Overmars juicht quotum toe: ‘Spelers moeten in eigen land kansen krijgen’

Woensdag, 26 januari 2022 om 13:42Jordi Tomasowa • Laatste update: 13:51

Marc Overmars vindt dat spelers in eigen land meer kansen moeten krijgen. De directeur voetbalzaken van Ajax is voorstander van een opgelegd quotum waardoor Nederlandse clubs verplicht worden een bepaald aantal Nederlanders in de selectie op te nemen. Overmars ziet echter ook in dat de vijver om uit te vissen steeds kleiner wordt.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.95 reacties (laatste reactie door paulr_1982)

Zou mooi zijn Marc als jullie als eerst stoppen met andere Nederlandse clubs beroven van hun spelers. Te beginnen met de jeugd

26 januari 2022 om 14:03

Beroven wil ik het niet direct noemen.
Bekijk het ook eens vanuit de spelers, ze willen graag ook een stap omhoog en de Ajax opleiding is toch de beste van het land.

26 januari 2022 om 14:04

Als iedereen daarmee stopt blijft iedereen bij hun amateurclubje.

26 januari 2022 om 14:07

Denk dat bijvoorbeeld Frenkie de Jong daar anders over denkt hoor.

En die andere Nederlandse clubs halen hun spelers toch ook weer ergens vandaan? Maar dat zal je geen beroven noemen natuurlijk.

Daarnaast is Ajax in staat een fatsoenlijke afkoopsom te betalen, een doorverkooppercentage op te nemen in de overeenkomst en is Ajax samen met PSV gewoon de top van Nederland. Spelers willen doorgaans ook gewoon daarheen!

Wat is volgens jou dan de juiste route? Jeugdspelers spelen bij hun plaatselijke amateurvereniging en worden gescout door een bijvoorbeeld Willem 2 en Willem 2 verkoopt vervolgens weer een Ajax? Maar Ajax mag niet direct bij de amateurvereniging kijken?

26 januari 2022 om 14:28

,@Rutgerr, een speler gaat vanuit de plaatselijke amateurvereniging naar Willem 2 en moet daar zijn eerste contract tekenen, tenzij hij niet doorbreekt. Wat je nu hebt is om bij jouw voorbeeld te blijven: jeugdspeler gaat naar Willem 2, blijkt een groot talent te zijn en voordat ze er profijt van hebben lijdt Ajax hem in.

26 januari 2022 om 14:32

@steef71,

En als Ajax dat niet doet, denk jij niet dat bijvoorbeeld Dortmund, Juve, United of een dergelijke club dat doet ?! Dan gaan ze van W2 naar Juve, is denk ik een iets grotere stap van iemand van 17

26 januari 2022 om 14:58

@steef. En alsnog heb je jongens als Mbuyama die bij MVV in de basis startte en direct werden overgenomen door nog grotere clubs. je kan het spelers niet kwalijk nemen hogerop te willen. Wat je wel kan doen is een quotum instellen hoeveel spelers van een bepaalde leeftijd zich per seizoen zouden kunnen aansluiten bij een club. Al heb je dan alsnog de kans dat talenten die niet worden opgepikt door buitenlandse clubs worden ingepalmd.

26 januari 2022 om 15:58

Ben het met je eens, ik denk alleen dat er een verplichte doorverkoop percentage aan binnenlandse tranfers moet hangen(van 20% ofzo). Zo til je de hele competitie omhoog.

26 januari 2022 om 20:44

Willem II heeft anders wel staan dansen op de tafel toen Frenkie verkocht werd aan Barca, door afgesproken doorverkooppercentage ipv transfersom (10 miljoen opgeleverd ipv 8 ton). Daarnaast kwam Frenkie helemaal niet aan spelen toe bij Willem II, ook niet in verhuurperiode.

26 januari 2022 om 14:16

Beroven nog wel. Hoop dat je begrijpt dat je eigenlijk voorstelt dat professionele voetballers niet langer vrij zijn om te bepalen waar ze willen werken. Hoop dat je begrijpt dat dat tegen EU en Nederlandse wetgeving c.q. grondwet in gaat.

26 januari 2022 om 14:27

En hoeveel spelers worden opgeleid door de topclubs om vervolgens bij een kleinere club als prof aan de gang te gaan? Daarbij hebben ze jaren internationale ervaring kunnen opdoen, met grote spelers kunnen trainen en zo kan ik nog wel even door gaan.

26 januari 2022 om 14:43

Dan vergeet je voor het gemak dat een speler over het algemeen andere begeleiding, traininsfaciliteit en tegenstand heeft dan bij pak en beet een NEC? Spelers die alsnog afvallen voegen vaak nog veel toe bij een andere BV waar ze anders misschien nooit waren gekomen.

26 januari 2022 om 14:44

Helemaal eens. Het is voor een groot deel van de clubs simpelweg niet rendabel om een jeugdopleiding op te zetten, spelers 10 jaar op te leiden om Ajax of PSV er vervolgens mee vandoor zien te gaan.

26 januari 2022 om 15:43

Lekker schreeuwen Repelsteel76. Jammer dat het onzin is. Ten eerste, als Ajax stopt met spelers "stelen" van bijvoorbeeld Utrecht, AZ en Sparta. Dan mogen die clubs ook geen spelers meer halen van bijv. Dordrecht, Jonge Spartaan of welke amateurclub dan ook. Of geldt de regel alleen voor Ajax?

Daarnaast, spelers hebben zelf ook keus. Als mijn zoon bij Sparta speelt en Ajax komt om de hoek dan gaan we mooi naar Ajax (of welke club dan ook) als hij dat wil en wij dat zien zitten.

Verder vind ik het plan leuk maar lastig haalbaar. Je wilt als club natuurlijk de beste spelers voor zo min mogelijk geld. Extra leuk als het Nederlandse spelers/ internationals zijn maar dat is echt ondergeschikt. Ik denk dat de regel alleen echt werkt als dit een regel is die in elk land zou gelden.

Met alle respect, maar dit is natuurlijk wel erg makkelijk om te stellen als technisch directeur van de grootste club van Nederland die jaarlijks bij alle clubs de grootste Nederlandse talenten weghaalt. Die kanttekening maakt hij deels in de laatste alinea ook zelf, maar het is natuurlijk moeilijk aan andere clubs te verkopen dat ze van jou verplicht Nederlandse spelers op moeten stellen als je zelf net de beste bij ze hebt weggehaald. Dan is het logisch dat die clubs ook in andere vijvers moeten gaan vissen. En dat geldt natuurlijk ook voor PSV en Feyenoord bijvoorbeeld, mochten die het hiermee eens zijn. Uiteraard is het een kwestie van big fish eats small fish, en dat moet tot op zekere hoogte ook gewoon mogelijk blijven maar om dan vervolgens consequenties te eisen aan de gevolgen van die marktwerking is nogal krom.

26 januari 2022 om 14:05

Zo gaan de grootste talenten van Ajax weer naar het buitenland. Zoiets gaat dus alleen werken als het mondiaal geregeld wordt. Zo heel makkelijk vindt ik dat dus niet geredeneerd. Gaan de grootste Nederlandse talenten van Ajax naar een Mancity dan blijft er dus sowieso minder kwaliteit van Nederlandse komaf over. Dit terwijl Ajax wel kwalitatief wil groeien om aan te haken bij de Europese top. Ik vindt Overmars eigenlijk gewoon een goed en eerlijk beeld schetsen waarbij hij ook eerlijk durft toe te geven wat de kanttekeningen zijn. Maar ik ben dan ook niet objectief. Conclusie blijft wel dat zolang een financieel sterkere macht boven je staat je kansloos bent. Daarom werkt het in Engeland wel. De beste Engelse spelers hebben geen financiële noodzaak om weg te gaan, ze spelen al in de rijkste competitie.

26 januari 2022 om 14:08

Eens met je tweede zin, en daarom vind ik het zo krom dat Overmars dit op nationaal niveau wil invoeren. Ik ben ook helemaal niet tegen het halen van talenten van andere clubs, maar zoals Overmars er nu consequenties aan wil verbinden terwijl onder andere zijn eigen jeugdopleiding er debet aan is dat andere clubs buiten de landsgrenzen moeten zoeken is bijzonder makkelijk.

26 januari 2022 om 16:27

Ik denk niet dat er bij andere - kleinere clubs heel veel spelers van (ver) buiten de landsgrenzen in de jeugd spelen.
En dit zullen er ook niet (veel) meer zijn dan 10, 20 of 30 jaar geleden .
Zelfs als de top clubs, net zoals ze al decennia doen (als je even zoekt op google kun je al een stuk van een jeugdscout van Fortuna vinden die 20 jaar geleden zijn beklag deed over jeugdspelers die naar PSV gingen), een paar talenten weg halen bij kleinere clubs, dan heb je het nog altijd maar over een handje vol spelers die vervolgens vaak alsnog weer de Nederlandse voetbal pyramide inrollen.

Dat degradatie kandidaten als PEC, Sparta of Fortuna 10 of 15 of nog meer buitenlanders in de selectie hebben (waarvan een groot deel niet eens in de basis staat), heeft niets te maken met een paar talenten die daar worden weg geplukt door een club die bovenin de eredivisie speelt. Het helpt natuurlijk niet, maar dit is niet anders dan 20 jaar geleden. Nou volg ik Fortuna niet op de voet, maar als ik snel op transfermarkt kijk dan hebben ze van de eerste 30 spelers (daar zullen ongetwijfeld ook een paar jeugd spelers bij zitten), 21! buitenlanders.

Dat komt niet omdat Ajax een keer een buitengewoon talent als Schuurs op pikt of doordat er in de jeugd een speler voor PSV kiest. Dan is er structureel iets mis. Of bij Fortuna, of in de Nederlandse jeugdopleiding van zowel de prof als de amateur clubs (of bij beiden).

26 januari 2022 om 16:37

Daar gaat het natuurlijk niet per se om. Als je ziet hoeveel goede spelers er binnen de jeugdopleiding van dat soort clubs worden weggepikt door de grote clubs dan is het krom om als topclubs te gaan eisen dat die clubs een minimaal aantal Nederlandse spelers in de selectie moeten hebben. Je stelt dat het 'slechts' een handjevol spelers zijn, maar dat zijn nou juist de spelers die voor zo'n club van waarde zijn (want het zijn natuurlijk altijd de beste spelers, niet de spelers die toch überhaupt geen kans maken om het eerste te halen) Een andere reden waarom dat quotum vrij zinloos is, is dat er op dit moment helemaal geen urgentie is. Hieronder geef ik al aan dat de Eredivisie op plek 16 (!) staat in Europa wat betreft buitenlandse spelers in de selectie. Dus het is niet zo dat we daar (te) veel gebruik van maken. Bovendien is het juist voor de kwaliteit van de competitie goed als er ook naar buitenlandse spelers gekeken wordt en zijn er in de Eredivisie nauwelijks situaties waarbij een club echt structureel weinig tot geen Nederlandse spelers gebruikt. Dus waar dient het quotum dan voor zou je zeggen.

Ten slotte: ik tel bij Fortuna slechts 15 buitenlanders eigenlijk, maar hangt er vanaf wat je als buitenlander telt. Iemand met een dubbele nationaliteit is gewoon Nederlands natuurlijk.

26 januari 2022 om 14:26

@fossen: Maar nu lijkt het net alsof je stelt dat de jeugd en het 1e van Ajax alleen maar uit Nederlanders bestaat. Hij geeft in zijn eigen tekst aan dat hij ook noodgedwongen kijkt naar het buitenland. Op zich zou ik een quotum ook echt een juist middel zijn, zolang je dit dan maar wel in elke Europese competitie gelijk stelt. Ook moeten we niet doen dat een quotum betekent dat er helemaal geen buitenlands talent/speler mag zijn. Ik vind het juist sterk dat Overmars zoiets zegt, juist omdat we ook veel buitenlandse jongens hebben rondlopen in de opleiding, maar ook in het 1e. Dat betekent dat er veel werk te doen is voor Overmars, mocht een regel echt worden ingepast.

26 januari 2022 om 14:32

@4ever4ajax,

Snap dat het zo lijkt inderdaad, maar zo bedoel ik het niet. Het gaat mij meer om het feit dat Ajax (en andere topclubs natuurlijk, maar in dit geval gaat het even om Ajax), bij al deze clubs de beste talenten weghaalt, waardoor deze clubs minder mogelijkheden hebben om de eerste selectie uit veel Nederlanders te laten bestaan, en dit dus wel moeten opvangen met buitenlanders om een bepaald kwaliteitsniveau te halen. Hoe meer goede Nederlandse spelers uit je jeugd worden weggehaald hoe groter de kans dat je uiteindelijk zelf te weinig opties hebt voor je eerste elftal. Wat betreft een quotum voor alle Europese competities: dat lijkt mij ook de enige eerlijke en werkbare regel in dit geval, mits de voorwaarden goed worden uitgewerkt. Alles valt of staat natuurlijk ook met de hoogte van zo'n quotum, maar ik denk dat het niet heel gek is om te stellen dat het voor de concurrentiepositie van Ajax in de Eredivisie niet ongunstig is als zo'n quotum er komt voor andere clubs. En die positie is al heel sterk.

26 januari 2022 om 14:53

Ik dacht ook dat het minder sterk was dan je schreef, daarom begon ik ook met "nu lijkt het alsof je". Begrijp jou ook helemaal hoor. En de haalbaarheid van zo'n quotum is denk ik bijna 0, zeker zolang het om EU-burgers gaat. Die mogen zich namelijk vrij vestigen in Europa. Zo'n quotum kan je veel makkelijker instellen op niet-EU burgers. Alleen heeft dat dan een veel kleiner effect, zeker in Nederland. Volgens mij spelen er in de Eredivisie procentueel gezien niet veel spelers van buiten Europa (ook omdat ze erg duur zijn in 'onderhoud' qua salaris).

26 januari 2022 om 15:03

Dat laatste is wel interessant, even opgezocht. Top 5 grote Europese competities met hoogste percentage buitenlandse spelers:
1. Engeland (64,8%)
2. Italië (61%)
3. België (59,1%)
4. Duitsland (54,6%)
5. Frankrijk (53,4%)

Dan komt er even niks en dan pas de Eredivisie met 47,5%, op plek 16 van het totaal aan Europese competities. Onder andere Turkije, Zwitersland en Schotland staan hoger. Denk dat het probleem dan ook niet zo urgent is als dat Overmars schetst eerlijk gezegd.

26 januari 2022 om 15:08

Dat valt inderdaad hartstikke mee Fossen als je het zo ziet. Ik moet ook toegeven dat ik het probleem in de eredivisie algemeen nog niet zo zie. Je hebt elk jaar wel een vreemdelingenlegioen zoals Roda en Vitesse dat een aantal jaren had. Dit seizoen komen misschien PSV en met wat inbeeldingskracht Willem II in beeld. Maar eigenlijk valt het hartstikke mee qua clubs met weinig (jonge) Nederlanders in de selectie

26 januari 2022 om 15:12

@fossen: Even ter verduidelijking. Gaat dit om alle buitenlandse spelers of alleen niet-EU spelers (ik denk het eerste).

26 januari 2022 om 15:19

@4ever4ajax,

Betreft alle buitenlandse spelers inderdaad.

26 januari 2022 om 15:26

Precies, ik kan ook nergens vinden hoeveel niet-EU spelers er in de Eredivisie rondlopen. Nu kan ik alle selecties langs, maar daar heb ik nu even geen tijd voor

26 januari 2022 om 15:30

Haha, ik zal eens even kijken of ik iets kan vinden. Hou je op de hoogte.

Edit: Aandeel niet-EU spelers in de Eredivisie is 63/486= 13. Kleine kanttekening is wel dat ik 12 Marokkaanse spelers niet heb meegerekend omdat deze volgens mij in Nederland geboren zijn naar mijn weten. Plus ik heb (vanwege gebrek aan zin) niet per nationaliteit gekeken of deze speler een dubbele (nederlandse) nationaliteit heeft haha. Dus kan zijn dat er een aantal spelers tussen zitten die worden aangegeven als Congolees bijvoorbeeld, maar tegelijk ook een Nederlands paspoort hebben. Voorbeeld daarvan is Issa Kallon van Cambuur. Die staat op Transfermarkt aangegeven als afkomstig uit Sierra Leone maar is geboren in Zeist. Percentage is dus wel enigszins vertekend en zal in werkelijkheid een stuk(je) lager liggen.

26 januari 2022 om 16:36

Mooie cijfers Fossen, interessant! Ik denk wel dat dit cruciaal is voor het succes van het NL voetbal. Dus dat wil je zo houden. Dan is het probleem misschien niet urgent, maar wel op lange termijn belangrijk en misschien dus het beschermen waard! Ik ben niet tegen een quotum, maar dat lost het grootste probleem van het NL voetbal niet op: dat talenten jong weggaan naar het buitenland. Dat komt niet door een gebrek aan perspectief (vaak), maar door geld en ambitie in andere competities. Daar zou een quotum dan gek genoeg weer kunnen bijdragen aan het probleem, doordat het niveau in NL lager wordt.

26 januari 2022 om 16:39

Zo'n quotum lost, als er al een probleem is (waarvan ik dus denk dat die er überhaupt niet is) voor Nederlandse clubs in ieder geval niks op. In tegendeel. De kwaliteit van de Eredivisie gaat er juist op achteruit en het gat tussen top-subtop en de rest wordt alleen maar groter. De enige manier waarop zoiets eventueel werkt is om het voor alle clubs in Europa in te voeren maar dat is, net als landelijk, ook vrij lastig omdat er gewoon zoiets bestaat als vrij arbeidsverkeer.

26 januari 2022 om 19:16

Thanks voor de update Fossen! Inderdaad heel weinig niet - eu spelers zoals we al vermoedden

26 januari 2022 om 15:03

@fossen. Ik vraag me soms wel af of jongens die momenteel in Jong-PSV spelen niet beter een stap omlaag kunnen maken. Een Dante Rigo is een paar keer door PSV uitgeleend maar dan kom je bij clubs terecht die 0 interesse hebben in de ontwikkeling van zon jongen en die speelt nu bij Beerschot. Had Sparta hem destijds kunnen overnemen dan zie je dat er iets gebeurd zoals Ngonge nu bij Groningen. Wordt tijd in een speler gestoken die het niveau wel aankan. Jongens als Daverveld en Justin de Haas spelen nuin Cyprus en Kroatie. Maar ik kan me niet voorstellen dat die jongens die bij jong PSV voldoendes haalden niet mee kunnen bij pak hem beet Sparta, heracles of RKC in plaats van Duitsers uit de 3e Bundesliga bijvoorbeeld

26 januari 2022 om 15:07

Eens, maar dat moeten die jongens nu ook zelf nog willen natuurlijk. Voor Jong PSV zijn dit soort gasten ideaal om voor de jeugd een beetje aan op te trekken zodat je nog enigszins ervaring hebt binnen de selectie. En zelf weten ze vaak ook wel dat ze het eerste niet gaan halen maar hopen ze via Jong PSV nog bij een middenmotor te eindigen of een mooie stap naar het buitenland te kunnen maken. Zoals de Haas bijvoorbeeld inderdaad.

26 januari 2022 om 15:11

Ik ben wat dat betreft wel blij met recentelijke transfers zoals Ngonge, de broertjes Lonwijk en nu dan Matuta die naar Groningen verhuisd. PSV krijgt er vaak een klein bedrag voor. Maar je gaat deze jongens wel actief volgen in de eredivisie. Ik baal bijvoorbeeld echt dat Justin Lonwijk het niet heeft gehaald bij FC Utrecht. Peter van Ooijen, Funso Ojo en Menno Koch zijn ook van die jongens uit mijn hoofd die ik met plezier in de eredivisie heb zien spelen

26 januari 2022 om 16:17

@fossen: PSV doet precies hetzelfde, dus deze poging om Overmars/ajax zwart te maken is volledig mislukt.

En als een speler van Jong Ajax uit zijn contract loopt, dan staat vervolgens een deel van de eredivisie clubs elkaar te verdringen om die speler te contracteren. En beide is volgens de regels, dus ik vind dat je om meerdere redenen niet zo moet zeuren.

26 januari 2022 om 16:24

@paulr_1982,

Aangezien ik wist dat dit soort reacties gingen komen, heb ik in 3 bovenstaande reacties telkens aangegeven dat het in dit geval niet alleen om Ajax gaat, maar om alle topclubs die eventueel achter dit quotum staan, waaronder PSV en Feyenoord, zoals er gewoon staat. Overmars spreekt zich nu namens Ajax hierover uit en dus reageer ik daarop.

Dus wellicht een idee om voortaan, voordat je bij voorbaat al in de slachtofferrol kruipt en dingen gaat roepen, eerst gewoon even een reactie beter te lezen en misschien ook niet je direct aangevallen te voelen als iemand wat 'negatiefs' zegt over je club? Dankjewel he!

26 januari 2022 om 17:43

@fossen: Als je dat echt zo bedoelt en je wilt niet dat iemand zich aangevallen voelt (wat in mijn geval totaal niet zo is, maar oke) moet je je reactie misschien niet beginnen met:

'met alle respect, maar dit is natuurlijk wel erg makkelijk om te stellen als technisch directeur van de grootste club van Nederland die jaarlijks bij alle clubs de grootste Nederlandse talenten weghaalt.'

26 januari 2022 om 18:35

Eh, Overmars zegt iets in een interview, dus ik neem de daarbij relevante context mee in mijn reactie. Volkomen logisch. Dat jij daarna niet de moeite neemt om een reactie verder door te lezen maar direct in de gordijnen vliegt omdat iemand iets durft te zeggen over jouw club is niet mijn probleem he? Wordt een mooie boel anders.

Als jij niet wilt dat mensen denken dat je je aangevallen voelt moet je misschien niet impliceren dat iemand anders jouw club 'zwart' wil maken terwijl je zelf gewoon niet de moeite neemt om een reactie in zijn geheel te lezen. En zelfs al zou ik die andere clubs niet genoemd hebben verder op in mijn reactie, dan nog is je reactie nogal hysterisch. Niet iedereen die ook maar een beetje kritisch op je club is wil jouw club zwart maken hoor.

26 januari 2022 om 20:02

Inderdaad. De wedstrijd van afgelopen zondag zit nog diep bij die Calimero's. Piep piep.

26 januari 2022 om 22:39

1. Ik heb je reactie volledig gelezen, maar toch vond ik je begin heel bijzonder.
2. Ik denk dat jij mijn reacties niet leest of je vermogen tot begrijpend lezen niet heel groot is, omdat ik zojuist zei dat ik me totaal niet aangevallen voel omdat jij iets over Overmars of Ajax zegt. Het is niet bepaald wereldnieuws wat je brengt hoor.
3. Je valt nogal vaak in herhaling, je reactie (volledig gelezen) is daardoor nogal saai.
4. Ik vind het nogal vreemd dat je Ajax ergens van beschuldigd terwijl je eigen club PSV exact hetzelfde doet. En dat je daarna nog een keer PSV en Feyenoord noemt, ja ja ik had het al gelezen, dat boeit dan niet heel erg.
5 En tot slot, je hebt het gehele bericht zelf ook of niet gelezen of niet begrepen, want Overmars geeft hier zijn mening of iets. Hij verplicht niemand ergens toe en hij eist niets van andere clubs. Hij geeft een mening over dit onderwerp, uiteindelijk is het de KNVB die dit kan bepalen, als het al kan en niet in strijd is met Nederlandse en Europese wetgeving.

27 januari 2022 om 00:48

Zucht. Lezen. Ik beschuldig Ajax nergens van. Mijn hemel. Punt.

Tja en dan zijn er nog genoeg jeugdspelers die denken dat ze in het buitenland ‘wel even’ doorbreken. Zit je dan bij een topclub niet eens op de bank maar je mag dan af en toe even met de sterren meetrainen. Heel soms een wedstrijd meedoen in een bekerwedstrijd tegen een 4e divisionist. Terwijl je makkelijker kan doorbreken bij een Nederlandse topclub en daar naam maken. Vooral bij een club als Ajax als je daar basis weet te staan als jeugdspeler en je speelt een paar keer leuk in de Champions League wordt je gelijk gehyped en maak je naam. Iets wat degene die te vroeg weg zijn gegaan pas 5 jaar later kunnen als ze geluk hebben wanneer ze met hangende pootjes terugkomen.

26 januari 2022 om 18:39

En al die jeugdspelers die het bij ajax niet redden? Zeg jij maar eens nee tegen een salaris van een paar ton als je 16 bent.

Is natuurlijk makkelijker te zeggen als je als ajax zijnde gewoon HG talenten kunt wegplukken bij de rest. Een quota zou er eventueel wel voor kunnen zorgen dat er meer geld uitgeven moet gaan worden om iemand pak ‘m beet bij Sparta weg te halen; en dan mag je hopen op een “trickle down” effect zoals in Engeland, waarbij Engels talent een premium kost, en waar wij als Nederlanders vaak erg kritisch op zijn.

Altijd leuk jongens uit eigen kweek. Echter ben ik voor een vrijheid.
Ook al komt je uit een ander land, voor mij is iedereen hier welkom. Ik heb zelf ook mijn roots in een ander land en ben toch woonachtig en werkzaam in Nederland.
Voor mij zou het voor voetballers hetzelfde mogen zijn.
Selecteer op kwaliteit: niet op afkomst!

26 januari 2022 om 14:03

haha de echte prem is nou juist het toonbeeld ervan dat we niet zomaar iedereen binnen moeten laten, wat een vervelende man is dat :-)

26 januari 2022 om 14:14

Haha, jij bedoelt Prem Radhakishun, de welbekende collumnist en journalist?
Het is ook niet mijn type, het enige wat we gemeen hebben is onze voornaam.

26 januari 2022 om 14:36

Prem is gewoon in Nederland geboren, althans, toenmalig Nederland

26 januari 2022 om 14:14

Dat iedereen hier welkom is, is inderdaad mooi. Negatieve effect van jouw redenatie is dat geld dan bepalend gaat zijn. Met alle respect naar jou, en dat geldt zeker ook voor mij. Als ik wegga of als jij weggaat dan mist Nederland (of jouw land van afkomst) daar helemaal niets aan. Daarvoor zijn onze kwaliteiten te marginaal. Ga je in de top kijken, of dat nu voetbal of wat dan ook is, dan zie je dat voor die kwaliteit enorm veel geld geboden wordt. Voor voetbal is dat te overzien, op andere vlakken zie je dat er landen zijn die een enorm negatief effect ervaren van de zogenaamde braindrain. Simpelweg omdat, ook in Nederland, bedrijven zijn die kennis wegkopen. Daar is een land niet mee geholpen.

26 januari 2022 om 14:17

@rochus, daar heb je inderdaad een punt. Zo heb ik het niet eens bekeken.
Als er veel talent vertrekt uit een bepaald land, dan gaat dat ten koste van hetzelfde land.
Zo zou je het met voetbal dan ook kunnen bekijken, maar aan de andere kant de ambities van mensen is natuurlijk niet beperkt.

26 januari 2022 om 14:18

Dit is natuurlijk geen maatschappelijk dingetje zoals je in de eerste 4 zinnen schetst. Dit is gewoon de transfermarkt. Verder is elke club al vrij om te selecteren wie ze willen. Echter is het gewoon niet praktisch om nauwelijks Nederlanders in een selectie op te nemen. Zeker in kleine competities waar relatief weinig geld in omgaat is de eigen aanwas veelal de levensader van de club. Bovendien wil je niet het talent uit eigen land over het hoofd zien. In tegenstelling tot buitenlandse talenten kosten zij in veel gevallen beduidend minder en gaan pas leuk verdienen als ze ook toegevoegde waarde hebben. Ook de inflatie op spelers zoals in Engeland is dan iets om in acht te houden.

Ik zou het dan eerder omdraaien: Geen minimumaantal Nederlanders, maar een maximaal aantal buitenlandse spelers. En dan is dat iets wat ook niet alleen hier in Nederland moet gelden, maar door de FIFA en het IFAB wereldwijd ingesteld moet worden voor alle landen. Dan heb je enerzijds meer spelers uit eigen land op het veld staan, en voorkom je anderzijds dat je goede talenten weggeplukt worden door buitenlandse teams aangezien zij niet onbeperkt elders kunnen shoppen.

Maar dat is dan puur het voetbaltechnische aspect. Met oog op het vrij verkeer van personen binnen de EU is zo'n quotum natuurlijk erg lastig te onderbouwen.

26 januari 2022 om 14:05

Is precies hetzelfde..

26 januari 2022 om 14:38

Niet helemaal. Ligt eraan hoe groot de selectie is. Als deze uit 40 personen bestaat (bijvoorbeeld het 1ste en 2de bij elkaar) dan kun je daar op creatief mee om gaan.

Maar dat moet dan andersom hetzelfde worden bekeken, buitenlandse talenten die op jonge leeftijd naar Nederland komen en hier basisspeler worden, zoals Dolberg en Madueke, alsof ze dan in Denemarken en Engeland niet balen dat dat soort jongens niet gewoon in hun eigen land zich ontwikkeld hebben.

En zelf de laatste jaren bij iedere vacature meteen kopen, en veelal buitenlands, los van Ten Hag aankoopjes als Klaiber en Labyad.

Jeugd krijgt alleen de kans als aankopen miskopen blijken, of uit pure noodzaak.

Als Marin wél was geslaagd, speelde Gravenberch niet, als Schuurs, Magallan of Alvarez als CV waren geslaagd, speelde Timber niet, en als Orejuela en/of Kristensen waren geslaagd, speelde Mazraoui niet.

Dan had je met geen enkele jeugdspeler in het eerste elftal gespeeld.

Ook nu krijgen nieuw door te breken jongens nauwelijks tot geen kansen. Taylor alleen heel sporadisch eens de laatste minuten in een gespeelde wedstrijd, Rensch uit nood op rechtsback.

Sowieso nauwelijks sprake van rouleren. Ten Hag roept altijd een brede selectie te hebben en een 'basis' van 16 man. Toch maakt hij daar relatief enorm weinig gebruik van, dus zoals wel vaker full of shit. En met Tagliafico ook als voorbeeld, die nooit speelt, en het zijn altijd dezelde 2-3 wissels, en vaak heel laat in de wedstrijd.

Wat als zijn held Alvarez uitvalt? Die speelt alles, en zijn vervangen zal dus totaal niet ingespeeld zijn, en van een heel ander type. Die extreme onwennigheid die je dan ineens krijgt, kan je met name in de CL niet gebruiken, om maar een voorbeeld te noemen.

26 januari 2022 om 15:26

In mijn ogen krijgt de jeugd juist de kans om te laten zien wat ze waard zijn. De voorbeelden van Gravenberch en Timber zijn daarbij perfect. Ben je als jeugdspeler even goed of beter dan de aankoop? Dan krijg je de kans en gaat de aankoop op termijn weg. Oftewel ben je beter dan een aankoop? Dan speel je en worden de aankopen verkocht. De concurrentie is dus juist goed voor de talenten. Ze worden hierdoor nog meer uitgedaagd.

In de kern natuurlijk een prachtig idee zo'n quotum, vooral als je zelf de allergrootste en allerbeste en allerrijkste club bent in Nederland opdat zo de grootste talenten en de grootste atleten en voetballers en doelmannen het liefst bij jou spelen. Een PSV zou zonder zo'n quotum nog kunnen scouten in verscheidene delen van de wereld en daar ruwe diamanten opdoen om nog enigszins te concurreren, maar wanneer er sprake is van een quotum gaat die vlieger natuurlijk niet op.

Overigens zou ik daarom voorstander zijn van een quotum voor stedelingen in plaats van landgenoten. Ik wil een ADO met 80% Haagse jongens en uit de omgeving. Parels als Wilfried Kanon mag je hieraan toevoegen uiteraard, maar een Haagse kern dat is de droom voor iedere club, maar in het bijzonder in Den Haag.

Is natuurlijk makkelijk gezegd vanuit een positie bovenaan de ladder. Dan zou je eigenlijk moeten stellen dat opleiden nóg meer beloond moet worden voor andere, kleinere, clubs. En dan heb je natuurlijk het volgende; hoe wil je het dan doen met buitenlandse jonge spelers? Z'n eigen Ajax haalt uit alle windstreken ook diverse jongens om in hun eigen jeugd te laten voetballen.

26 januari 2022 om 14:17

Is natuurlijk makkelijk gezegd vanuit een positie bovenaan de ladder.

als dit de maatstaf is of je ergens nog wat over mag zeggen,dan kan hij over veel onderwerpen dus niks meer zeggen. daarbij kan zijn werk standpunt anders zijn dan zijn persoonlijke srtandpunt. dit kan dus ook gewoon zijn persoonlijke mening zijn.

Top, dan krijgen we straks hetzelfde als in Engeland.. Nederlandse spelers worden duurder omdat ze Nederlands zijn. Wie wordt onze Harry Maguire?

26 januari 2022 om 14:23

Mike te Wierik

26 januari 2022 om 15:20

Rutgerr

Of en Turkije....daar spelen zeer matige Turkse spelers bij de topclub, omdat regels daar voorschrijven zoveel Turken in selectie.

26 januari 2022 om 15:23

Kenneth paal zometeen voor 25 miljoen naar Ajax.

Tja, da's lekker makkelijk praten als je bij elke club de grote talenten weg kunt halen en genoeg geld hebt om de gehele selectie van de directe concurrent te kopen. Een club in het rechter rijtje heeft die luxe niet en levert dan kwalitatief aardig wat in op sommige momenten. Overigens denk ik dat zo'n quotum dan richting cijfers gaat waar de meeste clubs sowieso wel aan voldoen. Dit zegt hij enkel omdat het voor Ajax niet nadelig is. Een quotum op jeugdexponenten wegplukken en hij kraait waarschijnlijk anders.

Hoe worden spelers met een dubbele nationaliteit hierin gezien? Telt bijvoorbeeld Mazraoui of Kokcu als Nederlander of als buitenlander?

26 januari 2022 om 14:28

Lijkt me wel natuurlijk. Zo'n Ake is zelfs in Engeland bijvoorbeeld ook een homegrown speler. Maar dit is wel een belachelijk idee naar mijn mening. Het komt de kwaliteit van de Nederlandse clubs waarschijnlijk niet ten goede, wat naar mijn mening alleen maar zorgt voor een slechtere ontwikkeling van Nederlandse talenten. Dit zou ik alleen invoeren als clubs talenten geen kans geven, maar laat dat nou net in Nederland geen probleem zijn.

26 januari 2022 om 14:32

Die worden gewoon gezien als Nederlander.

Dat is toch gewoon het gevolg van de jong elftallen hebben in de KKD en dat de financiele verschillen te groot zijn tegenwoordig dat een talent van buiten een topclub om, niet meer te behouden zijn. Willen we zoiets instellen moeten we het die clubs wel makkelijker maken. Jong elftallen uit de KKD halen en opleidingsvergoedingen flink omhoog. Maar dat gaat ook nooit gebeuren.

hoe meer eigen jeugd doorbreekt hoe mooier ik het vind
echtet moeten we wel zo realistisch blijven dat iedereen gelijke kansen moet hebben
dus is het iemand uit een ander land en die heeft op dat moment meer recht om te spelen dan houden we dat aan

maar de KKD is voor de jeugd bij de topclubs die al een Jong team in die competitie hebben zitten
en mooi begin om misschien daarna de stap naar de eredivisie te maken

Ajax moet zich eerst maar eens aan de Gentleman's Agreement tussen Ajax, Feyenoord en PSV houden en geen jeugd meer van die clubs wegkapen. Dat zou een goed begin zijn. Hoe subtoppers en andere clubs hun jeugd moeten behouden is vervolgens kwestie 2, mocht dit quotum echt gewenst zijn.

Buiten dat een ander, eigenlijk heel simpel probleem met dit quotum. Dit werkt in een land als Engeland, met een slordige 56 miljoen inwoners. Of Rusland, met 144 miljoen inwoners. In Nederland, met ruwweg 17 miljoen inwoners, loop je veel sneller tegen een spelers tekort aan. Dan zal een ploeg genoegen moeten nemen met mindere spelers, zoals Overmars ook al aankaart. En dan gaat de Eredivisie weer snel zakken in aanzien, omdat we niet mee kunnen met de grotere landen.

Al met al is dit een leuk chauvinistisch ideetje voor op papier, maar in de praktijk nagenoeg onmogelijk om uit te voeren. Kijk alleen al naar de hoeveelheid buitenlandse spelers in de jeugd van topclubs, puur omdat er anders niet genoeg spelers zijn van de gewenste kwaliteit. Als je dit doorvoert zal de Eredivisie kwalitatief vors achteruit gaan, op Ajax zelf na natuurlijk.

26 januari 2022 om 15:45

De agreement is dat als de clubs spelers van elkaar overnemen er extra vergoeding voor betaald word. Dus niet dat ze geen spelers van elkaar mogen wegkapen dit verhaal is al zo vaak ter sprake gekomen!

26 januari 2022 om 17:25

Dat is toch precies het ding, er is een gentlemen agreement getekend en het enige wat veranderd is dat er nog steeds flink wordt weggekaapt in elkanders jeugdopleidingen. Deels is dit onvermijdelijk gezien we het hebben over individuen die zelf ook wensen en eisen hebben, maar het is wel een raar agreement die enkel forceert de kaper een kleine fooi extra te betalen.

Ik kan me ergens hier zeker in vinden.
Sowieso is de kracht van vorige topteams juist de eigen nationaliteit/jeugdopleiding als kern geweest.

Barca: Puyol, Valdes, Xavi , Iniesta , Messi
Man Utd: Scholes, Giggs , Beckham , Neville broeders, Butt - samen met Keane wat er jaren rondliep
Milan: Pirlo , Nesta, maldini , Gatusso

Ik kan zo wel oneindig doorgaan , maar in mijn optiek is het zoveel meer !
Als ik tegewoordig naar ManU kijk, allemaal passanten die het seizoen erop weer wegggaan indien ze ergens meer geld kunnen verdienen. Als Pogba 1mil meer op jaarbasis bij City kan krijgen, dan gaat hij.

Waar vooral "local" boys juist de trots hebben om voor een ManU te spelen. Net zoals Neville zei ; Als hij ergens anders zou voetballen was hij average.. maar vanwege zijn liefde voor ManU haalde hij er altijd 100% uit. Dit straalt hij dan ook weer uit naar teamgenoten. En zo ontwikkelen spelers zich ook beter.

Chelsea - City met bij wijze van 3 engelse op het veld.. afschuwelijk.

Op zich vind ik dit geen slecht idee. Het gaat er uiteindelijk wel om over hoeveel spelers het gaat. Aantal jaren geleden, was de regeling in Turkije zo, dat ze maar drie buitenlanders op het veld mochten hebben. Dat is natuurlijk wel erg weinig. Nou is Turkije ook geen land, waar veel spelers adequaat doorbreken maar voor Nederland zou dat bijvoorbeeld wel ervoor zorgen dat ze niet mee kunnen met de Europese clubs. Wanneer je zoiets doorvoert moet je dat wel goed doordacht hebben en denken aan de consequenties m.b.t de Europese punten.

Ik vind dat je dan moet beginnen om geen jonge talenten (onder de 18) naar Nederland te halen. Iets waar Ajax volgens mij ook behoorlijk aan mee doet. Daarnaast moeten de jong elftallen uit de KKD gehaald worden, waardoor Nederlandse clubs ook weer talenten van de grote clubs kunnen huren zodat zij niet aan hoeven te kloppen bij buitenlandse clubs.

26 januari 2022 om 15:05

Wat een waardeloze ideeën, die naar mijn mening het Nederlands voetbal niet ten goede zullen komen. Jong elftallen uit de KKD halen vind ik absurd, ik vind het fantastisch dat in Nederland de grootste talenten een podium krijgen in een professionele competitie. Dit is heel belangrijk voor de ontwikkeling van zulke spelers. Als die spelers door dat podium beter worden is dat alleen maar voordelig voor het niveau van het totale Nederlandse voetbal. Ik denk dat je met verhuur niet hetzelfde resultaat gaat behalen. Misschien kun je de clubs een bepaalde solidariteitsbijdrage laten doen, om de clubs te compenseren.

Buitenlandse talenten niet mogen halen onder de 18 zou nog kunnen, als dat in het buitenland ook niet mag. Je moet jezelf niet in de vingers snijden, zeker niet omdat de Nederlandse clubs die jongens een goede opleiding bieden en een grote kans op speelminuten. Buiten dat is dit voorstel van Overmars waardeloos. In Nederland spelen er genoeg Nederlandse spelers, het is niet dat zij geen kans krijgen.

26 januari 2022 om 15:58

Ook voordat de jong elftallen in de KKD speelden speelden jonge talenten op een professioneel niveau. Sterker nog de grootste talenten speelden (via verhuur) ook veelal in de ED in plaats van nu in de KKD. Nu spelen de talenten van de grote clubs in de KKD en talenten van de buitenlandse clubs in de ED. Dat is goed. Wij leiden op voor de grote buitenlandse clubs. Als wij daarmee stoppen zullen deze clubs ook minder talenten halen of talenten misschien minder snel voor zo'n grote club kiezen.

26 januari 2022 om 16:49

Een club zal toch altijd bepaalde zekerheid willen. Dat betekent dus dat jongens die nu net buiten de (wedstrijd)selectie vallen toch niet verhuurd zullen worden en daardoor jaren op hun kans moeten wachten.

Daarnaast ben ik ook niet van mening dat een verhuur altijd de beste optie is voor jonge talenten, ook voor hen is het beter om zichzelf eerst in een vertrouwde omgeving te laten zien.

Uiteindelijk gaat mij het erom dat er zoveel mogelijk talent ontwikkelt wordt en ik denk dat, dat met de kkd jong clubs hartstikke goed gaat. Daarnaast lijkt het mij ook niet dat de kkd heel makkelijk zonder deze clubs kan.

Mensen er staat in het nl dat het om spelers in eigen land te houden. Begrijpend lezen kan ook geleerd worden

Achterhaald sentiment. De wereld wordt steeds kleiner, lekker boeiend of de spelers uit Nederland, Duitsland of Japan komen. Als je goed bent kom je echt wel aan de bak als voetballer en als je dat net niet bent. Pech, gewoon een normale baan zoeken.

Zoals wij het vroeger hadden moeten ze gewoon weer doen.
Niet meer dan 4 buitenlandse spelers in je team, moet he zien hoe de kleinere ckubs omhoog gaan en de grote clubs naar beneden maar dat gaat nooit gebeuren want alles draait om 💰💰

Zegt de man die onbeduidende talenten van ver haalt voor tig miljoen om zo eigen jeugd te passeren.

Dat laatste argument dat andere clubs hun blik verbreden naar andere landen.. Tsja. Natuurlijk is het goed om ook in het buitenland goede spelers te halen. Maar als ik zo in de Eredivisie en Eerste Divisie kijk, zie ik regelmatig spelers waarvan ik me afvraag waarom er in vredesnaam geen Nederlands talent voor in de plaats speelt. Goedkoper en kwalitatief absoluut niet minder.

Ik zou zelf een groot voorstander zijn als er europees een quotum komt, de situatie die er in het verleden ook was met een max aantal buitenlandse spelers.

Ik ben tegen. De grootste Nederlands talenten krijgen heus wel een kans. De wat matige talenten daaronder ook wel. Wat je krijgt is dat clubs beroep moeten doen op hele matige talenten die nu in KKD spelen.

De algemene niveau van de competitie gaat omlaag en daar heeft niemand baat bij. Voetbal is entertainment en slechte wedstrijden zijn minder leuk om naar te kijken. Ook worden toptalenten minder uitgedaagd en is het slecht voor hun ontwikkeling.

Tja, ik geloof dat we dit ooit hadden en dat dit niet meer mocht van de rechter. 'Homegrown' zou kunnen, maar daar los je het probleem niet mee op. Dit gaat 'm niet worden.

Een uitstekend idee. Het is niet eens zomaar een idee. Het is pure noodzaak. Niet alleen voor het nationale team, maar ook voor de jeugd. Ze moeten persprectief zien.
Ik zou wel eens een staatje willen zien van clubs waarbij duideloijk naar voren komt hoeveel spelers uit de Nederlandse competitie bij hun spelen

Goed idee, wel ff de belofte teams uit de KKD zodat de andere clubs daar en de onderkant eredivisie ook kans maken op goede spelers.

Tja, ik geloof dat we dit ooit hadden en dat dit niet meer mocht van de rechter. 'Homegrown' zou kunnen, maar daar los je het probleem niet mee op. Dit gaat 'm niet worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Dinsdag 17 mei
Manchester United heeft een cruciale stap gezet met het oog op de mogelijke komst van Jurriën Timber. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren