‘Ik doe dit werk al twintig jaar en heb het nog nooit zo heftig meegemaakt’

Vrijdag, 10 juni 2022 om 07:58 • Laatste update: 08:03

Vier supporters van ADO Den Haag hebben celstraffen opgelegd gekregen voor hun aandeel in de rellen na de wedstrijd tegen Excelsior. Na afloop van de verloren finalewedstrijd in de play-offs voor promotie naar de Eredivisie liep het buiten het Cars Jeans Stadion volledig uit de hand. Donderdag vond de eerste zitting plaats tegen vier verdachten. Een 26-jarige man uit Den Haag kreeg een celstraf van vijf maanden opgelegd. Drie anderen, mannen van 48, 24 en 57 jaar, kregen straffen van zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. "Ik doe dit werk al twintig jaar en heb het nog nooit zo heftig meegemaakt”, verklaarde een van de hondengeleiders.

Direct na afloop van de wedstrijd escaleerde het al in het stadion, toen supporters van ADO Den Haag naar het vak met de meegereisde Excelsior-supporters renden en er onder meer een honkbalknuppel naar de fans werd gegooid. Ook werd er met vuurwerk en stoeltjes gesmeten. Buiten het stadion gingen de rellen vervolgens door. In totaal raakten acht politieagenten gewond bij de confrontatie. Acht ADO-supporters werden opgepakt. Eén agent beweert in zijn nek te zijn geslagen met een stalen staaf. In totaal hebben tachtig agenten verklaard te maken te hebben gehad met grof geweld. Donderdag werden de eerste vier relschoppers berecht via het snelrecht.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Tijdens de zitting werd al snel duidelijk dat de impact enorm was. "De ME zag honderden in gevechtshouding voor de linies staan", verklaarde de officier van justitie. "De sfeer was extreem agressief. Agenten hadden het gevoel te moeten vechten voor hun leven. Er werden stenen, flessen vuurwerk, brandende fakkels en prullenbakken naar de ME gegooid. Anderen sloegen met kettingsloten en broekriemen. Politieagenten zijn niet alleen politieagenten, maar ook vader, moeder, zoon en dochter. De politie moest vechten voor hun leven. Een deel is ook daadwerkelijk gewond geraakt en in het ziekenhuis terechtgekomen. Een leuk avondje voetbal eindigde in een nachtmerrie."

De 26-jarige Davey S. uit Den Haag kreeg een celstraf van vijf maanden opgelegd. "Ik heb aan niets anders kunnen denken. Het moet door de alcohol zijn gekomen", zei hij tijdens de zitting. "Ik ben in het dagelijks leven een keihard werkende student. Ik ga letterlijk echt bijna nooit naar de voetbal en ik heb echt geen haat tegen de politie." Zijn straf was conform de eis van het Openbaar Ministerie. "U bent niet opgehouden, ook niet nadat u was gewaarschuwd dat u zou worden gebeten", aldus de officier. Een andere verdachte verklaarde dat hij in de rellen was beland nadat hij zijn kinderen zocht. "Ik wilde erlangs, maar dat mocht niet. Ik kreeg klappen en toen is het bij mij omgedraaid. Ik ben blijven staan, heel stom."

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door vernon)

Tja, behoorlijk dom en heel heel veel meer kun je er niet van maken. Door een tijdelijk moment van verstandsverbijstering heb je een strafblad, en met wat pech betaal je ook flink wat jaren nog een enorme berg met geld om de schade die emotieel en materieel is geleden.

10 juni 2022 om 08:12

Dom?.. schandalig wat de mensen in en rondom het stadion hebben veroorzaakt. Hopelijk blijft het niet bij alleen deze mensen.

10 juni 2022 om 16:21

Ja ik kan wel allerlei superlatieven gebruiken maar dom vind ik voor mezelf het meest omvattend.

10 juni 2022 om 08:21@cyberize7x: Was het maar zo makkelijk en was het maar gedrag wat alleen bij minder slimme mensen voor zou komen. Ik denk juist dat deze mensen niet perse of allemaal dom zijn, maar bewust kiezen om deze acties te ondernemen. Dat maakt het eigenlijk nog veel erger.

Goed dat ze gestraft zijn en hopelijk volgens er nog vele meer, niet alleen bij ADO, maar bij alle clubs en alle gekkies die dit soort gedrag in de maatschappij vertonen.


10 juni 2022 om 08:45

Cyber

"door een tijdelijk moment van verstandsverbijstering heb je een strafblad"

Denk je dat dit onschuldige mensen waren? De kans is groter, dat deze malloten al een strafblad hadden en/of bekenden zijn van de politie.

Wat ik mij verder afvraag, Hoeeeeeeeeeeeeeeeeeeee krijg je een stalen staaf en honkbalknuppel het stadion binnen? Of beter gezegd, deze gasten zijn echt gestoord, dat zij vooraf al zulke wapens mee nemen...

10 juni 2022 om 09:44

Je kan er heel veel van maken, dom is nog een understatement. Je bent eigenlijk maar een zielig lulletje als je als volwassen kerel zulke keuzes maakt. Pech vind ik nou ook niet helemaal passend.

10 juni 2022 om 19:13

Het kan natuurlijk van alles zijn. Dom, dronken, gesnoven, slecht opgevoed, of andere omstandigheden. Heb ook weleens gehoord van een relschopper die allerlei problemen had in zijn priveleven, ernstig zieke vrouw, zelf proberen kop boven water te houden en voor kinderen zorgen, en bij hem sloegen de stoppen door. Het praat niks goed, maar omstanigheden kunnen mensen wel over de rand duwen.

Dat gezegd hebbende, het zijn er elke keer zo veel, dat er natuurlijk ook gewoon heel veel tuig tussen zit.

Een 48-jarige en 57-jarige man. Het blijft toch een bijzondere wereld.

10 juni 2022 om 08:22

Dat pikte ik er ook uit. Inderdaad Bijzonder.
En dat er blijkbaar een honkbalknuppel het stadion in meegenomen kon worden.

10 juni 2022 om 08:29

ja begint natuurlijk al dat iemand denkt een honkbalknuppel nodig te hebben in het stadion. Tegen de hooligans van Excelsior kan dit nog weleens van pas komen. Maar dat je hem nog binnen krijgt, dat is nog netjes gedaan.

10 juni 2022 om 08:47

Njfromvol

Waar ik vooral over verbaasde was dat deze malloten, gewoon honkbalknuppel en stalen staaf bij zich hadden. Hoe dan?? Waar verstop je dat?

10 juni 2022 om 08:54

Ik kan maar één plekje bedenken. En dat is geen fijn plekje...

10 juni 2022 om 09:46

@krillin
Dat was juist waar ik me over verbaasde... Hoe dan?

10 juni 2022 om 10:07

In 1 van je broekpijpen stoppen. Als iemand het ziet, dan weten ze iig van voetbal met je doet.

10 juni 2022 om 10:09

Aan de andere kant is er ook een inweg waar soms mensen met zelfs bowlingballen mee experimenteren..

10 juni 2022 om 10:11

@mrkrillin

Op foto's is te zien dat die gozer een trainingsbroek aan heeft, dus ik ga er vanuit dat hij die knuppel daar waarschijnlijk in heeft verstopt (langs zijn been).

Blijf me erover verbazen dat clubs het maar toelaten dat er niet/nauwelijks wordt gefouilleerd: nu is het een honkbalknuppel, bij Feyenoord was het laatst een 10-duizend-klapper en bij ons op het vak neemt iedereen tegenwoordig zijn eigen blikjes bier en baco mee, omdat men toch weet dat je niet/nauwelijks gefouilleerd wordt.

Nog steeds blij dat Excelsior heeft afgerekend met deze afgrijselijke club en dito aanhang. Sneu voor de "gewone" fans die hieronder lijden natuurlijk, maar wat hebben ze bij ADO toch een hoog tokkiegehalte op de tribunes zitten... En als ik de leeftijden bij deze verklaringen lees, hebben we het niet meer over jeugdige onbezonnenheid.

Nee hoor, echt niet, ik ben gewoon een aardige jongen....blahblah.....alcohol,...nee bijna nooit......dat lapje voor mijn gezicht, geen idee hoe dat daar kwam.
Spuugzat word je van die excuses.
Hoop dat ze er nog veel meer kunnen traceren.....een f#cking honkbalknuppel mee het stadion in....dan ben je gewoon ziek.

10 juni 2022 om 19:16

@tinus

Lang geleden was er voor het eerst een facebookfeestje dat uit de hand liep. Daar liepen allemaal net opgevoede jongelui, veelal uit de hogere sociale klassen, rond en die gingen ook opeens rare dingen doen. Het is soms verbijsterend hoe mensen uit het niks totaal over de grens gaan.

Ik ken deze jongen niet en heb er geen oordeel over, hij moet gewoon gestraft worden op basis van wat hij gedaan heeft. Maar het is best mogelijk hoor, dat iemand zich mee laat slepen.

Voetbal is straks alleen nog maar voor tokkies als er zulke lachwekkende straffen uitgedeeld blijven worden. 2 jaar brommen, strafkamp en meldplicht met die hap! Ben er zo klaar mee, dit is ook de reden dat ik mijn seizoenkaart niet verleng bij Vitesse. Teveel agressief doorgesnoven volk in het GelreDome.

10 juni 2022 om 09:49

En dan ziet het stadion er leeg uit en is dus wat dan nog wel komt doorgesnoven, niet best idd.

10 juni 2022 om 10:05

Ik kap er ook mee om dezelfde reden. Ik sta weleens om me heen te kijken op de tribune en dan denk ik 'wat doe ik tussen dit volk'.

10 juni 2022 om 19:18

Ik ben een paar keer bij ADO geweest, ik woon vlakbij het stadion. In het familievak, niks aan de hand. Ben wel blij dat ik niet naar deze wedstrijd ben gegaan...

"Ik doe dit werk al twintig jaar en heb het nog nooit zo heftig meegemaakt" aldus de hondenbrigade

Dan vraag ik me toch af wat deze man de voorbije 20 jaar heeft gedaan als die dit bestempeld als heftigste incident uit zijn carrière.
Zoveel stelde het niet voor, het wordt sterk overtrokken.
Maar als je 20 jaar achter een bureau zit, dan wel overspannen thuis, van het echte leven ontvreemd ben, dan beschouw je al gauw iets als heftig.

10 juni 2022 om 10:27

Knap staaltje aannames en inlevingsvermogen, chapeau!

10 juni 2022 om 10:40

@fossen

Ondanks dat ik het totaal niet eens ben met de manier waarop Raubaht het verwoord (vooral het laatste gedeelte van zij reactie), snap ik de kern van zijn verhaal wel.

Bij de gemiddelde ME-training (waar je je overigens voor kunt inschrijven om als vrijwilliger 'los te gaan tegen de Me' wordt er ook met houten balken, tafels, stoelen, stenen etc. gegooid. Daarnaast komen we uit een periode vol met (corona-)demonstraties en hoef je de ultra/hooligan pagina's maar te bekijken om te zien dat het het afgelopen jaar wekelijks los ging rondom verschillende stadions.

Nieuw is deze mate van geweld dus niet en helemaal in de omgeving van Den Haag had ik wel verwacht dat men hier bekend mee was (zonder het geweld te bagatelliseren overigens).

10 juni 2022 om 11:50

Ik heb ook regelmatig een ME training bijgewoond als “hooligan”.

Dit zou iedereen eens in zijn leven moeten doen.
Hele leuke leerzame dag voor zowel ( wij deden dit met een trainings dag op school) studenten als de politie.

Ondanks dat het maar een oefening is, zie je toch hoe dreigend het nou daadwerkelijk is voor beide partijen, wij mochten o.a met houten blokken gooien, werden er tussen uit geplukt door de politie in burger en werden bespoten met een waterkanon.

Als je eenmaal een zachte tik met een wapenstok hebt gehad omdat je iets te ver ging denk je de keer daarna toch wel beter na.

Ik was in die tijd iets te wild, en heb toch een paar dagen effe moeilijk kunnen zitten haha.

Achteraf lunchen met de agenten, die hun kant van het verhaal die dag vertellen, het heeft mij in ieder geval veel respect opgeleverd voor de dames en heren die dit beroep uitoefenen.

10 juni 2022 om 13:14

Dit is de persoonlijke ervaring van deze agent dus hoezo zouden wij het dan beter weten? 😅

10 juni 2022 om 19:21

@jjr12

Juist omdat die gasten al zoveel mee hebben gemaakt, betekent dit dus dat het goed mis was bij ADO. Die agenten zeggen dat echt niet zomaar. Ik kan me voorstellen dat ijzeren staven in de nek enzo meer indruk maken dan bij andere dreigende situaties.

Ik heb destijds bij de moord op Fortuin goed mee kunnen kijken. Ik woonde zes hoog op het Spui. Daar kon je het kat-en-muis spel tussen politie en tokkies goed zien, maar veel gebeurde er verder niet. De colonne bleef gesloten en de politie pakte er af en toe een tussenuit.

Nu was dat blijkbaar anders. De persoonlijke ervaring van de agenten zelf vind ik daar juist extra aan bij dragen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.FC Emmen8340
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
A. AchemlalVerdediger
J. AmofaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

In de wandelgangen

Zondag 3 juli
Vitesse wil Kjell Scherpen tijdelijk overnemen van Brighton & Hove Albion. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren