Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Ik weet nog dat iedereen na de wedstrijd aan het bier en de patat zat’

Zondag, 10 mei 2020 om 21:49Chris Meijer • Laatste update: 21:48

Marouane Afaker had het pad terug naar het betaald voetbal zorgvuldig uitgestippeld. De twintigjarige aanvaller liet Excelsior bijna twee jaar geleden achter zich, verdiende bij Excelsior Maassluis een overstap naar Katwijk en trok dit seizoen als een van de smaakmakers van de Tweede Divisie de nodige aandacht van profclubs. De coronacrisis en alle gevolgen daarvan brengen de oorspronkelijke planning van Afaker nu in gevaar, al is de geboren Rotterdammer ervan overtuigd dat hij vroeg of laat weer zal terugkeren in het profvoetbal.

Door Chris Meijer

Er klinkt een kleine zucht bij Afaker als de huidige situatie ter sprake komt. Hij was in dienst van Katwijk bezig aan een uitstekend seizoen. Met 10 doelpunten en 2 assists had de vleugelaanvaller in de huidige jaargang een belangrijke rol bij de koploper van de Tweede Divisie. “Ik was bezig aan een goed seizoen, vooral de laatste weken voelde ik me erg goed. Veel dingen lukten op het veld en er was interesse, maar door de coronacrisis is alles een beetje onzeker. Die interesse bestaat nog altijd, alleen moeten we even kijken hoe dat gaat lopen. Het ligt ook aan het budgetten, dat soort dingen. Ik had voor mezelf het doel gesteld om na dit seizoen terug te keren naar het profvoetbal. Daar is wat mij betreft nog geen streep doorheen gegaan. Alleen was het makkelijker geweest als de situatie normaal was geweest”, zo klinkt het direct vastberaden.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Afaker viert met de spelers van Excelsior de overwinning op Willem II in 2018.

Afaker verdween twee jaar geleden, wat hem betreft tijdelijk, uit het profvoetbal. Hij speelde twaalf jaar voor Excelsior, doorliep in Kralingen de jeugdopleiding en maakte in april 2018 in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (2-2) zijn debuut in de hoofdmacht. Een duidelijk plan met Afaker ontbrak echter bij Excelsior, waardoor hij op één optreden in de Eredivisie bleef steken. “Mitchell van der Gaag had vertrouwen, hij sprak veel met me en vond me een goede speler. Ik ben Excelsior en Van der Gaag dankbaar voor mijn debuut, ik heb dat jaar heel veel geleerd. Als jonge speler heb je alleen wel de minuten nodig om jezelf verder te ontwikkelen.”

Er bestond destijds al belangstelling van verschillende profclubs voor Afaker. “Alleen waren de voorwaarden niet altijd even goed. Ik voelde meer zekerheid in de Tweede Divisie”, verklaart hij. Daardoor viel zijn keuze op tweededivionist Excelsior Maassluis, al moest hij daar wel even zijn weg vinden. “Ik had heel lang bij Excelsior gespeeld en stapte de amateurwereld in, dat is als achttienjarige best wel zwaar. Het was niet bepaald waarvan ik droomde. Ik ging van elke dag trainen, of zelfs meerdere keren per dag, naar drie keer per week trainen. Qua levensstijl was dat een hele switch, ik moest nu ’s avonds trainen en daardoor mijn dagen heel anders inplannen. Ik voelde dat ik het niet goed zat qua voeding, ik was gewend dat er op me werd gelet. Ik weet nog dat iedereen na de wedstrijd aan het bier en de patat zat. Dat was ik niet gewend, ik dacht: hè? Na de wedstrijden aten we bij Excelsior juist veel koolhydraten, dus pasta’s. Nu heb ik een eigen voedingsschema, dat gaat allemaal vrij goed.”

De speelminuten wierpen zijn vruchten af, want Afaker ontpopte zich met de uiteindelijk naar ADO Den Haag vertrokken Milan van Ewijk tot de blikvanger bij Excelsior Maassluis. Hij verdiende daarmee een overstap naar Katwijk, een grootmacht in het amateurvoetbal. “Er waren vorig jaar al opties om terug te keren naar het profvoetbal, maar nog niet zo veel en zo concreet als nu. Ik zag dat als motivatie, ik wilde dit seizoen alles geven om alle twijfels weg te nemen. Als jonge speler wil je zo snel mogelijk richting het profvoetbal, dat was bij mij ook het geval. Je leert ook dat geduld een schone zaak is. Als ik nu terugkijk, ben ik blij dat ik nog een jaar in de Tweede Divisie ben gebleven. Ik zag Katwijk als een stap vooruit. Op papier is Katwijk een amateurclub, maar het voelt gewoon als een profclub. Dit is echt een grote club, kijk alleen al naar de entourage bij thuiswedstrijden. De club doet altijd mee om de prijzen en ik zag dit als een springplank. In het begin van het seizoen heb ik hier mijn ambities duidelijk gemaakt en dat respecteren ze.”

Afaker viert een treffer in het shirt van Excelsior Maassluis, voor wie hij in dertig wedstrijden goed was voor zes doelpunten en zeven assists.

Ondanks dat Afaker de afgelopen twee jaar in het amateurvoetbal actief was, focuste hij zich volledig op het voetbal. “In de afgelopen twee jaar heb ik geïnvesteerd in mijn zwakkere punten. Qua trainingsschema was ik eigenlijk wel profvoetballer. Ik had mijn studie al gehaald, dat was ook belangrijk voor mijn ouders. In de toekomst kan ik altijd nog terugvallen op dat diploma”, geeft Afaker te kennen. “Ik weet gewoon wat ik kan en wat mijn kwaliteiten zijn, dat is ook gebleken uit gesprekken met mensen die dichtbij me staan. Natuurlijk was het even lastig om een stap achteruit te maken. Maar dat doe je om uiteindelijk weer vooruit te komen.”

Waar zijn plafond uiteindelijk ligt, durft Afaker niet te zeggen. “Ik voel dat ik klaar ben voor de stap. Als speler heb ik me in allerlei opzichten ontwikkeld en ik wil terugkeren naar het profvoetbal. Ik hoop uiteindelijk zo hoog mogelijk te spelen. Dat betekent dat ik eerst een aantal jaar knal op de Nederlandse velden en daarna een mooi buitenlands avontuur kan aangaan. Ik heb geleerd dat je nooit nooit moet zeggen, maar ik heb sterk het vermoeden dat ik mezelf eerst op de Nederlandse velden wil laten zien”, zo klinkt het tactvol. Zal hij dan op korte termijn in de voetsporen treden van Reda Kharchouch, die vanuit de amateurs dit seizoen met 22 treffers topschutter van Telstar werd? Met een glimlach: “Ik vind het heel knap hoe Kharchouch het heeft gedaan, dat hij zich op deze manier heeft gemanifesteerd. Ik weet dat ik als ik die stap ga maken, ik ook ga slagen.”


Poll

Zie jij Marouane Afaker komende zomer de overstap naar het profvoetbal maken?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door primetime)

Haha. Het blijft altijd een beetje een spanningsveld. Jongens die geen alcohol drinken bij amateurclubs. In de praktijk zijn dat meestal jongens met een islamitische achtergrond. Het matcht op de een of andere manier niet met het gangbare cultuurtje van ouwe jongens krentenbrood.

9 mei 2020 om 11:56

Als topsporter hoor je geen bier te drinken na een wedstrijd doe je dat wel kan je beter gaan darten

9 mei 2020 om 13:04

Volgens mij zijn er genoeg voorbeelden van topsporters die zijn geslaagd ondanks het drinken van bier. Wat 'hoort' bepaal jij niet, het gaat erom hoe er wordt gepresteerd in topsport.

9 mei 2020 om 14:17

Waar heb jij het over na elke wedstrijd bier drinken en patat waarom doen ze dat niet in de eredivisie dan als dat zo goed is

9 mei 2020 om 14:41

af en toe een keertje kan best

9 mei 2020 om 14:58

Af en toe wel😜 maar na elke wedstrijd als een topsporter 😟😟

9 mei 2020 om 16:21

Ik heb Jeroen Verhoeven toen hij nog in de 2e divisie speelde ook wel eens achter een pul bier zien zitten. Ik vind spelen in de 2e divisie wel van een behoorlijk niveau, maar topsporters vind ik het niet, met uitzonderingen daargelaten. Zullen vast ook wel een aantal spelers zijn die er echt voor leven. Dus een pilsje of een broodje kroket naar de wedstrijd kan best.

9 mei 2020 om 22:35

George Best inderdaad

11 mei 2020 om 23:15

En toen hij naar Ajax ging was iedereen verbaasd toen hij opeens veel afviel. Hoe zou dat komen? Mogelijk door een gezondere manier van leven?

9 mei 2020 om 17:11

Bij de 99% van de clubs kan je enkel bier drinken. Ken eigenlijk vrij weinig allochtoonse jongens die dat graag drinken ongeacht religie. Ik vind het ook echt vies.

9 mei 2020 om 21:05

Bier moet je leren drinken hè haha. Volgens mij drinken veel Surinaamse en Indische jongens ook wel graag een borreltje mee, misschien meer longdrinks maar toch. En Armeniërs gaan los met sterke drank.

9 mei 2020 om 21:51

Ja ben zelf half Surinaams maar tegenwoordig drinken zoveel jongens, ook zat moslims hoor. Heb met genoeg mocro's en turken aan de redbull-vodka gezeten, champagne en flessen sterke drank besteld. Alleen dat heeft echt bijna geen een voetbalkantine. Bier is echt wel zo'n Nederlands ding, ik heb geen zin om het te leren.

10 mei 2020 om 23:39

Ik wou net zeggen.
Ik ga met Turkse jongens om ze zijn niet vies van een Johny of Rakhi...haahahaha

11 mei 2020 om 00:24

Hahaha ja mooie is, een Turkse vriend van mij balt in een vrij wit team. Ze hebben bijna een jaar lang gedacht dat hij een vrome moslim was omdat hij geen bier dronk. Tot ze een keer met hele team uitgingen en het ene shotje na het andere weggetikt werd

11 mei 2020 om 10:49

Haha dat is dan wel weer grappig. Bier is natuurlijk van oudsher echt iets van gebieden waar de ingrediã«nten voorradig waren en druiven niet groeiden. Dus enigszins wel logisch dat het dan meer een West en Centraal-Europees ding is. Ken ook paar Egyptische jongens en die drinken binnen omdat Allah het dan toch niet ziet zeggen ze haha. Maar bier wordt ook vaak besteld omdat het in een grote groep gemakkelijker bestellen is dan wanneer iedereen iets anders wil.

11 mei 2020 om 10:51

@primetimeprobleem is dat die drankjes vaak niet mogen. Zeker niet in zuivere vorm. En die mixjes vinden ze vaak niet stevig genoeg haha.

11 mei 2020 om 13:35

@falcao1984, Ah oke wist ik helemaal niet, dacht eigenlijk dat er gewoon niet genoeg animo voor was. ja bij ons hebben we halal maaltijden en champagne flessen van 100 euro. Mooie combi ook wel wat flessen sterke drank geloof ik. Nooit gedronken though, aangezien ik er meestal om een idioot vroeg tijdstip met mijn zoon er ben. En ja normaal bier is er ook

10 mei 2020 om 23:38

Ik ben van Moluks/Surinaams afkomst en ik drink geen druppel alcohol.
Ik kan niet tegen de geur en hou niet van de smaak alcohol ongeacht wat voor drankje.
En als je zoals ik nooit heb gedronken dan proef je elke scheutje alcohol direct.

Daarentegen is het voor me vrienden makkelijk.
Er is nooit de vraag " Wie is de BOB".. Hahahaha

Hahaha topsporters die bier drinken en patat eten na de wedstrijd?? Ik ken er één ja, Michiel Kramer hahahahaha. Ik zie Messi en Ronaldo al na een derby met een fles Heineken en een patatje majo op de persconferentie verschijnen. Belachelijk!! Als bier drinken en patat eten bij topsport hoorden, waar blijven mijn miljoenen dan? Ik drink genoeg bier en eet genoeg patat voor 3 mensen hahahaha.

9 mei 2020 om 16:27

Het gaat om prestaties. Als Messi elke keer een patat speciaal en een kapsalon eet na de wedstrijd en verder doordeweeks gezond, en hij blijft spelen zoals hij altijd doet dan zal je niemand erover horen. Vaak komen zulke dingen aan het licht als een persoon of een team slecht presteert zodat de media iets te schrijven hebben.

9 mei 2020 om 17:20

Nou genoeg hoor, ook nog wel wat betere spelers dan Kramer. Bier drinken is ook wel iets wat voornamelijk in bepaalde culturen/landen gebeurt. In Engeland zijn er genoeg zoals Rooney.

10 mei 2020 om 10:48

Daarom zijn het ook geen profs die dat doen, maar amateurs. Even beter lezen Hakim. Hij zegt letterlijk dat dat één van de grote verschillen is tussen het professionele wereldje en de amateurs.

Goede voetballer is dit hoor. Gaat veel dreiging van hem uit. Ik verwacht dat hij nog een jaar bij Katwijk blijft en daarna zie ik hem zeker nog terugkomen... Wellicht weer bij Excelsior, maar hij past beter bij een club als N.E.C. of Cambuur qua aanvallende stijl.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

0 fans
Aanvaller, 24 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Ijsselmeervogels 8 1 0 0
2022/2023 TOP Oss 0 0 0 0
2021/2022 Jong Sparta 29 19 1 0
2021/2022 Sparta Rotterdam 0 0 0 0
2020/2021 Jong Sparta 6 1 1 0

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren