Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Muur van Real’ snoert criticasters de mond: ‘Of ik de beste ter wereld ben?’

Laatste update:

In de rubriek Opgebloeid licht Voetbalzone wekelijks een speler uit binnen- of buitenland uit wiens loopbaan na een mindere periode weer volledig tot bloei is gekomen. Met deze keer aandacht voor Thibaut Courtois (27). De doelman maakte ruim anderhalf jaar geleden de gang van Chelsea naar Real Madrid, waar hij een moeizame beginperiode doormaakte. Courtois is in de afgelopen maanden echter uitgegroeid tot een echte puntenpakker voor de Koninklijke en dat verleidde trainer Zinédine Zidane er onlangs zelfs tot om zijn pupil ‘de beste keeper van de wereld’ te noemen.

Door Robin Bruggeman

Courtois achtte zichzelf in de zomer van 2018, na vier jaar onder te lat te hebben gestaan bij Chelsea, klaar voor een nieuwe stap en wat hem betreft was Real Madrid de enige plek waar hij zijn loopbaan een vervolg kon geven. De Belgische sluitpost is al van jongs af aan fan van de Spaanse grootmacht en wilde niets liever dan in de voetsporen treden van zijn idool Iker Casillas: “Als kind had ik snel door hoe goed hij was. Mijn moeder, een fysiotherapeute, had een patiënt die twee à drie wedstrijden per jaar bijwoonde in Madrid. Hij bracht mij vlaggen en shirtjes mee van Iker. Ik volgde hem sindsdien en droomde om ook ooit onder de lat van Real te kunnen staan. Hij was een voorbeeld. Het was geweldig toen ik in 2011 tegen hem speelde. Maar ik volgde ook Edwin van der Sar, omdat hij net zoals ik groter is dan Iker”, vertelde hij eerder dit jaar aan Het Laatste Nieuws.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Spraakmakende transfer
Zijn verhuizing naar de dertienvoudig winnaar van de Champions League verliep echter niet helemaal zonder slag of stoot en om de deal vlot te trekken, besloot Courtois verstek te laten gaan op de training bij the Blues totdat zijn transfer afgerond was. De keeper kwam daardoor in de bijzondere situatie terecht dat hij met zijn overstap de fanbases van liefst drie verschillende clubs tegen zich in het harnas joeg. De supporters van Chelsea waren niet blij met de manier waarop Courtois, die destijds nog maar een seizoen vastlag op Stamford Bridge, na een officieel dienstverband van zeven jaar opstelde tegen de club en bestookten alle berichten die Courtois in die tijd op social media plaatste met emoticons van slangen en andere negatieve reacties. Naast de fans van de Londenaren was ook de achterban van Atlético Madrid niet te spreken over de keuze van de doelman. Courtois speelde tussen 2011 en 2014 op huurbasis voor los Colchoneros en vierde in die periode met een Spaanse landstitel, winst van de Copa del Rey en Europa League en een plekje in de finale van de Champions League grote successen.

Courtois won in zijn periode bij Atlético Madrid onder meer de Europa League

De supporters van de tweede club van Madrid konden het daarom maar moeilijk verkroppen dat Courtois bij de stadgenoot aan de slag ging en lieten dit onder meer blijken door zijn gedenkplaat buiten het Wanda Metropolitano te vernielen. Tot slot werd Courtois bij zijn nieuwe werkgever Real Madrid ook niet met open armen ontvangen. De keeper werd voor 35 miljoen euro van Chelsea overgenomen met het idee om Keylor Navas te vervangen. De Costa Ricaan was vanwege zijn strijdlust en zijn prestaties onder de lat in de vier jaar ervoor echter uitgegroeid tot een publiekslieveling en die status werd alleen maar vergroot door de rol die Navas speelde in de drie door Real Madrid gewonnen Champions League’s op rij. Onder de socios van de club heerste meteen al de vraag waarom Navas precies vervangen moest worden en Courtois’ prestaties lagen zodoende vanaf zijn eerste wedstrijd namens de club onder een vergrootglas.

‘Ik heb het gevoel dat iedereen het op Thibaut heeft voorzien’
Zo kon het dat Courtois in een teleurstellend verlopen seizoen vaak de kop van Jut werd bij zijn eigen supporters. Real Madrid eindigde het seizoen met een achterstand van negentien punten op kampioen Barcelona op de derde plek en ook in de Champions League kwam het avontuur al snel ten einde door toedoen van Ajax. De Amsterdammers poetsten een 1-2 nederlaag in de Johan Cruijff ArenA weg door in het Santiago Bernabéu met 1-4 te winnen en Courtois moest het vooral vanwege het doelpunt van Lasse Schöne, een vrije trap van een grote afstand uit een ogenschijnlijk onmogelijke hoek, ontgelden. “Ik heb het gevoel dat iedereen het op Thibaut heeft voorzien. De Spaanse pers, maar ook de Vlaamse. Als vader kan ik dat niet negeren”, constateerde vader Thierry Courtois niet lang na dat duel in gesprek met The Independent. “De keeper is altijd het eerste doelwit, dat hoort erbij. Of dat nou terecht is of niet, laat ik aan jullie over. Maar na de wedstrijd tegen Ajax werd hij een doelwit vanwege het vierde doelpunt, nadat hij de hele wedstrijd goed gespeeld had. Deze ene fout werd enorm opgeblazen. Er worden ook persoonlijke zaken gedeeld in de media. Ik zie welke bedoelingen deze journalisten hebben met mijn zoon. Daar heb ik het moeilijk mee, maar Thibaut staat er gelukkig boven.”

Courtois kreeg vorig seizoen veel kritiek na de nederlaag tegen Ajax

Met het vertrek van Navas naar Paris Saint-Germain afgelopen zomer leek er een einde te komen aan de twijfels rondom Courtois. De doelman uit Costa Rica wilde zelf eigenlijk opnieuw een seizoen voor zijn kansen vechten in Madrid, maar de club en Zidane beslisten anders: “Een ding is zeker: volgend seizoen zal er geen discussie zijn in het doel, daar ben ik duidelijk over”, liet de trainer optekenen. Tegen de zin van Navas zelf en een groot deel van de fans werd de keeper dus naar Parijs gestuurd, terwijl Alphonse Areola de omgekeerde weg bewandelde. Courtois begon echter ook niet geheel overtuigend aan het huidige seizoen en begin oktober was hij tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Club Brugge het doelwit van een aantal snerpende fluitconcerten. De keeper had tot dat moment al vijf van de negen schoten die hij in het miljardenbal op zich af gevuurd zag worden doorgelaten en kreeg ook in de eerste helft tegen de Belgen twee doelpunten om de oren.

Met de entree van Areola na de rust leek Courtois vervolgens ook door Zidane geslachtofferd te worden en Spaanse media brachten niet lang hierna het gerucht naar buiten dat de sluitpost een paniekaanval had gehad. Real Madrid zag zich na deze berichten genoodzaakt om te melden dat doelman al de hele dag had gekampt met maagproblemen en daarom in de rust gewisseld moest worden. Dit kon de fans echter niet tot bedaren brengen en op een poll van AS met de vraag ‘of Areola eigenlijk tegen Club al in de basis had moeten beginnen’, stemde maar liefst tachtig procent van de honderdduizend respondenten voor. Ook op social media raasde de storm nog een tijd door en Courtois werd onder meer ‘de slechtste aankoop ooit van Real Madrid’ genoemd. “Als ik je in 2015 had verteld dat 35 miljoen voor Courtois geldverspilling zou zijn, had je gezegd dat ik gek was, maar hier zijn we dan…”, voegde een ander supporter toe.

‘Je moet vertrouwen houden’
Vier maanden later is deze onvrede over de prestaties van Courtouis echter nauwelijks meer voor te stellen. Zidane is er in de afgelopen periode in geslaagd om zijn elftal te stabiliseren en zijn doelman is een van de belangrijke factoren in de opmars van de Koninklijke. Met de entree van Ferland Mendy en Federico Valverde heeft Real Madrid aan fysieke kracht gewonnen en Courtois is de zeer moeilijk te passeren ‘muur’, zoals hij inmiddels in de Spaanse pers wordt genoemd, achter de defensie. Courtois hield tot nu toe in 11 van de 21 wedstrijden die hij dit seizoen in LaLiga speelde zijn doel schoon en Real Madrid incasseerde met 16 treffers het laagste aantal doelpunten van alle clubs in de Spaanse hoogste afdeling. Jan Oblak van Atlético en Marc-André ter Stegen werden in de afgelopen jaren vaak de twee beste keepers ter wereld genoemd, maar ook zij moeten vooralsnog voorrang verlenen aan Courtois. Oblak kan met 17 tegentreffers weliswaar vergelijkbare cijfers overleggen, maar Ter Stegen moest dit seizoen al 27 keer de gang naar het net maken.

Courtois incasseerde dit seizoen minder tegentreffers dan Oblak

Courtois zag zijn inspanningen van de afgelopen tijd beloond worden toen hij onlangs de trofee voor beste speler van de maand januari in LaLiga in ontvangst mocht nemen en de 79-voudig international van België werd daarmee de eerste keeper die deze prijs won sinds Navas dat, toen nog in dienst van Levante, deed in het seizoen 2013/14. Courtois is bovendien ook nog volop in de races voor de Ricardo Zamore Trofee voor de doelman die in een seizoen de minste tegentreffers incasseert in de Spaanse hoogste afdeling en hij zou in het geval van winst van deze prijs in de voetsporen treden van zijn held Casillas. De onlangs gestopte Spanjaard was in het seizoen 2007/08 namelijk de laatste keeper van Real Madrid die met deze trofee aan de haal ging. In de jaren daarna werd de prijs uitgereikt aan Victor Valdés, Courtois zelf, die in zijn tijd bij Atlético tweemaal de minst gepasseerde keeper van LaLiga was, Claudio Bravo en Oblak. De huidige doelman van los Colchoneros kreeg deze onderscheiding zelfs in de afgelopen vier seizoenen en kan aankomende zomer samen met Antoni Ramallets en Valdés gedeeld recordhouder worden.

Naast zijn reddingen maakt Courtois aan de bal ook een zekerdere indruk en de sluitpost liet onlangs via de officiële kanalen weten niet alleen op voetballend gebied een ontwikkeling te hebben doorgemaakt: “Ik ben als persoon enorm gegroeid. Het afgelopen seizoen was niet makkelijk en als je niet met deze druk om weet te gaan, kun je niet op dit niveau spelen. Dit maakt me trots, ik ben mentaal sterk gebleven en gegroeid. Het belangrijkste is om niet het vertrouwen in jezelf te verliezen. Als dat gebeurt, kun je het wel vergeten. Je moet dat vertrouwen houden.” Tegenover Het Laatste Nieuws voegt hij toe dat het jaar vooralsnog bijzonder voorspoedig verloopt voor de doelman: “Het gaat zeer goed in 2020. We pakken veel zeges en houden vaak de nul. Of ik de beste keeper ter wereld ben? Het is niet makkelijk om dat over jezelf te zeggen. Er zijn veel goede doelmannen. Ik moet elke dag werken om te verbeteren. Ik ben mentaal altijd sterk geweest. Ik weet waar ik vandaan kom. Kritiek moet worden beheerst. Ik werk nu niet anders dan vijf maanden geleden. De sleutel is om het vertrouwen in jezelf te behouden. Als je dat niet doet, vergeet het dan maar. Je moet zeker van je zelf zijn. Want uiteindelijk kan iedereen een fout maken. Belangrijk is dan om niet op die slechte dag te blijven focussen. Je moet denken aan morgen en ervan uitgaan dat áls je werkt, het goed uit zal pakken. Een positieve geest trekt goede zaken aan.”

Vind jij dat Thibaut Courtois bij de drie beste keepers van dit moment hoort?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Deze gast met zijn lange neus vind ik echt zo overschat, dat is niet normaal meer. Hij hoort niet eens bij de top 5. Die Zidane ziet spoken. Heeft een leuke redding hier en daar maar laat ook veel lopen. Een Ter Stegen is 3 klassen beter.

21 februari 2020 om 02:06

Ondertussen heeft ie dus wel de beste stats van La Liga... De beste weet ik niet maar dat deze man enorm is gegroeid mag duidelijk zijn.

21 februari 2020 om 10:41

16 doelpunten tegen. Minste tegengoals van de La Liga eindelijk zijn we verdedigend stabieler. Voorheen was dit een groot probleem maar ik denk ook mede door Mendy dat dit verbeterd is.

21 februari 2020 om 07:02

Altijd grappig dat mensen een doelman die in het verleden al bewezen heeft een topdoelman te zijn (tijd bij Atletico en begin Chelsea) overschat noemen. Zijn eerste jaar bij Real was inderdaad matig, maar dit seizoen is hij echt top (begin van het seizoen ook twijfelend gestart). Hij heeft Real al echt ettelijke matchen recht gehouden en zit terug in topvorm (die hij bij de Belgische nationale ploeg altijd etaleerde). Dit seizoen gewoon een top 5 doelman naar mijn idee, en misschien wel de beste van La Liga.

21 februari 2020 om 09:01

Heeft zich inderdaad ook m.i. al lang bewezen van wereldklasse te zijn. Niks overschat!

21 februari 2020 om 10:38

Precies. Hij is dit seizoen enorm belangrijk voor Real. Heeft ons zovaak gered in de laatste minuten.

21 februari 2020 om 08:58

Grappig dat je als je 3 klassen beter bent 2x meer tegendoelpunten te voordeuren krijgt.

21 februari 2020 om 09:01

Noem die 5 keepers eens op die jij beter vindt.

21 februari 2020 om 10:32

Alisson, Neuer, De Gea, Ter Stegen en Oblak

21 februari 2020 om 10:36

De Gea en Neuer zeker niet.

21 februari 2020 om 10:37

Dan heb je De Gea dit seizoen (en ook vorig seizoen) nog niet heel veel zien spelen. Is nog altijd een topdoelman natuurlijk, maar niet meer het niveau dat hij de voorgaande seizoenen etaleerde.

21 februari 2020 om 10:38

Courtois doet statistisch beter dan Oblak en ter Stegen. Neuer en De Gea vind ik sws niet beter dan Courtois. Alisson is misschien beter

21 februari 2020 om 10:40

Neuer keept dit seizoen weer als vanouds.

21 februari 2020 om 10:43

Courtois daarintegen ook, pakt echt punten voor Real. En nog minste tegendoelpunten van de La Liga.

21 februari 2020 om 10:47

Een beetje zoals Courtois vorig seizoen en begin dit seizoen? Ook De Gea begint weer in vorm te komen.

21 februari 2020 om 11:53

Courtois speelt dit seizoen weer goed, maar heeft daarvoor een aantal mindere seizoenen gekend. Bij Atletico en zijn beginperiode bij Chelsea was hij echt heel goed. Waarschijnlijk behoorde hij toen ook tot de 5 beste keepers van dat moment. Nu vind ik hem daar niet toe behoren (ja, als je naar de laatste 3 maanden kijkt misschien). Maar over het gehele seizoen bekeken vind ik hem nog niet geweldig. Ja hij heeft het geluk dat hij met Varane en Ramos waarschijnlijk het beste verdedigingsduo ter wereld voor zicht heeft, waardoor hij goede stats haalt, maar dat vind ik een vertekend beeld geven. Kijk eens naar het aantal cruciale reddingen en punten redden voor de ploeg, dan schat ik keepers als Neuer, Alisson en Oblak hoger in (al zullen zijn stats op cruciale reddingen waarschijnlijk hoog liggen, want bij Real kun je met 1 of 2 goede reddingen in een wedstrijd al punten pakken). Ik denk zelfs dat als je Onana ipv Courtois is het doel zet bij Real, dat het zeker niet minder zal worden.

21 februari 2020 om 11:57

Ramos, Varane is niet meer zo stabiel laatste jaren. Ze laten nog best wel vaak een steekje vallen vooral Ramos verdedigend. De reden dat Real minste tegen doelpunten heeft gekregen komt merendeels door Courtois en Mendy die echt goed kan verdedigen. Dus hij heeft niet echt bepaald geluk want die punten pakt die echt zelf. Want hij maakt echt belangrijke reddingen.

21 februari 2020 om 10:43

Artikel wel gelezen? En ben je wel mee de laatste maanden? Want hij staat weer wereldtop te keepen. Hoe kan je overschat zijn als je op je 18e al 1e keeper was bij Atletico? Hoort gewoon bij de beste keepers op dit moment.

21 februari 2020 om 10:46

Courtois komt enorm arrogant over. Dat kan een reden zijn waarom mensen dit vinden.

21 februari 2020 om 11:26

Arrogant zijn is iets anders dan overschat zijn. Daar kan ik ook in komen, maar overschat allerminst. Debuut in de hoofdmacht gemaakt in 2008/2009(!) bij Genk en moet nog 28 worden in mei. Dus al die tijd heeft hij ons voor de gek gehouden? die Shinigami wil trollen maar moet daarvoor wel nog wat boterhammetjes eten haha.

21 februari 2020 om 12:43

Ik zal me meer focussen op veldspelers. Dat je ter stegen beter vind kan ik wel inkomen, maar 3 klasses beter is wel heeeeeel erg overdreven.

21 februari 2020 om 14:27

Waarom is hij overschat? Wat heeft zijn neus ermee te maken? Volgens mij pakt hij met regelmaat punten voor Real. Ter Stegen 3 klassen beter maar wel veel meer tegen doelpunten? Iets zegt mij dat je een Culer bent.

21 februari 2020 om 16:51

Oblak is imo de beste op dit moment, maar met keepers is het lastig.
Net als de Messi/Ronaldo discussie altijd.
Blijft deels toch voorkeur die voor ieder anders is.

Mooi om te zien hoe ook deze man een stukje nederiger is geworden sinds hij bij Real speelt Lijken sommige spelers toch echt nodig te hebben, en volgens mij is er geen club ter wereld waar je sneller 'nederig wordt' dan bij de koninklijke. Zowel goedschiks als kwaadschiks.

22 februari 2020 om 09:26

Als er een club ter wereld is die niet bepaald nederig is dan is het "de koninklijke" wel. Courtois daarbij vind zichzelf (dit seizoen met recht) fantastisch, blijkt uit alle interviews. Bijzonder dat je dat nederig noemt

22 februari 2020 om 12:15

Dat is wat ik bedoel though, het is lastig je als speler groot voor te doen als je bij een instituut als Real binnenkomt. Verder komt hij in dit stuk best nederig over vind ik, ondanks dat het altijd een enorme praatjesmaker is geweest. Lijkt me een goede ontwikkeling.

Courtois is zeker wel top 3 keepers op dit moment. Hoevaak hij Real red is niet normaal dit seizoen. Zijn eerste seizoen was inderdaad matig. Maar zijn statistieken dit seizoen gewoon top Real is ook de minst gepasseerde ploeg. Niet voor niks. Een keeper hoort niet alleen goed te zijn maar ook punten te pakken voor je en dat doet die nu ook.

21 februari 2020 om 10:33

Top 5 eens, top 3 niet. Alisson, Ter Stegen en Oblak zijn nog altijd van een hoger niveau. Wie zou jij uit de top 3 halen dan voor Courtiois?

21 februari 2020 om 10:35

Dat is inderdaad een mooie top 3. Maar ik heb het wel over dit moment dan vind ik bijv. Courtois niet slechter dan deze 3.

21 februari 2020 om 10:41

Ik vind dat Oblak, Allison, Courtois, Ter Stegen en Neuer op dit moment gewoon allemaal even goed zijn. Moeilijk om daar een onderverdeling te maken die op meer gestoeld is dan een onderbuikgevoel of clubvoorkeur.

21 februari 2020 om 10:43

Exactly zijn allemaal gewoon goeie keepers. Mindere periodes bestaan nou eenmaal. In iedergeval zijn ze allemaal topkeepers.

Qua keepers vind ik het altijd lastig in te schatten wie er het beste is. Het hangt ook veel af wat je voor je hebt staan, maar ook hoe vaak er op doel geschoten wordt. Zo krijgt Allison Becker absurd weinig tegendoelpunten, maar dat komt ook omdat Liverpool maar heel weinig schoten op doel toelaat. De Gea heeft misschien veel meer tegendoelpunten, maar moet ook veel vaker handelend optreden. De top 10 die ik in mijn hoofd heb is (in willekeurige volgorde): Oblak, De Gea, Neuer, Courtois, Ter Stegen, Becker, Handanovic, Leno, Loris en die Braziliaan van Man City.

21 februari 2020 om 10:40

Leno? Zal dan eerder Yann Sommer of Andre Onana in het rijtje voegen. Ook die Pool van Juve vind ik vrij goed.

21 februari 2020 om 10:44

Szczęsny is inderdaad een zeer onderschatte doelman (buiten Italië). Echt gewoon al een tijdje 1 van de beste doelmannen in Italië en een sterkhouder van Juventus. Je leest vaak dat Juve een nieuwe doelman nodig heeft, maar dat is absoluut niet nodig. Aan het middenveld is veel meer werk.

21 februari 2020 om 10:45

Szczęsny is inderdaad een goeie keeper. Sommer vind ik ook echt underrated

21 februari 2020 om 10:46

Ik twijfelde tussen Sczezny en Leno. Ik vind Leno meer potentie hebben maar Sczezny dit seizoen wat beter keepen. Gelukkig zijn we op dit forum hier allen tezaam om van mening te verschillen. Sommer doet het momenteel ook erg goed, dus die zou momenteel misschien ook wel top 10 waardig zijn. Onana vind ik goed, maar die ga ik pas bij de top 10 zien als hij zich in een grotere competitie bewijst, met veel meer druk.

21 februari 2020 om 12:52

Vind die Leno ook een erg goede keeper hoor. De wedstrijden die ik dit seizoen van Arsenal heb gezien heeft hij er elke wedstrijd wel een paar ballen op mooie wijzen uit het doel gehouden. En volgensmij is hij ook pas een jaar of 25. Sommer heb ik dit seizoen niet zien keepen dus daar zou ik niet over kunnen oordelen. Vind het erg lastig om een lijstje met een top 3/5/10 te maken voor keepers, maar ben toch onverwachts blij verrast dit seizoen met het spel van Courtois!

22 februari 2020 om 20:03

Onana? Op basis van? Of toevallig omdat hij in nederland speelt?

Doet het dit seizoen ongekend goed. De verdediging van Real slaapt nog met regelmaat maar gelukkig hebben ze Courtois erachter staan die veel punten binnen haalt voor Real. Met zijn leeftijd kan hij gelukkig nog jaren mee, Real heeft daar voorlopig geen kopzorgen aan.

Momenteel de beste, zonder enige twijfel. Algemeen gezien hoort hij bij de top 3. Elke speler, dus ook de keepers, hebben top en mindere periodes. Ze hangen ook af van hun ploeg, niet enkel de verdediging.. en een dosis geluk, gecombineerd met zelfvertrouwen.
Arrogant vind ik hem niet, hij is gewoon bij de beste, dat bewijst hij al van jongs af aan. Maar er zijn van die spelers die altijd op de juiste moment bij een bepaalde ploeg zitten, hij is er ook zo een. Of dwing je dat geluk juist af?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren