Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Mourinho krijgt voorwaardelijke gevangenisstraf en forse boete voor fraude

Laatste update:

José Mourinho is akkoord gegaan met een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete wegens belastingfraude, zo weet El Mundo dinsdag te melden. De Portugese oefenmeester verduisterde zijn inkomsten uit zijn portretrechten tijdens zijn tijd als trainer van Real Madrid en wordt daar nu alsnog voor gestraft.

De Portugees verduisterde totaal 3,3 miljoen euro (1,6 miljoen in 2011 en 1,7 miljoen in 2012) voor de Spaanse belastingdienst, door het geld weg te sluizen via offshorebedrijven in Ierland, de Britse Maagdeneilanden en Nieuw-Zeeland. Indien Mourinho zich in de toekomst schuldig maakt aan een soortgelijk vergrijp, moet hij een jaar de gevangenis in. Daarnaast moet hij een forse boete aan de Spaanse ficus betalen.

De boete bedraagt zestig procent van het gefraudeerde bedrag, waardoor Mourinho een slordige 1,9 miljoen euro moet betalen. Dit komt bovenop het bedrag van 3,3 miljoen euro, waardoor hij totaal 5,2 miljoen moest terugbetalen. Volgens El Mundo heeft de manager van Manchester United eerder al 4,4 miljoen terugbetaald aan de Spaanse fiscus, waardoor zijn schuld op dit moment nog een kleine 800.000 euro bedraagt. In mei werd Mourinho al schuldig bevonden, waardoor nu dus deze straf is opgelegd.

Mourinho is niet de eerste in de voetbalwereld die in de clinch ligt met de Spaanse belastingdienst. Onder meer Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Alexis Sánchez, Marcelo en Fábio Coentrão kregen eerder een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete wegens belastingfraude. Indien de opgelegde gevangenisstraf in Spanje voor dit vergrijp lager is dan twee jaar, wordt deze omgezet in een voorwaardelijke straf.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mourinho laat dit overduidelijk uitbesteden aan derde. Dit soort belastingontduiking zit ingewikkeld in elkaar. De vraag is of Mourinho op de hoogte was van het feit dat dit strafbaar is.

4 september 2018 om 12:54

Uiteindelijk is hij zelf verantwoordelijk voor zijn eigen geld. Kan me niet voorstellen dat hij hiermee nooit akkoord is gegaan. Vraag me verder af of er naast Messi, Ronaldo en Mourinho niet veel meer zijn die dit gedaan hebben. Die hele competitie zal dit soort dingen toch proberen lijkt mij?

4 september 2018 om 12:59

Verweet hij Conte niet van hetzelfde? En nu is het opeens no big deal.

4 september 2018 om 18:59

Nee dat was matchfixing. Wat niet wil zeggen dat het 1 minder erg is.

4 september 2018 om 13:05

Lekker makkelijk zou dat zijn zeg als het zo werkte. Altijd schuilen achter een derde. Mourinho is gewoon keihard verantwoordelijk, en hij begrijpt heus wel dat geld wegsluizen naar de Bahamas niet soeps is. Waarschijnlijk wist hij alleen niet dat het strafbaar is, maar schimmig zeker wel.

4 september 2018 om 14:43

Natuurlijk besteedt hij dat uit. Net als vele anderen.

Dat uitbesteden kan je op verschillende manieren doen. Je kan er meerdere serieuze gesprekken over hebben, waarin je bespreekt wat de opties zijn, wat de risico's zijn, wat de opbrengsten zijn. Dan weet je dus ook dat je aan het sjoemelen bent.

Of je besteedt het uit zonder dat soort gesprekken te voeren. Dan loop je blind het risico dat dit soort constructies gezocht worden. Want dat levert het meeste geld op voor de opdrachtgever en voor zijn financiële mannetje.

In beide gevallen ben je er zelf verantwoordelijk voor.

Toch lekker. De belasting dienst oplichten voor een X bedrag. En daarna slechts 60% van X bedrag hoeven betalen. Toch 40% bespaard. Voorwaardelijk strafje er boven op. Die je dus niet hoeft uit te zitten. En bam, je bent 1.320.000 euro meer waard.

4 september 2018 om 12:57

Ik neem aan dat de boete bovenop de belasting zelf komt ..

4 september 2018 om 12:57

Ik denk dat de boete bovenop het bedrag dat hij verduisterd heeft komt, anders zou het wel heel absurd zijn. Zoals ik het begrijp, moet hij dus 3,3 miljoen euro aan belastingen betalen, met daarboven een boete van 60% van dat bedrag.

4 september 2018 om 12:59

Ik heb mij niet in deze zaak verdiept, maar het lijkt me dat hij die 60% als boete moet betalen. Dus naast het bedrag dat hij heeft 'verduisterd'.

4 september 2018 om 12:59

Dat dachten blijkbaar meerdere mensen...

4 september 2018 om 13:00

40% bespaard? Hele rare rekensom ben je hier aan t maken haha

4 september 2018 om 13:39

Het staat gewoon dom in de tekst uitgelegd

4 september 2018 om 13:48

True maar daar kunnen mensen zelf nog wel nadenken toch? Alsof iemand die veel geld verdiend nog belasting zal betalen in Spanje dan?

4 september 2018 om 13:09

Tekst is nu aangepast. Voor het geval mensen straks gaan zeggen dat het gewoon in de tekst staat.

4 september 2018 om 13:19

Haha zonder lullig te doen dit kan je inderdaad zelf ook wel bedenken. Waarom zou iemand anders in Spanje dan nog belasting gaan betalen haha..

4 september 2018 om 13:42

Dat had ik inderdaad kunnen doen Timba69. Sterker nog, dat heb ik ook gedaan. Maar zoals je hier boven ziet in mijn berichtje is de tekst aangepast. Het stond hiervoor namelijk iets anders in de tekst.

4 september 2018 om 13:47

@Kilum hoe kwam jij dan tot de conclusie dat die 40% bespaarde? Of zei je het als grapje omdat de tekst niet duidelijk was?

4 september 2018 om 13:53

@peet34 Het stond anders in de tekst. Er stond alleen dat hij 60% van dat bedrag had moeten betalen. Dat hij al een deel had betaald. En dat hij nu nog maar 700.000 hoefde te betalen. Er stond niets over boven op. Of die bedragen als 5 miljoen + die er nu staan.

4 september 2018 om 14:01

Er stond eerst volgens mij alleen dat die een boete van 60% moest betalen. Maak ik zelf alsnog uit op dat het bovenop het eerdere bedrag zou zijn, omdat er anders 0 logica achter zou zitten en er heel veel commotie omtrent zou zijn. Maarja blijkbaar had je de eerdere tekst anders geïnterpreteerd dan ik kan gebeuren. ✌😜

4 september 2018 om 13:23

Ik neem aan dat over het "verduisterde geld" geen belasting is betaald. Dus hij had een percentage af moeten staan van dat bedrag. Nu krijgt hij een boete die hoger uitvalt dan het belastingpercentage.

4 september 2018 om 13:29

3.4 miljoen is wat Mou moest afdragen en 1.8 miljoen boete. Dus besparen?

4 september 2018 om 13:29

Misschien wat beter lezen
Hij moet het bedrag terug betalen plus de boete

4 september 2018 om 13:38

Haha nu zet jezelf beetje voor schut met je beter lezen, zoals Kilum zelf al aangaf stond het eerst niet in de tekst. Misschien zelf wat beter lezen😂 echter is het verder natuurlijk niet zo moeilijk om te bedenken dat het bovenop het bedrag komt dat die al moest betalen

4 september 2018 om 13:59

Ik weet niet of jij verder leest dan jou neus lang is. Maar dat is een boete wat op het totaalbedrag erbij komt

4 september 2018 om 14:11

En "special" is hij ook zeker wel, alleen niet meer in positieve zin.

VZ kan zo langzamerhand een fotoserie maken van het ideale elftal met belasting ontduikers. Mourinho als coach, en Uli Hoenes als president van dat clubje.

4 september 2018 om 13:20

Het zou wel een waanzinnig elftal zijn. En wellicht de enige manier om Messi en Ronaldo in hetzelfde team te krijgen!

4 september 2018 om 14:46

Jorge Mendes als zaakwaarnemer

Dat smoesje ''hij doet zijn eigen financiën niet'':

Ja want iemand die je financiën doet gaat geheel op eigen initiatief op jouw naam en voor jouw profijt geld verduisteren. Zo'n persoon doet het omdat hij je zo lief vindt. Niet omdat je het zelf hebt bedacht met die persoon en hem daarvoor toestemming hebt gegeven. Iemand die je financiën doet gaat natuurlijk zonder enige profijt voor zichzelf allemaal zwarte handelingen voor je uitvoeren. Mourinho wist er natuurlijk niets van.... hetzelfde geldt voor jongens als Ronaldo en Messi.

Ik geloof er niets van. Natuurlijk wisten zij er wel allemaal van. Dit is allemaal plausible deniability. Net als wereldleiders doen alsof je neus bloedt.

Is de belastingaangifte in Spanje zo lastig of hebben er bepaalde periodes een aantal belasting adviseurs geprobeerd een Maas in de wet te vinden? Dit is niet de eerste en(gokje vast niet de laatste) die dit overkomt.

4 september 2018 om 12:59

Van wat ik begrijp beide. Er wordt een constructie toegepast die in andere landen geaccepteerd wordt. Maar in Spanje dus niet. Een rechter heeft de Spaanse belastingdienst hierin gelijk gevgeven, en nu wordt iedereen die deze contructie gebruikte veroordeeld.

Het woord verduisteren zou niet gebruikt moeten worden. Ik heb iig de indruk dat deze inkomsten wel opgegeven zijn. Landen als Nieuw Zeeland en Ierland wijzen daar ook op, want daar ben je niet bepaald anoniem. Britse Maagdeneilanden tot een poosje geleden wel, maar inmiddels ook al wat jaren niet meer geloof ik.
De Spaanse belastingdienst is het alleen niet eens met de gedachte dat deze inkomsten daar (lager) belast mogen worden. En de rechter is het daarmee eens. Dus zelfs fraude is misschien een wat zwaar woord.

4 september 2018 om 13:14

Inderdaad, al deze veroordelingen zijn ook ivm. portretrechten, waar blijkbaar veel onduidelijkheid rond heerst hoe en waar je deze moet/kan aangeven. De personen die veroordeeld zijn, hebben deze portretrechten blijkbaar allemaal uitbesteed aan een derde (een bedrijf in het buitenland), wellicht omdat ze ervan uitgingen dat het geen Spaanse inkomsten betrof en dat ze deze niet hoefden aan te geven in Spanje (uiteraard met het bijkomend voordeel dat ze daar minder belastingen op moeten betalen in bv. Ierland of de Maagdeneilanden).

Er staat vast wel iets in zijn contract dat als hij zich niet gedraagt volgens een bepaalde code zijn contract kan worden beëindigd. Misschien kan United no toch goedkoop van hem af!

Heb je zo'n vet salaris al jaren en dan nog de boel oplichten

Je ziet dit bij zo ontzettend veel rijke mensen.
Ze hebben al belachelijk veel maar het is zo lang ze leven niet genoeg.

4 september 2018 om 13:49

Iedereen die een kans zou hebben om minder belasting te zou dat graag willen. De gewone burger is vooral afhankelijk van een inkomstenbron en hebben geen resources. Anders hadden de meesten wel minder belasting betaald.

Snap niet zo goed dat dit allemaal maar normaal is, het is een wettelijk strafbaar iets als iemand van ons dit zou doen met 5 euro kan je al gaan brommen, ieder mens is gelijk mits je goed tegen een bal kan aantrappen.

4 september 2018 om 13:46

gast....lees je nou nooit eens verder dan je neus lang is? In Spanje hoeft niemand dan te brommen. De gevangenissen zitten overvol. De meeste straffen in Spanje zijn bij een eerste veroordeling onder de 2 jaar. En onder de 2 jaar hoef je bij een eerste veroordeling niet uit te zitten, maar t is wel een forse waarschuwing, want bij een 2e x komt het er bovenop.

Als je daar iemand vermoord of verkracht, moet je ook echt wel gewoon de bak in.
Dus voor voetballers wordt hier geen uitzondering gemaakt en daar komt nog eens bij... Mourinho kan niet tegen een bal aantrappen. Als voetballer was hij waardeloos.

Volgens mij mogen er ook een paar financiele adviseurs en boekhouders de bak in in Spanje voor het voorlichten en uitvoeren van illegale praktijken. Je kan mij namelijk niet wijsmaken dat al die namen die al gestraft zijn zelf zo "slim" zijn geweest deze constructies op te zetten. Ze zijn gewoon geadviseerd dat het allemaal kon en dat het hen geld zou schelen. Maar ze zijn nu zelf wel het haasje.

Hahah Boefje!

Gewoon een over the hill trainer. Spelde een interessante variatie van anti-voetbal vroeger, maar nu dat is achterhaald heb je helemaal niets aan deze man-baby.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren