Excelsior heeft verlenging nodig om stuntploeg Spakenburg uit te schakelen

SC Cambuur heeft dinsdagavond zonder al te veel moeite de volgende ronde van de TOTO KNVB Beker gehaald. Uit bij FC Dordrecht werd met 0-3 gewonnen. Tegelijkertijd wist Fortuna Sittard te winnen van FC Eindhoven (0-2) en rekende Excelsior Maassluis af met RKVV DEM (0-1). Excelsior had er een verlenging voor nodig, maar ontdeed zich uiteindelijk van SV Spakenburg: 2-3.

SV Spakenburg - Excelsior 2-3
SV Spakenburg, vorig seizoen dé verrassing van het bekertoernooi en in oktober goed voor het uitschakelen van Helmond Sport (3-1), wist ook tegen Excelsior weer te verrassen. In de 24ste minuut kwam de amateurploeg op voorsprong via Ahmed El Azzouit. Excelsior kwam een dikke tien minuten later langszij via Lazaros Lamprou, maar in de tweede helft moesten de Rotterdammers een volgende tegentreffer slikken.

Op aangeven van Wimilio Vink maakte El Azzouti zijn tweede van de avond: 2-1. Een kwartier voor tijd kwam Excelsior echter een tweede keer langszij. Uit een vrije trap werd de bal onbedoeld verlengd door Spakenburg-verdediger Masies Artien, waardoor hij in eigen doel kopte: 2-2. Deze tussenstand stond na negentig minuten nog steeds op het scorebord, waardoor een verlenging nodig was om de wedstrijd te beslissen.

Daarin was Excelsior vanaf het begin de sterkere ploeg en dat resulteerde na negen minuten in een Rotterdamse voorsprong. Uit de rebound wist Nikolas Agrafiotis binnen te schieten: 2-3. Spakenburg kon na de derde tegentreffer amper meer een vuist maken en moest genoegen nemen met uitschakeling in de tweede ronde van de beker.

FC Dordrecht - SC Cambuur 0-3
Na een op en neer golvende openingsfase was het Cambuur dat op voorsprong kwam op De Krommedijk. Een als voorzet bedoelde inzet van Remco Balk vloog over doelman Trevor Doornbursch heen en belandde in de Dordrechtse goal: 0-1. Na de openingstreffer was het initiatief lang voor de thuisploeg, maar het volgende doelpunt was weer voor Cambuur.

Dit keer was Balk de aangever in plaats van doelpuntenmaker. Zijn lage voorzet werd binnengeschoten door Roberts Uldrikis: 0-2. Na de tweede Friese treffer leek het verzet van Dordrecht grotendeels gebroken en kwam de zege voor Cambuur niet meer in gevaar. Op aangeven van wederom Balk maakte Daniel van Kaam er nog 0-3 van, waardoor de ploeg van Henk de Jong zich kan gaan opmaken voor de volgende ronde van de beker.

FC Eindhoven - Fortuna Sittard 0-2
In Eindhoven werd de ban na een halfuur gebroken door Fortuna Sittard. Een voorzet van Ivo Pinto kon van dichtbij binnengewerkt worden door Tijjani Noslin: 0-1. Vlak na rust verdubbelde de ploeg van Danny Buijs de voorsprong, nadat Kaj Sierhuis knap afrondde met een halve omhaal: 0-2. Eindhoven nam vervolgens het initiatief over van de Fortunezen, maar kwam niet meer tot scoren.

RKVV DEM - Excelsior Maassluis 0-1
In de eerste helft was RKVV DEM de licht sterkere ploeg, maar de club uit Beverwijk wist het overwicht niet om te zetten in een voorsprong. In de tweede helft deed Excelsior Maassluis dat wel. Na een fraaie steekpass kon Giovanni da Fonseca afronden: 0-1. DEM ging vervolgens nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar wist deze niet te maken.