Wesley Sneijder: ‘Hij is echt de beste man van het veld, het is echt genieten’

Dinsdag, 19 oktober 2021 om 23:23Mart van Mourik • Laatste update: 02:00

Wesley Sneijder komt woorden tekort om het spel van Steven Berghuis te beschrijven. Volgens de analyticus speelde de aanvaller tegen Borussia Dortmund (4-0 winst) zijn beste wedstrijd ooit. Presentator Humberto Tan weet tijdens de nabeschouwing op RTL7 bovendien te melden dat Berghuis in de eerste helft een passnauwkeurigheid van liefst honderd procent had, daar 26 van de 26 passes succesvol afgeleverd werden.

“Wat het verschil met Dortmund was vandaag? Eigenlijk op alle vlakken was er verschil”, steekt Sneijder van wal. “Ajax won steeds de tweede bal op het middenveld. Ze zaten ook kort op hun tegenstander en je zag de enorme wil om te winnen bij Ajax. En in de rust zei ik al dat Berghuis daar heel belangrijk in was. Hij versnelde het spel steeds. Hij heeft geen bal verloren in de eerste helft, en in de tweede helft verloor hij er één. Hij versnelt zo het spel met de bal een keer raken, en dat was het verschil vanavond. Ajax was vele malen beter.”

Tijdens de rust was Sneijder al lovend over de op nummer tien spelende Berghuis. “Hij is de beste man van het veld. Hij staat steeds op de juiste positie. Hij komt steeds tussen de linies, en wanneer hij de bal krijgt versnelt hij het spel van de ene naar de andere kant. Hij speelt echt geweldig. Het is gewoon echt genieten”, zo gaf de analyticus halverwege te kennen.

“Berghuis was voor rust de enige op het veld met een passnauwkeurigheid van honderd procent”, vertelt Humberto Tan vervolgens. “Hij gaf 26 passes en daarvan kwamen er 26 goed aan. Daarnaast creëerde hij ook nog vier kansen voor een ploeggenoot in die eerste helft.” Sneijder: “Dat ook nog: iets erbij creëren. Het is niet alleen maar een tikkie breed en een tikkie terug, want het is bijna allemaal vooruit. Het lijkt heel simpel allemaal, maar soms is eenvoud heel moeilijk. Of dit een van de beste wedstrijden was die ik heb gezien van Berghuis? Ja, de allerbeste wedstrijd. Tuurlijk.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door jackieboy10)

Dit was precies wat ik voor ogen had toen ik zei dat ik blij was dat Berghuis naar Ajax zou gaan! Deze jongen heeft de potentie om de leidende speler van Ajax te zijn en dat kwam er vandaag he-le-maal uit! Ik ben echt fan, wat een heerlijke speler.

19 oktober 2021 om 23:28

Berghuis was vandaag echt belachelijk goed idd. Hij ziet zo enorm snel de oplossing naar voren. Als 10 is hij nog veel beter dan als rechtsbuiten

20 oktober 2021 om 01:02

Ja alsof die al jaren bij Ajax speelt.

20 oktober 2021 om 10:30

Toch vind ik dat bijzonder dat het nooit eerder geprobeerd is met hem op 10 Japie. Weet jij waarom ze daar bij Feyenoord nooit wat mee deden? Want ik heb altijd al gehad dat wanneer ik Berghuis zag spelen, ik vond dat hij veel beter op 10 tot zijn recht zou komen. En dan met name in de wedstrijden ''buiten'' de Eredivisie. In de Eredivisie was hij daar alsnog heel goed als rechtsbuiten natuurlijk, maar op een hoger niveau merk je dan dat hij voor die positie net wat snelheid mist en een actie. Dat was Ziyech bij Ajax bijvoorbeeld wel had, waardoor hij op rechtsbuiten juist goed was.

Ik snap dan ook niet zo goed dat men het niet eerder heeft geprobeerd met Berghuis op 10.. Ook in Oranje zou ik dat bijvoorbeeld liever zien dan hoe het nu staat telkens.

20 oktober 2021 om 13:25

@Jackieboy10 ik heb ook wel eens gezegd toen dat ik hem wel eens op 10 zou willen zien bij Feyenoord maar niet veel mensen op dit forum zagen dat zitten eb bij Feyenoord blijkbaar ook niet. Ik denk dat de coaches bang waren om zijn goals en assists voorin in te leveren. Jorgensen en Dinisterra waren op dat moment niet heel productief en bijna alles moest van Berghuis komen. Althans, ik denk dat dat de reden is maar ik kan niet im het hoofd van een coach kijken

20 oktober 2021 om 14:22

@Japie, heb jij een fan met de naam "japiekerel"? Je krijgt je eigen volgers zo... ;-))


Ik had het niet verwacht maar Feyenoord is juist beter geworden na het vertrek van Berghuis: het team speelt beter en jullie hebben geld gekregen.

En ik moet ook zeggen dat Berghuis met veel meer plezier op het veld staat. Hij lacht meer.

19 oktober 2021 om 23:36

Wat ik zo mooi vind is dat hij altijd naar beneden gepraat werd toen hij bij Feyenoord speelde. Ja was een leuk spelertje voor Feyenoord maar een smeerlap eerste klas. Hij moest altijd verdedigd worden door mede Feyenoorders op dit forum. En nu is hij god himself voor elke ajacied. Achja t kan verkeren.

19 oktober 2021 om 23:38

Dat begreep ik ook niet. Ik heb toen hij net bij jullie kwam meermaals gezegd dat Feyenoord de beste speler van de Eredivisie in huis had, maar dat werd weggelachen omdat hij niet in Amsterdam speelde. Berghuis is al jaren echt een topspeler, ja hij deed wel eens raar maar dat deed niet af aan zijn kwaliteiten.

19 oktober 2021 om 23:40

Bij Feyenoord speelde hij altijd rechtsbuiten en iedereen hier wist ook dat hij daar de beste speler was, maar toen kenden we hem nog niet op 10. En inderdaad, bij Feyenoord vond ik hem met regelmaat een gefrustreerde smeerlap. Maar ik denk dat jij ook ziet dat hij nu heel anders speelt dan vorig seizoen, dus ik vind je statement erg gemakkelijk en niet echt vergelijkbaar. Zeker omdat Berghuis nu met hele andere spelers om zich heen speelt.

19 oktober 2021 om 23:41

Heb toevallig net een soortgelijke reactie getypt hieronder. Het was soms echt schrijnend om te zien hoe erg hij naar beneden gehaald werd hier, maar misschien was het achteraf gewoon jaloezie dat ze ook stiekem wel wisten dat hij zo goed was

19 oktober 2021 om 23:47

Bij feyenoord speelde hij natuurlijk ook op een totaal andere manier. Bij ajax kan je combineren, omdat zijn medespelers die kwaliteiten ook bezitten. Ook heeft ajax veel meer lopende spelers dan feyenoord, en speelt hij op een andere positie. Tegen Heerenveen toen hij rechtsbuiten speelde was hij erg matig.

20 oktober 2021 om 00:29

@berend. Ik denk dat er mentaal gezien ook wel een andere speler staat dan voorgaande jaren.. ik verwacht niet dat berghuis bijvoorbeeld gefrustreerde overtredingen gaat maken. Het was wat mij betreft altijd een van de beste rechtsbuitens van de Nederlandse velden. Alleen zat er een vervelend/irritant randje aan. Dat is naar mijn inziens weg

20 oktober 2021 om 01:56

@FR-Berend, ik heb altijd gezegd dat Berghuis een uitstekende speler was, ook bij Feyenoord. Maar hij was wel een andere speler: hij was vaak gefrustreerd omdat het spel niet liep of dat andere spelers hem niet begrepen. Daarmee leg ik trouwens bij niemand de schuld.

Bij Ajax zie ik hem bijna de hele wedstrijd lachen en vrolijk kijken. Op dat gebied is hij heel anders geworden.

20 oktober 2021 om 09:00

Roeddi,

Denk dat er af en toe flinke frustratie bij zat destijds omdat hij er niet uit kon halen wat er in hem zat. Hij was zn medespelers toen al ver vooruit. Als je dan je team af en toe zo ziet schutteren kan het voorkomen dat je door t lint gaat. Nu praat ik dat niet goed, maar kan het wel begrijpen. Zo'n winnaarsmentaliteit, koste wat het kost. Nu zie je dat minder omdat het hele team goed is. Het draait. Er is gezonde concurrentie. Dan fleur je helemaal op. De 10 positie is geweldig voor hem ij Ajax en kan zichzelf helemaal etaleren. Mooi. Gun het hem!

20 oktober 2021 om 10:34

Maar daarom zien mensen nu ook meer van Berghuis denk ik. Bij Feyenoord liet hij absoluut al zien dat hij een erg goede speler is. Maar bepaalde dingen kon hij daar simpelweg niet doen omdat het team daarvoor niet op het juiste niveau zat. De combinaties, steekpasses en loopacties van hem en zijn medespelers zijn nu bij Ajax veel meer op elkaar afgestemd, omdat het team op hetzelfde niveau zit als waar Berghuis op kan zitten. En dat is niet om Feyenoord af te zeiken, maar het type medespeler en de kwaliteit van die spelers was gewoon wezenlijk anders.

Heel cru gezegd: korte, snelle combinaties werken niet als één van de twee de balbehandeling van een houthakker heeft (gechargeerd gezegd natuurlijk ).

20 oktober 2021 om 17:49

Wie zou er niet chagrijnig rondlopen als meer dan de helft om je heen een paar niveautjes minder is?! Hij heeft nog een tijdje met Diemers, Bozenik en die Argentijnse bokser op het veld rondgelopen.... dan is het met Anthony, Tadic en Timber toch veel leuker😁 en je mag best de schuld bij zijn toenmalige teamgenoten leggen!

Berghuis was fenomenaal, niet gedacht dat hij zo'n hoog niveau zou halen. Vervelend voor Klaassen maar Berghuis op 10 is gewoon voetbalporno op dit moment.

19 oktober 2021 om 23:36

Het is voor hem nu ook echt lekker voetballen met spelers die je echt begrijpen en allemaal een hoog niveau halen, dat maakt het echt makkelijker voetballen voor een speler met de kwaliteiten van Berghuis. En Ajax heeft eindelijk zijn vervanger van Ziyech in huis qua type speler, ik verwacht echt veel dit seizoen omdat we in de breedte en basis sterker zijn dan in 2018/19

Kijkt Louis mee? Frenkie, en Wijnaldum met daarvoor Berghuis in Oranje. Lang of Danjuma lekker op rechts. Ik was altijd al fan van em, maar dat ie zo goed was. Had geen idee. Hij past echt perfect bij Ajax.

19 oktober 2021 om 23:31

Is inderdaad meer een nummer 10 geworden in plaats van een rechtsbuiten. Ook bij Oranje is het niet overtuigend als hij op rechtsbuiten speelt. Maar goed Oranje speelt wel een wat ander systeem dan bij Ajax. Louis speelt liever met een middenveld en dan de punt naar achter.

19 oktober 2021 om 23:32

En toch is het jammer dat zowel lang als danjuma niet het beste is op rechts. Het middenveld is idd zo wel in balans als berghuis zo blijft spelen

19 oktober 2021 om 23:37

Helemaal mee een. En misschien ook Gravenberch voor Wijnaldum. En voor mij nog het allerbelangrijkste: laten we aub 433 blijven spelen! Je kunt een tegenstander daarmee zo weergaloos vastzetten. Veruit de beste veldbezetting die er bestaat en wij Nederlanders hebben het onder de knie! Jammer voor de Ligt dat hij twee andere toppers voor zich heeft, maar dat is nou eenmaal zo. Hoeven wij niet onze tactiek voor aan te passen.

20 oktober 2021 om 00:09

Op basis van vandaag hoef ik Gravenberch niet in de basiself te hebben hoor.

20 oktober 2021 om 00:39

Nou, ik wel. Toegegeven: hij is ongelukkig in de afronding. Maar die jongen brengt wel aanvallende impulsen op het middenveld en hij verovert veel ballen.

20 oktober 2021 om 07:57

Gravenberch was idioot goed in het meteen drukzetten en ballen veroveren rond de 16 van de tegenstander. Verder had het wat zuiverder gemogen, maar zonder bal deed hij niets fout.

20 oktober 2021 om 10:37

Toch zou ik voor nu Gravenberch nog niet in Oranje in de basis willen zien Ajaxxxlove. Niet omdat hij geen kwaliteiten bezit, maar omdat hij in Oranje gewoon echt nog niet de versie van hemzelf is die hij bij Ajax wel is..

In Oranje heeft Gravenberch nog geen goede wedstrijd/invalbeurt gehad. En wat ik juist in Oranje niet snap bij hem, is dan zijn laksheid en slordigheid. En dan zie je hem dus gisteren juist super veel druk zetten, zoals jij ook al zegt. Dat verschil vind ik dan opvallend.

19 oktober 2021 om 23:40

Hopelijk wel zeg, Berghuis op 10 of op de flanken is wel echt een wereld van verschil, vind hem niet slecht op rechts maar op 10 lijkt hij zich echt veel vrijer te voelen. In het Nederlands elftal missen we nog steeds een 10 dus.... 2 vliegen in 1 klap!

19 oktober 2021 om 23:49

Gekke gedachte misschien, maar heb je niet veel meer aan Klaassen op de positie van Frenkie? Met zo veel voetbal voorin hoef je die bal alleen maar zo snel mogelijk aan die voorste 4 te geven. En met postbode Frenkie bereik je dat niet. Dan heb je meer aan een strijder die ballen verovert.

20 oktober 2021 om 07:16

Een Frenkie uit vorm brengt nog steeds meer dan Klaassen op die positie. Klaassen moet verder naar voren spelen, hij heeft niet de voetballende kwaliteiten om op de plek van Frenkie te spelen. Dan krijg je letterlijk alleen maar tikkie breed en terug.

20 oktober 2021 om 02:10

Dat heeft Ten Hag dan toch mooi gezien hè? Echt bijzonder hoevaak hij spelers op andere posities laat spelen en hoe het vervolgens uitpakt.

20 oktober 2021 om 10:41

Mee eens Migi! Ik vind sowieso al een tijd dat Berghuis meer een 10 is dan een rechtsbuiten, al voordat hij bij jullie op 10 ging spelen. Hij mist voor een rechtsbuiten gewoon net die passeerbeweging en de snelheid.

Wel zou ik in Oranje voorlopig Wijnaldum niet opstellen. Dan zie ik liever Frenkie, Klaassen, Berghuis. Wijnaldum heeft namelijk echt een hele zwakke periode, die met name in Oranje eigenlijk al bijna 1 jaar zo is. Maar sowieso Berghuis een keer op 10 in Oranje!

Berghuis is echt niet normaal hoe goed die speelt op 10. Elke hakbal was echt fantastisch en die hadden 2 goals verdiend. Is altijd aanspeelbaar en voegt ontzettend veel creativiteit toe aan dit Ajax. En daarnaast functioneert Haller ook beter als spits. Klaassen heeft gewoon pech want die is zijn basisplek verloren.

Speelde idd goed jammer dat hij gewisseld werd maar met oog op zondag begrijp ik het wel!

19 oktober 2021 om 23:41

Scheelt ook nog dat je dan de luxe hebt om Klaassen te brengen. Die helpt dan nog even met de 4-0. Ongekend goed gespeeld Berghuis.

Ik moet ook zeggen dat ik Berghuis vanavond de beste op het veld vond. Jammer dat hij ipv Gravenberg werd gewisseld.

Maar goed, het was genieten bij Ajax vanavond...was niemand slecht...en de meeste waren gewoon echt top! Europees overwinteren is eigenlijk al bijna een feit..

Ook bizar...ajax op 10+ goals en de rest allemaal in de min! Hoe bizar na de potten!

20 oktober 2021 om 00:55

Ik vond de wissel ook onterecht. Ik had Klaassen ingebracht voor de tegenvallende Gravenberch. Dan zondag maar zo starten.

20 oktober 2021 om 01:07

Wedstrijd was al gespeeld.

Berghuis haalde een belachelijk niveau, voor mij ook beslist man of the match. Eigenlijk hoopte ik dat hij zijn optreden zou bekronen met een doelpunt, maar helaas. Op 10 is hij voor mij nog echt veel doorslaggevender dan op rechtsbuiten. Helaas voor Klaassen, maar die zie ik niet meer terugkeren als Berghuis deze vorm houdt.

Dit gaat misschien een beetje apart klinken, maar in zekere zin ben ik ook wel een beetje trots op Berghuis, ook al heeft hij ons laten stikken. De ergste emoties zijn na een paar maanden wel weer weg, en ik moet zeggen vandaag echt van hem te hebben genoten.

Die trots komt vooral voort uit het feit dat toch wel veel supporters van Ajax (niet allemaal natuurlijk) hier zwaar hun twijfels hebben uitgesproken over Berghuis. Dan druk ik het trouwens nog zacht uit, want de minachting naar een Feyenoord speler was soms echt triest om te lezen. Zou hij het niveau wel aankunnen? Wat moeten we met zo'n heethoofd? Antony gaat hij er toch nooit uitspelen? Alle Feyenoord supporters wisten natuurlijk al lang hoe goed hij was en dan moesten we het weer voor hem opnemen. Dan doet het me toch goed dat de transfer uiteindelijk voor alle partijen goed uit lijkt te pakken. Ajax heeft een goede speler erbij, Berghuis heeft precies wat hij wilde, en Feyenoord krijgt nog wat geld en kan door met bouwen. Eind goed, al goed. Geniet er nog van, Ajacieden.

20 oktober 2021 om 00:00

Hij heeft toch ook Antony er niet uit gespeeld? Hij heeft een totaal andere positie dan bij Feyenoord dus elke vergelijking daarmee is onzin. Je zou kunnen zeggen dat hij nu eindelijk op zijn goede plek staat.

20 oktober 2021 om 00:13

Ja vooruit, daar heb je gelijk in. Maar mijn strekking was meer dat hij toch wel snel een plekje voor zichzelf heeft gemaakt in de sterkste basiself. Ik weet nou niet of ik hem meer een rechtsbuiten of een 10 vind, maar momenteel speelt hij op 10 wel heel sterk.

20 oktober 2021 om 01:58

@madco, ik denk dat jullie er zelfs op vooruit zijn gegaan! Jullie hebben geld gekregen en spelen leuker. Ik was trouwens een van degenen die zeiden dat ik hem bij Ajax op de bank zag belanden omdat hij Anthony er niet uit zou spelen. Dat doet hij trouwens ook niet.

20 oktober 2021 om 01:58

Je slaat de spiker op z'n kop! Daarnaast respecteer ik de manier waarop je het brengt (als feyenoorder), respect!

Wat een koopje van Overmars. Verdiend zich zo met het verdiende prijzengeld van liefst 8,4 miljoen over de 3 gewonnen wedstrijden vanzelf terug. Had gedacht dat Berghuis wel wat kon toevoegen aan Ajax zeker in de Eredivisie. Maar dat hij zich zo manifesteert is indrukwekkend en had ik niet verwacht. Zeker omdat ik hem eerst bij het Nederlands elftal ook niet overtuigend vond. Maar laat zien dat zijn stap van Feyenoord naar Ajax de juiste sportieve keuze was voor zijn carrière. Ongelofelijke rendement al in korte tijd. Denk dat Overmars de oude bestuurders van Feyenoord dankbaar is voor de clausule die in zijn contract stond.

Speelde zeer goed als 10, maar ik vind dat Mazraoui ook onderschat wordt want die behoorde ook weer tot 1 van de beste spelers aan Ajax zijde evenals Berghuis

20 oktober 2021 om 00:57

Timber-Berghuis-Mazraoui waren de allerbesten vandaag!

20 oktober 2021 om 01:10

Iedereen maar Ajax heeft wel die Amsterdamse bluf. Dortmund kon het niet geloven wat ze zagen.

20 oktober 2021 om 02:46

Blind hoort echt nog zeker wel in dat rijtje thuis! Was weergaloos. Goal en een assist, en dat als 'traagste speler van de Eredivisie die het niveau niet meer aan kan' volgens velen.

Mee eens Berghuis momenteel beste wedstrijd tot nu toe , en Sneijder vond ik vanavond ook goed analyseren, en dat na al het kritiek en stront wat ie over zich heeft gehad .Hij is toch wel samen met Maduro de beste analist

Had aan het begin grote twijfels over berghuis. Vond het te veel een momenten voetballer, maar hij heeft al men twijfels weggenomen. Chapau

Van mij mochten we toen we Berghuis kochten hem voor de grap direct aan Sparta uithuren. 'Wat moet je met nog een rechtsbuiten' dacht ik, 'en dan helemaal zo'n gefrustreerde etterbak als Berghuis, topspeler van Feyenoord'. Dan vindt ie zichzelf helemaal opnieuw uit op 10 en haalt ie die maniertjes uit z'n spel en is ie ineens twee keer de speler die Klaassen op tien is. Bizar.

Vorig jaar was het natuurlijk ook heel frustrerend om bij Feyenoord te voetballen. Het is begrijpelijk dat ie toen weg wilde. Onder Slot had ie waarschijnlijk een stuk soepeler kunnen voetballen, waardoor ik des te blijer ben dat ie nu in Amsterdam voetbalt. Wat had ik het verkeerd. Gelukkig!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

799 fans
Middenvelder, 37 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren