Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Nederlands troetelkind en enfant terrible staan voor dilemma

Laatste update:
/

Afgelopen zomer vertrokken de twee sterspelers van PSV na het lang verlangde kampioenschap naar Engeland. Aanvoerder Georginio Wijnaldum verkaste voor het bedrag van twintig miljoen euro naar Newcastle en teamgenoot Memphis Depay ging voor liefst 34 miljoen naar Manchester United.

Inmiddels hebben beiden hun eerste seizoen in de Premier League erop zitten en voor beiden zal hun debuutjaar niet geworden zijn wat ze ervan gehoopt hadden. Manchester United liep teleurstellend Champions League-voetbal mis en Newcastle United degradeerde roemloos uit de Premier League.

/

De karakters van beide jongens kunnen niet verder uit elkaar liggen. Memphis kende een moeilijke jeugd en kreeg bij zijn clubs al snel het stempel lastig opgedrukt. Met behulp van een mental coach wisten ze hem in Eindhoven de levensstijl van een prof aan te meten, maar van binnen is hij nog altijd een jongen van de straat die dol is op uiterlijk vertoon. Gini hoor je in tegenstelling tot de meeste andere voetballers nooit over dure auto’s en mooie vrouwen. Hij vertelt liever met glimmende ogen over zijn lieve oma bij wie hij opgroeide.

Na zijn vertrek bij Feyenoord leverde hij niet alleen een transfersom van vijf miljoen euro op, maar doneerde hij ook nog eens een fors bedrag aan opleidingsinstituut Varkenoord, waar hij zijn opleiding genoot. Het schetst het dankbare karakter van de middenvelder, die inmiddels is uitgegroeid tot troetelkind van de vaderlandse voetballerij.

/

Louis van Gaal en de fans uit Manchester hadden grote verwachtingen van Memphis, maar hij toonde in zijn eerste Engelse jaar slechts bij vlagen zijn klasse en rechtvaardigde daarmee niet de duurste speler uit de Eredivisie ooit te zijn. Naar gelang het seizoen vorderde werd er steeds meer op zijn speelminuten beknibbeld en zijn totaal van zeven goals in alle competities is nog geen derde van het doelpuntentotaal waartoe hij in zijn laatste jaar bij PSV kwam. De Britse tabloids benoemden hem in de winterstop tot de op één na grootste miskoop van het jaar, achter Radamel Falcao, en smulden van ieder feestje waarop hij gesignaleerd werd en de bijzondere outfit die hij aantrok. De 22-jarige linksbuiten werd dit jaar door schade en schande wijs en heeft nog voldoende tijd zijn status als vedette te herstellen, maar of dit in het rode shirt van United zal zijn is nog maar de vraag.

In tegenstelling tot Memphis was Wijnaldum dit jaar onomstreden bij de Newcastle United. Hij kwam in alle wedstrijden in actie en maakte als middenvelder het respectabele aantal van elf goals. Ondanks die scoringsdrift was hij echter nog niet de bepalende speler die hij in Eindhoven was. Met zijn vier goals in de thuiswedstrijd tegen Norwich City maakte hij zichzelf bij de fans onsterfelijk, maar er waren ook voldoende duels waarin de Surinaamse Nederlander onzichtbaar was.

/

Doordat Newcastle vrijwel het hele seizoen in degradatienood verkeerde, werd het team vaak teruggedrongen op eigen helft en Wijnaldum is bij uitstek juist een speler die met zijn passing en dribbels uitblinkt bij balbezit. Ondanks een paar ontsnappingsmogelijkheden wist Newcastle zich dit seizoen niet te handhaven en degradeert het naar de Championship. De laatste keer dat dit gebeurde was in het seizoen 2008/09. Destijds wist de club direct weer te promoveren, maar tegenwoordig zijn de financiële consequenties van degradatie een stuk ingrijpender.

Van de laatste vijftien degradanten uit de Premier League wisten slecht vier teams zich binnen een jaar weer terug te vechten naar het hoogste niveau. Iets wat Wijnaldum zich goed zal moeten realiseren, wanneer hij zich op zijn toekomst beraadt. Het verlaten van het zinkende schip zal niet goed voelen, hoewel zijn zaakwaarnemer vast zo verstandig is geweest daarvoor een clausule in te bouwen. Het trouw blijven aan de club die hem zoveel vertrouwen schonk zal desondanks voelen als een morele verplichting.

/

Wellicht dat het dilemma versoepeld wordt door het feit dat de club uit de havenstad zelf best afstand zou willen doen van Wijnaldum. Zijn speltype is vermoedelijk niet bij uitstek geschikt voor het kick and rush van een divisie lager en los van dit tactische aspect zal men met een nieuwe begroting op komst een mooie transfersom goed kunnen gebruiken. Ook qua salaris zal het behoorlijk schelen. Wijnaldum ligt namelijk nog tot de zomer van 2020 vast voor een salaris van naar verluidt vijf miljoen euro (!) per jaar. Voor Gini zelf zou dit carrière-technisch het beste zijn. Hij wordt begin komend seizoen 26 jaar en kan zijn beste jaren beter op het hoogste niveau actief zijn; niet in de laatste plaats omdat de bondscoach vermoedelijk niet wekelijks naar de Championship kijkt.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.
Moeten Georginio Wijnaldum en Memphis Depay een andere club zoeken?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik heb de hoop bij Memphis nog niet opgegeven. Denk overigens wel dat hij zich enorm gek heeft laten maken over het fysieke aspect in de premier league. Hij lijkt z'n lichtvoetigheid kwijt te zijn geraakt en is nu meer een opgepompte beer. Misschien toch maar weer iets terug naar het Eredivisie lichaam dat hij had.. Denk dat het dan zeker ten goede komt van zijn spel.

17 mei 2016 om 15:19

Welke hoop kan je opgegeven? Die gast is nog 21, wat hadden jullie verwacht dat hij gelijk in 1 seizoen de nieuwe Ronaldo daar zou worden? Comman, dat mensen het uberhaupt in Memphis hebben opgegeven zeg al genoeg. Die jongen kan momenteel niet mee met het niveau daar maar iedereen hier weet hoeveel overuren Depay kan maken in de krachthonk en op trainingsveld, dus daaraan zal het niet liggen. Depay komt echt wel terug, alleen moet hij het mentaal in orde zien te krijgen daar want het niveau en spel tempo ligt veel hoger. En het is idd de vraag of hij bij Man Utd. moet blijven zitten of het moet gaan proberen bij een club als Stoke City etc waar hij wekelijks kan spelen. Want bij Man Utd. staat er heel veel druk op en daar kan hij simpelweg nog niet mee omgaan. Dat wil nog niet zeggen dat hij mislukt is en lekker naar China of Qatar moet gaan om te cacshen.

17 mei 2016 om 16:09

Inderdaad, het lichtvoetige is weg. Hij komt zijn tegenstanders niet meer voorbij. Was tevens ook al in het laatste seizoen bij PSV... Vraag me of af zijn mentaliteit nog wel zo goed is.

17 mei 2016 om 22:13

Ik zie het niet meer gebeuren bij Depay. Dat komt voornamelijk omdat het nooit een echt goede voetballer is geweest. Hij was in zijn laatste seizoen bij PSV bepalend maar niet vanwege een bijzonder talent. Hij was bijzonder sterk, snel een had een bovengemiddeld schot. Daar alleen red je het niet mee in het buitenland. Het deel dat bij hem ontbreekt leer je niet zomaar bij. Het pure voetbalintellect, handelingssnelheid en inzicht heeft hij niet. Zijn kans ligt in werken aan zijn goede punten. Hij moet z'n snelheid beter benutten en veel meer werken aan het kiezen van de juiste momenten. Ik betwijfel of hij daarmee een topvoetballer wordt, het kan maar het is maar weinige gegeven.

18 mei 2016 om 06:48

Depay komt er echt niet kijk naar zijn eerste bal contact naar zijn handeling hij komt gewoon veelste tekort voor het niveau van man u. Moet naar een sub top gaan en kijken of die het daar wel redt er werd veelste veel van hem verwacht maar zo goed was die bij psv ook niet was veel wedstrijden onzichtbaar.

Wat is het dilemma van Memphis dan? Hij zal zelf toch willen blijven, dus staat eerder Man U voor een dilemma om het verlies te nemen en hem door te verkopen of te gokken op een ommekeer. Voor Gini mag ik toch hopen dat hij naar een nieuwe club gaat op het eerste niveau in een topcompetitie.

Memphis Depay heeft één groot probleem, en dat is hijzelf. Voetbaltechnisch zijn we het er allemaal wel over eens dat hij als toptalent bestempeld mag worden, echter heeft hij tot op heden niet laten zien dat hij het voetbalwereldje mentaal aan kan. De vraag is dan ook, welke trainer hem met twee benen op de grond kan krijgen. Als ik, en wie ben ik, Depay advies zou moeten geven, dan zou ik adviseren om hem een jaar uit te lenen aan een club als Everton, Southampton of West Ham United. Als je daar van de 38 competitiewedstrijden minimaal 25 keer in de basis start, minimaal tien keer scoort en een keer of tien iemand in staat stelt een doelpunt te maken, dan tank je, in mijn ogen, voldoende vertrouwen om het waar te maken bij United. Dat hij het wil, dat is wel te zien aan alle extra trainingsuren die hij maakt.
Wat Wijnaldum betreft, dat is een jongen die prima bij de subtop van Engeland mee zou kunnen. Een enorm loopvermogen en diepgang, een goede techniek en ook scorend vermogen. Een club als Liverpool zou niet misstaan, zeker niet onder Jurgen Klopp en zijn tactiek. Ik ben in ieder geval benieuwd waar beiden onder contract staan eind augustus.

17 mei 2016 om 17:33

Depay bij Liverpool zou ook niet zo gek zijn, denk dat Klopp Memphis wel weer echt aan het werk kan krijgen

Het verhaal Wijnaldum ben ik het mee eens behalve het feit dat hij onomstreden was dit seizoen. Er waren meerdere wedstrijden waar hij niet startte of waar hij vroegtijdig naar de kant werd gehaald. Uiteraard wel met de reden dat het wedstrijden zijn die meer kick and rush en power voetbal vereisen ipv de techniek en passing van Wijnaldum.

Kan mij haast niet voorstellen dat een andere Premier League club of een goede club uit een andere top competitie hem niet oppikt. Blijft toch een technische middenvelder met een goede drive, 26 jaar en uiteindelijk 11 goals in zijn debuutseizoen bij een degradant. Enige obstakel kan het salaris zijn ook al lijkt Wijnaldum mij niet de speler die niet bereid is om daarvoor iets in te leveren als daar een sportieve vooruitgang tegenover staat.

Depay moet gewoon blijven. Hij heeft niet super gepresteerd, maar alleen Martial was echt beduidend beter. Hij heeft het beter gedaan dan een Schweinsteiger en enkele andere aankopen.
Iets meer aan het voetenwerk werken, en het spel afstemmen op de eindpas of echt de 16 induiken. Dat dribbeltje naar binnen en een afstandsschot gaat niet werken op dit niveau. Beetje hangend van links, Shaw eroverheen laten komen, achter en in de spits opduiken en af en toe die actie binnendoor of buitenom.

17 mei 2016 om 22:48

Hij heeft het beter gedaan dan Schweinsteiger en enkele andere aankopen? Hoe krijg je het je strot uit, hij wordt in elke buitenlandse pers een van de grootste miskopen aller tijden genoemd. Op basis waarvan heeft hij het dan beter gedaan dan Schweinsteiger en enkele anderen? Hij heeft in tot nu toe 2x een voldoende gehaald in de wedstrijden tegen met alle respect Club Brugge en Midtjylland. Daarbij heeft hij dit seizoen velen negatieve records verbroken. Zo was er nog nooit een United speler in de hele geschiedenis die 35x in een wedstrijd balverlies heeft geleden, maar Memphis is het gelukt hoor.

Gelukkig was ik een van de weinige die het aan het begin van het seizoen juist voorspelt heb dat Memphis een aanfluiting zou worden. Ook net tegen Bournemouth heb ik hem weer de nodige ballen de tweede ring in zien schieten, wat een drama is het om die man te zien spelen. Met grote afstand de slechts presterende speler dit jaar bij United.

18 mei 2016 om 06:51

Je hebt helemaal gelijk ik hem nog screenshots van mensen die 100% ervaring uitgingen dat hij het zou redden en schitteren. Maar hij heeft het gewoon niet het talent of de vaardigheden om op zo'n niveau te spelen. En mensen willen dat maar niet accepteren

Wijnaldum die uitblinkt in zijn passing? Slaat nergens op

Voor memphis is het moeilijk om zijn plek te knokken. misschien kan hij op rechtsbuiten spelen, maar links zal zeker geen makkelijk kans maken als martial nog uitstekend presteerd.

Het probleem van Memphis is dat MU zo veel geld heeft dat er wel een andere speler voor zijn positie wordt aangetrokken. Het probleem van Wijnaldum is dat hij nooit naar deze club had moeten gaan. Hij is niet uit het goede hout gesneden om een club voor degradatie te behoeden. Hij zal wel weer aangetrokken worden door een club uit het rechterrijtje van de Premier League.

Ik gun Gini een prachtige club in de Premier League, Primera Divsion of Bundesliga. Manunited, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Mancity, Tottenham, Southampton Leicestercity, Juventus,, Napoli, AS Roma, Bayern Munchen Borussia Dortmunt, Leverkusen Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Villareal, Athletic Bilbao.
Als invaller of als nummer 10 of lopende middenvelder. Ik denk echt dat hij het na dit seizoen bij Newcastle bewezen heeft dat hij het aankan,

Memphis zou ik als ik Manunited was een jaartje verhuren aan een club waar hij wekelijks speelt in een competitie waar hij ook moet verdedigen en waarbij er ook ruimte ligt achter de verdediging en waarbij ook europees speelt. Southampton zou daarin eigenlijk een ideale ploeg voor hem zijn !

Wijnaldum had nooit naar Newcastle moeten gaan. Het is en blijft een grijze club dat niets meer presteert. In feite was zijn transfer alleen op financieel gebied een stap vooruit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren