Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Kale & Kokkie vergelijken Brobbey en Gimenez: ‘Hij is een completere voetballer’

Laatste update:

Lawrence de Munck (Kale) en Maarten Vledder (Kokkie) zijn al jaren erg begaan met Ajax. De supporters van de Amsterdamse club hebben op AT5 een eigen video-item en inmiddels een podcast waarin de mannen hun ongezouten mening over Ajax geven. Voetbalzone-verslaggever Jelle Kusters kwam op bezoek in Amsterdam en was met name benieuwd wie zij de beste spits van de Eredivisie vinden.

Brian Brobbey is op dit moment de man bij Ajax. De spits kende nog niet zo lang geleden een lastige periode waarin hij weinig scoorde en veel kansen om zeep hielp. Hoe anders is dat nu. Brobbey is een van de weinige sterkhouders in het rampzalige seizoen van de Amsterdammers en legt bijna wekelijks een topwedstrijd op de mat. Mede dankzij zijn doelpunten is Ajax in de afgelopen maanden ontsnapt uit de degradatiezone en geklommen naar plaats vijf. Kale en Kokkie hebben echter nooit getwijfeld aan de spits die onlangs zijn honderdste wedstrijd voor de hoofdstedelingen speelde.

“Vanaf het begin van het seizoen hebben wij (Kale en Kokkie, red.) Brobbey met de volle honderd procent gesteund”, begint Kokkie. “Wij wisten wat Brobbey kan, hoe hij knokt en sleurt en elke wedstrijd meerdere spelers van de tegenstander bezighoudt.”

De sterke spits is niet alleen met zijn goals belangrijk, maar is ook in balbezit van grote waarde voor de Amsterdammers. De spits kan met de rug naar de goal toe vaak de verdedigers van de bal houden en de bal klaarleggen voor een van de aangesloten middenvelders. Het spel van de geboren Amsterdammer is niet onopgemerkt gebleven in het buitenland. De spits verwierf de afgelopen tijd interesse van onder meer Manchester United, waar zijn oud-trainer Erik ten Hag aan het roer staat. Kokkie: “Er is één grote fout die Brobbey kan maken en dat is om in de zomer een transfer naar Engeland te maken.”

Brobbey verliet Ajax al eerder voor RB Leipzig, maar in het oosten van Duitsland kon de centrumspits totaal niet aarden. Kusters gooit vervolgens de vraag op of Brobbey een hoger bedrag gaat opleveren dan Feyenoord-goalgetter Santiago Gimenez. “Als hij zijn goede vorm doorzet wel, maar dat heeft ook te maken met het feit dat Brobbey bij Ajax speelt. Een zogeheten Ajax-tax”, meent Kale.

“Brobbey is ook wat completer dan Gimenez. Begrijp me niet verkeerd, Gimenez is een fantastische spits en schoot de ballen er op een gegeven moment erg makkelijk in voor Feyenoord, maar als Gimenez niet scoort is hij voetballend ook een stuk minder van waarde. Brobbey heeft ook wedstrijden waarin hij niet scoort, maar met zijn bedrijvigheid houdt hij continu twee man bezig”, oordeelt Kokkie op zijn beurt. Gimenez kende een vliegende start van de competitie, maar de doelpuntenproductie van de Mexicaan is de laatste weken gestagneerd. In de race om de topscorerstitel moet hij op dit moment AZ-aanvaller Vangelis Pavlidis voor zich dulden, terwijl routinier Luuk de Jong de Feyenoorder in zijn nek hijgt. Respectievelijk hebben de drie spelers twintig, negentien en achttien goals gemaakt. Brobbey volgt op gepaste afstand met dertien treffers.

Kusters vraagt vervolgens of beide heren Brobbey, Gimenez en De Jong kunnen rangschikken op basis van kwaliteit van één tot drie. “Brobbey, De Jong, Gimenez”, antwoordt Kokkie pijlsnel met een glimlach. Kale heeft iets langer bedenktijd nodig. “Ik vind De Jong wel een erg sterk seizoen voetballen”, zegt hij. Kokkie: “Het is echt een lastige kwestie, De Jong heeft een topseizoen, Gimenez is goed en Brobbey wordt iedere week sterker, het zijn alle drie geen slechte spelers natuurlijk, maar als je het voetballend bekijkt zou ik Brobbey op nummer één zetten, gevolgd door De Jong en Gimenez. En als ik het puur als Ajacied bekijk wie ik het liefst bij Ajax in de ploeg wil hebben dan zet ik ook op één Brobbey, op twee Gimenez, met name door zijn leeftijd en op drie De Jong, al is een speler met zijn kopkracht natuurlijk altijd welkom.”

Na lang beraad tussen beide heren komt Kale op de volgende rangschikking uit: “Ik zou toch voor De Jong gaan. In deze vorm, met zijn kopkracht en de voorzetten vanaf de flanken denk ik dat Ajax het meest aan hem (De Jong, red.) zou hebben. We hebben natuurlijk wel de twee beste buitenspelers van de Eredivisie”, grapt Kale.

Berghuis


Enkele weken geleden werd een uitspraak van Ajax-speler Steven Berghuis het onderwerp van gesprek. Hierin meende de Oranje-international dat hij en zijn teamgenoot Steven Bergwijn meer gekoesterd moeten worden door de publieke opinie en dat het slechte spel van Ajax niet alleen hun verantwoording is, omdat zij respectievelijk de routinier van het elftal en de aanvoerder van Ajax zijn. Kale en Kokkie zitten echter op een andere golflengte dan de spelers en nemen het tweetal op de hak.

“Als je zoiets uitspreekt, moet je dat laten zien in het veld. Je moet niet zeggen dat je het bent, maar wekelijks op het veld de beste zijn. De goede wedstrijden van Berghuis en Bergwijn zijn op een hand te tellen”, vertelt Kokkie. Kale vult hem aan: “Als je claimt dat je de beste bent, dan ben je in staat om 34 wedstrijden lang het elftal bij de hand te nemen. Elke 34 wedstrijden het verschil te maken, maar hij (Berghuis, red.) maakt zijn woorden niet waar”, is het harde oordeel van Kale. “In het verleden hadden we spelers als Frenkie de Jong, Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt die wekelijks op het veld lieten zien dat ze de beste spelers waren van de Eredivisie, maar niet met woorden.”

Op de laatste vraag, hoe het kan dat Berghuis deze woorden niet waar kan maken, meent Kale het volgende: “Hij heeft het heel moeilijk. Hij komt bij Feyenoord vandaan, waar hij vaak de gevierde man was. In dat Feyenoord-elftal kwam hij bovendrijven en was hij duidelijk beter dan de rest. Sinds hij bij Ajax speelt is hij een van de elf spelers, of een van de 24-koppige selectie geweest. Bij tijd en wijle doet Berghuis het best aardig, maar je ziet bij hem precies wanneer hij het naar zijn zin heeft.”

Steven Berghuis maakte in de zomer van 2021 de gedurfde stap van Feyenoord naar Ajax en kwam tot dusver 113 maal in actie voor de Amsterdammers. Hij wist daarin 29 keer het net te vinden, waaronder donderdagavond in blessuretijd tegen het Noorse FK Bodø/Glimt (2-2). 35 keer was de creatieveling de aangever van een goal in Amsterdamse dienst en met Ajax wist hij in 2021/22 het kampioenschap te veroveren. Daarna volgden twee zeer onrustige seizoenen.

Wie vind jij de beste spits?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Drop je voorspellingen ??
Reacties
16 februari 2024 om 15:19

Waan van de dag. 1,5 maand geleden was Gimenez voor velen praktisch onhoudbaar in de winterstop en nu in een mindere periode zou hij de 3 na beste spits van de Eredivisie zijn. Als ‘ie z’n vorm weer herpakt komt hij er wel.

16 februari 2024 om 15:58

Is toch precies wat ze zeggen!? Hij was onhoudbnaar omdat ie makkelijk scoorde, nu niet meer en dan gaat men achter oren krabben. Wat men sws doet als een spits uit Nederland gehaald zou kunnen worden. Het is in Nederland een Walhalla voor spitsen want 90% van de spitsen die hier makkelijk scoren, redt het in het buitenland niet.

Feit is dat Gimenez in vorm erg goed is maar zodra het iets minder wordt heb je echt niet veel aan hem en dat is bij Brobbey anders.

16 februari 2024 om 16:30

De vorm van een spits valt of staat met de vorm van een team. Feyenoord speelde de afgelopen weken veel stroever en dan kom je vaak in een situatie dat de spits minder aan de bal komt en uiteindelijk in een neerwaartse spiraal terecht komt van niet scoren, kansen missen, nog minder zelfvertrouwen, nog meer kansen missen. Dat zag je begin dit seizoen bij Brobbey, dat zie je nu bij Gimenez. Schiet Gimenez er dit weekend weer twee in en krijgt hij meer aanvoer vanuit het middenveld dan slaat die ook snel weer de weg omhoog in. Bij Brobbey zie je nu ook dat sinds Bergwijn geblesseerd is en van t Schip het hele middenveld daarvoor lam heeft gemaakt met zijn omzetting Brobbey ook nauwelijks meer in stelling wordt gebracht opeens. Dan valt het ook wat meer op als hij die ene kans naast schiet of kopt. En dat gaat ook snel weer in zijn eigen koppie zitten helaas.

17 februari 2024 om 14:15

Dat causale verband is er niet altijd. Als een heel team soepel draait helpt dat natuurlijk. Maar er zijn zoveel voorbeelden van veelscorende spitsen die ineens een tijd droog staan. Huntelaar had het zowel bij Schalke als Ajax een keer vrij lang. Toch iets mentaals denk ik, want kansen kreeg die intussen echt wel. Andersom is een spits nu eenmaal eindstation en vaak belangrijk voor de uitslag, dus vormverlies kan ook een team de put inhelpen. In het voorbeeld van Ajax zien we nu in elk geval dat je met alleen een spits in vorm niet ver komt.

17 februari 2024 om 20:12

Dat is het eerste wat in mij opkwam...haha!

18 februari 2024 om 12:16

Tsja, ik zag gisteren een clipje voorbij komen en die mannen zetten Hato boven Boscagli en Hancko en Ramaj boven Benitez en Bijlow.....Tsja dan neem ik ze verder niet serieus

Vind het altijd erg lastig om te achterhalen wie van de 2 heren onder codenaam 'kale' schuilgaat. Weet niet waarom.

16 februari 2024 om 15:52


Heeft kokkie niet net meer haar dan kale

16 februari 2024 om 15:52


dubbel

Ik keek er erg naar uit om Brobbey live te zien, want hij is echt goed dit seizoen, maar gisteren was het helaas helemaal niets. Hij kreeg al weinig bruikbare ballen en wat ie wel kreeg sprong van de voet. Jammer.

Wat betreft wie de beste is van de 3. Tja, het ontloopt elkaar niet veel. Denk wel dat zowel Brobbey als Gimenez een hogere top zullen halen dan Luuk, maar dat Luuk nu wel erg belangrijk is voor z'n elftal.

16 februari 2024 om 16:00

Ze hadden ook goed in de smiezen dat ze Brobbey moesten afdekken door de inspeelbal eruit te halen. Dan zie je dat dit Ajax niet in staat is om iets anders te verzinnen.

16 februari 2024 om 17:41

Beetje ondankbare taak idd. Totaal geen aansluiting en elke bal die wel bij hem belande was of hoog met hem tegen 2 man of gewoon niet op maat.

Het is niet helemaal fair om ze te vergelijken, want het zijn twee verschillende type spitsen. Ik vind Gimenez veel beter in het drukzetten bijvoorbeeld, en consistenter in het afmaken. Tuurlijk heeft Gimenez de afgelopen weken een vormdip, maar toch vind ik dat hij een vastere manier van schieten heeft. Vind Gimenez ook positioneel een stuk beter. Brobbey is daarentegen een beter aanspeelpunt (al komt dat met name door zijn fysiek, ik vind hem in de eerste aanname soms nog wat onzorgvuldig) en is een stukje sneller, maar is erg inconsistent in zn afwerken. Ik durf er niets op in te zetten welke van de twee spitsen een hoger plafond heeft, want wat Gimenez in de eerste seizoenshelft laten zien was echt van bizar hoog niveau.

16 februari 2024 om 17:51

Brobbey kom er wel ook de eerste spits bij oranje vind ik

17 februari 2024 om 08:24

Zou eerder voor Zirkzee gaan! Veel completere voetballer, Brobbey is alleen fysiek sterk maar kan totaal niet voetballen!

17 februari 2024 om 10:33

Daar doe je Brobbey mee tekort, en daarnaast is hij door zijn fysiek moeilijk te bespelen.

17 februari 2024 om 11:35

Als hij niet kan voetballen verklaar z'n gecreeerde kansen voor medespelers . Enige wat hij echt niet kan is koppen en daar heeft hij al extra begeleiding voor gevraagd evenals koelbloedig afwerken wat al veel beter gaat . Kortom hij kent z'n plus maar nog belangrijker vooral z'n minpunten

17 februari 2024 om 22:34

En koppen kan ie al helemaal niet

Brobbey moet zeker nog wel stappen maken maar is met zijn fysiek wel een mogelijke topper. De meeste stappen moet hij nog maken op het gebied van koppen. Dit is echt dramatisch.

Het valt mij trouwens op dat de heren zo negatief zijn over Berghuis. Over het algemeen zijn ze als echte ajax supporters toch ook echt chauvinistisch, maar ze zijn nu wel erg kritisch op Berghuis.

In deze vorm is de Jong de beste spits. Niemand kan hem evenaren qua kopkracht, en met 18 goals en 8 assists is hij tevens de meest waardevolle spits.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren