Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De Belgische tiener die Toby Alderweireld bij de Rode Duivels moet opvolgen

Laatste update:

In samenwerking met Goal licht Voetbalzone geregeld jonge spelers uit die het in de toekomst ver kunnen schoppen of die nu al hun sporen verdienen in het (inter)nationale topvoetbal. Deze keer gaat de aandacht uit naar Zeno Debast, die te boek staat als Belgisch toptalent en er in rap tempo in is geslaagd om zijn debuut voor de Rode Duivels te maken.

Grote namen als Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois en Eden Hazard maakten deel uit van de WK-selectie van België. Bondscoach Roberto Martínez en zijn equipe gingen echter roemloos ten onder in Qatar door al te stranden in de groepsfase van het WK na een 0-0 gelijkspel tegen Kroatië. Het betekende tevens het einde van een gouden generatie. Spelers die België de afgelopen tien jaar op de voetbalkaart hebben gezet, beëindigden hun interlandcarrière al of staan op het punt dit te doen. Hierdoor wordt er plaats gemaakt voor een nieuwe generatie talentvolle spelers.

Debast is sinds dit seizoen een onbetwiste basisspeler bij Anderlecht.

Een van deze spelers is Debast. De tiener van Anderlecht behoorde tot de 26-koppige WK-selectie van Martínez, al kwam hij op het mondiale eindtoernooi niet in actie. Debast werd geboren in Halle in een voetbalgekke familie, waar zijn beide ouders op een behoorlijk niveau speelden. Hij trad op zesjarige leeftijd toe tot de jeugdopleiding van Anderlecht en werd aanvankelijk vaak ingezet als aanvallende middenvelder, vooral vanwege zijn kleine postuur. Pas in 2019 werd Debast, midden in een groeispurt, weer in de defensie geposteerd. Als centrale verdediger heeft hij zich de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld.
In mei 2021 maakte Debast zijn debuut in de hoofdmacht van Anderlecht en in de daaropvolgende twaalf maanden kwam hij nog zes keer in actie voor de ploeg van toenmalig trainer Vincent Kompany.

Ironisch genoeg werd Debast pas een onbetwiste basisspeler bij Anderlecht toen Kompany in de zomer van 2022 vertrok naar Burnley. De nieuwe manager Felice Mazzù ??schakelde over op een vijfmansdefensie en stelde de tiener op als rechter centrale verdediger. Debast maakte onmiddellijk indruk, zozeer zelfs dat hij eind september een oproep kreeg voor de Nations League-wedstrijden tegen Wales en Nederland van de Rode Duivels. Martínez had in deze duels tevens een laatste mogelijk om spelers van dichtbij aan het werk te zien voor hij zijn WK-selectie bekend moest maken. Met dat in het achterhoofd was het verrassend maar ook leerzaam om Debast te zien starten in beide wedstrijden.

Debast liet zich tegen Oranje bij een hoekschop aftroeven door Virgil van Dijk (1-0 verlies), waardoor hij enige kritiek kreeg te verwerken. Desondanks was Martínez onder de indruk van de Nations League-optredens van zijn verdediger. “Hij is een van de meest indrukwekkende Belgische debutanten in de afgelopen jaren”, zei Martínez. "Ik heb ervan genoten. Ik zag een jonge kerel met veel zelfvertrouwen, maar ook iemand met veel wil om te leren.”

Hoewel Mazzù in oktober na een teleurstellende seizoenstart door Anderlecht werd ontslagen, behield Debast zijn plaats in het elftal. Hij startte tijdens alle zestien competitieduels voor de WK-onderbreking in de basis bij Paars-Wit. Hij maakte zich nog meer geliefd bij de fans na een recente nederlaag tegen Zulte Waregem (3-2). Debast barstte na het verloren duel in tranen uit, zo teleurgesteld was hij over de verliespartij van de ploeg. Hem valt echter weinig te verwijten. Debast werd vorige maand geprezen voor zijn spel tijdens het doelpuntloze gelijkspel met Royal Antwerp. Het was de eerste clean sheet voor Anderlecht in competitieverband sinds augustus.

Debast maakte in september zijn debuut voor de Rode Duivels.

Gezien zijn verleden als creatieve middenvelder is het niet verwonderlijk dat Debast vooral sterk is aan de bal. Hij beschikt over een uitstekende dieptepass, waardoor een aanval van Anderlecht regelmatig bij hem begint. Debast is bovendien niet bang om in te dribbelen. Wanneer de tegenstander hem de ruimte geeft, dribbelt hij ver over de middenlijn in. Hij heeft daarnaast ook zijn verdedigende kwaliteiten veelvuldig getoond. Met zijn 1,89 meter is hij sterk in de lucht en ook een tackle wordt niet geschuwd.

Debast weet op welke vlakken hij zich nog moet verbeteren. “Meer spiermassa kweken, karakter opbouwen en nog meer kopduels winnen”, zei hij tegenover HUMO, aangezien hij nog relatief tenger is voor zijn leeftijd. Debast onthulde echter ook tijdens zijn latere tienerjaren mentaal sterker te zijn geworden. “Als ik vroeger één slechte pass gaf, waren de tien ballen daarna risicoloze breedtepasses naar links of rechts. Ik hield het simpel, uit angst om weer een fout te maken. Aan die faalangst ben ik sinds mijn vijftiende gaan werken met een aantal psychologen, daar pluk ik nu de vruchten van.”

Omdat hij onder Kompany zijn debuut voor het eerste elftal van Anderlecht maakte, is het enigszins logisch dat Debast wordt getipt om de volgende grote Belgische verdediger te worden. Net als Kompany begon hij zijn carrière op een meer aanvallende positie. Hij is dus net zo comfortabel aan de bal als zijn voormalig trainer. Op fysiek gebied gaat de vergelijking echter nog lang niet op. Met de mentaliteit van Debast is echter niets mis. Het mag dan ook geen verrassing heten dat Cristiano Ronaldo zijn inspiratiebron is. Vooral de drive van de vijfvoudig Ballon d'Or-winnaar om in alles wat hij doet op het voetbalveld de allerbeste te zijn, spreekt de jonge Belg aan.

Debast beschikt bij Anderlecht nog over een contract tot medio 2025. Toch werd hij recent in verband gebracht met Liverpool, dat scouts zou hebben gestuurd om hem in actie te zien. Ook Borussia Dortmund en Internazionale werden al in verband gebracht met de tiener. Ondanks dat Debast op het WK in Qatar geen minuut in actie kwam, zal hij zijn transferwaarde de komende maanden alleen maar verder opvijzelen als hij uit blijft blinken bij Anderlecht.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Reacties

Zeker een mooi talent. Technisch zit dat echt heel goed en ook qua snelheid en fysiek (ervan uitgaan dan hij met ouder worden wat breder wordt) ruim voldoende. Echter is het defensief momenteel zeker nog niet voldoende voor een topcompetitie, dat is het met momenten in België al niet. Maar daar kan zeker nog aan gewerkt worden.

Wel volledig waanzinnig dat die kerel voor het WK dus gewoon een x-aantal keer in de basis stond, maar uiteindelijk geen enkele rol gespeeld heeft tijdens het toernooi zelf. Onbegrijpelijk.

25 december 2022 om 18:24

Wordt het niet tijd dat Theate centraal achterin neergezet gaat worden? In België prima gedaan, in Serie A ook en nu in de Ligeu 1.

25 december 2022 om 18:31

Lijkt me ook dringend tijd. Net als Faes trouwens. Al kan Alderweireld zeker nog mee momenteel.

25 december 2022 om 19:10

Theate en Faes hadden afgelopen WK gewoon al beide in basis moeten staan samen met Alderweireld.

25 december 2022 om 19:28

Theate vind ik echt een beest. Heeft zich ook erg sterk ontwikkeld de laatste jaren. Heeft eigenlijk alles wat je zoekt in een verdediger. Groot, sterk, snel en staat verdedigend zijn mannetje

25 december 2022 om 19:37

En ook nog eens linksvoetig. Wat toch ook altijd een surplus is.

25 december 2022 om 19:14

Eén van de vele blunders in de voorbereiding van Martinez. Onbegrijpelijk inderdaad en dan Theate en Faes die doodleuk genegeerd worden, zowel in de voorbereiding als op het WK zelf.

Debast kan wel een heel goede worden. Verdedigend kan het inderdaad nog beter maar zoveel verdedigende fouten heb ik hem in de Belgische competitie nog niet zien maken. Bij de nationale ploeg werd het wel duidelijk dat internationaal voetbal voor hem nog te hoog gegrepen is.

25 december 2022 om 19:16

Tegen Onuachu heeft hij ook stevig afgezien. Maar zeker bij de duivels was het inderdaad gewoon nog niet goed genoeg verdedigend.

25 december 2022 om 19:46

Hij heeft het lastig tegen sterke fysieke spelers, zoals ook Van Dijk en Moore. Gezien zijn leeftijd is dat wel iets waar hij op termijn zeker in kan verbeteren doordat hij zelf wel nog fysiek sterker zal worden. Het was zorgwekkender geweest als hij het lastig had tegen snelle of technische spelers.

25 december 2022 om 21:03

Zo onbegrijpelijk vind ik dat niet. Tenminste als ik je reactie goed interpreteer. Zijn starten in nietszeggende NL potjes heeft toch vrij weinig van doen met het al dan niet in actie komen op het wk lijkt me. Gewoon een ideaal moment om hem op de proef te stellen en te zien of hij de juiste speler is om mee te nemen naar het wk als back-up.

25 december 2022 om 22:57

In de 3 laatste matchen voor het WK startte hij telkens in de basis om dan vervolgens geen minuut te spelen op het WK zelf. Dat vind ik ook gewoon een onbegrijpelijke voorbereiding. Zeker omdat je op het WK zelf zag dat Martinez geen flauw idee had wie hij naast Alderweireld en Vertonghen moest zetten. Zeker tegen Egypte had Debast niet mogen spelen als hij hem toch niet wou gebruiken.

25 december 2022 om 23:11

@Buffalo drukt perfect uit wat ik bedoelde. De drie interlands voor het WK, waar hij dus nog de laatste tests in kon uitvoeren, kiest hij voor een speler die later 0.0 rol speelt in het elftal. En Faes heeft niet eens een kans gemaakt.

Volgende week ook een artikel over Romeo Lavia die de plek van Witsel gaat overnemen?(mits hij fit blijft)

Zeer vriendelijke nuchtere jongen. Bovendien ook goeie voetballer. Werd terecht de hemel in geprezen maar heeft zeker z'n werkpunten defensief. Maar dat weet ie zelf ook. Kan edn grote worden

Ongeveer elke tiener dient Alderweireld nu op te volgen, aangezien hij 33 jaar is..

Beetje jammer dat Denayer al is begonnen met afbouwen in Saudi Arabie. Want dan had je met onder andere hem, Thaete, Faes, en Bornauw nog verdedigers die op een goed niveau in de basis spelen. Debast dan achteraan. Al-Dakhil van Sint-Truiden schijnt ook wel een goede talent te zijn. Ze tikken nog niet het niveau aan van Toby, Jantje, Thomas, en Vincent, maar over 2-3 jaar kan dat heel anders uit zien natuurlijk. Faes ontwikkelt zich sterk, Thaete ook, en Bornauw heeft wel redelijk de draad te pakken gekregen bij Wolfsburg, naast van de Ven.



Wellicht dat Belgiã« het richting het EK nog wat lastig heeft om de ploeg te hervormen. Maar er zijn wel een aantal spelers die in potentie de nieuwe topspelers kunnen worden. Debast springt wellicht in het oog vanwege zijn zeer jonge leeftijd. Maar Theate en Doku zijn ook spelers die een mooie toekomst voor zich hebben als je het mij vraagt. Niet voor niets rijpen zij in Ligue 1. Doku heeft het wat lastig maar dat heb je ook nodig om beter te worden. Concurrentie op het middenveld komt er van Onana en Lavia. Bij beide spelers ook nog niet de top bereikt. Met de juiste bondscoach die durft door te selecteren denk ik dat Belgiã« binnen afzienbare tijd weer zeer sterk voor de dag zal komen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren