat overstap naar Barca wil ik nog wat toevoegen.
Je hebt helemaal gelijk, maar zie ook Ibrahim Afellay.
Hij heeft zoveel geduld gehad met zijn transfers, heel veel aanbiedingen afgeslagen en daardoor speelt hij nu bij Barca.

Het is overigens Zakaria Labyad geen Bakkali.

Voor de rest prachtige CE.

4 februari 2012 om 12:25

Het is wel Bakalli, het zijn twee verschillende spelers. Labyad is achttien jaar en speelt in het eerste, Bakalli is zestien(?) en speelt in de jeugd en wordt begeerd door onder andere Man City.

En verder over de CE zelf: ik kan het van beide kanten wel begrijpen ook al heb ik liever, net als jij, dat ze langer bij hun club blijven die hun groot heeft gmaakt. Maar aan de andere kant heb je nu wel financiële zekerheid. Ik bedoel, stel dat er iets gebeurt waardoor je nooit meer kan voetballen, met het geld wat je van zo'n topclub krijgt houd je het wel langer vol dan met een salaris van een Nederlandse club bijvoorbeeld.

Verder vind ik het wel een prima CE. Vier sterren.

Originele titel.
Verder een goede CE, je mening komt duidelijk naar voren.
Alleen is bij het ene talent het beter te blijven, terwijl een ander beter naar een grote club kan gaan. Een topclub in eigen land is dan een goede, veilige tussenweg, maar kan het verschil maken tussen topniveau of een subtopper. Rekik bijvoorbeeld gaat er nog wel komen, Lukaku ook. Alleen Van Aanholt heeft een verkeerde keuze gemaakt, hij had nu de linksback van het nl elftal kunnen zijn. Jammer.

Ik ben het volledig eens met je conclusie dat er een leeftijdsgrens moet komen, maar de verantwoordelijkheid ligt in deze bij Fifa en clubs en niet bij de spelers.
Je slaat nu eenmaal niet makkelijk een aanbieding van een topclub af die je waarschijnlijk ook nog eens financieel onafhankelijk maakt omdat dit slecht voor je carriere kan zijn.
Wie zegt dat je carriere bij je huidige club wel verloopt volgens planning of dat je niet langdurig geblesseerd raakt? Je hebt nu die mogelijkheid om bij die droomclub te spelen en ernaar te verdienen, laten we eerlijk zijn, in deze situatie is het lastig nee zeggen. En al helemaal voor spelers uit arme landen. Dat de spelers en ouders niet aan de lange termijn denken, ben ik dus totaal niet met je eens.

Dit zal dus niet gebeuren. Ik weet het zeker: De Fifa zal dit niet stoppen.
En dus is de optie: de sfeer verbeteren, dat als die jonge spelers het stadion inlopen, als basisspeler, dat ze denken, ''wauw, die mensen juichen allemaal voor ons.''
Ter wijl je als je die vroege stap maakt kan zeggen ''ik sta onder contract van (voorbeeld)''
Als die jonge jongens dus aan de mannen van 't 1e team vragen ''waar zal ik voor kiezen?'', dat die spelers van 't 1e dan zeggen, ''blijf hier! het is fantastisch om in het 1e te spelen''.

Ohja. Redelijke CE, maar ik ben kritisch, ik vind hem niet zo lekker weglezen.

Dit is mijn 4de CE, hopelijk valt hij in de smaak

4 februari 2012 om 11:58

Je schrijft goed, alleen het woord kinderhandel is beetje makkelijk overgenomen. Kinderhandel is het verkopen van kinderen zonder dat de kinderen er zelf geld voor krijgen. Nu krijgen de kinderen zelf de keus om voor een ploeg te kiezen met een grote zak geld.

Geweldige CE, en ik ben het helemaal met je eens!
Er moeten regels komen tegen deze gang van zaken.

Wel een mooie CE, ben het met je eens.

Maar ik vind een grens van 19 jaar echt veels te hoog eigenlijk.
Een grens van 17 vind ik wel goed. Als je bijv. havo doet, heb je dit al afgerond en mensen die Havo hebben afgerond zijn meestal al volwassen en zijn dan in staat een goede beslissing te nemen.

19 jaar lijkt me net té oud. Want hoe je het draait of keert, de faciliteiten bij een club als FC Barcelona en Arsenal zijn nog steeds beter dan bij een club als Veenendaal, Sparta enz. (met alle respect natuurlijk)
En die 2 jaar kan best wel veel schelen.

En al ben je mislukt en misbruikt bij Chelsea of FC Barcelona (bijv.), je staat nog steeds onder contract bij een grote club (als speel je niets) en hierdoor zullen veel clubs je alsnog aantrekken.

4 sterren

Zag trouwens wel een paar taalfouten, altijd handig om je CE na te lezen voor bepaalde taalfouten!!!

3 februari 2012 om 21:01

Maar tegenwoordig heb je aan een havo opleiding niet genoeg je moet verder studeren...

Ik vind het juist goed dat ze op een jonge leeftijd naar een topclub verkassen. Hoe eerder je aan het hoogste niveau gewent raakt hoe beter. Waarom denk je dat Spanje zo veel talenten heeft en dan bedoel ik met name de jeugd van Barcelona. Als ze vanaf een jaar of 16, (is al laat) al bij Barcelona meetrainen en dag in dag uit het positiespel van Barcelona trainen, dan kan je een grote speler worden, kijk maar naar Xavi, Iniesta, Fabregas, Thiago en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als een speler te lang in de eredivisie blijft raakt hij gewend aan het relatief gezien zeer lage niveau van de Eredivisie en zullen ze nooit een basisplaats krijgen bij een echte topclub, puur omdat ze gewoon te laat zijn.

Daarnaast is het wel van belang dat de clubs de jongens genoeg kansen geven. Bijvoorbeeld bij een ruime voorsprong of een nietszeggende wedstrijd. Die jongens zijn super gemotiveerd!

4 februari 2012 om 13:48

Kortom jij wil dat er buiten de paar topclubs voor de rest op een bedroevend niveau gespeeld gaat worden?
Dat is namelijk wat er zich op dit moment afspeelt.
Een goede jeugdopleiding kan een financiele achterstand tenminste voor een deel compenseren. Als je de jeugdopleiding nu ook al in handen laat komen van het groot kapitaal , zal er voor opleidingsclubs geen enkele drijfveer meer zijn om veel geld in hun jeugd te stoppen , met als uiteindelijk resultaat , dat veel talent niet eens meer ontdekt wordt.
Dat lijkt mij een zorgelijke ontwikkeling voor het gehele voetbal.
Dus met de inhoud van dit stuk ben ik het volkomen eens.

Jammer dat de laatste alinea niet soepel loopt, het is niet fout maar het kan prettiger.
Ennuh "zo een" , maken wij meestal "zo'n" van.

4 februari 2012 om 16:23

Ik bregrijp je volledig. Er zitten natuurlijk twee kanten aan het verhaal. Mijne en de jouwe. Het is erg moeilijk om de balans te vinden daartussen. Maar als de talenten in de Eredivisie blijven zullen het waarschijnlijk nooit hele grote spelers worden, dat bedoel ik te zeggen.

4 februari 2012 om 18:25

Echte talenten kunnen ook in de eredivisie een goede opleiding krijgen en zich ontwikkelen tot grote spelers.
Als talenten na hun 25ste vertrekken moeten hun 5 beste jaren nog komen.
Of een talentvolle speler een grote wordt zal voor een groot deel van hun eigen inzet liggen.

Je hebt helemaal gelijk, ik heb er eigenlijk niets aan toe te voegen. Wel één kleine spelfout: Buma moet Bruma zijn. Voor de rest een geweldige CE, je geeft goed aan wat je bedoelt.

Ik kan niks anders doen als 5 sterren geven.

4 februari 2012 om 23:24

Sluit ik me volledig bij aan. Ook ik geef je 5 sterren!

5 februari 2012 om 22:37

Dank jullie wel!

Ik vind het schrijftechnisch een goed stuk. De inhoud is naar mijn inziens niet altijd perfect, maar dat is slechts mijn mening. Misschien moet je het wat genuanceerder vertellen. Het komt nu over alsof de talenten eraan sterven.

5 februari 2012 om 22:36

bedankt!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren