Jansen reageert op geruchten over benaderde Van Wonderen: ‘Dat kan niet’

Donderdag, 6 januari 2022 om 13:01Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:06

Johnny Jansen heeft nog geen duidelijkheid over zijn toekomst als trainer bij sc Heerenveen en toch gaat het al over zijn opvolging. De Friese club zou gesprekken hebben gevoerd met Kees van Wonderen, al wil de trainer van Go Ahead Eagles daar niks van weten. Ook Jansen, die binnenkort in gesprek gaat met Heerenveen, vertrouwt de club erop niet achter zijn rug om met anderen in gesprek te gaan.

De Leeuwarder Courant meldde woensdagavond dat Heerenveen contact heeft gehad met Van Wonderen over het trainerschap in Friesland. De oefenmeester is bij Go Ahead bezig aan zijn laatste seizoen en zou ik beeld zijn om Jansen op te volgen. "Ik heb persoonlijk nog helemaal niks gehoord van Heerenveen", vertelt Jansen tegen het Friese dagblad. "Als het waar is wat jij schrijft, dan is het heel slecht. Dat kán gewoon niet. Zo ga je niet met mensen om. Ik heb Ferry gesproken en ik ga ervan uit dat dit niet is gebeurd. We hebben eind januari een gesprek met elkaar."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ook de naam van Jon Dahl Tomasson viel al in Friesland. De voormalig trainer van Roda JC en Excelsior heeft besloten om na twee succesvolle jaren afscheid te nemen bij Malmö en kan bij Heerenveen herenigd worden met Ferry de Haan, met wie hij samenspeelde bij Feyenoord. "Die verhalen heb ik ook allemaal gelezen", zei de technisch directeur van Heerenveen deze week bij ESPN. "Maar ik heb werkelijk waar geen idee waar die verhalen vandaan komen. Ik ken hem inderdaad, redelijk goed zelfs. Ik heb bij Excelsior met hem gewerkt. Maar ik kan er duidelijk in zijn dat hetgeen ik gelezen heb niet klopt."

Eerder werd de naam van Van Wonderen in verband gebracht met FC Groningen, maar daar lijkt de voorkeur uit te gaan naar Frank Wormuth, die aan het einde van het seizoen vertrekt bij Heracles Almelo en eerder samenwerkte met Mark-Jan Fledderus. Jansen wacht het gesprek met Heerenveen af, zo gaf hij deze week aan bij ESPN. "Geruchten horen bij deze wereld, het lijkt me niet nodig om me daar druk over te maken. Ik ben nu hier de trainer en daar ga ik mijn energie in stoppen. De komende tijd zullen we in gesprek gaan."Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door henk14)

Natuurlijk is het onmenselijk als collega's onderling, maar het is niet vreemd. Echter, de communicatie van Heerenveen zou een stuk respectvoller kunnen indien dit alles waar is. Gezien Groningen en Heerenveen lijken te strijden om de handtekening van v.wonderen, snap ik de urgentie van Heerenveen. Echter heeft Groningen dit een stuk beter opgelost.

6 januari 2022 om 13:18

Vooralsnog ontkennen alle hoofdpersonen (Jansen, De Haan, van Wonderen, Tomasson) dat wat de media schrijft klopt, en dat ze dus geen contact hebben gehad. Het zou ook gewoon kunnen dat dat waar is en dat de media gewoon wat verzint wat de lezers interessant vinden. En ik hoop persoonlijk ook dat dit zo is, want het is bepaald niet netjes om zo te liegen tegen elkaar. Wel hoop ik dat Jansen vertrekt na dit seizoen en dat van Wonderen of Tomasson komt. Maar hopelijk zonder gedoe

6 januari 2022 om 13:24

Ik denk dat de eventuele waarheid vertellen ook geen optie zou zijn. Als Groningen sympathisant hoop ik natuurlijk dat JJ op zijn positie blijft!

Ik vind het allemaal heel sneu voor janssen en zo ga je ook niet met mensen om.
Maar onder zijn leiding heb ik Heerenveen het slechtste voetbal in 10 jaar tijd zien spelen dus ben er niet rouwig om als die vertrekt

6 januari 2022 om 13:28

Als het probleem is dat er geen extra tijd is om spijkers met koppen te slaan - aantrekken v. Wonderen - zal Heerenveen zo snel mogelijk om de tafel moeten gaan met Jansen. Het is ook weer niet zo dat ze nog aan het wikken en wegen zijn, voor wat betreft het wel of niet verlengen van Jansen zijn contract, want daar zijn ze wel uit. Die moet weg, dus dan maar zo snel mogelijk het ei gelegd, heeft iedereen de handen vrij om te doen wat nodig is. Maar het zegt genoeg dat er heel veel belangstelling is voor van Wonderen, die zelf al koos voor een andere uitdaging (), terwijl zich nog niemand heeft gemeld voor Jansen. Die laatste voelt op zijn klompen aan dat zijn hoofdtrainerschap bij Heerenveen eindigt en dat er geen club die hoger speelt, voor hem in de markt komt. Dat wordt KKD, of semi amateurs Tweede- of Derde Divisie. Of gewoon weer terug naar de jeugd. Maar dat moet je niet willen - in ieder geval niet bij Heerenveen. Zoiets werkt nu eenmaal niet.

6 januari 2022 om 13:29

Is dit niet de voetbalwereld ? Als trainer weet je (op een uitzondering na) het vaak voor een korte periode is, en als de prestaties niet goed zijn dat deze periode wel eens heel kort kan zijn. En een club kijkt altijd naar de toekomst en de kans dat jij als trainer daar niet bij hoort is heel realistisch.

Als hij eind januari een gesprek heeft op vrijdag is er donderdag een nieuwe trainer benadert. De Haan is een onbetrouwbaar figuur. Als je een afspraak hebt om te praten over een speler is er donderdags al een accoord met een andere club. Als hij zegt niet in Zweden te zijn geweest voor Tomassen zit de sneeuw nog onder z’n schoenen.

Ik weet niet wat er allemaal waar is maar die Ferry de Haan komt lekker in het nieuws de laatste dagen. Eerst met het handelen in tranfser van Veerman met Feyenoord en nu dit.

In de voetballerij iets "achter de rug om doen", neeee, dat gebeurt natuurlijk nooit.
En straks een paar weekjes verder bleek het toch waar te zijn.

Johnny Jansen moet wel beseffen dat hij een aflopend contract heeft. Dan lijkt het me best logisch dat Heerenveen z'n opties overweegt. Dat betekent ook dat je eventuele kandidaten polst om te kijken of je wat voor elkaar kunt betekenen. Het is ook niet zo dat Jansen nou zo goed functioneert als coach. Als ik de reacties van Heerenveen-supporters op dit platform lees, zien zij hem ook liever vertrekken. Het is misschien niet netjes, maar zo worden dingen nou eenmaal best vaak gedaan in de voetballerij. Als Jansen dat niet beseft, is de voetbalwereld denk ik niet iets voor hem.

6 januari 2022 om 16:53

Tsja, we hebben de laatste jaren toch een aantal trainers gehad en voor mijn gevoel haalden ze er iedere keer niet alles uit wat erin zit. Maar de vraag is dan of het aan al die trainers ligt... Vind het zelf wel jammer, want Jansen is een goede kerel en het zou hem wel gegund zijn, maar ik moet ook eerlijk zijn dat de laatste 2,5 jaar er bar weinig fatsoenlijke wedstrijden tussen zaten.

6 januari 2022 om 17:52

Maar als je dan naar het rijtje kijkt: Jurgen Streppel, Jan Olde Riekerink, Johnny Jansen. Dat zijn toch geen trainers met een stabiel CV? De laatstgenoemde had nog niet eens ervaring als hoofdtrainer. Nu zijn de omstandigheden bij Heerenveen momenteel ook niet ideaal. Los van corona krijgen ze het stadion niet vol, financieel zijn er problemen en daardoor heb je ook nooit tijd om ergens aan te bouwen. Sterkhouders vertrekken en er is geen geld voor adequate vervangers. Toch zie je in die omstandigheden wel hoe goed een trainer is.

Kijk bijvoorbeeld naar FC Twente en Ron Jans. Die deed vorig jaar een halfjaar lang mee met een goede aanval, een middenveld met veelal Bosch en Roemeratoe en een kwetsbare verdediging. Dit seizoen is aantrekkelijk spelen geen optie en dus kiest hij voor zekerheden en resultaat. Iedereen heeft het telkens over de kwaliteit binnen de ploeg, maar als je kijkt naar de cijfers van de aanvallers en het functioneren van Vlap, is het gewoon erg knap wat hij uit de ploeg haalt. Bovendien stelt hij de jeugd in staat om zich te laten zien en dat werpt z'n vruchten af.

Clubs willen tegenwoordig te snel het wiel uitvinden en gooien een onervaren coach voor de groep in de hoop op een voltreffer. Vaak waren ze voorheen assistent en dan gaat men er automatisch vanuit dat de ingeslagen weg doorgezet word. Echter is een gebrek aan ervaring funest in niet-ideale omstandigheden. Daar kom je enkel mee weg als je in een gespreid bedje terechtkomt. Ik bedoel: Aan de hand waarvan kwamen ze uit bij Johnny Jansen? Spelopvatting? Ervaring? Lijkt me niet.

7 januari 2022 om 17:17

Jurgen Streppel had het goed gedaan bij Willem II, dat was op dat moment echt niet zo'n rare keuze. Jan Olde Riekerink was een vrij opvallende keuze, ook omdat hij in Nederland maar weinig clubs heeft getraind, maar als je bijvoorbeeld bij Galatasaray als hoofdcoach terecht komt, moet je doorgaans wel iets kunnen: Dat bleek hier niet echt helaas. Johnny heeft als coach de hele opleiding doorlopen, jeugdtrainer geweest, beloftetrainer en assistent. Zo kwamen ze dus bij hem uit. Dat had helemaal niets te maken met 'het wiel willen uitvinden', maar Jansen is als voormalig assistent natuurlijk niet de duurste optie, kent de club, past ook goed bij de club, heeft veel krediet bij de fans en ze weten hoe hij het liefste werkt. Heerenveen staat voor aanvallend en attractief voetbal en ja, aan de hand daarvan kwamen ze dus wel bij hem uit. Qua punten doet hij het dit seizoen ook helemaal niet slecht en staat hij met Heerenveen waar hij moet staan. Een beetje zoals de door jou zo bewierookte Ron Jans, iemand die hier trouwens ook niet meeviel. Ervaring (als hoofdcoach, als trainer heeft Jansen genoeg ervaring opgedaan) is ook niet alles.

Heerenveen heeft een operationeel tekort ieder jaar en is afgelopen jaar gehalveerd en tot drie miljoen euro verkleind, maar maakt dit jaarlijks goed door mooie transfers. Die transfers lopen al 25 jaar op deze manier. Het eigen vermogen is zeer groot, lage schulden en cash is voorhanden, alleen geeft men ieder jaar, afgezien dus van transfers, meer uit dan er binnenkomt. Voor de trainer betekent dat dat hij vaak zijn beste speler ziet vertrekken, maar dat is niet ongebruikelijk in de Eredivisie. Er zijn maar weinig subtoppers of middenmoters die hun sterren 2 jaar lang kunnen vasthouden. Vlap is precies een mooi voorbeeld van een jongen die op het juiste moment verkocht is. Geld voor vervangers is er zeker wel, maar de verkopen en aankopen moeten wel samen vallen. Afgelopen seizoenen liep dat niet helemaal synchroon. Zo werd Ejuke laat verkocht, waarna Jens Petter Hauge (bodo) een wereldpartij tegen AC Milan speelde en Karlsson voor AZ koos. Het geld was in kas, maar de directie vond het verstandiger om eerst Ejuke te verkopen om daarmee een vervanger te halen. Begrijpelijk, maar achteraf wel zuur. Ejuke is zelf ook een voorbeeld dat er wel degelijk geïnvesteerd wordt, maar dan wel in een potentiële topper.

Overigens, Heerenveen ontvangt in normale tijden zo'n 18 duizend mensen per thuiswedstrijd, daarmee staat men in dit dorp boven grote steden als Tilburg en Arnhem. Niet meer de aantallen van 15 jaar geleden, maar nog steeds bijzonder.

Ron Jans was op het moment dat Twente hem haalde ook niet jarenlang een stabiele keuze, met Cincinnati en daarvoor bij FC Groningen niet eens op het veld.. Ik snap dat je fan bent van FC Twente, maar gezien de begroting was vorig jaar met Ron Jans als coach ook geen topjaar. Iedere keer bij dezelfde groep 'gelouterde' namen uitkomen getuigd ook niet van creativiteit en biedt ook geen garantie tot succes.

of het netjes is daar kun je over twisten, Janssen heeft echter een contract tot het einde van het seizoen, en op zich hoeft heerenveen zich pas uiterlijk een maand voor het verstrijken van dat contract uit te spreken of ze met hem door willen of niet. (indien de regels voor zo'n contract hetzelfde zijn als een normaal arbeidscontract) en dat ze dan nu al andere personen spreken is misschien niet zo netjes naar de huidige trainer toe, maar is natuurlijk wel het goed recht van heerenveen, en zeker als het gaat om een gewild persoon die ook bij een concurrent aan de slag kan, is het van belang dat ze snel bij zijn.

Ik mag toch hopen dat Ferry de Haan niet serieus twijfelt over het wel of niet verlengen van het contract van Janssen. Los van het feit dat ik hem uiterst sympathiek vindt, heeft hij de afgelopen 3 jaar, 0 progressie geboekt met Heerenveen. De komst van Van Wonderen of Tomasson zou ik dan ook toejuichen. Hoop wel dat ze clubman Janssen kunnen behouden in een andere functie

Heerenveen is beter af zonder Janssen dan met Janssen als je het mij vraagt. weet niet of het aan mij ligt maar ik vind hem altijd wat arrogant overkomen...

6 januari 2022 om 16:55

Sorry Lampen, maar dan heb je echt een verkeerd beeld van hem. Allesbehalve arrogant is Jansen! Welke supporter je ook spreekt, ik denk dat iedereen hem een succes had gegund, maar het lijkt eerder een kwaliteitskwestie. Helaas. Het is verder wel echt een prima kerel die hier goed past, maar daar win je geen wedstrijden mee.

6 januari 2022 om 17:01

@henk14 Daarom zei ik ook al, weet niet of het aan mij ligt. ik ga dan eens de volgende keer, met een andere blik kijken naar Janssen zijn interviews. misschien dat ik dan terug kom op mijn eerste mening.

6 januari 2022 om 17:58

Hij komt vooral wat stoicijns over, maar arrogantie zie ik ook niet.

Een trainer is vaak zo goed als het materiaal wat hij heeft maar desondanks heerst bij mij het gevoel dat dit team beter kan. En er zit geen vooruitgang en ontwikkeling in dus dan kom je hoe dan ook bij de trainer uit die verantwoordelijk is. En dan is de conclusie terecht dat het beter is om verder te kijken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.NEC26-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. van EwijkVerdediger201
T. HalilovićMiddenvelder203
H. VeermanAanvaller207
B. NygrenAanvaller170
S. de JongMiddenvelder160
F. StevanovićAanvaller161
N. MadsenMiddenvelder150
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

1 fan
Coach, 53 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren