Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Had Di Stéfano bij Barcelona moeten spelen?

Laatste update:

We gaan terug naar Madrid, 24 september 1953. Op het treinstation Atocha komt de slaaptrein uit Barcelona aan. Er stapt onder andere een 27-jarige Argentijn met vrouw en kinderen uit. Zijn naam? Alfredo Stéfano Di Stéfano Laulhé, later ook wel ‘de Blonde Pijl’ genoemd. Real Madrid vroeg hem gelijk die dag nog om een wedstrijd te spelen. Hij had daar eerlijk gezegd geen zin in maar deed het toch. Real Madrid verloor de vriendschappelijke wedstrijd met 2-4 van Nancy maar Di Stéfano scoorde wel. Maar voor dat hij uit eindelijk bij Real Madrid kwam te spelen vochten Barcelona en Real Madrid een transferstrijd uit die volgens velen werd bestempeld als de hevigste ooit.

/

We gaan nog een tijdje terug, naar de begin jaren veertig. In deze tijd koopt de Argentijnse club River Plate de net 17-jarige Di Stéfano. Op 21-jarige leeftijd, in 1947 wordt hij topscoorder en wint River Plate de landstitel. Na enkele succesvolle jaren bij de Argentijnse club vertrekt hij naar het Colombiaanse Millonarios de Bogotá.

Voordat ik verder ga moet ik jullie eerst vertellen over de internationale verhoudingen tussen de voetbal clubs in die tijd. De FIFA in 1904 erkende Colombia niet als officieel lid. Hierdoor werden contracten en dergelijk niet als geldig verklaart en konden ze hun eigen regels opstellen. Hierdoor konden de Colombiaanse clubs spelers uit andere Zuid-Amerikaanse landen met een aantrekkelijk salaris lokken. Al hoewel de rechten van de speler in de handen bleven van de laatst erkende FIFA club, in het geval van Di Stéfano lagen de rechten dus nog bij River Plate.

In 1952 organiseert Real Madrid een toernooi om het 50 jarig bestaan van de club te vieren. Hier deed onandere het Colombiaanse Millonarios waar Di Stéfano voor uitkwam aan mee. Op de tribune zat Josep Samitier, een speler die voor Barcelona en Real Madrid, had gespeeld. Hij werkte in die tijd als een soort technisch directeur voor Barcelona. Samitier is gecharmeerd van Di Stéfano en raad de Argentijn aan bij Barcelona. Ook is Santiago Bernabéu, president van Real Madrid, aanwezig en ook hij is erg gecharmeerd van Di Stéfano. Real Madrid en Barcelona starten de onderhandelingen over de pijlsnelle Argentijn.

Barcelona benadert River Plate en komt tot een transfersom van 1 miljoen Argentijnse peso’s overeen. Maar vanuit het niets kondigt Real Madrid op 23 september 1953 aan dat ze een akkoord hebben met Millonarios en Di Stéfano hebben vastgelegd. Een week later komt Barcelona met het nieuws dat de overeenkomst tussen Real Madrid en Millonarios niet geldig is. Volgens de FIFA-regels heeft Barcelona niks te vrezen want River Plate is de club die de rechten van Di Stéfano in handen heeft. Hoewel Barcelona eigenlijk niks te vrezen heeft besluiten ze toch ook te onderhandelen met Millonarios. Het bestuur van Barcelona zegt dat ze op een gegeven moment een transfersom hebben overgemaakt naar de Colombiaanse club. Kort daarna reist echter de voorzitter van Millonarios naar de Spaanse hoofdstad en op 15 augustus 1953 verleent hij de rechten aan Real Madrid.

Enric Martí Carreto, destijds president van Barcelona, kondigt direct bezwaar aan. Hier wordt niks meegedaan aan gezien de Spaanse bond in die tijd geen zaken met buitenlandse voetballers behandeld. In de weken na 16 augustus 1953 wordt er zwaar gevochten om de handtekening van de Argentijn. Maar dan hebben we de speler zelf natuurlijk ook nog. Di Stéfano snapt er niks van en vraagt af of ze zijn carrière willen vernielen. Hij zelf wilde gewoon voetballen, waar hij ging voetballen maakte hem niet uit.

Op 15 september komt de Spaanse Nationale Voetbalbond op verzoek van Martí Carreto bijeen. De uitkomst van de vergadering is dat de bond beide clubs in gelijk stelt. Dit is vrij vreemd aangezien de FIFA-regels in het voordeel van Barcelona spreken. Eigenlijk wil de bond hier niks mee te maken hebben en zegt dat een neutrale bemiddelaar de zaak maar moet oplossen. Dit wordt gebeurd door een lid van de FIFA genaamd Armando Muñoz Calero. De oplossing van hem is dat Di Stéfano gedeeld wordt door de beide clubs. In 1953-1954 en 1955-1956 mag hij voor Real Madrid uitkomen en in de seizoenen 1954-1955 en 1956-1957 voor Barcelona.

Martí Carreto is inmiddels afgetreden als president van Barcelona. Volgens de socio’s heeft Martí Carreto en het bestuur van Barcelona gefaald. Volgens sommigen is Carreto echter bedreigd door vrienden van het centrale regime. Het nieuwe bestuur van Barcelona is niet tevreden met de beslissing en gaat tegen de beslissing in. Martí Carreto krijgt op hetzelfde moment bezoek van de Spaanse belastingdienst. De Spaanse belastingdienst wil een klacht indienen tegen het zijn textielbedrijf. Hij kan hier echter onder uitkomen als hij bij wijze van ‘vrijwillig gebaar van goed gedrag’ de onderhandelingen over Di Stéfano afkapt.

Dit gebeurt eindelijk. Barcelona is verbeten over de situatie en besluit de rechten op te geven. Zo geschied het, voor 4,5 miljoen peseta’s is Real Madrid de uiteindelijke eigenaar van Alfredo Di Stéfano. De missie van Santiago Bernabéu is voltooid. Destijds de beste speler van de wereld volgens Santiago Bernabéu en ook vele anderen speelt tot 1964 in het maagdelijk wit.

Uiteindelijk is Real Madrid dus de eigenaar van Alfredo Di Stéfano. Velen zeggen dat het centrale regime onder Franco een grote rol heeft gespeeld in het onder tekenen van Di Stéfano. Anderen zeggen dat het centrale regime van Franco er niks mee te maken heeft en Barcelona gewoon gestunteld heeft. Ze hebben lopen stuntelen door Millonarios, de club waar Di Stéfano destijds actief voor was, over te slaan. De waarheid zullen we nooit te weten komen en zal waarschijnlijk in het midden liggen. Elk persoon betrokken bij de Di Stéfano zaak is gestorven behalve Di Stéfano zelf. Niemand weet echter zeker hoe het kunnen heeft gebeuren dat Real Madrid de uiteindelijke rechten kreeg terwijl volgens de FIFA-regels Barcelona duidelijk gelijk had.

Het verdere verhaal kennen jullie misschien wel. Real Madrid wint in de elf seizoenen dat ze Di Stéfano in het team hebben acht keer de Primera División. Ook won Real Madrid vijf keer de Europa Cup 1 met Di Stéfano en de Argentijn scoorde in alle finales. In 1960 won Real Madrid de Europa Cup 1 finale met 7-3 van Eintracht Frankfurt. Deze wedstrijd wordt door velen beschouwd als de beste tentoonstelling van clubvoetbal ooit meegemaakt in Europa. Ik heb de wedstrijd zelf ook gezien en ik moet toegeven dat het een niveau erg hoog was voor die tijd. Di Stéfano scoorde 3 keer en Puskás, een andere Real Madrid legende, scoorde 4 keer.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dit is mijn tweede Clubexpert. Kritiek mits onderbouwd is altijd welkom. Compliment zijn natuurlijk ook altijd welkom. Verder hoop ik dat jullie er wat van opsteken.


Trouwens, top van de Redactie dat jullie foto's van Di Stéfano hebben gezocht in jullie database en ik er één mocht uitkiezen!

5 september 2012 om 19:15

Mooi verhaal. Omdat ik waarschijnlijk in dezelfde leeftijdscategorie zit was het mij bekend. Soepele stijl van schrijven. Teveel taal- en typefouten. Even controleren voortaan. Toch mijn complimenten.

5 september 2012 om 19:21

Haha, dat is niet zo hoor. Ik ben pas 17. Ik heb eigenlijk alle informatie uit het boek 'de Koninlijke' van Eric Castien. Verder heb ik de Europa Cup 1 finale van 1960 op Daily Motion gekeken.

Zou je enkele spelfouten kunnen zeggen?

6 september 2012 om 19:04

Eindelijk weer eens een clubexpert waarbij ik dacht, 'ja die zou voor mij wel interessant kunnen zijn'. Een titel die doet vermoeden dat er een heel verhaal achter zit, en dat heb je dan ook duidelijk laten merken (terwijl ik echt helemaal niks met zowel Barca als Real heb). Inderdaad erg interessant, en je hebt een uitstekend gevoel voor tekstopbouw. Je gaat dieper ergens op in als dat nodig is, of behaldelt iets juist wat oppervlakkig als extra details ongewenst zijn; kortom, je weet precies wanneer je iets moet zeggen, en hoe ver je er op in moet gaan. En daar mag je je gelukkig mee prijzen, want dat gaat vaak genoeg fout bij anderen

Grammaticaal gezien is het geen topstuk. Zitten hier en daar wat kromme zinnen tussen die niet echt lekker lopen of niet goed aansluiten. Maar omdat je verhaal wel erg goed is valt het minder op dat het soms wat stroef loopt. Normaal zou ik hierdoor 4 sterren geven, maar door je goede verhaal ronden we gewoon naar boven af.

6 september 2012 om 19:57

Chimaera, natuurlijk zal ik dat doen. Moest er even over nadenken. Het is niet mijn bedoeling om voor iemand schoolmeestertje te gaan spelen. Staat zo belerend. En daarbij vond ik het gewoon een leuk stuk. Neem het morgen even helemaal door voor je.

6 september 2012 om 20:16

@bitey

Dankje voor de complimenten. Mijn Nederlands is inderdaad niet heel erg goed, dat weet ik ook van mezelf. Ik zou het ook nog door mijn ouders laten doorlezen maar die waren die avond niet thuis en ik wou het stuk zo graag inleveren haha.

@harriewillems

Het is juist goed dat je het aankaart. Ik heb soms liever nog kritiek dan complimenten. Want met kritiek kan je jezelf verbeteren. Top dat je het morgen door neemt.

7 september 2012 om 10:56

Een schitterend onderwerp. Ben er echter van overtuigd dat, mits je meer de tijd had genomen voor dit stuk, jij een veel leesbaarder stuk tekst hiervan had kunnen maken. Zoals onder mij ook verteld, je moet meer aandacht besteden aan de taal- en typefouten. Maar ook grammaticaal is er veel te verbeteren.

Misschien interessant, Henk Spaan heeft hierover, ik meen zo een 10 jaar geleden, een column geschreven. Daarin stelde hij echter dat Barcelona zelf de rechten van Di Stefano van de hand had gedaan, nadat hij in zijn eerste wedstrijden voor real dermate slecht speelde dat Barca hem niet meer als een versterking aanzag.. Spaan suggereerde dat Real daarachter zat. Real was bereid om Peso's te betalen en sindsdien scoorde Di Stefano erop los. In de eerste El Classico scoorde hij 3 of 4x tegen Barca.

Leuke stuk chimaera, ik wist niet eens dat di stefano ook bijna had kunnen spelen bij barcelona. al met al heel leuk geschreven en een uniek onderwerp!

mooie geschreven man, nu weet ik ook meer over Di Stefano!!!
een van de beste voetballers ooit echt een finale man Alfredo Di Stefano!

Zeer informatief, alleen het zweverig wordt , waarmee je de CE start in het begin beetje teniet gedaan. Maar dat komt ook wel door de informatie die je moet geven om de situatie helder te krijgen. Uiteraard ben je een Barca fan dus je geeft Barca 100% gelijk

Een discussie die ik al jaren voer, maar 1 die je eigenlijk ook helemaal niet kan voeren aangezien niemand weet hoe het precies is gegaan. Maar het blijft een intressant onderwerp.

Ik denk dat Di Stefano gewoon voor Madrid wou spelen want hij had toch ook een wedstrijd voor hun gespeeld maar werd uitgelachen, en een week later maakte hij een hattrick tegen ze? Zoiets was het. Haha is een tijdje geleden dat ik over dit onderwerp iets heb gezegd. Maar vind het een goede CE 4 sterren van mij omdat ik het zonde vind dat je het zweverig beetje hebt verwaarloost.

Maar dat is ook mijn voorkeur

5 september 2012 om 19:29

Zie je mij nou voor Barcelona fan aan? Wat is dit? Ik ben voor Madrid hoor maar ik vond dit wel een mooi onderwerp om over te schrijven.

Ik weet niet over dat uitlachen. Wel weet ik dat hij na de vriendschappelijke wedstrijd tegen Nancy zijn debuut maakte tegen Racing Santander en daar scoorde. Een maand later na die wedstrijd scoorde hij 4x tegen Barcelona.

5 september 2012 om 19:44

Oh serieus? Mijn excuses Ik dacht dat je voor Barca was, ben ik in de war met iemand anders

Ja ik weet het ook niet meer zeker, maar het onderwerp blijft leuk. Je hebt je goed laten informeren!!

6 september 2012 om 20:20

Was het niet dat hij eerst zo slecht speelde voor Real dat iedereen hem uitlachte? Barça deed daarna afstand van de rechten op hem, omdat ze dachten dat hij dramatisch was en daarom speelde hij uiteindelijk helemaal niet meer voor Barça.

7 september 2012 om 00:26

4barca4

Ja ik denk dat je gelijk hebt. Hahah echt stom dat we er niet bij zijn geweest, had veel '' losse eindjes '' kunnen oplossen

Ik heb niks met Real Madrid en met FC Barcelona. Maar ik vind dit wel een zeer interessant verhaal! Wat is of wat zijn je bronnen voor deze clubexpert? In ieder geval heb je me weten te boeien met deze clubexpert!

5 september 2012 om 19:30

Dankje voor het compliment.

Ik heb al mijn informatie uit het boek 'de Koninlijke' van Eric Castien. Daar is een hoofdstuk gewijd aan deze transfer, z'n 13 bladzijden. Ik heb in feite alle overbodige informatie weg gelaten en het geminimaliseerd tot een stuk van z'n 1100 woorden.


6 september 2012 om 09:12

Haha dat boek heb ik ook,dat voorwoord van Kluun

Overigens kun je zo''n zelfde stuk schrijven over Ladislao Kubala met de vraag of hij niet voor Real had moeten spelen

Zeer goed stuk.
Lekker om te lezen, met informatie die ik niet wist en die een licht schijnt op vergaande en oude rivaliteit tussen real en barcelona.
Verder is het zonder vooroordelen en zonder een kant te kiezen geschreven, daarvoor mijn complimenten!

het klinkt echt suf, maar heb nog nooit van die man gehoord behalve dat hij een legende was en een top speler. dus bedankt voor het informatieve verhaal. erg interessant en leuk om te lezen.

* * * * *

Prachtig verhaal en je brengt het objectief want je belicht zowel de Realkant als de Barca-kant. Ik wist ook wel iets af over Di Stefano, Real en Barcelona maar toch was dit stukje leerrijk voor mij.

Mooi dat je dit verhaal nog eens naar buiten brengt, en er zeer objectief in bent.

Wat als Di Stefano bij FC Barcelona had gespeeld? Dan was de geschiedenis anders geweest, met Barça die in de jaren 50 de bekers en prijzen zou opstapelen, en niet Real. Meer historie en meer fans voor Barça. Maar Franco besliste er helaas anders over. Ik heb toch altijd de versie met Franco gehoord, maar dat is tot op heden dage nog niet bewezen.

15 september 2012 om 22:44

Dat kun je helemaal niet weten, Real had in die tjid een geweldige team met o.a. Puskas, Del Bosque, Alonso, Paco Gento en Di Stefano dus. Het was dus niet zo dat die bekers dankzij hem alleen gewonnen werd. Het was gewoon het team dat buitengewoon goed was. Niet voor niks wordt het tot de beste elftallen aller tijden genoemd en dat is echt niet alleen maar omwille van Di Stefano.

Goed geschreven, en daarbij ook nog eens objectief gebleven. Helaas kende ik het volledige verhaal al, ik had me namelijk al ingelezen in de geschiedenis van de club waar ik al een geruime tijd fan van ben. Wat je misschien nog wel had kunnen behandelen is de politieke situatie van die tijd, Real Madrid was namelijk destijds 'de club van Franco' en daar moesten dan ook de beste spelers spelen. Catalonië werd enorm onderdrukt, ik denk ook dat daarom de transfer van Di Stefano naar Barça niet is doorgegaan. Door Francisco Franco hoogstpersoonlijk geblokkeerd. Het blijft natuurlijk een gevoelige kwestie in de geschiedenis tussen Barcelona en Real Madrid, ik vind het dan ook des te knapper dat je een clubexpert hierover schrijft. Het is namelijk toch iets waar Real Madrid zich voor zou moeten schamen, maar aan de andere kant betekend dit ook weer de geweldige succesperiode die de club heeft gekend met de grote sterren als deze Argentijn. Het is dan wel schrijftechnisch niet helemaal netjes geschreven, maar toch geef ik je hier de volle 5 sterren. Die geef ik niet snel! Mijn complimenten!

5 september 2012 om 23:07

Dankje voor de vijf sterren. ;

Zoals Edenhazard zegt zullen we nooit 100 procent de waarheid weten. Zoals ik ook in mijn stuk heb gezegd is elk persoon die een rol heeft gespeeld in de Di Stéfano zaak gestorven behalve hij zelf. We hebben het zelf niet bewust van dicht bij meegemaakt dus je kan niet zeker weten wat er is gebeurd.

Daarbij heb je ook een limiet van 1000 woorden en die heb ik volgens mij al overschreden. Dit stuk telt volgens mij z'n 1078 woorden. Dus verder kon ik ook niks over de politieke situatie vertellen in die tijd. Dat Real Madrid de club van Franco was laat ik in het midden. Ik bevat niet genoeg informatie om daar een oordeel over te geven.

5 september 2012 om 23:33

Dat kan ik je ook niet kwalijk nemen, ik heb ook diep moeten graven om tot deze informatie te komen. Wat in ieder geval algemeen bekend is, is dat Real Madrid de favoriete club van Franco was. Of hij daarvoor belangrijke transfers afhandelde, is natuurlijk nog wel twijfelachtig. Daar is ook geen bewijs voor te vinden, dat is allemaal netjes opgeruimd of helemaal nooit gebeurd. Verder ben ik helemaal bekend met het limiet van 1000 woorden, ik heb namelijk zelf meer dan eens dat ik een stuk om die reden teruggestuurd zie worden. Wat ik in ieder geval respecteer is dat je ten koste van alles objectief wil blijven en vanuit de feiten een clubexpert gaat schrijven over een gevoelig onderwerp.

In mijn zoekwerk ben ik overigens op een aantal verhalen gestuit die me ten zeerste hebben verbaasd, maar ik denk niet dat dit de plek is om dat te discussiëren. Als je geïnteresseerd bent moet je maar even een berichtje sturen! ;

12 september 2012 om 17:11

En stel Real Madrid maar weer in een negatief daglicht. Notabene Atletico Madrid was de favoriete club van Franco.

Verder was het Barcelona die zelf zeiden dat zijn 1e (waardeloze) jaar bij Real niet meer wilden hebben...

On:

Het verhaal is erg subjectief. Ik vind dat de Alinea's ook wel langer hadden mogen worden, en dat je andere woorden had moeten gebruiken om Di Stefano aan te wijzen(bijvoorbeeld hij, hem, de voetballer). Wat nu heb je de hele tijd ''di Stefano gaat naar de WC waarna Di Stefano een Wc-rol pakt en daarna veegt Di Stefano zijn gat af.''

Heel irritant om te lezen!

12 september 2012 om 22:36

Waarom is het verhaal erg subjectief? Ik ben voor Real Madrid en heb gewoon alle informatie behandeld waar ik over beschik.

Alinea gebruik vind een kul argument. Dat is voor iedereen weer anders en ik vind zelf dat ik dat gewoon goed gedaan heb.

Ik had misschien inderdaad minder het woordje Di Stéfano kunnen gebruiken maar het lijkt me niet dat dat erg storend is.

En 1 ster? Heb je je zo erg aan die punten geërgerd? Het lijkt me een beetje hard om daar nu één ster voor te geven.

13 september 2012 om 20:52

Wat zit jou dwars Lars? Gooit het in de groep.

Chimaera, geweldig stuk om te lezen. Ik had wel een keer hierover gehoord, maar wist er voor de rest niet veel van af, veel geleerd dus, bedankt daarvoor! Hier en daar wat grammatica fouten, maar ik ben eerlijk, ik had het absoluut niet beter gekund! 5 sterren.

17 september 2012 om 09:58

Goed gekozen onderwerp! Dit is een geschiedenisstuk dat de moeite waard is om te behandelen. Let volgende keer wel even op je zinsopbouw, daar zitten redelijk wat gramaticale foutjes in.

Wat misschien nog iets duidelijker aan het licht had mogen komen is de reden waarom het Spaanse regime ervoor wilde zorgen dat Di Stefano niet naar Barcelona zou gaan. Franco was zelf namelijk helemaal geen Real supporter, maar juist een Atletico Madrid fan. Zijn belangrijkste reden om hierin te mengen was dat FC Barcelona het symbool was van de Catalaanse zelfstandigheidsbeweging. Hij wilde er dus alles aan doen om te zorgen dat zij niet succesvol zouden zijn.

Wat je ook niet noemt in je stuk is de sanctie die de Fifa op wilde leggen aan Real voor het niet volgen van de Fifa regels. Er werd gedreigd met het uitsluiten van Real voor alle internationale wedstrijden (europa Cup) voor 5 jaar als ze de contracteren door zouden zetten. Volgens bronnen is er destijds een anonieme geldschieter geweest die de Fifa bobo's met een flinke som geld heeft doen afzien van die uitsluiting. Hier is tot op de dag van vandaag nooit uitsluitsel over gekomen.

@lars, wat een ontzettend onzinnige reactie! Het hele artikel zegt werkelijk geen negatief woord over Real. En je mening dat Barcelona zelf hebben afgezien van de transfer noemt hij ook in zijn stuk, alleen met een andere achterliggende reden.

6 september 2012 om 08:21

Heel leuk stuk en informatief, inderdaad.
'de Koninklijke' is ook een prachtig boek!

Om even te reageren op Joostvans; Je zegt dat je jezelf ingelezen hebt in de geschiedenis van je eigen club, akkoord. Wil je voortaan voordat je een ernstige verwijt roept, jezelf ook even inlezen in de geschiedenis van Franco e.d.?
Real Madrid was niet de club van Franco, totaal niet.
Franco was een Atletico Madrid 'aanhanger', volgens de verhalen hield hij niet eens van voetbal.

Edit:
Voor meer vragen, stuur me maar een privé bericht.

6 september 2012 om 09:06

Ach, Joostvans doet altijd alsof hij alles al doorheeft en weet. Om hem even te citeren 'natuurlijk kende ik het volledige (!) verhaal al'. Opvallend, aangezien juist helemaal niemand ter wereld, misschien zelfs Di Stefano zelf ook niet, het volledige verhaal kent. Maar Joostvans natuurlijk wel, stom van ons.. Sneer naar Real in zijn laatste regels kon hij ook niet laten natuurlijk, maar wel altijd superobjectief en leuk proberen over te komen.

Ik weet niet hoe het zit en om eerlijk te zijn kan het me ook weinig schelen. Dit is 60 jaar geleden intussen, laat het rusten. Verder vind ik de CE wel goed, 4 sterren.

9 september 2012 om 01:02

Het woord 'destijds' doet het 'm he.

Is het niet zo dat ze de handtekening van Di Stefano hebben verkregen door hem dronken te voeren en te laten tekenen? Of was dat bij een andere voetballer? Het scheen destijds in ieder geval regelmatig voor te komen dat voetballers op deze wijze geronseld werden .

Anyway, erg leuk stuk, informatief en prettig geschreven. Maar er staan wel aardig wat fouten in, vandaar dit keer 4 sterren.

6 september 2012 om 09:13

Dat was bij Ladislao Kubala volgens mij.

6 september 2012 om 19:48

Dat verhaal ging over Kubala, ik weet er niet veel van het is ook nooit heel bekend geworden. Maar schijnt dat ze hem zo hebben overgehaald bij Barca.

Ik heb andere verhalen gehoord van Madrid fans dat Franco in het begin Madrid ook veel leed heeft aangedaan. Echter toen men hem wees op het feit dat Real Madrid hem juist zou kunnen helpen om aan populariteit te winnen besloot hij om Madrid niet meer te sarren maar juist te ''helpen''. Madrid was eigenlijk ongewild propaganda materiaal voor die idioot.

Ook over Di Stefano heb ik het 1 en ander gelezen en gehoord maar als ik dit zo lees van jou. En je gebruikt zelfs literatuur dan lijkt het erop dat Di Stefano duidelijk voor Barca had moeten spelen. Ik geef Barca namelijk 100 procent gelijk in deze kwestie.

9 september 2012 om 00:59

De stad was aanvankelijk een 'rooie' stad en de club had een dito president.
Toen heeft ie alles naar eigen hand gezet en is ie de club gaan gebruiken als exportproduct.

19 september 2012 om 19:21

In 1939 fuseerde Athletic Madrid met Aviacion Zaragoza het elftal van Franco's luchtmacht. De naam werd Athletic Aviacion de Madrid. Er was geen plek voor deze ploeg in Primera Division. Daarop vernietigde het leger van Franco het stadion van Real Oviedo, zodat Althletic Aviacion haar plaats in kon nemen.

De club werd meteen 2 keer kampioen. Hierna dwong Franco de naam te veranderen in Atletico Aviacion de Madrid omdat het een Spaanse naam moest dragen. Ondanks de steun van Franco werd Real Madrid succesvollerer dan Atletico. Franco heeft zelfs belangrijke mensen bij Real laten martelen en/of vermoorden. Totdat op den duur Real zo succesvol werd dat Franco besloot Real te omarmen. Dit was echter pas toen Di Stefano al jaren daar speelde en ze Europacups begonnen te winnen.

De enige reden dat Franco daadwerkelijk invloed uitoefende op het halen van di Stefano zou zijn omdat hij zo'n hekel had aan Catalanen en Barcelona, maar zeker niet omdat hij destijds voor Real was.

19 september 2012 om 22:06

Dat weet ik en ik heb geen enkele moment gezegd dat ie al fan was sinds z'n 8e.
Waar het uiteindelijk wel om gaat is dat hij de club koos als vertegenwoordiger, met alle gevolgen van dien.

Interessant stuk waar ik totaal geen weet van had. De geschiedenis had er op voetbalgebied dus heel anders uit kunnen zien.

Meest opvallende detail wat ik weet van di Stefano is dat hij voor 3 verschillende nationale elftallen heeft gespeeld, Argentinië, Colombia en Spanje. Ik meen dat hij daarmee de enige is in de wereld.

Haha je merkt duidelijk dat je De Koninklijke hebt gelezen. Vooral heel goed informatief stuk, voor de kenners iets minder interessant maar voor degene die het niet wisten een heel boeiend verhaal.

Ik kende dit verhaal al in grote lijnen, maar de details ervan wist ik niet. Ik vind het een goeie, informatieve CE en ondanks dat je een voorkeur hebt voor één van de twee clubs in het verhaal is dat totaal niet terug te zien in je stuk, maar ik moet wel zeggen dat het grammaticaal niet helemaal klopt.

"de Fifa in 1904 erkende Colombia niet als officieel lid." moet zoiets zijn als: In 1904 erkende de Fifa Colombia niet als officieel lid.

"hier wordt niks meegedaan aan gezien de Spaanse bond..." "meegedaan" is hier aan elkaar geschreven terwijl dat "mee gedaan"hoort te zijn en "aan gezien" hoort juist aan elkaar.

Zijn wel meer van dit soort dingen te vinden in je stukje, maar ze doen weinig af aan de inhoudelijke kwaliteit dus daarom alsnog 4 sterren.

6 september 2012 om 20:19

Dankje voor de verbeteringen. Ik zal er in het vervolg proberen op letten.

9 september 2012 om 00:56

Prima stuk, heb je netjes gedaan.
Ik mis slechts één belangrijk detail: je hebt het over een trein uit Barcelona, maar de man met reden die trein. Hij had namelijk al vriendschappelijke wedstrijden voor Barça gespeeld, wat duss ook aantoont dat ook hij toen uitging van een contract bij Barça.

Familieleden en vrienden van mensen die betrokken waren bij de zaak, leven overigens nog. Zo las ik anderhalf jaar terug een stuk over de zoon van de, als ik me niet vergis, fysio (of iets dergelijks) van Barça die nog met Di Stefano op de foto staat, terwijl deze een pinnetje van Barça in z'n jasje heeft zitten.

Maar dat zijn details om moeilijk aan te komen. Met name dat laatste, duss dat valt niet aan te rekenen. Het is hooguit een kleine toevoeging.

Ik begon met lezen.... Ik stond op, pakte me bakje popcorn, en ging door met lezen. haha

Informatief stukje hoor. Interessant en zeer objectief.
Ik ga het niet over grammatica hebben, want de mijne is niet beter haha.

5 sterren..

Hij kon niet naar Barcelona omdat de Spaanse bond zijn contract niet erkende. Franco was Madrid-fan, en had alle macht. Omdat Real Di Stefano ook wou besloot hij het contract niet te erkennen. Dit is het verhaal.

9 september 2012 om 20:23

Franco was inderdaad voor Madrid, maar dan voor Atletico Madrid. Hij had verder heel weinig met Real en voetbal.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren