Siem de Jong adviseert hevig bekritiseerde broer: ‘Doe ik al jaren niet meer’

Donderdag, 28 oktober 2021 om 23:30Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 23:35

Als er iemand is in Nederland die weet hoe het is om te domineren met Ajax, dan is het Siem de Jong. De middenvelder werd vier keer op rij landskampioen met de Amsterdammers, won de TOTO KNVB Beker en schreef met Ajax twee keer de Johan Cruijff Schaal op zijn naam. De Jong volgt zijn voormalig werkgever nog altijd op de voet en vindt het knap hoe de club zich momenteel manifesteert in Europa, zo vertelt hij in gesprek met Voetbalzone.

Door Mart Oude Nijeweeme

Anderhalve week geleden was het moment weer even daar dat Siem de Jong zijn kunsten kon laten zien tegen zijn oude club. Door een blessure werd het een race tegen de klok voor de middenvelder van sc Heerenveen en kwam hij slechts tien minuten in actie. "Ik kijk naar Ajax als een heel goed team", vertelt De Jong. "Met veel jongens heb ik nog samen gespeeld. Het is bijzonder om daar onderdeel van te zijn geweest. We hadden veel goede spelers en ik heb met Erik ten Hag mogen werken. Daar heb ik veel van geleerd. Maar ik kijk op dit moment vooral naar Ajax als een moeilijke tegenstander voor ons."

Dat bleek onlangs in het Abe Lenstra Stadion, waar Ajax zonder te domineren een vrij eenvoudige 0-2 zege boekte. De Amsterdammers gaan fier aan kop in de Eredivisie en staan ook in Europees verband hun mannetje. "Ik heb er een tijd gezeten en weet hoe moeilijk het is om te domineren in Europa of Nederland", gaat De Jong verder. "Dat hebben ze de laatste jaren toch knap neergezet. Dat is mooi om te zien, ook van afstand. Ik denk dat ze zichzelf heel goed gepositioneerd hebben. Als je ziet hoe ze om zijn gegaan met talenten als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt en hun stappen naar een volgende club. De term For The Future vind ik ook heel sterk bedacht. Ze hebben zichzelf gepositioneerd als dé club om als jong talent naartoe te gaan en jezelf te laten zien."

Ondanks dat het Ajax van nu veel overeenkomsten heeft met het Ajax van toen, ziet De Jong ook een aantal belangrijke verschillen. "Ze hebben financieel flinke stappen gezet", meent de voormalig Ajacied. "Als je ziet hoeveel geld er toen werd uitgegeven en wat ze nu uitgeven, dat is wel een verschil. Maar ook op individueel niveau zit er nu meer kwaliteit dan in mijn tijd. En in het spel. In mijn tijd hadden we vaak moeite met tegenstanders die zich ingroeven en het veld klein maakten, daar worden ze nu steeds beter in. De kwaliteit van Ajax is dat ze niet afhankelijk zijn van één speler. Meerdere spelers kunnen het verschil maken."

De Jong vertrok in 2014 naar Engeland na vier keer op rij de titel te hebben veroverd met Ajax. Eenmaal terug in Amsterdam in 2017 genoot hij niet het volledige vertrouwen van Ten Hag en belandde hij op de reservebank. "Misschien heb ik dat vertrouwen niet afgedwongen", zegt een kritische De Jong. "Dat was in een periode dat ik moest bewijzen dat ik helemaal fit was, daar heb ik veel energie ingestoken. Maar er was gewoon heel veel kwaliteit en ik wist mijn rol. Vlak voordat ik naar Amerika ging stond ik in de basis. Dat was voor mij het moment om het te laten zien, maar die wedstrijd verloren we. Dan heb ik dat moment misschien niet gepakt."

Bekijk hier het fragment over Veronica Inside (vanaf 27.40 min)

Desondanks neemt De Jong Ten Hag niets kwalijk. De huidige successen van Ajax zijn mede op het conto te schrijven van de Twentse oefenmeester. Ten Hag gaat met zijn ploeg aan kop in de Champions League en declasseerde vorige week Borussia Dortmund in eigen huis. "Ik merk wel dat Erik veranderd is", zegt De Jong. "Zijn eerste jaar was voor hem ook moeilijk. Hij kwam in een lastige situatie. Ze begonnen die zomer pas te investeren. Maar ik kan me herinneren dat hij zoekende was naar de juiste tactiek en de juiste opstelling. Na de zomer maakte hij stappen, ook door een aantal goede aankopen. Tactisch heb ik veel van hem geleerd, dus in dat opzicht was het een interessante periode voor mij om mee te maken. Ik vond het alleen jammer dat ik niet veel in de basis heb gestaan, maar dat zal elke speler hebben."

Alvorens De Jong terugkeerde bij Ajax, stond hij eerst nog een seizoen onder contract bij PSV, de club waar op dat moment ook zijn broer speelde. Zijn broer waar momenteel zoveel om te doen is. Siem en Luuk de Jong hebben veel contact met elkaar, nu laatstgenoemde meteen voor de leeuwen is gegooid bij Barcelona. "Ik denk dat alle jonge kinderen dromen om voetballer te worden. En als je eenmaal profvoetballer bent, droom je ervan om voor Barça te spelen", aldus Siem de Jong. "Ik denk dat het voor hem een ultieme ervaring is om voor zo'n club te spelen. Door alles wat er nu gebeurt moet hij er direct staan. Daar wordt hij op afgerekend en dat hoort erbij. Maar ik hoop wel dat hij er ook van kan genieten."

Dat genieten gaat Luuk de Jong de afgelopen weken niet goed af. De centrumspits mocht het mede door blessureleed een aantal weken vanaf het begin laten zien, maar kreeg een storm aan kritiek over zich heen. Dat hij in zijn eerste weken als speler van Barcelona veelvuldig werd vergeleken met de vertrokken Lionel Messi en Luis Suárez, ging er bij Siem de Jong maar moeilijk in. "Het is moeilijk om Luuk te vergelijken met Messi. Dan weet ik niet of je je voldoende in het voetbal hebt verdiept. Dan moet je misschien meer voetbal kijken als je dat soort vergelijkingen maakt, want dat slaat natuurlijk nergens op. Ik hoop dat hij belangrijk kan zijn in zijn rol. Ik weet zeker dat hij er alles aan zal doen om belangrijk te zijn voor de club, maar om hem te vergelijken met Messi... Dat heeft voor mij niet veel zin."

Volgens Siem de Jong is zijn broer er wel aan gewend om af en toe een kritische noot over zichzelf te horen. "En dat wordt bij een van de grootste clubs ter wereld natuurlijk niet minder. Ik kan alleen tegen hem zeggen dat hij misschien niet alles moet lezen. Dat doe ik al jaren niet meer en dat maakt je een stuk gelukkiger in de wereld. Ik denk dat het voor hem moeilijk is om op dit moment te genieten. Je wilt als voetballer succesvol zijn. Barcelona moet elke wedstrijd winnen. Zo leeft hij er naartoe en daar zal hij zichzelf op afrekenen. Als dat niet lukt, frustreert hem dat. Misschien dat hij er achteraf wel meer van geniet dan nu."Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door real8madrid)

Ajax heeft weer de beste opleiding in Europa en voor de jeugd een aanrader om te starten

27 oktober 2021 om 10:14

de beste opleiding ja? en waar baseer je dat op?

27 oktober 2021 om 10:19

Zwitserse onderzoeksbureau CIES Football
Dat ajax boven aanstaat.jij kijk zeker geen nieuwe s

27 oktober 2021 om 10:20

@olspice

stond pas geleden een artikel dat Ajax nummer 1 opleidingsclub van Europa is.
Leidt meeste spelers op.

Onafhankelijk onderzoek, dus geen wij van WC eend

27 oktober 2021 om 10:20

Op basis van een onderzoek wat laatst naar buiten werd gebracht miss?

27 oktober 2021 om 10:21

Kijk mrkrillin en ridirkkulous die kijken het nieuwe s👍

27 oktober 2021 om 10:55

Op basis van spelers in de 31(!) grootste competities van de wereld ja. Kijkend naar de 5 grootste competities in de wereld was het natuurlijk een flink stuk minder. Daarnaast ging dat om spelers die tussen hun 15e en 21ste minimaal 3 jaar bij de club hebben gezeten. Dat is niet per se relevant voor een jong talent die, pak 'm beet, op z'n 20ste naar Ajax gaat.

Ajax, maar ook andere clubs in Nederland, zijn hele goede opties voor jonge spelers. Echter zijn er wel clubs die nog beter zijn, vind ik. Denk daarbij aan wat Portugese clubs (porto, Benfica), Duitse clubs (met name Dortmund), Sevilla, Lyon, etc. Dat heeft natuurlijk ook veel te maken met de competitie waarin ze spelen. Een speler als Haaland zou de Nederlandse competitie helemaal lek schieten, maar dat zou niet zo'n grote prestatie zijn als dat hij het in de Duitse competitie doet.

27 oktober 2021 om 12:13

@emre61

Niet mee eens. We zijn heel erg geneigd om talent te downplayen in Nederland. Ja stempel groot talent krijg je snel, soms zelfs te snel. Maar bij echt grote talenten roepen we ja is goed, maar die, die en die in het buitenland zijn nog beter. En 9 van de 10 keer is dat in zo'n geval gebaseerd op naam van de club en competitie waar deze speelt. Weet je nog in de periode van De jong en De ligt. Volgens vele was Jao Felix pas echt een supertalent, die serieus beter was, meer potentie had enz enz. Maar inmiddels is het nou niet echt een onbetwiste basisspeler is bij atletico. Ook geplaagd door blessureleed gehad, maar zijn naam staat duidelijk niet als eerste op papier. Maar hey, benfica he, daar komen de echte talenten vandaan en dat niveau moet Ajax nastreven. Dat in Amsterdam de Ligt inmiddels geruisloos is opgevolgd door Timber nemen we maar niet in ogenschouw. En dat Ajax al jaren achter elkaar rechtsbacks uit de opleiding aan het pompen is waarbij de opvolgende nog beter is dan de vorige moeten we ook absoluut niet meenemen. Let wel ik zeg niet dat Porto Benfica en Dormund veel minder zijn in opleiden, maar ook absoluut niet beter.

27 oktober 2021 om 14:50

@ ninjakai,

Ik denk dat je deels mijn punt mist. Ik zeg dat Ajax een goede optie is voor jonge spelers, maar dat er ook betere opties zijn. De voorbeelden die je nu noemt, zijn voor mij nou ook niet het bewijs dat Ajax het wat dat betreft beter doet dan de clubs die ik noem. Een talent uit Nederland faalt gewoon vaker in een topcompetitie of bij een topclub dan een talent uit Frankrijk, Spanje of Portugal.

27 oktober 2021 om 15:38

We zijn heel erg geneigd om talent te downplayen in Nederland?!? Volgens mij zijn wij juist koning om iemand de nieuwe Messi, Van der Sar, Stam of Suarez te noemen. Een jong talent heeft zn veters nog niet gestrikt of we prijzen hem de hemel in. En zodra er een nog jonger talent achter staat, kan hij er geen reet meer van volgens de kenners en heeft de ander nog meer potentie.

Als ik nu kijk naar de comments over Frenkie zou je ook bijna denken dat hij er niks van kan. Hij werd bij Ajax opgehemeld als het toptalent (en heeft gewoon terrecht een transfer gemaakt), maar wordt nu neergezet alsof hij nog geen pass kan gevne.

28 oktober 2021 om 10:38

dat doen ze in elk land hoor. in elk land worden spelers die het ff goed doen als nieuwe superbelofte aangeschreven.

28 oktober 2021 om 17:03

Dat is gek want met 20 jeugdproducten actief in de 5 grote Europese competities staat Ajax pas op een gedeelde 14e plaats. Real Madrid met 43, Barca met 32, Lyon met 31, PSG met 29 etc liggen op dat vlak mijlenver voor. Dat alleen is niet het enige criterium allicht maar als je dan kijkt naar jeugdspelers in de basiself of in de selectie scoort Ajax volgens mij ook niet het beste, ondanks een uitstekend resultaat uiteraard. Dus dan vraag ik me af waar dat resultaat op gebaseerd is.

Het opzoeken op google geeft me ook geen resultaat. Enkel vind ik een artikel van CIES waar Ajax in vermeld staat als club met de meeste jeugd exponenten actief in de 31 eerste divisies in Europa maar dat staat meer als voetnoot in een artikel over de bovengenoemde clubs die het meeste jeugdexponenten in de grote 5 competities actief zien. Dus nu vraag ik me vooral af of VZ niet wat woorden verdraaid heeft uit dat artikel in een chauvinistische opflakkering...

29 oktober 2021 om 08:12

Ja dat is niet gek he. De kans dat een minder talent van een Real in Spanje blijft is natuurlijk enorm…

27 oktober 2021 om 12:37

Uiteindelijk kunnen er maar 11 spelen en heb je een kern van max. 18-21 (?) die het voor je moeten doen in een seizoen.
Als je nu bv. een talentvolle rechtsbuiten bent, kan je je wellicht beter elders ontwikkelen, omdat je met Anthony en in tweede instantie Berghuis niet veel aan spelen toe zal komen.

Poeh die eerste zin. Domineren en kampioen worden is niet altijd synoniem van elkaar. Hij weet idd hoe t voelt om kampioen te zijn met ajax. Maar om dat dominantie te noemen? Die 4 schalen onder f de boer waren echt kampioenschappen van de armoede, gezien t aantal punten behaald en t verschil naar de 2e plek.

27 oktober 2021 om 10:51

Als je 4 jaar achter elkaar kampioen wordt na 6 jaar niet noem ik dat toch aardig dominant.

27 oktober 2021 om 11:12

Voetbal is niet alleen stats natuurlijk. En in het voetbal kan je zelfs cijfers relativeren. Zeg nou eens eerlijk, gevoelsmatig, was de kampioenschap van vorig jaar niet dominanter dan? Qua cijfers alswel het spel. Maar oke call me crazy...maar wat ajax liet zien afgelopen jaren voelt pas echt als dominantie voor mij. Terwijl die 4 schalen toen echt gepaard gingen met een zondagmiddagje dutje doen tijdens wedstrijden. Of dat ik mn ogen letterlijk eruit wilde krabben, omdat ze eindeloos aan het breien waren pasje terug pasje breed. 3 schoten totaal waarvan 1x op doel. Ow wacht ja sorry, we hadden wel 67% balbezit en de boer zei idd we hebben gedomineerd. Verdomd ik zit er idd naast.

28 oktober 2021 om 01:07

Joh, Ajax onder de Boer 'domineerdd' nooit, we werden kampioen als best of the rest. Hoogste puntenaantal waarmee er kampioen werd geworden was volgens mij 72, met een Europa League kwartfinale als hoogtepunt. Het heeft een schitterende financiële basis gelegd voor dit succes en het is heel wat om met Nicolai Boilesen in de basis kampioen te worden, maar laten we niet doen alsof het allemaal pracht en praal was bij Ajax tien jaar terug.

28 oktober 2021 om 01:15

Hoogste punten wat de boer haalde waarin ajax kampioen werd is 76. Had meerdere keren 71 punten seizoen. Veels te weinig. Ironisch genoeg haalde hij in zn laatste seizoen 82 punten(veldspel miss wel t slechtste tijdems zn bewind), maar werd toen geen kampioen.

27 oktober 2021 om 12:16

Dan nog. 4 schalen is 4 schalen. Of je nu 4 keer de minst slechte ben of 4 keer de beste, resultaat is hetzelfde. Doe je dat 4 keer op rij in 5 jaar dan ben je dominant. Immers je domineert de ranglijst van de eredivisie. Dat wil nog niet zeggen dat je dat resultaat op een dominante manier gehaald hebt.

27 oktober 2021 om 12:22

Ik snap die gedachtegoed hoor. Dat zijn de cijfers. Maar wat ik zeg, voetbal is meer dan alleen cijfers en statistieken. Het is voornamelijk gevoel, at least for me it is. En gevoelsmatig, zijn wij nu pas dominant. Toen was vaak met hakken over de sloot etc. Maar jah wie ben ik, daarom zei ik noem mij gek. Dit is hoe ik voel als t hier op aankomt.

27 oktober 2021 om 15:09

Dus eigenlijk stelde het niets voor...tóch? Altijd leuk als Ajax presteerd, dan zal er toch wel een luchtje aan zitten, het kan niet zo zijn dat het de prestatie van Ajax is. Welke clubs de jaren ervoor kampioen werden, dat zijn pas prestaties en na die periode ook. Het is puur jezelf iets inpraten om de prestaties van Ajax te downgraden. Nu win je met 5-0 van PSV en hoor je sommige hier zeggen, dat het geflatteerd is. Dus bij een mogelijke kans moet, de keeper eigenlijk niet zijn kwaliteiten tonen, dat mag niet in sommige hun ogen. Jij bent natuurlijk ook zo een persoon, die zeker zei dat Juve en Real niet goed waren en dat Ajax daarom won. Waarom zie ik nooit dat ajacieden hier de goede prestaties van andere clubs gaan downgraden? Juist ja, ajacieden kijken vooral naar zichzelf.

27 oktober 2021 om 17:28

Pff..gaat het? Haal ff diep adem en lees mijn comments nogmaals. Ik ben gewoon een ajax fan, supporter of weet ik veel wat voor naam je t beestje wil geven. Ik heb trouwens nooit gezegd dat de kampioenschappen onder de boer onterecht waren he. Elke kampioen js terecht, want t betekent gewoon dat de rest minder heeft gedaan. Echter, wat ik WEL zeg is dat de ene kampioen overtuigender is dan de andere. Op het moment dat je kampioen wordt met 71 punten en verschil met de 2e plek maar een paar punten is en je vergelijkt dat met een kampioen die 88 punten heeft met zoveel punten verschil op nummer 2, dan IS dat in mijn ogen dominant. En daarbij t spel wat je nu ziet, dat is toch ook veel dominanter dan die saaie 2-1 overwinningen onder de boer, waar wij een keer zelfs het minste schot op doel hebben gelost van alle wedstrijden in t weekend. Schrijnend verschil hoe wij nu spelen.

27 oktober 2021 om 18:04

Die 71 punten lag meer aan de speelstijl van de Boer en de spelers die Ajax toen destijds ter beschikking had. Maar het kan tóch ook zijn, dat de rest op dat moment beter was en dat het ook moeilijker voor Ajax was. Ik vond dat de Boer aardig dom om ging met de spitsen...hij wilde Suárez niet en ook El Hamdoui niet. Siem moest maar in de spits. Ik vond het voetbal onder de Boer veels statisch. Wel hebben heel wat spelers in die periode een mooie groei doorgemaakt. Denk aan Vertonghen, Alderweireld, El Ghazi en Eriksen en dat noem ik niet echt armoedig.Oooh...en ik typ mijn teksten altijd met lach...soms terecht en soms cynisch🤣😅🤷🏾‍♂️Oooh ja, de eerste FdB periode was toch mooi hoe Ajax kampioen werd. Inhaal race van 11 punten of zo iets. Zelden, dat ik een kampioen wie dat ook mag zijn armoedig noem. Dat heeft er gewoon mee te maken, dat je het, het best heb gedaan van de rest. Herhaal je dat 4x op een rij, kan ik het moeilijk armoedig noemen. De snor heeft dat ooit gezegd, toen hij het stokje nog niet over had gedragen aan Valentijn Driessen met het Ajax bashen betreft en daarna nam men zijn quote over en vooral de niet ajacieden, dan hadden ze weer wat.

28 oktober 2021 om 00:06

Exact, t lag voornamelijk aan de speelstyle van de boer(dat heeft ie na ajax meermaals laten zien bij andere clubs en zelfs met oranje). De boer is tactisch gewoon zwak. Speelt graag op safe. De ow zo bekende cruiffianse uitspraak, "als de tegenstander de bal niet heeft, kunnen ze niet scoren" in praktijk op de verkeerde manier uitgevoerd. Ipv door snelle positie spel te spelen met hoge bal circulatie te spelen en veel bewegingen dan bij bal verlies zsm de bal heroveren(ergo de tegenstander heeft de bal dan niet), geeft de boer zijn eigen twist, de bal zoveel mogelijk in de ploeg houden op eigen helft en rondom de middencirkel. En natuurlijk was de selectie toen ook niet zo sterk als nu. Maar niemand gaat mij wijsmaken dat de selectie die wij toen hadden gelijk is aan pak en beet utrecht ofzo. We hadden nog steeds een van de betere selectie, vooral toen verthongen, eriksen en aldewereild er nog waren. Toch zag je meer intensiteit en meer bezieling als je een heerenveen zag spelen bijwijze van spreken. Die inhaalrace was trouwens wel legendarisch, dat moet ik dan nog wel toegeven. Dat was t beste voetbal onder de boer.

28 oktober 2021 om 17:42

RiDirk waren titels, althans een deel van die titels zonder kleur. Snap wel wat je bedoelt. Bij PSV vond k dat in 2006 met Sef Vergoossen als interim dacht ik. Werden kampioen door Gomes. Heel vaak de mindere in wedstrijden. Echt een glansloze titel imo. 2005 was daarentegen wel master. Buiten dat hebben Ajax en PSV heden even in mindere mate de luxe om een kampioenschap kleurloos te noemen. Bij iedere andere club hebben ze er lak aan.

27 oktober 2021 om 17:28

In theorie kon je ook in die jaren dominant zijn over je tegenstanders, al is dat wel met de wetenschap dat de Eredivisie destijds kwalitatief van minder niveau was dan tegenwoordig. Zie ook onze vorderingen in Europees verband. Maar het Ajax van toen is niet te vergelijken met dat van de laatste paar jaren.

27 oktober 2021 om 17:57

Ja maar ondanks dat ajax 4x kampioen werd, waren wij echt niet dominant. Hoevaak verloren we punten tegen ploegen die een muur optrokken. Niemand maar dan niemand kon een gaatje vinden. Iedereen stond stil, letterlijk wandel voetbal. En tuurlek kan je ajax van toen niet vergelijken met nu. Maar dat neemt toch niet weg dat ajax, vooral gevoelsmatig, niet domineerde.

27 oktober 2021 om 19:13

Klopt. Ajax was in die jaren de club die met niet de hoogste cijfers 4x achter elkaar kampioen werd. Gevoelsmatig was Ajax de minst slechte van het stel;-)). Maar uiteindelijk wel verdiend. Je eindigt meestal op de plaats die je verdient. Behalve in de competitie die eindigde met de beruchte wedstrijd De Graafschap uit....:-(

28 oktober 2021 om 00:25

Hierboven ook neer gepend, dat ik nooit heb gezegd dat de kampjoenschappen onverdiend waren. Maar ik ben blij dat jij dan ook inziet dat t woord dominant enigzins misplaatst is in dit geval. Of dat je dat iig vanuit een andere hoek kunt interpreteren. Niet enkel 4x kampioen, dus dominant. Die de graafschap wedstrijd staat bij mij hoog op de ajax trauma lijst. Samen met de wedstrijd tegen willen 2, toen wij 2-0 voorstonden en psv maakte op de valreep nog een goal via cocu.

28 oktober 2021 om 10:31

Misschien was in die tijd de eredivisie wat gelijker, dus verloren topclubs meer punten. 4 keer kampioen is gewoon 4 keer kampioen. Daar verdienen Ajax en F. de Boer de credits voor.

Op zich heeft hij gelijk. Niet om het dominante voetbal, maar gewoon om de technische opleiding. Het huidige voetbal is weliswaar meer op kracht gebaseerd, maar met techniek kun je dat vaak wel opvangen...

Ik ben een ajacied, maar ik ben het absoluut niet met de titel eens. Ajax is nu aan het doorgroeien naar een club als Bayern. Zeker kan je als talent nog steeds kansen krijgen in het eerste, maar dan moet je wel van uitzonderlijk niveau zijn. Anders kopen ze gewoon simpelweg een speler. Het is tegenwoordig een stuk moeilijker om een kans te krijgen. Je krijgt absoluut een goede basis mee in de jeugd van ajax, maar daarna wordt het wel pittig. Bijvoorbeeld een Brobbey die de concurrentie aan moet met een Haller. En nu kijkend naar de talenten zoals bijvoorbeeld een Unuvar, je komt echt amper in aanmerking.

Ik volg het buitenlandse voetbal te weinig om er echt over te oordelen. Als je het artikel van CIES echter leest en niet alleen de kop, dan kom je tot de conclusie dat ajax de meeste opleidt en niet de beste. Dat staat nergens. Het gaat om de 31 europese competities. Als je kijkt naar jeugdspelers van ajax in de top 5 competities staan ze opeens 16e. Dat scheelt nogal wat. Neemt niet weg dat het denk ik niet slecht is om als jeugdspeler bij Ajax te spelen. Maar dat wil niet zeggen dat je dan de top bereikt, integendeel er zijn er maar weinig de laatste jaren die dat doen. De tijden van van Basten en Rijkaard zijn er niet meer. Sneijder en vd Vaart zijn dan nog positieve uitschieters. Dus of je bij Ajax beter af bent dan bij een andere club valt te betwijfelen.

27 oktober 2021 om 12:09

Het is nogal logisch dat als Real Madrid jeugdspelers heeft die (net) niet het 1e gaan halen, dat deze spelers merendeels in de Spaanse competitie terechtkomen. Zelfde geldt voor andere landen, waardoor het dus logisch is dat Nederlandse jeugdspelers voor een groot deel in NL en niet in Spanje, Engeland etc (wat ze "big 5" noemen) terechtkomen. Statistieken lezen én begrijpen is schijnbaar ook nog een kunst.

27 oktober 2021 om 12:19

Om dan nog maar te zwijgen over waar ze terecht komen in die desbetreffende competitie. Als je die statistiek al zo wil interpreteren, dan moet je ook gaan uitzoeken bij wat voor soort clubs ze terecht komen. Verschil in niveau tussen een titelkandidaat in Belgie en een degradatiekandidaat in Spanje is toch wel in het voordeel van de Belgische titelkandidaat.

27 oktober 2021 om 13:22

@JohnHolland Maar als die spelers dat niveau aankunnen, vooral jeugdspelers uit de PL en La Liga, weet je meteen op wat voor waarde ze je kan schatten. Onze beste spelers zijn alles behalve een garantie in de grootste competities. Als we denken aan spelers die echt een beetje status hebben gekregen door de jaren heen zit je al snel bij een de Vrij, van Dijk, Wijnaldum, Depay en misschien nog twee of drie ik mis in mijn verhaal. Dat was anders toen Sneijder en van de Vaart doorbraken. Dus die statistieken zeggen me helemaal niks, ik volg al me hele leven voetbal en het is duidelijk dat 95% van die jeugdspelers uiteindelijk niet voldoen, Ajax is daar zeker geen uitzondering op.

27 oktober 2021 om 15:36

Lijkt me logisch. Ajax speelt niet in een top 5 competitie. Clubs in een top 5 competitie komen uiteraard een stuk hoger op die lijst. Ik ben wel eens benieuwd wat de hoogstgeklasseerde club die buiten de top 5 competities speelt is op die lijst.

29 oktober 2021 om 02:06

Er zijn nog heel veel meer positieve uitschieters... recent nog De Ligt, Frenkie, Donny en Mazraoui.

Het gaat er in ieder geval weer voor zorgen dat spelers uit een bepaalde categorie nu eerder voor Ajax gaan kiezen dan een Watford……. ;-)

Siem zegt dus dat Koeman zich niet voldoende in voetbal heeft verdiept en dat die eigenlijk meer naar het spelletje moet kijken alvorens vergelijkingen te maken. Koeman maakte immers de vergelijking dat hij liever Luuk had dan Neymar om een voorzet af te werken. Siem had daarin overigens wel gelijk.

Verhalen waar zijn krijgt Luuk de Jong ook de zak bij Barca, waren paar leuke weken ..lol

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

434 fans
Middenvelder, 32 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 26 november
Chelsea heeft Nicolás Tagliafico op het oog als vervanger van de langdurig geblesseerde Ben Chilwell. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren