Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Die foto interesseert me niet, Özil was niet meer zo goed’

Laatste update:

Lothar Matthäus vindt dat Mesut Özil niet meer thuishoort in het nationale elftal van Duitsland. De legende van Die Mannschaft heeft weinig interesse in de veelbesproken foto van Özil met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, maar vindt simpelweg dat de middenvelder op sportief vlak al een à twee jaar tekort komt.

In dienst van het Duitse elftal kwam Özil tot 92 interlands en 23 doelpunten. Hij werd in 2014 wereldkampioen met Duitsland en speelde twee van de drie groepswedstrijden op het afgelopen WK in Rusland. Matthäus stelt dat Özil zijn niveau al enige tijd nier meer haalt. "Voetbal is voetbal en politiek is politiek. Mesut heeft voorheen goed gepresteerd voor Duitsland, maar in het afgelopen anderhalf jaar speelde hij niet zo goed als hij deed tijdens het WK 2014", zegt de 150-voudig international van Die Mannschaft tegen ESPN.

"Zijn tijd bij het nationale elftal zit erop. Niet vanwege een foto of vanwege een politiek besluit, dat interesseert me allemaal niet. Ik kijk naar de voetballer Özil en die speelt niet zo goed als hij voorheen deed", vervolgt Matthäus. "Of we hem gaan missen? Nee, we hebben veel goede spelers. Als iemand niet meer goed speelt, dan moeten we de nieuwe generatie een kans geven om prestaties zoals de WK-zege te evenaren." De WK-winnaar van 1990 benadrukt dat Özil zeker niet alle schuld toegeschoven moet krijgen voor het dramatisch verlopen WK in Rusland.

"Het Duitse elftal heeft van Mexico en Zuid-Korea verloren, niet alleen Özil. Maar Özil was, of is, een deel van dat elftal", geeft de voormalig middenvelder aan. "Hij is normaal gesproken een leider, maar heeft dat de afgelopen twee jaar niet laten zien. Met alles wat buiten het veld is gebeurd, ontstaat dan een heel verhaal. Maar voor mij is het alleen belangrijk of hij een bijdrage kan leveren aan de nationale ploeg. En ik heb het gevoel dat hij zijn oude niveau niet meer haalt. Het is tijd voor verandering."

Was Mesut Özil nog goed genoeg voor het Duitse elftal?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Topspeler, zou hem altijd meenemen. Desnoods hou je hem op de bank, maar is echt een unieke nr 10.

24 juli 2018 om 11:47

Matheus heeft gelijk. Özil was meer bezig met randzaken (Erdogan en Turkse misdaden) dan voetbal.

Ik zou kiezen voor Müller.

Zijn wk was inderdaad dramatisch, maar ik zou hem toch altijd willen oproepen voor het elftal, hij hoort er absoluut thuis. Zijn creativiteit heb je echt nodig in een elftal als dat van Duitsland, puur op het feit dat hij dingen ziet die een andere nummer 10 niet ziet.

24 juli 2018 om 11:38

Zijn WK was helemaal niet zo dramatisch als veel mensen zeggen. Hij is de speler die de meeste kansen heeft gecreëerd van iedereen op het WK. Als ze al zeggen dat Ozil niet meer mee kan hoe hard moeten ze dan wel niet over Hummels, Muller, Boateng, Khedira zijn? Die speelde nog veel meer dramatisch. Maar daar hoor je geen enkele Duitser over.

24 juli 2018 om 14:01

Matthaus heeft over Khedira en Muller gezegd dat ze de bondscoach in de steek hebben gelaten. Er wordt wel gepraat over andere spelers, maar dat soort uitspraken zijn minder relevant voor het publiek, dus lezen de meesten erover heen.

Overigens zou ik oppassen met het verwijzen naar gecreëerde kansen. Je kan in feite een tikje zijwaarts geven waarna iemand van 40 meter afstand uithaalt en dan is het een gecreëerde kans, omdat iemand schiet.

Zo ook als je zelf schiet en jouw schot wordt geblokt, wat Özil tegen Zuid-Korea al een stuk of 4 keer overkwam.

24 juli 2018 om 21:38

Dat zeg jij. Hij heeft war kansen gecreerd maar al met al was het te weinig. Hij stond niet op net zoals die bij Arsenal niet opstaat als het nodig is.
Iedereen zegt dat hij zo geniaal is of was, maar wk 2014 ook maar 1 goal en 1 assist. Dat iz gewoon veel te weinig voor de nr 10 van de wereldkampioen.

24 juli 2018 om 11:40

Naja dramatisch Ozil creëerde wel wat. Spelers die echt dramatisch waren zijn: Muller, Werner, Boateng en Khedira. Ozil gaat gemist worden bij Duitsland.

Waarom geven ze niet gewoon toe dat er fouten zijn gemaakt. Zo maak je jezelf alleen maar nog meer belachelijk. Ozil heeft de meeste kansen gecreëerd op het WK dan welke speler dan ook in een enkele wedstrijd. Dan mag het hele Duitse hele team er meteen mee stoppen, want er waren velen nog veel slechter.

24 juli 2018 om 11:41

Vond het spel van Özil idd ook nog wel meevallen. Hij oogt nu eenmaal wat flegmatiek. Maar daar gaat het de gemiddelde Duitser niet eens om. Het gaat om identificatie. Daarnaast zijn lastige spelers daar wel vaker uit het team gehouden, echt niet alleen immigranten. Netzer, Effenberg, Schuster, Kuranyi etc. Niet de minsten dacht ik zo. Het racisme-gehuil is gewoon sneu.

24 juli 2018 om 12:37

Falcao,

Ozil heeft niet de meeste kansen gecreëerd op het WK. Wel de meeste kansen in verhouding tot zijn minuten.

24 juli 2018 om 13:22

@mansje82

Okã©. Ik zeg ook dat ik zijn spel niet eens echt slecht vond of zo. Integendeel. Was een groot fan van zijn manier van spelen bij Werder, Real en Duitsland. Alleen vind ik wel dat ook in Duitsland mensen van Turkse en Marokkaanse origine zeer snel op hun teentjes getrapt zijn. Daarop is Özil helaas geen uitzondering gebleken. En nu is het helemaal feest, want Erdogan zelf heeft zich zojuist ook in de discussie gemengd.

24 juli 2018 om 13:37

@falcao, je zegt: "alleen vind ik wel dat ook in Duitsland mensen van Turkse en Marokkaanse origine zeer snel op hun teentjes getrapt zijn"

Je maakt al een eerste fout door iedereen over een kam te scheren. Daarnaast valt het niet te ontkennen dat je als Nederlander (van Duitsland weet ik het niet) met een migratieachtergrond regelmatig te maken hebt met racisme. Dat jij dat niet ziet lijkt me ook niet zo gek aangezien je denk ik van autochtone afkomst bent en er zodoende minder mee geconfronteerd wordt. Maar het gevoel van anderen mensen voor hun in te vullen lijkt me dan ook niet gewenst.

24 juli 2018 om 13:53

@marocberkane

Dat vind ik nu eenmaal en daar zul je het mee moeten doen. Er is geen bevolkingsgroep die zo dramt en zeurt over racisme en discriminatie als Turken en Marokkanen. Nee ook Surinamers niet, die geven juist regelmatig blijk van enige vorm van humor en relativering. En Italianen, Grieken, Spanjaarden, Portugezen, Chinezen, Indonesiã«rs, Vietnamezen, Polen, Hongaren etc. heb ik er decennia lang ook zelden over gehoord. Vraag je eens af waarom mensen dit gevoel juist bij Turken en Marokkanen hebben en zelden bij andere groepen.

24 juli 2018 om 14:09

Als jij dat zo ziet vind ik dat prima, maar misschien een idee om toch iets verder te kijken dan je neus lang is.
En dat de bevolkingsgroepen die jij noemt niet zeuren over racisme is ook best logisch, want ze krijgen er gewoon veel minder mee te maken. Heb je ooit de premier van Nederland "pleur op" horen zeggen Surinamers of Chinezen? Heeft er ooit een politicus een menigte "minder, minder Surinamers laten scanderen? Heeft er ook een politicus gesproken over kutsurinamers?

24 juli 2018 om 14:31

@marocberkane

Maar waarom is dat zo in Nederland dan? Heb je je dat wel eens afgevraagd? Gewoon actie en reactie. Die andere groepen hebben daar blijkbaar minder aanleiding toegegeven. De Nederlander is daarbij over het algemeen vrij pragmatisch. Wanneer je een bijdrage levert laten ze het wel je te bekritiseren.

24 juli 2018 om 14:34

Zou het ook iets te maken kunnen hebben met het verschil in integreren tussen deze ‘model minorities’ en de Turken/Marokkanen? Misschien heeft het een reden waarom politici de dingen die je opnoemt niet tegen Chinezen zeggen.

24 juli 2018 om 14:46

Deze discussie heerst al jaren en zal ook blijven. Het is een vicieuze cirkel en gaat de komende decennia moeilijk opgelost worden. Maar het verhaal wat Falcao verteld is wel waar m.b.t. die andere bevolkingsgroepen.
Waarom zijn er bij bepaalde bevolkingsgroepen zoveel problemen en bij de anderen juist niet? Misschien moeten sommigen dan toch maar wat meer naar zichzelf kijken.

24 juli 2018 om 14:59

Ik persoonlijk veroorzaak geen problemen en met mij nog vele anderen. Dan is het toch vervelend dat je steeds als groep wordt aangesproken. Daarnaast is het een kip en ei verhaal. Als je vanaf jonge leeftijd geconfronteerd wordt met dergelijke uitspraken is er een grote kans dat je besluit je naar de stereotypering te gedragen.

24 juli 2018 om 15:18

@marocberkane

Dat is natuurlijk te prijzen dat je dat niet doet. Je ontkomt er als gemeenschap alleen soms helaas niet aan een groep te benoemen. Alle Duitsers waren ook niet slecht maar werden na de oorlog wel aangekeken op hun afkomst. Dat is gewoon een natuurlijke reactie waarop er meestal een zelfreinigingsproces binnen de groep plaatsvindt. Dat dit binnen de Turkse en Marokkaanse gemeenschap nauwelijks lijkt te gebeuren irriteert veel Nederlanders denk ik.

24 juli 2018 om 11:43

Inderdaad. Onbegrijpelijk hoe men reageert. Valt me op dat niemand van de zogenaamde Duitse iconen partij kiest voor Özil. In mijn ogen is daar toch alle aanleiding voor.

Matthaus maakt zichzelf compleet belachelijk, een paar dagen terug deed hij nog hele andere uitlatingen. Maar als we via deze weg gaan redeneren, dan mogen ze ook wel afscheid nemen van Hummels, Boateng, Khedira, Neuer, Reus, Muller, Draxler, Werner, Kimmich en Hector. Want 'als iemand niet meer goed speelt, dan moeten we de nieuwe generatie een kans geven om prestaties zoals de WK-zege te evenaren'.

Niet eens met Matthäus. Ik snap niet zo goed dat hij Özil als leidersfiguur ziet. Voor mij is Özil een fantastische voetballer die prima nog enkele jaren mee had gekund bij die Mannschaft, maar niet zozeer een leider.

Als Özil al moet worden vervangen door de nieuwe generatie, dan kan ik op basis van het afgelopen WK nog wel wat spelers noemen voor wie dat geldt. Müller, Boateng en Hummels om mee te beginnen.

Gemiddeld creëerde Ozil 5.5 kans per wedstrijd afgelopen WK, meer dan elke speler. Laatste wedstrijd tegen Zweden creëerde hij 7 scoringskansen, hoogste op het WK.

Dit is waar Ozil voor op het veld staat en dat is wat hij ook heeft gedaan, maar toch willen sommige ''kenners'' Ozil beoordelen op zijn werklust en houding op het veld. Het is voor mij simpel, Ozil wordt aangevallen om andere redenen dan prestaties.

24 juli 2018 om 12:14

Het probleem is dat alles nu word gekoppeld aan de hele rel met de foto. Doet hij iets goed, word het ondergesneeuwd door de foto, doet hij iets fout, wordt dat goed gepraat vanwege de rel met de foto.

Feit is dat Ozil niet meer de speler van een aantal jaren geleden is. Bij Arsenal krijgt hij regelmatig kritiek vanwege zijn spel en ook in de Duitse ploeg was het niet meer goed. Dat heeft verder niets te maken met die foto en de enorm overdreven discussie eromheen.

Dat neemt overigens niet weg dat hij nog steeds goed genoeg is voor de Duitse ploeg. Het is dan ook jammer dat hij stopt, al begrijp ik het wel. Het heeft geen zin om door te gaan met iets waar je niet gewaardeerd en gerespecteerd word. Echter betekent dat niet dat Ozil voetbaltechnisch niets fout kan doen, want de laatste jaren is het verval best groot.

24 juli 2018 om 12:34

'' Feit is dat Ozil niet meer de speler van een aantal jaren geleden is. Bij Arsenal krijgt hij regelmatig kritiek vanwege zijn spel en ook in de Duitse ploeg was het niet meer goed. Dat heeft verder niets te maken met die foto en de enorm overdreven discussie eromheen. ''

Ik geef boven al aan dat de '' zijn spel is niet meer goed'' theorie de prullenbak in kan en jij wil alsnog beweren dat hij niet goed was. Feit is dat hij de meeste kansen heeft gecreëerd op het WK, dat is een feit. Jouw feit is eigenlijk jouw mening, want dat hij kritiek zou krijgen bij Arsenal is ook onzin. Buitenstaanders die hebben kritiek op Ozil, maar degene die Arsenal goed volgen weten dat Ozil belangrijk is bij Arsenal.

24 juli 2018 om 12:40

Nu beoordeel jij hem op 3 wedstrijden op het WK, terwijl ik hem beoordeel op minstens 70 wedstrijden. Ik zeg bovendien niet dat hij slecht is, want dat is uiteraard niet het geval. Ik zeg alleen dat hij niet in de vorm van z'n leven verkeert. Ik vond de Ozil bij Real Madrid vele malen beter. Hij is namelijk wel eens beter geweest. Bovendien heb ik het helemaal niet over het WK gehad, maar over de Duitse ploeg in het algemeen. Nu leg je me woorden in de mond...

24 juli 2018 om 12:55

Sirius, Ozil heeft het record van meest aantal gecreeerde kansen in een seizoen op zijn naam staan, waarvan niet eens een kwart tot doelpunt gepromoveerd werd. Dat hij niet meer zoveel assists op zijn naam zet heeft een andere reden dan dat hij minder goed speelt...die reden heeft zelfs een naam -- Cr7
Of wellicht had hij er een heel stuk meer gehad als het niet Giroud was in de punt van de aanval maar een Aguero bijvoorbeeld.

24 juli 2018 om 13:01

@Sirius. Maar jij komt met "de afgelopen jaren is het verval best groot". Dat vind ik persoonlijk een flink statement in vergelijking met wat je nu zegt "dat hij niet in de vorm van zijn leven verkeert". Daar zit een verschil in. Ja Ozil heeft betere seizoenen gekend, honderd procent mee eens. Maar om dan te zeggen dat het verval al een aantal jaar best groot is vind ik te ver gaan. Het seizoen daarvoor was hij gewoon goed. Ook afgelopen seizoen is hij de eerste seizoenshelft wel vrijwel continu goed geweest, de tweede seizoenshelft was hij inderdaad wisselvallig. Ik vind de kritiek op zijn spel daarom wel lichtelijk overdreven, want in die kritiek zit ook de "hij werkt niet hard genoeg" en de "hij leid het elftal niet" kritiek. En dat is kritiek die minder terecht is omdat Ozil niet dat soort speler is. Bijvoorbeeld tegen Zuid-Korea nam hij Duitsland zogenaamd niet bij de hand, maar creëerde hij wel 7 kansen en als Hummels die open kopkans wel raak kopte assisteerde Ozil dus gewoon de 1-0 van Duitsland. In die zin vind ik de kritiek dus wel onterecht, en zo ook bij Arsenal op momenten. Natuurlijk zit er een kern van waarheid in, maar mensen slaan volledig door in die kritiek.

24 juli 2018 om 13:03

Nergens in je post doel je op de minstens 70 wedstrijden waar je het over hebt. Bovendien is Ozil 4 keer beste speler van Duitsland gekozen, dat zegt al genoeg. Misschien niet in de vorm van zijn leven, maar wel even 7 kansen creëren in 1 wedstrijd. Bij Real Madrid leek hij beter omdat er een betere ploeg om hem heen stond, net als het WK in 2014.

Bij Real Madrid had je Benzema en vooral Ronaldo die elke halve kans kon verzilveren, de Duitse ploeg had je Klose die ook een killer voorin was. Arsenal heeft hij te maken gehad met Giroud en een verder matige ploeg met rommelig bestuur. Laatste 2 maanden bij Arsenal heeft hij trouwens met veel pijn toch nog geprobeerd om door te zetten, dus als hij die paar wedstrijden wat minder was kan ik dat begrijpen.

Jij typt zelf ''feit is'' terwijl je geen feiten benoemd, ik leg niks in je mond.

24 juli 2018 om 14:15

Je weet dat letterlijk iedereen kan stemmen op die speler van het jaar-verkiezingen? Arsenal-fans en Turken stemmen maar al te graag op spelers waar ze fan van zijn, dus het is een veredelde populariteit-wedstrijd.

Nou onze Ozil krijgt de strontwagen over zich heen. Wat fijn dat Lothar even zijn punt bewijst. Want dit argument slaat nergens op. Is gewoon een van de beste spelers. Op het WK zag je dat hij niet lekker in zijn vel zat.

Weet niet of Duitsland hier veel aan verliest? Ozil vind ik nou ook niet denderend spelen bij Arsenal en zoveel waarde geeft hij de nationale team ook niet.

Duitsland heeft genoeg talenten die zijn plek kunnen innemen. geen big issue lijkt mij

24 juli 2018 om 12:09

Geen enkele nummer 10 komt maar enigszins in de buurt van Özil bij Duitsland

24 juli 2018 om 12:48

Dan heb je t wel over de ozil van 2014 neem ik aan?

24 juli 2018 om 12:53

Niemand die dezelfde stats kan overdragen van zijn laatste wk, dus het gaat ook op voor de Ozil van 2018.

24 juli 2018 om 13:39

Ozil is nu 29jaar. Natuurlijk is hij een top speler, maar ik weet 100% zeker dat er in de komende 5 jaar genoeg Duitse spelers rondlopen die van topkwaliteit zijn (eigenlijk nu al).

Ik heb nog geen enkel Duitse speler of Low gehoord over de issue, ga achter je teamgenoot staan. Echt zwak van de rest, heb Gundogan ook helemaal niet meer gehoord.

Als Lebron James of Muhammed Ali nou Duits voetballer was.. -.-

24 juli 2018 om 11:51

Dit is mij ook opgevallen inderdaad, ik denk eerlijk gezegd ook niet dat de steunbetuigingen naar Ozil de media zullen halen. Ik ben toevallig op Instagram een post tegengekomen van Podolski die wel zijn steun uitspreekt naar Ozil maar niet echt het onderwerp bespreekt, maar het zou inderdaad sieren als er huidige spelers naar voren zouden komen.

24 juli 2018 om 12:08

Rudiger, Boateng, Draxler en Podolski hebben Mesut al gesteund op Instagram en dergelijke. Daarnaast hebben Evra, Ferdinand, Bellerin & Aubameyang hem ook een hart onder de riem gestoken.

24 juli 2018 om 12:24

In die brief van Ozil zei hij dat Low al op kwam voor hem en tal van spelers op Social media. Low heeft ook zijn eigen problemen.

Toen Özil vertrok bij Real zeiden veel mensen: ‘Wat moet Ronaldo zonder de balletjes van Özil’. Later kwam er een plaatje voorbij met de tekst: ‘Wat moet Özil zonder de doelpunten van Ronaldo. Dit is wat hij bij zowel het Duitse team als Arsenal mist. Iemand die de kansen benut die hij creëert. Hij wordt nu afgeschilderd als een speler op z’n retour maar Ozil kan enkel uitblinken als iemand die kansen afmaakt.

24 juli 2018 om 11:52

Dat is puur omdat mensen de prestaties van sommige spelers willen bagataliseren. Zo werd ook over Messi gezegd dat hij niks zou zijn zonder Xavi. Dat soort mensen moet je niet serieus nemen.

Grappig dat Özil alles over zich heen krijgt terwijl er nog veel meer zijn die helemaal niets gepresteerd hebben. Wat denk je bijvoorbeeld van een Thomas Müller die ook helemaal niets presteert, maar dat is wel een echte Germaan natuurlijk

En gezien de kansen die Özil gecreëerd heeft, was hij ook helemaal niet zo slecht als hij wil doen geloven.

Ozil heeft nu gewoon een beetje pech met de omstandigheden. De foto was onhandig maar die discussie is nu wel vaak genoeg gevoerd denk ik. Dat hij nu na het WK zo wordt aangepakt op zijn sportieve prestaties vind ik alleen niet terecht. Hij en heel Duitsland hebben niet hun topvorm gehaald maar Ozil was lang niet de slechtste. Maar na die foto is hij natuurlijk een makkelijke zondebok.

Ozil is al niet meer zo goed sinds hij weg is bij Real. Heel soms laat die het nog even zien bij Arsenal maarja bij Real stond ook een CR7 in de spits die elk geniaal balletje van hem begreep. Had nooit weg moeten gaan bij Real!

Kan best zo zijn, maar dan mag de rest ook stoppen. Belachelijk hoor hoe Ozil hier wordt aangepakt en anderen niets te horen krijgen.

Mattheüs, Özil is geen leider en als er dan zoveel goede spelers zijn waarom ging Özil dan mee naar het wk. En oa Müller en vele anderen. Er is duidelijk een zondebok. Iedere dag meerdere topics hierover.

1 à 2 jaar uit vorm maar wel 33 assists voor het Duits elftal... op de tweede plek was Müller met 23 assists dacht ik.

24 juli 2018 om 13:04

44 assists.

Op het WK van 2014 was hij ook niet goed. Matthaus heeft zeker een punt als we puur kijken naar wat Özil bijdraagt sportief gezien. Niet geschikt als leider in 2018, hing maar wat mee met het elftal in 2014. Dat is de afgelopen jaren.

Maar men wilt een reactie horen van de bond op de beschuldigingen dat hij in de steek is gelaten door de DfB en dat hij te maken heeft gehad met rracistische opmerkingen van fans. Zolang je die reactie niet geeft, draai je er in feite erom en de publieke opinie zal Özil alleen maar meer gelijk geven.
Als voetbalbond kan je beter gewoon heel direct erop reageren dus.

24 juli 2018 om 13:05

Roscoe, dus jij verwacht ook van Ozil dat hij de leider is? Je volgt hem toch al wel langer dan alleen afgelopen zomer? Net zoals die pipo die zei dat hij al tijden geen tackle meer gemaakt heeft... Kom op, jij hebt meer verstand van voetbal dan dit.

24 juli 2018 om 13:23

Wat is Özil dan? Als hij in 2014 op linkshalf wordt gezet als luxe-toevoeging en in 2018 op 10 met het elftal gebouwd rondom zijn creativiteit, wat in 2014 niet het geval was, dan heeft hij in 2018 gewoon een veel belangrijkere rol. Punt. Puur een voetballende analyse. Ik weet niet wat jouw probleem is met mijn uitspraak, maar dat is een rol die Özil op het veld had en op zo'n positie, met zo'n rol, dan moet hij het elftal dragen inderdaad.

24 juli 2018 om 13:36

Maar wat verwacht je dan precies van hem als je zegt dat hij het elftal moet dragen? Moet hij voorop in de strijd en de bal afjagen? De bal in eigen 16 veroveren en in de andere 16 een assist geven? Of moet hij juist de verbindende speler zijn en anderen in scoringspositie zetten, zoals hij altijd al gedaan heeft. Want dat laatste heeft hij namelijk genoeg gedaan, ook dit wk.

24 juli 2018 om 13:49

Het aanvallend spel van Duitsland in goede banen leiden en versnellen om de tegenstander onder druk te zetten. Anderen dirigeren om de tegenstander te verrassen. Dat is iets anders dan twee voorzetten die ook wel erin mochten, dat klopt ook. Maar als we wijzen naar de voorzetten om te zeggen, Özil heeft zijn aanvallende verantwoordelijkheid genomen, niet echt. Dan deed Kimmich dat meer, want die legde er twee echt panklaar voor Goretzka en Hummels dacht ik.

Özil zal je altijd een moment geven, maar als je in de problemen zit, dan geeft hij niet thuis. Hij inspireert niet met dwingend spel, hij is eerder een sluipschutter. Dat is leuk en aardig als je op links speelt, zoals in 2014. Maar in Rusland is dat niet genoeg voor de rol die hij had. Daar kan je Löw heel goed de schuld voor geven trouwens, die heeft de keuze gemaakt om zo hard te leunen op Özil.

24 juli 2018 om 14:34

@roscoe
Ik ben blij dat je wil ingaan op de positie van Ozil, niemand die dat tot nu toe heeft gedaan.

Klopt inderdaad Ozil stond op 10 en daar moest het spel om draaien, maar Low heeft een tactiek bedacht waarmee hij de hele angel uit de aanval heeft gehaald, want je had namelijk Ozil op 10, Khedira op CM en Muller op de rechter vleugel.

Khedira speelt bij Juventus altijd hoog op het veld en stormt het strafschopgebied in, dat zag Low ook wel zitten, maar dan loopt hij in het speelveld van Ozil en daarmee wordt de ruimte in het centrum beperkt. Muller stond op papier weliswaar op de rechtervleugel, maar die trok ook heel veel naar binnen om achter de spits te belanden en ruimte te maken voor Kimmich en zn rushes. Wat krijg je dan, Ozil op 10, Khedira schuift naar voren en Muller schuift naar binnen, 3 man in het midden. Voor Ozil natuurlijk heel moeilijk om gevaar te stichten en zo gebruik je Muller ook niet optimaal, vandaar dat die ook bagger speelde.

Tegen Mexico zag het er iets anders uit en speelde Duitsland niet eens zo heel slecht, Khedira had nu de opdracht om voor de verdediging te blijven en ballen af te pakken. Maar dan heb je het probleem dat Werner geen goals maakt en dat je nog steeds niets hebt aan Muller vanaf de rechterkant. Low had eerder van zijn tactiek en/of spelers moet afstappen. De vraag is dan simpel, wil je Ozil optimaal benutten, dan zet je snelle buitenspelers en een scorende spits. Wil je Muller optimaal benutten moet hij achter de spits starten en zorg je voor ballen van de zijkant.

Ik had Muller gebankt en een echte buitenspeler gezet op de rechterkant, Muller zou dan als stormram kunnen fungeren. Hij had namelijk ook al een slecht seizoen bij Bayern. In plaats van Khedira had ik een voetballende middenvelder als Gundogan of Goretzka gezet, daar had Ozil ook meer aan gehad.

24 juli 2018 om 18:56

Ik zal eerlijk zeggen, ik zou Gundogan niet meer selecteren. Vond hem barslecht op het WK en ik ben nooit een fan van hem geweest. Khedira ook niet trouwens.
Ben het eens met dat Özil meer heeft aan snelle buitenspelers en dat Müller, maar ook Draxler het nogal druk maakte in het midden. Ik denk wel dat zo'n speelsysteem lastig te verwezenlijken is met het materiaal dat Löw had.

Spelen met een #10 + twee snelle buitenspelers kan Duitsland verdedigend zwakker maken en op het WK had Duitsland daar al veel moeite mee. De beslissing van Löw om Rudy erin te zetten, was een goed antwoord hierop, alleen raakte Rudy vervolgens geblesseerd. Ik weet niet of ze iemand hadden buiten Rudy, denk het niet. Maar in dat systeem ging Werner op een gegeven moment vanaf links spelen, Gomez in de punt en Reus vanaf rechts. Ik vond dat Duitsland op z'n meest dreigend. Werner is ook bij Leipzig gevaarlijker met een partner om zich heen, zoals Poulsen of af en toe Sabitzer.

Zo'n systeem brengt chaos voor verdedigers, je hebt 1 duidelijke spelverdeler in Kroos, Gomez die iedereen uit elkaar moet trekken en Reus, Werner en Müller die met loopacties gebruik moet maken van de ruimtes. Het zijn alledrie ook hele directe spelers en ze hebben directe acties, wat het tempo hoog houdt.

Ik denk dan ook dat het eerder een keus is tussen Özil en Kroos ipv Özil en Müller. Dan heb je twee centrale spelverdelers en in dit Duitsland met dit materiaal kan ik me geen speelwijze bedenken waarbij ze elkaar niet in de weg zouden zitten. Of je moet Özil op links zetten. Komt er ook nog bij kijken dat Kimmich een unieke rechtsback is, in de zin dat hij ook naar binnen kan trekken om als extra middenvelder te fungeren. Dan heb je 3 man.

Maar tsja, het geval dat Özil op links speelt. Dan kan Müller (of Reus) wel achter de spits en desnoods gooi je Werner op rechts, maar ik weet niet of dat een succes zou zijn. Je kan echter ook Brandt op rechts gooien en Brandt is sowieso iemand die meer speeltijd verdiende. Speelde maar een halfuur in totaal waarschijnlijk, maar leek de enige in topvorm. Zelf zie ik echter liever Werner op links, Brandt op rechts en Reus achter de spits. Löw had inderdaad veel eerder van zijn tactiek af moeten stappen, alleen buiten Müller, Khedira en Gundogan, denk ik dat Özil dan ook niet meer zeker zou zijn van zijn plaats. Althans, niet meer op 10.

24 juli 2018 om 13:11

Maar wat moet hij dan nog meer bijdragen volgens jou? Ozil zou zeker bepaalde dingen beter of anders kunnen/moeten doen, maar in welke zin zijn de prestaties van Ozil al jaren niet goed genoeg voor Duitsland? In 92 interlands heeft hij 23 goals gemaakt en 40 assists gegeven. Dus in 92 interlands was hij direct betrokken bij 63 goals. In welke zin is dat dan niet goed genoeg? Weinig andere spelers kunnen daar aan tippen bij Duitsland. En inderdaad, de DFB draait er lekker om heen.

24 juli 2018 om 13:39

Het is niet goed genoeg in de zin van dat je niet ver komt als Duitsland zijnde als je je team bouwt rondom Özil. Dan kan je ook alleen maar zo ver komen totdat je eruit wordt geknikkerd.

Özil zal altijd produceren. Maar Özil zal nooit een team op sleeptouw kunnen nemen richting de absolute top. Daarvoor is hij te afhankelijk van absolute perfecte omstandigheden en daarvoor speelt een elftal dat gebouwd is rondom Özil te voorspelbaar tegenover absolute topelftallen die finales bereiken. Als je het WK wilt winnen of de CL of elk andere megaprijs, dan moet je niet afhankelijk zijn van Özil. Sowieso niet in de cruciale momenten van een competitie. Het werkt als je hem in een ondergeschikte rol op links aanbiedt, zoals in 2014 of als je hem op de bank zet in de grootste wedstrijden. In 2014 was het ook niet goed, maar omdat hij niet de zonnekoning van die Mannschaft was, kan je dat als team opvangen.

Özil is te niche daarvoor. Dus hij kan niks beters doen. Het is net alsof je vraagt, wat moet Fellaini beter doen? Niks, behalve een compleet andere voetballer worden. En dat kan natuurlijk niet. Dit is de voetballer die Özil is. En als Duitsland zijnde, kan je daarom best zonder hem. Een cruciale speler is hij niet, tenzij je in een bepaald systeem speelt en dat systeem werkt duidelijk niet. Zag je ook toen Duitsland zonder Özil tegen Zweden speelde, het spel was dynamischer, sneller en onvoorspelbaar. Het is ook geen nieuw fenomeen, zie Zweden na Ibrahimovic. Om sommige spelers moet je geen team bouwen en denken dat je een WK kan winnen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren