Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 
 

SC Cambuur en haar dertiende man

Ik zit op school en plotseling gaat er een gerucht rond dat Jan Riedstra, geldschieter van SC Cambuur, is overleden. Dit kan tot dan toe nog niet met alle zekerheid gezegd worden. Ik fiets naar huis toe en rijdt langs het huis van Riedstra. Van afstand zie ik een aantal ambulances en politie-auto's staan. Het gerucht blijkt op de waarheid te berusten. Op 21 mei 2009 overlijdt Riedstra aan een hartaanval. In de jaren negentig was Riedstra bestuurslid en vice-voorzitter van Cambuur. Hij heeft de laatste jaren veel voor Cambuur betekend en het nieuws dat deze Cambuur-man het leven heeft moeten laten, komt dan ook keihard aan in Leeuwarden.

Jarenlang is Riedstra nauw betrokken geweest bij Cambuur. Tussen 1988 en 1997 is hij bestuurslid en vice-voorzitter geweest bij de club uit Leeuwarden. Na een tijdje enige afstand te hebben genomen, is hij in 2005 met de 'Bierhuisgroep' de redder van Cambuur. Later steekt hij nog enkele malen zijn nek uit om Cambuur van de afgrond te behoeden. Tot en met een maand voor zijn dood is hij belangrijk geweest voor de Leeuwarders. Een maand eerder legde hij namelijk zijn taak als adviseur neer. Eén dag na zijn dood is er een stille tocht waarin vele supporters meelopen. Het is een schitterend moment en ik en vele andere zijn de emoties niet de baas. Er worden deze dag tranen gelaten om de dood van club-icoon Riedstra.

De eerste wedstrijd na de dood van Riedstra was meteen een belangrijke: de play-off wedstrijd tegen FC Zwolle. Na een derde wedstrijd gaat Cambuur door naar de 'play-off finale'. Er moet worden aangetreden tegen Roda JC, ook hier komt er een derde wedstrijd. Helaas wordt deze verloren. De tweede grote teleurstelling in een paar weken tijd. Na een spannende wedstrijd en geweldig publiek als twaalfde man komt er na strafschoppen een einde aan de droom van Cambuur. Promotie naar de eredivisie wordt gemist. Het was een mooi eerbetoon geweest aan de net overleden Riedstra, die als engel in het stadion aanwezig was om Cambuur als dertiende man aan te moedigen.

Over een aantal jaren zal het Cambuur-stadion gesloopt worden en gaat Cambuur op een nieuwe locatie haar thuiswedstrijden afwerken. Het zal afscheid nemen van het door Riedstra overgekochte onderkomen. Ik pleit voor het 'Jan Riedstra Stadion' of een tribune die naar hem vernoemd wordt. Dat ik met trots kan zeggen: 'Ik sta op de Jan Riedstra tribune' of 'Cambuur speelt in het Jan Riedstra Stadion.' Daarnaast hoop ik dat er een standbeeld komt bij de ingang van het stadion, want deze dingen zijn wel het minste wat Cambuur voor club-icoon Riedstra kan doen.

Als ik nu een thuiswedstrijd van Cambuur bezoek moet ik bij aankomst altijd even aan Riedstra denken. Ik ben ook blij dat hij tijdens de wedstrijd nog regelmatig toegezongen word door het publiek. Tijdens deze wedstrijden heb ik wel even een wegdroom momentje. Even denk ik aan Riedstra en dan zie ik hem zitten, dáár op de tribune. Hij zit daar als dertiende man en steunt Cambuur nog steeds. Als ik dan naar hem kijk, dan denk ik: 'Zonder hem was Cambuur er misschien niet meer, zonder hem had ik hier nu niet gezeten.' Na dit enigszins emotionele moment, kan ik weer verder met het toejuichen van mijn club, het toejuichen van SC Cambuur!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door LosLocos)

Mooi eerbetoon aan Riedstra. Gelukkig heeft hij Cambuur in leven gehouden. Wat was deze man belangrijk.

Ondanks dat ik een Heerenveen supporter ben gun ik Cambuur het beste en hoop ik dat ze snel promoveren zodat we weer een heerlijke Friese derby krijgen!!!

Het overlijden van Riedstra is voor mij zo'n moment waarvan je nog precies weet waar je was toen je het hoorde. Ik was op uitnodiging bij FC Groningen-fc Utrecht in de nacompetitie en daar vertelde een dit akelige bericht. Dan hoop je nog even dat het niet waar is maar dat bleek ijdele hoop.
Wat zo'n leuke middag was, was op slag een klotemiddag.

Mooi stukje scc4ever, kippevel!!

Mooi stukje, goed geschreven. Door je uitleg en beleving laat je duidelijk zien kennis van zaken te hebben en een echte supporter te zijn.

Één punt van kritiek; je column met 'ik' beginnen is niet netjes

Goed stuk, Riedstra is en blijft in het hart van vele Cambuur-supporters

Kreeg op het laatst een beetje kippenvel

5 sterren!

Prachtig stuk over een grote held.

5 sterren

Wel een open deur natuurlijk!
Maar morgen ben ik er weer bij!
Het J. Riedstra stadion klinkt erg goed

Leuk stukje. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de man niet ken en niet heb geweten dat hij zo belangrijk was(is) voor Cambuur. Hoop dat Cambuur zonder deze man weer de trots van het noorden kan worden.

Mooi stuk. Leest chill weg.

4 sterren

Een heel mooi stuk, een fantastische club, mogen zeker promoveren voor mij, in de plaats van RKC waar het zo sfeerloos is.

leuk stukje nix meer nix minder.

Echt een leuk stukje en idd deze man heeft veel betekend voor cambuur maar buiten cambuur om was hij echt een oplichter net als zijn vader.

Kippenvelmoment en inderdaad, het behoort als supporter tot de momenten die je nooit vergeet waar je was en wat je deed.
Van mij krijg je vijf sterren, niet alleen omdat het emotioneel een goed stuk is, maar ook omdat het in mijn ogen een goede afspiegeling is van wat de man voor de club heeft gedaan.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

SC Cambuur

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. van KaamMiddenvelder161
R. BalkAanvaller154
M. SmitAanvaller1511
R. UldriķisAanvaller132
Y. El HilaliAanvaller122
W. KooistraAanvaller122
Y. van OschKeeper140
Voor de complete selectie: Clubpagina SC Cambuur.

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren