Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Janssen staat altijd buitenspel en alleen Milik scoort van buiten de zestien

Laatste update:

Vincent Janssen, Luuk de Jong, Arek Milik en Sébastien Haller eindigden vorig seizoen bovenaan het topscorersklassement. Zoals gebruikelijk zijn deze namen een belangrijk onderdeel van discussie in de transferperiode. Inmiddels wordt Janssen nadrukkelijk gelinkt aan Tottenham Hotspur. AZ schijnt echter, ondanks slechts één seizoen Eredivisie-ervaring, twintig miljoen euro voor hem te vragen. In de tussentijd houdt men bij Ajax de verrichtingen van Milik op het EK scherp in de gaten. Doelpunten op een groot toernooi drijven de belangstelling en prijs immers behoorlijk op.

Hebben deze spitsen echt zo veel kwaliteiten en hoe verhouden ze zich tot elkaar?
Voetbalzone dook in de statistieken van OPTA en vergeleek het afgelopen Eredivisie-seizoen van de heren. In de vergelijking is rekening gehouden met het aantal speelminuten en voornamelijk gekeken naar succespercentages. Hoewel niet alle statistieken iets zeggen over of een speler goed of slecht is, schept het wel een duidelijk beeld over het type aanvaller en bijbehorende talenten. In de kaders staan de meest opvallende gegevens en verschillen tussen de vergeleken spitsen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Vincent Janssen
Janssen maakte dit seizoen de meeste doelpunten, hoewel na aftrek van het aantal penalty’s Luuk de Jong er net eentje meer gemaakt heeft. Hij is met afstand de minst ervaren speler met nog geen drieduizend speelminuten in de Eredivisie. Janssen maakt zijn doelpunten zowel met links als rechts, maar met zijn hoofd scoorde hij slechts tweemaal. Verder is opvallend dat hij met 73,5 procent het hoogste percentage succesvolle passing heeft. In luchtduels begeeft hij zich zelden en dat is misschien maar beter ook, want hij verliest ze over het algemeen. Tot slot staat hij met afstand het meest buitenspel van alle spitsen, net zo vaak als de andere drie spitsen samen.

+ Scoort makkelijk
+ Goede passing
- Weinig ervaring
- Slecht in luchtduels

Luuk de Jong
Luuk de Jong is met zijn 25 jaar de oudste en de enige in het gezelschap die geen 22 jaar is. Met ruim twaalfduizend Eredivisieminuten heeft hij meer op dit niveau geacteerd dan de andere mannen samen. Van zijn doelpunten maakte hij de helft met zijn hoofd en de rest zowel met links als rechts. Daarnaast creëert hij de meeste kansen (65) en zijn de schoten van Luuk het meest accuraat (57 procent) en doeltreffend (20 procent). Zijn dribbels zijn daarentegen een stuk minder succesvol. Doordat hij eerder niet wist te slagen bij Borussia Mönchengladbach en Newcastle United zullen grote clubs echter goed nadenken, voor ze hem overnemen.

+ Veel ervaring
+ Uitstekende kopper
- Matige dribbelaar
- Mislukt in buitenland

Arek Milik
Milik is de enige spits die deze zomer op het EK te bewonderen is. Hoewel zijn naam regelmatig in verband gebracht wordt met grote clubs uit Europa, moet hij wel echt op zijn kracht gebruikt worden. Hij verliest zowel in de lucht als op de grond tweederde van zijn duels en dribbelend is hij zo goed als onbruikbaar. Het linkerbeen van Milik is echter uitstekend en ook met het hoofd kan hij een doelpunt maken. Daarnaast is hij de enige van de vier die afgelopen seizoen van buiten de zestien wist te scoren (drie keer) en scoorde Milik als enige een keer uit een vrije trap. De Pool is een afmaker pur sang en kun je enkel op zijn doelpunten beoordelen, maar op de afstandsschoten na stijgt hij statistisch gezien op geen enkel vlak uit boven zijn concurrentie.

+ Uitstekend linkerbeen
+ Goed afstandsschot
- Geen teamspeler
- Verliest veel duels

Sébastien Haller
De nummer vier op de topscorerslijst is Fransman Haller. De spits van FC Utrecht heeft op het gebied van succesvolle duels, dribbels en crosspasses een voorsprong op de rest, maar is erg onnauwkeurig in de passing en lijdt opvallend veel balverlies. In de lucht is hij echter weer de sterkste van het stel en hij staat zelden buitenspel. In tegenstelling tot Milik maakt hij bijna al zijn goals juist met rechts, maar na aftrek van de penalty’s blijft zijn seizoentotaal op slechts elf doelpunten steken. Ter verdediging moet gezegd dat zowel Haller (23) als Milik (22) ook een stuk minder grote kansen kreeg dan Janssen (39) en De Jong (36). Daarentegen creëerden beide heren op hun beurt ook een stuk minder grote kansen voor hun teamgenoten (beiden 32 tegenover 57 en 65).

+ Creatief in balbezit
+ Sterk in de lucht
- Slechte passing
- Veel balverlies

Conclusie
Het is altijd lastig spitsen onderling met elkaar te vergelijken omdat ze veelal andere kwaliteiten hebben en erg afhankelijk zijn van het team waarin ze actief zijn en de medespelers door wie ze bediend worden. Als we kijken naar de prestaties van het afgelopen seizoen in de Eredivisie wordt echter duidelijk dat Janssen en De Jong, nog los van het aantal doelpunten, de grootste waarde voor hun team hadden. Hun schoten waren het meest accuraat, ze creëerden de meeste kansen en zijn makkelijk te bedienen doordat ze goed met beide benen uit de voeten kunnen.

Milik is statistisch de zwakste broeder en voor het spel dat Ajax nastreeft lijkt hij niet bij uitstek geschikt. Mochten de Amsterdammers hem deze zomer verkopen, dan is Haller ook niet de meest voor de hand liggende opvolger. Luuk de Jong is vooralsnog de meest complete spits, hoewel zijn leeftijd en ervaring daar een grote rol in zullen spelen. Als Janssen zijn kopvaardigheid voor de goal en in de duels verder aanscherpt, kan hij een zeer complete spits worden. Nu al twintig miljoen euro op tafel leggen lijkt echter te stevig, gezien zijn ervaring en zeker voor Engelse clubs nu de Britse pond stevig is gekelderd.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vind Janssen nu al veruit de beste spits van die 4. Erg compleet. Alleen nig weinig ervaring, maar dat is een kwestie van tijd. Het gaat nl heel hard met Janssen.

25 juni 2016 om 08:45

Vind persoonlijk De Jong een klasse beter, en Milik gelijkwaardig, Milik heeft wel mijn voordeel puur omdat Ajax altijd moeite heeft om kansen te creëren.

25 juni 2016 om 08:48

Vind de Jong toch wel wat beter en completer. Janssen moet zich nog maar eens zien te bewijzen bij een club waar wel druk heerst. Een half seizoen goed presteren en dan al 20 miljoen vragen is belachelijk.

25 juni 2016 om 20:01

De Jong is in mijn ogen echt niet completer. Veel statischer en langzame en makkelijker af te dekken dan bijvoorbeeld Milik en Janssen. Je hebt het over presteren bij een club waar druk bij zit maar in de druk van de PL en Bundesliga heeft de Jong het niet waar kunnen maken dus dat vind ik een onzinnige uitspraak. In Nederland is het voor een kopsterke spits natuurlijk makkelijker want iedere verdediger is minimaal een kop kleiner en 5 kilo lichter dus wat is dan nou echt die druk? In de CL heeft hij me veel wedstrijden echt niet kunnen bekoren en zie je dat hij vaak niet opgewassen is tegen een grote sterke verdediger die hem in de rug loopt wat Janssen in zijn interlands beter deed door te kaatsen en direct weer de diepte op te zoeken. Mijn top vier is: Janssen, Milik/de Jong, Haller

25 juni 2016 om 09:53

Je kan gelijk hebben, maar ik vindt eigenlijk dat we na 1 goed seizoen nog niet gelijk kunnen zeggen dat hij de beste is! Laat hem nog 1 seizoen zo draaien, en we weten het zeker! 1 gouden seizoen zegt niks namelijk en hebben meerdere spelers gehad, bleken helaas het ook niet te redden op een hoger niveau

25 juni 2016 om 11:41

Hoewel De Jong een absoluut wapen heeft met zijn kopsterkte en ook anderen in staat stelt om te scoren, vind ik dat hij te weinig voor zichzelf creëert omdat hij niet een goede individuele actie in huis heeft. Dat hebben met name Janssen en Milik veel meer: Mannetje passeren en uithalen. Ik vind het van groot belang dat een spits niet alleen afhankelijk is van aanvoer en dat ze ook kunnen scoren door zelf een actie te maken.

25 juni 2016 om 13:41

Hoezo zou een spits zelf de actie moeten maken wanneer hij een linksbuiten en rechtsbuiten naast zich heeft die zouden juist de actie moeten maken.

25 juni 2016 om 14:32

Omdat dat een eigenschap is van een echte topspits. Kijk naar Suarez, Ibra, Griezmann, Benzema, Dybala, Aguero, Lewa etc kunnen allemaal een man passeren en kansen creeeren voor zichzelf.

26 juni 2016 om 01:30

De jong is kopsterk, milik heeft een dodelijke linkervoet, Janssen doorzettingsvermogen en haller vind ik niks hebben. Een spits die alles heeft komt 1x in de 20 jaar voor, na kluivert was er geen complete spits meer in Nederland. Bedien je spits op kwaliteiten die hij heeft in plaats van af te rekenen op zijn slechte dingen.

Graag aantal gespeelde wedstrijden cq minuten aangeven per speler.

Wat is het rendement?

25 juni 2016 om 09:01

Kan je nu al zeggen dat Janssen dat gaat winnen.
Stond na de winterstop zelfs bovenin op het lijstje van Europees topscoorders.

25 juni 2016 om 09:02

Wow, ben je zo opgevoed of bewust zo geworden? Een vraag kan nml ook beleefd gesteld worden.
Neem eens een kijkje op whoscored. Kun je het zelf direct terugvinden. Het nadeel van een stuk over statistieken is dat er veel meer vragen naar voren gaan komen. Ze kunnen echter moeilijk alles beantwoorden in 1 stuk

25 juni 2016 om 09:10

Ochtend humeurtje? Vraagstelling kan inderdaad beter. Was benieuwd naar de verhouding in gespeelde minuten versus doelpunten assists.

25 juni 2016 om 09:46

In de inleiding wordt gezegd dat er rekening wordt gehouden met het aantal gespeelde minuten. In de rest van het stukje zie ik daar niks van terug. Dat is toch een beetje raar. Al is zijn vraag een beetje bot gesteld inderdaad.

25 juni 2016 om 10:18

De rangorde is identiek, want het totaal aan speelminuten wijkt niet zo heel erg af.
Daarnaast wordt de statistiek een beetje vertroebeld door penalties, maar bij deze:

Vincent Janssen: 2750 minuten, 101.85 minuten per goal
Luuk de Jong: 2861 minuten, 110.04 minuten per goal
Arkadiusz Milik: 2474 minuten, 117.81 minuten per goal
Sébastien Haller: 2839 minuten, 167 minuten per goal

Bij FC Utrecht is het in de regel overigens moeilijker scoren dan bij Ajax, dus de nauwkeuringheid en conversie per schot zijn wellicht relevanter. Die percentages zijn bij De Jong het hoogst, maar de verschillen zijn niet enorm.

25 juni 2016 om 20:08

Waarom vertroebeld door penalties? Het kunnen benutten van een strafschop is ook een kwaliteit en tevens tellen de doelpunten gewoon

Leuke analyse. Uiteraard ook enigsinds afhankelijk van de medespelers. Dat je een betere passing hebt kan ook komen doordat je medespelers beter vrij lopen

25 juni 2016 om 09:37

Natuurlijk?! En bij Utrecht liep niemand goed vrij...

25 juni 2016 om 10:10

Dacht het wel Spiertje. Het is toch alom bekend dat het veel makkelijker meevoetballen is in een goed elftal? Luuk de Jong krijgt de ballen waarschijnlijk ook veel beter voor gegeven. Niettemin heeft Luuk zich ook al ooit bij Twente bewezen in het verleden, maar welke statistieken hij toen haalde is hier niet vermeld.

Haller scoort toch goed op deze analyse vind ik, gezien het feit hij dit dan voor elkaar krijgt bij Utrecht. Al heeft hij zonder penalty's niet heel vaak gescoord.

Ik dacht dat Milik ook een van de meeste assists had van allemaal. Moeilijk om dan te zeggen dat hij geen teamspeler is. Ook speelt Ajax vaak in kleinere ruimtes, dan is dribbelen simpelweg ook lastiger.

Maar wel grappig deze cijfers eens op een rij te zien, kun je toch wel bepaalde conclusies uit trekken.

26 juni 2016 om 10:59

dat haller minder scoort komt gewoon omdat hij in dienst vh elftal moet spelen van ten hag en omdat hij niet in de spits maar erachter speelt omdat boymans ook speelde.

mijn eerste vier
de jong
janssen
haller
millik

Ik graag ook gezien per aantal minuten een spits scoort en of betrokken is dmv assist.
Verder gewoon een interessant artikel

Bij luuk de jong staat mislukt in het buitenland. Waarom staat er bij Milik niet mislukt in het buitenland. Hij heeft toch ook bij een duitse club gespeeld en heeft het daar ook niet gered. Of kun je alleen in het buitenland mislukken, als je van een Nederlandse club komt.

25 juni 2016 om 10:07

Dit is het buitenland voor Milik. Maar ja er zit ook een groot verschil in of je als jeugd speler ergens komt of als een spits van 10 miljoen. Ontopic: Milik heeft volgens mij verruit de minste speelminuten gemaakt logisch dat hij minder kansen creeert of scoort. Verbaas mij overigens dat De Jong niet hoger uitsteekt, die is 3 jaar ouder dan de andere jongens. Ik denk dat die allen verder zijn op die leeftijd.

Lang verhaal kort, Millik kan er helemaal niks van en de Jong is de beste. Het zijn mooie statistieken en een leuke analyse, maar als Janssen bij PSV had gespeeld en de Jong bij AZ bijvoorbeeld, dan had alles er anders uit gezien. Als ik 15 miljoen had en ik mocht er één uitkiezen dan werd dat 100% zeker Janssen.

Haller. Creatief in balbezit en vervolgens een slechte passing. Heb je dus net niks aan.

26 juni 2016 om 02:17

Ik dacht precies het zelfde.
Creatief in balbezit maar veel balverlies en slechte passing.
Dat gaat elkaar wel wat tegen hehe.

26 juni 2016 om 11:05

maar haller loopt ook meer met de bal die moet hem vanaf het middenveld ophalen en bij het doel brengen en voorgeven of zelf maken dan verlies je ook meer de bal dan als je op ballen in de spits staat te wachten zoals bvb millik en de jong die voetballend weinig toevoegen vind ik maar wel goede afmakers zijn.
janssen vind ik wel een prima spits maar doet het pas een half jaar leuk dus laten we eerst afwachten of hij het kan volhouden in nog een heel seizoen.

Op basis van de statestieken zou Milik geen teamspeler zijn. Echter denk ik dat dat deels komt door de spelers om hem heen. Hij staat bij Ajax op een soort verlaten eiland, terwijl hij bij Polen veel meer in het spel wordt betrokken.

Waarom word Kuyt hierin niet meegenomen? Is gelijk geeindigd met Haller.

25 juni 2016 om 20:47

Omdat kuyt niet het gehele seizoen als spits heeft gespeeld vermoed ik

26 juni 2016 om 11:07

janssen ook niet

25 juni 2016 om 21:15

Hij is niet een 'echte' spits. Hij speelde dit seizoen ook op rechtsbuiten en op 10. Maar ik weet niet zeker of dit de echte reden is dat hij er niet bijstaat.

26 juni 2016 om 01:55

Ik denk ook omdat Kuijt al heeft bijgetekent en sowieso niet zal vertrekken deze zomer. Daarnaast zit hij al aan het eind van zijn carriere en is zo'n stukje over Kuijt dus eigenlijk helemaal niet interessant.

Milik gaat statistisch gezien het beste om met kansen...

"milik gaat statistisch gezien het beste om met kansen"
Ik ben diep onder de indruk hoe Milik vanmiddag en net als de vorige wedstrijden de kansen wer in schiet. Mijn God wat een aanfluiting.

Volgens mij is Janssen ook nog 2 benig
Dat hij veel luchtduels verliest vind ik met een lengte van 1m80 geen ramp,
En daar kan je aan werken
Het vaakst buitenspel?
Dan ook het vaakst niet buitenspel niet
Janssen is een uitstekende spits
Die zeker weten gaat slagen

Ik zie eigenlijk ook geen een van deze spitsen momenteel succesvol de stap naar een grotere competitie maken. Ze hebben simpelweg nog te veel te leren daarvoor (Janssen, Haller, Milik) of überhaupt niet de potentie (de Jong).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren