Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Uitleveringsproces Promes aan Nederland begonnen: ‘Dan kan het heel snel gaan’

Laatste update:

Het uitleveringsproces van Quincy Promes is donderdag in Dubai van start gegaan. De voormalig Ajacied werd daar begin maart gearresteerd vanwege een plaatselijk vergrijp. De lengte van dit proces is afhankelijk van een aantal factoren, zo stelt jurist Geert-Jan Knoops in Het Parool.

Rechters in Dubai gaan nu bepalen of Promes uitgeleverd wordt aan Nederland. Knoops zegt dat het moeilijk in te schatten is hoe lang dat gaat duren. Wel staat in het uitleveringsverdrag dat Nederland heeft met de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai gelegen is, dat beide landen personen uitleveren ‘die worden gezocht met het oog op strafvervolging’. Hier zou Promes dus onder vallen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Het Openbaar Ministerie wil Promes graag naar Nederland halen, waar hij een gevangenisstraf moet uitzitten van 7,5 jaar wegens betrokkenheid bij cocaïnehandel en het neersteken van een familielid. In de Verenigde Arabische Emiraten zit Promes vast vanwege zijn betrokkenheid bij een auto-ongeluk, waarna hij is gevlucht. Spartak Moskou neemt nu een voorlopige maatregel door het salaris van de sterspeler te bevriezen.

Eind februari vertrok Promes met Spartak Moskou naar Dubai voor een trainingskamp van de Russische topclub. Daar werd de vijftigvoudig international van Oranje aangehouden, waardoor zijn werkgever zich nu genoodzaakt voelt om maatregelen te nemen. Bij Spartak Moskou ligt Promes overigens nog tot medio 2025 vast.

Het proces tegen Promes is de eerste keer dat het verdrag tussen de VAE en Nederland wordt gebruikt. Volgens Knoops hangt de lengte van het proces af van de beoordeling van de uitleveringsrechters in Dubai en de procespositie van Promes. “Het proces kan heel snel gaan als Promes instemt met uitlevering, dan kan hij binnen een aantal weken in Nederland zijn”, aldus de 63-jarige advocaat.

“Maar dat heeft hij tot nu toe niet gedaan,” vervolgt hij. “Als Promes verweer gaat voeren omdat hij het niet eens is met de uitlevering en daar verklaringen voor heeft, betekent dat een langere uitleveringsprocedure.”

“Het moet duidelijk zijn waarvan hij in Nederland verdacht wordt, zodat er sprake is van een grondslag om hem in Nederland te vervolgen. De rechters in Dubai kunnen het OM in Nederland om meer stukken vragen, als er dingen onjuist of niet duidelijk zijn, wat het proces kan vertragen.”

Voorarrest


Als Promes daadwerkelijk uitgeleverd zal worden, zou hij bij het gerechtshof een verzoek in kunnen dienen om zijn voorlopige hechtenis te schorsen. Dit zou betekenen dat Promes daadwerkelijk een kans heeft om op vrije voeten rond te lopen. “Het staat niet vast dat als hij in Nederland aankomt, hij in voorarrest moet verblijven”, aldus Knoops.

Paul Vugts, misdaadverslaggever van Het Parool verwacht dat de kans heel klein is dat de rechters in Nederland dat toelaten. “Met de miljoenen die Promes heeft verdiend in zijn voetbalcarrière, plus eventuele drugswinsten, zou hij kunnen vluchten naar welk voor hem veilig land hij maar wil, en daar een riant leven leiden, dus dat ligt dat niet voor de hand.”

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Toch heb ik tegenstrijdige gevoelens. Aan de ene kant prachtig dat Promes nu voelt dat hij niet onkwetsbaar is en dat geld hem niet kan redden.
Aan de andere kant jammer dat zo'n brok ellende over een paar jaar weer vrij mag rondlopen in dit land.

3 mei 2024 om 08:51

Maak je geen zorgen joh. Promes zal wel weer iets anders doms hebben uitgehaald.

3 mei 2024 om 08:55

Kan hij zijn gangstah rap carriere weer oppakken. Nu met gepoch over dat hij "hard time" heeft gedaan en dat alles kill or be killed is

3 mei 2024 om 09:26

Haha, zie het zo voor me, prachtig

3 mei 2024 om 10:08

Zijn volgende titel zal dan wel "taken in the a**" zijn.....

3 mei 2024 om 09:01

Henk25 ik vind het prima dat hij straffen krijgt en moet uitzitten, maar 7.5 jaar is toch prima voor wat hij gedaan heeft? Of vind je dat zo'n jongen levenslang moet krijgen?

3 mei 2024 om 09:11

@IronManUnited. Na goed gedrag na 5 jaar weer vrij. Dat vind ik al heel erg aan de krappe kant voor doodslag. Let wel, hij stak z'n neef in de knie omdat neeflief zijn knie optrok om zijn borst te beschermen.
Alleen al voor meehelpen aan grootschalige cocaine import mag je voor mij 10 jaar onvoorwaardelijk zitten. Dus nee, geen levenslang, maar zeker ook geen 5 jaar.

3 mei 2024 om 09:16

Henk ik wil hier toch even op in springen, strafvermindering wegens goed gedrag is sinds een aantal jaar afgeschaft in het strafrecht. Dus die 7.5 jaar gaat die hoe dan ook uitzitten.

3 mei 2024 om 09:43

De vraag is denk ik ool vooral - wat daarna? Hij heeft dan nog wel wat vermogen, maar met zijn levensstijl zal dat zo op zijn. Zijn carriere is dan over en het is niet de slimste kerel, dus tenzij hij het licht heeft gezien is de kans groot dat ie de drugscriminimaliteit verder ingaat en dat we over 10-20 jaar horen dat ie weer wordt opgepakt of is geliquideerd.

3 mei 2024 om 09:48

Vanaf 2021 kan iemand 1/3 van zijn straf strafvermindering krijgen met een maximum van 2 jaar. Dus als Promes zich netjes gedraagt komt hij na 5,5 jaar vrij.

3 mei 2024 om 10:26

Ik vind 7.5 jaar (waarvan 5.5 zitten) wel vrij laag voor wat hij allemaal gedaan heeft.

3 mei 2024 om 10:35

Promes is niet vervolgd voor poging tot moord of doodslag, daarvoor ontbrak het bewijs Voor het toebrengen van ernstig letsel heeft hij 1,5 jaar gekregen en 6 jaar voor drugsmokkel.

Je kan er donder opzeggen dat hij na vrijkomen in de zware criminaliteit beland. Als je als profvoetballer hier al in betrokken raak, dan al helemaal na je carrière. De meeste zware criminelen worden niet oud.

3 mei 2024 om 11:44

Henk25 het was natuurlijk niet voor doodslag, maar ok ieder zijn mening. Ik heb zelf niet zo'n zware mening over cocaine transport, maar ik neig sws meer naar de kant van legalisering.

3 mei 2024 om 12:38

@Ironman. Dit is niet hoe meningen werken. Wat Henk doet is de feiten verdraaien/verkeerd voorstellen. Dat is niet een mening.

3 mei 2024 om 12:51

@henk25

De rechtbank heeft duidelijk geoordeeld dat de steekpartij geen poging tot doodslag was. Daarmee is dat klaar. Hij is veroordeeld voor zware mishandeling.

Daar staat normaal 1 jaar voor maar Promes kreeg 1,5 jaar omdat de rechter vond dat hij als publiek figuur voorbeeldfunctie heeft en geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen voor de steekpartij.

Dat jij het niet eens bent met de rechtbank en het beter weet, tja.

Oei oei oei.. dat tripje naar Dubai komt hem uiteindelijk duur te staan.

Het hoeft van mij echt niet snel. Laat die jongen nog jaren daar zitten. Lekker in een vreemd land waar men schijt heeft aan zijn rechten.

3 mei 2024 om 09:03

Keepertoob het zal er nog wel meevallen. Anders zou hij wel al akkoord gegaan zijn met zijn uitlevering.

3 mei 2024 om 10:52

Hij heeft volgens mij gewoon nog steeds hoop dat hij uitgeleverd ken worden aan Rusland. Grote kans dat hij gaat uiteindelijk niet eens lang hoeft te zitten.

3 mei 2024 om 11:45

Brigabier ooit zal hij zijn straf wel uitzitten. Ik denk dat de gedachte is om zo lang mogelijk geld verdienen in het voetbal. En dat kan ik eigenlijk ook goed begrijpen.

4 mei 2024 om 17:32

hij krijgt op moment geen salaris hoor.

4 mei 2024 om 21:36

KeeperToob ik weet het. Ik bedoelde dat dat me de reden dat hij graag nog in rusland zou willen blijven.

Apart eigenlijk dat dat verdrag voor hem voor het eerst gebruikt word. Half dubai zit vol met europese boeven, maar ze gaan er pas werk van maken als het een bekende voetballer is die veel publiciteit oplevert.

3 mei 2024 om 09:11

Nee, dat is de naam van die rapper, Boef.

3 mei 2024 om 09:56

Mee eens maar laat ze dan daar maar opgepakt worden en daar vast zitten inplaats van ze hier heen te halen en in een prima cel te stoppen. Beter daar met 6 man op 5m2 is beter

3 mei 2024 om 11:47

jeffrey0487 je kunt mensen toch niet in een ander land een straf uit laten zitten. Wij hebben hier cellen van een bepaald niveau omdat we besloten hebben dat mensen bepaalde rechten hebben. En het is alsnog geen pretje natuurlijk om opgesloten te zitten. Ik geloof er trouwens ook niks van dat hij met 6 man op 5m2 zit. Zo onderbuik allemaal dit.

Gaat Nederland weer klauwen met geld kosten.
Hopen dat ze hem op zijn kapitaal kunnen pakken.
Anders lekker wegrotten in Dubai

3 mei 2024 om 11:49

jeron in dubai zullen ze hem natuurlijk sws niet houden. Hij heeft daar geen straf uitstaan. Waarom zouden zij er voor gaan betalen?
En nederland betaalt dat natuurlijk graag voor zo'n mooie high profile zaak. Want dan komt er weer iemand in de krant en maakt er iemand promotie.

Eindelijk gaat deze man naar een club waar hij echt hoort te zijn, namelijk de Nederlandse gevangenis

Tsja, als Promes, wat moet je doen? Je kan ofwel in Nederland je straf uitzitten (na een jaartje of vier met goed gedrag sta je weer buiten), ofwel terug naar Rusland waar je nog maar een jaar een contract hebt, daarna gooit Rusland je eruit want zonder werk geen verblijfsvergunning.

Of je moet de Russische nationaliteit aanvragen en daar de komende twintig jaar ofzo gaan wonen, maar ik weet niet hoe comfortabel je leven in Rusland is als elke lokale mafioso weet dat je een paar miljoen hebt en geen vrienden.

3 mei 2024 om 13:56

Of nog mooier dat ze je dan oproepen om naar het front te gaan ivm het paspoort 😂

Het meest frappante uit heel het artikel is dat die gozer 50(!) Interlands heeft gespeeld voor NL.

3 mei 2024 om 20:12

Hahah ja daar keek ik ook van op

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren