Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Nederland kon en mocht niet winnen in de WK-finale van 1978

Laatste update:
/

Argentinië geldt zeker niet als een Angstgegner voor Nederland. In de onderlinge confrontaties helt de balans danig door in het voordeel van Oranje: acht duels met vier keer winst, drie gelijke spelen en zegge en schrijve één nederlaag. Zij het een onaangename en onuitwisbare nederlaag: uitgerekend in de finale van het WK in 1978.

Welgeteld 36 jaar geleden, op een frisse zondag 25 juni in Buenos Aires, kon en mocht het Nederlands elftal niet winnen van en tegen de gastheer. Meer dan 70.000 verhitte Argentijnen eisten in het vijandig gezinde River Plate-stadion de scalp van de tegenstander. Op het ereterras keek president Jorge Videla met instemming toe hoe de beladen wedstrijd afliep: 3-1 in de verlenging, dankzij held Mario Kempes.

Op weg naar het stadion raakte de Oranje-bus opzettelijk in een wanhopige file. Daardoor arriveerde de groep laat in de arena. Dat beperkte de warming-up. De eigen, gebruikelijke muziek als ontspanning bleek al eerder gestolen. Voor de aftrap protesteerde de Argentijnse aanvoerder Daniel Passarella geniepig bij de Italiaanse scheidsrechter Sergio Gonella tegen het gipsen manchet om de gebroken hand van René van de Kerkhof. Te gevaarlijk, klaagde de libero. Ernst Happel, supervisor van Nederland, dreigde daarop niet te zullen spelen en sommeerde de elf onverwijld terug te keren naar de kleedkamer.

/

In de catacomben van het immense stadion ontstond paniek. De norse Oostenrijker dreigde het feest van de Argentijnen te verstoren. Het oponthoud tikte maar door. Druk overleg resulteerde in een compromis: Van de Kerkhof kreeg een zacht maar stevig verband om de hand gewikkeld. Passarella ging akkoord en de slaafse Gonella knikte instemmend. Maar de toon was gezet.

In 1978 hoorde Nederland amper thuis in de eindstrijd, net zo min als Argentinië. Het boterde niet tussen assistent Jan Zwartkruis en Happel. In de eerste fase liet de fervent kaartspelende Oostenrijker het team maar wat aanmodderen. Oranje ontsnapte maar net aan de uitschakeling. In het vervolg drukte Zwartkruis de urgente verjonging door. Stilaan groeide de ploeg in het toernooi. In de heksenketel van de finale leidde dat tot de verdiende gelijkmaker van invaller Dick Nanninga in de 82e minuut. Pal voor tijd trof Rob Rensenbrink, uit een vrije trap van Ruud Krol, de paal naast de versteende Ubaldo Fillol. Wat zou thuisfluiter Gonella hebben besloten, als die bal in het doel was gecaramboleerd? Buitenspel, een overtreding of wat dan ook?

/

In de verlenging bleek Nederland eerder uitgeput dan Argentinië. Het militaire regime kreeg zijn wereldbeker en Videla streelde vergenoegd de trofee. Buenos Aires vierde in een massaal carnaval op straat de twijfelachtige hegemonie van een WK, waar Brazilië als het beste team was bedrogen door zowel de FIFA als de organisator zelf. Oranje meed uit ongenoegen het banket en was blij het onderdrukte land te kunnen verlaten. In de jacht op goud kan Nederland nu wraak nemen voor die slinkse en nog immer schrijnende nederlaag in 1978. Het huidige Argentinië leunt op Lionel Messi en Angel Di María. Maar de vedette van Real Madrid moet vanwege een spierblessure verzuimen en dat ontkracht hoe dan ook het gevaar uit Zuid-Amerika.

Het team van de oubollig overkomende bondscoach Alejandro Sabella imponeerde tot nog toe in Brazilië slechts gedurende de eerste twintig minuten tegen België. Daarna hield het zich alleen maar bezig met afwachten en verdedigen van de krappe voorsprong, waarbij de Belgen veel te laat het offensief openden en te zeer de lange bal hanteerden. Begrijpelijk had Louis van Gaal meer ontzag voor de Europeanen dan voor de defensief ingestelde Zuid-Amerikanen. Het kan een statische halve finale worden in Sao Paulo. Met twee loerende opponenten, vanuit een gesloten organisatie hopend op een beslissende ingeving van Arjen Robben aan de ene kant en Messi aan de andere zijde. Waarbij eerstgenoemde steeds weer zijn topvorm demonstreert en Messi vooralsnog duidelijk minder van zijn unieke klasse heeft vertoond. Maar voor het geval de opmars naar de finale dreigt te stagneren, heeft Van Gaal vast en zeker nog wel een wonderbaarlijke wisseltruc in petto.

P.S.: Wie het ware verhaal over de vertraging van het Nederlands elftal op het WK van 1994 in de Verenigde Staten wil lezen, bestel het boek Een Wandelende Tijdbom bij bol.com of dedoodofdegladiolen.nl.

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.

Wint Nederland vanavond van Argentinië?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

hahahaha..wat triest.
loopt ie hier reclame te maken voor zn eigen boekje, de wandelende tijdbom.

Maar moet dit verder een column zijn? Hij vertelt een verhaaltje dat iedereen al kent.

Ik proef de laatste dagen een andere toon in de reacties van de spelers (en het grote deel van de rest van het volk) dan voor Costa Rica. Waar ze eerst voorzichtig en alert waren lijken ze nu een beetje te gaan zweven. Ik hoop niet dat die euforie ons fataal wordt maar ik heb er vertrouwen dat van Gaal ze met beide benen op de grond houdt.

Wat me wel stoort is dat Robben zo onwerkelijk omhoog wordt gepraat, heel leuk dat chauvinisme maar je moet ook realistisch zijn en naar de feiten kijken. Hij doet het fantastisch maar ook dit WK is hij niet beter dan Messi. Uit de statistieken blijkt dat iig zeker niet. Messi heeft het hoogste aantal expected goals en dat in een team waar hij 90 procent van de aanvallende taken op zich neemt en dus ook het positiespel leidt in het midden van het veld, niet alleen de laatste 30 meter. Als je wat dieper dan alleen het oppervlak staat Robben, ondanks dat hij geweldig is en ik denk dat hij vanavond beslissend zijn, zeker 1 niveau onder Messi.

Als de spelers zichzelf niet verheven gaan voelen gaan we winnen, maar elke vorm van zelfoverschatting zal fataal blijken. We hebben een fantastische kans om weer in de finale te komen dus hopelijk gaan we met een stabiele instelling de wedstrijd in. Wat mij betreft wordt de winnaar vananvond wereldkampioen. Ik vind de Duitse spelers geweldig maar het land gun ik geen kampioenschap

9 juli 2014 om 09:21

@tesla,
op welke site vind je stats als Exp nr of goals en assists?
Messi is inderdaad gevaarlijker als het gaat om het creeeren van kansen, dat geloof ik direct. Ik heb echter nog nergens terug kunnen vinden hoe vaak Robben de bal heeft aangeraakt tov Messi. Dat speelt eigenlijk ook nog mee.

9 juli 2014 om 09:43

"dan is er natuurlijk nog Lionel Messi. Hij scoorde tot nu toe zelf vier keer, maar creëert ook veel waardevolle kansen voor ploeggenoten. Sterker, geen speler op het WK doet dat beter dan hij: per wedstrijd creëerde hij kansen ter waarde van een half doelpunt. Een geweldige speler dus,fivethirtyeights geweldige artikel over Messi maar dat mag geen nieuws heten."

Uit een artikel van de correspondent. Ze verwijzen naar dit artikel maar dat is Messi in het algemeen. Wel interessant! http:// fivethirtyeight. com/ features/ lionel-messi-is-impossible / (even met spaties kutten of gewoon de titel googlen )

Verder is het denk ik behoorlijk aannemlijk (zo niet gewoon logisch) dat Messi meer balcontacten gezien zijn positie. Hij heeft wel andere soort balcontacten dan Robben, maar zeker ook overlappende. Het maakt de materie veel gecompliceerder als je wat dieper ingaat op de data, maar als je de ruis eruit filtert wel een veel completer beeld Simpelweg observeren zegt uiteraard wel wat, maar is beperkt door heel veel denken (inclusief persoonlijke vooroordelen en volkomen menselijk denkfalen, bias dus). Puur op basis daarvan mij kritiek op de euforie over Robben (dus niet op Robben zelf want ik vind hem, zoals al gezegd, geweldig) en hem, zeer misplaatst, naast Messi zetten. Messi is de maat en dat blijkt maar weer uit alle discussies.

Dan had Nederland in 1978 gewoon niet moeten gaan. Maar ze gingen wel, en deden mee aan een show voor de Amerikaanse junta militairen. De huilende moeders liet Nederland links liggen, maar wel klagen over een verloren voetbal finale.

9 juli 2014 om 10:02

Lastig onderwerp, maar vergis je niet toen lag de hele wereld nog niet in de huiskamer dmv internet. We wisten wel dat het niet zo democratisch was als hier in Europa, maar de echte misdaden werden pas later echt bekend.

9 juli 2014 om 11:21

De staatsgreep, het geweld was alom bekend. Er was nog geen internet maar wel rechtstreekse satelliet TV, radio, telex en kranten. Maar een westers land als Nederland ging gewoon naar politieke vrienden, ondanks grote protesten binnen onze bevolking. Sommige spelers als van Beveren, van Hanegem of Cruyff zijn niet gegaan.
Wij hebben het over een finale met tanks als dreigement. Maar we hadden nooit naar dat feestje moeten gaan.

9 juli 2014 om 13:08

Dan kan je nooit meedoen, want je weet niet wat er nu gebeurd in de favela's in Brazilië. Precies dezelfde show ten koste van straatkinderen. Het is vrij hypocriet nu te zeggen dat ze toen niet mee konden doen ivm de huilende moeders.

Weet je wat niet de functie van Nederland in zo'n corrupt land is? De politiek veranderen. Dát is de functie van de eigen overheid en mogelijk van de Fifa. Maar de Fifa gaat ten koste van de mensen daar en zelfs de landenteams die daar voetballen aangezien Nederland uit eigen hotel moet voor wat bobo's.

Er moet eerst iets veranderen in de corruptie van organisaties als het IOC en Fifa, deelneming boycotten heeft geen zin.

9 juli 2014 om 16:20

@myvision.

Daarom heeft Juliana daar geld in gepompt. Nederlands geld. En hebben we nu een keurige prinses.

Jij snapt er echt de ballen van, maar dan ook niets. Schaamteloos en geen ervaring wat westerse landen doen achter je rug voor multinationals.
Nederland is zo corrupt als wat, maar voor een hogere prijs. Lees jij niks of zo?

10 juli 2014 om 00:15

Je bent een rare Nederland heeft zo zijn fouten, maar zodra er misstanden worden geconstateerd wordt er wel wat aangedaan.

Cruijff , Van Hanegem en van Beveren gingen niet mee dat klopt , maar hun redenen waren niet het regime van Videla.

10 juli 2014 om 05:24

Mensen van het koningshuis van ons Nederland gaan ieder jaar naar een soort Rai maar dan voor de nieuwste wapens verkocht door de meest corrupte en beste wapenhandelaren ter wereld. Beatrix is zelf een keer aanwezig geweest en Prins Bernard ook.

Alleen zou het handig zijn dit op het nieuws te vermelden? Nee.

Net als de bespreking in ons land een mooie naam krijgt genaamd 'de atoomtop' en het over 'kernwapens' zou gaan maar het eigenlijk een voortijdige oorlogsbespreking was ten opzichte van Rusland.

Nederland is de grootste kontenlikker van het nieuwste nationaal-socialistische rijk na het Nazi rijk.

Het alom geliefde Amerika. Nederland is ver van braaf. Zie het als de lieveling van de leraar die iedereen een oor aan zou naaien om er nog beter op te staan.

Politiek geeft niks om hun mensen en om mensen uit andere landen. Echt helemaal niks.

Vandaar dat mensen die echte veranderingen willen doirvoeren jn de wereld altijd worden vermoord.

Als die bal van Rensenbrink erin was gegaan en onze verdediging 10 minuten lang alles weggepoeierd hadden, wat hadden ze dan gekund?

9 juli 2014 om 23:02

Als telt niet.
Wat al robben scorde in 2010 in de final tegen Spanje ....
Wat als Sneijder de bal niet zo lekker op zijn slof nam tegen Mexico .... Als telt niet.

Vind het altijd onzin, dat "we konden die wedstrijd niet winnen". Tuurlijk is het lastig met een vol stadion tegen en wellicht een scheids die een cruciale fout in je nadeel neemt. Duitsland kon de wedstrijd ook niet winnen van Brazilie want Brazilie "moest" in de finale. Tegen die overmacht zou geen enkele scheids iets kunnen doen. Schiet Rensenbrink die bal erin, of scoor je op een andere manier, win je ook "gewoon" die wedstrijd.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren