Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De Boer verwacht trend: '5-3-2 een rotsysteem om tegen te spelen'

Laatste update:

Het Nederlands elftal heeft misschien niet de beste selectie van alle WK-deelnemers; het is wel bijzonder succesvol. Louis van Gaal laat zijn ploeg in een defensief 5-3-2-systeem opereren en dat pakt behoorlijk goed uit. Frank de Boer is geen liefhebber van het systeem, maar verwacht dat meer ploegen zo zullen gaan spelen. "Dit kan een trend worden", stelt de coach van Ajax.

/

De Boer noemt het 5-3-2 een 'verschrikkelijk rotsysteem om tegen te spelen'. "Ik weet nog dat er hier een assistent van AC Milan op bezoek was", zegt de coach in het Algemeen Dagblad. "Hij vroeg naar een oplossing, omdat Juventus ook zo speelde. Wat ik heb gezegd, hou ik voor mezelf, want ik denk dat meer clubs overschakelen op dit systeem."

De Boer zegt dat het 5-3-2-systeem 'niet zijn smaak is', omdat hij zelf zoveel mogelijk de bal wil hebben. De coach begrijpt de keuze van Van Gaal om met vijf verdedigers te gaan spelen wel, maar hij is niet van plan om te volgen. "Mijn hart zegt van niet", aldus De Boer in De Telegraaf. "Ook tegen Barcelona wil ik dominant spelen, dus ik zal daar niet zo snel van afstappen."

Mindere ploegen in de Eredivisie moeten ook overstappen op 5-3-2

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het wordt allemaal wel overdreven zeg! Alsof met het 5-3-2 systeem het ei van Columbus is uitgevonden. Kom op zeg, doe even normaal.

26 juni 2014 om 08:12

Sommige ploegen zullen denken dat als ze tegen een kwalitatief betere tegenstander moeten spelen dat dit het "ei van Columbus" is. Ik vermoed dat meer kleine clubs dit gaan doen tegen grotere clubs.

26 juni 2014 om 10:10

Zwolle heeft in de bekerfinale, zoals Ajax tegen Barcelona, laten zien dat het ook anders kan. Dan vind ik dat voetbal toch leuker om naar te kijken dan 532.

26 juni 2014 om 10:17

@dutchfavourite;
klopt helemaal. Dus kwalitatief minder zijn hoef je niet alleen te bestrijden met verdedigend voetbal (wat veel mensen blijkbaar denken) maar kan je ook op een hele andere manier tegen gaan.

26 juni 2014 om 11:26

Net alsof 5-3-2 per definitie een verdedigende opstelling is. Toen Walter Mazzarri coach van Napoli was, speelde hij vrijwel altijd een zeer attractieve en aanvallende 5-3-2 opstelling. De sleutel is hoe de backs spelen. Als zij verdedigend blijven wordt het al snel een verdedigende opstelling, maar als de backs als een soort valse vleugelspitsen spelen, kun je zeer aanvallend voetbal spelen.
En Koeman heeft met Feyenoord denk aan het einde van seizoen bewezen dat 5-3-2 ook bruikbaar kan zijn voor belegeringsvoetbal op de helft van de tegenstander.
In mijn ogen is geen enkel systeem per definitie verdedigend, maar hangt dat af van de invulling van het systeem.

26 juni 2014 om 11:49

@luigi;

ben ik helemaal met je eens. Punt is dat de meeste mensen doen alsof de huidige insteek (verdedigend stelling nemen en gaan counteren) de enige oplossing is.

Met deze opstelling had er ook veel aanvallender gespeeld kunnen worden met veel meer initiatief aan de kant van Nederland.

We speelden zonder lef maar vooral laf. Effectief ja. Maar niet om aan te zien en laf in mijn ogen.

26 juni 2014 om 09:23

Het is wel een manier om tegen aanvallende teams te spelen. Ik vind zelf het grootste nadeel dat je bij bal bezit weinig spelers voor de bal hebt. Dus weinig afspeelmogelijkheden. Dan ben je veelal afhankelijk van een opvlieging van je aanvallend ingestelde spelers. Omdat dit systeem wel effectief blijkt te zijn, kan ik me voorstellen dat je dit veel meer gaat zien in de toekomst. Persoonlijk vind ik het jammer. Dit omdat ik liever naar attractief en dominant voetbal kijk. Echter is dit misschien een romantische gedachte en de reden dat ik het zon mooi spelletje vind. Maar het resultaat is het enige dat telt!

26 juni 2014 om 11:25

Je stipt hier precies het grootste nadeel van het systeem aan. Je bent afhankelijk(er) van bevliegingen van je voorhoedespelers. Als je spelers van wereldklasse voorin hebt - zoals een Arjen Robben en een Robin van Persie - dan heb je veel mogelijkheden en ben je een moeilijk te bespelen ploeg. Dat is het succes van Oranje op dit moment.
Maar als je die wereldklasse niet hebt, dan zal je ten eerste minder kansen creëeren en ten tweede minder kansen benutten. En dan is het systeem echt niet zo geweldig.

Dus misschien dat we vanwege het huidige succes meer teams zullen gaan zien die dit gaan uitproberen, maar het zal niet snel een onoverwinnelijk systeem zijn.

26 juni 2014 om 12:34

Sommige ploegen zullen echter blij zijn met geen of weinig doelpunten tegen. Als ze daarnaast geluk hebben met een goede uitval zijn ze spekloper!

Maw ik denk dat er genoeg mindere clubs zijn die het met een dergelijke opstelling zullen gaan proberen!

Jeetje... De oplossing ga je niet zeggen. Nou wat een spannende puzzel zeg.

26 juni 2014 om 07:40

Je kan denk in gewoon met 3 verdedigers spelen tegen een 532 systeem. Als je dan een extra voetballende middenvelder toevoegt zou je bijvoorbeeld een NAC met 532 stuk kunnen spelen.

26 juni 2014 om 08:44

Oke, dan ga je met drie verdedigers spelen en kom je uit op een 3-4-3 lijkt me. Dat heeft een zeer groot nadeel: de backs zullen bijsluiten op het middenveld waardoor je een man minder situatie krijgt. Hierdoor zal je de slag op het middenveld moeilijker winnen. Dit is natuurlijk in geval van balverlies.

26 juni 2014 om 10:52

Denk dat de tegenstander dat niet zo snel zal doen, want dan speelt men achterin 1 op 1, vrij link..

26 juni 2014 om 11:58

Zo is hij wel vaker. Ik zou het ook niet zeggen als ik hem omdat het veel weggeeft. En niet spotten met de God der trainers! Ik persoonlijk ben ook geen aanhanger van dit systeem. Geef mij maar het tiki taka voetbal.

Ik mag hopen van niet, vies lelijk anti voetbal systeem.

26 juni 2014 om 07:48

Want Juventus speelt ook anti voetbal toch?

26 juni 2014 om 10:39

Moet eerlijk zeggen dat ik Juventus alleen met Europese wedstrijden heb gezien, maar daar werd ik nou niet echt enthousiast van. Tegen Kopenhagen en Galatasaray was gewoon heel slecht, tegen Real was wel goed, tegen Lyon, Trabzon was slecht, en tegen Fiorentina was weer matig

26 juni 2014 om 07:57

Van basten deed het bij Heerenveen ook anti voetbal inderdaad.

26 juni 2014 om 12:06

Klopt, alleen dan in een 4-3-3 systeem met 3 controlerende middenvelders (de 2e seizoenshelft). Maar je wordt er niet vrolijk van wanneer je favoriete team zo op de counter speelt in eigen huis tegen mindere ploegen.
Bij het NL elftal snap ik wel dat ze zo spelen, vooral tegen ploegen als Spanje en Chili die toch behoorlijk goede teams hebben. Maar wanneer je tegen mindere ploegen speelt mag het toch wel wat aanvallender lijkt mij.

Kort te beantwoorden dit: Milik

efficient ja maar spuug en spuug lelijk om aan te zien

26 juni 2014 om 08:41

@barmitsma

Als je een ploeg met 5-3-2 tegen je hebt, dan is het irritant.
Als nederland wereldkampioen wordt, dan vind niemand in Nederland het irritant

26 juni 2014 om 13:23

Onzin, ik heb niemand positief gehoord over het systeem. We zijn geweldig blij dat we met dit gemankeerd team wedstrijden winnen. Voor het WK lachte de Feyenoorders en Psv'ers Blind en Veltman uit, de Ajacieden kwamen niet bij van t lachen toen Clasie de Vrij en Wijnaldum meegingen. Cillessen op doel was een lachertje, in elk geval iedereen had wel iets te zeiken over de selectie.
Dat we wedstrijden winnen is knap genoeg, dat t tenenkrommend is qua voetbal wordt verbloemt door de gruwelijk hoge effectiviteit.

"de coach begrijpt de keuze van Van Gaal om met vijf verdedigers te gaan spelen wel, maar hij is niet van plan om te volgen. "mijn hart zegt van niet", aldus De Boer in De Telegraaf. "ook tegen Barcelona wil ik dominant spelen, dus ik zal daar niet zo snel van afstappen.""

Frank je bent een man naar mijn hart...! Ik begrijp waarom iemand het doet maar het gaat tegen elk gevoel in wat in mijn lijf zit.

26 juni 2014 om 12:01

Ik snap het best. Kijk tegen Spanjr is het geluk , omdat het een dag was dat alles lukte, dat betekent niet dat ik vind dat Ajax zo ook tegen Barca moet gaan aantreden. Nee, liever gewoon standaard 4-3-3, zoals Barca werd verslagen.

Jammer dat 442 niet werkt bij Oranje. PSV en AZ waren hiermee zakelijk en saai, maar wel heel effectief in hun hoogtijdagen. Beter dan het 532/352 van Nederland, maar ja als je de spelers er niet voor hebt moet je wel.
Net als dat Ajax eigenlijk ook niet de spelers heeft voor een klassieke 433 met buitenspelers en dus niet vleugels die gelijk naar binnen trekken wat nu wel gebeurt. 442 zou naar mijn mening beter zijn. Het huidige tiki taki voetbal van Ajax is ook saai en zonder snelheid, maar daar hoor je hem niet over.

de grap van 5-3-2 is dat je ook razendsnel kan springen naar 3-5-2 of 3-3-4 moet je wel dani-alves types hebben.

Maar van Gaal speelde met Jonk ook vaak 3-4-3 ipv 4-3-3.

26 juni 2014 om 08:56

Idd dus met dit Nederlands elftal is het vaak 343 wat je speelt met blind en Janmaat als buitenste middenvelders.

In de tijd met Jonk speelde Ajax meer 334 want Bergkamp was meer een halve spits dan een echte 10.

26 juni 2014 om 09:19

ja en bij 4-3-3 word het 4-5-1 bij balverlies. Dat gedoe over tactieken gaat nergens over

26 juni 2014 om 09:59

Idd want volgens mij speelde red bull Salzburg ook maar met een spits, en dat was toch ook super aanvallend. De spelers bepalen of je aanvallend of verdedigend speelt.
Tactiek maakt nu bij oranje niet uit je moet zorgen dat Sneijder van Persie en vooral Robben aan de bal komen en de Jong zorgt voor de balans de andere 7 spelen in dienst van.

5-3-2 kan ook met heel aanvallende backs worden gespeeld en dan is het in feite een 3-5-2 eventueel schuif je vanuit de as iemand door en krijg je een 4-4-2 opstelling. Saai voetbal is niet afhankelijk van een systeem maar hoe het systeem wordt ingevuld door de spelers en de coach.

Ik kan wel genieten van goed uitgevoerd reactie voetbal. Reactie voetbal maar wel met het idee om te scoren en dat speelt het Nederlands elftal op dit moment. Ik vind het leuker om naar te kijken dan 2010 waar we soms 69% balbezit hadden maar er eigenlijk weinig gebeurde op het veld.

Van Gaal wordt geprezen, maar er zijn ook trainers die hun kop moesten houden over clean sheets. Spandoeken met clean shit werden getoond.
Geen wonder dat er in een grote competitie als Italië zo weinig mensen in de stadions zitten. Laat Frits van Turenhout de Nederlandse voetbal uitslagen maar voor lezen. Null - Null.

Hoeft hij bij Utrecht niet bang voor te zijn, want we hebben Co (adriaanse) niet in de arm genomen om stom countersysteem te spelen.

Het blijft vooral de grote inzet en niet het systeem dat hem punten kan kosten.

Ik begrijp de ophef over het systeem niet zo. Als je verder kijkt dan het systeem, dan zie je, dat Oranje nog niet goed speelt. Dat de passing nogal te wensen overlaat. Daar zit het probleem. Als van Gaal het voor elkaar krijgt dat de passing beter wordt, dan durf ik te stellen dat we alleen op papier 5-3-2 spelen, maar dat de praktijk een heel aanvallend concept laat zien. In aanvallend opzicht wordt het dan 3-3-4.
En dat is dus super aanvallend.

26 juni 2014 om 10:06

Precies, Van Gaal gaf ook al aan in een interview dat als de passing nog een stuk beter wordt in het 5-3-2 systeem, Nederland een serieuze kandidaat is om de beker te winnen.

En daar geloof ik ook in.

Misschien je ook maar eens over dit systeem nadenken frankie. Misschien overleef je dan wel eens de poule fase van de champions legeau.

Ach, de mooiste overwinning afgelopen seizoen door ajax werd ook met slechts 40% balbezit binnengehaald (waar helemaal niets mis mee is!), ik zou niet te veel waarde aan hechten aan deze woorden. Een coach dient zijn team het best te prepareren voor de volgende wedstrijd en als die wedstrijd vraagt om een afwachtende houding dan mag ik toch hopen dat een coach zijn team zo instrueert, ipv de romantiek te laten overwinnen en altijd maar voor balbezit te gaan. In sommige gevallen is dat namelijk een zinloze weg.

Het probleem is dat Nederlandse clubs opleidingsclubs zijn en dat de spelers bij een 532 systeem veel minder leren dan bij een 433. Ze hoeven voetballend veel minder te denken (alleen de ballen wegroeien) en verdedigend hoeven ze ook minder scherp te zijn omdat er altijd wel ergens nog rugdekking is. Dus zullen de grote clubs dit zeker niet gaan spelen verwacht ik (mss Feijenoord uitgezonderd in de grote wedstrijden) maar voor de kleine clubs zal dit een goed systeem zijn om punten te pakken. Dat dit ten koste gaat van de ontwikkeling van de spelers zal hun dan een worst wezen, eerst punten pakken, dan ontwikkelen. Voor de grote clubs zal het dan wel weer goed zijn dat zij zo gaan spelen, het vergt veel meer van hun voetballende kwaliteiten, spelen in de kleine ruimte en probleemoplossend vermogen zodat het voor hun ontwikkeling dan wel weer goed zal zijn. Het zal er alleen niet fraaier op worden om te kijken, en het is al vaak niet om aan te zien............

26 juni 2014 om 11:31

Je moet ook gewoon blijven opleiden in 433. Anders ben je straks de uitzonderingen Depay, Boetius of Robben kwijt die zich als winger ontwikkelen. Je moet alleen wat vaker trainen en spelen op 532 ipv altijd hetzelfde spelen. Zo wordt de jeugd veelzijdiger.

Zullen best wat teams het gaan uitproberen, maar eigenlijk wat je helaas nog niet ziet kan je met dit systeem best aanvallend spelen zie bv in Juventus. Als je de bal in de ploeg kan houden kunnen je links en rechtsback eigenlijk constant als middenvelder spelen.

Trouwens vindt dit lange halen snel thuis, nog altijd leuker dan het eeuwige rondtikken, wat sommige teams doen.

Gewoon 3 4 3 spelen, dan heb je de eerste 2 linies al binnen en kunnen de verdedigers weinig anders dan een muur opstellen die uiteindelijk heus wel kapot gaat.

Ik snap dat De Boer dit een rot systeem vind. Ploegen die veel balbezit hebben en volop breien komen hier moeilijk doorheen. Dus Frank; je zal met echte buitenspelers moeten gaan spelen. Spelers met snelheid, diepgang en een voorzet. Het oude Ajax dus ! Yes !

Het is dat ie 4x kampioen is. En status heeft. Want in feite is het spel van Ajax met veel balbezit ontzettend vaak onooglijk lelijk. In een dominante setting eeuwig schaken zonder erdoorheen te komen.


Ik ben blij dat van Gaal onze cultuur doorbreekt. Goed strak gespeeld countervoetbal is soms veel mooier dan schaakvoetbal. Barcelona heeft 433 in zijn allerbeste vorm gedomineerd. Dan heb je een top Xavi en Iniesta nodig, met een oa Puyol als beest achterin. Dat was imponerend door de uitvoering en de precisie.

Maar in de uitvoering van Ajax, PSV of Feyenoord mankeert er nogal wat aan ons voetbal. PSV heeft bv een hele hoop spelers die helemaal niet geschikt zijn voor dominant voetbal met weinig ruimte. Spelers als Narsingh, Maher (wel als 10 niet als linkermid in 433) , Willems, Hiljemark, Bruma (kan niet opbouwen) gedijen veel beter in een teruggetrokkener systeem met offensieve backs. Vooral Narsingh is een verschrikking in de kleine ruimte aan de zijlijn. Hij moet op snelheid zijn.

Ik hoop dat in navolging van Koeman bij PSV ook vaker gekozen wordt voor dit systeem. Voor de afwisseling, aantrekkelijkheid, en het beter laten renderen van spelers.

denk dat vooral australie heeft laten zien dat je dit best kan bestrijden. echter de kansen die zijn kregen waren meer door fouten en te slap ingrijpen van Nederland. een zeer hechte op elkaar ingespeelde defensie blijft lastig te verslaan.
bovendien heb je 2 hele snelle vleugelspelers nodig, heb je die niet win je ook niet. bovendien zul je in de competitie vaker op gelijspel eindigen, hier tijdens WK is vanaf nu geen gelijspel meer mogelijk.
en is het zo nieuw? hoe vaak hoor je niet, tja was geen doorkomen aan,tegenstander kwam voor gelijkspel.

en ergens vind ik het spannender om te zien dan 2010 en tikkie takkie, dat is niet meer saai en er gebeurt niets. scoorde Spanje tijdens 2010 niet 8 keer in totaal?

De Boer, is de laatste die kritiek mag hebben. Hij speelt met de grootste begroting van NL al 3 jaar betonvoetbal, niet om aan te zien. Geniet meer van NL.

Ach ja, in de Arena graven mindere ploegen zich toch vaak in, dus links of rechts om staan ze op de eigen 16. En 5-3-2 is moeilijk zoals de oranje spelers ook weten. En lang niet elke ploeg heeft een janmaat en blind die de flanken goed kunnen belopen. En een robben en van persie al helemaal niet.

Ik vind het verschrikkelijk ook het nl elftal is niet om aan te zien, wat een niveau .... mja ben je liefhebber of zie je liever succes.
Wellicht is de optie om dit 532 te bestrijden wel net zo makkelijk. 343 lijkt mij daar wel een tegen opstelling voor.

26 juni 2014 om 11:31

Vind dat de Boer hier helemaal gelijk heeft, maar snap het zeker dat van Gaal voor dit systeem heeft gekozen. Het 532 systeem komt zeer goed uit de verf met ons spelers materiaal. Wel is het zo dat ik als voetballiefhebber de Boer gelijk moet geven. Je kunt met minder spelersmateriaal ook pressievoetbal gaan spelen en mits het goed uitgevoerd wordt kan dit effectief zijn, kijk maar naar Ajax-Barcelona waar de underdog won, of PEC Zwolle-Ajax waar de underdog won. Het is riskant om te doen maar het is wel veel aantrekkelijker om naar te kijken. Toch geef ik van Gaal gelijk met zijn systeem. Het is effectief, en dat counteren heeft ook al mooie goals opgeleverd!

als we willen dat nederlandse clubs een hoger niveau krijgen dan moeten clubs als ajax,psv en feyenoord beter presteren in europa. maar als ik de spelers van ajax zie zal dat weer lastig worden. bij feyenoord zou het geweldig zijn als deze groep zo blijft en nog een goede aankoop doen. zoals hakim ziech of quincy promes

58 van de stemmers hier wil dus dat de individuele kwaliteiten van spelers achteruitgaan. Dit systeem is reactie/counter voetbal. Dus open ruimtes voor de aanvallers i.p.v. vooral verschil maken in de kleine ruimte. Als dit overslaat op de eredivisie en de jeugd dan zijn de gevolgen niet te overzien. Je moet inderdaad zoveel mogelijk de bal willen hebben.

Je moet gewoon snel omschakelen als aanvallende ploeg. Dan kan je 5-3-2 kapot spelen. Als spelers er op de counter uitkomen dan moet jij tegen counteren. Zo heeft Bayern ook Real bestreden.

Wat iedereen even vergeet is dat de 5-3-2 opstelling alleen tegen spanje een groot succes was. Tegen zowel Australië als tegen Chili ging het pas goed nadat er aanvallende spelers werden ingebracht, dan met name Depay. Dan speel je eigenlijk gewoon 4-3-3 of maak er maar wat leuks van. Ik denk dat het tegen landen als Spanje, Brazilië, Argentinië enz. handig is om 5-3-2 te spelen omdat je anders overklast wordt achterin. Als je tegen landen speelt die ( met alle respect ) duidelijk een zwakker team hebben dan zou ik geen 5-3-2 spelen. Maargoed ik ben geen bondscoach en ik heb ook niet 9 punten uit 3 wedstrijden in een lastige poule.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren