Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Seedorf: ‘Waarom zijn er geen zwarte coaches in de Premier League?'

Laatste update:

Clarence Seedorf is van mening dat er binnen de voetballerij nog altijd sprake is van te weinig diversiteit. Dat vertelt de oud-middenvelder van onder meer Ajax en AC Milan in gesprek met Voetbalzone-verslaggever Jelle Kusters. Seedorf was als ambassadeur van FedEX aanwezig bij de Champions League-finale in Istanbul en pleit voor meer diversiteit binnen de trainerswereld. Ook vindt de oud-middenvelder dat er meer kansen moeten komen voor groeperingen die worden buitengesloten, zowel in de voetballerij als in de huidige samenleving.

Tot de zomer van 2019 was Seedorf actief als bondscoach van Kameroen. Als de oud-middenvelder wordt gevraagd of hij verwacht ooit nog terug te keren in het trainersvak, is zijn antwoord stellig. “Het gaat niet zozeer om verwachtingen, maar om de kansen die je aangeboden krijgt. Ik zit niet meer echt te wachten op de voetbalwereld. We weten dat er weinig zwarte coaches zijn in de voetballerij, ondanks hun carrière en goede prestaties als coach. Het gaat om de kansen die je krijgt. Er is een algemeen probleem dat sommige groeperingen uitgesloten worden en geen kansen krijgen, niet alleen in de voetballerij. Ik denk dat iedereen zich er wel van bewust is, maar er zijn nog geen concrete acties die ondernomen kunnen worden om het probleem op te lossen. Daar ben ik nu heel actief mee bezig.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Seedorf met assistent Patrick Kluivert in hun tijd bij Kameroen

Seedorf heeft een duidelijke visie op het probleem dat opgelost dient te worden, en stelt dat de media hier ook een rol in spelen. “Het zou mooi zijn als de journalisten er ook meer mee bezig zouden zijn, want wat ik zeg is niets nieuws. Kijk bijvoorbeeld naar Chelsea, waar Lampard drie keer wordt weggestuurd maar telkens nieuwe kansen krijgt. Terwijl Vieira prima presteert en wordt weggestuurd. Waarom zijn er geen zwarte coaches bij clubs in de Premier League? Waarom wordt Reiziger overgeslagen bij Ajax? Dat zijn de vragen die gesteld moeten worden, want er is nu iets mis binnen het systeem.”

De laatste jaren werd het voetbal steeds vaker geteisterd door verschillende racistische voorvallen. Zo werd Vinícius Júnior meerdere malen racistisch bejegend en klinken in sommige Europese landen regelmatig oerwoudgeluiden vanaf de tribunes. Volgens Seedorf moet het probleem in zijn geheel worden aangepakt en zullen de hogere instanties moeten ingrijpen. “Het is een groter probleem dan de voetballerij alleen, maar ik ben er van overtuigd dat de voetballerij dit wel snel zou kunnen verbannen. Er moet actie ondernomen worden als geheel, zodat iedereen voelt dat het daadwerkelijk zijn eigen probleem is. Dit zou een sociale impact kunnen hebben op de maatschappij. Ik denk niet dat er heel veel opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Het moet door de hoge machten worden doorgevoerd. Dan bedoel ik bijvoorbeeld regeringen en sociale instituties die samen tot oplossingen moeten komen.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Burnley aankomend seizoen! Had zelf wel meer verwacht van Gullit en Hasselbaink, jammer dat het daar niet echt uit is gekomen

19 juni 2023 om 17:46

Het is inderdaad jammer dat de weinige zwarte coaches die wel een kans krijgen vooralsnog niet bijzonder succesvol zijn. Rijkaard was een uitzondering, maar die is (te) vroeg weer gestopt. Ik denk dat het een combinatie van factoren is. Bij die factoren zit uiteraard ook een zekere mate van oneerlijkheid (racisme) en vooroordelen, maar dat is volgens mij niet het hele verhaal. Zoals gezegd is het uitblijven van succes ook een factor. Daarnaast heb ik het idee dat zwarte (ex-)spelers relatief minder vaak een carrière als coach ambiëren, mogelijk ook door het gebrek aan perspectief. Het is in ieder geval goed om de vraag te stellen en dit beter uit te zoeken. Zoals gezegd zal ongelijkheid vast een rol spelen, maar het zal niet het hele verhaal zijn.

19 juni 2023 om 18:02

'zoals gezegd is het uitblijven van succes ook een factor."

Ik vrees dat dit racisme niet uitsluit. Al is het onderbewust.
Want omdat die gatsen niet geslaagd zijn, krijgen andere gasten met dezelfde huidskleur minder snel een kans? (Zeg niet dat het zo is, maar er kan zo geredeneerd worden.)
Dat geld voor blanke mannen niet. Maakt niet uit hoeveel er falen, de volgende krijgt wel weer een kans.

Ze zeggen niet voor niets dat je als "etnische minderheid" vaak direct je hele bevolkins groep vertegenwoordigd. (onterecht overigens.)

19 juni 2023 om 18:15

9,8% van de Nederlandse bevolking is niet "wit". De eredivisie heeft 18 clubs waarvan afgelopen seizoen 3 trainers niet "wit" waren. Pascal janssen, henk fraser en valesquez. Dat is 16,6% dus ik denk dat t allemaal nogal meevalt met dat uitsluiten...

19 juni 2023 om 18:16

Tja, het kan zo zijn dat ze geen eerlijke kans krijgen. Maar het kan ook zo zijn dat er relatief gezien wijzig aanbod is en kwalitatief gezien geen aanbod is. Feit is dat er duizenden trainers zijn die geen kans krijgen, daar zitten er ook heel veel met een gelijke huidskleur bij. Kortom, mi zegt het feit dat er geen anders getinte trainer in de PL is niet alles.

19 juni 2023 om 18:16

Dat is een onzinnige steekproef. De voetbalwereld is een stuk relevanter om als steekproef te nemen dan de algemene Nederlandse samenleving.

19 juni 2023 om 18:18

Velazquez is ook niet echt 'zwart'. Maar een Europees, Spanjaard. Is toch net wat anders dan een Turk, aldus een Turk. ;-)

19 juni 2023 om 18:29

Ooh hij is niet zwart genoeg...Turkije is overigens toch ook Europees? Die tellen dan ook niet meer mee? Is er tegenwoordig een soort van kleurenmeetlat waaraan je kan zien of je mag klagen over racisme?

19 juni 2023 om 18:42

@babelagtig

Nee, maar hij is dus niet zwart en hoort ook niet bij die groep mensen. Niemand zij dat ze niet meetellen, dat zeg jij alleen.

19 juni 2023 om 18:47

We hebben t over niet witte mensen..er wordt gesteld dat alleen witte mensen een kans krijgen.

19 juni 2023 om 19:05

Ik moest hier gewoon over nadenken. Inderdaad alle drie niet blank. Mooi dat het voetbal mogelijkheden heeft voor iedereen in Nederland. Bijvoorbeeld Stanley Menzo. Hij heeft in 2008 een prachtig succes geboekt door Volendam Kampioen te maken van de KKD. Jammer dat hij vanaf dat punt niet verder is gegroeid.

19 juni 2023 om 19:12

Stanley Menzo is trainer in China voor heel veel geld.

19 juni 2023 om 19:27

Dat is mooi om te horen!

19 juni 2023 om 19:43

Gelukkig kan een Turk heel goed vertellen hoe het voor een ander is. Er is natuurlijk nooit sprake geweest van discriminatie jegens Z-Europeanen. En ook goed om te weten dat Turken dus wel echt "zwart" zijn. Weer wat geleerd.

19 juni 2023 om 21:07

Ik vraag me echt oprecht af of de percentage van "witte" trainers die slagen echt veel groter is! Het zijn er natuurlijk veel meer die een kans krijgen.

19 juni 2023 om 21:11

Je hebt als blanke niet veel nodig om een kans te krijgen maar als etnische minderheid is het eisen pakket natuurlijk vele malen groter. Waar bij een blanke trainer de "gun factor" ook al voldoende kan zijn.

19 juni 2023 om 21:15

En hoeveel procent is transgender of vrouw. En inderdaad ik denk ook serieus dat Pascal en Valesquez zich niet bij "Witte" bevolkingsgroep scharen!

19 juni 2023 om 21:19

Niet verder gegroeid is dus niet de kans gekregen! De Boer krijgt kans op kans om verder te groeien....gebaseerd waarop? Ik zeg niet omdat hij een soort van "Blank" is!

20 juni 2023 om 03:22

@serkan59 Europeaan bedoel je. Europees gebruik je alleen bijvoeglijk.

20 juni 2023 om 09:47

@babelagtig: Maar het percentage niet "witte" profvoetballers in Nederland wel wel even wat hoger dan 9,8%. Verder was Fraser geen heel seizoen trainer, dus volgens die redenatie waren er wel wat meer trainers dan 18. Of je telt Fraser als een half. En Velasquez niet "wit" noemen vind ik nogal een stretch... Dat zwarte trainers ondervertegenwoordigd zijn lijkt me niet echt een discussiepunt. De interessante vraag is waardoor dat komt.

20 juni 2023 om 12:13

Maar dat er zoveel zwarte voetballer zijn, zegt toch juist dat ze juist wel kansen krijgen in de voetballerij? Dat er dan vervolgens geen trainers uit deze voetballers voortkomen lijkt mij dan niet te liggen aan geen gelijke kansen krijgen...

21 juni 2023 om 09:38

Die conclusie kun je toch niet trekken? Bij voetbal heb je op het veld gewoon een vrij eerlijke vergelijking. De beste speelt. Bij trainers is het veel lastiger om een directe onderscheid te maken en ben je veel meer afhankelijk van de kansen die je geboden worden. En nogmaals, ik zeg niet dát het (alleen) ligt aan ongelijke kansen, maar dat het op zijn minst opvallend is dat zwarte trainers zo zwaar zijn ondervertegenwoordigd en dat er best eens gekeken mag worden waar dat dan precies aan ligt. Jij gaat er bij voorbaat al vanuit dat het niets met ongelijkheid te maken heeft.

Tja, hij trekt vaak deze kaart.
Echter moet ik beamen dat hij gewoon gelijk heeft!

19 juni 2023 om 16:31

Hij heeft gelijk tot op zeker hoogte. Als er geen zwarte coach goed genoeg is dan worden ze ook niet gehaald. Simpel als wat.

19 juni 2023 om 16:38

Wie gelooft daar nu in. Alsof mensen (ongeacht huidskleur) in deze wereld krijgen wat ze verdienen op basis van hun intrinsieke kwaliteiten.

19 juni 2023 om 16:48

dat hoor je zo vaak he.
De zwarte coach moet perfect zijn en de witte coach mag een de Boer zijn.....

19 juni 2023 om 16:53

Premier league is natuurlijk een zeer hoog niveau. Maar de lagen eronder zie je ook weinig diversiteit. Als je als minderheid in het beginsel al geen kans krijgt om te groeien, ga je ook niet tot in de PL komen. Daar ligt volgens mij eerder het probleem.

19 juni 2023 om 18:45

@jsdenhaag

Het argument dat ze gewoon waarschijnlijk niet goed genoeg zijn is een eeuwenoude uitspraak die voor verschillende groepen werden gebruikt om ze geen kans te geven.

Los van dat, moeten ze goed genoeg zijn, maar de aanname dat dit 'vast komt omdat ze niet competent zijn' is waarom dus nu nog steeds een discussie gevoerd wordt.

Genoeg incompetente blanke trainers zonder enige ervaring die een kans krijgen. We moeten dus kijken statistisch gezien wat dit verschil is om tot een conclusie te komen gezien er in Nederland of Europa natuurlijk vooral veel blanke mensen zijn.

19 juni 2023 om 21:24

De witte coach mag gewoon falen, dan pakken we de volgende! Maar een zwarte coach die faalt, faalt voor alle mogelijke zwarte coaches

19 juni 2023 om 21:25

Gelukkig hebben we dat probleem niet in Nederlandse competitie

19 juni 2023 om 17:03

Ja, want ....wie heeft er dan geen kans gekregen? Graag namen?
Gullit, begon leuk daarna gefaald
Davids overal gefaald
Seedorf overal gefaald

Alleen rijkaard heeft meer succes gekend, maar wil zelf niet.

Welke donkere spelers hebben geen kans gekregen als coach?

19 juni 2023 om 17:13

Als ze geen kans krijgen is het nogal moeilijk ze te noemen niet? Nogal een cirkelredenering.

19 juni 2023 om 17:55

Hoezo is dat moeilijk?

19 juni 2023 om 18:06

Ze krijgen dus wel kansen. In elk geval degene die hier boven genoemd worden en zo zullen er over de grens vast nog wel meer voorbeelden zijn. Kompany gaat nu ook de premier league in en Vieira is daar ook trainer geweest. Seedorf (en anderen trouwens ook) moeten eens ophouden met hun gezever en die racisme kaart continu te trekken. Je hebt een fantastische carriere gehad. Je hebt bij de mooiste clubs gespeeld en de CL zo vaak omhoog mogen houden. Als trainer is het niet gelukt om succesvol te zijn. Nou pech gehad of blijven werken tot het wel een keer lukt maar niet gelijk dit soort teksten roepen. Er is maar 1 ding levensgevaarlijk en dat is waar we hier in het westen al tijden mee bezig zijn. Namelijk mensen op een bepaalde positie neerzetten vanwege hun kleur, ras of wat dan ook onder het mom van 'diversiteit' ipv kwaliteit.

19 juni 2023 om 18:13

Als mensen in den beginne geen kans krijgen en niet voormalige stervoetballers waren, hoe moeten wij ze dan kennen?

19 juni 2023 om 18:37

In Nederland heb je verder o.a. ook nog Fraser, Menzo, Van Bronckhorst, Ten Cate, Franken en Pascal jansen gehad. De een succesvoller dan de ander, maar dat ze geen kansen krijgen zoals ook Gullit vaak zegt is gewoon niet waar.

19 juni 2023 om 19:09



En zo zijn er ook heeeeel veel blanke coaches die geen kansen hebben gehad.
Welke? Ja die ken jij dus niet want die hebben geen kansen gehad.

Man man wat een kul argumenten Lierse1997.

Toon eerst maar eens dat iemand geen kans krijgt op basis van zijn huidskleur. Kom eerst maar met dat bewijsstuk. Tot die tijd is het gewoon onzin.

Als ik als blanke geen kans krijg dan ligt het aan mij zelf want niet goed genoeg.
Als een zwarte persoon geen kans krijgt dan krijgen we altijd de smoes te horen, ja het ligt aan mijn huidskleur, nooit komt in hun op dat het wellicht aan hun kwaliteiten zou kunnen liggen.

Bovendien vind ik het nogal racistisch gedacht als je denkt dat iemand coach wordt puur omdat hij blank is. Dat zijn hele racistische uitspraken.

19 juni 2023 om 20:03

Een kulargument zegt die dan. Er vraagt iemand namen te noemen van mensen die geen kans gekregen hebben. Dat is gewoon een idiote vraag en cirkelredenering.

Al die andere onzin die je verklaart heeft daar geen flikker mee te maken. Ik reageer gewoon op iemand die een oneerlijke vraag stelt.

19 juni 2023 om 20:10

Toch zijn er prima "blanke" mensen op te noemen die geen kansen hebben gehad en zijn er ook prima donkere mensen op te noemen die wel kansen hebben gehad. Hoezo is het dan zo moeilijk om die donkere die geen kansen hebben gehad wel op te noemen? Richard Witschge heeft nog nooit kans gehad om hoofdtrainer van Ajax te worden. Ron Jans ook niet,Henk de Jong niet, Jean Paul van Gastel ook niet bij Feyenoord, Andre Ooyer niet bij Psv. Berry van Aerle? Wim Kieft? Jan Bruin?(of dat ligt aan zijn naam natuurlijk). Allemaal geen kansen gehad als hoofdtrainer in de top van Nederland en zo kunnen we er nog 100-en of duizenden opnoemen. Die hebben geen kansen gehad en ik hoor net dat dat helemaal niks met kwaliteiten te maken heeft,maar die zijn dus gediscrimineerd op basis van huidskleur. Want ze hebben geen kansen gehad

19 juni 2023 om 20:26

Je zal er heus wel kunnen noemen natuurlijk, maar dat zijn mensen die wel kansen gehad hebben (lijkt me sterk dat je ze anders kent) of die een carrière als topvoetballer gehad hebben.

Los van huidskleur is het dus een beetje belachelijk te vragen wie geen kansen gehad heeft. Want die mensen ken je gewoon niet.

19 juni 2023 om 20:45

@lierse1997 dat begrijp ik maar is toch ook irrelevant gezien dat twee kanten opwerkt?

19 juni 2023 om 21:28

Gelijk heb je...ze moeten gewoon nergens neergezet worden en gewoon hun plek weten!

19 juni 2023 om 21:50

Als jij geen namen kan noemen omdat jij ze niet kent hoe weet je dan dat er mensen zijn die geen kansen krijgen? Misschien moet je dan ook niet zo stellig beweren dat zwarte mensen die kans niet krijgen. Want je kent er geen 1 maar toch weet je dat het wel zo is. Hoe weet je dat dan? Leg dat eens uit dan. Succes.

Jij vindt het een oneerlijke vraag, hij vindt het een oneerlijke stelling maar dat snap je dan weer niet he? Waarom verbaasd mij dat toch weer niet, het is altijd maar eenrichtingsverkeer in discussie over racisme..

19 juni 2023 om 21:50

Het hele punt is dat hij een of ander stom punt maakt door een niet te beantwoorden vraag stelt.

19 juni 2023 om 22:33

Je begint niet bij het begin. Iemand anders beweerd iets wat hij helemaal niet kan beweren want hij weet het niet. Sterker nog, hij kent zelf ook niemand dus dan kan je dat ook niet beweren, daar gaat het fout. Dat ik en anderen dit zovaak nog moet uitleggen de tering he..
Daarom dat Kevin ook zegt, het werkt 2 kanten op. Snap je het?

19 juni 2023 om 23:47

Nee hoor. Zijn gewoon oud voetballers die niet verder zijn gekomen dan assistent of trainer bij de amateurs. Is gewoon een beetje verdiepen in een bepaalde materie voordat je zomaar iets roept

20 juni 2023 om 06:37

Je zegt het zelf. Voetballers. Tommy uit Veenendaal die nooit profvoetbal gespeeld heeft die ken jij echt niet hoor.

20 juni 2023 om 10:09

Tommy uit Veenendaal voldoet niet aan de eisen om toegelaten te worden tot de opleiding coach betaald voetbal. Dat heeft puur te maken met zijn eigen kwaliteiten. Tommy van het vmbo wordt ook niet de nieuwe directeur van de Rabobank, die kans krijgt hij ook niet.

20 juni 2023 om 14:06

Lijkt me dat je al die aspirant trainers die geen kans hebben gekregen zo op kunt noemen!

Of heeft iedereen gewoon wel een kans gekregen en is het simpelweg niet gelukt ...kan ook.

19 juni 2023 om 19:51

Hij trekt deze kaart veel te vaak, irritant. Hij heeft ook geen gelijk, er zijn gewoon weinig goeie zwarte trainers.. En als die grote zwarte trainers zich niet te groot voelen (Seedorf, Gullit, Kluivert bijvoorbeeld) en hun carrière willen opbouwen kunnen ze echt wel bij Telstar of FC Oss terecht. MaarMeneer verwacht dat hij Ajax onder zijn hoede krijgt omdat hij vroeger goed kon voetballen. Een beetje hetzelfde als met de witte Wesley Sneijder, die het ook te hoog in z’n bol heeft. De zwarte Reiziger gaat toch onze Nederlandse u21 trainen? En als die dat goed doet kan het zomaar zijn dat hij Koeman opvolgt. Maar dan moet hij wel presteren, en niet bij het NL elftal neergezet worden omdat ze een donkere trainer willen door zeurpieten als Seedorf.

Dit zal vast lullig overkomen, maar als al die trainers net zo goed zijn in hun vak als Kluivert en Seedorf zelf, dan is het geheel logisch dat ze geen trainer zijn in de PL.

Maar ik kan me herinneren dat er een aantal jaar geleden wel een gekleurde trainer actief was in de PL.

19 juni 2023 om 16:22

Viera was tot kort actief bij Crystal Palace en Nuno Santo by Wolves/spurs. Beetje een vreemde en vergezochte argument ook om Lampard met de siutatie van Viera te vergelijken, maarja niks verbaasd mij meer als het over zo een onderwerp gaat.

19 juni 2023 om 16:29

Ik moest ff zoeken hoor, maar ik bedoelde Chris Hughton.

19 juni 2023 om 17:14

Ohja inderdaad. Ik vind sowiezo dat Seedorf hier een beetje ongefundeerde uitspraken doet en argumenten geeft die bestaan uit los zand, maarja, wanneer trekt die vent niet de racisme kaart?

19 juni 2023 om 16:29

Het gaat er volgens mij meer om dat zwarte trainers die een normale voetbalcarrière hebben gehad ook kansen krijgen. Spelers zoals Gullit, Rijkaard, Seedorf en Kluivert hebben de kans gekregen vanwege hun exceptionele voetbalcarrière. En dat zegt niet per se iets over hun kwaliteit als trainer. Maar de categorie zwarte trainers met een middelmatige voetbalcarrière die bijvoorbeeld alleen bij Utrecht, Zwolle of Sparta hebben gevoetbald zouden vaker kansen moeten krijgen. Het is blijkbaar makkelijker voor witte oud-voetballers als Schreuder, Steijn, Slot etc. om trainer te worden dan voor vergelijkbare zwarte oud-spelers.
Als het aantal trainers in dit segment verhoogd wordt, heb je een grotere kans dat er ook toptrainers uit ontstaan.

19 juni 2023 om 16:36

Hoeveel van die spelers doen de opleiding? Dat is denk ik interessanter om te weten dan klakkeloos over kansen te praten.

19 juni 2023 om 16:36

Maar je gaat er nu vanuit dat alle donkere spelers die niet op het hoogste niveau hebben gespeeld ook trainer willen worden. Hoeveel donkere oud-spelers ken jij die hebben gezegd trainer te willen worden en geen kansen hebben gekregen?

Ik zeg niet dat er geen racisme bestaat, maar ik denk dat het in heel veel gevallen nog steeds om kwaliteit gaat. Als iemand overduidelijk de beste is, dan maakt het toch niet uit welke kleur, geaardheid of geslacht/gender iemand heeft?

19 juni 2023 om 16:44

Dan ga je er dus wel gewoon van uit dat de kansen gelijk zijn om in die opleiding terecht te komen.

19 juni 2023 om 16:50

Ik ben ook heel benieuwd naar de toelatingeisen van deze opleidingen, Lierse. Helaas ga je er bijna niet achter komen of spelers op basis van huidskleur wel of niet worden afgewezen, want dat wordt natuurlijk niet op papier gezet. Ik zeg overigens niet dat dit gebeurd, maar als het wel gebeurd dan is het lastig te bewijzen.

Ik ben net als Seedorf heel erg benieuwd naar het antwoord op deze vragen. Waarom zijn er zo weinig zwarte trainers? Willen ze geen trainer worden? Willen ze de opleiding niet doen? Worden ze met andere maatstaven gemeten? Wordt er (on)bewust gekeken naar de huidskleur en daarop een keuze gemaakt? Zou inderdaad mooi zijn als iemand dit onderzoekt.

19 juni 2023 om 16:50

@kingb: De opleiding is een gesloten opleiding, niet iedereen kan daar zo maar naar binnen, je moet een sollicitatie doen daarvoor.. Dus krijgt iedereen dezelfde kansen (bewust of onbewust, niet iedereen is meteen een racist)

@paulr: Denk niet dat elke middelmatige zwarte oud-voetballer die geweigerd is bij de trainersopleiding of die geen kans heeft gehad bij een BVO als nieuwswaardig wordt gezien. Dus nee die zullen we niet veel gelezen/gehoord hebben. Wij horen en zien alleen de Davids', seedorf' en Reizigers van deze wereld.

19 juni 2023 om 16:51

@Lierse,

Je stelt het op zo een manier dat jij weet dat het anders zit. Nu ben ik toch benieuwd. Verlicht mij.

19 juni 2023 om 16:52

Dat doe ik totaal niet. Ik maak een observatie. Hij stelt dat het antwoord in de opleiding ligt, daar stel ik mij vragen bij.

19 juni 2023 om 16:59

Zou je wel zeggen. Vanuit het recruitment vak zie ik dat niet altijd de beste gekozen wordt (dit gaat niet per se over kleur of geslacht), maar wel 'degene die het beste in de cultuur past'. Dat lijkt me in de voetbalwereld niet anders. Daarnaast vrees ik (maar dit is een flinke aanname) dat er rekening gehouden met de achterban van een club en hoe extreem die is.

19 juni 2023 om 17:00

@ticer: Ik zeg ook net dat je alle namen op moet noemen, maar noem er eens 2? Dat lijkt me toch niet zo lastig als ze zo massaal geweigerd worden.

En als jij als donkere trainer merkt dat donkere trainers stelselmatig worden geweigerd bij opleidingen, dan zijn daar echt wel media in geã¯nteresseerd. En hebben die mensen ook allemaal geen toegang tot social media? Want daar kun je ook alles op gooien als je je niet gehoord voelt.

@lierse: Ik ga er inderdaad vanuit dat iedereen gelijke kansen heeft om de laagste trainersopleiding te doen. Jij suggereert dat dat niet zo is. Waar is dat dan op gebaseerd?

19 juni 2023 om 17:07

@paulr: ik heb geen namen klaarliggen, daar gaat het ook niet om. Zoals Elcadejo zegt, zo gaat het ook in de recruitment wereld. Het is een maatschappelijk probleem. Om te ontkennen dat dit ook in de voetbal gebeurd zou gek zijn..
Alsof voetbaltrainer zijn een vak is wat zwarte mensen niet zou aanspreken en er daarom geen zwarte trainers zijn? Is dat wat je probeert te zeggen? Want dat lijkt me vrij onlogisch...

19 juni 2023 om 17:20

Wat heerlijk Paul....dat jij daar zomaar vanuit kan gaan.
Ik vrees dat er veel mensen in onze samenleving andere ervaringen hebben opgedaan in hun leven waardoor ze die aanname niet zo makkelijk kunnen maken.

19 juni 2023 om 17:22

@ticer: je geeft maar weer eens blijk van dat je weinig op hebt met begrijpend lezen. Want anders zou je jezelf juist niet afvragen of dat is wat ik probeer te zeggen.

Maar jij suggereert iets, ik vraag of je daar bewijs van hebt door 2 namen te noemen en dan gaat het daar niet om? Het gaat juist wel daarom, omdat dat bewijst dat je gelijk hebt.

19 juni 2023 om 17:28

@bizzlad: Ik zeg ook dat ik echt wel weet dat er racisme bestaat. Als ik voor mezelf spreek dan maakt het totaal geen ene moer uit hoe iemand er uit ziet, waar hij van houdt of hoe hij zich voelt.

En ook in het voetbal zal er zeker wel racisme zijn, zeker op de tribunes, maar ik durf op zeker te beweren dat niet iedereen met een baan in het betaalde voetbal racistisch is. Dus door aan te kaarten dat er geen gekleurde trainers actief zijn in de PL, stel je ook dat alles en iedereen die gaat over de aanstelling van trainers racisten zijn. Dat geloof ik niet.

19 juni 2023 om 17:35

Natuurlijk niet Paul. Het is toch heel extreem om te roepen dat iedereen in de voetballerij racistisch is omdat er weinig donkere trainers zijn.
Ik geloof dat er racistische mensen in de voetballerij zijn. Ik geloof ook dat er veel mensen zijn die niet perse racistisch willen zijn maar onderbewust wel vooroordelen hebben of neigen naar het bekende.

Maar het kan toch helemaal geen kwaad om eens een keer goed te onderzoeken waarom er zo weinig donkere trainers zijn....ipv maar gewoon aan te nemen dat het andere redenen heeft. Een aanname die alleen gebaseerd is op het feit dat het jou niet uit maakt welke huidskleur iemand heeft.

19 juni 2023 om 18:22

Je mag alles onderzoeken, maar Seedorf wil het onderzoeken omdat er iets MIS is in het systeem. Dan heb je je eerste conclusie al getrokken en ga je totaal bevooroordeeld het onderzoek in.

En ik zeg niet dat het andere redenen heeft, ik geloof alleen niet dat racisme de enige reden is dat er weinig donkere/gekleurd trainers zijn. En ik doe echt geen aannames puur en alleen op basis van mijn eigen principes, want dan zou ik een beetje wereld vreemd zijn.

19 juni 2023 om 18:54

@paulR_1982

Nou je hebt best wat aannames gedaan, maar het is zeker een goef iets dat dit soort dingen onderzocht wordt. Als het blijkt te kloppen dat een van de redenen racisme is, dan kunnen we daar vervolgens iets aan doen.

Het moet ook hierbij niet persé gaan om 'problematische individuen' aan te wijzen, maar om een systeem gewoonweg eerlijk te laten verlopen zodat we zeker weten dat gezien onze menselijke selectiviteit, we kiezen op kwaliteit en niet bewuste of onbewuste voorkeur.

Je stelde volgens mij zelf al zoiets. Nou dan is een onderzoek een goed idee.

19 juni 2023 om 19:11

Herosennin: Ik zeg nergens dat ik geen aannames doe. Ik zeg dat ik geen aannames doe puur gebaseerd op mijn eigen principes. Want dan zou ik zeggen dat er geen racisme, geen discriminatie, geen oorlog zijn, dat vrouwen totaal veilig 's avonds in een bos zouden kunnen lopen.

Ik zeg juist dat er wel racisme is. Ik zeg ook dat het goed is dat het onderzocht wordt, maar niet om de reden die Seedorf oppert, omdat er iets mis is in het systeem.

Maar elk onderzoek of handeling om de zaken eerlijker te laten verlopen ben ik voor. Kwaliteit moet altijd de doorslag geven.

19 juni 2023 om 19:19

@ticer

Waarom is het makkelijker voor een blanke om trainer te worden, welk voordeel heb je als blanke? En graag een bewijsstuk daarvan.
Jij denkt echt dat Slot trainer papieren heeft gehaald omdat ie blank is? Dat Slot gewoon kwaliteiten heeft en het daarom gehaald heeft doet niet ter zake het is puur omdat hij blank is? Dat is nog al racistisch.
Het enige wat jij nu doet is kijken naar kleur, jij beoordeeld nu trainers puur en alleen op kleur, jij maakt dus onderscheid op basis van iemand zijn huidskleur. Je bent daarmee nogal racistisch bezig heb je dat zelf wel door?

Kansen krijgen? Kansen moet je verdienen net als ieder ander. Slot, Schreuder, Steijn etc hebben hier allemaal hard voor moeten werken. Slot is zeker ook kampioen geworden omdat hij blank is?

Bovendien, mag ik van jou zeggen dat ik meer blanke spelers in het nl team wil zien? Ik vind de verhouding op dit moment niet juist. Veel spelers met een kleurtje dat klopt niet met de verhouding in ons land. Maar hoor je daar iemand over? Nee, want we kijken gewoon naar kwaliteit! Maar zodra de zwarte in de minderheid zijn dan maken we er maar racisme van, terwijl als de blanke in de minderheid zijn het gewoon geaccepteerd wordt.
Misschien moeten de mensen die continu zich zo druk maken over iemand zijn huidskleur eens naar hun eigen gedrag kijken. Want zeggen dat iemand trainer is geworden puur omdat hij blank is, is gewoon racisme.

19 juni 2023 om 19:54

@keepertoob, ik ben het zeker met je eens! Kansen moet je verdienen en pakken. En ik zeg niet dat Slot, Steijn etc geen goede trainers zijn er noet voor hebben gewerkt. Feit is echter, gebleken uit meerdere onderzoeken op de arbeidsmarkt, dat zwarte mensen eerder afgewezen worden. Niet per se bewust maar vooral onbewust, en dat begint letterlijk al met je schooladvies op de basisschool. Kinderen met migratie achtergrond worden vaker lager ingeschaald dan ze horen. Geen mening, maar feit..
Maargoed, zinloze discussie verder op dit forum. Volgens mij zijn we het er in ieder geval over eens dat iedereen beoordeeld moet worden op kwaliteit en niet op kleur.

19 juni 2023 om 20:10



Precies dat! Ik merk gewoon dat ik door dit soort onderwerpen zelf ook steeds meer begin te denken in kleur ik wil dat niet. Voor mij is iemand zijn huidskleur niks zeggend over hoe diegene als persoon is. Daarom let ik daar zelf dus ook nooit op. Behalve bij vrouwen dan, want ik vind vrouwen met kleurtje wel erg aantrekkelijk
Maar dat is puur prive, zakelijk gezien zou ik echt nooit naar iemand zijn huidskleur kijken. Het boeit mij niet, hoe is de persoon daar gaat het mij om.

Het gaat mij er om dat mensen die zeggen dat iemand iets heeft bereikt puur omdat hij blank is, dat dat heel erg racistisch is.
Daarmee blijf je het denken in kleur vasthouden en los je het racisme probleem dus nooit mee op want je bent dan zelf een onderdeel van het probleem.

Zoals hieronder mij, de reactie van Arz90, daar kan ik heel slecht tegen, racistisch tot en met zo'n uitspraak.

Ps. Nette reactie trouwens. Ik merk vaak dat als ik mijn uitleg hierover geef ik veel al nog al pittige reacties terug krijg.
Kijk bv over een uurtje nog maar verder in dit topic en hoe de reactie daarop zijn, ik gok dat die iets anders verlopen dan bij ons.

19 juni 2023 om 20:28

Ik vind het een beetje een vreemde interpretatie. Het feit dat sommigen zeggen dat mensen geen kansen krijgen omwille van hun huidskleur betekent toch niet meteen dat mensen die het wel krijgen dat aan hun huidskleur te danken hebben?

19 juni 2023 om 20:33

Misschien moeten we ook onderzoeken waarom kleine dikke mannen met rood haar niet worden aangesteld als trainer in de PL. Lijkt me ook gewoon heel goed om te onderzoeken.

19 juni 2023 om 21:12

Goed lezen Lierse1997,

Ik quote de reactie nog wel even voor je:

Het is blijkbaar makkelijker voor witte oud-voetballers als Schreuder, Steijn, Slot etc. om trainer te worden dan voor vergelijkbare zwarte oud-spelers.

Daar reageerde ik op. Dus ik heb geen vreemde interpretatie, maar diegene op wie ik reageerde.

19 juni 2023 om 21:52

Als de ene gediscrimineerd wordt en de andere niet dan is het inderdaad makkelijker voor degene die niet gediscrimineerd wordt.

Zuiver logisch even hè, denk niet aan huidskleur.

19 juni 2023 om 22:38

Ik volg je nu niet meer.

Wie wordt er nu gediscrimineerd dan en wie niet?

20 juni 2023 om 06:39

Als dit al te moeilijk is dan wordt het lastig.

Iemand die niet gediscrimineerd wordt heeft het makkelijker dan iemand die gediscrimineerd wordt. Dat is een feit. Dat moet echter niet betekenen dat die persoon die niet gediscrimineerd wordt alles in zijn leven te danken heeft aan dat feit of dat hij alles zomaar in de schoot geworpen krijgt.

20 juni 2023 om 08:41

En weer durf je geen boter bij de vis te doen.

Ja gediscrimineerde mensen hebben het Altijd moeilijker dat klopt. Maar in de topsport is dat niet van toepassing.
Als je dat wel beweerd dan moet je met argumenten/bewijzen komen.
Doe je dat niet, dan kan je die bewering ook helemaal niet maken.

Al het andere van jou is gewoon gelul.

Waarom krijgt deze man nog een podium met zijn gezeur over diversiteit. Vieira misschien weggestuurd omdat er al weken niet meer was gewonnen, drie nederlagen oprij en er werd weinig meer gescoord. Het zal vast liggen aan de huidskleur, want Crystal Palace heeft een selectie vol hetero en witte mensen zeker...

19 juni 2023 om 18:12

En volgens mij is de witte Frank de Boer daar nog een stuk sneller weggestuurd

Kompany vanaf aankomend seizoen? Maar voor de rest zijn het er inderdaad geen. Ik kan ook niet 1,2,3 een zwarte coach noemen die nu een stap naar een topclub kan maken? Misschien die bondscoach van Senegal?

Crystal Palace afgelopen seizoen, Burnley komend seizoen. Misschien ook nog wat vrouwen of transgenders?

Tja en dat is denk ik het lastige hieraan. Ik kan persoonlijk niet extreem veel zwarte trainers noemen die zich bewezen hebben bij grote clubs. En dan is de vraag of het zichzelf niet in stand houdt. Al krijgen zwarte coaches niet veel kansen om het te laten zien zal er nooit een bewezen naam komen en zo blijft de cirkel dan doorgaan.

Zonder het artikel te hebben gelezen.
Het gaat niet om kleur maar om geschiktheid.
In Afrika zijn ook bijna alle coaches, stafleden etc....zwart daar hoor je toch ook niemand over.
Waarom zijn er bijvoorbeeld zo weinig vrouwelijke portiers bij nachtclubs....omdat ze daar niet geschikt voor zijn, waarom werken er bin a alleen naar mannen in de bouw, omdat ze daar beter geschikt voor zijn...etc....etc....ik vind Seesorf een ongelofelijke zeur en kan weinig met zoiets.

19 juni 2023 om 16:31

Het fysieke verschil tussen man en vrouw gebruiken om het verschil tussen een donkere man en een blanke man te weerleggen? Dit is in mijn ogen het toppunt van racisme en je hebt het niet eens door gozer.. gadverdamme.

19 juni 2023 om 16:33

Haha, ja die is behoorlijk pijnlijk en ignorent ja.

19 juni 2023 om 17:04

Hij legt het onhandig uit maar ik denk niet dat @tinus45 het zo bedoeld. Zijn punt is denk ik meer dat er naar vraag en aanbod gekeken moet worden, wat hij ook in zijn 3e zin uitlegt.

19 juni 2023 om 17:15

Dat het onhandig is uitgelegd lijkt me een understatement, want je koppelt een eigenschap (gender of kleur) aan een kwaliteit (kunnen managen van een team. Met vrouwen tegenover fysieke kracht snap ik nog wel, dat is wetenschappelijk bewezen. Maar bij deze skills toch helemaal niet. En daarbij is het aanbod volgens mij net zo, als je kijkt naar het aantal donkere spelers. Dat zou minimaal in verhouding moeten staan

19 juni 2023 om 17:28

@westend je hebt gelijk, ik zou het zelf nooit zo aankaarten.
Ik ben het wel onneens dat de verhouding van spelers en (potentiele) trainers dezelfde proporties zouden moeten handhaven. Ik heb de data niet op orde, maar het zou goed kunnen dat de spelers met kleur disproportioneel uit het buitenland of ander contintent komen wat de kans op in de UK blijen ook verkleind. Daarnaast kan het gewoon zo zijn dat de interesse om trainer te worden van spelers met kleur gewoon niet exact gelijk is aan die van spelers zonder kleur. Maar ik zal hier vast wel gelijk commentaar op krijgen, maar goed, ik probeer het objectief te bekijken.

19 juni 2023 om 17:47

Zullen we dan als voorbeeld nemen dat er wel heel weinig blanke mannen een kans aangeboden krijgen (zoals Seedorf het verwoord) bij de 4 * 100 meter estafette? Persoonlijk zie ik daar geen racistisch element in, maar als we alles langs de gekleurde meetlat gaan leggen.......gadverdamme.

19 juni 2023 om 17:57

Je hebt liever dat hij het wel doorheeft en zich alsnog racistisch uitlaat?

19 juni 2023 om 18:23

Wat is dat nou weer voor een scheve vergelijking. De 4*100 win je door fysieke voordelen en training. Dat is toch heel wat anders dan deze rol. Een Daphne schippers kan ook leuk rennen.

19 juni 2023 om 16:32

Aangezien je in Europa meer kan verdienen spelen de beste spelers uit alle regio's doorgaans hier (Van Afrika totaan Azie). Naar verhouding is die mix op het veld wel te zien, maar in het trainersgilde verre van. Ik zie trouwens veel donkere oud grootheden de (afrikaanse/ braziliaanse) politiek in gaan in plaats van trainer worden. Daarnaast vind ik het wel opvallend dat een Reiziger/ Bogarde niet de kans kregen bij Ajax, maar Heitinga wel. Die heeft toch meer krediet. Misschien is dat een beetje het probleem, dat donkere trainers veel meer moeten bewijzen.

Gullit en Rijkaart hebben we hier in NL gehad wat best een succes was. Die hebben er alleen zelf geen zin meer in. Gio kreeg wel gewoon de kans.

19 juni 2023 om 16:56

"misschien is dat een beetje het probleem, dat donkere trainers veel meer moeten bewijzen."

Dat is toch gewoon een diep geworteld iets in de westerse maatschappij?
Waar de gemiddelde blanke naartoe kan wandelen, zal de gemiddelde donkere man/vrouw moeten rennen. Natuurlijk kunnen ze uiteindeliojk hetzelfde bereiken als ieder ander. Maar daarvoor zullen ze gemiddeld genomen wel meer moeten overwinnen dan jij en ik.

Helaas schieten veel mensen zodra dit onderwerp aangesneden wordt direct in een soort ontkenning of "what about ...." reactie.

19 juni 2023 om 17:25

Eehm ja dat zeg ik toch?

19 juni 2023 om 17:38

Klopt....ik trek het iets breder.
Maar we zijn het met elkaar eens.

Dat kan soms ook hier :P

19 juni 2023 om 18:16

Ik weet niet zo goed hoe ik daar mee om moet gaan

19 juni 2023 om 19:42

Kan je ook bewijzen dat de gemiddelde blanke er naartoe kan wandelen? Dat zijn allemaal enge aannames die jij doet.
Dat is een diep geworsteld probleem bij vele mensen een racistische denkwijze overigens en daar ligt in mijn ogen dus het probleem. Denken dat de blanke mens alles maar aangewaaid krijgt omdat ze blank zijn is gewoon niks anders dan racistisch denken.

Voorbeeld van hoe jij denkt:

Trainer a is blank, volgens jou heeft deze trainer het gekregen omdat ie blank is
Trainer b is zwart, heeft keihard moeten werken want hij is zwart.

Het enige wat jij doet is denken in kleur, iets negatiefs voor zwart, oh dan is het racisme en je flipt al helemaal als blijkt dat niet een zwarte persoon gekozen wordt maar een blanke dat vind jij meteen heel erg want jij wil daar een zwart persoon zien, ook dat is racistisch denken.

Ik denk niet in kleur, ik kijk gewoon hoe iemand presteert, hoe hij is, wat zijn iemand zijn kwaliteiten. Kijken naar iemand zijn kleur komt geen 1x in mij op.
Maar in tegenstelling bij jou, zodra het ook maar even tegen zit kom jij aan zetten ja maar hij is blank die heeft het veel makkelijker. Meteen wijs jij naar iemand zijn huidskleur. Je bent niks anders bezig met oordelen op iemand zijn huidskleur in dit geval de witten. Als ik continu hetzelfde zou zeggen als jij maar elke x dat jij zegt een blanke dat ik daar neer zou zetten een zwarte dan word ik meteen uitgemaakt als racist. Meteen.
Heb je het door? Je houdt in mijn ogen het probleem zelf in stand door continu meteen maar te oordelen op iemand zijn huidskleur.

19 juni 2023 om 20:36

Dat is veel te kort door de bocht toob. Ik denk dat je naïviteit in deze discussie de realiteitszin kwijtraakt. Als je kijkt naar studies van onder andere het kenniscentrum inclusieve samenleving (kis) zie je toch wel onderbouwd een zekere mate van institutioneel Rasisme voor wat betreft het krijgen van een huis of baan. Internationale cijfers kun je ook vinden via academia.edu. Dat is op zich niks nieuws. Specifieke cijfers over het voetbal zijn er niet. Maar het is toch naïef om te denken dat dat dan de enige uitzondering is op die feiten

19 juni 2023 om 21:03



Kort door de bocht?
Weet je wat kort door de bocht is? Dat een blank persoon daar zit omdat hij blank is dat is kort door de bocht.

Onderbouwing is er niet, een blanke trainer bewandeld een veel makkelijker pad dan een zwarte trainer..puur omdat hij blank is heeft hij een makkelijkere pad..
Dat is racistisch denken, niks meer niks minder.

En kom niet aanzetten omdat ik blank ben ik het niet kan weten welk pad een zwart persoon moet bewandelen. Dat geldt andersom precies net zo. Je weet helemaal niet wat iemand er allemaal voor heeft moeten doen.

Weet je wat trouwens ook grappig is? Kijk eens bij amateur clubs, hoeveel zwarte trainers zie je daar die het Vrijwillig doen? Je ziet bij de amateur club veeeeel meer blanke personen daar vrijwilliger klusjes doen bij de club. Of ze trainen, of ze staan achter de bar etc etc.
Daar hoor ik nooit iemand over.
Maar in de topsport dan moet het opeens wel weer? Met andere woorden je wilt een veel makkelijker route bewandelen, puur omdat je zwart bent?
Ja nu ga ik idd heel kort door de bocht maar kennelijk is het nog niet duidelijk genoeg.

Ps.
Mag ik van jou zeggen dat ik meer blanke voetballers in het NL team wil? Als ik kijk naar de basis zijn er meer mensen met een kleurtje dan blanken, dat is niet een afspiegeling van onze maatschappij, zwarte spelers worden bevooroordeelt en krijgen veel meer kansen om in het nederlands elftal te komen.
Dat Botman niet in de basis stond komt omdat hij blank is en Ake en van dijk hebben een kleurtje die hebben het veel makkelijker.

Hoe komt dat op jou over als ik vragen mag?




19 juni 2023 om 22:04

Hoe kan je nou met jou discussiëren als je wetenschappelijke artikelen van sociaal psychologen en data van een kenniscentrum wegzet met een zelfverzonnen hypothese? Dat is als discussiëren met Wilders die altijd grijpt naar de fictieve “jan de boer op de hoek” die simpelweg niet bestaat. Laat ik het proberen met een eigen voorbeeld. Vroeger (20 jaar geleden inmiddels) werkte ik in de horeca. De witte jongetjes en meisjes werkten in de bediening, en de donkere jongens en meisjes verstopt in de keuken. Niemand zegt dat je minder hard hoeft te werken, maar het ging over initiële kansen. Dat is waar heel die problematiek en studies over gaan.

Dat stuk over vrijwilligers heeft helemaal geen causaal verband met het krijgen van een hoofdtrainerschap. Je zou ook kunnen zeggen (om jouw onbewezen onderbuik hypothese te weerleggen) dat de donkere ouders geen kans maken op een goeie baan, waardoor ze geen vrijwilligersfunctie kunnen veroorloven omdat echt geld nodig is. Wederom een onbewezen argument tegen een onbewezen stelling van jou.

Ps: bij ons op zuid ligt die verhouding heel anders…

19 juni 2023 om 22:48



Als er bij de amateurs in de vrijwilligerstak ook al weinig donkere coaches zijn. Dan is het toch logisch dat er in de top ook niet zoveel donkere coaches zijn.

Ik weerleg helemaal geen wetenschappelijke artikelen, echter hebben die stukken geen enkel causaal verband met de topsport. Dat is als discussiã«ren met mevrouw Simons die ook altijd verkeerde dingen door elkaar haalt. Dat jij maar door blijft gaan met jouw onbewezen onderbuik hypothese met je stelling dat het wetenschappelijk bewezen is, is dus onzin. Die onderzoeken zijn niet gehouden in de topsport van voetbal, dus om nogmaals in jouw woorden te spreken, er is geen causaal verband!

In de topsport spreekt maar 1 taal en dat is de taal van de topsport, presteren keihard presteren. Presteer je niet goed is het einde verhaal dat begint al in de jeugdopleidingen. Kijk eens hoeveel mensen met een kleur in het NL team spelen. Inmiddels zijn er meer met een kleur dan zonder een kleur.
Wat zegt jouw wetenschappelijk onderzoek daarover? Dat ondanks dat er meer zonder kleur in dit land wonen er toch meer mensen met kleur in het NL team spelen?

Ps. Ja ik benoem het mensen met kleur, ga aub daar niet over zeiken want ik benoem regelmatig blanke/witte mensen zonder kleur en dat klinkt toch wat lelijker in mijn ogen, afijn je snapt de inhoud mag ik hopen.

ps2. Mooi om te zien dat het bij jullie in Zuid al aan het veranderen is. Dan zul je zien dat vroeg of laat steeds meer donkere hoofdtrainers gaat zien, zoiets kost gewoon tijd en dat heeft 0,0 met racisme te maken.
Juist in de topsport wordt amper gekeken naar kleur. Als ergens verbroedering is, is het wel in de kleedkamer waar zoveel culturen door elkaar heen lopen.

20 juni 2023 om 06:41

Dus jij gelooft niet in racisme in de topsport?

20 juni 2023 om 08:10

Dat is dus niet waar, ik kom aan met bronnen en niet met onderbuik, jij geloofd echter niet in artikelen uit academia, je geloofd niet in een kenniscentrum met data en je geloofd niet in een eigen ervaring. Omdat het niet heel specifiek gaat over deze doelgroep. Dus een voetbalwereld is zo uniek dat het trends uit alle mogelijke andere organisaties of instellingen als een van de weinige niet heeft, omdat specifiek daarover geen onderzoek is? Ja, dan heb je gelijk. Want dat heb ik zo niet. Rasisme bestaat niet is dan de enige conclusie.

20 juni 2023 om 10:05

Bedankt, duurde even maar je geeft het eindelijk toe.
Hebben we eindelijk dezelfde conclusie.

19 juni 2023 om 16:33

Zijn ze dat in Afrika? Heb je daar cijfers van?

19 juni 2023 om 16:37

Jeetje wat dom. Zeg je dat donkere mensen minder geschikt zijn?

19 juni 2023 om 16:41

Haha, wat een rare vergelijken maak jij zeg. Je zegt nu dus eigenlijk dat een zwarte man niet geschikt is om trainer te zijn op basis van jouw voorbeelden.

Desalniettemin ben ik het wel met je eerste punt eens: "het gaat niet om kleur maar om geschiktheid". Zwarte spelers moeten natuurlijk ook trainer willen worden, net als vrouwen bijvoorbeeld wel in de ICT moeten willen werken (aangezien daar ook heel weinig vrouwen werken).

Ik weet niet hoeveel donkere trainers er nu in opleiding zijn, maar stel dat 1/20ste van de klas een zwarte man is dan vind ik het niet gek dat er zo weinig zwarte trainers zijn. Dan kom je alleen wel bij de diepere vragen terecht: waarom zijn er zo weinig zwarte trainers in opleiding? Wat houdt hun tegen? Of worden ze tegen gehouden?

Nogmaals ik weet niet hoe de "klassen" van deze trainersopleidingen er uit zien in Europa, maar ik ben net als Seedorf wel heel erg benieuwd naar het antwoord op de vraag waarom er zo weinig zwarte trainers zijn.

19 juni 2023 om 17:13

Dat leest misschien zo maar ik bedoel er gewoon mee te zeggen dat mensen op basis van geschiktheid gekozen worden en moeten worden en niet op basis van kleur of wat dan ook.
Die paar voorbeelden zijn geen gelijkenissen maar gewoon voorbeelden uit de maatschappij.

19 juni 2023 om 17:23

De conclusie daarvan is dan echter dat zwarte mensen minder geschikt zijn voor het trainerschap.

19 juni 2023 om 17:46

Als dat jou conclusie is dan zijn ze er i derdaad mi der geschikt voor, zo be it.
Ik zie daar niets racistisch in, maar ik bekijk dat ook heel anders.

19 juni 2023 om 18:14

Hoe zie je het dan voor je?

19 juni 2023 om 17:42

Haha die vergelijking man vrouw en blank zwart is wel echt een dramatisch vergelijk. Man en vrouw is een fysiek biologisch voordeel qua kracht, welk aspect tussen blank en zwart is hierin verklaarbaar dan? Incompetent obv pigment of welke kant ga je op haha. Je zal het niet zo bedoelen maar er moet idd gekozen worden op basis van kwaliteit maar dan moet er wel evenveel kans voor ieder zijn en dat lijkt te ontbreken.

Ik vind het bijzonder dat juist Seedorf iedere keer deze kaart trekt want als er nou iemand is die kansen heeft gekregen dan is hij het wel

19 juni 2023 om 16:38

Seedorf kansen heeft gekregen? Waar heb je het over? De man heeft alles zelf gedaan! En hij komt niet alleen op voor zichzelf maar voor iedereen van kleur.

19 juni 2023 om 23:16

Kreeg wel AC Milan trainerschap direct na zijn voetbalcarrière, en verprutste dit direct.

19 juni 2023 om 23:51

Dus Seedorf heeft zichzelf aangesteld als trainer?

19 juni 2023 om 16:47

Het is toch juist een goed gebruik van zijn status en platform om dit soort problemen te benoemen en deze vragen te stellen? Dit heeft veel meer effect dan dat Robin Nelisse (oud FC Utrecht spits) dit doet.

Nou, als er een sport is waar mensen van verschillende afkomst gelijke kansen krijgen lijkt mij dat voetbal.

Ik vind het treurig dat deze kaart altijd maar weert wordt getrokken. Viera heeft een tijd lang goed gepresteerd met Crystal Palace en meen dat hij het bij Nice ook goed heeft gedaan. Ik denk dat er gewoon meer blanke trainers zijn. Uiteindelijk komen de goede coaches gewoon bovendrijven.

Ik vind dat seedorf dit wel eens mag onderbouwen met cijfers, hoeveel zwarte trainers starten bijvoorbeeld de opleiding en hoeveel daarvan krijgen vervolgens een job. Lukraak wat namen roepen is nou niet meteen het sterkste argument.

Patrick Viera, Christal Palace

19 juni 2023 om 16:35

1 voorbeeld maakt toch nog geen goed geheel? Als je kijkt naar het aantal donkere spelers ten opzichte van het aantal donkere trainers is dat toch totaal uit verhouding. Denk toch dat een donkere trainer veel minder krediet en kansen krijgt daarin. Je ziet daarentegen wel redelijk was assistenten. Maar eindverantwoordelijk? Valt toch tegen

Dus in zijn optiek moeten ze maar iemand aannemen omdat die “donker” gekleurd is. Denk dat het er misschien toe doet dat je ook daadwerkelijk de kwaliteiten hiervoor hebt?

Het gaat niet alleen om kansen krijgen. Het is ook een kwestie van kansen grijpen, jezelf promoten etc. Het hangt ook een beetje af van wat je gepresteerd hebt natuurlijk, maar kansen komen niet bij iedereen zomaar aanwaaien.

En daar gaan we weer. Als een zwarte coach goed is krijgt hij echt wel de kans. Misschien een keertje in de spiegel kijken Seedorf. Net als Gullit altijd maar dit soort opmerkingen om te stoken

19 juni 2023 om 16:44

@random22 zeg je daarmee dat op die 2 coaches na de rest niet goed genoeg. Want je moet wel heeeeeel blank zijn om te roepen dat als je als donker persoon goed genoeg bent, je wel een kans krijgt. Dat is NIET waar

19 juni 2023 om 20:57

Hee ARz90 ik begrijp je frustratie op de reacties van een aantal leden. Stompzinnige (soms rascistische) reacties, hier sta ik ook van te kijken. Ik hoop dat iedereen stopt met deze idiote reacties. Echter ben jij geen haar beter op de manier hou jij reageert. ‘Je moet wel heeeeel blank zijn’ komop zeg. Ik zou het ook fijn vinden als je daar ook mee kapt, je komt namelijk zelf ook best racistisch over. Zie je dat zelf niet? Afijn een fijne avond gewenst.

21 juni 2023 om 13:40

@arz90, het zou goed zijn om cijfers te weten zodat dit verhaal onderbouwd kan worden.
Wat is het percentage van donkere personen die aan een trainerscursus beginnen en wat is het totale percentage van trainers die doorstromen nadat ze hun diploma hebben gehaald? Als het percentage van startende donkere trainers bijvoorbeeld slechts 5% is, dan is het niet vreemd dat er weinig tot geen doorstromen.
Dit is echt een stelling waar je pas iets nuttigs over kan zeggen op het moment dat je de cijfers kent, op het moment dat je die niet kent kun je slechts je onderbuikgevoel laten spreken

Omdat deze niet goed genoeg zijn Clarence.

Waarom zijn er geen witte mensen winnaars van de 100m sprint atletiek? Waarom is er geen
Zwarte winnaar van tour de france?

19 juni 2023 om 16:43

Nogal een domme vergelijking vind ik en ik zal onderbouwen waarom.

- De fysiek van zwarte mensen is over het algemeen gezien beter dan die van blanke mensen (dezelfde reden waarom de Spanjaarden per se Afrikanen wilden als slaaf in de nieuwe wereld). Dat is biologisch.

- Wielrennen is lange tijd een sport geweest die in Afrika niet actief en op hoog niveau uitgevoerd werd/kon worden. Dat verandert nu en zal de komende jaren alleen maar blijven evolueren.

- Maar nu het eindpunt. Wat maakt een goede coach? Tactisch inzicht en leiderschap. Eigenschappen die ingegeven worden door intellectuele capaciteiten. Oftewel moet jij vinden dat mensen van kleur minder intelligent zijn op dat vlak (wat ik een heel gevaarlijke en 18e-eeuwse denkwijze vind) oftewel slaat die vergelijking op niet zo veel.

19 juni 2023 om 17:06

Lierse1997

Je hebt echt wel een punt in wat je zegt, maar je snapt toch hopelijk wel dat Theatlaslion sarcastisch is om een punt te maken.

Het punt is: We slaan door... Tijdens de Olympische Spelen begon iemand te zeuren dat in het Hockey-elftal een volledig blank elftal was. (voor wie vind dat ik wit moet zeggen, vergeef me... het is nooit mijn bedoeling iemand aan te vallen).

Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat Jamaica minimaal 1 witte hardloper op moet stellen bij de estafette... en als ze het niet doen vinden we ze maar een stel racisten? Wie zo denkt, wordt als compleet idioot gezien...

Seedorf en Gullit trekken altijd dezelfde kaart... en hij heeft nog ongelijk ook, omdat Kompany naar Burnley gaat.

Waarom bestaat de Engelse competitie voor het overgrote deel uit niet-Engelsen?

19 juni 2023 om 17:16

Waarom zou je overdrijvingen erbij halen bij situaties waar er weldegelijk een probleem bij zou zijn?

19 juni 2023 om 18:30

Overdrijven is wat anders dan sarcasme.

Hij overdrijft namelijk totaal niet. Het klopt wat hij zegt

19 juni 2023 om 18:42

Shenkie wat trouwens heel toepasselijk naam voor jou is, even inhaken over dat gedeelte van Jamaicaanse estafetteploeg om daarin te komen selecteren ze snelste renners door middel van kwalificatie, nog meer domme analogieën

19 juni 2023 om 18:51

Het klopt niet. Hij heeft slechte voorbeelden gegeven en dan geef jij compleet irrelevante voorbeelden want dat zijn volkomen andere situaties dan die in de voetbalwereld.

Vergelijken is altijd een beetje treurig, Lampard was belachelijk dat Chelsea hem heeft terug gehaald. Vieira deed het goed bij Palace, maar zijn laatste 12 wedstrijden hebben ze niet gewonnen. Zijn vervanger, good old Hodgson, won zijn eerste 3 wedstrijden en verloor slechts 2 van de laatste 10 wedstrijden, uit bij wolves en uit bij Spurs wat geen ramp is. Hierdoor degradeerde Palace uiteindelijk niet, waar het lange tijd wel op leek. Vieira heeft er uiteindelijk bijna 2 jaar gezeten, zijn eerste jaar was prima met een uiteindelijke 12de plek, maar het 2de jaar hebben ze bijma continu onderaan gestaan tot Hodgson het roer over naam. Waarom mag dan de conclusie niet zijn dat Vieira niet meer het maximale uit zijn selectie kon persen? En dat Hodgson misschien wel een betere trainer is, zeker voor dit elftal? Waarom moet alles meteen racistisch of merkwaardig zijn? Dat Seedorf dit aanstipt mag natuurlijk, maar als trainer heeft hij ook 4x de kans gehad en deze niet aangegrepen. Racisme, of gebrek aan kwaliteit?

Het is an sich een interessante vraag. Mag ook wel eens serieus onderzocht worden. De voetbalgemeenschap is een stuk diverser dan de gewone Europese en dat zou je ook verwachten bij de coaches, maar die is allerminst divers te noemen.

Ik geloof zelf er 0.0 van dat kleur enige invloed heeft op kwaliteit dus dan moet het aan andere factoren liggen. Oftewel ligt het dan aan intrinsieke motivatie (waarom zou dat zijn?) of het ligt aan een gebrek aan doorstroming. Dat laatste kan dan weer een gevolg van zijn van een systeem dat niet iedereen kansen biedt of het kan weldegelijk aan racisme of discriminatie liggen.

19 juni 2023 om 16:45

Of stappen er procentueel gezien gewoon weinig donkere mensen in het trainersvak? En waarom is dat zo? Geen idee, maar ook niet alles hoeft een reden te hebben.

19 juni 2023 om 16:47

Als het zo structureel lijkt te zijn dan moet het toch bijna een reden hebben? Wat heeft huidskleur nu van invloed op de intrinsieke motivatie van iemand om iets te doen of niet.

19 juni 2023 om 16:55

Lierse1997. Maar waarom huidskleur eraan koppelen überhaupt? Het kan toch gewoon toevallig zijn dat een persoon donker is en geen trainer wil worden? Als ik voor mijzelf spreek heb ik als jeugdspeler ook zeer weinig donkere trainers gezien, en het is niet dat ik ergens afgelegen op een dorp woon. Als het daar al niet begint, dan verwacht ik ook weinig trainers aan de top. Het is niet alsof het trainers als Schreuder, Slot enz het is komen aanwaaien. Die hebben er ook gewoon voor moeten werken. Ja of je moet Seedorf heten en de KNVB past het programma naar je aan, dan krijg je wel genoeg kansen.

19 juni 2023 om 16:58

Als je weet dat je toch bijna geen kans krijgt dan stap je misschien ook minder snel in.
Lijkt me heel logisch.

De clubs nemen links en rechts witte trainers aan die er verder niets van kunnen.

De vergelijking word altijd gemaakt dat als een trainer goed genoeg is krijgt hij wel een kans.
Dan hebben we het over de op 1%

Maar het gaat juist mis onder die laag, elke witte persoon krijgt eens kans, zelfs willen ze soms niet eens.
Waarom krijgt die zwarte die misschien net zo slecht is niet die kans?

19 juni 2023 om 17:02

Omdat er duidelijke discrepantie is als we naar huidskleur kijken. Waarom zou je dan in hemelsnaam dat niet meenemen?

Of het is toeval dat er zo een ondervertegenwoordiging is?

19 juni 2023 om 17:03

Critici. Heb je dan ook concrete voorbeelden? En 'elke witte persoon krijgt een kans', waaruit maak je dit precies op? Want heb je voorbeelden dat een trainer geen kans kreeg ik basis van zijn huidskleur, of is dit een aanname van jouw kant?

19 juni 2023 om 17:06

Lierse1997. Ik weet het niet. Net zoals niemand het hier weet. Het kan hoor, maar het kan ook niet. Maar dat er weinig donkere trainers zijn binnen de amateurtak heeft naar mijn mening zeer weinig te maken met 'kansen krijgen'. Als je een beetje de clubs kent komen zij niet bepaald om in de vrijwilligers. Kansen genoeg denk ik dan zo.

19 juni 2023 om 17:08

Het Hoeft ook niet perse aan de huidskleur te liggen Ducktaildo.
Maar het is op z'n minst opvallend te noemen dat er zo weinig donkere trainers zijn terwijl er toch op het veld wel een flinke diversiteit aan huidskleur is. Daarom is het toch op z'n minst het onderzoeken waard waar het nou eigenlijk aan ligt.

Als dat nou eens gebeurt kunnen we hopelijk uitsluiten dat het om (onderbewust) racisme gaat OF constateren dat donkere trainers in spe idd minder kansen krijgen en er iets aan doen.

Het valt me hier boven in veel reacties ook weer direct op dat 9 vd 10 mensen roept, als je goed genoeg bent kom je er wel ongeacht je huidskleur. Dat moeten 99 blanke mensen zijn die in hun hele leven nog nooit zelf gediscrimineerd zijn vanwege iets waar ze zelf geen invloed op hebben. Dan is het altijd lekker makkelijk roepen dat iemand anders in de slachtoffer rol springt of de welbekende "racisme kaart" trekt.

Luister gewoon eens serieus naar mensen als dit soort dingen gezegd worden. Onderzoek het. Kijk of het hout snijdt. Maar ik zie heir alleen maar weer reacties als "ik denk dit of dat". Dan kun je net zo goed niets zeggen, want zonder onderliggende data doet je hele mening er niet toe.

19 juni 2023 om 17:10

Bizzlad. Ow ik ben groot voorstander van het onderzoeken hoor. Kan alleen maar zorgen voor meer kwaliteit, want des de groter de visvijver is, des te groter de kans op kwaliteit. Overigens je laatste alinea vind ik van hetzelfde niveau waar jij de mensen van beschuldigt. Maar dat terzijde. Overigens vind ik dit soort discussies (ben er weer ingetrapt) vaak eindigen in een 'ja maar jij', 'jij bent racist', 'jij bent blank', 'jij trekt de racismekaart', 'je stelt je aan' conclusies. Overigens ben ik hier zelf ook debat aan natuurlijk. Niemand weet uiteindelijk het antwoordt hierop is vaak de conclusie die ik zelf trek, dus de discussie heeft van mijn kant dan weer weinig zin. Dus stap er ook maar weer uit.

19 juni 2023 om 17:30

Die laatste alinea heb ik er juist bewust bij gezet. Want zoals je zelf ook al zegt, eindigt dit onderwerp altijd in 'ja maar jij', 'jij bent racist', 'jij bent blank', 'jij trekt de racismekaart', 'je stelt je aan' conclusies.

Ik denk ook dat dat de reden is dat veel mensen hier best heftig op reageren....omdat ze ergens het gevoel krijgen dat ze voor racist uitgemaakt worden.

Ik wil hiermee juist duidelijk maken dat wat wij allemaal denken helemaal niets toevoegt aan de discussie. Kom eerst eens met een degelijk onderzoek en harde cijfers en ga dan dingen bedenken en conclusies trekken. Nu lult iedereen maar wat.

Ik ben toch nieuwsgierig inmiddels. Van alles coaches met een papiertje, hoeveel is blank en hoeveel is donker? Van alle coaches op de hoogste niveaus in europa zijn blank en hoeveel donker? Wat zijn de cijfers van de coaches bij clubs ban hetzelfde niveau…

Dit “er wordt te weinig aan gedaan” verhaal wordt je soms simpel van, want er wordt maar 1 kant op gekeken heb ik altijd het idee. Zo’n verhaal kan ook een keer met cijfers en statistieken onderbouwd worden. Op deze manier kan je er niks uit afleiden.

En hoeveel willen er, zijn geschikt (laten het bijvoorbeeld zien op een lager niveau) en hebben de juiste papieren? Ik wil niet ontkennen dat er (onbewust) racisme plaatsvindt bij de selectie van coaches. Ik wil vooral het totaalplaatje eens objectief kunnen beoordelen.

19 juni 2023 om 16:46

Ik zou dat ook heel interessant vinden. Heel vreemd dat dat ook niet lijkt te gebeuren. Want het is in het belang van het voetbal dat het optimale potentieel er uit gehaald wordt.

19 juni 2023 om 20:00

Zeker. En het is daarnaast ook nogal vermoeiend om elke keer weer dezelfde discussie te zien die voornamelijk vanuit onderbuikgevoel wordt gevoerd. Dan kom je nooit verder.

Ik geloof dat het punt dat Seedorf wil maken, is dat het twee kanten op werkt. Inderdaad moet je laten zien "geschikt" te zijn als donkere trainer, maar, je moet ook wel dé kans krijgen het te laten zien. EN daar wringt de schoen hem. Gekleurde trainers krijgen significant minder kans dan niet-gekleurde trainers. Daarmee houdt "het systeem" het onderscheid tussen donker en niet-donker kunstmatig in stand, en dat heeft doorwerking op de rest van de voetbalgeledingen (incl. supportersschares). Nou is dit niet per se een "voetbal" probleem; gekleurde mensen krijgen aantoonbaar minder kans in de samenleving op bijv. een stageplek, of bij gelijke geschiktheid een vaste baan enz enz. Mensen vinden het prettig te roepen dat positieve discriminatie onzin is, en dat hét moet gaan om de meeste geschikte eruit te plukken voor een functie, maar dat is nu net hét probleem. Aangetoond is dat de witte man standaard een voorkeur heeft voor een andere witte man als het erop aankomt een kandidaat te selecteren (zie Joris Lyuendijk, de zeven vinkjes, als je je dan echt hierin wil verdiepen). En zolang dat onbewust door blijft gaan, zal er geen verandering plaatsvinden en houden we het onderscheid (en dus ook ongelijkheid) in tact. Ik vat het betoog van Seedorf op als oproep tot verandering, net zo als ik het betoog van Van Basten heb opgevat (verandering om het spelplezier weer terug te laten komen voor de kijker). Beiden hebben daar prima kijk op en mogen daarvan best wat zeggen en vinden. Om dan Seedorf maar meteen weer met de grond gelijk te maken, dat ie de racisme kaart trekt en wat dies meer zij, bevestigt misschien wel zijn punt. Ik weet dat het lastig is als witte man, maar probeer eens verder te kijken dan je neus lang is, en jezelf te verplaatsen hoe het is om als gekleurde in een overwegend witte samenleving gelijke kansen te krijgen. Misschien dat dat, anno 2023, helpt voor een beter begrip van de materie. Wie zal het zeggen! ;-)

Tijdens de wedstrijd tegen Italië stonden er met Bijlow, de Jong en Wieffer 3 blanke jongens in de basis. Is dat dan nog geen diversiteit? Daar zeurt Seedorf niet over. Nou moeten er ook meer donkere trainers komen. En meer donkere politici, meer donkere piloten, meer donkere leraren. Zo kun je wel door blijven gaan.

19 juni 2023 om 19:34

Idem tegen Kroatie toch? Kroatie zelf met 11 blanken die het zwarte Ned team wel wegspeelden- vond ik vrij opvallend

In aanvulling op mijn vorige post: "dit is wat Luyendijk heeft bedacht: er is een groep mensen in Nederland die vaak de baas zijn, maar die nooit als groep gezien worden. Hij bedacht ook een schema om die groep te benoemen. Meer dan dat, hij ontkent niet dat hijzelf bij die groep hoort. Zeven kenmerken hebben die mannen, want dat zijn het, gemeenschappelijk. Hij vinkt ze af: minstens één hoogopgeleide of welgestelde ouder; minstens één in Nederland geboren ouder; is man; is hetero; is wit; heeft gymnasium of vwo afgerond; en heeft universiteit gedaan.

De zevenvinkers, witte mannen waarvoor geen naam was tot Luyendijk ze benoemde, zijn heel erg dominant. Vanzelfsprekend zijn ze graag en vaak ergens de baas, zonder ooit een vraagteken te zetten of het wel terecht is dat zij bevoorrecht zijn. Ze denken bovendien vaak dat ze hun positie te danken hebben aan hard werken, zij zijn nu eenmaal de besten. Ze gunnen mindervinkers natuurlijk wel een plekje aan tafel, maar kwaliteit gaat wel boven alles, wordt er vaak gezegd. Er hoort een geloof bij dat mensen die het niet zo ver schoppen dat vooral aan zichzelf te danken hebben. Zo leerde ik als dochter van een directeur en ondernemer dat iedereen die dat echt wilde en niet te dom was, wat kon bereiken.

De verdienste van Luyendijk is dat hij er niet een leuke column over schreef, maar een boek, waarin hij bijvoorbeeld laat zien hoeveel mensen in de voorgaande kabinetten, voormannen in de politieke partijen, bankiers en ondernemers zevenvinkers zijn, net als hijzelf. En belangrijk: niet alleen bestaat dat eruit dat zij heel veel plaatsen bezet houden. Het gaat er vooral om dat zij mogen bepalen wie een plaats verdient. Dat bedoelen mannen zoals ik, schrijft Luyendijk, die zeggen dat diversiteit prima is zolang het maar niet ten koste gaat van de kwaliteit: wij moeten wel blijven bepalen wie ‘de besten’ zijn. En zolang wij deze ‘definitiemacht’ van kwaliteit behouden, zullen wij zelf altijd vooraan staan."

Ik word wel een beetje moeite van dit soort statements. Ik was afgelopen week bij een 4 daags festival. Hier was ook een band die aangaf dat er meer zwarte vrouwen op het podium moesten staan. Ik ben voor diversiteit , maar ik vind niet dat we mensen op een podium moeten plaatsen op basis van geslacht of huidskleur. En zo vind ik ook niet dat we trainers moeten aanstellen om die redenen. Ipv dit soort dingen verkondigen kom eens met namen van zwarte trainers of muziekanten die het verdienen en goed genoeg zijn. Dan ben ik heel benieuwd of zij daadwerkelijk beter zijn en/of gediscrimineerd worden .

Je neemt een trainer niet aan op basis van uiterlijk maar om zijn kwaliteiten, hetzelfde telt voor voetballers. Ik hoor het Franse volk bij het winnen van een kampioenschap ook niet roepen er moeten meer witte mensen in het team.

Aldus de man die bij 1 van de grootste clubs de kans kreeg zonder ervaring. Er zijn ook niet super veel ( relatief gezien ) donkere trainers in Europa. Donkere spelers zijn vaak ( niet altijd ) ook niet de meest tactisch onderlegde spelers in een selectie. Meestal staan deze spelers bekend om hun kracht en snelheid. Als je denkt aan toekomstige trainers zijn het vaak de spelers a la Rodri, Busquets, S. Ramos en niet de snelle backs/buitenspelers. Enkelingen natuurlijk uitgezonderd, maar dit kan een verklaring zijn.

Omdat doorgaans zwarte spelers die coach kunnen worden het niet doen omdat ze liever andere dingen doen in hun leven zoals in praatprogramma zitten of gewoon van het goede leven genieten. Bijvoorbeeld jongens als Seedorf, Davids en Kluivert hebben niks voor elkaar gespeeld ondanks een geweldige carrière. Reiziger en Bogarde hebben van die groep nog het beste gepresenteerd vind ik. Rijkaart samen met Ten Cate bij Barcelona is natuurlijk het neusje van de zalm maar verder kan ik er geen bedenken.
Heeft volgens mij niks met racisme te maken maar meer met de eigen mentaliteit van de persoon.

Omdat zwarte oud voetballers maximaal goed genoeg zijn om een boot te roeien. Maar waardig genoeg om een boot te besturen oftewel het bekleden van de rol van Kapitein? Dat gaat net iets te ver natuurlijk en past niet in het beeld wat wij doorgaans nog steeds hebben van zwarte (oud)voetballers.

Het hebben van tactisch vermogen? Het uitzetten van lijnen? Een slimme of intelligente speler die het spelletje kan lezen en anticiperen op wat er in het veld allemaal mogelijk komen gaat? Een echte schaker die doordacht denkt en dit weet te vertalen naar handelingen op het veld? Nee joh, ze moeten het alleen van hun fysiek hebben. Lekker een beetje rennen als een paard met 10 longen en hamstrings en quadriceps waar je u tegen zegt. Het zijn beesten! En ja, soms letterlijk als je ziet dat er oerwoudgeluiden of bananen op het veld worden gegooid

Als deze groep alleen hierom bekend staat, hoeveel vertrouwen heb je dan dat zij daadwerkelijk over de competenties beschikken om club op het hoogste niveau te kunnen leiden?

Het is aantoonbaar bewezen dat mensen van kleur minder kansen krijgen. Het is niet alleen in de voetbalwereld zo, maar ook in het bedrijfsleven. Hele organisaties die zichzelf op de borst kloppen en prediken dat ze zo divers en inclusief zijn. Van diversiteit is alleen sprake in de kelder oftewel de operationele laag. Hoe hoger je de organisatorische berg beklimt, des te witter de toppen.
Dat heeft niks met kwaliteit te maken, maar voor een groot deel kansengelijkheid, vriendjespolitiek, racisme, voordelen, stigmas etc.

Waarom was Reiziger bijvoorbeeld kennelijk wel goed genoeg om welgeteld 1 wedstrijd als interim eindverantwoordelijke op de bank bij Ajax plaats te nemen, maar kwam hij niet eens ter sprake om het stokje van Schreuder over te nemen? Zogenaamd was Heitinga kwalitatief beter. Want het draait altijd om kwaliteit... Toch?

Er zitten ook weinig supporters met een donkere kleur op de tribunes.Ligt dat aan het feit dat ze er niet in mogen of dat ze geen zin hebben?Zelfde geldt natuurlijk voor de trainers.Hoeveel zijn er beschikbaar en van welk niveau.Je wordt weleens moe van die racismekaart.

19 juni 2023 om 18:05

Jij komt niet vaak in De Kuip zeker?

Dit blijft altijd een lastige discussie. Komt het door weinig kans of is er weinig aanbod van kwaliteit? Welke verhouding is acceptabel en selecteer je dan obv uiterlijk of op kwaliteit. Iedereen zou dezelfde kansen moeten hebben en enkel dan zou verhouding in uiterlijk geen issue moeten zijn

Gezien het aantal donkere (oud) spelers in de Premier League zou je inderdaad wellicht ook wat meer donkere coaches verwachten. In het boek Soccernomics (aanrader!) wordt hier zelfs een heel hoofdstuk aan gewijd. Als club is het zelfs een gemiste kans om een goede coach aan te stellen en zou je juist actief op zoek moeten gaan naar potentiële donkere trainers omdat dit nog grotendeels een onaangeboorde bron van talent is. Viera deed het afgelopen seizoen goed met Crystal Palace en komend seizoen krijgen we Kompany met Burnley die kampioen is geworden in het Championship. Dus ze zijn er zeker wel!

Irritant dit soort gedrag. Van die suggestieve vragen stellen waarmee je iets insinueert,maar het dan in vraagvorm verwoordt zodat niemand je er op aan kan vallen "want het was een vraag"

Waarom geen homoseksuele coach? Of een Moslim? Of überhaupt een homoseksuele coach in een moslimland? Wat zwarte coaches betreft, wie zou dat kunnen? Van Bronckhorst zie ik wel doorgroeien naar Premier league. Viera, Henry, Seedorf, Davids, Gullit, Hasselbaink, heb ook niet het idee dat er veel zwarte mensen zijn die deze ambities hebben. Er zijn voor elke zwarte trainer wel 30 witte/blanke trainers

19 juni 2023 om 18:06

Bijzonder dat jij iemand met Indonesische roots als een zwarte coach bestempeld.

Lekker zeuren, als een blanke zou zeggen zwarte dan staan jullie vooraan dat t racisme is. Bedoel je niet donker getinte trainers?
Of telt dat alleen als je je voordeel d’r uit kan halen

Welke zwarte coaches zijn dan beschikbaar?

Engeland is het laatste land in Europa waar je beoordeeld zal worden op basis van je huidskleur. Op dat vlak zijn ze imo het meest progressieve westerse land. Er zijn gewoon veel te weinig goede zwarte coaches. Verder dan dit moet meneer Kluivert het niet gaan zoeken.

19 juni 2023 om 18:24

/verder dan dit moet meneer Kluivert het niet gaan zoeken./

Meneer Kluivert? Ah ja, ze lijken allemaal op elkaar natuurlijk.

Om een "goede zwarte coach" te kunnen worden, moet je wel de kans krijgen om die "goede zwarte coach" te worden. Net zo als Steijn die kans nu wel krijgt, en Reiziger die kans, op basis van zijn prestaties bij Jong Ajax, op zeker had moeten krijgen van Van de Sar.

Nu zullen we nooit weten of een Reiziger het in zicht geeft om "een goede zwarte coach" te worden. En dát is waar de schoen hem wringt, geef meer gekleurde trainers een kans, en het zal je verbazen hoeveel er minimaal net zo goed, of soms zelfs wel: beter zullen presteren.

Er vanuit gaande dat gekleurde trainers al minder gelijke kansen krijgen, waardoor er ook minder zwarte coaches als goed komen bovendrijven, en dan roepen, zie je nu wel, er zijn onvoldoende goede zwarte coaches, is een beetje een cirkelredenering. Niet sterk en alleen maar bevestigend voor het punt dat Seedorf wil maken, als je het mij vraagt.

19 juni 2023 om 20:14

"er vanuit gaande"....waarom ga je daar vanuit? En Seedorf heeft meer kansen gekregen dan Steijn die er toch echt 10 jaar op heeft moeten wachten en hard voor moeten werken terwijl Seedorf zo bij Ac Milan voor de groep werd gezet.

19 juni 2023 om 22:30

Ik ga daarvan uit op basis van de feiten. En aangevuld met voorbeelden, zoals Heitinga die voorrang krijgt op een Reiziget, die er meer aanspraak op maakte... Of een Bogarde die door een Van de Sar zo bij het grof vuil werd gezet, terwijl hij objectief gezien geen onverdienstelijk werk afleverde als assistent. Je vergelijkt nu een Steijn met een Seedorf, beetje appels met peren, bind je zelf niet?

19 juni 2023 om 23:53

Waarom is dat appels met peren? Jij vergelijkt mensen op basis van huidskleur,terwijl ik ze vergelijk op basis van hun staat van dienst en hun bewezen kwaliteiten

20 juni 2023 om 02:40

Steijn was volgens eigen zeggen slechts "een middelmatige speler" (appels), Seedorf daarentegen behoorde tot de absolute wereldtop met vier CL titels, met drie verschillende clubs (peren). Waar in hemelsnaam lees jij dat ik "mensen vergelijk op basis van huidskleur? En een Seedorf "zomaar" voor de groep zetten? Denk je dat ze daar in Italië lichtzinnig omgaan met hun financiële belangen? Wist je dat Seedorf nog aan de universiteit van Milaan heeft gestudeerd? Die gast was een van de allerbeste, en kreeg die waardering meer van anderen, dan zijn eigen landgenoten, die maar blijven kletsen over die ene gemiste penalty... What about De Boer, Stam, Van Basten, Robben, Van Nistelrooij, Jonk enz enz? Daar word ik nou moe van...

Reiziger is zeer zeker overgeslagen,en door heitinga naar voor te schuiven beschadig je Reiziger. Hadden beter Reiziger kunnen doen met heitinga op de bank. Reiziger was sowieso de man met ervaring. Nu zijn er in deze situatie 2 ajaxieden beschadigd

Ach ach......tsja hoe zou dat nu komen???? Weet je beste Clarence; als ze presteren komen ze er echt wel want in voetbal telt alleen prestatie! Misschien zij er ook gewoon weinig donkere mensen die coach willen worden? Er zijn voorbeelden genoeg ( Seedorf, Rijkaard, Gullit) die het wel geweest zijn (en ok nog succesvol!) maar die om een of andere reden al vrij vroeg gestopt zijn. Tsja, dat schiet niet op natuurlijk, hadden alle drie een prachtig voorbeeld en stimulans kunnen zijn voor de ( donkere) jeugd! Ophouden graag wat mij betreft met dat zielige gedoe. Er zijn ook weinig aziatische trainers ( nog minder) en als we het over zgn. discriminatie hebben doe dan ook de tr...genders er maar bij etcetc. In Azië hebben ze waarschijnlijk heel weinig "blanke" én "donkere"trainers...verschrikkelijk hè....

Dat Reiziger over werd geslagen bij Ajax, dat vond ik ook kwalijk. Echter daar zal vast wel meer aan ten grondslag hebben gelegen. Misschien wilde hij niet verlengen als assistent en koos men daarom voor iemand met een langer contract, die daarna weer in zijn functie terug kwam. We weten het niet.

Verder zie ik echter weinig donkere jongens die het succesvol doen als trainer. Frank Rijkaard, maar die stopte al heel vroeg. Hasselbaink doet het ook niet verkeerd en heeft ook stappen gemaakt. Seedorf deed het zelf ook niet verkeerd bij Milan, qua punten. Menzo wordt geloof ik prima gewaardeerd in Nederland als trainer en ook Fraser heeft een prima reputatie. Van Bronkhorst wordt volgens mij ook hoog ingeschat. Een deel is ook nog aan het bouwen aan een carrière (van Gobbel, Bogarde) of tijdens de opbouw afgehaakt en hebben voor lucratievere deals gekozen (Kluivert, Winter, eigenlijk ook Menzo) en sommigen hebben het helemaal niet gered (Davids, Roy, Taument) en zijn soms niet eens meer werkzaam in de voetballerij.

De meeste voorbeelden van donkere coaches waren niet zo geweldig. Het gaat toch om kwaliteit? Nu denk ik dat in het verleden er minder kansen kwamen zoals hij zegt, maar nu gaat het toch wel om kwaliteit? Waarom zou een club iemand links laten liggen terwijl het een geweldige coach zou zijn?

Waarsch omdat ze net zo zwak zijn als Seedorf...Clarence wat overschat je je hele leven toch vreselijk: n aardige voetballer, maar als coach n ramp. Als penaltynemer herinner ik hem wel....
Nb coach van Chrystal Palace is een zwarte, voor wat het waard is dan he.
Nb2 Vreselijk dat er ook weinig eskimos en maoris coach zijn!!!!

Tja seedorf, waarom zijn er bij Afrikaanse landen weinig zwarte coaches. Als die landen het al niet eens doen, waarom dan bij overwegend blanke landen zeuren?
Misschien zijn er toch nog gewoon goede donkere coaches.

Niet racistisch bedoeld zeg ik alvast... Maar noem is 20 donkere trainers die voldoen aan het niveau premier leageu?

- Viera
- Haisselbank

Kan iemand me helpen met dit lijstje in te vullen ?
Alvast bedankt

19 juni 2023 om 19:47

Je kan Hasselbaink meteen wel schrappen van dat korte lijstje. Kompany is wel goed bezig bij Burnley maar dat zegt niet meteen dat hij "premier league" nivo is. Maar dat mag hij gaan bewijzen komende seizoen

19 juni 2023 om 19:53

Wie van de witte trainers in de PL is nou werkelijk echt geschikt voor de PL? Ook een leuke vraag…

Iedereen die roept dat Seedorf ook een kans heeft gekregen moet even tennis gaan volgen. Kreeg de ‘kans’ bij een zo goed als gedegradeerd Deportivo. Wist in korte tijd het spel enorm te verbeteren en was vaak ook de bovenliggende partij. Het was echter te laat. Bij Milan kreeg hij ook een ‘kans’. Milan was een trainerskerkhof op dat moment. Zijn resultaten en het spel waren gezien de situatie redelijk tot prima. Werd echter aan de kant geschoven voor iemand die ook na korte tijd werd ontslagen. Vervolgens heeft hij het stempel van een slechte coach gekregen. Ondertussen krijgt de Boer na 3(!) mislukkingen, waarvan 2 ongekend slechte ‘prestaties’ de kans als bondscoach. Hoe kan je dit nou recht praten? Laten we eerlijk zijn. Ondanks alle goede bedoelingen in het kader van inclusief en diversiteit blijft de witte man de voorkeur genieten als het gaat om leidinggevende positities. Zowel in het voetbal als het bedrijfsleven.

19 juni 2023 om 20:22

Je vergeet voor de vorm zijn resultaten in China ( ontslag na een half jaar) en zijn ontslag als trainer van Kameroen?(wegens tegenvallende resultaten)
De aanstelling van de Boer als trainer van het Nederlands elftal was natuurlijk een aanfluiting. Hij heeft te lang mogen teren op zijn successen bij Ajax. Seedorf werd zelf bondscoach na geen enkel succes. Daar gaat je onderbouwing. Doei.

20 juni 2023 om 12:36

Vergeet ik zeker niet. Shenzhen is na de periode Seedorf niet veel beter gaan presteren. Kameroen heeft wel een stapje gemaakt. Bij aanstelling als coach van Kameroen was het al bekend dat het een zware klus zou worden, gezien de mindere periode. Je geeft aan dat Seedorf bondscoach werd na geen enkel succes. Dat is echt te makkelijk. Zeker bij Deportivo was zijn invloed zichtbaar. Bij Milan heeft hij niet de tijd gekregen. Dat kreeg geen enkele coach in die tijd daar. Leuke poging om mijn onderbouwing onderuit te krijgen, maar het is je helaas niet gelukt. Doei.

Als het racisme was en niet om kwaliteit zou zijn dan is het vreemd dat er wel veel donkere spelers zijn. Dit is waarschijnlijk zelfs een hoger percentage dan een afspiegeling van de samenleving. Blijkbaar gaat het bij spelers wel om kwaliteit of wordt er wellicht gedacht hij is zwart dus zal wel goed kunnen voetballen?
Het is makkelijk om te zeggen dat het racisme is. Seedorf hoeft het blijkbaar niet te bewijzen. Hij gebruikt zichzelf enigszins als voorbeeld. Echter als trainer was hij verre van succesvol. Maar hij heeft wel kansen gekregen om mooie clubs te mogen trainen. Tja Seedorf vindt eigenlijk dat als je als donkere trainer niet succesvol bent toch nieuwe aanbiedingen hoort te krijgen omdat je zwart bent. Tenminste daar lijkt het op.
Ik vind het jammer dat Seedorf zo naar kleurtjes kijkt. In verhouding zitten er bijvoorbeeld te veel donkere spelers in het Nederlands elftal. Daar hoor je hem dan weer niet over klagen. Stel er waren donkere trainers die zeer succesvol waren in andere competities maar nooit gevraagd werden voor de PL. Dan hoor ik het graag van Seedorf.

19 juni 2023 om 22:42

Het feit dat er relatief veel donkere spelers zijn , heeft óók te maken met racisme. Als de witte Bobo's meer kunnen verdienen aan een kwalitatieve sterkere donkere speler, dan aan een minder goede witte speler, dan gaat dat ten alle tijden voor. Echter, het gaat in deze discussie niet om de een is beter dan de ander, het gaat om gelijke gevallen, die ongelijk (want minder snel een eerlijke kans) worden behandeld, omdat ze een ander kleurtje hebben dan degene die behoort tot de heersende deel van de samenleving. Als je daarin verandering weet aan te brengen, dan komen er vanzelf steeds meer gekleurde coaches bovendrijven, wat jij?

Ik vind dat er te weinig ginger coaches zijn.

20 juni 2023 om 09:28

Paul Scholes, Wayne Rooney, Neil Lennon, Alex Mcleish, David Moyes.... Zijn er inmiddels al een aantal grijs, maar toch heel wat

Ik moet wel zeggen dat je ook op het (top) amateur niveau zelden een niet witte trainer ziet. Wat dat betreft lijkt het mij wel een tendens waarvoor ik geen reden kan bedenken. En als tegenstelling Frankrijk speelt nu met slechts 2 witte spelers.

20 juni 2023 om 12:40

je kan spelers niet vergelijken met trainers. als trainer heb je een leidinggevende positie. Trainers met een kleurtje krijgen gewoon minder snel de kans. De witte bevolking heeft het niet eens door en dat is het probleem. Ze roepen altijd maar dat de racisme kaart wordt getrokken om het te bagateliseren. White privilige bestaat en nog sterker dan de meeste door hebben.

Volgens Engelse fora zou het zijn omdat Afrikanen minder slim zijn dan Europeanen, zou daar iets van aan zijn? Geen idee.

20 juni 2023 om 22:17

Zoals het gemiddelde IQ berekend wordt zou dat niet zoveel uit moeten maken op een grote populatie. Daarbij zijn zat andere factoren van belang, die niks met het IQ te maken hebben.

Naast recent het passeren van Reiziger, iets verder terug in de geschiedenis, het voorval tussen een van de technisch meest begaafde spelers in Oranje ooit, Gerald Vanenburg, en de Knvb.

Ondanks het feit dat Vanenburg 42 interlands had gespeeld, kwam hij volgens de KNVB niet in aanmerking voor de "elite-cursus", omdat hij zgn. niet aan alle vereisten zou voldoen die de KNVB stelde aan de internationals. Naast de 42 interlands diende de speler eveneens minstens vijf internationale finales te hebben gespeeld en Vanenburg kwam niet verder dan drie finales (EC I-finale 1988, EK-finale 1988 en Wereldbeker-finale 1988) Hij heeft zijn diploma moeten halen in Duitsland!

De reden dat Vanenburg maar drie Europese finales had gespeeld, had te maken met zijn avontuur in Japan. Deze elite cursus was bedoeld voor de '88 lichting en bij het maken van de regels wist men dat Vanenburg graag wilde, alleen vanwege Japan, niet aan 5 finales zou komen. Toch heeft de KNVB de regels zo opgesteld, dat hij als enige van die lichting buiten de boot viel.

Ongelijke behandeling is van alle tijden en dit doorbreek je maar op een manier, en dat is er nu en telkens aandacht aan besteden, want anders blijft het in tact en hebben we deze discussie over een paar jaar weer...

Van Reiziger vindt ik het zelf wel jammer dat hij behalve Ajax 2 nooit een profelftal getrained heeft. Vooral omdat je zoveel goede verhalen hoort en ik het gewoon een sympathieke kerel vindt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren