Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Ex-trainer van Real: ‘Guardiola is beter in marketing dan in coaching’

Laatste update:

Vanderlei Luxemburgo is nog niet overtuigd van Josep Guardiola. De 64-jarige Braziliaan vindt dat de manager uit Spanje eerst succes moet boeken met Manchester City, alvorens hij hem een toptrainer durft te noemen.

/

“Guardiola is beter in marketing dan in coaching. Hij heeft veel prijzen gewonnen bij Barcelona, maar Luis Enrique heeft hetzelfde gepresteerd. Guardiola ging daarna naar Bayern München. Hij kon zich daar goed op voorbereiden en leerde de taal, maar bereikte niet hetzelfde als Jüpp Heynckes, die de treble wist te winnen”, aldus de voormalig coach van onder meer Real Madrid.

Carlo Ancelotti was een kampioen bij AC Milan en Real Madrid en om te bewijzen beter te zijn dan bijvoorbeeld Ancelotti, moet Guardiola eerst wat winnen bij Manchester City”, besluit Luxemburgo in een interview met Fox Sports. De 45-jarige Guardiola neemt het komende zaterdag met Man City op tegen het Everton van Ronald Koeman.

Deel jij de mening van Vanderlei Luxemburgo?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Deze man heeft echt volledig gelijk,niks aan toe te voegen.

10 oktober 2016 om 09:30

Vind ik niet. Hij heeft toch misscien wel het beste barca team ooit gemaakt. Je kan zien aan de cijfers dat hij vaak wint van andere topcoaches. Dus ja ik vind het wel beetje onzin wet er gezegd word hier. Maar als ik het heel objectief kan ik het een klein beetje snappen maar ik vind het niet volledig terecht.

10 oktober 2016 om 10:50

@fc bacelona u

Guardiola kwam zowel bij Barca en Bayern in een behoorlijk gespreid bedje terecht. Bij Barcelona was er even een kleine mindere periode, maar waren er alle voorwaarden aanwezig om naar vrije lust te bouwen. Welke trainer zou dat met een as met Puyol, Xavi, Iniesta en Messi niet gedaan kunnen hebben? En te halen wat hij blieft? Het was moeilijker om als coach te mislukken met hen in de selectie.

Bij Bayern was het natuurlijk helemaal al een gespreid bedje. Van Gaal deed het belangrijke voorwerk bij het bouwen van het elftal en zorgde voor het fundament voor Heynckes, die het verder perfectioneerde en uitbalanceerde. Ook daar was het voor Guardiola moeilijker te mislukken. Hij mocht ook halen wat hij nodig achtte. Kijk eens wat ervoor selectie stond.

Guardiola weet zichzelf inderdaad goed te verkopen als architect van de successen en prijzen. Maar het is de vraag hoe goed hij werkelijk is. Hoe functioneert hij bij ern minder en modaal team? Een coach is zo goed als zijn spelers.

Ook nu bij City is het bedje niet zo strak opgemaakt bij zijn komst en herbergt de PL meer topkandidaten voor de titel. Hij heeft dan wel een topselectie, maar krijgt nu voor het eerst te maken de druk van meerdere concurrenten en een team dat niet op eenzame nationale hoogte staat.

10 oktober 2016 om 11:22

Welke trainer met zo'n as niet hetzelfde had kunnen doen als Guardiola? Alle trainers die over dezelfde as beschikten buiten hijzelf om: Rijkaard, Tata Martino, en Vilanova.

Bij Bayern was het juist gemakkelijk te mislukken, daar de voorganger de treble won. Bijgevolg: de treble niet bijeenrapen en je bent zogezegd al mislukt.

10 oktober 2016 om 12:12

Ik vind ook dat Luis Enrique eerder wordt gehypet dan Guardiola. Bij Guardiola zie je duidelijk zijn hand aan de teams die hij coacht. Zeker gezien het systeem hij er probeert in te brengen is niet evident. En het lukt hem voorlopig toch bij elk team.

Luis Enrique heeft dan wel de prestatie geëvenaard van de triple, maar deze lag toch meer aan de gigantische kwaliteit van die drie voorin dan aan de dwingende speelstijl die bij Guardiola het geval was. Daar werden de ploegen echt kapot gespeeld. Bij Luis Enrique wordt er toch iets meer reactievoetbal gespeeld, waar de drie vooraan van profiteren. Bij Roma was hij daarenboven ook geen gigantisch succes. Vergelijk het in mindere mate met Wilmots bij de Rode duivels. Die beschgouwt zichzelf ook als de coach die België naar nummer 1 positie geleid heeft, terwijl die toch voornamelijk de kwaliteit van de spelers was. Zet Wilmots nu bij een mindere ploeg en zijn prestaties zullen, volgens mij, keihard tegenvallen.

10 oktober 2016 om 12:41

@gutihaz

Rijkaard niet? Die heeft met Barcelona hele mooie resultaten behaald lijkt mij. Na vele jaren weer eens de Champions League, plus kampioenschappen en de beker.

Ik heb het ook eigenlijk over alle vrijheid om te bouwen met een as van Puyol, Xavi, Iniesta en Messi. Vilanova en Martino hebben er beiden slechts één jaar gezeten als coach, dus bouwen aan een team wordt dan lastig. Dus je voorbeelden gaan niet op.

Bovendien werd Vilanova in dat jaar gewoon kampioen, Martino is een gevalletje apart, die paste totaal niet (aan) bij de club met zijn speelwijze.

Wat betreft Bayern: die ploeg was al een machine, voordat Guardiola daar kwam en hij kon kopen wat hij wilde. Elke bovengemiddelde coach hoeft niet veel te doen als er een surplus aan kwaliteit staat waarvan de kern al jaren bijelkaar is.

10 oktober 2016 om 13:05

Tata en Tito zaten daar maar een jaar.
Pep won in zijn eerste jaar de treble, nadat Rijkaard twee jaar achtereen niets wist te winnen.

Je argument is ongefundeerd.

10 oktober 2016 om 13:06

@buitenspelval

Rijkaard heeft Barça terug op de wereldkaart gezet samen met het bestuur, daar heb je gelijk in. Maar ik vind ook veel onzin terug in je reactie. Vilanova(rip) en Martino hebben er inderdaad 1 jaar opgezeten als coach, Guardiola haalde na 1 seizoen alle prijzen binnen. Dus dat maakt uiteindelijk niet uit, toch? Daarnaast was Vilanova de rechterhand van Guardiola, dus dan zou je denken dat dezelfde accenten gebleven zouden zijn na diens vertrek. Ook niet waar, onder Vilanova speelden ze veel te traag en hadden ze meer moeite om hun wil te dicteren.

Guardiola had vooral pech dat hij met Bayern 2 superploegen tegenkwam in de halve finales(real Madrid, al was dat meer zijn naieviteit dat de uitschakeling heeft gekost en Barcelona dat gewoon van iedereen ging winnen dat seizoen). Heynckes kwam het zwakste Barça tegen in de afgelopen jaren, en won van Dortmund dat niet zozeer sterker was dan PSG bijvoorbeeld.

10 oktober 2016 om 13:44

Alle drie de voorbeelden zijn trainers die voldoen aan de door jou gestelde eisen, maar geen van hen kwamen in de buurt van Guardiola's prestaties. Het zijn - letterlijk - de perfecte voorbeelden. Je vroeg namelijk welke trainers niet hetzelfde hadden kunnen doen met zo'n as, en er zijn drie trainers geweest die beschikten over dezelfde as en tevens genoten van dezelfde vrijheid eraan te bouwen. Dat zij er niet zo aan hebben kunnen bouwen zoals Guardiola heeft een goede reden, wat je voor jezelf vast wel kunt invullen.

Ook Rijkaard heeft bij lange na niet hetzelfde gepresteerd (5 prijzen in 5 jaar tijd; Guardiola 14 prijzen in 4 jaar tijd en het mondiale voetbal gerevolutioneerd).

Maar ik zie al dat je een flexibele en vreemde definitie hanteert van 'hetzelfde', en nu ik je argument onderuit heb gehaald wijzig je weer van alles aan je originele opinie. Cognitieve dissonantie wordt dat ook wel genoemd.

Verder ga je niet in op het deel van de treble, maar herhaal je je eerdergenoemde zet. Je bagatelliseert dus wat hij heeft gepresteerd bij Bayern door - wederom - te stellen dat iedere Jan Lul dat wel had kunnen doen. Feit is dat Bayern in de vijf jaren voor zijn aanstelling slechts twee maal kampioen werd en hij deed dat doodleuk drie maal achtereen met recordcijfers en een absurd aantal blessures, terwijl de vorige trainers relatief gezien beschikten over dezelfde surplus aan kwaliteit en financiële middelen.

Je argumenten in dezen zijn samen te vatten als volgt: iedereen had het kunnen doen. Als je zorgvuldig nadenkt, zul je tot de conclusie komen dat dit geen goed argument is.

10 oktober 2016 om 14:08

Nogmaals, ik had het over het bouwen van een team met Puyol, Xavi, Iniesta en Messi in je team. In de jaren Guardiola zaten zij pas echt in hun topjaren. Om te heb je meerdere jaren nodig. Is het zo raar als ik stel dat Guardiola in een gespreid bedje terecht kwam met die spelers? Die doen het op het veld, daar worden de prijzen gewonnen?

Uiteraard is Guardiola tactisch sterk en zet hij de poppetjes goed neer. Maar hem alle credits geven voor de prijzen die er in zijn periode gehaald werden gaat me te ver. Spelers als Xavi, Iniesta, Messi, Ribéry, Robben, Muller. Dat zijn degenen die het verschil maken tussen wereldtop en daaronder. Ik denk dat er vele (goede) trainers in specifiek de periode Guardiola 2008/20011 bij Barca en 3013/2016 bij Bayern praktisch tot gelijke resultaten hadden kunnen komen met de exceptionele spelers in de selectie..

10 oktober 2016 om 14:22

Dat is inderdaad raar, gezien de feiten je tegenspreken.

Iedere trainer komt in die zin dus in een gespreid bedje bij een topclub, maar in de geschiedenis van het voetbal is eender welke toptrainer bij gelijk welke topclub niet in de buurt gekomen van Guardiola's prestaties.

10 oktober 2016 om 14:48

@gutihaz

In een gespreid bedje om met een stevig fundament, de beschikbare topspelers, financiele mogelijkheden om topspelers te halen en een succesvol team op te bouwen. Een team dat zelfregulerend speelt en prachtig voetbal laat zien. Daarmee kan hij in een gespreid bedje. Dat is makkelijker coachen dat FC bal op het dak 13 Is het zo lastig te begrijpen wat ik zeg?

10 oktober 2016 om 10:00

Oneens, vooral in Engeland is het moeilijk te presteren aangezien de concurrentie super sterk is. In Landen als Spanje, Duitsland, Italie, Portugal en Frankrijk zijn er slechts enkele die erboven uit steken. Neem een voorbeeld aan Bayren. Die hebben een selectie en budget die vele malen beter is dan welke concurrent in de competitie dan ook. Dat gelde bij ancelotti ook voor Real Madrid in die tijd en Milan. Het is pas van de laatste jaren dat Spanje een TOP 3 heeft met atletico. De laatste jaren was het daar ook de een of de ander.

Mwoa, Guardiola hoeft niet te bewijzen dat hij een topmanager is. Dat ziet iedereen. Echter als hij als een van de betere managers aller tijden gezien wil worden (wat zijn prijzenkast indiceert), zal hij iets groots moeten presteren met Man City. Een prestatie zoals Mourinho met Porto, onderscheidt de allerbesten van de rest. Met City de CL winnen zou Guardiola onsterfelijk maken.

10 oktober 2016 om 09:36

Dat ziet iedereen? Waaraan? Alleen maar grote ploegen gecoacht (daar baseer ik mijn mening niet gelijk op) maar zonder De Bruyne wordt het geen Champions League voor Guardiola. Je zag al bij tottenham dat Guardiola de Bruyne nodig heeft. Het is een goede coach maar nog niet absolute top denk ik. De vergelijking met Ancelotti van deze man begrijp ik niet echt. Waarom moet je een andere coach erbij betrekken, Ancelotti heeft al laten zien een van de beste coaches op deze wereld te zijn bij meerdere (ook grotere) ploegen. Hij is een genius. Meneer oud-trainer moest Guardiola natuurlijk vergelijken met andere coaches.

10 oktober 2016 om 09:55

@feyekruiskade

Het huidige City is qua spelersmateriaal echt niet zo geweldig hoor. Met Aguëro, de Bruyne en David Silva hebben ze 3 absolute wereldtoppers, maar er zijn teveel posities waar net niet spelers spelen, of waar de selectie niet breed genoeg is. Sterling heeft nu een opleving, maar is nog geen buitenspeler van absolute wereldklasse. Nolito en Jesus Navas zijn sowieso geen wereldklasse. Verder is het middenveld wel sterk met Gundogan, de Bruyne en Fernandinho. De verdediging blijft een pijnpunt bij City. Otamendi en Kompany zijn goede verdedigers, maar op Kompany kun je niet bouwen helaas. Veel te vaak geblesseerd. En Otamendi lijkt een leider naast zich nodig te hebben, wat een Stones niet is. Verder zijn de backs ronduit zwak met een inconsistente Kolarov, en een Sagna en Zabaleta die over datum zijn.

Als Guardiola met dit team de CL kan winnen mag je echt wel spreken van een geweldige prestatie, helemaal als je kijkt naar de selecties van Barca, Real, Bayern en Juventus.

10 oktober 2016 om 10:00

Ik vind Guardiola nu al één van de meest bepalende managers uit de geschiedenis. En niet op basis van de prestaties. Zijn opvattingen over de manier van voetballen zijn vernieuwend en beïnvloeden het voetbal van tegenwoordig. Hij creëert door tactieken een man meer situatie (door back door te schuiven naar middenveld in balbezit), hij zorgt dat het hele team meedoet in zowel de verdedigende als aanvallende taken en zijn ploeg kan in elke situatie (of ze nou voor staan of achter) exact hetzelfde voetbal blijven spelen.

Je ziet dat coaches langzaamaan zijn opvattingen overnemen en afkijken van Guardiola. Ik zou mijzelf eerder een hater noemen, dan een bewonderaar. Maar feitelijk is hij gewoon geniaal.

10 oktober 2016 om 10:06

Echte genieën zijn niet alleen technisch/tactisch sterk, maar kunnen ook goed met mensen omgaan imo. Ik zie dat gewoon niet genoeg bij m. Voor mij is guardiola nog steeds de coach die zelf zoveel mogelijk invloed wil hebben in het team, ook al staat ie niet meer op het veld. Hij denkt teveel in termen van een stugge machine, in plaats van een organische, flexibele, menselijke. Maar dat is mijn perceptie, en dus per definitie te beperkt

10 oktober 2016 om 13:43

Onzin, een genie is vaker juist iemand die vrij introvert is en die een beetje zijn eigen leefwereld creert. Een genie is iemand die wat autistische trekken heeft en heel veel belang hecht aan structuur. Iets wat je duidelijk terugziet bij Guardiola

10 oktober 2016 om 10:27

Met de mogelijkheden van City en de opbouw van afgelopen jaren, is het niet onmogelijk om succes in Europa en de nationale competitie te hebben. City doet gewoon mee om de prijzen.
Als je met Stoke of Leicester de Champions League wint, dan heb je een top prestatie neergezet.

Maar hoe dan ook, ook al vind ik Guardiola zelf niet zo veel aan, hij heeft al bewezen dat hij een topcoach is. In elk geval geweest. Dat Louis Enrique hetzelfde heeft bereikt, betekend niet dat Guardiola geen topcoach is, maar dat Enrique ook een topper is.

En ja waarschijnlijk kan elke coach met dit Barca resultaten halen, maar dat weet je pas achteraf.

Sorry maar enrique mag blij zijn dat hij msn heeft... elke coach kan barcelona kampioen maken... zelfs in hun slechte jaar met tata martino maakte ze kans op kampioenschap tot op de laatste dag... dit zegt genoeg over de kwaliteiten van de ploeg zelf. Maar het is natuurlijk dankzij guardiola allemaal begonnen denk ik toch

10 oktober 2016 om 09:47

Het is begonnen bij Van Gaal en beter gemaakt door Rijkaard. Pep heeft het allemaal bij geschaafd maar niet opgebouwd. Met Barcelona komt iedere trainer bij de eerste 3 in Spanje,met Bayern München hetzelfde en in Engeland met de idiote aankopen moet hij ook bij de beste 4 kunnen komen. Laat Pep een middenmotor trainen en geen dure aankopen doen word hij nooit geen kampioen meer laat staan bij de eerste 4

10 oktober 2016 om 10:19

Als je toch zo ver terug gaat is het begonnen bij Cruijff met zijn dreamteam.

10 oktober 2016 om 10:29

De alom bekende stellingname dat Cruijff, Van Gaal, of Rijkaard het huidige Barcelona hebben opgebouwd, is romantisch gelul. Zij hebben hun eigen teams opgebouwd (Cruijff meer dan dat), maar die invloed reikt niet verder dan 2008, toen Guardiola alles rigoureus wijzigde. Het huidige Barcelona begon bij hem.

10 oktober 2016 om 10:43

Dat is dus wel waar. Maar het is een stapje eerder begonnen, met Rinus Michels. Cruijff heeft zijn visie overgenomen en verder ontwikkeld. Maar hoe dan ook, al die succes trainers, Rijkaard, Guardiola en Enrique hebben geleerd van de meester Cruijff. En hebben zijn adviezen ter harte genomen.
Een van zijn andere adepten ging tegen hem in en is uiteindelijk toch soort van mislukt en dan heb ik het over van Basten. En van Gaal is weliswaar geen vriend van Cruijff maar zijn voetbalvisie is gewoon hetzelfde.

10 oktober 2016 om 11:05

Rinus Michels?

Cruijff heeft niks, maar dan ook Niks van Michels overgenomen. Michels mag God op zijn blote knieën danken dat Cruijff voor hem de tactiek bepaalde. Dat is algemeen bekend inmiddels.

Goh wat toevallig, een Real-man die zegt dat Guardiola zichzelf nog moet bewijzen.
Guardiola heeft het beste team ooit gebouwd bij Barcelona, onder andere door de grootste namen bij de club weg te sturen, (ronaldinho, Deco, Eto'o) een speelstijl te perfectioneren en letterlijk alle 'sterke' tegenstanders van het veld te spelen (denk aan de 5-0 tegen Real en de CL finale 2011).

Bij Bayern heeft Guardiola een team gemaakt dat in elke mogelijke opstelling kan spelen en het meest veelzijdig is. Dit terwijl de spelers van Bayern het volgens mij niet zo van hem moesten hebben daar ze het jaar ervoor met ander voetbal de treble wonnen.

Deze man hoeft niks te bewijzen en ook nu bij City laat hij zien een van de beste coaches te zijn

Leuk dat Enrique hetzelfde gepresteerd heeft, maar geeft dat dan juist niet aan dat er een goed fundament gelegd is?
Zeggen dat iedereen ploeg x wel kampioen kan maken vind ik overigens ook een beetje populistisch gelul. Er zijn zat trainers die gefaald hebben bij een club vol met topvoetballers. Het is makkelijk praten op het moment dat het succes ook daadwerkelijk met het team wordt behaald.

Ben ik het echter wel met de beste man eens dat het fundament bij Bayern al uitstekend was (uiteraard door LvG :P) en Barca natuurlijk ook al een topploeg was. Alleen wel een topploeg met minder gevulde prijzenkast dan na Guardiola...
Dat hij coach bij Barca was moest hij het ergens anders nog maar laten zien, bij Bayern was het weer erg makkelijk en zo blijven we doorgaan. En dat terwijl Mourinho kan falen in een aantal van zijn seizoenen Real/chelsea en altijd een wereldcoach blijft voor dezelfde mensen.

Ik heb een voorkeur voor de persoon Guardiola (of eigenlijk heb ik eerder iets tegen de persoon Mourinho), maar dat neemt niet weg dat beide voor mij hebben laten zien uitstekende coaches te zijn. Pas na hun hele trainersloopbaan kun je in mijn beleving echt zeggen of ze ook echte wereldtop waren (of als ze het net als Ancelotti bij meerdere verschillende clubs hebben laten zien over langere tijd).

Wat een gelul en het vergelijk met Ancelotti gast helemaal mank. Guardiola 24 nationale en internationale prijzen als trainer. Ancelotti 17 prijzen. Dus wie heeft er nu iets te bewijzen?

10 oktober 2016 om 14:05

Ancelotti had de beste selectie op Europese velden onder zijn hoede in de naam van AC Milan voor een periode van 8 jaar en werd slechts 1 maal kampioen.

Ik vind het echt een schande dat een trainer die werkelijk niets gepresteerd heeft zo een uitspraken doet en dat sommige mensen hem ook nog eens gelijk geven. Of laat het mij anders stellen, jaloerse mensen die het succes van Guardiola hebben moeten ondergaan als fan van een tegengestelde club.

Guardiola heeft Barcelona gemaakt tot wat ze nu is, op zijn werk (en niet op dat van Rijkaard) wordt er nu voortgewerkt. Barcelona had één van zijn zwakste jaren in 2008, ze moesten zelfs voorronde spelen in de CL. Pep kwam er aan, gooide de vedetten buiten, dacht een systeem uit waarin Messi, Xavi en Iniesta volledig tot hun recht kwamen, zette Buquets in de ploeg ten nadele van Touré die tcoh onmisbaar was in het treble jaar en speelde Messi ineens uit als valse spits waardoor hij die fenomenale cijfers kan voorleggen.

Als je niet kan zien dat Guardiola niet alleen voortborduurt op de kwaliteit van zijn spelers, dan snap je het echt niet. Bekijk voor de lol even welke ploegen hij allemaal stuk gespeeld heeft. Man U in hun beste vorm, Milan en Madrid meerdere keren met sprekend gemak, alle Engelse ploegen van de toenmalige top, Bayern Munchen. Dat waren teams met evenveel en soms meer kwaliteit.

De argumenten die sommigen hier aanhalen, raken kant noch wal. Hij mocht inderdaad heel wat inkopen, maar dat mochten andere trainers ook. Zij haalden nooit nog het rendement dat Guardiola gehaald heeft. En als je wil kijken naar succes, dat meet je volgens mij op basis van het aantal titels en dan vooral landskampioenschappen, waar de stabiliteit van groot belang is.

Een CL kan je winnen met geluk op de juiste momenten, kijk maar naar de voorbije 10 jaar hoe vaak het op geluk is aangekomen. Kijk naar Man U 200! (uitschuiver Terry), Madrid dat verlengingen nodig heeft, Barcelona en Inter die door blunders van de scheidsrechter in de finale staan. Maar kampioen wordt alleen de beste ploeg. En Guardiola werd het bijna altijd.

Ik zet Guardiola gewoon op nummer 1 van alle nog actieve coaches, zeker voor Ancelotti en Mourinho. Ancelotti werd enorm groot met het grootse Milan van de jaren 2000 en had bij Madrid gewoon de sterkste selectie die er is (nu heeft Madrid dat nog steeds, al jaren) en Mourinho mocht bijna half de wereld kopen bij zijn clubs.

Dus alleen het winnen van de champions league bepaald of je een goede trainer bent? Men moet verder kijken dan een neus lang is. Kijk eens naar de manier waarop guardiola zijn teams laat voetballen. Hoe hij een elftal in korte tijd naar zijn hand kan zetten. Hoe hij het maximale uit spelers haalt. Dat is wat iemand een goede trainer maakt en niet een hoofdprijs.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren