Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Mislintat negeerde scouting van Ajax volledig en keurde miljoenendeals goed’

Laatste update:

Verbazing bij Het Parool over het onlangs door accountants- en adviesbureau KPMG gepubliceerde rapport over mogelijke belangenverstrengeling van Sven Mislintat bij inkomende transfers bij Ajax. Volgens de Amsterdamse krant worden de bevindingen over de desastreuze transferzomer, waarin de inmiddels vertrokken Mislintat 110 miljoen euro spendeerde aan nieuwe spelers, bewust onder het tapijt geschoven door Ajax.

"Borna Sosa kreeg van de scoutingafdeling van Ajax geen enkele positieve beoordeling (een A’tje), wel een paar B’tjes en C’tjes. Toch kwam de linksback voor 8 miljoen euro naar Amsterdam", is het Parool verbaasd over de komst van de Kroatische linksback, die ook als centrale verdediger uit de voeten kan.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Gastón Ávila hoefde eveneens niet op een A'tje te rekenen in het beoordelingssysteem, dat tot D gaat bij Ajax. "Maar hij werd voor ruim 14 miljoen euro binnengehaald. Voor Jakov Medic (2 miljoen) en Benjamin Tahirovic (8 miljoen) geldt hetzelfde verhaal", worden twee andere zomeraanwinsten in de terugblik betrokken.

Het Parool trekt daarop een harde en voor Ajax pijnlijke conclusie. "Niet alleen de scouts, maar ook de trainer en de voetbalcommissaris werden bij het transferbeleid goeddeels genegeerd." Desondanks wordt Mislintat daar in het KPMG-rapport niet keihard voor afgerekend. "'De RvC constateert dat in meerdere gevallen de afstemming met de scouting, de hoofdtrainer en de voetbalcommissaris slechts beperkt heeft plaatsgevonden'", zo viel te lezen in het rapport.

Een andere bevinding over de veelbesproken transferzomer wekt ook de nodige verbazing. "Soms accepteerde Mislintat gewoon de vraagprijs, zonder namens Ajax in onderhandeling te treden, zo staat er. Concreet: Mislintat zei gewoon 'ja' tegen het openingsbod van 14,5 miljoen dat Marc Overmars namens FC Antwerp over Ávila appte." Overmars noemde het destijds 'de snelste deal ooit'.

Ajax blijft stil


Ajax wil vanwege vertrouwelijkheid en privacygevoeligheid geen uitgebreide reactie geven op het rapport van KPMG. Dat roept volgens Het Parool veel vragen op. "Pier Eringa, RvC-voorzitter tijdens de beruchte transferzomer, is niet geraadpleegd", vraagt de krant zich af waarom dat zo is.

"Maar ook de scoutingsafdeling ging niet op de koffie bij KPMG. Logisch, aldus een betrokkene. "Mislintat raadpleegde ons niet, waarom zou KPMG dan wel met ons moeten praten?”', schetst een insider bij Ajax een veelzeggend beeld over de manier van werken van de Duitser, die in september vorig jaar vertrok uit Amsterdam.

Rest de vraag of er meer had mogen worden verwacht van het onderzoek dat werd uitgevoerd door KPMG. "De RvC gaf de opdracht, maar was zelf onderwerp van onderzoek. Bovendien heeft KPMG niet de opsporingsbevoegdheid om de vraagstelling – was er sprake van belangenverstrengeling bij Mislintat? – afdoende te beantwoorden."

Het Parool vraagt zich tot slot af waarom Michael van Praag overal verschijnt om de schorsing van algemeen directeur Alex Kroes toe te lichten, terwijl de bevindingen van KPMG worden 'weggemoffeld'. "Kroes stelde Mislintats solitaire handelwijze al vast terwijl die plaatsvond; veel sneller dan de bestuurders die door het KPMG-rapport worden ontzien."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat verwacht je dan ook, Mislintat was een scout geen zakenman. Dezelfde fout die Ajax nu maakt met De Lang. De man heeft slecht werk geleverd en iedereen stond er bij en keek er naar.

Is dat overigens dezelfde Ajax scouting die niet onderling met elkaar praten zelfs niet in een gezamenlijke ruimte?

14 april 2024 om 13:00

Het zijn inderdaad allebei scouts, maar De Lang heeft tot nu toe alleen de transfer van Henderson op zijn conto staan en Mislintat heeft een aantal spelers gehaald (en dus ook gescout) waarvan Stevie Wonder zelfs nog zou zien dat ze geen aanwinst zijn voor Ajax. Dus de keuze voor De Lang als fout bestempelen, omdat het allebei scouts zijn, vind ik een beetje makkelijk. Daarnaast heeft Mislintat ook aangetoond dat scouts prima zakenmensen kunnen zijn, aangezien hij Daramy en Bassey met winst heeft verkocht. Dus als De Lang datzelfde kan in combinatie met goed scoutwerk, hoeft het helemaal geen verkeerde keuze te zijn.

14 april 2024 om 13:10

Kelvin Lang is de reden waarom Ajax Forbs heeft gekocht. Alleen durft hij die transfer niet te claimen maar iedereen weet inmiddels dat hij daar een grote rol in heeft gespeeld.

14 april 2024 om 13:13

Dat is echt de grootst mogelijke onzin. Mislintat heeft alleen navraag gedaan bij De Lang en hij heeft alleen aangegeven dat hij talentvol was, maar Mislintat is degene geweest die de transfer heeft doorgedrukt. Niet zomaar wat roepen als je het niet weet

14 april 2024 om 13:14

De Lang was maar een jeugdscout, vervolgens hoofdscouting wat al uitdaging genoeg is en nu mag hij de transfers gaan doen, en dat allemaal binnen 8 maanden. Deze aanstelling is nog minder logisch dan die van Mislintat.

14 april 2024 om 13:20

Het is niet zo alsof ze een kind zonder zwembandjes in het diepe flikkeren en wachten tot hij vanzelf een keer boven komt drijven he. Hij gaat met Beuker, Van Gaal, Blind en hopelijk een AD een front vormen. Hoe dat uitpakt, moet nog blijken, maar vind dat eerlijk gezegd een geruststellender idee dan een kind dat je onbeperkt laat shoppen met de creditcard van z’n vader

14 april 2024 om 13:37

Van Gaal heeft anders ook niet echt een goed rapport als het gaat om nieuwe spelers aantrekken. Bij Barca nam hij de halve selectie van Ajax mee. En bij United was het ook niet echt sterk. En waarom je het vertrouwen uitspreekt bij Blind is me ook een raadsel. Kan me geen enkele actie herinneren van hem waar Ajax beter van is geworden.

14 april 2024 om 14:10

Ik spreek niet m’n vertrouwen uit in Blind als persoon, maar eerder in het collectief. Zeg ook niet dat ik het per se zie slagen, maar wel dat ik het een fijner idee vind dat er naar samenwerking wordt gestreefd dan dat een persoon real life Monopoly kan spelen

14 april 2024 om 15:33

De Lang heeft niet meegewerkt aan de transfer van Forbs.

14 april 2024 om 13:05

Je kan ze niet vergelijken. Duitse TD's handelen sowieso totaal anders dan Nederlandse TD's. In Duitsland handeld een TD vaak gewoon alleen, is hier niet zo.

Deze man heeft toch heel bijzondere dingen gedaan. Hoe hebben controlerende instanties binnen ajax dit kunnen laten gebeuren?

Er zal toch wel ergens iemand met verstand van zaken en voetbal zitten?

14 april 2024 om 13:45

Het probleem is dat er teveel mensen zitten die vinden dat ze het snappen. Die debiel Hendriks die Simon Tahamata de deur heeft gewezen en notabene die meester oplichter bij Ajax heeft geïntroduceerd. De RvC is vooral bezig met zichzelf indekken. Alex Kroes leek me nou de juiste man met de juiste visie maar is niet op zn mondje gevallen en ondervind daar nu de consequenties van.

14 april 2024 om 15:36

Daarom stapt vandaag ook een deel van de rvc eindelijk op. Die hadden dit moeten controleren maar hebben het laten gebeuren. Voormalig rvc voorzitter Pier Eringa was al eerder weg, die gaf na zijn opstappen een interview in het Nrc waaruit bleek dat hij totaaaaal niet snapte waar hij mee bezig was geweest, echt verschrikkelijk. Ik ben blij dat nu de voltallige rvc uit het Mislintat tijdperk weg is, want daar zat inderdaad weinig voetbalverstand in. Heel erg hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Dit is al eens gemeld door de media. Waarom het parool er nu weer over begint vind ik gek. We weten nu al dat hij alles op eigen houtje heeft gedaan. En hij is daarom ook terecht ontslagen. Hoop dat er niet constant over Minsilat gesproken wordt. Laat hem lekker bij Dortmund aan de slag gaan. Zien vanzelf wel hoe goed of slecht dat zal gaan.

Het meest frappante vond ik journalisten van de Telegraaf. Dat ze hem opzoeken bij zijn huis om hem hiermee lastig te vallen. De obsessie van de Nederlandse media is gek te noemen. Want Minsilat is niet de enige die debet heeft aan de huidige malaise van Ajax.

14 april 2024 om 13:04

Zeker niet de enige daar heb je 100% gelijk in, maar hij is toch wel degene die een partij middelmatige spelers heeft gekocht voor veel te hoge prijzen zonder ook maar enig draagvlak van trainer en scouting apparaat.
Dat is echt kwalijk en heeft Ajax in deze situatie gebracht.
Dat er allerlei mensen hem hadden moeten stoppen is zeker waar, maar helaas hebben die geen verstand van voetbal waardoor ze op zijn expertise zijn afgegaan.

14 april 2024 om 13:25

Ajax heeft hem toch zelf aangesteld. Zo gaan veel Duitse managers aan het werk. Er is een hiërarchie daar dien je aan te houden volgens Duits model. Daar zijn wij Nederlanders niet van gediend. Hierin had het bestuurd toch beter naar moeten kijken alvorens zij hem hadden aangenomen.

En Minsilat heeft zeker een verkeerde selectie samengesteld. Maar ook een aantal prima versterkingen gehaald: Ramaj, Mannsverk en Akpom. Dat Sutalo zo mislukt had niemand kunnen voorspellen. Dus dat zit helaas niet mee. Maar hij had nooit 2 wingbacks moeten halen voor de back posities. En hij vergat om een rechtsbuiten te halen. Het aanstellen van Steijn is een grote fout geweest.

Al met al natuurlijk terecht om hem te ontslaan. Maar je had hier nooit aan moeten beginnen. Want dit is eigen problemen creëren.

RvC was toen nog slechter dan dat hij nu is. Hierin had het bestuur ook beter moeten weten en meer in moeten grijpen. Daar ben je namelijk bestuurder voor om te waken voor grote fouten zoals ze nu toch geweest zijn.

14 april 2024 om 13:38

Het minste wat hij had kunnen doen is niet zo maar direct de vraagprijs betalen. Doe dan minimaal 1 tegenbod. Alleen daarmee had hij al miljoenen besparen.

RvC eruit, Kroes snel weer aanstellen en nieuwe start maken. Spelersgroep afslanken, verlies pakken en weer gaan bouwen.

14 april 2024 om 13:06

Kroes kun je echt niet meer aanstellen na zijn handelen in voorkennis in de aandelen, het interview over Mislintat en de wijze waarop hij bij AZ is vertrokken. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat hij aandelen van Ajax had toen hij als Directeur in dienst was bij Go Ahead en AZ? Je zou je als club compleet belachelijk maken om nu zo'n man aan te stellen. In geen ander bedrijf of organisatie zou zo'n iemand opnieuw aangesteld worden.

14 april 2024 om 13:22

Hij en wat zijn de aandelen van Ajax duurder geworden. Niet, juist minder. Aandelen van Ajax zijn fan aandelen en Alex Kroes is fan van Ajax. Het is niet slim dat hij ze gekocht heeft maar dat hij er nu echt wat op verdiend is niet echt aan de orde. Ajax aandelen kan je niet vergelijken met aandelen van bijv Shell.

14 april 2024 om 13:41

Lucagio, het gaat niet zo zeer of de aandelen meer of minder waard zijn geworden, maar om belangenverstrengeling. Wanneer je bij een club werkt en je koopt aandelen van een andere club in dezelfde competitie dan wordt dat als dubieus gezien en daar valt wat van te zeggen.

14 april 2024 om 13:49

@Lucagio Het is precies zoals droppie het hier ook zegt. De waarde is onrelevant. Je kan als Directeur van een voetbalclub geen aandelen hebben van een andere club. Dan is er sprake van belangenverstrengeling

Hoe is dit eigenlijk bij het Parool terechtgekomen? Wat ik begrepen heb is dat het rapport alleen door de RvC en een selecte groep is ingezien. Ik heb er best moeite mee als dit alleen maar gedeeltelijke informatie is dat door "bronnen" wordt uitgelekt, omdat met name de context, invalshoek van een onderzoek en de scope ontzettend belangrijk zijn om te begrijpen wat precies hiervan allemaal de bedoeling is.

14 april 2024 om 13:09

Hier wilde ik ook al over beginnen, was het niet juist zo dat Mislintat de scouting buiten de plannen liet omdat die alles naar de media lekken? Precies zoals hier dus weer gebeurd is voor dit artikel van het Parool, als er ergens een grote schoonmaak moet plaatsvinden binnen Ajax is het wel binnen die kliek.

14 april 2024 om 15:38

Het jammere is dat De Lang was aangesteld als hoofd scouting juist ook om die afdeling te verbeteren lijkt me. Maar nu wordt hij al doorgeschoven na het Kroes debacle. Misschien lekken de scouts, dat weten we niet. Inhoudelijk leek hun beoordeling van Avila Sosa Forbs etc prima te zijn. Daar gaat het om.

Sven: "he RvC, ik heb een leuk spelertje op het oog!"
RvC: "vertel is wat over deze speler."
Sven: "alleen nog maar ervaring in de jeugd, maar geloof me, dit wordt de nieuwe Messi!"
RvC: "een nieuwe Messi kunnen we altijd gebruiken! Hoeveel vraagt zijn club voor hem?"
Sven: "17 miljoen inclusief bonussen, maar ik kan het wel omlaag krijgen naar 16,5."
RvC: "en wat vonden onze scouts ervan?"
Sven: "maar ik ben toch jullie scout? Ze noemden me in Duitsland niet voor niets Diamant-auge!"
RvC: "ok goed punt. Waar moeten we tekenen?"

Dit is ongeveer hoe het gegaan zal zijn gok ik zo.

RVC OUT ZO SNEL MOGELIJK! Laat je horen vandaag in het stadion. Tot hier en niet verder!

14 april 2024 om 13:23

Je krijgt gedeeltelijk je zin: Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen treden terug als leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax.

Het is al tijden bekend en toch lees ik het iedere keer weer met verbijstering. Een wildvreemde buitenlander kreeg uit het niets de sleutel van de geldkluis van een traditionele topclub. En geen enkele controlerend orgaan binnen de club vond dat vreemd. Het gaat er bij mij echt niet in.

14 april 2024 om 13:45

Mooi hè!
Moet je nagaan hoe overmars in een deuk heeft gelegen mbt de deal van avilla haha

Zolang er geen sprake van belangenverstrengeling of corruptie was, is er geen reden te reageren. Indien er sprake was van fout of incompetent handelen, dan had de club hem moeten ontslaan... wat gebeurd is zodra duidelijk werd dat zijn werk ver onder de maat was en zijn communicatie naar anderen nihil.

14 april 2024 om 13:25

Maar belangenverstrengeling kan nog steeds als er nu spelers verkocht wordt waar hij bij betrokken was. Stel hij krijgt dan als nog een X-bedrag via dat bedrijf van hem binnen dan zit er als nog een luchtje aan

Snap deze niet helemaal. Het hele kpmg onderzoek ging toch of hij had gefraudeerd met de transfers ? Het hele Parool artikel gaat over dat hij op alle fronten heefg gefaald als TD. Maar dat wisten we toch allang ?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren