Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Newcastle-project geslaagd: ‘Saudi-Arabië wil twee nieuwe clubs overnemen’

Laatste update:

De invloed van Saudi-Arabië in het Europese topvoetbal wordt mogelijk nog groter, zo meldt The Independent. Volgens het Engelse medium wil een aan de staat gelieerde investeringsgroep Olympique Marseille en Valencia overnemen. De investeerders denken met die clubs hetzelfde teweeg te kunnen brengen als met Newcastle United, dat sinds 2021 in Saudische handen is.

Marseille en Valencia worden in Saudi-Arabië gezien als vergelijkbare clubs met Newcastle, gezien de historie en fanatieke aanhang. Op sportief vlak presteren beide clubs al jaren wat minder, waardoor een overname perspectief kan bieden. Voor de Saudi’s is het juist weer extra interessant om in meerdere Europese topcompetities een vinger in de pap te hebben.

De nog onbekende partij die Marseille en Valencia wil overnemen is overigens niet dezelfde als het Public Investment Fund (PIF) dat Newcastle in handen heeft, maar is wel eveneens gelieerd aan Saudi-Arabië. Volgens de Engelse berichtgeving spelen tussenpersonen een belangrijke rol, waardoor de overnames realistisch lijken.

Over een Saudische overname van Marseille wordt overigens al langere tijd gesproken. Eerder sijpelden die geruchten al door toen Zinédine Zidane hevig werd gelinkt aan een trainersfunctie in het Stade Vélodrome. Inmiddels zwaait Gennaro Gattuso echter met de scepter in Marseille, waardoor de komst van Zidane van de baan is.

Valencia kampt al jaren met financiële problemen, waardoor een injectie vanuit Saudi-Arabië een uitweg zou kunnen bieden. De nummer negen van LaLiga eindigde na het seizoen 2018/19 nooit meer hoger dan de huidige plaats op de ranglijst, waardoor Valencia smacht naar Europees voetbal. Zonder Europese deelnames moet de club steeds meer snijden in het budget, wat in de afgelopen jaren vooral is terug te zien aan de waarde en kwaliteit van de selectie.

Newcastle
Het project in Newcastle ziet men in Saudi-Arabië nu al als geslaagd. De club behoort sinds de overname tot de rijkste clubs ter wereld en is inmiddels in staat om steeds bekendere namen naar St James' Park te halen. Zo gaven the Magpies afgelopen zomer maar liefst 153 miljoen euro uit aan de inkomende transfers van onder meer Sandro Tonali en Harvey Barnes.

Vorig seizoen eindigde Newcastle op de vierde plek in de Premier League, boven gerenommeerde clubs als Liverpool, Tottenham Hotspur en Chelsea. Daardoor speelt het elftal van manager Eddie Howe momenteel in de Champions League. Na twee wedstrijden staat Newcastle met vier punten bovenaan in Groep F van het miljardenbal, waarin Paris Saint-Germain, Milan en Borussia Dortmund de tegenstanders zijn. In de Premier League staat Newcastle achtste.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Real life Fifa career mode wat hier gespeeld wordt... Blijf het apart vinden dat het allemaal maar toegelaten wordt door de Fifa, maar snap wel dat zo'n club het als bod accepteerd als je ziet wat het teweeg kan brengen.

11 oktober 2023 om 09:29

Vind het beleid bij Newcastle tot nog toe anders zo slecht nog niet. Dat vind ik een stuk beter dan wat Chelsea tot nog toe heeft gedaan sinds het in handen is van Amerikaanse investeerders. Valencia en Marseille zijn clubs met potentie al zou ik zelf eerder voor Nice gaan als ik het geld had dan Marseille.

11 oktober 2023 om 10:01

Ben ik het niet mee eens. Marseille heeft meer uitstraling, meer historie en meer potentie. Is maar net hoe je er naar kijkt en misschien ook kwestie van smaak.

11 oktober 2023 om 10:21

Marseille kwa club verdient het om uit het slop getrokken te worden. Maar ik gun die afgrijselijke fans van ze helemaal niks. Zijn denk ik wek de grootste groep kanloze idioten van de Europese voetbal landen.

11 oktober 2023 om 11:53

Na Feyenoord supporters natuurlijk

11 oktober 2023 om 09:57

Ik vind het naief om van het goede uit te gaan. Er zijn tal van clubs op te noemen waar het niet heeft uitgepakt zoals men hoopte. Goed voorbeeld is natuurlijk Vitesse, maar ook Malaga, Valencia, Roma, Cardiff zijn voorbeelden, zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn maar weinig echte goede overnames zoals N'castle, Paris SG, RB Leipzig/salzburg.

11 oktober 2023 om 11:16

Noem je dat van PSG nou een goede overname? De Ligue 1 domineren met ongelimiteerde fonden maar al jaren de mist gaan in de CL, terwijl je ongeveer de meest gehate club ter wereld bent geworden. Lijkt mij niet bepaald een succesverhaal.

11 oktober 2023 om 11:39

Als je jaarlijks kampioen wordt in je eigen land, dan kan je niet heel veel meer verwachten van een club. Waarom zijn ze de meest gehate club van de wereld? PSG heeft net als Man City, Chelsea, Man Utd, Barca en Juve allemaal een miljard uitgegeven sinds 12/13. (bron uit 2019). Niet al deze ploegen kunnen dan de CL winnen.

hier moeten ze dan wel aparte constructies voor bedenken, want zoals ze al aangeven gaat niet de zelfde investereerder op de voorgrond treden bij die clubs. Een toulouse/milan en nog een club kwamen daar bijna mee in de problemen, dat je dan geen europees voetbal mag/kan spelen.

maarja... red bull doet het al jaren, dus zal wel makkelijk te omzeilen zijn

11 oktober 2023 om 12:52

Red Bull koopt veelal clubs op op verschillende niveaus. Wel waren er destijds al problemen rond Leipzig en Salzburg, maar dat is inderdaad omzeild. De samenwerking werd destijds stopgezet en mensen die gelinkt konden worden aan Red Bull, zijn destijds vertrokken bij Salzburg. Daardoor konden ze in dezelfde competitie spelen.

Het is wel een slim beleid van die Saoedi’s. Echt grote volksclubs kopen die daarom gewoon al wat meer sympathie hebben dan een City of PSG (niet dat dat clubs waren zonder supporters of geschiedenis, maar daar hing toch een wat ander sfeertje rond).

Dat zo een Bin Salman de Europese voetbalwereld binnentreed lijkt helaas gewoon al een vaststaand feit te zijn…

11 oktober 2023 om 09:04

Had ik niet verwacht dat zo een boef als MBS zo slim te werk zou gaan. NCU is echt een voorbeeld hoe dat gerund wordt. Anders dan PSG, City (kochten ook veel in begin), Chelsea die alles opkochten qua (top)spelers.

Valancia heb ik wel altijd een mooie club gevonden. Zou wel gaaf zijn als die club weer aan de (sub)top komt.

11 oktober 2023 om 09:28

City vind ik geen goed voorbeeld want dat was in mijn eigen juist een enorme volksclub voor de overname. Altijd diep in de schaduw van United maar met hele trouwe supporters.

11 oktober 2023 om 09:56

Een volksclub zeker, PSG ook. Maar al heel lang geen succesvolle meer. Wat bij Marseille en Valencia meer in het collectieve geheugen ligt.

11 oktober 2023 om 11:27

Man City is over de hele geschiedenis gezien zeker te vergelijken met een Newcastle. Voor de overname ongeveer evenveel wedstrijden en punten op het hoogste niveau gehaald als Newcastle en Spurs en stonden qua all time points op een nette plek 7. Alleen Villa, Everton, Liverpool, Arsenal en United stonden daar on 2008 duidelijk boven. De prijzenkast was redelijk vergelijkbaar en Man City is altijd een vereniging geweest met een relatief groot aantal supporters uit Manchester. In de recente geschiedenis voor de overname had Newcastle een aantal mooie jaren waar Man City hele slechte jaren uit de clubgeschiedenis heeft gekend.

11 oktober 2023 om 11:33

Zoals in hierboven zeg: volledig eens. Maar zoals je zelf aangeeft is dat allemaal lang geleden.

Zelfs voor de jongere voetbalfans (misschien wel niet meer de echt jonge) zijn Newcastle, Marseille en zeker Valencia gewoon grote namen. Dat had city toch minder.

11 oktober 2023 om 12:55

Je merkt sowieso dat mensen makkelijk de ethische bezwaren vergeten naarmate er een beetje tijd overheen gaat. Die man is gewoon een oorlogsmisdadiger die gelinkt wordt aan meerdere liquidaties en andere dubieuze zaken. Ik blijf het ongelooflijk vinden dat men enerzijds allerlei campagnes ondersteunt en anderzijds dit soort figuren naar het voetbal haalt.

Ik moet zeggen zoals het bij NU gaat is het best prima. Word met beleid gekocht, er word goed voetbal gespeeld en er zit een idee achter. Winnen zij opeens volgend jaar de landstitel of CL dan ga je ieder geval zeggen dat het komt door goed beleid. Kijk PSG bijvoorbeeld die eigenaren wilden in 2011 het nieuwe Barca en Real worden. Ze zijn meer dan 10 jaar verder, ongelofelijk veel geld uitgegeven maar wat zijn ze nou precies verder opgeschoten? Ja de naam PSG is groter geworden maar voor de rest hebben ze niks gepresteerd dat noemswaardig is.

11 oktober 2023 om 08:48

Een CL finale bereiken is best noemenswaardig.

11 oktober 2023 om 10:37

Daar heeft over 5 jaar niemand het meer over hoor? Gaat om de winnaars uiteindelijk, daar word over gesproken. En als dit het enige is wat je kan opnoemen na meer dan 10 jaar geld door de wc spoelen dan zegt dat genoeg natuurlijk..

11 oktober 2023 om 10:56

Dus Juventus heeft voor jou de afgelopen 10 jaar niks noemenswaardig gedaan?

11 oktober 2023 om 13:40

Juve kan je niet bepaald vergelijken met PSG toch? Die hebben niet zo veel tegen aan gegooid en die waren jaarlijks halve finalisten en 2x finalisten. En hun hele project was er niet gericht op op korte termijn geld tegen aan te gooien voor een CL winst. Doe nou niet alsof het project (die de arabieren voor ogen hadden) tot nu echt geslaagd is.

11 oktober 2023 om 08:50

Precies die nuance vergeten veel mensen. Op Tonali, Trippier en Guimares na, hebben ze vooral relatief onbekende spelers gekocht. Er staat in het artikel dat er 157 miljoen is uitgegeven. Word niet bij verteld, dat er 6 clubs zijn geweest die meer hebben uitgegeven..

11 oktober 2023 om 09:02

Sinds 2011 9x kampioen en een van de grotere spelers op het Europese podium. Hoe weinig ik ook met de club heb, hiervan kan ik niet zeggen dat het niet noemenswaardig is....

11 oktober 2023 om 09:21

Het is inderdaad beter dan een PSG, maar dat gaat ook snel. Ik denk alleen dat de originele fans er niet op zitten te wachten. Je club wordt een onderdeel van een franchise, ik zou het verschrikkelijk vinden.

11 oktober 2023 om 12:56

Voetbalmatig wellicht, maar die eigenaar van Newcastle is vele malen dubieuzer dan de eigenaar van PSG.

11 oktober 2023 om 09:33

PSG heeft het nadeel dat ze in de Ligue 1 spelen in plaats van van La Liga of Premier League. Maakt het toch wat moeilijker om internationale successen te behalen. Verder was PSG goed begonnen qua aankopen maar zijn ze daarna de verkeerde kant op gegaan. Ik zou zelf meer voor eigen jeugd zijn gegaan en met name Franse sterren die meer binding hebben met het land en de competitie. PSG heeft een van de beste jeugdopleidingen, als je je team structureel daarmee aanvult moet je toch ook een heel sterk team kunnen bouwen lijkt me, zeker als je ziet hoeveel Franse topspelers er in het voetbal rondlopen vandaag de dag.

11 oktober 2023 om 11:32

Een beetje een kromme vergelijking. Newcastle bouwt mooi aan de weg maar is qua naamsbekendheid en grootheid nog in de schaduw van PSG, die nu de meeste landstitels uit de Franse geschiedenis hebben. In de CL ook een finale en halve finales gehaald. Newcastle zou ook zomaar jarenlang de nieuwe Spurs kunnen worden

11 oktober 2023 om 11:57

Tuurlijk ga je dan niet zeggen dat het door goed beleid komt. Het komt nog steeds door een oneindige put met geld waardoor je de juiste mensen voor dat goeie beleid hebt kunnen kopen. Het is allemaal net zo walgelijk als Chelsea,Man City,Psg enzovoorts

11 oktober 2023 om 12:36

@madmarcel Er is een verschil tussen sympathie voor een club/beleid en of het beschikbare geld goed wordt besteed (sportieve kwalitatief van het beleid). Dan zijn er genoeg clubs met een vergelijkbaar budget die het significant slechter hebben gedaan. Je kunt het beleid goed noemen, maar tegelijk ook niet sympathiek

Walgelijk. Toen ik nog een stukkie jonger was, begreep ik dat "against modern football" minder goed. Maar ook al was het in de jaren '90 al achteruitgegaan met de CL, wat we de laatste jaren zien is zo verschrikkelijk goor.

Het gaat al lang niet meer om een stel rijkelui die een club opkopen welke ze een warm hart toedragen. Het gaat om een stel smeerpijpen die clubs gebruiken als speeltjes en het puur voor het strelen van hun eigen ego doen. En in dit geval van een smerige schurkenstaat.

Wat een zonde. Wat een afgrijselijke zonde.

11 oktober 2023 om 09:12

Begon in 2000 met 2 Spaanse clubs in de CL finale, meen zelfs 3 (barcelona?) in de halve finale destijds...

11 oktober 2023 om 09:47

Het is eerder dat ze hun blazoen proberen op te poetsen via voetbal, golf en formule 1 zodat er niet teveel buitenlandse druk komt op hun beleid (sportswashing dus).

11 oktober 2023 om 09:51

Walgelijk, maar ik moet het die saudies wel nageven.. Ze hebben smaak wat betreft clubs! Ik zou het schitterend vinden als slapende reuzen als OM en Valencia weer terugkeren naar de top van hun competitie. Met het beleid wat ze bij Newcastle voeren zie ik dat ook binnen no time gebeuren.

11 oktober 2023 om 10:58

Ging het maar om het strelen van hun ego. Het gaat om het opvijzelen van hun imago, zodat jij en ik landen als Qatar en Saudi Arabië associeren met succesvolle voetbalclubs in plaats van moderne slavernij en in stukken gehakte journalisten.

11 oktober 2023 om 11:35

Het opkopen van clubs om vervolgens een leger aan spelers te kopen is van alle tijden. Het Marseille dat in de jaren 90 de CL won was het Man City van toen met een rijke eigenaar. Deportivo heeft haar succes te danken aan een rijke eigenaar. Italiaanse top clubs hebben allemaal perioden gekend van grote investeringen door rijke eigenaren. En zo zijn r nog veel meer voorbeelden te noemen.

11 oktober 2023 om 14:27

Als je mijn bericht goed leest, dan zie je dat ik had aangehaald dat rijkelui die clubs opkopen niet vreemd zijn. Alleen gebeurde dit wel met een compleet andere motivatie.

11 oktober 2023 om 12:59

Mijn grootste bezwaar is nog niet eens zozeer dat hij een Saoedi is, maar dit is gewoon een oorlogsmisdadiger die aan meerdere liquidaties en andere dubieuze zaken wordt gelinkt. Dat kan dus schijnbaar zomaar even een club overnemen omdat hij centjes heeft. Als je dit soort figuren toelaat, moet je iedereen toelaten. Deze man heeft meer op z'n kerfstok dan veel van die Russen die nu uit het voetbal geweerd zijn.

Ik denk dat dit voor de fans van OM en vooral Valencia echt een positieve ontwikkeling zal voelen. In de Premier League is het effect van Newcastle minder te voelen om de doodeenvoudige reden dat Manchester City, United en Chelsea ook nog aanwezig zijn in die competitie. In Spanje zal deze geldkraan voor een enorme onbalans zorgen, Barcelona en Real Madrid zullen nu jaarlijks direct moeten gaan concurreren met het grote geld en dat zal enorm lastig voor ze worden!

11 oktober 2023 om 10:23

laat ik het tegen clubs als barca en real alleen maar mooi vinden dat deze zelf er een keer achterkomen hoe het voelt als iemand anders meer te bieden heeft. De laatste jaren is het altijd een: het is leuk tot het jou overkomt mentaliteit geweest.

11 oktober 2023 om 13:02

Clubs als PSG en City konden hun gang gaan omdat de regelgeving daaromtrent nog niet op orde was, terwijl Newcastle sowieso al een grote club in Engeland was met alle financiele voordelen die de PL verschaft. Geld was het probleem daar niet eens zozeer, maar een duidelijke richting.

Dat is natuurlijk wel anders voor Marseille en Valencia. Die zetten lang niet genoeg om en het duurt vele jaren als je de omzet eenmaal dermate hebt dat ze mee kunnen met het transfergeweld van clubs als Barcelona, Real Madrid, PSG e.d. Het is dus denk ik niet zo zwart-wit.

11 oktober 2023 om 13:42

Afhankelijk natuurlijk van wat voor straf je bereid bent om op te lopen. Als je flink over de schreef gaat met de FFP volgt in het ergste geval uitsluiting in Europa van 1 of 2 seizoenen, dat is dan in het geval dat je moedwillig je zaakjes niet eerlijk doorgegeven hebt. Valencia (bijvoorbeeld) kan echter zolang ze niet actief zijn in Europa vrijuit geld uitgeven zonder dat de FFP daar wat van mag vinden, de FFP telt namelijk eigenlijk mee als je in Europa actief bent.

Als ze de Spaanse regels kunnen 'omzeilen', door garanties te geven omtrent betalingen bijvoorbeeld of door met een duidelijk plan/nieuwe sponsor de inkomsten significant te verhogen dan hebben ze in principe zeker 2 jaar waar ze praktisch van god los kunnen.

11 oktober 2023 om 14:27

Nee hoor. Spanje is natuurlijk ook Europa en de FFP geldt voor alle clubs gelieerd aan de Uefa, tenzij nationale regels voorgaan. Zo vallen de League One e.d. in Engeland bijvoorbeeld onder een Engelse regelgeving betreft die competitie.

Verder zijn die Spaanse regels heel wat strenger dan die van de Uefa, dus dat kunnen ze vergeten. Niet voor niets moest Barcelona aandelen in inkomstenbronnen verkopen voor liquiditeit. Dat hadden ze natuurlijk niet gedaan als het zo makkelijk was om de regels te 'omzeilen'.

Valencia zal zowel onder de FFP als onder de Spaanse FFP gaan vallen. Sjoemelen is eigenlijk niet mogelijk. Het zal dus gestaag moeten gaan, willen ze die club overnemen.

Kan iemand mij uitleggen hoe dit mag? Wat als deze clubs tegen elkaar moeten voetballen op Europees niveau? Zoals Leipzig en Salzburg bijvoorbeeld?

11 oktober 2023 om 13:04

Salzburg en Leipzig moesten hun samenwerking afbreken en alle mensen gelieerd aan Red Bull moesten bij Salzburg het veld ruimen. Ook werd de sponsoring richting Salzburg flink afgeschaald. Daarna heeft de UEFA groen licht gegeven. Er zijn ongetwijfeld mazen in de wet. Daar zorgt de UEFA wel voor.

Vraag mij oprecht af waarom zij zoveel geld in voetbalclubs willen investeren.
Overigens zou ik het wel fijn vinden voor zowel Marseille als Valencia als ze een rijke investeerde krijgen.

Zeker Valencia, vind ik een prachtige club. Marseille ook wel, maar heb ik toch iets minder mee. De fans zijn wel erg rancuun daar in mijn ogen en de stad Marseille ansich vind ik ook veel minder in trek.

Komen zij overigens niet in de knoop dan met meerder eigenaren die evt in Europa dan actief zijn?

11 oktober 2023 om 13:06

Reputatie, ego, bezigheid, sportswashing, financieel lucratief mits je het goed aanpakt, netwerken. Er zijn genoeg argumenten te verzinnen. Overigens hoeven ze het voor het geld sowieso niet te doen.

12 oktober 2023 om 16:22

Hahaha, nee snap ik. Maar ik zou liever, als ik zoveel geld heb, gewoon mijn favoriete club terug naar de top willen brengen.

Bij mij zou het Arsenal zijn geweest. Of het moest al een mooie club in verval zijn zoals een Valencia, Marseille of destijds ook de Milans (al krabbelen die al goed terug op de laatste jaren).

Verschrikkelijk dat we accepteren dat de wereld een speeltje is voor de rijken. Kan er wel nu al van genieten dat ik Real, Barca, etc nu al hypocriet hoor piepen over oneerlijke financiën enz bij Valencia over drie jaar als ze lijstaanvoerder zijn

11 oktober 2023 om 10:05

Nuja, die clubs zijn tenminste nog voor 51% van de socios en kiezen om de zoveel tjd een voorzitter en bestuur. (wat ze verder financieel uithalen staat daar los van). Iets dat in Engeland al niet meer bestaat.

11 oktober 2023 om 13:09

Ik vind dat je het wel te breed trekt. Rijken in het algemeen zijn het probleem niet.

Denk dat het voor Valencia zelf een grote stap vooruit zou zijn, alles waarmee Lim wordt weggegooid is goed nieuws voor die club

Het mooie spel en sport die.ooit voetbal.heette waar ik mee opgegroeid ben met zaken als clubliefde etc etc zijn weg.. voetballers zijn prima.donnas.geworden die zich heel erg serieus nemen met een lachwekkend laag iq en een enorme zelfingenomenheid en overschatting.. dit soort Arabieren geeft het voetbal.met behulp van de.fifa.en Uefa het laatste duwtje de afgrond.in.. schurkenstaten samen met corrupte.organisatiea.. het wordt.hoog tijd voor een niet commerciële tegenhanger van dit gedrocht.. vreselijk wat er van deze.mooie sport is verworden...

Mooi man kan hier echt van genieten hoe meer topclubs uit verschillende landen hoe meer vreugde in champions league voor me.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren