Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Ik krijg als esporter alleen een vrijwilligersbijdrage van 1500 euro per jaar'

Laatste update:

Sinds dit jaar is Voetbalzone officieel digitale partner van de eDivisie. Veel van onze bezoekers moeten er, net als wijzelf, nog behoorlijk aan wennen en daarnaast roept het fenomeen de nodige vragen op. Voor de buitenwacht is het soms amper te volgen: Cristiano Ronaldo in de spits van Ajax en Gareth Bale op de flank bij PSV? Wat is daar precies de gedachten achter en waar gaat het naartoe met deze trend? Voetbalzone vroeg vijf Nederlandse eSporters tekst en uitleg. Eerder verscheen deel een van de spoedcursus over de opkomst van het fenomeen, deel twee over de competitieopzet van de eDivisie en deel drie over de toetreding van profclubs. Vandaag deel vier over het leven van een professionele esporter.

Professional
Voor Jaey Daalhuisen van Feyenoord was het toeval dat hij professional werd. Hij wist dat hij bovengemiddeld goed was, maar had nooit plannen er serieus wat mee te doen. Toen hij het eerste seizoen van de eDivisie zag, vroeg hij zich af of hij zich kon meten met die spelers. Hij daagde ze uit, wist te winnen en is zich toen gaan richten op een carrière als esporter. Vooral kunnen focussen is daarbij belangrijk: “Als ik zelf negentig minuten op het veld gespeeld heb, is het bijvoorbeeld lastig je daarna goed te concentreren.” Ook het uitkomen van een nieuwe versie van het spel brengt stress met zich mee volgens Jaey: “De game verandert ieder jaar, dus dat speelt een grote rol. Het is natuurlijk niet zo dat je er opeens niets meer van kan, maar de accenten liggen anders en het is altijd enorm wennen.”

Ali Riza Aygün van PSV kreeg FIFA met de paplepel ingegoten door zijn vader die groot liefhebber is. Op zijn achttiende begon hij toernooien te spelen en geld inzetten. Doordat succes besloot hij zijn studieplannen voor zich uit te schuiven: “Een week voor mijn HBO-opleiding begon, kreeg ik een belletje en besloot ik de kans fulltime esporter te worden met beide handen aan te grijpen. Gelukkig stonden ze thuis achter mijn keuze; ik denk dat veel mensen in mijn schoenen zouden willen staan.”

Jaey Daalhuisen van Feyenoord neemt het op tegen Ali Riza Aygün van PSV.

Clubman
Menno Bouhuijzen werd tot esporter verkozen na een uitgebreide selectieprocedure, zo vertelt hij: “Er waren vier kwalificatiedagen en daarop deden 128 mensen per dag mee. Die vier winnaars namen het daarna tegen elkaar op en moesten vervolgens tegen Bryan Hessing van Heracles Almelo spelen. Hij speelde twee keer gelijk en won verder alles. Ik kwam 2-0 voor, maar verloor alsnog 3-2. Ik bleef na de voorsprong echter bewust aanvallend spelen omdat ik een beetje indruk wilde maken en niet voor de goal wilde gaan liggen. Daarnaast hadden we op de finaledag een interview met NAC Breda en een supporterssite. Daar moesten we vragen beantwoorden zoals wanneer de club was opgericht en waar de afkorting NAC voor staat. Die andere jongens kwamen daar niet uit, maar voor mij was dat als fan heel makkelijk natuurlijk. Uiteindelijk gaf de doorslag dat ze echt een clubman wilden, bleven er twee man over en viel de keuze ten slotte op mij.”

Carrière
Bij Jaey thuis moesten ze wel even wennen aan zijn nieuwe carrière: “In het begin snapten ze de emotie bij het spelletje niet altijd even goed na een verloren partij. Inmiddels zijn er afspraken gemaakt over speeltijden en is mijn leefritme erop afgesteld.” Ali Riza heeft een strak stramien in zijn leven als prof: “Ik ga op tijd naar bed en pak voldoende slaap. De Weekend League speel ik vaak ’s nachts. Dan is de verbinding optimaal en kan ik me top concentreren. Dan sluit ik me van iedereen af en gooi ik mijn telefoon aan de kant. Ik moet ook echt geen mensen om me heen hebben. In de studio gebruik in altijd oordopjes op maximaal volume zodat ik me volledig kan concentreren.”

Maar bij alleen geconcentreerd potjes spelen, stopt het niet voor Ali Riza: “Alle veertig wedstrijden neem ik op en de potjes die ik verlies, analyseer ik allemaal van de eerste tot de laatste minuut. Zo weet ik precies waar het fout gaat en waar ik beter op moet letten. Dat is niet per se leuk, maar ik moet het echt doen om beter te worden. Ook alle eDivisiewedstrijden analyseer ik achteraf, want ik wil wereldkampioen worden en ik denk dat ik goed genoeg ben om iedereen op de wereld te pakken. Ik draai nu iedere week mee in de top honderd, maar het moet een beetje meezitten op zo’n toernooi, want als ik mijn eerste pot verlies ben ik altijd mentaal meteen helemaal gesloopt.”

Avondje NAC
Menno is een vreemde eend in de bijt: “Ik heb helemaal geen zin ieder weekend veertig potjes te spelen met een camera erop. Ik studeer bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg en daar ligt mijn toekomst. Daarnaast werk ik op zondag en ga ik altijd naar NAC, dus kom ik nog weleens met een katertje terug. Dan kan ik me de eerste potjes heel goed concentreren, maar na vijf potjes is dat dan wel een beetje klaar. Ik ben wel de uitzondering hoor, de rest is heel professioneel. Sommige jongens zitten echt met een handdoekje enzo. Ik snap dat wel, want het kan hun toekomst zijn. Voetbal is in principe ook gewoon een spelletje, maar doordat niemand precies weet waar het met esports naar toe gaat vinden sommige mensen het lastig het serieus te nemen. Ik vind het gewoon leuk dat ik erbij mag zijn en mijn potjes mag spelen.”

Contracten
Hoe professioneel clubs de nieuwe tak van sport aanpakken is behoorlijk verschillend vertelt Menno: “Doordat NAC promoveerde naar de Eredivisie moest de club ook een esporter gaan leveren. Ik heb een vrijwilligerscontract voor 1500 euro per jaar, maar als je een beetje aan de top zit krijg je dat per maand. NAC doet daar niet aan mee. Ze willen graag meegaan in esports, maar dan wel op de NAC-manier zei de directeur tegen mij. We zijn een eigenwijze club en onze supporters zijn dat ook. Die willen geen goaltune, gesponsorde corners, geen mascotte, geen trommels, geen megafoon, maar gewoon alles normaal. Bier en kut roepen zeg maar. eSports past niet echt in die traditie en ze vinden het dan ook een beetje overdreven gedoe. Dat ik als enige met mijn NAC-sjaaltje om tussen al die gasten zit, kunnen ze dan wel weer waarderen.”

Volgens Jaey wordt onderling niet open gesproken over de inhoud van de contracten. Maar hij kan leven van het maandsalaris dat hij van Feyenoord omdat hij nog thuis woont. Hij is fulltime esporter, gaat niet naar school en voetbalt zelf ook nog in de tweede klasse in het eerste van SV Geinoord uit Nieuwegein. Naast het salaris ligt in de contracten ook de procentuele verdeling vastgelegd bij het winnen van prijzengeld op internationale toernooien: “Dat is van tevoren allemaal open en eerlijk doorgesproken, anders had ik ook niet getekend.”

Alle wedstrijden in de eDivisie worden opgenomen en uitgezonden op Fox Sports.

Populariteit
Door de komst van de eDivisie en de professionalisering van de sport zijn veel spelers plotsklaps bekende Nederlanders geworden, zo onderschrijft ook Jaey: “Ik word regelmatig op straat herkend, dat is best bizar en geeft ook wel aan dat het behoorlijk groot is. Ook als je kijkt naar de volgers op sociale media en het tempo waarop die aantallen groeien.” Ook Ali Riza moest wennen aan alle aandacht: “Ik krijg dagelijks veel berichtjes van mensen die adviezen en tactische tips willen. Het is inmiddels bijna niet meer bij te houden en te beantwoorden. Ik krijg er dagelijks tientallen volgers bij en op straat in Eindhoven word ik soms aangesproken en willen opeens mensen met mij op de foto.”

Ali Riza, die zichzelf betitelt als een rustige, maar ook gespannen jongen, vond ook alle aandacht van de media best heftig: “Vorig jaar kwalificeerde ik mij als eerste voor Parijs. Die extra aandacht en druk heeft me toen de das om gedaan. Al die camera’s en interviews waren nieuw voor mij en niet echt mijn ding. Kampioen worden in de eerste seizoenshelft heeft me een confidence boost gegeven. Met de camera gaat het nu ook steeds beter, dus nu hoop ik met die ervaring door te stoten, want ik wil wereldkampioen worden. Dat wil iedereen natuurlijk, maar ik wil echt hogerop. Als ik een slecht weekend heb, win ik er 36, maar normaal lukt 38 overwinningen meestal wel. Op grote toernooien ga ik voor WK-kwalificatie, maar ook voor het prijzengeld. Dat is ook best heel behoorlijk.”

Het laatste deel over de groei en toekomst van esports verschijnt op dinsdag 27 maart op Voetbalzone.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.
Verwacht jij dat de eDivisie over vijf jaar nog bestaat?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Reacties

Tja, verklaart wel waarom hij ook het minst goede team heeft van alle e-sporters. Ben het daarnaast volkomen eens met NAC, overdreven gedoe. Heb 1x een youtubefilmpje gekeken, zitten er ook echt 2 mensen commentaar te geven tijdens de wedstrijd. Kreeg gewoon last van plaatsvervangende schaamte tijdens het kijken..

20 maart 2018 om 08:49

Ach joh, er is gewoon interesse in de eDivisie en als je er inderdaad plaatsvervangende schaamte van krijgt of het te overdreven/niet leuk vindt, hoef je het ook niet te zien toch? Er komt ook gewoon wat 'show' bij kijken en zonder commentaar is het helemaal hersendodend om naar te kijken. Niks mis mee en het blijft ook alleen maar groeien voorlopig.

20 maart 2018 om 10:20

Ik vermaak me wel met het spel en de E-sporters, maar het commentaar vind ik echt tenenkrommend slecht. Zelden iets inhoudelijks te melden over de wedstrijd of iets dergelijks, vaak zijn ze maar een beetje aan het lullen over van alles en nog wat. Op het moment dat een van de commentatoren toch echt bij hoog en laag beweerde dat Gullit een Ajacied was, kon ik ze echt niet meer serieus nemen...

20 maart 2018 om 10:29

Haha ja, het commentaar moet wel echt beter. Vind die Koen Weijland en Lode de Boo (beide ook esporters) wel goed en praten ook over het spel. De rest vult hun tijd maar gewoon op. Maar ik bedoel meer dat als je niks hoort, het onbewust ook zo saai is. Hoe slecht commentaar bijvoorbeeld ook is bij Eredivisie wedstrijden, zonder geluid is het ook niks op TV. Vind ik dan in ieder geval.

20 maart 2018 om 10:49

Mee eens hoor, commentaar is wel noodzaak en het mag ook echt losser dan tijdens een echte wedstrijd wat mij betreft, beetje humor erin... als ik commentator zou zijn zou ik ervoor zorgen dat ik de kijker in ieder geval bij kan praten over de (succesvolle) tactieken van de spelers, dat gebeurt imo nog veel te weinig.

20 maart 2018 om 12:46

Hier sluit ik me volledig bij aan qua commentaar. Sommigen gaan gewoon een liedje zingen onder de wedstrijd, sorry hoor maar zeg dan aub helemaal niks

20 maart 2018 om 20:46

Het commentaar is VER-SCHRI-KKE-LIJK! Ik irriteer me dood aan die gasten. Niks tegen die E-Divisie, maar ze moeten echt kappen met die snotaapjes die op een vervelende manier onzin uitkramen.

Ik ken via-via de reserve e-sporter van een van de Noorderlijke e-divisie clubs en hij vertelde mij over de immense druk die op de schouders van deze jongens rust. Ik schrok daar van. Zelfs full-prof e-divisie spelers zijn verantwoordelijk over hun eigen eetpatroon, slaapritme, video-analyses en daarbij moeten ze continu ongetraind verantwoording afleggen aan de media. Als je nagaat dat dit proffesionele voetbalclubs zijn dan is dit natuurlijk erg onverantwoord. Wanneer je als e-divisie wilt mee gaan draaien in de Internationale top dan zul je, net als in Kuweit, de spelers gelijk moeten belonen en het is bovendien essentieel om een team van proffesionals rondom deze jongens op te zetten met een mental-coach, dieetist en video-analyst. Als dit goed gergeld wordt dan zie ik Ali Riza van PSV binnen vier jaar een wereldkampioenschap winnen.

20 maart 2018 om 13:10

Het is maar gamen he, je hebt daar toch geen speciaal persoon nodig die je slaapritme en dieet controleert. Al weeg je 200 kilo en slaap je 6uur zal je niet slechter spelen denk ik. Het vraagt namelijk niet echt een uiterste kracht inspanning zoals bij echte sporten. Bij darten wat ook niet echt een sport is wegen ze ook bijna allemaal wat kilos te veel.

20 maart 2018 om 13:19

Jij snapt het ook niet he. Veel jong publiek kijkt hierna, ze hebben ook een voorbeeldfunctie. Is het toch wel fijn als je e sporter geen overgewicht heeft.

20 maart 2018 om 13:23

Ik wil niet de discussie aangaan wat wel of niet onder 'sport' valt of dat clubs dat echt zo groots moeten aanpakken als Koos hierboven stelt, maar het is wel een mentaal spelletje. En voor absolute focus moet je natuurlijk wel gewoon een goed slaapritme, e.d. hebben. Het verschil van een split second kan wel of geen goal opleveren om maar wat te noemen.

20 maart 2018 om 16:21

@ricardokaka: Je hoeft geen diëtist te hebben om een normaal gewicht te hebben. Een diëtist is nodig om een omtimaal aantal vitaminen en al die dingen binnen te krijgeb zodat je lichaam optimaal kan presteren. Geen overgewicht hebben is makkelijk haalbaar zonder diëtist.

20 maart 2018 om 16:28

@MGMV: Ik vind het eerlijk allemaal wat overdreven om een voetbalspelletje te spelen. Het kan wel een mentaal spelletje zijn maar om nou allemaal mensen te gaan inhuren voor zoiets lijkt me zwaar overbodig. In het spel zitten vaak genoeg (kleine) fouten die een wedstrijd meer zullen beïnvloeden dan net die 30 minuten extra slaap. En natuurlijk is gamen geen sport daar kan toch ook geen discussie over bestaan.

20 maart 2018 om 18:08

@lacazette - Zoals je kan lezen zeg ik ook niet dat clubs het (nu) zo groots aan moeten pakken dat ze er specialisten op gebied van voeding e.d. bij moeten halen, maar ik weerleg alleen dat je zelf wel degelijk op je slaap moet letten. Simpelweg zeggen dat het spel genoeg fouten bevat dat focus of absolute focus niet uitmaakt is best onzinnig natuurlijk. Ik kan me ook voorstellen dat binnen de echte esports wereld (league of Legends, Counter Strike o.i.d.) er teams zijn die er zeker aandacht aan besteden, omdat er weinig ruimte is voor fouten (verlies van focus) vanwege de te winnen prijzen en tegenwoordig ook de verantwoording naar fanbases (ja, ze hebben fans).

Maar om de discussie dan toch aan te gaan; wat is voor jou een sport? Is er een fysieke inspanning aan verbonden? Voor mij is sport je binnen een bepaalde discipline tot beste te kronen in een competitieve vorm. En dat kan ook binnen een denk- ofwel mentaal spel als Fifa of wat game dan ook zijn. Uiteindelijk is iedere vorm van sport in beginsel ook ''maar een spelletje''.

Niet voor niets is er ook discussie bij het Olympisch comité om esports wellicht op te nemen in het programma van 2022 of 2024.

20 maart 2018 om 18:18

@lacazette bekijk de 5 criteria maar eens om als sport gekenmerkt te worden. Esports heeft alles behalve het fysieke kenmerk, net als schaken dat heeft. Je kan dus onderscheid maken tussen klassieke en moderne sporten. Maar om te stellen dat het maar gamen is.. net als in alles in het leven kan er maar 1 de beste zijn en wordt 'topsport' bepaald op de procenten. Wellicht dat de ondersteunende personen zoals o.a. diëtist etc dus net dat verschil kunnen maken

20 maart 2018 om 20:39

Oke ja je kan best zelf een beetje op je slaap letten. Maar zoals ik zeg het spel maakt elke wedstrijd wel fouten die veel groter zijn dan net iets te last zijn omdat je toevallig iets minder geslapen hebt. Soms doen je eigen spelers zelfs zulke rare dingen dat er goals uit komen waar je geen invloed op hebt. Dus ja slaap is belangrijk, maar denk echt niet dat het zo doorslaggevend zal zijn. Verder moet je wel enige mate van inspanning hebben voor een sport vind ik. Enkel met je vingers bewegen kan je geen sport noemen. Dan zou je ganzenborden of wie het snelst sommen op een rekenmachine kan uitrekenen ook een sport noemen. Als esports echt op de olympische spelen zouden komen zou ik het echt belachelijk vinden.

20 maart 2018 om 20:42

@woenselaar: naar mijn idee heb je spellen en sporten en gamen valt gewoon onder spellen. Bij sport moet je lichaam tot het uiterste gaan terwijl je bij gamen als een zoutzak zou kunnen blijven zitten.

20 maart 2018 om 23:17

Sport is gewoon de beste zijn in iets in een competitieve vorm. De een kan waanzinnig hard rennen (Bolt), waanzinnig voetballen (Messi) of waanzinnig zwemmen (Phelps). Allemaal fysieke sporten en dus inderdaad met beweging. Dan zijn er nog zat mentale/denk sporten die het uiterste van je concentratie en focus (niet fysiek dus) vragen. Ook dat zijn gewoon sporten, waar diverse mensen (sporters) de beste in zijn op deze aardbol. Maar zodra er geen fysiek aspect in zit haken velen al af wat betreft 'sport'.

Ik snap dat er veel geld in de wereld van esports rond gaat en hoeveel aandacht er voor is. Maar ik vind het toch wel tamelijk belachelijk dat clubs er mee in stemmen dat hun esporters besluiten geen opleiding te doen. Clubs hebben toch ook een maatschappelijk belang?

Ik neem als voorbeeld even Ali Riza, die jongen zegt hier zijn HBO-opleiding af om een esport carriere te gaan volgen. Prima, maar een esport carriere is van tijdelijke duur en je verdient er niet dusdanig veel mee dat je daarna op je lauweren kan zitten. Op een gegeven moment is het klaar en zit je daar zonder goed papiertje.

Dan heb ik veel meer respect voor Menno, die ondertussen nog druk bezig is met het behalen van een diploma.

Jammer dat clubs hier niet meer op stimuleren, het behalen van een goed diploma is vele male belangrijker dan die enkele jaren een controller in je hand geplakt te hebben.

20 maart 2018 om 09:41

Ik denk dat een Ali Riza nu de kans pakt om te zien waar het schip kan stranden en daarvoor dus een jaar (of misschien twee jaar) zijn studie voor zich uit schuift. Wie weet waar hij momenteel zijn tijd nog aan kwijt is naast de eDivisie opname dagen, PSV TV optredens, internationale toernooien en wellicht een poging tot YouTube 'carriere'. Zoals Menno ook zegt kiest de ene voor het 'risico' (hoe groot kan het nog worden?) en iemand als hij direct voor zijn studie. Als je echt de potentie heb om wereldkampioen te worden kun je er wel echt geweldig goed mee verdienen en dan moet je dus wel wat links laten liggen momenteel..

20 maart 2018 om 10:49

Paar jaar dik cashen en dan een carrière als content creator - kans is dat je dan zonder papiertje een lekkere baan hebt als je 30 bent. En zo niet, dan gebruik je het geld dat je verdient hebt en ga je lekker een MBA volgen aan een goede uni in het buitenland, en dan krijg je nog een dikke baan daarna.

20 maart 2018 om 11:06

Maar wie zegt dat de esporters ook intelligent genoeg is om een universitaire studie te volgen in het buitenland?

Ik snap best dat er wat kansen zitten, en esporters goed terecht kunnen komen. Maar dat is niet bij iedereen het geval. Het is ook zo dat er meer niet succesvol worden dan wel. Is dat erg? Nee, totaal niet.

Ik zou alleen graag zien dat clubs ook hun esporters wat meer stimuleren en niet hun hebben en houden laten opgeven voor een spelletje. Ze stimuleren de jeugdspelers toch ook hun studie af te ronden?

20 maart 2018 om 16:09

@fr12jules

Je kan dit toch gewoon voor 2 a 3 jaar doen en daarna eventueel nog een studie volgen. Ik zie het probleem eerlijk gezegd niet zo, ze zijn dan nog steeds erg jong.

Zo'n Nederlandse jongen die een ander spel speelt (league of Legends) doet dat ook. Hij was 17 of 18 toen hij begon en wil tot ongeveer zijn 23e spelen om vervolgens een studie te doen. Ik moet hier echt wel bij zeggen dat hij wel vele malen meer geld verdiend (denk dat hij wel een miljonair is wanneer hij stopt).

Anyway er zijn genoeg mensen die voor of tijdens hun studie een jaar of wat er tussen uit gaan om wat voor reden het zij wereldreis, vrijwilligerswerk etc.

20 maart 2018 om 12:58

Als Pioneer van FIFA eSports verdien je geen goudmijn, wel een lekker maandsalaris als je bij de top speelt. Vanwege het pionieren creëer je mogelijkheden voor de toekomst d.m.v. een groot netwerk in een nieuwe branche. Als hij slim genoeg is om aan een HBO te mogen starten denk ik dat hij een route heeft uitgestippeld voor zichzelf waarin dit netwerk echt wel gebruikt gaat worden voor zakelijke mogelijkheden.

20 maart 2018 om 14:02

Laat die jongen zijn studie dan een jaar of 3 uitstellen. Met een beetje geluk heeft hij zijn studie dan wel al bij elkaar verdiend.

Snap dat er vraag naar is. Vind het alleen jammer dat er met die fantasie elftallen wordt gespeeld, dat maakt het voor mij echt totaal niet boeiend. speel gewoon met de orginele selecties. dan kan je zeggen dan kan bijvoorbeeld NAC of Heracles geen kampioen worden, nee maar dat kan in de eredivisie ook niet, maar je kan als je goed ben wel stunten en evt. een overgang afdwingen naar een betere club zoals in de echte wereld.

20 maart 2018 om 11:52

Nja goed, zo steekt Ultimate Team dan ook in elkaar en omdat de eerste plaats ook gekoppeld is aan een mondiaal eindtoernooi wordt dit zo opgezet. Wellicht leuk om te weten dat er deze week een 'e-interland' is tussen Nederland (Ali Riza) en Engeland, waarbij wel de daadwerkelijke selecties gebruikt worden.

Blijf Fifa ongeschikt vinden als esport. bij esports moeten de middelen voor de spelers gewoon gelijk zijn, of anders zo gebalanceerd mogelijk. Bij een spel als Fifa komt veel te veel willekeur kijken. Blunderende keepers, hier en daar een glitch, rare beslissingen van de AI, het komt niet heel veel voor, maar wel te veel om een echt grote esport te worden.

Ik vind spellen als Street Fighter of Moba/rts games veel geschikter hiervoor. Daarnaast is Fifa niet echt voor 'nerds' meer voor mensen die van voetbal houden en onder mensen die van voetbal houden heerst een wat afkeurende houding jegens gamen. Kijk maar naar de reacties op dit topic.

20 maart 2018 om 18:24

Erg jammer, ook het niet kunnen volgen van topwedstrijden via een ball-cam/ arena view o.i.d. maakt het niet veel beter. EA vindt het allemaal wel prima op deze manier, ze harken immers geld binnen en de meest obvious verbeteringen worden genegeerd. Het heeft dus meer van normaal voetbal weg dan we denken :'

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren