Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Mokerslag grote liefde lijkt miljoenenproject Axel Witsel wreed te verstoren

Laatste update:

De aanhoudende coronacrisis lijkt sommige clubs dubbel zo hard te treffen. Standard Luik dreigt zelfs zijn proflicentie in te moeten leveren, samen met zes andere Belgische clubs die ook op een dun koord balanceren. De mededeling van de KBVB zal waarschijnlijk extra hard aankomen bij Axel Witsel. De middenvelder van Borussia Dortmund speelt al enige jaren niet meer voor les Rouches, maar Standard Luik zit desondanks voor altijd in zijn hart. Witsel had zich zelfs voorgenomen om in financieel opzicht mee te helpen aan de uitbouw van het Maurice Dufrasnestadion, maar door de financiële malheur in Luik lijkt het voorlopig bij dromen te blijven.

Door Rian Rosendaal

De licentiecommissie kwam woensdag met een vernietigend oordeel over de financiële handel en wandel van Standard Luik. Men kon geen bewijs van betaling overleggen wat betreft de tekenbonussen van acht spelers in februari, zonder daarbij naam en toenaam te noemen. De Gazet van Antwerpen schoof een bedrag van ruim een miljoen euro naar voren. De verschillende bonussen waren wel degelijk uitbetaald, maar het benodigde papierwerk was klaarblijkelijk niet tijdig overhandigd. De Standard Luik-leiding benadrukte dat het slechts om ‘enkele uren’ ging, maar de licentiecommissie had daar geen boodschap aan. In het slechtste geval speelt de tienvoudig kampioen van België met ingang van volgend seizoen op het vierde profniveau, mocht de gang naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) niet het gewenste resultaat opleveren. Tot 10 mei, wanneer een definitieve uitspraak naar buiten wordt gebracht, leeft de grote liefde van Witsel dus tussen hoop en vrees.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Ambitieuze bouwplannen in Luik
Voornoemde Witsel komt bij het tweede kritiekpunt van de Belgische licentiecommissie in beeld. Het stadiondossier van de in 1898 opgerichte volksclub deed de wenkbrauwen fronsen. Er waren begin dit jaar grootse plannen om het Stade de Sclessin, zoals de thuishaven van Standard Luik in de volksmond wordt genoemd, grondig te renoveren. Met die ambitie in het achterhoofd werd door voorzitter Bruno Venanzi de vennootschap ‘Immobilière Standard de Liège’ in het leven geroepen. Het tweekoppige bestuur van het project, met naast Venanzi ook Witsel als voorname investeerder, wist in een kort tijdsbestek al anderhalf miljoen euro op tafel te krijgen. In de komende maanden zouden de inspanningen van het tweetal een nog hoger bedrag moeten opleveren. De miljoenen zouden op korte termijn worden geïnvesteerd in de bouw van nieuwe tribunes in het onderkomen van Standard Luik, dat plaats biedt aan ruim 27.000 bezoekers. Venanzi en Witsel legden de focus echter niet alleen op het voetbalgedeelte, want in de bouwplannen werd ook gedacht aan kantoorpanden, winkels, woongelegenheid en het eindpunt van de tramlijn in de nabijheid van de in 1909 geopende voetbaltempel. Met de plannen zou Standard Luik, voor het laatst kampioen in 2009, gegarandeerd meer inkomsten genereren, zo werd geschetst in de toekomstplannen.

Axel Witsel in actie tegen AZ tijdens het Champions League-duel in 2009

Enkele maanden later echter werden Venanzi en Witsel teruggefloten door de licentiecommissie. De liquide middelen van ‘Immobilière Standard de Liège’ kwamen niet door de keuring heen, tot grote verbazing van de beleidsbepalers in Luik, die al waren uitgegaan van een huurdeal met de vennootschap voor de grond rondom het stadion. Een krachtig statement volgde nog diezelfde woensdag via de officiële kanalen. "Het verkoopscompromis van het stadion, getekend op 31 maart, werd door de licentiecommissie geïnterpreteerd als een simpel ‘project’, terwijl het meegedeelde document de handtekeningen van kopers en verkopers bevatte en dit onherroepelijk werd vastgelegd voor alle partijen", zo werd enkele uren na de boodschap van de Belgische voetbalbond naar buiten gebracht door de Luikse bestuurders. "De club komt volledig in opstand tegen deze slechte interpretatie. Het gaat wel degelijk over een verkoopscompromis van het stadion in de vereiste vorm. Onze club betwist dan ook hevig deze oneerlijke beslissing en zal zijn belangen gaan verdedigen voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS)."

Standard Luik voor altijd in het hart
Witsel, die in Dortmund een miljoenensalaris opstrijkt, zal de mokerslag in zijn geboortestad niet direct in zijn portemonnee voelen. Desondanks zal het clubhart van de 31-jarige middenvelder waarschijnlijk veel pijn doen. Hij verrichtte vorig jaar augustus nog de aftrap van de thuiswedstrijd van Standard Luik tegen KV Kortrijk en is zeer begaan met het lot van de club die hem liet debuteren in het betaald voetbal. Zijn uitspraak na afloop van het oefenduel tussen Dortmund en zijn oude liefde in januari van dit jaar in het Spaanse Marbella is wat dat betreft alleszeggend. "Standard is mijn thuis, de club van mijn hart. Het was leuk om iedereen terug te zien", zo liet Witsel drie maanden geleden opteken door Het Laatste Nieuws. Een hernieuwde samenwerking tussen club en speler is niet bij voorbaat uitgesloten, desnoods in de rol van trainer. "Speler-trainer worden bij Standard? Dat lijkt me zeer moeilijk. Een terugkeer is mogelijk, misschien als trainer. Dat zou me wel wat lijken", tekende La Capitale in de voorbereiding op dit seizoen op uit de mond van Witsel. "Ik ga de komende vier jaar mijn nodige diploma’s halen. Misschien dat ik binnen vijf à zes jaar anders denk, maar dan heb ik toch alle nodige papieren op zak." De aanvallend ingestelde middenvelder, die tussen 2006 en 2011 het shirt van Standard Luik droeg en in die periode twee landstitels en de Croky Cup veroverde, lijkt gezien de contractduur nog minstens twee seizoenen voor BVB uit te komen.

Axel Witsel in een vliegtuig van LindSky Aviation

Mocht de trainersloopbaan van Witsel niet van de grond komen, dan is er altijd nog een alternatief op zakelijk gebied. De jeugdexponent van Standard Luik, die aan zijn seizoen bij het Chinese Tianjin Tianhai FC maar liefst achttien miljoen euro overhield aan salaris, is namelijk al enige jaren actief als investeerder. Witsel groeide op in de straten van Luik en is door de jaren heen vergroeid geraakt met de stad met bijna 200.000 inwoners. In de zomer van 2018, kort nadat hij met België de halve finale had bereikt van het WK in Rusland, kwam naar buiten dat Witsel voornemens was om te investeren in de Luikse binnenstad, om zo het imago van de regelmatig als grauw omschreven plaats wat op te vijzelen. Witsel had zijn oog laten vallen op een horecazaak waar voornamelijk studenten kwamen. De international van de Rode Duivels had overigens alleen interesse in het vastgoed-verhaal, de uitbating zouden andere mensen voor hun rekening nemen. Witsel begon in China, waar hij een exorbitant salaris ontving, aan zijn loopbaan als vastgoedinvesteerder. Met de vennootschap Home2be werden mogelijke investeringen in en rondom Luik verkend. De middenvelder zocht samen met zakenpartner Michaël Markowicz met name naar geschikte woonruimte voor spelers van Standard Luik. Enkele jaren daarvoor stak Witsel al drie miljoen euro in het vastgoedvennootschap Tawss, een project waarbij ook zijn vader Thierry betrokken was.

Dromen over eigen vliegtuig
Witsel beleefde naast China nóg een avontuur ver van huis, want tussen 2012 en 2017 heette zijn werkgever Zenit Sint-Petersburg. Tijdens de Russische periode kreeg de bescheiden middenvelder het idee om te investeren in de luchtvaart, als voorschot op de jaren na de actieve loopbaan. Op de luchthaven van Antwerpen werd Witsel door luchtvaartdienstenbedrijf LindSky Aviation officieel gepresenteerd als investeerder. Bij de plichtplegingen sprak hij de hoop uit ooit een eigen vliegtuig te kunnen besturen. "Mijn sportcarrière komt vandaag uiteraard nog op de eerste plaats, maar ik wil ook bewust met mijn geld omgaan en op tijd starten met de financiële planning van mijn leven na het voetbal." Witsel benadrukte echter ook dat de samenwerking met LindSky niet puur en alleen om geld draaide, ook al werd in de Belgische media een bedrag van 750.000 euro vermeld. België verdiende het om iets terug te krijgen van hem, zo luidde het oordeel. "Ik ben daarbij ook trots dat ik dankzij mijn betrokkenheid bij LindSky kan meehelpen om banen te creëren in België. Beschouw het als mijn manier om iets terug te geven aan het land dat mij de mogelijkheid heeft geboden om topvoetballer te worden."

Het meeste recente project van Witsel lijkt vertraging op te lopen, nu de proflicentie van Standard Luik op het spel staat en er tevens grote onzekerheid is over het Europa League-ticket voor volgend seizoen. De routinier uit Luik richt zich ondertussen op andere investeringen en de eventuele hervatting in de Bundesliga. Het bestuur van Luik heeft uiteraard andere prioriteiten. Op 31 december vorig jaar gingen bij de licentiecommissie al de nodige alarmbellen rinkelen, toen een negatief nettoresultaat van ruim veertien miljoen euro werd overlegd door de club. Les Rouches vinden dat er onnodig paniek is gezaaid, omdat er ook een hoop geld is binnengehaald met de verkoop van spelers. Zo ging bijvoorbeeld Razvan Marin voor 12,5 miljoen euro naar Ajax. Aan de andere kant gingen de loonkosten van de A-selectie in de jaargang 2018/19 richting de dertig miljoen euro. Alleen Anderlecht was in de Pro League nog meer kwijt aan spelerssalarissen. Vanwege de coronacrisis is ook door Standard Luik een tijdelijke salarisverlaging ingevoerd, met de Standard de Liège Foundation als bestemming van de ingehouden bedragen. De volksclub, sinds 1921 onafgebroken actief op het hoogste niveau, weet echter pas over een kleine maand of het definitief uit de gevarenzone is op financieel gebied.

Zie jij Standard Luik volgend seizoen in de Pro League spelen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het meest trieste van heel de zaak is dan nog dat de huidige malaise al aan de gang was voor de Coronacrisis. De afwijzing van de licentie heeft dus geen enkel verband met de Coronacrisis. De kans dat Standard daadwerkelijk naar 3de amateur vliegt is echter heel klein (ik zou bijna onbestaande durven zeggen), zeker omdat het BAS altijd veel milder is dan de licentiecommissie zelf. Het toont echter wel aan dat Standard een veel realistischer beleid moet voeren. Ze begroten er blijkbaar op dat ze eens in de zoveel tijd CL voetbal zouden spelen, wat volkomen idioot is (zou hetzelfde zijn als een AZ of fc Utrecht dat zou doen). Het is een club met heel veel potentieel, de enige concurrent in Wallonië is Anderlecht, en een enorm trouwe aanhang. Het is te hopen dat ze ook terug wat meer aandacht besteden aan de eigen jeugd, want daar stroomt de laatste tijd ook steeds minder uit door (alleen Bodart en in mindere mate Raskin).

12 april 2020 om 14:26

Anderlecht is een Brusselse club, geen Waalse...

12 april 2020 om 15:15

Natuurlijk is dat zo, maar je gaat toch niet ontkennen dat er veel Walen supporter zijn van Anderlecht? In Wallonië is er naast Anderlecht voor Standard echt geen concurrentie hoor (uitgezonderd regio Charleroi misschien).

13 april 2020 om 10:10

@lierse1997, hoe komt het dat er ook genoeg Limburgers voor Standard zijn? Zelf vind ik het ietwat onbegrijpelijk gezien de historie en de taalbarriere.

13 april 2020 om 11:36

Ik heb er natuurlijk geen uitgebreid onderzoek over gedaan, maar het lijkt me vooral door het gemeenschappelijke mijnverleden van Limburg en Luik te komen. Die regio’s van België waren toch lange tijd zowat de belangrijkste van België als het op mijnen/staalindustrie aankwam.

13 april 2020 om 14:09

Nu minder, maar er hebben altijd veel Limburgers gespeeld bij Standard. Om er enkelen te noemen: Jos Daerden, Leon Dolmans, Nico Dewalque, Eric Gerets, Theo Poel, Tony Rombouts, Guy Vandersmissen. Het kan een gedeeltelijke verklaring zijn voor de Limburgse aanhang voor de "rouches". Ook van belang is, zeker voor de Zuid-Limburgers, de nabijheid van Luik. Ook FC Luik had/heeft Limburgse fans, ook weer door de nabijheid van het toenmalige Roccourtstadion, niet ver van de grens tussen Limburg en Luik.

13 april 2020 om 18:57

Volgens mij is het simpel. 1) de afstand tot Luik is niet erg groot en als voornaamste reden 2) Limburg telt weinig clubs, en zeker weinig grote. In Limburg heb je dus niet zo veel 'opties' om te steunen. Je hebt Stvv maar dat is een beetje een grijze muis. En uiteraard Racing Genk maar dat is toch een jonge club die nog maar iets meer dan 30 bestaat volgens mij (ik geloof dat ze enkele jaren voor mijn geboorte werd opgericht). Genk heeft daarom natuurlijk nog niet het statuut van de grote 3, of de fanschare, wat vermoedelijk ook mee speelt voor sommigen. Tevens zit het stadion zelfs in succesvolle tijden zelden echt vol en ademt die club niet dezelfde passie als een Standard, Mechelen, Club, Antwerp. Genk daarentegen zit meer richting de andere kant van het continuum, ik kan het moeilijk uitleggen maar Genk is een beetje dat brave jongentje in de klas dat in zowat gans Belgie sympathie opwekt en charmeert (ook omdat ze offensief en met jeugd voetballen) maar niet echt veel fans aantrekt en mensen passioneert. Kortom, als je wat ouder bent of Genk je om de 1 of andere reden niets zei, had je weinig opties. En dan lijkt het me niet onlogisch dat er velen Standard supporteren. De afstand, het gebrek aan lokale teams, de beste sfeer in Belgie, de rauwe passie die Standard kenmerkt zijn toch allemaal belangrijke factoren hierin denk ik. Mocht ik Limburger ipv West-Vlaming zijn, was ik wellicht ook eerder Standard fan geweest, want Genk zegt me minder. Die paar extra kilometers neem ik dan voor lief.

Je kan toch gewoon toegeven dat je ergens in investeerd voor het geld of kan dat tegenwoordig ook al niet meer. Iets teruggeven aan belgie, dan kan je die 750000 beter in een goed doel stoppen die belgie echt helpen waar nodig is ipv een vliegtuigmaatschappij, als dat echt de reden van investering is.

12 april 2020 om 17:32

Het feit dat je wilt dat die het toegeeft geeft al aan hoeveel mensen bezig zijn met de portemonnee van iemand anders. We kunnen niet meer dan naar ons zelf kijken en probeer zelf dan eens de eeste stap te zetten met je gelul over goede doelen. Als je dat verder onderzoekt zie je ook vaak dat die directeuren van goede doelen enorme bedragen in eigen zak stoppen.

Zo'n deadline op een paar uur missen kan toch ook niet, wat een amateurisme. Je hebt hartstikke lang de tijd om dit soort documenten in te dienen, lijkt wel een student met een schrijfopdracht.

13 april 2020 om 10:15

Het is gewoon typisch Waals. Bij mediteraanse landen zie je dit soort dingen ook wel.

Als ik Witsel in combinatie met Standard hoor, kan ik altijd alleen maar terugdenken aan die vreselijke tackle tegen Anderlecht. Het mag misschien niet lijdend zijn maar sindsdien kan ik niet meer normaal naar deze jongen kijken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren