Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Louis van Gaal keert als adviseur terug bij Ajax

Laatste update:

Louis van Gaal gaat de Raad van Commissarissen (RvC) van Ajax adviseren over voetbaltechnische zaken, zo maakt de club bekend via de officiële kanalen.

Op deze wijze wordt de vacante positie van voormalig RvC-lid Jan van Halst ingevuld, die onlangs besloot niet terug te keren in de RvC zodra zijn termijn als tijdelijke directeur algemene zaken bij Ajax afloopt.

Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) op vrijdag 17 november aanstaande wordt besloten over de voordracht van Michael van Praag en Leo van Wijk. Indien benoemd wordt Van Praag tevens voorzitter van de RvC. De RvC van Ajax bestaat op dit moment uit Cees van Oevelen, Georgette Schlick en Annette Mosman.

"Ik wil Ajax graag helpen. Mijn leven speelt zich voor een groot deel af in Portugal en dat laat zich goed combineren met deze rol als externe adviseur”, laat Van Gaal zelf weten in een eerste reactie.

“Ik stel graag mijn voetbalkennis in dienst van de RvC, zeker als straks Leo van Wijk en Michael van Praag benoemd zijn. De sportieve weg omhoog moet worden ingezet en daar kunnen en moeten we allemaal een bijdrage aan leveren."

Voormalig profvoetballer Van Gaal was hoofdtrainer bij Ajax, FC Barcelona (twee periodes), AZ, Bayern München en Manchester United en drie periodes bondscoach van het Nederlands elftal. Daarnaast is hij onder meer als technisch directeur aan Ajax verbonden geweest.

Van Gaal (Amsterdam, 8 augustus 1951) staat bekend als een van de meest succesvolle clubtrainers aller tijden, met meer dan twintig nationale en internationale prijzen. Met Ajax won hij onder andere de UEFA Champions League in 1995.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Fantastisch nieuws! Een absolute vakman met kennis van zaken. Geen nobodys meer.

3 oktober 2023 om 20:55

Ik hoop dat hij zo snel als mogelijk adviseert alle eng nekken die er nu nog zitten weg te sturen. Inclusief Mevr. Lenderink. Zij wordt vaak buiten schot gehouden. Maar haar handtekening staat onder alles wat met geld te maken heeft, dus ook de transfers.

3 oktober 2023 om 21:00

Zij kijkt natuurlijk alleen naar het financiële plaatje. Niet naar de kwaliteit. Als het financieel verantwoord is houdt ze het hoogstwaarschijnlijk niet tegen, het maakt haar niet uit of je van die 20 miljoen kramer of messi haalt

3 oktober 2023 om 21:00

Dat zij transfers financieel verantwoord vindt, zegt niks over de kwaliteit van een speler. Ze kijkt alleen of het binnen budget past en gaat niet over het technisch beleid verder.

3 oktober 2023 om 21:02

Dus zou het beter zijn als daar iemand met voetbal verstand zit. Die bijvoorbeeld de transfers Akpom èn Mikautatze afkeurt omdat het beide spitsen zijn, om maar iets te noemen. Er lopen vast oud voetballers die goed zijn met het financiële. Er was ook niemand in andere functies die dit heeft tegen gehouden afgelopen seizoen, en als Susan haar krabbel dan niet had gezet omdat het financieel onverantwoord is (zoals bij andere transfers wel gebeurd) had juist zij transfers kunnen voorkomen. Ik heb ook gelezen/gehoord dat Mislintat het salaris huis drastisch naar beneden moest brengen. De financiële adviseur van PSV zag dat anders en ging juist nu, waar er 2 CL plaatsen te verdienen zijn investeren in top aankopen. En zie de stand in de Eredivisie. Iedereen moet pleite, ook Susan Lenderink.

3 oktober 2023 om 21:04

Maar daar heb je dus de TD en de RvC voor normaliter. De TD bepaalt de prijs-kwaliteit verhouding, de technische man in de RvC controleert die. Waarom zou de financieel directeur ook voetbalkennis moeten hebben? Twee totaal verschillende disciplines.

3 oktober 2023 om 21:05

Mevr Lenderink maakt alleen financiële keuzes geen voetbal technisch gerelateerde. Is ook bestuurslid geen RVC lid.En financieel staat Ajax er nog steeds heel gezond voor dankzij haar. Tendentieuze opmerking om te zeggen dat ze alles wat financieel is maar goedkeurt. .

3 oktober 2023 om 21:08

Daar heb je dus andere mensen voor Niels. En vooral die mensen hebben hun werk niet goed uitgevoerd

3 oktober 2023 om 21:08

Nielsfleuren, dat heet een technisch directeur. Op haar functie moet je juist iemand hebben met sterke financiële kennis.

3 oktober 2023 om 21:10

Real Amsterdam voor de zoveelste keer, zij is net zo schuldig en heeft bij iedere transfer haar handtekening gezet.

3 oktober 2023 om 21:12

Sorry hoor, maar om te zeggen dat Lenderink vaak buiten schot wordt gehouden is gewoon onzin. Ze was, in ieder geval voor de komst van Hendriks, veruit de meest bekritieerde bij Ajax van de RvC en leden van het bestuur.

3 oktober 2023 om 21:14

Haar handtekening staat onder alles wat met geld te maken heeft. Dus ook de inkomende en uitgaande transfers. Als je TD er een zooitje van maakt is Susan een van de weinige die het kan stoppen wanneer de RVC niet ingrijpt. Als ze haar handtekening niet zet gaat het niet door. Er zijn andere transfers wel afgekeurd omdat het Financieel onverantwoord was. Waarom is 2 spitsen halen +Brobbey dan niet financieel onverantwoord?! Als er iemand met voetbalverstand had gezeten, en dat hoeft dan geen halve scout te zijn, dan had je dit toch aan zien komen. De twee nieuwelingen beginnen zelfs al te zeuren over weinig speeltijd en favoriete positie..

3 oktober 2023 om 21:16

@Sulejmanii Hierboven wordt door verschillende mensen aangegeven waarom Lenderink niet op de transfers afgerekend zou hoeven worden. Welk argument dat het tegendeel ondersteunt kan jij aandragen? Want: ‘…zij is net zo schuldig en heeft bij iedere transfer haar handtekening gezet.’ is - zonder gedegen onderbouwing - een inhoudloze opmerking.@nielsfleuren Zij hoeft dus niet voetbalinhoudelijk naar de transfers te kijken, daar gaat ze niet over. Anders krijgt ze waarschijnlijk de kritiek dat ze zich met voetbal bezig houdt, terwijl ze als financieel directeur alleen naar de getallen hoeft te kijken….On: goede zaak dat Van Gaal erbij komt. Zijn er in ieder geval drie mensen met verstand van zaken aan boort straks.

3 oktober 2023 om 21:18

Nielsfleuren dit is een beetje alsof een schilder aan de loodgieter gaat vertellen waar de leidingen moeten liggen. Een financieel directeur kijk alleen naar of een uitgave binnen het budget. Wat de uitgave is zal die gene een worst zijn, daar is de TD voor. Die functies worden in ieder normaal bedrijf gescheiden. Als een financieel directeur zich actief gaat bemoeien met welke speler er word gekocht ga je niet verder komen dan nu. De Algemeen directeur heeft de controlerende functie over de technisch directeur en daar kijkt iemand vanuit de rvc bij mee, bij Ajax was dat afgelopen zomer in beide gevallen Jan van Halst.

3 oktober 2023 om 21:36

Het zou wat zijn dat de financieel directeur zich met transfers gaat bemoeien…

3 oktober 2023 om 21:39

Strandbal dat is heel simpel, zij is eindverantwoordelijk voor de financiën. Als jij je jouw ogen daar voor wilt sluiten moet jezelf weten beste man. Zij had eerder moeten en kunnen ingrijpen, dat het niet meteen is kan ik begrijpen. Maar na de 6e of 7e transfer geen polshoogte nemen?

3 oktober 2023 om 21:41

Bochherief haha grote vriend me, weer zeg je rare dingen. 😁 Het leven gaat door hoor, toen was ik flink pissig ja. Maar dat stadion is allang gepasseerd, ik neem haar nu kwalijk dat ze niet heeft ingegrepen en op haar strepen is gaan staan.

3 oktober 2023 om 21:43

Sulejmanii, jij hebt denk ik niet heel veel kaas gegeten van hoe zo’n directie werkt. Geeft niet, maar ben dan ook niet zo stellig.

Financieel directeur gaat niet over de kwaliteit van een transfer, die kijkt alleen of de transfer financieel mogelijk is. Je moet er ook niet aan denken dat een CFO zich met dit soort zaken bezig houdt.

3 oktober 2023 om 22:03

Het is zo simpel mannen: er zijn dit seizoen transfers afgekeurd door haar. Omdat ze financieel onverantwoord zijn. Akpom(€12mil, spits) en Mikautatze(€12?’mil,spits) halen is toch ook hartstikke onverantwoord. Als daar iemand met voetbal verstand zit gaat er toch een lampje branden, van hey we hebben Brobbey ook nog, we gaan geen 25 miljoen aan spitsen uitgeven, dat bedrag kunnen we beter aan een rechtsbuiten besteden, en zet je die krabbel niet! Natuurlijk de RVC had Mislintat kunnen stoppen.. maar omdat de RVC dat niet doet , kan Susan Lenderink ook niet ingrijpen??? In mijn optiek is de financieel directeur juist de laatste redding voor dit soort onkunde. Als daar dan iemand zit met nul verstand van voetbal(terwijl er zeker ook oud voetballers geschikt zijn voor deze positie) dan gaat het natuurlijk niet werken.

3 oktober 2023 om 22:15

Het is zo simpel Niels: Akpom en Mikautatze zijn sportief onverantwoord, maar waren financieel te billijken. Haar vakgebied, en daar is ze gewoon heel bekwaam in, is het financiële.

3 oktober 2023 om 22:18

Maar je kan toch niet van Lenderink verwachten dat zij het technische beleid gaat beoordelen. Zij zit daar om de financiele kant te waarborgen. Sterker vanuit haar rol zou ze zelfs niet eens iets moeten vinden over de kwaliteiten van een speler en alleen moeten kijken of hij qua salaris en transfersom binnen het beleid en de mogelijkheden past.

Vragen om iemand met een voetbal achtergrond voor die positie is compleet onzinnig.
Hoeveel voetballers, die het liefst ook nog eens een handvol interlands hebben gespeeld, misschien niet eens voor Nederland, maar voor om het even welk land denk je dat er zijn met een financiele of accounting achtergrond?

Ik denk dat we over de hele wereld ongeveer tot 0 gaan komen.

Het is niet even een weekend cursus die je kan volgen om CFO te worden bij een beursgenoteerde onderneming.

3 oktober 2023 om 22:22

Nee Niels, zo werkt het niet. In principe bepaalt de TD wat er gehaald wordt. Dit gaat uiteindelijk in overleg met diverse personen binnen Ajax (RvC). Als iedereen eens is , dan gaat de TD naar CFO om akkoord voor de transfer te halen op financieel gebied, puur financieel.

Grappige in dit verhaal, een Steijn (die nu achteraf klaagt) had wel een negatief advies kunnen neerleggen bij Lenderink, en dan had ze intern kritische vragen kunnen stellen.

3 oktober 2023 om 22:23

Niels, je probeert andermans fouten op het bordje van Lenderink te schuiven. Het is niet haar schuld dat er verkeerde keuzes worden gemaakt. Zij keurt alleen het financiële plaatjes goed (of af).

Ik snap dat je graag gezien had dat iemand die transfers had tegengehouden, maar dat kun je Lenderink niet aanrekenen.

3 oktober 2023 om 22:37

Helemaal eens London Calling. Daarnaast zou het behoorlijk veel macht in de handen van één persoon zijn als hij/zij naast technische, ook financiële invloed heeft. Lijkt me stukken beter om die posten gescheiden te houden.

3 oktober 2023 om 22:48

KingB jij dan niet van min reactie, ik heb het niet over kwaliteit van spelers gehad. Maar puur over financiën waar zij eindverantwoordelijk voor is, dat is mijn hele punt. Ik zeg niet dat zij technisch directeur is en spelers uitzoekt en koopt, maar wel aan de bel had mogen trekken na de zoveelste transfer.

3 oktober 2023 om 23:02

Na de zoveelste miljoenen transfer, voor de zelfde positie moet ze gewoon ingrijpen. Er moet toch iemand ingrijpen ??? En als dat niet gebeurt is zij de laatste horde die genomen moet worden. 3 spitsen, met een totale waarde van ongeveer 50miljoen. Maar geen rechtsbuitens moet zij toch ook snappen. En als laatste horde voor het zetten van háár handtekeningen kan ze dat toch aangeven ? En NIET tekeken. Ook Susan Lenderink moet vertrekken !

3 oktober 2023 om 23:03

Ja dat hoop ik ook. Lenderink is zeker ook verantwoordelijk, ook voor het tegenhouden van aankopen en voor het vertragen van aankopen. Ik waardeer het echt van van Gaal, want hij schijn echt ziek te zijn, dus hij zal uit passie iets willen doen, maar dan zie je toch hoe bezorgd hij ook is.

3 oktober 2023 om 23:05

@sulejmanii zolang al die transfers binnen het sportieve en qua bedragen financiele plaatje passen had zijn daat toch niets over te zeggen.
Er zijn net zo veel spelers aangetrokken als vorig jaar en het is ook niet zo alsof er helemaal geen vervand zit tussen het aantal aangetrokken en het aantal vertrokken spelers.

3 oktober 2023 om 23:15

@nielsfleuren er zijn geen 3 spitsen, er zijn er 2 en een schaduw spits. Waarvan bij 1 van die 2 ook nog eens geroepen werd dat hij eventueel ook op de vleugels uit de voeten kan.

Er had misschien wel iemand in moeten grijpen maar niet de financieel directeur.
Die gaat daar niet over, bij geen enkele club. Die gaan over het financiele beleid.

Sterker, de enige positie waarop Ajax echt overbezet was, was de rechtsback positie. Draai het eens om, als zij had geroepen dat Sosa en Avilla niet mocten komen omdat er al 2 rechtsbacks waren, dan had je pas mogen klagen want dan had zij het technische beleid bepaald.

Er had vast iemand in moeten grijpen op basis van de kwaliteit van de spelers die werd gehaald. Maar niet de CFO. De RVC in de vorm van van Halst bijvoorbeeld, die bij elke transfer boven een waarde van een miljoen betrokken is, had juist wel het gebrek aan een rechtsbuiten aan moeten kaarten. En in een normale voetbal organisatie had dit samen met de trainer moeten gebeuren.

3 oktober 2023 om 23:21

Dar begrijp ik Sulejmanii, maar al zijn aankopen paste binnen het budget van Ajax. En al zijn aankopen zijn eerst langs de mensen geweest die er wel wat over kunnen zeggen, en als laatste langs haar voor financieel akkoord.

3 oktober 2023 om 23:23

Feit is dat er besloten is dat er gross aantal nieuwe spelers gehaald moesten worden. Hierbij moet gewaarborgd worden dat de uitgaven verantwoord zijn, en niet meer dan de inkomsten. Of dat nou 10 keepers zijn of allemaal verschillende spelers, dat gaat een cfo niet bepalen. Het is nu aan haar om de begrotingen bij te stellen adhv de verwachte inkomsten door de sportieve tegenvallende prestaties, en er voor zorgen dat daaraan wordt gehouden. Maar goed, jij wil waarschijnlijk Wesley Sneijder of Rafael vd vaart als cfo zien.

3 oktober 2023 om 23:26

Die Susan die voor Spertsyan ging liggen omdat hij bij een Russische club zou spelen die dr mond hield vorig seizoen toen Ajax tegen PSV met Til moest spelen die Mevrouw zonder enig voetbalverstand MOET eruit! Samen met die Hendriks wegwezen!

3 oktober 2023 om 23:31

Niels, De CFO, is net als de koffiejuf, en de waterdrager een functie waar je echt de ballen verstand kan en mag hebben van voetbal, als je maar van verstand je vak hebt. De CFO beoordeeld een aankoop op, aankoopbedrag, salaris, en wat hierdoor de jaarlijkse afschrijving is, en dat is het.

3 oktober 2023 om 23:32

Maar financieel staat ajax er nog prima voor sulejmanii. Dat de verkeerde spelers gehaald zijn ben ik er mee eens. Maar dat heeft helemaal niks met lenderink te maken

4 oktober 2023 om 00:12

Wat is dat toch voor rare redenatie. Het financiële plaatje moet ten alle tijden in dienst staan van de hoofddoelstelling. Zij is onderdeel van een grotere organisatie je kan dat niet zomaar even loskoppelen.

4 oktober 2023 om 00:20

Jullie vergeten allemaal dat behalve de slechte veel te dure transfers, ook het salarishuis ingeperkt moest worden. Dat zal ook van haar komen, Zoals ik eerder zei heeft de Financieel directeur van PSV dat anders aangepakt en wèl durven investeren gezien de 2 CL plekken die te verdienen zijn. Kunnen jullie dat uitleggen? Ajax heeft geld zat.. en in de CL verdien je minimaal 30 miljoen, dat zijn 5 spelers die 6 mil per jaar mogen verdienen.. ze moet gewoon weg, iedereen moet weg!

4 oktober 2023 om 00:36

Je slaat de spijker op de kop. “Het financiële plaatje moet ten alle tijden IN DIENST staan van de hoofddoelstelling”. Sven zegt “hoofddoelstelling is aankopen van deze spelers om X te bereiken”. Lenderink zegt “akkoord als dit leidt tot de hoofddoelstelling”Of moet de CFO ook een compleet team onder zich hebben staan die de directie, en de RVC, controleert of de gevraagde transfers wel binnen de hoofddoelstelling passen?

4 oktober 2023 om 00:43

Niels, we hebben dit jaar geen Champions League. Waar naar mijn weten wel op gebudgetteerd is. Dus moest er ingeperkt worden op salarissen, wat ook gedaan is.

4 oktober 2023 om 01:43

@nielsfleuren Het is wel mooi dat je PSV er bij pakt. Dan pak je er nu een moment uit. PSV heeft de afgelopen jaren steeds op CL begroot en kwam steeds geld te kort. Daardoor hebben ze vorig jaar al het mes gezet in de salarisuitgaven en dat was uiteindelijk niet eens genoeg. Het jaar dat Ajax te pakken was en de weg naar de titel vrij lag, werd de financiã«le situatie zo slecht dat de club halverwege het seizoen noodgedwongen zijn beste spelers moest verkopen. En PSV deed zijn laatste transfer ook pas nadat ze al zeker waren van CL voetbal. Dus ook daar is wel degelijk naar het financiã«le plaatje gekeken.

Ajax heeft overigens eerder in een situatie gezeten waarin ze te lang te veel geld uit hebben gegeven. Dat was in de periode voorafgaand aan de Cruijff revolutie. Ze hadden misschien iets eerder wel de portemonee kunnen trekken. Dat de Boer het 5 jaar moest doen met jeugdspelers en een paar halve versterkingen was zeker de eerste jaren geen keuze maar noodzaak omdat ook toen het geld op was. Kennelijk is dat inmiddels zo ver naar de achtergrond gedreven dat mensen dat zijn vergeten.

In zo'n situatie wil je als club niet komen. Dan heb je pas echt een probleem. Dus dat lijkt me niet zo moeilijk om dat uit te leggen. Ajax had een salaris huis wat gebaseerd was op het spelen van CL voetbal. Mis je dat kom je in een keer 40 miljoen te kort. Dat kan Ajax inderdaad best een jaar missen, daarmee was dat in mijn ogen best een verrantwoord risico, maar 2 jaar wordt krap. Als je de jaarcijfers van Ajax pakt, dan kun je die buffer best aardig benaderen door van het eigen vermogen de vaste activa af te trekken. De rest is grofweg het geld wat Ajax op de bank heeft of nog moet ontvangen voor transfers e.d. minus de bedragen die ze zelf nog moeten betalen. Dan kom je op een miljoen of 60 volgens de laatste jaar rekening. Twee jaar zonder CL voetbal zou dus heel krap worden. Dan kun je wachten tot dat een feit is en dan met de gebakken peren zitten. Of je kunt nu ingrijpen. Dat lijkt me dan alleen maar getuigen van goed beleid langs haar kant dat ze dat nu gedaan heeft.

Dat er vervolgens met het enorme budget dat er door de verkoop van een paar spelers alsnog was niet genoeg kwaliteit is gehaald, daar kan ze niets aan doen. Ondanks het inkrimpen van het salaris huis zal Ajax nog steeds bijna net zo veel uitgeven aan salarissen dit jaar als PSV een Feyenoord samen, en hebben ze ook meer geld uitgegeven aan transfers dan PSV, Feyenoord en AZ bij elkaar. Dus daar zat echt nog wel genoeg speelruimte om wel kwaliteit voor terug te halen. Voor de goede orde, daarvoor had je dus Ivanusec, Ueda, Stengs, Lang, Schouten, Lozano, Kotchap, Dest, Sutalo en Sosa kunnen halen, geld over gehad en was je waarschijnlijk binnen het nieuwe salarishuis gebleven.

4 oktober 2023 om 05:50

Vandaag heb ik geleerd dat ik Sulejmani en NielsFleuren nooit serieus moet nemen m.b.t. financiële/bestuur zaken. Jeetje mina, wat een weinig kennis van zaken zeg. Gewoon bleren dat iemand weg moet omdat zij als financieel directeur haar handtekening heeft gezet. Het zou wat zijn als je FD het TECHNISCH beleid gaat bepalen. Dan heb je echt de poppen aan het dansen. De enige die hier invloed op zouden moeten hebben is de Rvc (in beperkte mate) in samenspraak met de (hoofd) scouting.

4 oktober 2023 om 06:33

Ik begrijp wel waarom de naam van Lenderink genoemd wordt. Dat is een van de namen die continue in de media wordt genoemd wanneer een transfer wordt afgeblazen vanwege het geld. Niemand hier op VZ weet de precieze redenen en Lenderink zal dat niet doen omdat ze denk dat die speler er niks van kan. Die kijkt idd alleen naar het financiële plaatje. Past het past het niet. Ik krijg een beetje het gevoel sinds overmars weg is dat er meer naar de negatieve gevolgen van een transfer worden gekeken. Wat als een transfer flopt, hoeveel geld kost ons dat... Overmars heeft zich hard gemaakt om meer de portomonee te trekken met het idee, betere spelers opent deuren naar meer inkomsten. Ergens kon Marc haar daar beter van overtuigen.. (vul zelf maar in hoe) Marc gebruikte daarnaast het scouting systeem veel beter, waar Schreeuder en mislintat alleen spelers uit eigen stal haalden. Mogelijk met zelf verrijking als grootste reden. Deze heren zijn aangesteld door vd Sar (en zijn team) betere mensen aan de top (ad, rvc) hadden de transfers moeten stoppen.

4 oktober 2023 om 08:01

Ajax maakt meer winst dan de jaren ervoor. Zij doet haar werk meer dan uitstekend

3 oktober 2023 om 20:59

Weet het niet zo. Cruijff zou hier absoluut niet blij mee zijn. Van Gaal heeft eerder geprofiteerd van het werk van cruijff bij ajax en barca en daarna kapot gemaakt door z'n eigen visie te volgen.

3 oktober 2023 om 21:01

Ja, maar cruijff is dood. En zn zoon heeft ook niks met ajax. In dit geval is het gewoon als adviseur en niet echt als bestuurder, en ik denk dat van gaal met z'n ervaring en voetbal know how daar best geschikt voor is

3 oktober 2023 om 21:04

bocherief

Denk dat je gelijk hebt. LvG is wel een tegenpool van JC

LvG wil vooral all-rounders. Jongens die voldoende spelen op meer posities. Dat voor hem ook reden om snel Rensch te selecteren.

JC was van de specialisten en individuele kwaliteiten. Jongens die wat kunnen forceren met een actie, man meer creeeren door dribbel en man voorbij spelen.

3 oktober 2023 om 21:07

Van gaal en cruijff is echt kapitalisme vs socialisme, zit wereld van verschil in het Rijnlandse of habsburgse model. Het begint al hoe ze naar spelers kijken, de een op individuele basis, de ander op groepsbasis. De 1 wil met de jeugd overal kampioen worden, de ander wil spelers ontwikkelen en ze een niveau hoger laten spelen ten koste van titels. Ik loop zelf heel wat jaartjes mee op dit niveau en snap de keuze dan niet. Het is niet eens een verlengde van.

3 oktober 2023 om 21:10

Wat een gejammer. De hele voetbalwereld profiteert van het werk van Cruijff. Van Manchester City tot Ajax. Louis van Gaal zit qua denken over voetbal helemaal niet ver van Cruijff vandaan.

3 oktober 2023 om 21:11

Ze zitten mijlenver van elkaar man. Denk je dat cruijff die gekke tactiek van van gaal in qatar had gepruimd

3 oktober 2023 om 21:23

Had dat verschil gemaakt dan in Qatar?

3 oktober 2023 om 21:32

Dat is natuurlijk onzin. Guardiola is een echte Cruijff adept, maar voetbal ontwikkeld zich waardoor je mee moet met je ideeen. Pep gebruikt ook formaties die Johan Cruijff minder had gepruimd.

3 oktober 2023 om 21:33

Ach, in die context zou Ajax nooit meer de halve finale van een CL hebben gehaald. Dan had je niet met spelers als Ziyech, Tadic, Tagliafico e.d. gespeeld. Mensen over-romantiseren alles dat met Cruijff te maken heeft wel tot op ongelooflijke hoogtes hoor. Begrijp me niet verkeerd; Cruijff was briljant en heeft veel voor het hedendaagse voetbal betekend, maar hij heeft ook meer dan genoeg fouten gemaakt. Dat is ook nodig als je het wiel opnieuw wilt uitvinden. Telkens uitspraken en visies van Cruijff erbij halen heeft geen enkele zin. Hij is er niet (meer). Jij weet net zo min als ik hoe hij erop zou reageren...

3 oktober 2023 om 21:54

Lucatoniet, noem eens 1 formatie van Pep die Johan niet zou pruimen dan?

Enige dat Pep heeft gedaan is het doorontwikkelen van de basis van Johan. Niet meer niet minder.

4 oktober 2023 om 01:01

Ik geloof niet dat Cruijf en van Gaal zo fundamenteel anders naar het voetbal kijken of keken.

Beiden waren zowel individueel als met een groep bezig.
Ik zou ook niet weten welke van de twee meer of minder jeugdspelers de kans gaf. Dat deden ze beiden. Als trainers van Barcelona waren ze beiden van de grote aankopen. Voordat we Galactico's e.d. hadden, hadden we al het dream team van Cruijff (dat waren galactico's maar dan 10 jaar eerder) en Van Gaal haalde net zo goed een vracht, vooral Nederlandse, spelers naar Barca.

Wat Cruijff wel of niet zou vinden van de opstelling van van Gaal in Qatar zullen we nooit weten. Als het er op aan kwam was Cruijff ook pragmatisch. Cruijff had ook geen buitenspelers opgesteld wanneer die er niet waren. Hij had ongetwijfeld iets anders bedacht, maar was met dit materiaal niet op een traditionele manier 4-3-3 gaan spelen met de punt naar achteren. Hij heeft bij een blessure van Robben bijvoorbeeld wel eens geopperd om dan maar van der Vaart in een vrije rol als extra middenvelder op te stellen omdat je toch geen vervanger van Robben had. In balbezit speelde Cruijff eigenlijk ook met 3 verdedigers en had je een nummer 10 die veel meer als 9.5 of schaduw spits fungeerde. Dan zit je ook ineens niet heel ver meer af van 3-5-2. Maar goed dat zullen we nooit weten, niemand die daar met zekerheid iets over kan zeggen.

Cruijff en Van gaal waren ook heel lang gewoon bevriend. Volgens Cruijff zelf kwamen ze regelmatig bij elkaar over de vloer tot van Gaal trainer werd bij Barca eind jaren 90 en daar de jeugdopleiding aan wilde pakken die Cruijff had opgezet.

3 oktober 2023 om 21:17

Met Van Gaal en Van Praag heb je straks inderdaad echt twee geweldige mannen. Laat die volgens de filosofie maar weer zoveel mogelijk mensen met vakkennis en een voetbal verleden op de relevante positie zetten.

De tijd dat Ajax een soort ereterras werd voor bobos uit het bedrijfsleven mag wel eens afgelopen zijn.

Die Geelen mag wel blijven, commercieel levert die goed werk. Maar verder moet toch werkelijk iedereen van het huidige bestuur de club uit. Ondermaatse bende dat het er is.

3 oktober 2023 om 21:23

Geelen wordt keihard door internen en externen gedragen. Die is totaal niet onmisbaar. Bovendien heeft hij een netwerk waarmee je als ajax zijnde juist afstand van zou willen doen, lijkt me. Dus als je toch iedereen saneert, graag geelen ook mee

3 oktober 2023 om 21:43

Wat een onzin over Geelen? Die man is de beste aanwinst van de laatste jaren binnen heel Ajax.

Of heb je ergens weer inside information of knowhow waar je altijd mee pronkt, maar nooit mee komt aanzetten?

3 oktober 2023 om 22:03

Inderdaad Van Gaal weer op goede plek. Juist hun kunnen nu sturen naar een ander beleid. Met betere mensen die hun gaan kiezen.

4 oktober 2023 om 04:05

Jammer dit, ging net zo lekker daar in Amsterdam. Maar zonder gekkigheid is het een goede aanstelling, kanttekening is wel in welke mate deze man inzetbaar is en voor hoe lang. Kan mij voorstellen dat zijn eigen belang voorgaat

Ongelooflijk wat vet. Welkom ouwe reus. En de weg weer in slaan naar het pad dat we jaren terug ingeslagen waren. Step by step.

Fijn dat de goude generatie terug komt. Fijn dat hij het kan combineren met z'n leven in Portugal zo

Mensen het is gewoon extern Adviseur hè. Het is niet dat hij echt een prominente rvc functie gaat invullen. Dat is voor hem met zijn gezondheid het beste. Kan hij mooi in Portugal blijven.

3 oktober 2023 om 20:59

Ik ga ervan uit dat als je Louis op deze manier aanstelt, dat er wel naar hem geluisterd gaat worden. Zo niet zal Louis het snel voor gezien houden.

3 oktober 2023 om 21:02

Extern adviseren is echt kansloos, ik word ook wel eens ingehuurd extern, ik zeg je dat mijn invloed dan minimaal is. Prima verder, ik word goed betaald maar je bereikt er echt heel weinig mee. Een adviseur moet de 1e 100 dagen elke dag meelopen en daarna 1x per 2 weken aanschuiven en afbouwen. Spreek ik als ervaringsdeskundige

3 oktober 2023 om 21:11

Wellicht heeft v. Gaal wel iets meer natuurlijke overtuigingskracht om direct naar te luisteren, al is het een externe adviseur, dan bovengenoemde 😜 en mocht er niet geluisterd worden dan lijkt me v. Gaal ook juist weer het type die dat heel haarfijn aan iedereen meedeelt die dat wil horen en weer snel weg is

3 oktober 2023 om 21:12

Als extern adviseur heb ik compleet andere ervaringen. Misschien een iets prestigieuzere werkgever zoeken :P.On topic: Een man als Louis van Gaal gaat echt wel vinger in de pap hebben daar hoor, helemaal omdat hij goed is met de nieuwe RVC leden. Het gaat nu eindelijk vanuit de top van de organisatie veranderen.

3 oktober 2023 om 21:13

Haha dat kan. Maar ik zeg je, bij utd had van gaal alle spelers een mail gestuurd inclusief een tracker, en toen bleek het gros van de spelers de mails linea recta te deleten 😄
Onze Louis en z'n invloed

3 oktober 2023 om 21:21

Itsdoubtless, voor de goede orde, ik bedoel adviseren op afstand, remote. Videocalls alleen. Dat werkt niet in mijn ervaring

3 oktober 2023 om 21:37

Een adviseur komt in alle vormen en maten. De ene loopt elke dag op locatie, de ander komt er hooguit eens per jaar. Dat zou jij als ervaringsdeskundige moeten weten.

4 oktober 2023 om 02:37

Ik word ook wel eens ingehuurd als externe adviseur. Het is vooral een leuke bijverdienste voor mij. In mijn geval mag het bedrijf dat mij in huurt dan een uurtje naar mij luisteren en nemen ze mij iets serieuzer dan de gemiddelde VZ volger (al begrijp ik soms zelf niet waarom). Het gaat in mijn geval meestal om specifieke gebeurtenissen of transacties waar ze graag een onderbouwde mening van iemand uit dat vakgebied over willen horen. Een enkele keer komen ze daar nog op terug met aanvullende vragen, maar meestal is een uurtje genoeg.
Als je daar zit om een heel veranderingsproces in een organisatie te begeleiden of iets dergelijks dan kan ik me voorstellen dat je daar maanden lang intensief mee bezig bent.
Het is maar net welke rol je hebt als externe adviseur.

3 oktober 2023 om 21:36

Toch denk ik dat Ajax er veel aan gaat hebben mits ze naar hem luisteren. Hij gaat vast niets concreets vormgeven, maar dat hoeft ook niet om toch impact te hebben, vooral nu.

Een van de beste beslissingen van afgelopen 2 jaar bij Ajax. Nu nog zorgen dat Kroes z.s.m. Kan beginnen en een trainer met duidelijk visie voor de groep zetten. Wellicht dat EtH over 2 maanden weer beschikbaar is

Het is onze redder Louis van Gaal. Begint wel weer ergens op te lijken bij Ajax!

Los er van of deze 3 heren de juiste keuzes zijn, en of ze het goed gaan doen. Mooi dat ze het op hun leeftijd überhaupt willen doen. Respect hoor. Vind ik meer hebben dan een Van Basten die constant (terecht) aan het zeiken is maar niks wil, ook niet als een simpele rol in de RVC. Maar goed, dat moet hij ook zelf weten natuurlijk.

3 oktober 2023 om 21:04

Beetje flauw van Basten is eerder al teruggekomen op zijn trainerschap. Bij FIFA werkte het ook niet. Ik denk daarom dat hij een bestuursfunctie niet ambieert. Maar hij mag heus zijn mening geven lijkt mij. Ook als het terecht kritisch is.

3 oktober 2023 om 21:07

Zeker, vind ik ook. Maar een rol in de RVC lijkt me wel wat anders dan zijn eerdere functies. Danny Blind is ook niks als trainer, maar deed het blijkbaar ook erg goed als voetbaltechnische man in de RVC. Dat kan Van Basten ook wel, denk ik..

3 oktober 2023 om 21:12

Van basten als cultuurbewaker zie ik wel zitten, in combinatie met van gaal voor het technisch aspect. Van basten die alleen toezicht moet houden op het technisch beleid heb ik minder vertrouwen in. Ik vind sowieso dat er in de RvC meerdere leden tav het technisch beleid moeten zitten ipv 1.

3 oktober 2023 om 21:27

Blind deed helemaal niks goed in de rvc, en van Bastens manco is dat hij een einzelganger is. Daarom faalt hij overal. Zodra er geen klaverjasvriendjes zijn, dan ondervindt hij, hoe logisch, weerstand en daar kan san Marco niks mee

3 oktober 2023 om 21:06

Wel goed van ze, maar begint wel een zeer oude bejaardenhuis te worden zo. Zijn gehoorapparaten inbegrepen?

Maar issue is wel, zijn wel mensen die vooral succes hadden lang geleden. Voetbal verandert ook. Ook dynamiek erom heen.

3 oktober 2023 om 21:09

Van Praag en Van Wijk zijn er tijdelijk voor zover ik weet. Orde op zaken stellen en een nieuwe en vakkundige RVC samenstellen

Louis van Gaal boven van Halst. Juiste keuze.

Vraag me af of een groepje zeventigers dat dertig jaar geleden succesvol was Ajax weer terug kan brengen naar de top. Beetje vergane glorie.

3 oktober 2023 om 21:02

Een berg ervaring kan wel helpen om het weer op de rit te krijgen denk ik. Geen idee wie het anders zou moeten oplossen.

3 oktober 2023 om 21:34

Van Praag is een bewezen bestuurder, kan in de RvC prima orde op zaken stellen. Louis is een prima trainer, maar was als TD ook geen succes volgens mij. Die man is het beste met een groep, maar goed wel iemand erbij waar de fans en media van denken als hij binnen is zit t wel goed kwa know how. Brengt ook wel wat rust

Was Louis niet ziek?? Ik vraag mij af of dit wel verstandig is. Hij kan beter met zijn Truus rust nemen in Portugal..

3 oktober 2023 om 20:59

Het is een advies rol, daar zal hij iedergeval niet zieker van worden. Van Gaal kennende deelt hij graag kennis en geeft hij adviezen, om later weer te roepen dat Ajax aan de top staat door zijn ingegeven adviezen, niks mis mee natuurlijk.

3 oktober 2023 om 21:00

Ziek inderdaad, wil niet zeggen dat je niks meer kan Klaas. Niet iedereen gaat dan weg kwijlen in huis.

Adviseren? Dat betwijfel ik, niemand die tegen Van Gaal in zal gaan wat betreft voetbalzaken, wat hij wil is gewoon wet binnen de RvC in dit geval. Hier kan Ajax onmogelijk slechter van worden.

Respect voor Louis dat hij hier nog aan begint, zeker gezien zijn gezondheid. Ik vraag me af of hij iemand is die zich kan beperken tot een rol van adviseur en uiteindelijk niet teveel hooi op zijn vork wilt nemen maar dat deze man een aanwinst is voor Ajax lijkt me duidelijk.

Lijkt me geen goed nieuws. Het enorme ego van Louis kan wel eens in de weg kunnen zitten.

Echt wat een goed nieuws dit, eerst van Praag en nu onze gouden pik.
Heb er weer vertrouwen in

Beste Nederlandse trainer ooit. Persoonlijkheid om U tegen te zeggen. Deze man krijgt te weinig respect in NL. Wordt enorm geapprecieerd in het buitenland, zeker in Duitsland of Spanje.

4 oktober 2023 om 05:53

In Alkmaar ook hoor🫶♥️

Wel te spreken dat hij de RvC zal adviseren. Nu met van Gaal en van Praag komen er in ieder geval twee personen die verstand hebben van voetbal en die ook veel hebben meegemaakt. Zullen het natuurlijk niet jarenlang blijven doen, maar zaak is dat er wat meer 'voetbalverstand' in de RvC komt, want dat zit of zat er gewoon niet of veel te weinig in de afgelopen maanden.

Het is niet dat het een cruciale functie is, maar neem aan dat de Ajacieden blij zijn met zijn terugkeer bij Ajax. Soms een beetje vol van zichzelf, maar toch wel een legende bij Ajax.

Gelukkig nog meer verjonging. Nu Edwin Rutten nog en joepie de poepe terug naae de top.

Die gaat natuurlijk wel gevraagd en ongevraagd advies over alles geven. Zo lang men daar mee instemt zal er niks mis mee zijn, maar zodra het anders uitpakt moet ik het nog maar zien. Het is wel een klusje zoals Cruijff vroeger: van afstand roepen. Maar dan in de directiekamer ipv via de krant

Goed nieuws! Een vakman met heel veel kennis.

Zoals ik al eerder aangaf. Wanneer het dramatisch slecht gaat, staan de echte Ajacieden op. Dat is het voordeel voor nu.

En al die mensen maar zeggen: het wegjagen van de RvCheeft geen zin, want niemand wil Ajax meer helpen als de harde kern zoveel macht heeft... zie je toch maar weer hoe weinig mensen eigenlijk iets van de voetbalwereld begrijpen. Of het een succes wordt is een ander verhaal. In ieder geval genoeg Ajax DNA zo in een weekje tijd !

Fantastisch nieuws voor Ajax natuurlijk. Zijn adviezen zijn nu heel hard nodig. Zeker op voetbaltechnisch gebied. Hoe meer Ajax mensen erin komen, hoe beter het wordt. Want de afgelopen 1,5 jaar waren echt heel slecht. Hopelijk dat het beleid van Ajax nu alleen maar omhoog kan gaan. Er is nog enorm veel te doen maar Van Gaal erbij halen is alvast een hele goeie eerste stap.

Na maanden van ergernissen en verdriet voel ik eindelijk een beetje optimisme. Dat zijn mensen met verstand van voetbal en niet onbelangrijk een ajax hart.

Prachtig nieuws, wat een held!!!

Eindelijk weer eens positief nieuws. Gelukkig hebben ze het bij Ajax nu wel echt door dat het anders moet en worden er weer mensen met voetbal kennis binnen gehaald.

Waarom wordt mijn reactie snel verwijderd als je kritiek hebt op een stukje tekst?

"hello! Hello! Hey!...pay attention to the advisor"

Welcome back! We all missed you

de drieeenheid is terug, kan alleen maar bergopwaards gaan dan.

Goede zet. Morgen meteen maar rond de tafel. Doorpakken!

Lekker hoor, voetbalverstand is van harte welkom.

Wie er ook terugkomt naar Ajax. Met de spelers die er nu zijn win je geen prijs
Maar met van Gaal en van Praag zullen ze de boel weer aan de gang krijgen en zal het misschien begin seizoen 24---25 weer beter gaan
Ondanks dat er weinig wedstrijden gespeeld zijn in de Nederlandse competitie redden ze het helaas niet.

Alle oudjes worden van stal gehaald. Eigenwijze mannen allemaal. Als dat maar goed gaat.

Ik zie de bui al hangen, opleiding wordt aangepakt, Danny Blind wordt de nieuwe td, de naam van het stadion wordt aangepast…

Gelukkig is een adviserende rol niet zo spannend, dat moet ook het absolute maximum blijven. Anders is lijn-Cruijff helemaal nergens meer te bekennen bij onze club.

Ik hoop dat hij, net zoals Cruijff voor hem, hamert op het in huis brengen (en houden) van eigen voetbalmensen: Michael Reiziger, Danny Blind, Frank de Boer, Winston Bogarde, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Dennis Bergkamp, Wim Jonk, Marciano Vink, Michel Kreek - de gehele lichting van begin jaren '90 - ze hoeven niet allemaal trainer te worden, maar ieder van hen heeft ervaring en voetbal know-how: gebruik dat!

Ook John Heitinga - meteen terughalen. Als je het afzet tegen Schreuder voor hem en Steijn na hem, dan dien je tot de conclusie te komen dat hij het niet verkeerd zag: Hato, Vos en Godts debuteerden dankzij hem. Nu al, is de hoop van Ajax gevestigd op deze talenten..., omdat Heitinga dat zag, op basis van zijnkennis van de club en van de jeugdelftallen. Die man is veels te snel afgeserveerd. Ik hoop dat Van Gaal, Van Praag en Van Wijk dat kunnen bewerkstelligen: de terugkeer van 'eigen mensen', die de club kennen of affiniteit hebben met de club's filosofie.

Iedereen klaagde over Louis van Gaal dat hij te oud is, maar toen het slecht ging met Oranje juigde iedereen dat hij coach werd van Oranje en dat was niet zolang geleden toch? Beetje hypocriet om te zeggen dat hij te oud is. Want als Oranje weer met Frank de Boer of Danny Blind zou komen of Koeman verliest weer paar wedstrijden, dan roept iedereen weer om Van Gaal. Eigenlijk is het te bizar voor woorden dat in de afgelopen 20 jaar niemand in de buurt is gekomen van Van Gaal. Van Marwijk met Uefa, maar dat is wel iets minder dan een CL natuurlijk. Ten Hag, maar die draait zo ontzettend slecht met United, en dan merk je dat Van Gaal als hij slecht speelt toch nog wel een soort van een basis heeft om terug te vallen. Dat hebben veel teams niet. Bosz die zakt ook door het ijs aan het eind vaak. En in Duitsland deed hij het magertjes en in Frankrijk idem dito. Hij begint dan goed en eindigt dan enorm slecht. Slot is goede coach die het maximale weet uit te persen vaak, maar beloont zichzelf dan te weinig. Wat Van Gaal liet zien in 2014 was wel werelds. Met een niet fitte Sneijder, Van Persie en Robben in hun nadagen. Van der Vaart niet eens geselecteerd. Kuyt die ook al afgeschreven werd en zelfs voor meerdere posities gebruikt werd. Met slechtste defensie van afgelopen 20 jaar. Toch bijna in de finale gekomen. Bij Ajax moet hij ook weer die harde hand gebruiken en bewaken dat talenten allemaal door gaan naar het 1e van Ajax. Ik vermoed zelfs dat Van Gaal Borgarde en Kluivert terug gaat halen en zelfs Overmars. Zijn jongens van vroeger die de lijnen gaan uitzetten. Seedorf nog in RVC en na paar jaar gaat Van Gaal met pensioen dan mag Seedorf het schip varen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren