Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Bij Ajax liep hij wel met een glimlach over het veld en dat is minder geworden’

Laatste update:

Er worden in het programma Voetbalpraat van ESPN vraagtekens geplaatst bij de rol van Frenkie de Jong in de wedstrijd tussen Nederland en Noorwegen (2-0). Arnold Bruggink is van mening dat de middenvelder van Barcelona dinsdagavond ‘niet in zijn kracht gebruikt werd’. Sjoerd Mossou - journalist van het Algemeen Dagblad - voegt toe dat De Jong tegenwoordig in tegenstelling tot zijn tijd bij Ajax minder met een glimlach over het veld loopt.

“Ik moest denken aan het interview van Hans (Kraay junior, red.), die vond dat Frenkie de Jong wat hoger op het veld moest spelen”, begint Bruggink in het praatprogramma. De Jong had tegen Noorwegen een redelijk defensieve rol op het middenveld. “Als je hem zo gaat gebruiken... Zet hem dan in ieder geval op de positie waar hij ook bij Ajax speelde, met iemand naast hem. En zet Marten de Roon op die plek neer. Dan gebruik je Frenkie de Jong echt in zijn kracht. Tegen Noorwegen dacht ik: dit hadden veel van ons ook kunnen doen.”

Presentator Vincent Schildkamp haalt aan dat De Jong altijd ‘een natuurlijke voetballer was, waar het spelplezier van afspatte’. Dat lijkt in zijn woorden ‘een beetje weg’, omdat hij een ‘geagiteerde’ indruk maakt. “Dat heeft hij altijd gehad. Bij Barcelona staat hij met het mopperen op de scheidsrechter ook vaak vooraan”, reageert Bruggink. Kees Kwakman benadrukt dat De Jong dit ook in zijn tijd bij Ajax al deed.

“De Jong wordt een beetje onderschat zonder bal”, gaat Kwakman verder. “Hij onderschept ook veel ballen en is heel snel. Oranje had aandacht besteed aan Martin Ödegaard. Als hij de bal kreeg, moesten ze er bovenop zitten. Dat deed De Jong het beste. Verdedigend had hij een belangrijke taak, maar dat is jammer omdat hij dan minder voetbal kan brengen.”

“Tegenstanders zijn zich ook op hem gaan instellen”, stelt Mossou. “Die wedstrijd tegen Frankrijk (2-0 overwinning in de Nations League in 2018, red.) waarin hij zo geweldig speelde, zie je nu niet meer gebeuren. Tegenstanders laten dat niet meer gebeuren. En ja, het is ook niet onlogisch dat wanneer je in deze fase van je carrière bij Barcelona speelt met al dat gezeik, je af en toe minder zin hebt dan in de vrolijke tijd. Dat zie je wel terug in zijn benadering van de scheidsrechters. Ja, dat was altijd zo. Maar bij Ajax liep hij wel met een glimlach over het veld en dat is minder geworden.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goede speler maar hij mag wel eens wat vaker geel gaan krijgen met dat irritante zeuren richting de scheidsrechter. Hij had dat bij Ajax al regelmatig maar bij Barca heeft hij er nog een schepje bovenop gedaan om niet achter te blijven bij Alba en Busquets.

18 november 2021 om 07:49

Bij Ajax had ie dat echt nooit voor mijn gevoel, althans niet meer dan de gemiddelde ED middenvelder. Das echt iets wat bij Barca tot ontplooiing is gekomen, maar goed daar in Spanje zijn ze ook nagenoeg allemaal zo.

18 november 2021 om 08:31

Supporters zien zit soort trekjes makkelijk over het hoofd wanneer het een speler van hun eigen favoriete club is, en al helemaal als het een bepalende speler betreft. Het begint ze dan pas op te vallen wanneer de speler een ander shirt aan heeft. Bovendien zat het bij Ajax in die periode zelden tegen, dan haalt een speler per definitie minder streken uit. Wanneer het bij Ajax in wedstrijden wat minder liep kwam dit gezicht van Frenkie echter ook meermaals naar boven, met als toppunt de 6-2 in Rotterdam.

18 november 2021 om 08:54

@shorty1991
Bij Ajax deed hij dat ook. Ik vind het ook stuitend. Tegen Noorwegen kreeg hij een behoorlijke schop van de spits, maar hij vond het belangrijker om de scheidsrechter te belagen dan even rustig te blijven liggen om bij te komen.
Daar moet hij echt mee kappen, want dan kun je nog zo vriendelijk lachen voor de camera, het schelden op de scheidsrechter is bloedirritant.

18 november 2021 om 08:54

Dat zeuren bij de scheids had hij in de Eredivisie ook al heel sterk hoor haha. Gewoon vergelijkbaar met nu in Spanje.

18 november 2021 om 10:25

100 procent eens Ramondiaz! Echt verschrikkelijk om te zien dat hij bij zowat ieder contact gaat lopen janken en klagen bij de scheids. Ik ga me er ook steeds meer aan ergeren als ik hem zie spelen. Bij Ajax had hij dat ook al wel in mindere mate. Daar liep het natuurlijk gewoon geweldig. Nu er kritiek komt en ze weinig presteren lijkt het erger te worden. Zo jammer, want bij Ajax heeft hij echt fantastisch gespeeld. Daar was het ook altijd een leuke jongen om te zien en daar kon je dan van genieten (althans ik).

18 november 2021 om 13:21

Wat het meest irritant was is dat hij de hele wedstrijd overkwam als iemand die maar 3 uur geslapen heeft. Tot het moment dat hij om kaarten ging vragen. Dat deed hij opeens vol met passie en overtuiging.

Ik weet echt niet wat er is met de jongen. Ik weet alleen dat het echt de verkeerde kant op gaat.

18 november 2021 om 15:48

Het is niet alleen binnen het veld, maar ook buiten het veld. Laatst na die 3-3 bij Barca maakte hij in het interview achteraf na zowat elke zin dat tongklak geluid. Naar trekje is dat, want er zit niet alleen ergernis maar ook afkeuring (neigend tot minachting) richting zijn teamgenoten achter. Dat laatste bespeurde ik ook na Montenegro, met 6x 'kinderachtig' . Dat was geen analyse maar een oordeel. Ben bang dat het in zijn karakter zit. Frenkie is gewoon een enorme zeikerd als het even niet mee zit.

Denk dat je je aan zo'n jongen enorm gaat ergeren in de kleedkamer, zeker als hij zelf ook als een natte krant speelt. Het kan ook haast niet anders dat hij zichzelf daarmee in de weg zit. Het enige wat kan helpen is als zijn directe omgeving hem daarop aanspreekt... volgens mij heeft hij zelf niet eens door hoe irritant hij is.

Frenkie, chill.

In Nederland bleef hij met twee vingers in zijn neus overeind bij wijze van spreken. Daarnaast speelde hij in een elftal dat het gros van de wedstrijden bovenliggende partij was en in de CL waren ze een stuntploeg. Dat is wel lachen natuurlijk. Nu is het niveau dat gevraagd wordt gewoon hoger. En moet er verschil worden gemaakt. We zien Frenkie ook niet meer als dat leuke talent van Ajax. Dus als het niet zo lekker loopt, valt er ook minder te lachen. Toch denk ik dat het weer goed gaat komen met m.

Nu moet er weer een type de roon naast hem staan! En bij barca kan die niet exceleren omdat busqueys op ze plek staat! Welke plek is dan nou eigenlijk zijn favoriete?

18 november 2021 om 10:32

Als controlerende linkermiddenvelder in een middenveld met de punt naar achteren. Ten Hag heeft al gezegd dat hij Ajax speciaal met zo'n middenveld liet spelen om De Jong in zijn kracht te gebruiken.

18 november 2021 om 10:43

Punt naar voren bedoel je?

18 november 2021 om 11:01

Punt naar voren idd denk ik. Frenkie speelde altijd samen met Schone achter de 10 en dat deed hij erg goed. Frenkie is smeerolie voor een elftal, geen speler die met goals en assists strooit. Snap niet dat mensen dat van hem verwachten ook.

18 november 2021 om 11:08

Het is een feit dat er een verdedigend mid naast hem of achter hem moet staan. Zodra hij de achterste middenvelder is speelt hij te plichtmatig

18 november 2021 om 11:54

Punt naar voren idd.

18 november 2021 om 18:15

Met de punt 60 graden gedraaid richting de zon en dan linksvoor half centraal. Op die positie moet het vast weer goed komen met Frenkie

Het wordt hem ook niet makkelijk gemaakt met een Depay die overal loopt behalve in de spits (zowel bij Barca als Oranje), en twee verstoppertje spelende middenvelders. Daarbij zijn tegenstanders op hem ingesteld tegenwoordig, wat het ook moeilijker maakt. Alleen lijkt het wel lang te duren voordat hij hier uit komt.

18 november 2021 om 08:53

Wat is dat toch dat mensen bij kritiek op Frenkie direct iedereen en alles zijn moeder de schuld geeft in plaats van gewoon naar het spel van Frenkie zelf te wijzen? Hij speelt al maanden als een natte krant, zo niet 1,5 jaar. Had onder Koeman een goede periode waarin hij ook even productief was bij Barca, maar voor de rest is het gewoon heel matig en veilig. Eerst was het de schuld van zijn positie bij Barca, toen het systeem, toen zijn medespelers, nu bij Oranje weer hetzelfde. Memphis (goh die zal eens niet ergens de schuld van krijgen) en Klaassen en Wijnaldum zijn nu weer de schuldige want die spelen verstoppertje. Tja, misschien zien we ze niet omdat ze Frenkie zoeken. Als Frenkie slecht speelt kunnen we dat volgens mij gerust gewoon benoemen in plaats van altijd maar externe oorzaken willen zoeken.

18 november 2021 om 09:17

Ik ben het zeker met je eens dat FDJ al een tijd niet goed speelt, maar als je goed oplet als hij aan de bal komt dat er nergens beweging is behalve bij danjuma, bergwijn of terug naar blind. Het middenveld kan samen totaal niet voetballen en dat helpt FDJ niet. Alleen wat hij de laatste tijd laat zien is echt niet best en dat komt niet alleen door de andere middenvelders

18 november 2021 om 10:46

Komt ook bij dat als het middenveld bestaat uit Klaassen, Wijnaldum en de Jong, hij daar de meest verdedigende middenvelder is. Maar we vallen wel met z'n allen over hem heen dat hij niet genoeg scoort of assist. Maarja. Zet er De Roon naast, en dan zeikt het hele land ook weer want we hebben geen Johan 2.0 als controleur.

elke bal die frenkie aangespeeld kreeg hield ie te lang vast, en als hij dan overspeelde dan was het breed of terug er zat inderdaad in de wedstrijd tegen noorwegen totaal geen toegevoegde waarde bij, ik geef Bruggink dan ook helemaal gelijk als hij zegt dit hadden wij ook kunnen doen, want dat is eigenlijk precies wat ik ook tijdens de wedstrijd dacht, (niet ikzelf als speler maar elke andere voetballer)

18 november 2021 om 10:35

Van Gaal stelde in het interview na de wedstrijd dat Oranje met provocerende pressing moest spelen. Dat houdt in dat je tegenstanders naar je lokt. Om dat te doen moet er wel iemand zijn die de bal lang vast houdt en balvast is, zodat er elders op het veld ruimtes ontstaan. De Jong is bij uitstek iemand die balvast is en spelers naar zich toe lokt. Dat is de reden dat hij de bal vaak vast houdt, om de tegenstander te lokken.

Goede speler...maar ook niet meer dan dat!
wordt verschrikkelijk gehyped. Het marketing bureau achter het merk de Jong heeft wat dat aangaat goed werk geleverd.

Hij maakt het zich zelf vaak te lastig. Houd de bal te lang bij zich waardoor hij de overtreding tegen krijgt. Maar soms fluiten scheidsrechters er ook niet voor, waardoor die een counter in kan leiden.

Ik heb het idee dat Frenkie eens wat meer back 2 the roots moet. Frenkie naast Busquets en een 10 ervoor met Pedri bijvoorbeeld. Dan kan hij ook vaker weer uitzakken richting de linksback positie om vanuit daar de bal op te halen/het spel te bepalen. Alba is 9 van de 10 keer toch de klote op, dus dat komt goed uit.

Bij Ajax vond ik hem vaak in zijn kracht komen als de back (tagliafico) weg was en hij in die ruimte opdook om het spel te bepalen. Dat kan zowel bij Oranje als bij Barcelona ook. Alleen moet hij dan ook wel op die manier gebruikt gaan worden.

Frenkie is een goede speler die in een mindere fase zit, maar nog altijd zijn meerwaarde heeft. Het punt is dat iedereen wel ziet dat hij heel getalenteerd is en daarom verwacht je ook automatisch dat hij een niveau hoger moet aantikken, want dat zit er echt wel in. Ik ben zelf heel benieuwd of Xavi hem hierbij kan helpen, 1 van de beste middenvelders van Barca die er vast wel een idee bij heeft.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren