Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

FC Volendam zet voorzitter Jan Smit en rest van het bestuur op straat

Laatste update:

Jan Smit wordt weggestuurd als voorzitter bij FC Volendam. Het vierkoppig bestuur van Volendam ontving zondagavond een mail van de Raad van Commissarissen, waarin het voorgenomen ontslag van het voltallige bestuur wordt aangekondigd.

“Het einde van mijn voorzitterschap bij FC Volendam is nabij’, schrijft Smit op zijn Instagram-account. "Komende donderdagavond om 21:00 uur mogen we voor de vorm nog een ingelaste vergadering bijwonen én eventueel bespreken wat er verder nog ter tafel komt. Ironisch genoeg zou ik vrijdag 1 december mijn tienjarig jubileum als bestuurslid vieren. Dat ga ik dus nét niet halen.”

“Nadat eerder dit jaar mijn vriend, gedroomd vicevoorzitter en mede grondlegger van onze ambitieuze plannen, Keje Molenaar, al publiekelijk – ongefundeerd - door de RvC werd geëlimineerd, wordt nu het bestuur dus uit de weg geruimd."

"Het wachten is straks alleen nog op het ontslag van de mannen die onze dromen hebben verwezenlijkt in woord en daad: Wim Jonk, technisch directeur Jasper van Leeuwen en directeur hoofd opleidingen Ruben Jongkind. De architecten achter al dit succes, die hoogstpersoonlijk verantwoordelijk zijn voor de promotie naar de Eredivisie en tevens handhaving voor het eerst in 35 jaar!”

Reden ontslag
Smit geeft vervolgens aan waarom hij moet vertrekken. "Helaas zijn er zes mensen in de bovenste laag van onze voetbalorganisatie die er (nog steeds) fundamenteel anders over denken dan wij. Dat geeft voor de rest niet, maar het betekent wel dat ik voor het eerst in mijn leven word afgezet vanwege mijn idealen voor FC Volendam... Een twijfelachtige eer, maar wel voor het mooiste doel dat ik bijna tien jaar belangeloos heb mogen dienen."

"Ik wens de Raad van Commissarissen en de nieuwe bestuurders veel plezier en wijsheid met de (transfer)winsten die na vier jaar toepassen van voetbalvisie, strategie en beleid in het volgende boekjaar vrijvallen (onze transferwinsten worden over meerdere seizoenen uitbetaald). Jullie kunnen voor het eerst in de geschiedenis wél met een schone, goedgevulde lei aan een nieuw seizoen beginnen! De club zit voor altijd in mijn hart, wees er alsjeblieft zuinig op…", besluit Smit met een oranje hartje.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Waarom Jan eruit en niet de raad van commesarissen die dit zooitje bij elkaar hebben gemaakt in 1 jaar tijd?

27 november 2023 om 16:55

Eeuwig bestaat niet. Jan die 37 is heeft nog ook plannen lijkt mij. Van elders te werken bij andere clubs word je alleen maar beter van .Hij zou terug kunnen keren om zijn carrière af te sluiten.

27 november 2023 om 17:13

Dit slaat nergens op die hele RVC moet eruit bij Volendam en team Jonk moet blijven zitten, ze verpesten hun eigen kansen nu hiermee he.

27 november 2023 om 18:08

Omdat de RvC de directie benoemd en niet andersom. Overigens zouden ze het ontslag kunnen aanvechten bij de ondernemerskamer. Maar ik geef ze weinig kans omdat de grond van het ontslag best in te denken is. Er worden veel financiele risicos genomen en de mensen die er mede van profiteren is niet de alleen de club. Ik snap dat supporters gewoon succes willen maar er is best wat voor te zeggen. Ligt eraan hoe je je prioriteiten kiest.

27 november 2023 om 19:00

Om toch een beetje de achtergrond te begrijpen heb ik net even de jaarrekening er bij gepakt.

FC volendam heeft een negatief eigen vermogen van 3 miljoen en maakte het het afgelopen seizoen ook 3 miljoen verlies op een omzet van 11 miljoen.

Mooi als ze dit seizoen dankzij de uitgaande transfers en met name het doorverkoop percentage op vd Ven wel zwarte cijfers schrijven.
Je kan best een keer gokken op uitgaande transfers als voetbal club, zeker als je een gezonde financiã«le positie hebt. Van de top 5 draaiden vorig jaar bijvoorbeeld alleen Ajax, dankzij de CL, en FC twente een operationele winst, maar maakten de overige 3 ook winst dankzij de verkopen van spelers. Alleen hebben ze alle 5 een behoorlijk eigen vermogen. Zelfs bij het uitblijven van die transfers was er geen man overboord geweest.

Bij Volendam ligt dat toch anders, die draaien verlies, hebben een negatief eigen vermogen, en ondanks de uitgaande transfers afgelopen zomer komen ze als het operationele verlies van vorig seizoen een indicatie is, alleen in de zwarte cijfers door het doorverkoop percentage op vd Ven. Dat is wel een hele dunne lijn om beleid op te voeren.

Het kan best dat de RVC van Volendam zelf ook competenties mist en fouten maakt. Maar als je naar het financiã«le plaatje kijkt dan kan of moet je eigenlijk als RVC wel hele grote vraagtekens zetten bij het gekozen beleid.

27 november 2023 om 15:43

Moet je de documentaire van Volendam over afgelopen jaar maar kijken. Daaruit bleek al dat er een enorm verschil van inzichten was tussen de rvc en de directie met o.a. jan smit dus. Jan smit wilde nog meer invloed door team Jonk, iets wat wordt tegen gewerkt door de rvc

27 november 2023 om 16:10

lars040 inderdaad, interessante docu ook. Die Jan Smit heeft mijn respect wel gekregen na het zien van die documentairereeks. Er werd en wordt aan de achterkant alleen maar aan stoelpoten gezaagd door o.a. oud-voorzitter Henk Kras en laat die nou net enorm veel invloed hebben binnen het dorp. Enorme conservatieve kerel die alleen maar loze kreten roept en alles bij het oude wil laten en daarbij vooral wil laten optekenen hoe goed hij het in het verleden wel niet gedaan heeft bij de club. En laat zoonlief nou net ook in de Raad van Commissarissen zitten.

Dat Jan Smit daar nog zo lang heeft weten te zitten vind ik met het oog op bovenstaande echt gewoon knap, wat een slangenkuil die club. Jammer, want ik gun het ze verder wel.

27 november 2023 om 16:19

Ik heb die serie ook gevolgd. Hoe het op mij over kwam: aan de ene kant had je nuttige mensen als Wim Jonk (bevlogen oud-topvoetballer), Jan Smit (charismatische jongen die als geen ander kan netwerken) en Keje Molenaar (advocaat en oud-profvoetballer), aan de andere kant een rvc die vooral bestond uit rancuneuze dorpsbewoners die leken te denken dat Volendam best nog net zoals 40-50 jaar geleden eredivisie zou moeten kunnen spelen met bijna alleen maar Volendamse jongens.

27 november 2023 om 17:19

Kan dit anders ook niet anders uitleggen dan een ultra rancuneuze publieke post van hem. Ik ken de docu niet en weet niet wat er allemaal speelt. Maar voor een buitenstaander komt dit toch vrij kinderachtig over. Ook als hij helemaal gelijk heeft, die populistische en cynische borstklopperij is niet nodig, niet professioneel. Als hij het allemaal zo goed gedaan heeft zal hij alle steun hebben en houden van de achterban.

27 november 2023 om 21:09

@twenteov - Dat is echt heel kort door de bocht. Die documentaire legt de nadruk op emotie waarbij de ene partij de boel mis ziet gaan en de andere partij die nog meer risico wenst te nemen, maar praktisch gezien was dit bestuur de club naar de ondergang aan het helpen.

Er werden en worden grote financiele risico's genomen, gokkend op mooie transferinkomsten om de gaten te dichten. Dat kun je doen als je een aardig achterland en een leuk financieel draagvlak hebt. Bij een Volendam gaat dat geheid niet lang goed en er zitten in de nabije toekomst geen klappers in de koker. Ja, Mbuyamba misschien, maar daar vang je de hoofdprijs niet voor bij een degradatie. Bovendien is hij nog geblesseerd ook en vangt voor Volendam-begrippen een flink salaris.

28 november 2023 om 08:30

Sirius ik vind het van jou dan weer kort door de bocht om te stellen dat dit bestuur de club naar de ondergang brengt. Niet met zekerheid te zeggen.

28 november 2023 om 14:36

Natuurlijk wel. In zo'n korte tijd een negatief eigen vermogen van drie miljoen en een operationeel tekort van 3 miljoen euro. Als Van De Ven niet verkocht was door Wolfsburg, hadden ze nu acute financiele problemen gehad en Smit zou maar voor een deel garant staan. Als je de cijfers erbij haalt, is het niet veel minder risicovol dan het beleid van Munsterman. Het heeft zelfs vreemd veel overeenkomsten. Gelukkig voor Volendam is deze RvC een stuk daadkrachtiger, waardoor ze de boel waarschijnlijk in de kiem hebben gesmoord.

27 november 2023 om 15:46

Het waarom ligt in de financiele risico's die er genomen worden.
Team Jonk gaat uit van de visie investeren in de spelersgroep zodat je daar kapitaal ontwikkeld. Zij eten mee van eventuele wi sten.
Maar valt dat tegen, dan kan de club ook zo omvallen. Dat is waar de RvC bang voor is.
Speelt al verleden jaar maar toen ging Smit garant staan. Nu begint het weer.

27 november 2023 om 17:49

Is het zo dat Smit/Jonk cs meedelen in winst?? Dat lijkt me nogal een punt. Dat is me niet helemaal duidelijk…

27 november 2023 om 18:13

Team Jonk is een bedrijf. Jan Smit heeft er niets mee te maken anders dan dat Volendam dat bedrijf inhuurt.

Ik heb niks met Jan Smit, al helemaal niet met die vreselijke muziek van hem. Maar ik vind het wel mensonterend, dat hij na bijna 10 jaar trouwe dienst. Op zulke wijze op straat wordt gezet.

27 november 2023 om 15:39

Mensonterend, echt?

Verder inderdaad belachelijk om het op deze manier te doen. Erg laf en kinderachtig.

27 november 2023 om 15:44

Mensonterend is ietswat gechargeerd misschien, maar hij had wel echt beter verdiend vind ik.

27 november 2023 om 16:49

En dan nog te bedenken dat hij garant stond voor 1,2 miljoen euro. Zonde dat de goede jaren van Volendam op deze manier lijken te eindigen.

27 november 2023 om 20:03

Daar staat tegenover dat hij wel garant staat - stond voor de risico's en de verliezen die voortkomen uit zijn eigen beleid.

Op basis van de operationele omzet zouden ze 11 miljoen uit kunnen geven, ze geven er 14 uit. Leuk dat hij met die garantstelling komt voor een deel van dat verschil maar hij zou er als directeur eigenlijk gewoon voor moeten zorgen dat er niet meer geld uit gaat dan er binnen komt.

27 november 2023 om 16:50

Ik heb precies hetzelfde. Zeker geen fan van de palingsound, maar ik vond het eerlijk gezegd ook wel weer mooi dat hij deze rol op zich heeft genomen. Het is namelijk niet geheel zonder risico, zo blijkt. De beste stuurlui staan in Volendam ook an wal, normaal gesproken.

Moet ook zeggen dat het mij verontwaardigd hoeveel commotie er is bij een club die eigenlijk redelijk succesvol boven zijn stand leeft. Je zou denken dat er op de Dijk alleen maar genoten wordt de laatste seizoenen...

Ik denk dat macht toch voor veel mensen op deze wereld lastig is om goed mee om te gaan.

Mensonterend valt wel mee denk, zeker gelet op de huidige geopolitieke situatie . Ik zou nog best graag met Jantje Smit willen ruilen voor een weekie.

Come to Ajax. Heb delen van die docu gezien over Volendam op de NPO en daar zag je al dat Jantje vooral aan het vechten was tegen de bierkaai, er mag niets veranderen bij het conservatieve Volendam.

27 november 2023 om 16:12

toen de tosti's niet meer te halen waren in het stadion was het eigenlijk al oorlog en was Jantje klaar.

27 november 2023 om 16:38

Hahaha precies dat :D Zou lachen zijn als hij dan bij Ajax als eerste de tosti's zou toevoegen aan het menu, voor een eurootje

27 november 2023 om 21:12

Het was wel iets meer dan dat natuurlijk. Hij leunde volledig op een commerciele partij (team Jonk) met alle gevolgen van dien. Er moet veel geld bij om dat beleid in stand te houden en dat kan simpelweg niet bij een club als Volendam. Je hebt eerst een fundament nodig en die is er simpelweg niet in financieel opzicht.

Verder moet je Jonk alleen naar Ajax halen als je mensen bij de club hebt die hem onder de duim kunnen houden. De man wil altijd alles naar zijn hand zetten, ook al heeft hij nog nooit echt iets noemenswaardigs gepresteerd. Ja, promoveren met Volendam, maar dat kun je nauwelijks knap noemen als je ziet wat voor geld er gespendeerd is om dat te bewerkstelligen.

Ik heb hem liever als voorzitter van Volendam dan op de radio.

Enfin, dit is dus het resultaat van de machtsgreep die plaats vond in Volendam. Kamp Jonk leek aan droomkastelenbeleid te doen, ergens vind ik het wel goed dat er wat meer voeten-op-de-grondbeleid wordt gevoerd vanaf nu. Het zal lastiger zijn om direct resultaat mee te behalen, maar onder de streep heb je wat meer zekerheden over de consistentie van de club als geheel.

27 november 2023 om 21:13

De vraag is vooral hoeveel schade er is aangericht. Ze gaan geheid degraderen, dus ik vraag me af of er niet acuut financiele problemen op de stoep staan. De RvC is ook niet voor niets zo rigoureus nu.

27 november 2023 om 23:15

Smit staat volgens mij garant voor een deel van de verliezen van het afgelopen jaar, maar hoe dat in de toekomst verder moet is een vraagteken. Ik denk ook dat de financiële problemen groot zijn. Ze zullen moeten gaan verkopen om die verliezen op te vangen, maar de genieën rond Jonk hebben zichzelf een bonus gegeven voor elke euro transfergeld die binnen komt. Dus daar loopt de club ook weer groot risico; bij verlies kost het de bestuursleden niks, maar bij winst verdienen ze extra. Zo ontstaat ook een bankencrisis, om een zijweg te nemen.

Elke club die Jasper van Leeuwen na dit debacle in dienst neemt verdient de puinhoop die hij uiteindelijk mee neemt. Ik heb hem er al vaker specifiek uitgelicht, maar die man is een ramp.

28 november 2023 om 14:33

@misseva88 - Hoe dan ook is een dergelijk beleid niet houdbaar. Smit gaat ook niet ieder jaar een miljoenentekort wegwerken. Ik vind het nogal vreemd dat het beleid niet uitgelicht wordt met betrekking tot deze actie van de RvC. Om even een voorbeeld te geven:

Volendam had voor de transfer van Van De Ven naar Tottenham een negatief eigen vermogen van drie miljoen euro en een tekort van drie miljoen op een begroting van 11 miljoen. In een vrij korte periode is dat gewoon meer dan de helft van je begroting. Da's echt heel veel. Reken je dat om naar een club als FC Twente of in het groot de topclubs, zie je pas echt hoe risicovol dat is.

Wat een soap zeg, ze zijn in dat dorp echt niet vies van een beetje worstelen in het openbaar. Het zou toch heel treurig zijn als Jonk straks geslachtofferd gaat worden? Ik kan me dat bijna niet voorstellen!

Als Jonk serieus ontslagen wordt, en met hem de twee andere namen, dan mogen ze hetzelfde kunstje van mij komen herhalen bij Telstar! Ook een enorme cult club uit een vissersdorp..

Echt waanzin wat hier gebeurt. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Afgunst. Jammer, echt onnodig.

Dacht na het kijken van die docuserie over Volendam dat dit er wel aan zat te komen ja

Het is bij Volendam nu al een paar jaar een wespennest (of moet ik zeggen palingfuik ), dus dit nieuws verbaast me niks.

Goede bestuurder geweest, en hij kan nog zingen ook.

Het is dus eindelijk zover dat team Kras, team Jonk naar buiten kan wippen. Daar zijn ze al 1,5 jaar mee bezig als je die docu bekijkt. Jonk en de hoofdtrainer zijn de volgende en er zal waars een voorzitter komen uit het team Kras.

De RVC van Volendam bestaat uit een stel domme mensen die niet tegen kritiek kunnen. Wim Jonk kan het beste de eer aan zichzelf houden en opstappen. Dan stort heel de club in en spelen ze vanaf volgend seizoen weer onderin de KKD. Die RVC wil namelijk liever jongens uit het dorp in het team dan spelers die gewoon goed kunnen voetballen.

Dus stop er maar gewoon mee Jonk.
Hoofd Jeugdopleiding bij Feyenoord komt vrij.
Hij heeft er ervaring mee en werken met Slot en weer met Hulshoff is natuurlijk heel prettig

27 november 2023 om 15:54

Ik hoop ergens dat Jonk weer een functie bij ajax gaat bekleden. Maar zou zo maar kunnen dat hij daar geen trek meer in heeft.

27 november 2023 om 17:03

Hij mag van mij ook Slot opvolgen als ie vertrekt. Jonk staat er ook om bekend spelers beter te maken en hij heeft natuurlijk goed gepresteerd als trainer. Maargoed, dat was wel bij Volendam

27 november 2023 om 21:17

Dan moet je je echt in gaan lezen in de situatie, want het beleid van Smit, Jonk en consorten kost meer geld dan Volendam heeft. Het heeft een negatief eigen vermogen van drie miljoen, een operationeel verlies van meerdere miljoenen (3 als ik het goed heb) en dat op een budget van 11 miljoen. Als Van De Ven niet verkocht was, hadden ze nu al acute financiele problemen. Niet voor niets is de selectie nu ineens zo karig. Er was geen geld meer en nu moeten ze noodgedwongen met spelers spelen die er nog niet klaar voor zijn. Als Volendam dit te boven komt, is het juist die RvC die de club redt. Dit beleid was en is niet houdbaar.

Lekker is dat, zo'n Ton Kras is klaar als voorzitter en bepaalt vervolgens alsnog wat er gebeurd bij Volendam. Kansloze job dus voor Jan Smit. Ik heb wel sympathie gekregen voor het project van Volendam.

Jonk zal er ook wel klaar zijn binnenkort

27 november 2023 om 19:17

@rooiedraad. Zijn zoon kras zit nog in de rvc dusja papa zegt wat zoon ook moet zeggen. Maar kras heeft wel zon perfect beleid gehad? Volgens mij ook niet maarja. Benieuwd of ze dit jaar in de ed blijven zo niet kan ook iedereen naar kras wijzen hij is de baas toch? Scheelt anderen weer.

27 november 2023 om 21:18

Wat voor sympathie dan? Geld uitgeven dat er niet is in de hoop dat je een klapper op de transfermarkt maakt? Dat is namelijk wat ze doen. Zonder de transfer van Van De Ven naar Tottenham had Volendam nu een groot probleem gehad. Het verbaast me hoeveel mensen een mening hebben over deze situatie zonder te weten hoe het allemaal zit. Dit is niet 1 of andere machtsstrijd zonder dat er goede redenen zijn om het bestuur op straat te zetten, integendeel.

Ik had het idee dat hij wel de juiste man was voor volendam. Hij kwam ook erg gemotiveerd over. Dan blijkt toch het bestuur iets te conservatief. Jammer.

Even per mail... Wat een ongelofelijk k*t manier om zo opzij te worden geschoven. Dat is gewoon echt not-done!

27 november 2023 om 16:38

Per mail? Stuur jij je jouw reacties altijd naar de redactie?
On: erg jammer dat het zo gaat met de betrokken directieleden. Jonk ook snel weg vermoed ik, en Jan Smit komt ooit nog wel terug in de toekomst. Kan niet anders, die man is zo betrokken en financieel onafhankelijk wat helpt in je onafhankelijkheid indien nodig.

Tja, waarschijnlijk willen mannen als Jan Smit en Wim Jonk niet naar de pijpen dansen van een paar mannen die andere zakenbelangen hoger waarderen dan de voetbalclub Volendam.
Ik denk ineens aan de ordinaire ruzie bij de partij voor de dieren. Het resultaat is een zware nederlaag bij de verkiezingen geweest

Nou Ajax, als de wiedeweerga Wim Jonk vastleggen.

27 november 2023 om 18:37

Laten we dat nou maar eens niet doen na al die ellende. Moet je echt niet terug willen hebben.

Tsja, het is een soort rat race tussen enkele groeperingen binnen Volendam. Wat kun jij maximaal overeind houden en wat kan ik. Gewoon ongezond opportunisme. Straks dondert het als een kaartenhuis in elkaar. Als speler zou ik nu even passen bij een aanbieding van die club. Want van wie krijg je die in werkelijkheid ?

Begrijp het niet helemaal Smit/Jonk willen risicovoller beleid en Kras niet?
Dilemma wel. Speelt bij heel veel clubs
Bij Heerenveen is t structureel misgegaan en dan is het enorm gecompliceerd om weer op redelijk bedrag uit te komen (al denk ik niet dat Volendam meer dan 3mln voor stadion betaalt)

27 november 2023 om 18:41

Het zit complexer in elkaar. Het bedrijf team Jonk levert voetbal diensten aan Volendam. Daarvoor krijgen zij betaald en delen ze mee in de transferopbrengsten.
Zij willen dat Volendam meer investeert in talent, meer risico neemt om zo later meer te verdienen aan de transfers. Dat is hun visie. RvC vind het te riskant.

27 november 2023 om 21:22

Het is ook te riskant. Zonder de transfer van Van De Ven naar Tottenham hadden ze dit seizoen al acute financiele problemen en een miljoenenschuld. Als er niet snel wat verandert, is dat ook een kwestie van tijd. De RvC had in deze dus weinig andere opties.

In Volendam vinden ze alles wat nieuw of vreemd is bij voorbaat eng. Zelden zoveel bange mensen bij elkaar gezien toen ik een tijdje in dat dorp gewerkt heb. Alles moet daar bij het oude blijven van een grote groep. Dus als je als bestuur progressieve ideeën heb dan is Volendam het volstrekt verkeerde dorp om je beleid uit te voeren. Zelfs als de club daar zienderogen beter van wordt.

Een Volendamse slangenkuil…

Zijn twee kanten die beide van Volendam houden, gaat echter over de rug van de club, dus volgend seizoen lekker opnieuw beginnen in kkd

Ik heb die docu gezien en op basis daarvan lijkt het dat die raad niet over zijn eigen schaduw kan heen stappen en verliefd op het pluche…. Volgens mij staat Jan ook nog garant voor de opgebouwde schuld van 1,2 miljoen die ze dan met transfer inkomsten moeten afdekken? Opent wel de mogelijkheid om zowel Wim Jonk als Keje Molenaar naar Amsterdam te halen. Ik vond die raad van commissarissen overigens voetbal onkundig en gedreven door verkeerde sentimenten zij zullen de club ben ik bang veel schade doen.

Smit en Jonk denken als ondernemers en schuwen het risico niet. Ze vertrouwen op hun inzicht en kennis. De RVC controleert de verrichtingen en zien teveel uitgaven en vertrouwen niet op het risicofactor 'voetballer'. Blessures, heimwee, en geen arbeidsethos zijn natuurlijk risico's die bij de RVC ook bekend zijn.
Ik ben voor Jan Smit, maar na het debacle van Ajax, snap ik wel dat de RVC niet vertrouwd op de kennis van Team Jonk en de risico's van het zangertje/presentator van Jan Smit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren