Inktzwarte avond voor Olympique Marseille: rellen en verongelukte supporter

Donderdag, 23 september 2021 om 10:48Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 11:58

Olympique Marseille heeft woensdagavond een inktzwarte avond beleefd rond de uitwedstrijd tegen Angers SCO. Los van het feit dat de ploeg bleef steken op een 0-0 gelijkspel, braken er opnieuw supportersrellen uit. Tot overmaat van ramp liet een 23-jarige supporter op weg naar huis het leven, toen het minibusje waarin hij zat betrokken raakte bij een ernstig ongeluk. Acht andere inzittenden van de minibus raakten bij het ongeluk gewond, weet France Bleu.

Het slachtoffer, een 23-jarige Franse supporter van Marseille, zat aan boord van een van de vier minibusjes die een groep supporters samen naar de uitwedstrijd tegen Angers brachten. Het ongeluk ontstond toen het busje waarin de supporters zaten achterop een vrachtwagen knalde. Hulpdiensten waren snel ter plekke en zijn drie uur lang bezig geweest op de plaats van het ongeval, maar konden niks meer voor de twintiger betekenen. De acht gewonden zijn 's nachts naar het ziekenhuis gebracht.

RMC Sport voegt eraan toe dat de spelers van Merseille en president Pablo Longoria bij terugkomst op het vliegveld op de hoogte zijn gebracht van het tragische ongeval. Het overlijden van de Marseille-fan betekende een donkerzwarte rand om een toch al vervelende avond voor de club uit Zuid-Frankrijk. Eerder op de avond, na het laatste fluitsignaal tegen Angers, klommen supporters over de hekken van het uitvak om de confrontatie te zoeken met fans van de thuisploeg. Stewards en beveiligingsmedewerkers hadden hun handen vol om een handgemeen tussen beide supportersgroepen te voorkomen.

De stadionspeaker besloot de fans daarop wanhopig toe te spreken. "Alstublieft, alstublieft, wat levert dit op? Doe alstublieft rustig." Eerder op de avond raakten ook al zeker zestien supporters van Girondins de Bordeaux gewond toen ze werden belaagd door aanhangers van Montpellier. Dat gebeurde toen de bus bij een rotonde tot stilstand kwam. De vijftig Montpellier-supporters bestormden de bus, sloegen met stalen buizen en gooiden rookbommen. Het zijn de zoveelste incidenten in de Franse Ligue 1 dit seizoen. Eerder ging het faliekant mis bij de wedstrijden OGC Nice - Marseille en RC Lens - Lille OSC.Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door tegengif)

Vreselijk voor die 23-jarige jongen en de nabestaanden. En het wordt steeds en steeds gekker met die zogenaamde supporters. Echt kansloos (zacht uitgedrukt) volk. Zou bijna hopen dat corona weer toeslaat waardoor de stadions weer leeg zijn. Bizar wat er allemaal in Frankrijk gebeurd dit seizoen.

23 september 2021 om 10:55

Ik denk juist dat die corona periode hier voor zorgt. Je kunt mensen niet opsluiten want dan krijg je dit soort taferelen hoe in en in triest ook, zelf heb ik nog nooit de behoefte gehad om eventuele woede of onbegrip af te reageren op anderen. Koop een bokszak ofzo denk ik dan.

23 september 2021 om 10:57

Zou dat het echt zijn? Ik kan me dat gewoon niet voorstellen. Dat je zo opgefokt bent dat je maar op ramkoers gaat. Maar er zullen vast wel van die hersenloze mensen zijn inderdaad.

23 september 2021 om 11:02

Zie je toch in vrij veel dingen terugkomen. Normaal gesproken ga je 1x per week naar een stadion (of naar een andere hobby) om een beetje opgebouwde frustratie te ventileren. Veel mensen hebben in Coronatijd alles opgespaart en dat komt er nu uit. Ik vind het in Nederland bijvoorbeeld ook ineens wat extremer dan voorheen.

En dan heb je daarnaast natuurlijk alles en iedereen die door Corona 'boos' zijn (op alles). Kijk alleen al hoeveel demonstraties en complottheorieen er rondgaan. Zal wel weer wegebben, maar vind het voor nu ook opvallend.

23 september 2021 om 11:03

Beetje alsof mensen weer even moeten leren hoe het is om in een groep te acteren. Slaat allemaal nog een beetje door omdat ze het normaal zijn vergeten.

23 september 2021 om 11:17

Westen, dus jij gaat naar een voetbalwedstrijd kijken om je frustratie te ventileren??? Volgens mij ben je dan niet helemaal lekker bij je hoofd. Je gaat toch kijken om je favoriete club te supporten. Het is lekker makkelijk om de lockdown hier de schuld van te geven. Ik heb namelijk nog geen enkel moment de behoefte om bij iemand de hersenen in te slaan.

23 september 2021 om 11:34

Toch zit er wel een verschil tussen iemand de hersenen in slaan en af en toe een belediging naar de scheids te roepen als die een fout maakt

23 september 2021 om 11:39

Dat is inderdaad mijn vermoeden, ik kan het natuurlijk niet hard maken, maar een andere verklaring zie ik niet aangezien het pre corona toch minder voor kwam. Als je verder terug kijkt was t natuurlijk in de jaren 80 ook al volop aan de gang.

23 september 2021 om 11:49

MAS, dat is toch wat er soms mis is met discussies. Zodra je een verklaring geeft of een gedachtegang laat zien 'ben je niet lekker bij je hoofd'. Mensen gaan naar het stadion om even weg te zijn van hun normale sleur (vrouw, werk, keurslife) en dat gaat voor sommigen gepaard met grensopzoekend gedrag. Laat je je elke week een beetje gaan, gaat er wat druk af (gezegde: laat de druk niet oplopen. druppel die de emmer doet overlopen). Nu kon dat een jaar niet en ventileren sommigen alle opgebouwde druk in een keer. Dat kan dan grensoverschrijdend zijn. Dat is toch geen nieuw fenomeen voor je? Dat is zelfs wetenschappelijk onderzocht hoe dat werkt. Zie het als de kroeg in duiken op vrijdag na een week werken. Hoeveel vechtpartijen heb je dan? Vergelijkbare situatie.

23 september 2021 om 12:53

Aha recht op demonstreren is iets geks? Ben ook benieuwd naar al die complottheorieën waar jij het over hebt, vind het altijd wat makkelijk om de boel over 1 kam te scheren, wat dat betreft kun je zo de politiek in.

23 september 2021 om 13:28

Ik zeg nergens dat iets gek is. Ik verklaar je waarom ik denk dat de dingen wat sneller uit de hand lopen in (onder andere) die stadions. In Frankrijk heb je bijvoorbeeld een vaccinatieplicht onder bepaalde functies, waar de mensen fel op tegen zijn. Dus de boosheid is wat groter dan normaal.

En welke complottheorieen er zijn? Je vraagt wel een klein beetje naar de bekende weg. 4G, Corona dat verzonnen is door overheden, trackers en moedwillig sluiten van stadions met een politieke motivatie. Dat zijn toch wel de bekende complotten waar mensen boos over zijn. Al die boosheid komt er links of rechts toch uit. En aangezien stadions nogal publiek zijn, die je het daar sneller. Wat is hier nieuw aan?

23 september 2021 om 13:38

@westend:

Vind dit toch wel redelijk simplistisch van je uitgedrukt. Al dit soort taferelen (en in sommige gevallen nog erger) vonden ook al plaats voor Corona. Denk aan de gele hesjes, protesten in Parijs, in brand steken van supporterhomes, een granaat opkomen, de pop van Vermeer.. dit is allemaal nog voor Corona. Hoe verklaar je dit soort gedragingen dan?

Ja mensen moeten ventileren en soms gaan ze de grenzen opzoeken. Is helemaal prima. Misschien zelfs dat het klopt dat het tijdens Corona net iets meer is. Heb ik zelf ook wel gedaan. Maar wat houdt grenzen opzoeken nou precies in? Dat biertje drinken dat je eigenlijk wist dat het net te veel was en dan in de bosjes over je nek gaan? Speed op je bank thuis snuiven? Of aan je pik trekken op de tribune terwijl anderen het veld betreden om met spelers te vechten? Of met z'n 8en op iemand die op de grond ligt schoppen?

Dit probleem ligt veel en veel dieper en er is denk ik geen duidelijke oorzaak er aan toe te weiden. Waarschijnlijk is het een cumulatie van het verschillende factoren waar corona zeker meespeelt. Maar 1 van de belangrijkste redenen? Denk het eigenlijk niet. Dit gedrag wat we nu zien, zien we al jaren. Het valt nu misschien meer op omdat er toch niet zo veel om ons heen gebeurt. Maar het is een probleem dat we al veel te lang aan het vermijden zijn.

23 september 2021 om 15:46

Denk dat dit er zeker mee te maken heeft. Jammer genoeg een 'logisch' en bekend fenomeen. Hoop dat het snel genoeg overwaait. Verder is bovenstaande verklaring natuurlijk totaal niet iets om dit gedrag te rechtvaardigen. Heb blijven domme mensen die zichzelf niet kunnen beheersen.

Kunnen ze niet naar een grasveld in de Dordogne om elkaar de hersens in te slaan?

23 september 2021 om 12:27

Nee! Dordogne is het meest prachtige stukje Frankrijk. Nog puur. Doe dan een ander stukje. Flikker hen ergens nabij Lyon, dat kunnen we missen als kiespijn!

De supporter rellen gaan echt te ver in Frankrijk, ze moeten hier echt iets aan doen. Tis al weken onrustig, de supporters moeten beseffen dat het op een spel gaat.

23 september 2021 om 11:50

Competitie stil leggen en de clubs eerst met maatregelen laten komen wat ze eraan gaan verbeteren.

23 september 2021 om 12:18

Dit is niet enkel Frans voetbal. De achterstandswijken en sociaal-economische situatie in Frankrijk veroorzaken overal problemen. Kijk alleen naar alle grote demonstraties die er zijn daar. Ook deze lopen meestal uit in een gewelddadige sfeer. Helaas is een groot deel van de samenleving daar aardig verrot aan het raken.

23 september 2021 om 13:23

Als je Frankrijk in ogenschouw neemt is dat eigenlijk een derde wereldland. Niet voor de mensen die werk hebben en kunnen rondkomen. Maar het sociale vangnet voor de minderbedeelden ligt daar een stuk lager dan in Nederland. Dat dat zich omzet in criminaliteit is dan ook geen wonder maar het lijkt soms ook of de rest van Frankrijk maar de andere kant op kijkt.

23 september 2021 om 15:44

Er wonen daar ook enorm veel mensen uit Noord Afrika en dan veelal uitschot wat allemaal bij elkaar zit. Het is echt een land wat ten onder gaat.

Ze zijn in Frankrijk echt helemaal de weg kwijt.

Wat is dat toch opeens met al die veldbestormingen vooral daar in Frankrijk? Misschien tijd om daar ook Engelse straffen toe te passen. Melden bij de Politie elke keer als je club speelt voor de komende tien jaar...

23 september 2021 om 10:57

Valt me in Nederland de laatste 2 weken ook ineens op. Of de focus ligt er meer, dat kan ook. Gisteren groningen, Utrecht van het weekend. Hoorde op Rijnmond dat er bij PEC (of Feyenoord) ook weer iemand over het veld aan het rennen was

23 september 2021 om 11:26

Bij Feyenoord gaat dat niet, er zit een gracht om het veld.

23 september 2021 om 11:50

Dan was het Excelsior PEC. Was even de wedstrijd kwijt. Maar neemt niet weg dat de fans even wat grenzen aan het overschrijden zijn de laatste tijd.

23 september 2021 om 11:51

Beter opsluiten voor 10 jaar in plaats van melden 10 jaar, dan ben je meteen klaar en heb je dat tuig niet meer buiten rondlopen.

Wat is daar in Frankrijk toch ineens aan de hand yo? Is dat nu gewoon meer in het nieuws na die wedstrijd van Lille of is het een nieuw fenomeen? Valt me in Nederland ook op dat we de laatste tijd meer stakingen en ongeregeldheden hebben. Soort opgekropte nasleep van een jaar thuis zitten ofzo

Wat een waardeloos volk dat relt. Die voegen zonder twijfel 0,0 toe aan de maatschappij. Zum kotsen

Wat een prachtige stad, club en historie in Marseille. Maar wat een afschuwelijke mensen, dit is echt het putje van de maatschappij. Een hoop gespuis, ging graag met vakantie een paar dagen vertoeven in Marseille, daar reed ik ook op. Zodra de lantaarnpalen aansprongen was ik uit het centrum en vrij snel erna op de camping.

23 september 2021 om 11:35

Beetje Frankrijk in het klein dus

Heeft iemand meer informatie over wat er aan de hand is bij Marseille? Onlangs ook al supportersrellen in de wedstrijd tegen Nice.

23 september 2021 om 13:26

Die rellen bij nice waren de Marseille supporters niet bij betrokken . Dat ging om nice supporters die held veld opkwamen om te vechten met de spelers.

Wat is dat toch? Mogen we eindelijk weer naar het stadion en meteen lijkt het alsof het overal ter wereld slechter dan ooit gaat qua rellen, veldbestormingen en andere ellende...

23 september 2021 om 11:10

Misschien zit er in het Franse vaccin wel een extra ingrediëntje

Dit is echt diep en diep triest. Wat is daar allemaal gaande joh? Ze draaien echt helemaal door. De incidenten stapelen zich maar op, Straks mogen ze geen fans meer in het stadion

Laten we trouwens wel even duidelijk zijn (speciaal voor de titellezers) dat het overlijden van die jongen door een auto ongeluk was (reed met een busje tegen een vrachtwagen aan) en los staat van de supportersrellen... Het is niet zo dat die arme vent dood is gemept door de tegenpartij. Klein detail voor verdrietig nieuws.

Wat een trieste avond voor het Franse voetbal. Supportersrellen en een supporter die bij een tragisch ongeval om het leven komt. Vreselijk voor de nabestaanden. Maar wat betreft de rellen, het is tijd dat het bestuur van Marseille eens kritisch naar de eigen achterban kijkt. Je bent voor mij gewoon tuig als je naar het stadion komt om een partijtje te gaan lopen matten.

Lijkt wel of de Franse bond dit wel allemaal oké vindt zo, wordt niet eens ingegrepen of wat en durf nu al te zeggen het gebeurd deze week weer.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Olympique Marseille

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.RC Lens185
4.Angers174
5.OGC Nice1612
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
Luan PeresVerdediger90
M. GuendouziMiddenvelder93
P. GueyeMiddenvelder90
V. RongierMiddenvelder80
GersonMiddenvelder81
C. ÜnderMiddenvelder83
K. De La FuenteAanvaller80
Voor de complete selectie: Clubpagina Olympique Marseille.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren