Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

FC Barcelona boekt dankzij kunstgreep gigantische winst van 304 miljoen euro

Donderdag, 28 september 2023 om 18:45Jeroen van Poppel

FC Barcelona klimt langzaam maar zeker uit het diepe financiële dal waarin de club al jaren zit. De Catalanen presenteren florrisante jaarcijfers over het seizoen 2022/23. Barcelona noteert een totale nettowinst van 304 miljoen euro. Om tot dat bedrag te komen was wel een kunstgreep nodig van president Joan Laporta. Voor het huidige seizoen verwacht Barça slechts een nettowinst van 11 miljoen euro.

Barcelona maakt melding van een gigantische omzet van 1,259 miljard euro. Daar staat een enorme post van 1,165 miljard euro aan bedrijfskosten tegenover. Dat Barcelona een nettowinst noteert van 304 miljoen euro is te danken aan het activeren van de laatste twee zogeheten 'economische hefbomen'. Die zijn onderdeel van het plan dat Laporta na zijn terugkeer als voorzitter van Barcelona instelde om de club weer financieel gezond te maken.

Om geld vrij te maken besloot Laporta om het productiebedrijf Barça Studios af te stoten. In het afgelopen seizoen werden daarvoor de derde en vierde hefboom geactiveerd. In totaal werd daarbij 49,5 procent van de aandelen van Barça Studios verkocht. Met die verkopen, die in de zomer van 2022 plaatsvonden, kon Barcelona in totaal 200 miljoen euro bijschrijven.

Barça benadrukt dat er niet alleen incidentele meevallers te melden zijn. Zo heeft de Spaanse grootmacht op commercieel vlak, met een omzet van 351 miljoen euro (+43% in vergelijking met het seizoen daarvoor), het beste seizoen uit de clubhistorie achter de rug. Ook op het gebied van sponsoring (200 miljoen euro) en merchandiseverkoop via de Barcelona-winkels (100 miljoen euro) werd een clubrecord geboekt.

Deze zomer verhuisde Barcelona van het Spotify Camp Nou naar het Estadi Olímpic Lluís Companys, omdat het eerstgenoemde stadion grondig verbouwd wordt. Het Olympisch Stadion is een stuk minder groot en blijkt bovendien veel minder populair bij de supporters van Barcelona, die veel minder seizoenkaarten afnamen. Ondanks die tegenvallers verwacht Barça in het huidige seizoen opnieuw groene cijfers te schrijven, hoewel die met een verwachte nettowinst van 11 miljoen euro een stuk minder rooskleurig zullen zijn dan over 2022/23.Gerelateerd

Meer sportnieuws

85 reacties (laatste reactie door elrompelineas)

Ze klimmen dus totaal niet uit het financiële dal. Er zijn gewoon kunstgrepen nodig om het overeind te halen. En als je dan leest dat Barcelona een uiterst dubieuze aannemer heeft aangenomen voor het nieuwe stadionproject dan zou ik echt mijn hart vasthouden als barca-fan zijnde.

28 september 2023 om 18:56

Voor de geïnteresseerden kopieer ik even een stukje uit een artikel van Sporza:

“Toch vrezen ingewijden van het project dat de rit straks nog behoorlijk hobbelig wordt. Het toonaangevende journalistencollectief The Athletic schetste eerder dit jaar een verontrustend beeld van de dagelijkse werking.

Bijna alle originele betrokkenen van het hele stadiondossier zouden zelf vertrokken of ontslagen zijn. Van projectleiders tot een heleboel architecten.

"Het huidige project is een lappendeken van vier verschillende bouwheren", klonk het kritisch.

Maar vooral de keuze voor het Turkse bedrijf Limak als hoofdaannemer doet de wenkbrauwen fronsen.

De relatief onbekende bouwfirma kreeg de voorkeur op Spaanse lokale geïnteresseerden omdat het Camp Nou 2.0 "sneller en goedkoper" kan neerzetten, aldus de club.

Limak verzekert dat het tegen 2026 de voetbaltempel volledig klaar heeft voor een budget van 900 miljoen euro - ruim 250 miljoen minder dan het tweede hoogste bod.

Eind 2024 zou Barça zowaar alweer in zijn thuishaven kunnen voetballen.

"Zowel op tijdsvlak als financieel compleet onrealistisch", vertelden insiders aan The Athletic. Zij wijzen onder meer naar de hoge inflatie van bouwprijzen en de complexe werken die moeten gebeuren.

Met dat laatste heeft Limak bovendien weinig ervaring. De Turken bouwden in het verleden nog maar één bescheiden sportstadion voor een lokale laagvlieger.

Volgens de Spaanse krant El Confidencial verlaagde de club zelfs de minimumcriteria voor de aanbesteding zodat Limak kon deelnemen.“

28 september 2023 om 21:03

@lierse zou je mij meer kunnen vertellen over de dubieuze aannemer en financiële plannen van Barcelona aangezien je met nogal een conclusie komt? Op een paar krantenkoppen na, waar baseer je dat op?

Limak Group of Companies, opgericht in 1976 met Limak Construction, zet zijn activiteiten voort op het gebied van bouw, toerisme, cement, infrastructuur, bovenbouw en energie-investeringen, energiecontracten, luchtvaart en voedsel.

Limak Construction heeft met succes meer dan 100 projecten voltooid, van luchthavens tot havens, dammen, irrigatiefaciliteiten, snelwegen, waterkrachtcentrales, industriële faciliteiten, olie- en gaspijpleidingen, vakantiedorpen en gebouwencomplexen. is een van de grootste internationale bouwbedrijven. Onder de projecten die hij momenteel uitvoert, zijn de Artvin Yusufeli-dam in Turkije, de Çanakkale-brug uit 1915 en de snelweg Malkara-Çanakkale, evenals de internationale luchthaven van Koeweit en de binnenlandse terminal van Khabarovsk Airport in Rusland.

8 zakenhotel in Turkije en met een capaciteit van meer dan 6,000 bedden, dat een van de grootste hotelketens voor het toerisme in Lima heeft, groeit met de dag die voorbijgaat, Turkije vergroot zijn bijdrage aan de economie en promotie. Limak Tourism Group; Limra, Arcadia, Lara en Atlantis hotels in Antalya en Ambassador in Ankara, Eurazië, Yalova Thermal en Cyprus hotels in Istanbul; Het hotel blijft investeren in Skopje, de hoofdstad van Macedonië.


Limak Cement 10 cementfabrieken in Turkije, 23 stortklaar betoncentrales, één BIMS-blokfabriek en 18.4 miljoen ton jaarlijkse cementproductiecapaciteit met een totale activa van de industrie als eerste in Turkije, capaciteit is de op een na grootste cementproducent in de ranglijst. Limak Cement, dat twee belangrijke investeringen heeft in Afrika, heeft een maal- en verpakkingsfaciliteit in Mozambique en Ivoorkust.

28 september 2023 om 21:52

Allemaal leuk en aardig maar dus geen enkele relevante ervaring met het bouwen van grote voetbalstadions en dan gaan ze meteen het duurste stadion ooit maken? Een stadion dat dus een lappendeken is van vier verschillende ingenieursbureaus zonder ook maar iemand die het hele project overschouwd heeft? En niet alleen dat maar ook nog eens 250 miljoen goedkoper dan de tweede laagste bieder (bijna 25% goedkoper) en dan ook nog eens het snelst van alles en iedereen? Dingen die te mooi klinken om waar te zijn, zijn dat vaak ook.

En dat is dus niet mijn opinie maar de opinie van experts op dat gebied. Mooi geknipt en geplakt van jou, maar dat zegt echt 0,0.

28 september 2023 om 22:28

Alleen gaat het hierbij niet om een voetbalstadion, maar om een complete verbouwing van het stadion en de ruimtes eromheen. Om je dan blind te staren op "duurste voetbalstadion" en hun gebrek aan ervaring op dat vlak is een beetje kort door de bocht. Dat ze daarnaast goedkoper zijn is ook wel begrijpelijk (althans, in hun bod), omdat ze naam willen maken. Dit is voor Limak ook een investering.

Overigens zit er een clausule in het contract, dat Limak een miljoen euro op moet hoesten per (ik meen) maand dat ze voorbij de deadline zitten. Limak heeft er baat bij om het op tijd af te maken en vooralsnog zijn ze goed op weg.

Als ze zo door blijven gaan, dan kunnen we wel stellen dat we in november 2024 een wedstrijd in Camp Nou kunnen zien. Dat is dan nog niet helemaal af, maar wel al speelklaar.

Enige dat ik mij afvraag is hoe het zit met technische keuringen en wie die gaan doen. We moeten geen grapje krijgen zoals AZ had een paar jaar terug.

28 september 2023 om 22:53

Over de details en sowieso het hele vakgebied heb ik geen kennis. Ik ga dus af op de opinie van anderen die er wel iets van kennen. En als ik bepaalde geluiden lees/hoor dan zijn er blijkbaar toch heel wat zorgen bij die mensen.

28 september 2023 om 23:46

Maar zijn ze dubieus omdat ze volgens insiders een te strakke planning hebben?

Limak is namelijk een van de grootste en meest gerenomeerde bouwbedrijven van Turkije. Ze hebben wellicht minder ervaring met voetbalstadions, maar hebben ruime ervaring met complexe bouwprojecten zoals waterdammen, energiecentrales, vliegvelden, bruggen, etc.

Los van de strakke planning (geen idee of dat klopt trouwens), zie ik niet in waarom Limak geen geschikte partner zou zijn in deze

29 september 2023 om 07:07

Niet betrokken bij het ontwerp, geen ervaring bij het bouwen van voetbalstadions, volgens mij niet echt veel ervaring met bouwen in Spanje, meer dan 20% goedkoper dan concurrenten en dan nog eens de kortste oplevertermijn.

28 september 2023 om 18:59

@Lierse1997Over de dubieuze aannemer ben ik niet echt mee? Kan je er wat over vertellen?Overigens is die nettowinst inderdaad zeer geflatteerd, maar je vergeet wel even te vermelden dat er ook clubrecords werd verbroken wat het commerciële luik en sponsoring betreft.Zo slecht is het dus allemaal niet, het heven van die economische hefbomen (palanca’s) was sowiso een onderdeel van het herstructureringsplan.Edit : Ik had je tweede reactie te laat gelezen.

28 september 2023 om 19:01

Heb het hierboven even geplakt van een artikel van Sporza.

28 september 2023 om 19:02

Er zijn gewoon kunstgrepen nodig om het overeind te halen

Er zijn kunstgrepen nodig om de restricties van La Liga af te schudden zodat Laporta lekker zonder rem kan spenderen op de transfermarkt. Zou me niet verbazen als hij er alles aan doet om tijdens zijn termijn nog een superaankoop te doen en dan te roepen dat ze 'helemaal terug zijn nu'. Dat het financieel allemaal weer in puin valt daarna is niet zijn probleem natuurlijk.

28 september 2023 om 21:07

@real8madrir Zoeken ze daarom transfervrije spelers en huren ze daarom vooral spelers zodat ze zonder rem de transfermarkt op kunnen? Heb jij je überhaupt verdiept in de cijfers en de plannen van de club? Of misschien in de cijfers van Real sinds het stadion klaar is wat voor inkomsten zij nu genereren?

28 september 2023 om 22:18

@fcvoetbal23 - Je hoeft je echt niet urenlang in te lezen hoor. Met twee of drie specifieke VZ-artikelen kun je exact zien hoe de financiele situatie van Barcelona momenteel is en waar de cijfers vandaan komen. Het is onderaan de streep vrij simpel: Na volgend jaar is er nog maar 11 miljoen euro netto over van die injecties en Barcelona zal vanaf dat moment ergens honderden miljoenen extra per jaar vandaan moeten toveren, tenzij de uitgaven drastisch dalen (kleine kans).

28 september 2023 om 22:25

Dit is wel een heel dom argument. Nu kunnen ze winst presenteren dus vanaf nu zouden ze die restricties af kunnen schudden theoretisch gezien. Dat ze het de voorbije transfermarkten met huurspelers en goedkope opties hebben moeten doen is toch geen argument in het hele gegeven? Ze konden niet anders...

29 september 2023 om 00:55

Het is niet zo dat Barca nu de restricties van zich af kan schudden, aangezien de economische "levers" niet meer meetellen voor het bepalen van de salary cap. Die is niet voor niks op 270 miljoen gezet voor de winter, ondanks dat Barca m met 150 miljoen heeft verlaagd. Ook niet theoretisch gezien dus, hoewel het heel erg interessant wordt wat de salary cap wordt voor in de zomer.

Overigens is Laporta wel een beetje van de hype-aankopen natuurlijk. Maar je bent nu wel erg voorbarig. Daarnaast kan Barca als het van de restricties af is, zo'n aankoop ook gewoon doen lijkt me, zonder dat er perse financiële problemen komen daarna. Het moeten alleen geen paniekaankopen gaan worden tegen belachelijke salarissen, want daarmee is het mis gegaan.

28 september 2023 om 19:04

Bedankt voor de aanvulling lierse! Toen ze aankondigde in 26 het stadion in gebruik te nemen had ik wel zo iets van jeetje dat is doorpakken.. Hopelijk geen debacle dat het iets van 28 of 29 wordt, de complete clubkas gaat dan naar de kl*te.

28 september 2023 om 19:09

70% Minder abonneeverkopen in het huidige stadion. Niet al te best inderdaad.

28 september 2023 om 19:17

Al is de vraag daarbij ook wel in hoeverre dat aan de seizoenskaarthouders zelf ligt. Er was immers sprake van dat ze procentueel veel minder seizoenskaarten gingen verkopen in het tijdelijke stadion omdat losse tickets meer opleveren per stoeltje per jaar en ze zo financieel konden compenseren voor de lagere capaciteit.

28 september 2023 om 19:22

Als ik sporza mag geloven zijn er van de 27.000 beschikbare abonnees 17.500 verkocht.

Al was dat niet echt het punt. Als ze langer in het olympisch stadion zouden moeten spelen dan kost hen dat ongelofelijk veel geld. Dat was eerder het idee achter dat cijfer. Opnieuw op basis van Sporza kost dit seizoen hen 90 miljoen.

28 september 2023 om 19:17

Er zijn over de verkoop van Barca Studio’s ook al verhalen naar buiten gekomen dat er amper een cent ontvangen is op het moment omdat de deals maar niet officieel worden. Het Duitse investeringsfonds, zou zich zelfs teruggetrokken hebben.

28 september 2023 om 19:20

Had ik nog niet meegekregen. Heb je er een artikeltje over?

28 september 2023 om 20:24

Heb je een privé berichtje erover gestuurd, links worden normaal verwijderd hier. Het stinkt in ieder geval sowieso ook aan alle kanten, dat hele Barca studio’s verhaal.

28 september 2023 om 20:07

In zijn belangrijkste opzet is Laporta alvast ingeslaagd: dat de doorsnee buitenstaander denkt zoals in het artikel hierboven. Naast het feit van het nieuwe stadion, wat je goed aanhaalde, heeft men via creatief boekhouden (zoals men het graag noemt), wat mooie namen kunnen aantrekken om het gevoel te geven dat 'ze terug zijn'. Ik denk dat ze een stap dichter zijn bij de club minder van de socios te maken en een stap dichter bij een externe eigenaar. Waarschijnlijk een bepaalde opzet zoals die van Bayern. In eerste instantie alleszinds. Maar goed, betwijfel of veel fans daar wakker van liggen aangezien ze alles wat Laporta doet toejuichen en de andere kant opkijken bij twijfelachtige beslissingen.

Het zal nog wel zeker effe duren voordat barca definitief uit hun Financieele crisis is, Toch blijf ik mijn club voor altijd supporten in welke tijden dan ook, Want echte Culers zullen nooit opgeven.

28 september 2023 om 19:03

@Messi_123

Je club supporten is goed, trots zijn is goed, blij zijn met de spelers en prestaties is goed. Allemaal prima.

Maar er waren (zijn) ook Barcelona supporters die tot op de dag van vandaag beweren dat Barcelona er nooit echt slecht heeft voor gestaan. En ook supporters die beweren dat Laporte geen risico’s heeft genomen.

Tja, dat is je kop in het zand steken.. hopelijk doe je dat niet

28 september 2023 om 19:08

@D-Bergkamp

Laporta heeft zeker wel wat risicos genomen hoor, met name door barca TV Rechten voor een deel te verkopen, maar dat is alleen maar positief uitgepakt want Barca heeft het geld gewoon heel hard nodig. Barca heeft er zeker wel slecht voor gestaan vooral Financieel en voetballend ook, Maar ze zijn onderweg om weer de top te bereiken en mee te doen om alle prijzen, Ik hou ontzettend veel van mijn club die ik al volg sinds ik een jaar of 8 was.

28 september 2023 om 19:12

@D-Bergkamp

Je hebt genoeg Barça fans die je niet serieus hoeft te nemen. De serieuze fans hier op VZ die wel weten hoe de vork in de steel zit(zat), die zijn er ook genoeg hoor. Ik kan er meteen al 10 opnoemen.

28 september 2023 om 19:21

@fcbinsider1899

Klopt ik heb dat hier ook vaak gelezen dat ze niet meer Barca supporten vanwege hun crisis daar, Dat zijn geen echte culers of ze zijn het nooit geweest.

Fans als jij kan ik altijd enorm waarderen. Die hebben een echte Blaugrana hart

28 september 2023 om 19:29

Of ze dat geld heel hard nodig hebben valt te betwisten. Ze hadden volgens mij ook zonder de meeste aankopen van de laatste jaren makkelijk top 3 in Spanje en poulefase CL gehaald net zoals de voorbije 2 jaar. De vraag is ook, hoe hard gaan ze dat geld de komende 2 decennia nodig hebben wanneer de partijen die hen nu geld hebben voorgeschoten deel van hun tv-gelden opstrijken. Ze hebben zichzelf de komende jaren een ontzettende handicap gegeven en ik zie eigenlijk nog steeds niet wat het hen in de tussentijd voor meerwaarde heeft opgeleverd. Die titel vorig seizoen is natuurlijk leuk maar was dat het waard? Een aankoop als Lewa ook maar wanneer de rekening voor de levers gepresenteerd wordt moet die weer vervangen worden en wat dan?

Dat je van je club houdt en ze ook momenteel steunt is natuurlijk logisch en begrijpelijk. Ik zou me echter als Barca-fan wel zorgen maken wat die Laporta met de toekomst van de club doet. Het enige echt goede langetermijn beleid dat ik hem heb zien doen is de lening herstructureren vorig zomer (was ook nodig want anders was Barca gewoon failliet) en het nieuwe Camp Nou (al gaat ook dat imo gewoon een tikkeltje te ver en voelt het als egotripperij) maar ook dat laatste lijkt geen zuivere koffie te zijn.

28 september 2023 om 19:42@real8madrid

De aankoop van Lewandowski was gewoon nodig, Aubameyang deed het leuk in zijn halfjaartje bij ons. Maar daarna was het wel heel snel klaar met hem bij Chelsea. En Lewandowski kan absoluut nog 1-2 jaar mee op topniveau.

Ik maak me absoluut geen zorgen over de toekomst van Barca, Het komt allemaal goed met de club en Laporta weet heus wel waar hij mee bezig is.

Alleen dat die Frenkie wilde verkopen vorig jaar snapte ik ergens wel. Want hij was in die 3 jaar gewoon niet beslissend voor barca.

Nu onder Xavi is hij zowat de beste speler geworden op zijn positie. en is hij absoluut onmisbaar voor Barca.Is die netto winst van 11 miljoen dan zonder die kunstgrepen?
Op zich geen verkeerd bedrag... moet het de komende jaren wel verder blijven groeien dan.

28 september 2023 om 19:21

Zulke projecties zijn ook complete onzin. Is onmogelijk te voorspellen. Barca berekent dat bijvoorbeeld consistent altijd met minimaal kwartfinale CL aan inkomsten Europees. Er is geen enkele garantie dat ze dat ook halen.

28 september 2023 om 22:11

@barryballs - Nee. Barcelona vult alles aan met het overgebleven geld van die injecties. Het verschil is simpelweg veel te groot en Barcelona heeft niet ineens ergens 200 miljoen euro vandaan getoverd. Het laat eigenlijk alleen zien dat er volgend jaar nog maar 11 miljoen euro over is van al die 'financiele hefbomen'. Vanaf dat moment gaan we pas echt zien hoe schadelijk dat beleid is geweest. Nu is het nog moeilijk te voorspellen.

29 september 2023 om 00:16

Ik volg je niet helemaal Sirius. Er staat in het artikel dat de laatste 2 hefbomen dit jaar meegeteld worden. Hoe kom je er dan bij dat er volgend jaar nog 11 miljoen over is, als er volgens het artikel helemaal niks meegeteld wordt?

Daarnaast is de salarishuishouding trouwens met 150 miljoen verlaagd, en dat telt dus pas voor 23/24. Dan hebnje al een eind van de 200 miljoen. Daartegenover staat wel de gemiste inkomsten door het stadion, maar toch.

29 september 2023 om 08:17

Als ik het artikel lees wel @barryballs, maar Sirius doet van niet dus misschien heb ik iets gemist.

Als het wel zo zou zijn, en barca haalt dat bedrag ook echt, zou het wel echt goed nieuws zijn. Zeker omdat dat dan met amper stadioninkomsten is, en die zullen de seizoenen erna wel weer stijgen. Ook is de salarishuishouding nog steeds deels verpest door de achterstallige betalingen en door spelers als Lenglet die er nog op staan. Dat gaat er langzaam maar zeker ook steeds meer vanaf.

Overigens is Barcelona, net als Bartomeu, Rossel, Negreira en de zoon van Negreira deze ochtend officieel aangeklaagd voor omkoperij door het Catalaans gerecht. Gek dat daar nog geen enkel artikel over verschenen is?

28 september 2023 om 19:59

Ik las net online een artikel over de rechtzaak. De rechter zegt dat Barcelona Negreira niet had mogen betalen voor de rapporten over de scheidsrechters. Dat Barcelona geen scheidsrechters heeft omgekocht is gelukkig allang bewezen. Dat zal wel eindigen in een boete.

28 september 2023 om 20:10

Je hoeft een scheidsrechter natuurlijk geen overschrijving te maken, om te spreken van manipulatie van het systeem. Als je de persoon die mee beslist over wedstrijdtoewijzingen en promoties van scheidsrechters royaal betaald, en als twijfelgevallen in het voordeel van Barcelona te laten vallen beschouwd wordt als een incentive, dan manipuleer je natuurlijk het hele systeem en ook wedstrijden. Zonder die scheidsrechter om te kopen. Daarmee geef ik nergens aan dat het effectief gebeurde. Maar wel dat je scheidsrechters indirect kan omkopen.

28 september 2023 om 20:19

Dat Barcelona geen scheidsrechters heeft omgekocht is gelukkig allang bewezen. Dat zal wel eindigen in een boete.

Dan heb je een verkeerd of subjectief artikel gelezen.

Zoals ik zei zijn ze vanochtend, naast de eerder ingediende aanklacht voor corruptie, officieel aangeklaagd voor omkoperij.

Artikel van Forbes:

Aguirre has pointed out that the payments were only made because of the position Negreira held in the body that regulates refereeing in Spanish football.

Because of this, Barca have been accused of bribery, "which occurs when an individual pays an official or public authority to obtain a favor in return", alongside their former presidents Josep Maria Bartomeu and Sandro Rosell. Furthermore, Negreira and his son have also been charged by Aguirre.

In worrying additional developments for the club, the judge has pointed out in a court order that it would not even be necessary to prove that Barca "adulterated" competitions in Spain in a hypothetical trial because the crime of bribery is already consummated when an official is paid to do a favor regardless of whether that favor is done or not.

Aguirre is de rechter die over dit hele dossier gaat.

Het gaat hier ook niet om het omkopen van individuele scheidsrechters maar om het omkopen van Negreira die met zijn invloed en functie het aanstellen van specifieke scheidsrechters voor specifieke wedstrijden kon beinvloeden alsook het promoveren en degraderen van scheidsrechters in La Liga obv hun persoonlijke voorkeuren.

Ze maken een winst omdat ze dingen verkocht hebben. Dus leuk voor nu maar volgend jaar ga je dat dus dubbel zo hard voelen omdat de winst dan minder wordt en waarschijnlijk je huishouden nog niet.

Boeit niet echt heel veel hoeveel "winst" er dit jaar geboekt is. Alleen mooi dat we niet alsnog in rode cijfers zijn beland, maar dat had niemand verwacht.

Qua transfersommen en met de verkoop van wat rechten hebben we leuke cijfers kunnen draaien. Ben vooral benieuwd naar wat we volgend jaar (dit jaar) gaan draaien. Als de verwachte netto winst eruit komt, dan is er uitmuntend werk verricht.

Deze reacties allemaal zeg. Het lijkt wel alsof we hier een stuk of 20 champions league niveau boekhouders, juristen of hoge directeuren hebben die hier reageren. Geloof me, als jullie er nou echt zoveel verstand van zouden hebben zoals de directie van een bedrijf als barca. Dan hadden jullie geen tijd om, om 21:00 savonds te discussieeren op voetbalzone. Alles gaat prima, niks aan de hand. Laporta heeft tot nu toe een fantastisch tranferbeleid. Kijk naar het verschil tussen 2 jaar geleden en nu. Barca gaat niet failliet en is gewoon weer een serieuze kandidaat om la liga winnen. Neem een glas water, en ga lekker relaxed op de bank zitten.

28 september 2023 om 21:57

Zelfde onzin kreeg je hier jarenlang te horen over Bartomeu. Ook goed afgelopen.

28 september 2023 om 22:11

Begrijp me niet verkeerd, maar in mijn ogen zijn er twee persoonlijkheden die inhoudelijk reageren op de cijfers die vanavond zijn gepubliceerd; personen die op onbegrijpelijke manier met zeer beperkte informatie een conclusie weten te trekken over de financiã«le gezondheid van Barcelona en personen die op een soortgelijke kortzichtige manier het beleid van Joan Laporta weten te verdedigen. De conclusie blijft hetzelfde; om een betrouwbare conclusie te trekken hebben we toch echt meer informatie nodig dan een samenvatting van het jaarverslag, zeker als we per definitie weten dat er boekhoudkundige constructies zijn opgezet om de cijfers dusdanig te manipuleren om gunstig uit te vallen richting de Spaanse financiã«le spelregels voor voetbalclubs. Alleen de mensen die inzicht hebben in de onderliggende data kunnen een betrouwbare conclusie trekken over de gezondheid van de club. Ieder ander kan eigenlijk maar tot éã©n conclusie komen; bij het gebrek aan betrouwbare en inzichtelijke data kunnen we alleen afgaan op de cijfers die gedeeld zijn in het jaarverslag en die lijken dusdanig gemanipuleerd te zijn om de club zoveel mogelijk financiã«le 'lucht' te geven om in de volgende transferzomer weer te investeren in de selectie. Kortom, slap gelul zonder inzicht in betrouwbare data.

28 september 2023 om 22:17

Of, en die mogelijkheid kunnen we onmogelijk uitsluiten, iemand heeft de tijd en hersenen gevonden om de gegevens die gepresenteerd zijn in de algemene ledenvergadering te aggreren en vervolgens af te zetten tegen de geaggregeerde bedragen die vanavond gedeeld zijn. Per definitie moeten dergelijke constructies namelijk gedeeld worden met de clubleden. Maar laten we eerlijk zijn, degenen die in staat zijn om een dergelijke analyse te maken en daar genoeg tijd voor hebben gehad hebben waarschijnlijk een positie binnen de club of een belanghebbende partij (en mogen daardoor per definitie hun conclusie niet delen). Kortom, iedereen die pretendeert op dit moment een conclusie klaar te hebben over dit verhaal geloof ik per definitie niet. Of dat nu in het voordeel of nadeel van Barcelona is.

28 september 2023 om 22:27

@guaporta - Ik vind dat te simpel gesteld. Zo complex is de algemene interpretatie van de cijfers niet. Je hebt alleen de omzet, de uitgaven en de invloed van die 'hefbomen' daarop nodig om tot een vrij kloppende conclusie te komen. Daarna is het gewoon een kwestie van logisch nadenken om te kunnen concluderen dat de kans ontzettend groot is dat die 11 miljoen euro datgene is wat overblijft van al die injecties. Onderaan de streep zeggen dat soort berichten veel meer dan een betoog over 'de twee persoonlijkheden die inhoudelijk op de cijfers reageren'. Het is ook niet zo dat dit uit de lucht komt vallen. Iedereen die dit allemaal gevolgd heeft, had dit waarschijnlijk wel ongeveer voorspeld. Het was vooral de vraag hoe lang Barcelona met die injecties zou doen.

28 september 2023 om 22:37

Natuurlijk kunnen we met logisch redeneren een heel eind in de goede richting komen, en waarschijnlijk komt dat aardig in de buurt bij de bedragen die je noemt. Ik stoor me alleen aan de stelligheid waarmee mensen reageren op dit soort berichten, alsof die onderliggende data hoogstpersoonlijk richting hen wordt aangeleverd. De conclusie lijkt me duidelijk; de cijfers die we nu zien zijn kunstmatig opgeblazen om de Spaanse financiële spelregels voor voetbalclubs te omzeilen. En we kunnen een inschatting maken over de mate waarin dat is gebeurd, maar laten we nou niet doen alsof we zelf inzicht hebben in de relevante data.

Hoe kun je dit nou in hemelsnaam omschrijven als 'uit een dal klimmen'? De schuld is op papier alleen maar hoger geworden en de inkomsten dalen vanaf volgend jaar aanzienlijk. Daar waar men de omzet nu kunstmatig hoog heeft gehouden, kan dat na volgend seizoen niet meer. Dan zijn al die injecties gewoon op en de schuld is nog ver boven de 2 miljard euro. Het is niet zo dat deze cijfers als een verrassing komen als je de situatie hebt gevolgd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4950 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Girona3515
4.Barcelona3113
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Lamine YamalAanvaller141
Oriol RomeuMiddenvelder130
Ferran TorresAanvaller133
GaviMiddenvelder121
M. ter StegenKeeper130
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Dinsdag 28 november
Arnhemmer Ferdi Kadioglu heeft zich in de kijker gespeeld bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren