FC Utrecht heeft nipt genoeg aan sterke eerste helft in Heerenveen

FC Utrecht heeft het uitduel met sc Heerenveen weten te winnen. De Domstedelingen kenden een sterke eerste helft en leken voor de rust al op rozen te zitten met een 0-3 voorsprong. In het laatste kwartier kreeg Utrecht het toch nog lastig met Heerenveen, nadat de Friezen terugkwamen tot 2-3. De formatie van trainer Dick Advocaat wist de overwinning toch over de streep te trekken in het Abe Lenstra Stadion.

Met FC Utrecht trof sc Heerenveen niet bepaald zijn favoriete opponent. Slechts één van de laatste tien thuiswedstrijden werden gewonnen, terwijl de Friezen al twaalf wedstrijden wachten op een clean sheet tegen de Domstedelingen. Bovendien heeft Advocaat de boel aardig op de rit gekregen bij Utrecht, dat slechts één van de laatste elf wedstrijden verloor. De oefenmeester moest in het Abe Lenstra Stadion vlak voor de aftrap nog een wijziging doorvoeren, omdat Timo Letschert niet fit genoeg was om te starten.

Emil Bergström verving Letschert en was al vroeg van grote waarde voor Utrecht. Nadat Michel Vlap nog de eerste mogelijkheid had gekregen voor de thuisploeg, was het na veertien minuten spelen raak aan de andere kant. Bergström promoveerde een hoekschop van Oussama Tannane tot doelpunt: 0-1. Twaalf minuten later was het andermaal raak voor de bezoekers. Gyrano Kerk passeerde Kik Pierie in het strafschopgebied en schoot vanuit een onmogelijke hoek raak, door de benen van Heerenveen-doelman Warner Hahn. Kerk is zo de eerste Utrecht-speler sinds Ruud Boymans in november 2014 die in vier Eredivisie-wedstrijden op rij het net weet te vinden.

Voor rust breidde Utrecht de voorsprong zelfs nog uit naar 0-3. Na een rush bediende Simon Gustafson Tannane, die de bal kiezelhard langs Hahn schoot. Na rust was het aanzienlijk minder spectaculair in Heerenveen. Via Vlap en Tannane vielen er mogelijkheden te noteren, alvorens de thuisploeg twintig minuten voor tijd tot scoren kwam. Op aangeven van Arbër Zeneli schoot Vlap op fraaie wijze raak: 1-3. Een kwartier voor tijd bracht Heerenveen de spanning definitief terug in de wedstrijd. Een hoekschop van Zeneli werd door de ingevallen Pelle van Amersfoort over Utrecht-doelman David Jensen gekopt.

Advocaat wisselde defensief, door Mark van der Maarel in het veld te brengen voor Urby Emanuelson. De slotfase leek voor Utrecht nog lastiger toen Lukas Görtler van scheidsrechter Edwin van de Graaf een rode kaart kreeg voor een charge op Van Amersfoort. Na inmenging van de VAR werd deze beslissing teruggedraaid en omgezet in een gele kaart. Een slotoffensief leverde voor Heerenveen uiteindelijk niet meer op dan enkele gevaarlijke momenten, waardoor Utrecht de minimale marge over de streep wist te trekken.

Terechte uitslag?

1
2

Man wat is Heerenveen slecht. Ze hebben in de eerste helft alleen als luilakken achter de bal gehobbeld. Werkelijk niks laten zien. Er zit ook totaal geen karakter in dit elftal en die grijze coach krijgt dat er ook niet in. Dit is het slechte Heerenveen van de afgelopen 10 jaar en een club dat thuis hoort in het rechterrijtje. Er is dringend behoefte aan versterking. Ik zou er als Heerenveenzijnde alles aan doen om een Ramselaar, Ayoub, Sinkgraven, Cerny (huur), Isimat? ofzo binnen te halen. Dit lijkt nergens op. Verder mijn complimenten naar Utrecht. Die voetballen zo makkelijk en goed. Er zit ook veel variatie in dat elftal. Zo een Van Overeem doet het ook al een tijdje goed. Ik vind alleen dat Gustafson wat vaker voor zijn eigen succes mag gaan. Verder een matige tweede helft waarin de power bij Utrecht op was, Heerenveen terug kwam maar niemand nog zou verwachten dat Utrecht punten zou verspelen. Leuke eerste helft (vooral van Utrecht), matige tweede helft.

16 december 2018 om 14:14

Slecht voetbal is de reden waarom het stadion zo leeg is. Ergerlijk! Hoewel Vlap wel mooi scoort.

16 december 2018 om 15:01

De instelling is de reden waarom het stadion zo leeg is. Het team is zo zwak nog niet, maar er lijkt totaal geen werklust te zijn. Pas wanneer Van Amersfoort in de ploeg kwam begon de ploeg erin te geloven. Doodzonde dat je als een mak lammetje aan de wedstrijd begint. Het leek wel alsof de spelers gisteren even de stad in zijn geweest en 17 biertjes p.p. weg hebben getikt. In alle opzichten was heerenveen compleet ongeconcentreerd en Utrecht ging hier vandaag uitermate effectief mee om.

Daarnaast moet er echt een centrale verdediger bij. Wanneer Pierie en Hoegh uitvallen kom je uit bij Bulthuis en Schmidt klaarblijkelijk. Zeker laatstgenoemde is doodsimpel Eredivisieonwaardig. Evenals onze rechtsback. En zolang je twee posities nog zo immens zwak hebt, krijg je het elke wedstrijd lastig. Zelf zou ik graag Drkusic een keertje zien, geef de jeugd maar een kans als Hoegh/pierie niet mee kan doen. Maar JOR ziet het klaarblijkelijk anders. Dus laat er dan maar een andere speler komen!

Dan ben je Heerenveen, kom je 0-3 achter, knok je je heel knap terug tot 2-3, heb je 5 minuten blessuretijd, sleep je er op het allerlaatste moment nog een corner uit, keeper mee naar voren, alles of niets........ en dan krijg je zo'n corner. Wauw.

16 december 2018 om 14:16

Zo verspeelde Ajax ooit een kampioenschap in Doetinchem. Laatste minuut, alles en iedereen mee naar voren, en dan krijg je zo’n vrije trap van Cillessen. Bevangen door de spanning ofzo. Görtler is trouwens ook echt een drama hoor. Vermeende topaankoop van EtH. Die man moeten ze deze winter zsm lozen, samen met Makienok.

16 december 2018 om 14:21

Heel frustrerend als supporter kan ik me voorstellen!

16 december 2018 om 14:25

Ja als een prof die 5x per week traint en ongeveer 250k per jaar mag bijschreven niet eens in staat is op een fatsoenlijke corner te trappen word je wel gek als Heerenveen supporter 😂

Blessurebehandeling van 3 minuten, 2 goals, 5 wissels, var moment van 4 minuten en oneindig tijdrekken van Utrecht. Hoe komt de arbitrage dan bij 5 minuten extra tijd?

16 december 2018 om 14:39

Al had Heerenveen nog 20 minuten gekregen, ze zouden niet meer scoren.

16 december 2018 om 15:02

Voor mijn gevoel hing er juist een doelpunt in de lucht. Door het (vervelende) tijdrekken en het bizarre VAR-moment was het momentum wel wat weg, maar ik denk niet dat het lang had geduurd voordat er een Friese goal viel

16 december 2018 om 14:43

Geen idee, maar de blessuretijd is nooit evenredig aan de verspeelde tijd door blessures, tijdrekken enz. Heb de indruk dat er bijna nooit meer dan 5 minuten bijkomen, ongeacht hoe lang het spel heeft stilgelegen. Tegen tijdrekken moet een scheids ook gewoon optreden, die tijd hoef je niet bij te trekken want dat is gewoon speeltijd.

Leuke wedstrijd, komt Utrecht ontzettend goed weg. Als vanouds maakt Utrecht het zich veel moeilijker dan nodig.

Die commentator was echt weer van een ongekend niveau zeg. Als je tijd aan het rekken bent in de hoek, mag je als verdedigende partij overtredingen maken zonder dat de scheids daarvoor moet fluiten, aldus Leo Driessen. Het wordt is tijd dat ze bij FOX een keer een klanttevredenheidsonderzoek gaan houden over de commentatoren.

16 december 2018 om 14:19

Leo is imo de slechtste commentator van FOX.

Ik denk dat vele het daar mee eens zijn, ik in ieder geval wel!

Misschien als volgende poll op de homepage @vz?

16 december 2018 om 14:32

Ik ben er juist voor direct dat getijdrek af te fluiten. Moet een van de speerpunten zijn om de regels ten goede aan te passen. Zonder aanziens des clubs;-).

16 december 2018 om 14:40

Maar die regels zijn er niet en jij mag dat uiten op een forum en Leo mag dit ook uiten op een forum, maar niet als commentator zeggen dat de scheids moet fluiten voor tijdrekken bij de cornervlag?

16 december 2018 om 14:52

Het affluiten van tijdrekken is hier de kwestie niet. Wanneer de aanvallende partij in de hoek van het veld de bal staat af te schermen vind ik niet dat de verdedigende partij een vrijbrief hoort te krijgen om de bal te veroveren. Dat zou een mooie boel worden. Dat een commentator dit graag wel wilt zien, vind ik waanzinnig.

Het reguliere tijdrekken bij corners, inworpen e.d. mogen van mij wel een stuk harder worden aangepakt.

Toch echt het Utrecht van afgelopen weken makkelijk spelen en op voorsprong komen en dan is zakken en de concentratie en controle onnodig verliezen. Nu nog geluk ook met de VAR dat we niet met 10 man eindigen. Maar ja de 3 punten zijn binnen en nu op naar donderdag

16 december 2018 om 14:20

Doe donderdag maar gewoon rustig aan, volgende week zondag veel belangrijker

16 december 2018 om 20:19

Zijn in mijn ogen even belangrijk hoor! 4e de winterstop in is heerlijk natuurlijk. Maar een ronde verder in beker is veel lekkerder. Win liever de beker dan 4e worden en mogelijk aan het eind van het seizoen met legen handen staan zoals afgelopen seizoen.

16 december 2018 om 20:24

Voor jou wel, voor mij als Psv'er is zondag wat belangrijker haha.

Dit was wel erg typisch Utrecht geweest als die 3-3 nog viel. Eerste helft speel je Heerenveen kapot en tweede helft geef je 2 goals weg wat niet nodig was geweest.
Maar goed, 3 punten erbij. 3 punten los van de nummer 5 met een iets beter doelsaldo nu volledig opladen voor het bekeraffice tegen Feyenoord en dan volgende week komt Ajax naar de Galgenwaard. Forza Utreg!

Het is toch iets mentaals dat Utrecht in de tweede helft zo ver weg zakt en zichzelf weer onnodig in de problemen helpt. En al pak je nu de 3 punten ga je op deze wijze geen enkele kans maken tegen Feyenoord en Ajax

Leuke pot gezien. Schmidt speelde sterk, zou vaker een plek in de basis moeten krijgen!

16 december 2018 om 14:34

Wauw, als inderdaad zijn medespelers hem al zeggen dat hij maar geen dieptebal geven moet, dan moet hij toch weten dat hij echt heel weinig kan. Harde werker, maar o wat een beperkte speler

Wat een heerlijke wedstrijd was dit zeg! Alleen jammer dat heerenveen dan niet nog de 3-3 maakt, dat zou wel hebben gepast in t wedstrijdbeeld.

De VAR is niet altijd even goed, maar dit was een mooi voorbeeld van hoe het hoort. De overtreding van Gortler is niet zo'n zware overtreding, wel geel waard maar absoluut niet meer. Door het geven van rood maakt de scheidsrechter een overduidelijke fout en die wordt vervolgens aangepast naar de straf die bij zo'n overtreding hoort, geel dus. Keurig gedaan.

Wat is Heerenveen slap zeg. Het is zo ongeinspireerd voetbal wat ze spelen.. en dat terwijl ze toch aantal leuke voetballers hebben.