Van der Vaart heeft twijfels bij Ajax-doelwit: ‘Waarom zou hij teruggaan?’

Maandag, 29 november 2021 om 10:24Tom Rofekamp • Laatste update: 10:47

Rafael van der Vaart begrijpt niet waarom Brian Brobbey zou willen terugkeren naar Ajax. De spits van RB Leipzig zou in de nadrukkelijke belangstelling staan van de Amsterdammers als back-up voor Sébastien Haller. Brobbey kreeg deze week zijn eerste twee basisplaatsen bij die Roten Bullen en moest het voorheen alleen doen met korte invalbeurten. Van der Vaart ziet de jongeling door het toegenomen perspectief op speeltijd niet gauw vertrekken.

De naam van Brobbey valt in een discussie bij Studio Voetbal rondom het 'spitsenprobleem' van Ajax. Haller steekt in bloedvorm en maakt grote kans op een uitverkiezing voor de nationale selectie van Ivoorkust tijdens de Afrika Cup in januari 2022. De boomlange aanvaller mist daardoor in ieder geval de duels met FC Utrecht (16 januari) en PSV (23 januari). Ook zondag tegen Sparta Rotterdam (0-1 winst) ontbrak Haller vanwege ziekte, waardoor Danilo de kans kreeg in de punt van de aanval.

De Braziliaan kon zijn stempel niet drukken, maar Van der Vaart vindt het voorbarig om hem op één mindere wedstrijd af te rekenen. “Danilo speelt daar vandaag voor het eerst en dat loopt dan niet zoals het hoort...” Tafelgenoot Theo Janssen is uitgesprokener in zijn mening. “Het is een speler die met loopacties achter de laatste linies heel gevaarlijk kan zijn. Maar als de tegenstander gewoon op de achterlijn staat te verdedigen, dan wordt het voor hem bijna onmogelijk.”

Journalist Freek Jansen bevestigt vervolgens dat Ajax Brobbey als ‘de ideale spits’ ziet als vervanger van Haller. Van der Vaart ziet niet in waarom de international van Jong Oranje terug zou keren naar Amsterdam, waar hij al tot vorige zomer speelde. “Brobbey speelt nu regelmatig bij Leipzig. Waarom zou hij dan teruggaan en op de bank zitten bij Ajax?” De negentienjarige spits kwam dit seizoen vooralsnog tot 9 wedstrijden en 217 speelminuten over alle competities. Daarin wist hij nog niet te scoren. Afgelopen zondag mocht Brobbey in de basis beginnen tegen Bayer Leverkusen (1-3 verlies), maar hij werd al na 43 minuten naar de kant gehaald.Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door a123)

Kan deze man niet verdwijnen van tv of van heel het internet. Vreselijk irritant.

29 november 2021 om 01:13

Rafael? Is toch een prima vent, kan hem wel leien. Beter dan die journalisten. Ajax zou niet voor Brobbey moeten gaan, maar voor Huntelaar. Vast wel bereid om een paar maanden weer te voetballen. Mooi afscheid.

29 november 2021 om 01:23

Nee, Huntelaar's schip is definitief uitgevaren. Die man is 38 en ging halverwege het seizoen juist voor zijn zwanenzang naar Schalke, op veel manieren veel meer 'zijn' club. Daar is ie toen mee gedegradeerd, en daarmee is de kous af.

Brobbey kan nuttig zijn als ie wil komen. Er zijn weinig degelijke spitsen op de markt. Het is tien keer beter dan die verschrikkelijke Luuk de Jong-geruchten die waren ontstaan, de schrik van menig supporter om die naam rond te horen zingen.

29 november 2021 om 07:33

Inderdaad Driessen en de andere duimzuiger mogen wat mij betreft volledig verdwijnen. Hoe kan hun werkgever nog tevreden zijn over hun functioneren eigenlijk? Want ze zitten er 95% van de gevallen naast.

Ik heb dit al eerder gezegd, Brobbey nu terughalen is een slecht signaal afgeven naar de jeugd. Bovendien, Danilo is geen geweldenaar en zie in hem echt geen 1ste spits maar als 2de spits is hij prima. Ik Europa kan je altijd nog met Tadic in de punt spelen. Ik vind het halen van een 2de spits dan ook niet nodig. Eigenlijk is het hele team goed bezet, alleen als Tagliafico vertrekt graag een linksback halen. Ik ben altijd fan geweest van Blind, echter niet op linksback. Vind hem dit jaar voornamelijk in de eredivisie het minst sterk. In Europa neemt hij toch vaak het voortouw.

29 november 2021 om 09:49

@meneertjej
Huntelaar ben je serieus ? We hebben het hier over de eredivisie over een ploeg die in de CL speelt en jij komt met Huntelaar ? Vast niet serieus bedoelt

29 november 2021 om 11:41

Ik ben persoonlijk wel gecharmeerd van Alfredo Morelos van Rangers. Weet niet of dit haalbare kaart is financieel, maar dit is misschien wel de categorie om naar te kijken.

29 november 2021 om 11:48

Lubaldo, waarom zou een Morelos die basis staat bij Rangers en in Europa speelt naar de eredivisie komen om op de bank te zitten? Dat is wel heel raar want iedereen weet dat de spits die ze halen altijd op de bank zullen zitten behalve als ze achter staan.

29 november 2021 om 11:51

Blind zal vermoedelijk op linksback blijven spelen, maar hoop dat jongens als Salah of baas zich blijven ontwikkelen en het Blind lastig gaan maken. Het contrast tussen de linker en rechterkant van Ajax is vrij groot.. links: Traag, maar zeer ervaren. Rechts: jong, snel en technisch begaafd. Ondanks dat het seizoen nog lang is ben ik bang voor een rumoerige zomer met veel mutaties. Blijft Haller nu hij zo op dreef is in Europa?! Mazraoui vertrekt als hij geen Ziyech salaris krijgt.. Antony staat er ook goed op en zou mij niet verbazen als hij een stap maakt. Gravenberch heeft nog niet verlengd en gaat volgend jaar z’n laatste jaar(contract) in. Nico en Neres willen graag weg samen met Onana die transfer vrij is. Dan hebben we het nog niet eens over de technische mannen waar aan getrokken wordt.

29 november 2021 om 13:27

@arsenal890, Ik vind Ajax wel een stap omhoog ten opzichte van Rangers. Dat hij moet vechten voor een basisplaats is normaal toch? Overigens ook goed voor Haller om een geduchte concurrent te hebben.

29 november 2021 om 12:30

Je kunt er ook voor kiezen om dit bericht, waarvan het in de titel duidelijk is dat het om een uitspraak van VD Vaart gaat, over te slaan. Waarom doe je dat niet? Of wil je zo graag, en liefst als eerste even je afkeer laten blijken? En dan vooral ook niet inhoudelijk reageren, want dat zal wel te veel gevraagd zijn.

Er is zoveel wat mij niet boeit of irriteert, maar ik ga er ook verder geen energie in steken om iedereen te laten weten dat ik het vreselijk vind.

heb het niet gezien, maar hopelijk hebben ze raf ook verteld dat brobbey vandaag na 43 minuten werd gewisseld. Dat is niet direct een bevestiging dat er veel perspectief op speeltijd is.

29 november 2021 om 01:58

Tweede spits achter de man die er al 18 inlegde in ED + CL is ook perpectiefloos. Mag je een paar potjes spelen tijdens de Afrika cup en dan weer banken...

29 november 2021 om 10:11

En die par potjes/minuten speel je dan wel in een omgeving die je kent en waar ze vertrouwen in je hebben. Met als uitzicht dat Ajax een goede ploeg is (denk op dit moment beter dan Leipzig) en een Haller in deze vorm niet lang blijft en jij dan het stokje kan overnemen. Want ja bij welke subtop ploeg in Europa zal hij een vaste basisplaats krijgen?

29 november 2021 om 14:47

Brobbey is dan ook pas 19 jaar. Die gaat bij geen enkele relevante club in Europa een basisplaats bemachtigen momenteel. Daarnaast was de Eredivisie een ideaal platform om vertrouwen te blijven tanken, want zeker bij dit Ajax maak je er dan wel een aantal als spits.

29 november 2021 om 08:12

Dat is nog altijd meer dan zijn perspectief of speeltijd bij Ajax. Daar zit hij - behalve de afrika-cup periode - gewoon op de bank.

Ik begrijp niet waarom Overmars de band met Brobbey zo warm houdt. Hij is altijd goed behandeld in de jeugd en wanneer ie eindelijk bij Ajax 1 zit, loopt ie weg. En nog steeds zou hij welkom zijn. Als Brobbey spijt heeft van zijn transfer dan is dat een hele dure fout, voor hemzelf maar ook voor Ajax. Je zou maar een transfersom neer moeten leggen voor deze contractweigeraar. Absoluut een goede speler om in te brengen, maar ik zou even verder kijken.

29 november 2021 om 11:19

Ik denk dat Overmars weet dat het heel lastig is om een spits te vinden die hetzelfde profiel heeft als Brobbey, die ook nog te betalen is. Zeker als Brobbey zelf graag terug wil, is het waarschijnlijk de beste (en wellicht ook goedkoopste) optie voor Ajax.

29 november 2021 om 14:06

Het is toch niet zo dat de fout alleen bij Brobbey ligt? Wanneer Overmars hem in een eerder stadium langer had vastgelegd had Brobbey de mogelijkheid niet gehad om transfervrij te vertrekken. Om dan vervolgens zo’n speler uit te sluiten voor een eventuele terugkomst is handelen uit emotie. Als je verder gaat kijken koop je wellicht een speler die aanpassingsproblemen heeft. Ajax kent Brobbey door en door dus ik snap dat hij gevolgd blijft worden.

29 november 2021 om 14:38

Ik vind dat Ajax sowieso wel wat principieler mag zijn momenteel. Brobbey, Onana... Ik snap het in het geval van Mazraoui. Werd makkelijk afgeserveerd en laat het nu in z'n laatste contractjaar zien. Die ga je er natuurlijk niet naast zetten. Echter duurden de onderhandelingen met het kamp Brobbey anderhalf jaar, terwijl Onana de dopingregels aan z'n laars lapte. Dan mag je je als club best wel wat harder opstellen. Het is toch een ego-wereldje en als spelers weten dat je wegkomt met bepaalde dingen, zullen ze sneller geneigd zijn daar misbruik van te maken.

Je kan beter op korte termijn een 3xtra spits gaan zoeken. Brobbey zie ik nou echt niet als een versterking. De wedstrijden die ik hem heb zien spelen bij Ajax waren nou niet echt van grote klasse.

29 november 2021 om 07:36

Hey, eindelijk iemand die om de hype heen kijkt. Ik vond het ook geen geweldenaar om te zien, kan het uiteraard wel worden. Maar om iemand terug te halen die eerst weigert zijn contract te verlengen en vertrekt vind ik een slecht signaal naar de overige spelers en dan met name de jeugd

29 november 2021 om 08:51

Dan heb ik toch hele andere wedstrijden gezien. Ik vond hem juist heel erg overtuigend. In de Europa league scoorde hij elke keer bij zijn invalbeurt. Daarin kon je zijn kwaliteiten echt wel zien.

29 november 2021 om 09:21

Pelletje. Ik zeg ook niet dat hij niet kan voetballen. Maar op het nivo van Ajax vindt ik hem (nog) te licht. En ja hij heeft een paar doelunten gemaakt. Maar om b.v. een Haller te vervangen moet je wel meer scoren. Er worden al heel gauw jonge Ajax spelers als toekomstige " wereldvoetballers" gezien

29 november 2021 om 14:43

Het wordt alleen wel mooier gemaakt dan het is. Hij deed het leuk, maar het was ook niet zo dat hij de pannen van het dak speelde. Met de bankrekening van Ajax kun je dergelijke kwaliteiten ook wel elders halen. Bij Jong Oranje maakt hij ook niet vreselijk veel indruk of zo. Van Der Vaart zegt ook wel mooi dat hij nu twee basisplaatsen had, maar vergeet te vermelden dat hij gisteren voor rust al gewisseld werd. Het is ook wel duidelijk dat hij in Duitsland ook nog allesbehalve overtuigt.

29 november 2021 om 11:13

Laat duidelijk zijn dat niet de grootste Brobbey fan ben hier, zeker als basisspits vorig seizoen vaker gezegd liever Traore dan Brobbey te zien. Toch heb je met Brobbey wel een hele goede speler om in te brengen om impact te hebben. Hij kan geen uur spelen op top van zijn fysieke kunnen, dat is altijd probleem geweest. Is veel te sterk voor zijn lichaam, die heeft handjevol met momenten dat hij 100% kan gaan en erna is het gewoon stuk minder. Was ook in periode bij Jong Ajax altijd punt van kritiek wat hij kreeg. Is vreselijk snel, één van sterkste spelers van zijn lengte en kan hoog springen, geen enkele CV wilt na 60 minuten tegen Haller opeens tegen Brobbey (en Haller mocht iemand anders gewisseld worden) staan. Als supersub zie ik hem graag komen, voor de basis ben ik niet overtuigd.

29 november 2021 om 11:55

Wat vind jij van Max de Waal als sub voor 1? Scoort makkelijk dit seizoen bij jong en technisch zeer kundig. Heeft in mijn opinie ook het fysiek om de stap naar 1 op termijn te maken.

29 november 2021 om 12:35

Brobbey is naar mijn mening inderdaad alleen bruikbaar als Haller na 60 minuten gewisseld zou worden. Probleem is echter dat Haller naar de Afrika cup gaat en daardoor een aantal belangrijke wedstrijden niet beschikbaar is. Als Brobbey dan hele wedstrijden moet spelen, dan gaat hij het verschil naar mijn mening ook niet maken. Zoals eerder aangegeven mogen Danilo en Neres verkocht worden. Die hebben beige gisteren laten zien dat je er niet veel van mag verwachten. Overmars moet dus op zoek naar een talentvolle snelle, maar ook kopsterke spits. Die moet dan in de luwte van Haller kunnen spelen, maar als Haller er niet is, wel 90 minuten het verschil kunnen maken. Laten we hopen dat Overmars die kan vinden.

29 november 2021 om 23:08

Zie de Waal na dit seizoen vertrekken bij Ajax voor een middenmoter in de Eredivisie. Heeft met 11 doelpunten in 38 potjes voor Jong Ajax prima cijfers als je in gedachte doet houden dan hij regelmatig invaller was, maar een aanzienlijk deel van die doelpunten is wel vanuit dode spelsituaties met zijn vrije trappen en penalties. Als hij dit seizoen tussen de 15 en 20 doelpunten kan eindigen is dat top, maar Ajax 1 zie ik niet gebeuren.

Ivoorkust is uitgeschakeld door Kameroen in de kwalificatie voor de Afrika cup, Voetbalzone.

29 november 2021 om 07:10

Was dat niet het WK?

29 november 2021 om 07:13

Volgens mij wel

29 november 2021 om 08:19

Ivoorkust is wel geplaatst voor de Africa cup

29 november 2021 om 08:54

Ivoorkust speelt gewoon Africa Cup, staan in groep E met Algerije, Equatoriaal Guinea en Sierra Leone. Ze spelen in de groepsfase op 12, 16 en 20 januari, waardoor Haller in elk geval de uitduels tegen FC Utrecht en PSV aan zich voorbij zal moeten laten gaan. Mocht Ivoorkust echt ver komen (zeg halve finale of verder) dan mist ie wellicht ook Heracles thuis nog, maar daar blijft het ook bij. De daarop volgende wedstrijd van Ajax (thuis tegen Twente) is namelijk pas een week na de finale van de Africa Cup (en sowieso acht ik de kans klein dat Ivoorkust de finale zal halen).

29 november 2021 om 11:04

Het lastige is Ajax zal ook Mazraoui , Onana en Kudus missen tijdens deze periode , Onana & Kudus is minder erg dat zijn toch wisselspelers maar Haller & Mazraoui zijn 2 sterkhouders die je echt niet zomaar vervangt.

29 november 2021 om 11:07

Mazraoui is verre van zeker, die speelt al hele tijd geen interlands meer omdat hij overhoop ligt met de coach. Gaan geruchten dat hij misschien opgeroepen gaat worden maar is alles behalve zeker.

Misschien Seuntjens een idee? Goedkoop, heeft het in zich om magische dingen te doen, werkt hard, fysiek sterk en ervaren. Lijkt me in ieder geval een realistische optie en is ander type dan Danilo.

29 november 2021 om 11:05

Of Everton van Heracles uit zijn pensioen halen, cultheld die 1 op 3 loopt..😜

30 november 2021 om 03:33Kan er niks van! ;p

29 november 2021 om 11:31

Denk dat als je die haalt dat het zo'n gevalletje Diemers wordt.

29 november 2021 om 11:52

Kijk zijn doelpunt terug van dit weekend of bijvoorbeeld tegen PEC Zwolle van afgelopen januari. Diemers was echt een stukje minder bij Fortuna.

29 november 2021 om 11:59

Er wordt lacherig gereageerd, maar vind het geen gekke gedachte.. Volgens mij is het een maniak op de trainingen en iemand die een groep scherp houd. Verwacht dat hij een rol als sub ook zou accepteren bij een club als Ajax. Ik twijfel overigens wel of hij in de kleine ruimtes die Ajax bespeelt gaat renderen..

29 november 2021 om 13:01

Als ik scout zou zijn bij een grote club dan zou ik Henk Veerman elke keer weer op mijn lijstje zetten. Ondanks zijn lengte nog niet eens de beste kopper, maar er staat wel iemand die ook nog wel iets met een bal kan.

30 november 2021 om 03:33

Die reactie over Everton was ook een dolletje van een eerdere discussie, maar inderdaad denk dat Seuntjens echt prima zou zijn. Hij heeft ook goede techniek in de kleine ruimte. Kijk zijn goal tegen PEC Zwolle afgelopen januari.

Misschien meer een Suarez-achtige type, maar ik ben fan van Openda. Supersnel, behendig, irritante spits die je ook nog een plan B geeft als het te statisch is met Haller.

29 november 2021 om 12:59

Openda is over het algemeen geen spits die heel makkelijk scoort. Daarbij geeft je zelf al aan dat hij supersnel is. Is ook een speler die het volgens mij meer van de omschakeling moet hebben. Ik vind hem zelf ook een leuke speler maar ik zie juist geen Ajax speler in hem. Dit omdat de ruimtes te beperkt zijn.

Zou Brobbey nu spelen als die was gebleven, er van uitgaand dat Haller alsnog was gehaald? Ik denk het niet. Niet goed genoeg voor de basis. Super om op de bank te hebben. Brobbey is in ieder geval wel 5 klassen beter dan Danilo. Dat is zo een typische eredivisie spits die over een paar jaar in Griekenland of Cuprus speelt.

Brobbey is te klein om in de punt te spelen. En ik weet niet of hij naar de flank wilt uitwijken, maar meer kans om te slagen denk ik.
Maar bij een 4-4-2 lijkt het me geweldig om een type Brobbey in de spits te hebben.
Ik denk dat Ajax de juiste keuze heeft gemaakt om hem te laten gaan en moet hem zeker niet terug proberen te halen.

Als Brobbey echt zo goed was dan stond hij nu basis. Je speelt zoals je traint. En schijnbaar is hij daar nog niet overtuigend genoeg. Wat heeft hij in NL laten zien tot nu toe? Veel te weinig. Maar goed we moeten vertrouwen op de kunde van de technische staf van Ajax. Zij weten het beter dan ik.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4856
2.PSV4622
3.Feyenoord4227
5.AZ3613
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder201
D. TadićAanvaller207
S. BerghuisAanvaller195
D. KlaassenMiddenvelder173
R. PasveerKeeper170
S. HallerAanvaller1712
AntonyAanvaller167
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

2 fans
Aanvaller, 19 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 2 3 0 0
2021/2022 RB Leipzig 9 0 0 0
2020/2021 Ajax 12 3 0 0
2020/2021 Jong Ajax 17 9 3 0
2019/2020 Ajax U19 3 1 1 0
Laatste voetbalnieuws

Ajax ziet voorstel afgewezen worden en rekent op volgend transfervrij vertrek

Danilo heeft enkele maanden geleden een voorstel van Ajax om zijn aflopende verbintenis te verlengen naast zich neergelegd, zo meldt het Algemeen Dagblad. De 22-jarige aanvaller is na dit seizoen transfervrij...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Ousmane Dembélé is op de radar van Chelsea verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren