Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Urby Emanuelson hoopt Ajax-talent te helpen: ‘Probeer geduld te creëren’

Laatste update:

Urby Emanuelson hoopt dat hij een belangrijke rol kan spelen in de jeugdopleiding van Ajax. De 37-jarige Amsterdammer is sinds dit seizoen assistent-trainer bij het beloftenelftal en heeft zich tot medio 2025 aan de club verbonden. In het programma Kick ’t Met van Ziggo Sport vertelt Emanuelson waar hij dagelijks mee bezig is bij Ajax. Ook bepaalde talenten komen ter sprake, waaronder Silvano Vos.

Emanuelson spreekt onder meer over de druk die er in het hedendaagse voetbal op talenten staat. Volgens de voormalig linksback is het verwachtingspatroon van fans door de hogere salarissen en social media alleen nog maar toegenomen. “Het gaat om de meeste volgers en de meeste likes. Je moet het meeste geld verdienen en het liefst zo snel mogelijk. Je wordt op een voetstuk geplaatst.”

De zeventienvoudig international van Oranje, die zelf 255 wedstrijden namens Ajax speelde, ziet dat talenten vaak te maken krijgen met een dip. “De jeugdopleiding verloopt vaak heel soepel”, aldus Emanuelson. “Maar op een gegeven moment ben je daar en kom je dingen tegen die je nog niet hebt meegemaakt. Die dip komt altijd! Dan gaat het erom: hoelang blijf je in die dip zitten? Want als je daaruit komt kan je meteen weer omhoog schieten naar de top van de top.”

Emanuelson bespreekt ook spelers die momenteel tegen hun absolute doorbraak bij Ajax aan zitten, zoals Vos, Kristian Hlynsson en Mika Godts. Met name met eerstgenoemde lijkt de linkspoot een persoonlijke band te hebben. “Dat zijn jongens die telkens op en neer gaan. Ik merkte aan Sil bijvoorbeeld, toen hij net zijn contract had verlengd, dat hij van zichzelf moest spelen.”

“Vooral toen het niet liep bij de ploeg dacht hij: ik kan daar ook spelen, want het loopt niet. Waarom krijg ik niet de kans? Dan probeer ik geduld te creëren”, aldus Emanuelson. “Bij Ajax weet je dat, zeker als de club geloof in je heeft, die kans gaat komen. Het maakt niet uit wanneer, maar die kans gaat komen.”

Emanuelson gaat verder. “Het enige dat je dan moet doen, is ervoor zorgen dat je ready bent. Dat is het enige dat je moet doen! Het heeft geen zin om dan tijdens trainingen dingen te laten lopen, want morgen kan het anders zijn. Dat is bij Sil uiteindelijk ook gebeurd, bij mij ook en dat is bij iedereen gebeurd. Op het moment dat je een contract tekent voor vijf jaar weet je dat die kans gaat komen, dus doe er alles aan om er klaar voor te zijn.”

De lerende trainer heeft een boodschap voor spelers van Jong Ajax. “Laat zien dat jij beter bent dan de spelers die nu in 1 zitten, want dat ziet de trainer ook.” Vos speelde dit seizoen tot dusver 223 minuten in Ajax 1, verdeeld over 5 optredens. De totale teller staat op acht duels in de Amsterdamse hoofdmacht.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat? Urby had een mentaliteit van niks. Wat kan hij nou brengen.

2 november 2023 om 10:18

Je moet wel héél talentvol zijn om een carriere als Urby te krijgen als je geen mentaliteit hebt. Het was niet dat Urby een Van Der Vaart was die ook op halve kracht wedstrijden kon beslissen.

2 november 2023 om 10:24

Urby was echt geen bijzondere speler. Maar toch wist hij veel speelminuten te maken bij een Milan dat weliswaar al aan het afglijden was, maar wel nog om het kampioenschap streed. Het klopt overigens wel dat hij na zijn periode bij Milan vooral bankzitter was. Het zegt overigens wel weer veel over hem dat hij nog in zijn nadagen bij Utrecht nog een soort revival kreeg. Hij haalde toen naar mijn inzien best een hoog niveau.

2 november 2023 om 10:31

Zit nog te denken, misschien als hij zich op 1 positie had kunnen focussen dat hij dan stabieler had gepresteerd of verder had kunnen komen.

Aan de andere kant misschien heeft zijn veelzijdigheid juist geholpen om aan het aantal wedstrijden bij Ajax en Milan te komen. Heerlijk voor een trainer om zo iemand erbij te hebben.

2 november 2023 om 11:10

Hij werd eigenlijk vooral als linksback gebruikt omdat dat nu zo'n positie is waar echt goede spelers schaars zijn. Maar op einde werd hij bij Utrecht vooral als middenvelder gebruikt wat hij zeker niet verkeerd deed. Ik weet zelfs nog dat analisten hem nog als een potentiele versterking voor Feyenoord zaken. Ik weet niet of we dat laatste echt serieus hadden moeten nemen, maar het geeft misschien wel aan dat als hij zich als middenvelder had kunnen ontwikkelen hij misschien verder zou zijn gekomen. Maar het blijft natuurlijk speculeren.

2 november 2023 om 11:46

Bij Ajax voornamelijk linksback maar ook vaak een tussenoplossing als er een middenvelder of linksbuiten geblesseerd was. Geloof dat hij bij Milan zelfs wat wedstrijden op 10 gespeeld heeft.

2 november 2023 om 10:36

Een mentaliteit van niks? Hij werd altijd het halve elftal doorgeslingerd door zijn veelzijdigheid en offerde zichzelf vaak genoeg op voor Ajax. Zonder mentaliteit kom je echt niet tot 250+ wedstrijden bij Ajax en een transfer naar AC Milan (waar hij verder alleen een speler voor de roulatie was natuurlijk).

2 november 2023 om 12:59

Sommige mensen denken dat alleen schreeuwerds een goede mentaliteit hebben.

2 november 2023 om 10:42



Had juist een goede mentaliteit. Niet de meest getalenteerde speler en dat hij toch zoveel wedstrijden voor Ajax en Milan heeft gespeeld is knap. Was bij Ajax ook gewoon een hele goede linksback

Wijze woorden. Geduld hebben en zorgen dat je ready bent voor het moment dat je je mag bewijzen.

Tenzij je 4 jaar Tadic voor je hebt gaat voor iedereen dat moment komen omdat goede jonge spelers bij Ajax op een gegeven moment verkocht worden of gewoonweg niet goed genoeg zijn waardoor je kunt zorgen dat je beter bent.

2 november 2023 om 10:24

Het is ook een rare wereld geworden. Talenten moeten vanaf hun 18e al basis, anders willen ze pleite. Rustig brengen is er bijna niet meer bij. Ook niet gek, want zoals Urby zegt wordt je als jeugdspeler van profclubs door je hele omgeving opgehemeld alsof je de nieuwe Cruijff bent. Dan ga je daar vanzelf in geloven, zeker als je ook nog één van de betere van je lichting bent en de opleiding gemakkelijk doorloopt.

''emanuelson spreekt onder meer over de druk die er in het hedendaagse voetbal op talenten staat.'' Is er echt meer druk om kunnen de gasten van tegenwoordig gewoon minder met de druk om? Ik sprak laatst iemand die in de jeugd bij Ajax speelde met van der Wiel, Vertonghen enso. En die was niet te spreken over hoe de coaches om gingen met talenten, dat te hard was, negatief en dat er meer een positieve benadering gebruikt moet worden, daar is hij een bedrijf in begonnen die coaches daarin traint. Maar dan denk ik er komen jaarlijks bij zoveel clubs zo veel talenten door die we met die druk en manier kunnen omgaan en als je daar als talent niet mee kan om gaan dan ligt het toch echt meer aan jou dan aan de werkwijze lijkt me. Ook in dit geval.. Hoe kan het dat de gasten de afgelopen 20 jaar wel om kunnen gaan met druk en dat we sinds corona maar blijven praten over hoe zwaar die jongens het hebben. Als je mentaal niet sterk genoeg bent dan ben je gewoon niet gemaakt voor topsport.

2 november 2023 om 14:06

Er is zonder meer meer druk dan in het verleden. Naast dat je mogelijk doelt op een mentaliteitskwestie (die er ook kan zijn) is het simpelweg een feit dat er over de afgelopen twintig jaar een gigantische shift is geweest in de maatschappij. Let wel, dat dit ook iets is wat steeds meer geadopteerd wordt en het effect ervan daar krijgen mensen steeds beter zicht op. Ik denk dat voor deze druk er twee facetten zijn die een gigantische rol spelen, enerzijds social media en de digitale ontwikkeling waardoor iedereen 24/7 'aan' staat, en anderzijds het meten van data en de zichtbaarheid hiervan.

Wat betreft Social media, of je er nu wel of niet aan mee wilt doen, je ontkomt er simpelweg niet aan. Ben je het zelf niet die op social media zit, dan zijn er wel mensen in je omgeving die je er constant mee blijven confronteren. Sommige spelers doen hier hun voordeel mee (denk aan Xavi Simons en zijn PR team toen hij nog in de jeugdelftallen zat), door een eigen hype te creeren, maar er zijn talloze voetballers die praten (ook op latere leeftijd) over de meest belachelijke dingen en bedreigingen die ze via deze wegen wel niet mee krijgen. Krijgen ze het zelf niet mee, dan hebben ze een partner of kinderen die er last van hebben. Anderzijds zorgt het er ook voor dat je jezelf constant blijft vergelijken met leeftijdsgenoten, en dan kijk je nooit omlaag, je kijkt altijd naar degenen die het beter hebben. Je ziet ook hoeveel die andere jongens wel niet kunnen met het geld dat ze binnenslepen, dus die kant wil je zelf ook zo snel mogelijk op.

In het kader van data wordt tegenwoordig, vanaf jonge leeftijd al, nagenoeg alles gemeten. Waar dit in het verleden was met een oude man langs de kant van het veld die een notitieblokje had, wordt dat tegenwoordig allemaal professioneel opgeslagen (en er wordt ook daadwerkelijk wat meegedaan). Dit zorgt voor een enorme prestatiedruk bij voetballers, waarbij je kan veronderstellen dat je daar gewoon tegen moet kunnen, maar het is nu heel concreet en makkelijk om spelers met elkaar te vergelijken (en dat heeft gewoon impact op je welzijn).

Je veronderstelt op het einde dat als je daar mentaal niet sterk genoeg voor bent, dat je niet bent gemaakt voor de topsport, ik vind dat persoonlijk nogal kort door de bocht. Dit type mentale weerbaarheid is tot op zekere hoogte trainbaar en je praat hiermee over mensen in ontwikkeling die nog vanalles geleerd moeten krijgen. Dit gaat niet over een nacht slapen dat men daar wel of niet mee om kan gaan, vaak zit het in fases waarin je het leert. Wanneer je deze handvaten hebt (en de ondersteuning van de club) en dan uiteindelijk blijkt dat je er nog niet mee om kan gaan, dan kan je als individu de keuze maken dat de topsport inderdaad niet voor je is gemaakt. Uiteindelijk is het daarom alleen maar goed dat de persoon die jij hebt gesproken zelf bezig is met ook het 'positief' coachen van talent, want dit zorgt er voor dat mensen zich beter ontwikkelen en op psychisch vlak beter in elkaar zitten. Het is niet voor niks dat er op dergelijke thema's nog vaak zo'n groot taboe zit, waardoor mensen ook niet durft hulp te zoeken, omdat ze dan al snel worden bestempeld als 'niet gemaakt voor de topsport'.

Het zal voor talenten altijd lastig zijn om geduldig te zijn. Dat zal zeker meer worden als ze zien dat er veel spelers gehaald worden en deze spelers niet functioneren. Ik denk dat steeds vaker talenten zullen kiezen voor een stap opzij om via deze weg naar de top te gaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren