Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Scheiß-Afghane’ zorgt voor flinke rel na Union Berlin - Bayer Leverkusen

Zaterdag, 16 januari 2021 om 07:50

Bayer Leverkusen verloor vrijdagavond met 1-0 op bezoek bij 1.FC Union Berlin, maar na afloop wordt er weinig over de uitslag gesproken. Direct na het laatste fluitsignaal was te zien dat Nadiem Amiri de confrontatie zocht met spelers van de club uit Berlijn en door zijn medespelers moest worden tegengehouden. Zijn ploeggenoot Jonathan Tah vertelt na afloop in gesprek met DAZN dat middenvelder met Afghaanse roots racistisch bejegend werd.

Op beelden van ESPN is te zien dat Amiri zich aanvankelijk samen met Tah bij scheidsrechter Florian Badstübner meldde. Na een onderhoud met de leidsman, zocht de 24-jarige aanvallende middenvelder Florian Hübner van Union op. Amiri sprak de verdediger toe en werd vervolgens weggehaald door Grischa Prömel. Daar was de vijfvoudig Duits international niet van gediend, waarna hij Hübner opnieuw probeerde op te zoeken. Amiri werd andermaal weggehouden, deze keer door een staflid van Union.

“Ik vind het heel zuur wat met Nadiem Amiri is gebeurd. Blijkbaar is hij beledigd met de afkomst van zijn ouders. Dat is een schande, zoiets hoort niet thuis op de voetbalvelden. Dat is misschien wel het ergste van deze avond en ik hoop dat het consequenties heeft”, zegt Tah na afloop. De verdediger claimt door een niet nader genoemde speler van Union de term Scheiß-Afghane in de mond is genomen, wat ‘schijt Afghaan’ betekent. Adimi werd geboren in Duitsland en is international voor die Mannschaft, maar heeft Afghaanse roots.

“Ik wil duidelijk maken dat dit niet hoort. Het maakt niet uit hoe emotioneel alles is, dit is niet goed”, benadrukt Tah. “Ik heb iets gemerkt, maar ik respecteer mijn ploeggenoot en de tegenstander”, voegt zijn ploeggenoot Kerem Demirbay toe. “Wat op het veld gebeurt, blijft op het veld. Als een van de twee hierover iets kwijt wil, kunnen ze dat doen. Ik ben niet de aangewezen persoon om dat te doen.”

“Ik heb niks gemerkt”, stelt Union-trainer Urs Fischer, die zijn ploeg zag winnen na een doelpunt van invaller Cedric Teuchert in de 88e minuut. “Er vielen woorden die niet thuishoren op een voetbalveld. Er zou iets van beide kanten iets gezegd zijn, maar wat en door wie precies weet ik niet. Voor ik me erover ga uitlaten, wil ik daar eerst meer over weten.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door theedge)

Als dit bewezen kan worden gewoon eens een schorsing van 20 wedstrijden opleggen in plaats van die zinlose campagnes. Voeg een keer een daad bij het woord en aanpakken. Alleen dan roei je het uit.

Dit is natuurlijk geen racistische bejegening, Afghanen zijn geen ras. Daarnaast vind ik "schelden" met iemand zijn nationaliteit/nationaliteit van je ouders eigenlijk nooit erg genoeg voor een schorsing oid. Wanneer je Ziyech uitscheldt voor schijt Marokkaan; is dat niet sportief, maar toch geen ramp?

16 januari 2021 om 08:45

Helemaal mee eens! Mensen moeten eens kappen met dat zielige gedoe om alles maar als racistisch te zien. Wordt er zo langzamerhand een beetje moe van. Netjes inderdaad niet, maar kom op. Slaat allemaal nergens meer op.

16 januari 2021 om 09:17

''mensen moeten eens kappen met dat zielige gedoe om alles maar als racistisch te zien.'' Mogen die mensen dat zelf bepalen. Wat hij kwetsend vind hoef jij niet kwetsend te vinden en misschien moet hij wel lachen als jij verteld wanneer je gekwetst bent. Iemand kan dat gewoon aangeven en daar houd je gewoon rekening mee. Dat heet beschaafd zijn. Daarnaast zijn die gasten daar toch om te voetballen? Waarom komen er termen als schijt Afgaan op het veld? Wat voor meerwaarde heeft het? Gewoon straffen dit gedrag zul je zien dat je dit gezeik ook niet bijna wekelijks hoeft te lezen.

16 januari 2021 om 09:32

Lastig barcalover. Mensen zijn tegenwoordig wel heel lichtgeraakt. Dat moeten ze verder zelf weten maar dat maakt het leven er niet makkelijker op. Ik doel nu dan vooral op 1 op 1 situaties die geen invloed hebben op het grote geheel. Racisme vanuit instanties is uiteraard wel een probleem in sommige gevallen. Desondanks zou een dikkere huid helpen in de 1 op 1 situaties, ik trek me ook niet alle beledigingen aan (die ook weleens op basis van ras worden gemaakt).

16 januari 2021 om 09:33

Nu vraag ik me wel af in welke gevallen racisme vanuit instanties geen probleem is?

16 januari 2021 om 13:48

Laat ik het anders verwoorden. De situaties waarin er daadwerkelijk sprake is van racisme; dat is een probleem. Maar er worden ook weleens racistische motieven geclaimd terwijl dat niet zo is. Nogmaals; elke vorm van daadwerkelijk racisme is treurig en zou niet mogen.

16 januari 2021 om 08:49

Het is wel een beetje raar want in zulke gevallen wordt met een dubbele standaard gemeten, dat maakt het erg lastig. Zeg je schijt Duitser, Canadees of Australiër zal niemand dat als racistisch (of zelfs als extreem beledigend) opvatten, maak je er Marokkaan, Congolees of -zoals in dit geval- Afghaan van wordt het plotsklaps gezien als racisme. Erg kwalijk. Ik bedoel, het is zeker niet netjes ofzo, maar we moeten ook niet doorslaan hoor. Kan me ook niet voorstellen dat er voor het relatief onschuldige 'Scheiss Afghane' er dikke schorsing volgt. Waar ligt dan de grens. Als iemand hier zegt 'klote Tukker' of 'kut Limburger' op het veld om z'n tegenstander uit de tent te lokken is dat ook niet netjes, maar is het een schorsing waard? Mijns inziens niet hoor.

16 januari 2021 om 08:53

Hangt ervan af wie het zegt. Als ik als blanke Europeaan kutduitser zeg dan zal er niet veel ophef rond zijn, maar zegt een Marokkaan of Ghanees kutnederlander dan mag je er 100% zeker van zijn dat er veel ophef over zal ontstaan.

16 januari 2021 om 09:12

Ik snap niet waarom je dergelijke zaken moet zeggen en niet gewoon kunt voetballen. Ik heb zelf nooit de behoefte gehad om mensen zo uit te schelden tijdens eens wedstrijd. Het lijkt alsof dat tijdens een voetbalwedstrijd alle maatschappelijk normen overboord mogen worden gegooid en dat je vanalles mag roepen en zingen.

16 januari 2021 om 08:50

Racisme gaat natuurlijk lang niet meer enkel over van een ander ras afkomstig zijn, dat weet je zelf ook wel. Afkomst en uiterlijke kenmerken vallen er onder. Verder heeft het ook totaal geen meerwaarde op een voetbalveld het hoort het er de facto dus niet thuis.

16 januari 2021 om 09:59

Voor mij is racisme dat we mensen van een ander ras echt als tweederangsburgers gaan beschouwen. Zoals de Apartheid in Zuid Afrika of het Amerika van de jaren 60 om een paar voorbeelden te noemen. Als je iemand in het heetst van de strijd uit frustratie uitscheldt voor diens etnische achtergrond, dan vind ik dat niet per se racistisch.
Wordt de getroffen persoon minder betaald dan de rest? Wordt zijn mening niet als waardevol gezien? Wordt hem het stemrecht ontnomen omdat hij Afgaanse roots heeft? Ik sluit me ook aan bij de reacties hierboven dat ook blanke spelers gewoon uitgescholden worden vanwege hun afkomst. Hoe vaak worden Limburgers wel niet uitgelachen door mensen uit de randstad? Is dat dan ook discriminatie? Ik als Limburger kan er ook niet altijd om lachen, maar het is wel iets wat maatschappelijk geaccepteerd is. Terecht ook, want we kunnen niet over alles een probleem gaan maken. Dus waarom zou iemand uitschelden vanwege zijn Afrikaanse/ Arabische roots dan wel een stuk kwalijker zijn? Het gebeurt gewoon in een competitieve sfeer. Het is niet netjes, maar ook niet abnormaal.

16 januari 2021 om 10:08

Je zal me niet horen zeggen dat de speler in kwestie zwaar gestraft moet worden of iets dergelijks, maar dit hoort niet op een voetbalveld thuis. De vergelijking met een Limburger loop ook wel een beetje mank. Als jij in Amsterdam als Henk gaat solliciteren als Limburger zijnde dan is de kans best klein dat je op basis daarvan afgewezen wordt. Maar als je als Nederlander met Afghaanse roots met de naam Nadiem gaat solliciteren, kan dat helaas wel eens voorvallen. Racisme is jammer genoeg nog steeds een ding in onze samenleving (al zullen er altijd mensen zijn die het bagatelliseren) en dit soort dingetjes zijn an sich niet zo erg, maar kunnen de aanleiding vormen voor wel erge dingen. Als je het normaal vindt mensen met Afghaanse roots “kutafghaan” te noemen dan is de stap naar echt racisme al een stuk kleiner. En zoals gezegd voor de blanke Henk uit Limburg is het inderdaad niet zo erg, maar voor mensen die met racisme te maken krijgen kan het dat wel zijn. Zie het zo. Op een feestje iemand een tik op de billen geven is ook geen misdaad (natuurlijk niet netjes). Maar als je iemand op de billen tikt die recent verkracht is dan krijgt dat tikje op de billen toch ook meteen een heel andere lading voor de persoon die de tik moet ontvangen.

16 januari 2021 om 11:18

Afghanen geen ras? Kan je dat even toelichten?

16 januari 2021 om 13:06

Nou technisch gezien is het inderdaad geen racisme. Desalniettemin is het gewoon wel discriminatie, een andere vorm dan racisme wel. Ik vind ook dat we van het hele idee dat racisme het ergste van het ergste is moeten afstappen. Discriminatie is discriminatie. Of dat nu gebaseerd is op huidskleur, nationaliteit, taal, geloof, geslacht of seksuele voorkeur. Het is allemaal even erg. Dus hoewel dit geen racisme is zou ik er wel voor pleiten om Het gewoon heel zwaar te bestraffen. En dat bij elke vorm te doen en even zwaar te doen.

16 januari 2021 om 16:01

Misschien de slogan aangepast moeten worden van racisme naar discriminatie.
Elke vorm van discriminatie is onsportief gedrag en daar staat minimaal geel tegenover als ik het juist heb.
Kan ook dat het zelfs rood is, maar dat weet ik niet zeker.

Als ik op het voetbalveld uitgescholden zou worden voor schijt Hollander dan zou ik dat geen ramp vinden. Heb zelf op een school gezeten waar 95% allochtoon was en ik wel eens gekke Nederlander werd genoemd. Nou dat boeide mij ook niet. Kan overal wel over gaan zitten janken maar misschien iets van een schild creeren en gewoon verder leven.

16 januari 2021 om 11:21

Maar jij leeft dan ook in Nederland. Dat is wel wat anders he. De maatschappelijke positie van een bepaalde etniciteit telt het zwaarst mee bij dit soort uitspraken/acties. Als jij als Nederlander in een land als Japan zou leven en daar constant bejegend zou worden op basis van jouw uiterlijk en afkomst zou jij ook op een gegeven moment er echt helemaal klaar mee zijn. Dat heeft niets te maken met het hebben van een schild, maar gewoon fatsoen.

16 januari 2021 om 11:28

Het heeft zeker te maken met fatsoen en ik zou het zelf ook niet zeggen. Maar als het tegen mij gezegd wordt dan zit ik er niet mee of geef ik een reactie terug. Of dat komt omdat ik in Nederland woon weet ik niet. Als ik in Japan zou wonen dan zullen daar ook een paar rotte appels tussen zitten die dat doen en de rest van de Japanners zullen me wel met respect behandelen. Net als dat ik denk dat deze jongen niet dagelijks voor schijt Afghaan wordt uitgemaakt. Mocht dat wel zo zijn dan is het een ander verhaal.

16 januari 2021 om 11:40

Als deze rotte appels niet worden aangesproken op hun acties of uitspraken door de normale mensen, dan zal dat op een gegeven moment de norm worden. En als dat gebeurt dan hebben we een groot probleem. Het grootste voorbeeld hiervan is de tweede wereldoorlog. Niemand kan mij wijs maken dat alle Duitsers een probleem hadden met Joden. Maar het waren de rotte appels tussen de Duitsers die allerlei dingen over Joden mochten zeggen en op een gegeven moment kwamen zij aan de macht en ja... the rest is history.

Dan ben je in Duitsland geboren, spreek je Duits, voel je je Duits en speel je met trots voor Duitsland.. en dan komt er een of andere blanke Duitser jou beledigen op basis van jouw uiterlijk omdat je toch blijkbaar niet Duits genoeg bent... Lekker is dat.

Nadiem Amiri... Geboren en getogen in Deutschland, dus waarschijnlijk net zo Duits als degene die dit naar hem riep...

'we zien geen kleur. We kijken niet naar afkomst, bla bla...'
Waar komt dan toch iedere keer die fetisj vandaan om met een bepaalde minachting naar iemands etniciteit / afkomst te refereren? Dit vinden we geen ramp, maar onsportief? Haha, ik kijk uit naar de reacties wanneer een voetballer, een 'auslander', het liefst iemand die niet-Westers is, roept 'schijt Nederlanders' of 'schijt witte mensen.' Gaan we dan nog steeds nuances aanbrengen in een poging om de boel te bagatelliseren?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Bayer Leverkusen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
J. HofmannMiddenvelder125
E. PalaciosMiddenvelder122
F. WirtzMiddenvelder123
L. HrádeckýKeeper120
G. XhakaMiddenvelder120
V. BonifaceAanvaller127
A. HložekAanvaller111
Voor de complete selectie: Clubpagina Bayer Leverkusen.

0 fans
Middenvelder, 27 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren