Van der Vaart snapt weinig van ‘onzinverhaal’ Ten Hag voor duel met Sporting

Woensdag, 15 september 2021 om 18:51Dominic Mostert

Rafael van der Vaart snapt niet waarom Davy Klaassen met een ondermaatse conditie is begonnen aan het nieuwe seizoen. De middenvelder van Ajax is woensdagavond niet inzetbaar tegen Sporting Portugal: hij is nog niet hersteld van zijn liesblessure, die Klaassen vorige week opliep in het WK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal met Turkije. Erik ten Hag liet dinsdag weten dat de conditie van Klaassen te wensen overlaat, maar dat vindt Van der Vaart een 'onzinverhaal'.

Klaassen stond deze maand in de basis tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije. Volgens Ten Hag waren drie interlands in korte tijd te veel voor zijn pupil. Hij trok de vergelijking met Cody Gakpo, die het trainingskamp voortijdig verliet omdat hij niet geheel fit was. "Gakpo gaat gewoon naar huis en die speelt tegen AZ. Wij moeten Davy missen. Als ik naar de persoonlijke omstandigheden van Davy kijk was hij in topconditie toen hij naar het EK ging. Hij kwam met een héle slechte conditie terug. We hebben hem opgebouwd, maar hij is nog niet gewend aan drie wedstrijden. Dat heeft hem uiteindelijk genekt", zei Ten Hag dinsdag.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

In de studio van Ziggo Sport is analist Van der Vaart woensdagavond kritisch over de uitleg van de trainer. Hij vindt dat Ajax ervoor had moeten zorgen dat Klaassen met een goede conditie begon aan het nieuwe seizoen. "Hij zei dat Klaassen in slechte conditie was toen hij terugkwam van het EK, dat kan. Maar als je zes weken voorbereiding hebt gehad, mag je toch verwachten dat iedereen fit is? Of ben ik nou gek? Vakantie is niet voor niets vakantie", zegt de voormalig middenvelder, die daarmee bedoelt dat Klaassen geen andere activiteiten hoefde te ondernemen.

"Ik vind het onzin. Je begint als trainer van Ajax aan een voorbereiding en je hebt zes weken. Dan kun je toch iedereen wel fit krijgen? Er komt iemand wat later na een EK, maar die heeft gewoon doorgetraind en heeft geen wedstrijden gespeeld", doelt Van der Vaart op Klaassen. "Die heeft dan misschien drie of vier weken voorbereiding. Er zijn inmiddels veel wedstrijden gespeeld." Van der Vaart wijst erop dat clubs gebruikmaken van een spelervolgsysteem en daardoor vroeg aan de bel kan trekken als een speler conditioneel niet in vorm is. "Ze meten alles, ze weten alles beter, ze spelen met dingetjes op: dan vind ik dit een onzinverhaal."Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door ijsmuts)

Ben blij hoe ter hag bepaalde dingen aanpakt maar dit soort verklaringen komen mij persoonlijk ook wel mn strot uit. Slaat werkelijk waar helemaal nergens op. Als hij door zware interland vermoeid terug komt dan zorg je voor een goede herstel week. Dit soort spelers zijn onmogelijk na een week niet fit voor een wedstrijd.

15 september 2021 om 19:18

Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Zo vroeg in het seizoen al meteen zo'n sessie met 3 wedstrijden bij het NL elftal. En Klaassen is ook niet perse een luie speler die weinig kilometers maakt.. Kan me goed voorstellen dat dit zo vroeg in het seizoen nog net iets te veel van het goede is.

Jeetje, de analist die nogal vol is over zijn eigen prestaties maar vanaf zijn 26e al niet meer fit genoeg was heeft wat te klagen over het meten van uithoudingsvermogen. Van der Vaart is pas net gestopt maar lijkt nu al een fossiel (qua voetbalgedachten) van een analist. Het is treurig gesteld in analistenland met dit niveau.

15 september 2021 om 19:17

Van der Vaart heeft wel een iets betere carrière dan Klaasen gehad ondanks dat hij volgens jou niet fit was vanaf z'n 26ste

15 september 2021 om 19:26

Vind je? Van der Vaart was enorm talentvol van nature, dat heeft Klaassen minder. Desondanks heeft Klaassen toch een Europese finale gespeeld, Bundesliga en (in mindere mate) Premier League. Ik denk dat Klaassen er meer uit aan het halen is eigenlijk. Van der Vaart werd altijd als de stap boven Sneijder gezien, dat is er zeker niet uitgekomen.

15 september 2021 om 19:26

Hij had ook iets meer talent dan klaassen. De eerste wedstrijden die vd vaart voor ajax speelde, zat ik kwijlend voor de tv. Ik heb tot vandaag de dag nooit zo'n geweldig talent bij zijn eerste wedstrijden in de eredivisie gezien. Als je dan kijkt wat hij gepresteerd heeft, is dat gewoon enorm teleurstellend. Hij is niveau lasse schone gebleven. Als hij dezelfde mentaliteit had als schone, dan had hij jaren bij de absolute top gespeeld.15 september 2021 om 19:27

2 zielen 1 gedachte merk ik, zelfde minuut geplaatst zelfs haha.

15 september 2021 om 19:35

@Ajaxf1. Is een Europese finale meer waard dan een Wereld Beker finale? En Everton en Bremen is meer waard dan Real en Tottenham. Alsjeblieft, zeg.

15 september 2021 om 19:41

@boris de ajacieden zijn flink op hun pikkies getrapt als iemand kritiek heeft op hun aller ajax.

Van der Vaart niveau Schöne? hahahaha echt de grap van de dag. Maar ook wel weer mooi, die blinde liefde voor een club.

15 september 2021 om 19:52

Jammer dat je het punt mist. Ik vind een speler als Klaassen die een Europese finale speelt meer waard dan een speler als Van der Vaart die een WK finale speelt ja. Van der Vaart was de golden boy, het toptalent bij Ajax. Leuk bij Real gedaan en Spurs wat ook niet goed genoeg is voor zijn 'kaliber'. Ik vind dat Van Persie en Sneijder 10x meer gedaan hebben met hun talent dan Raf.

15 september 2021 om 20:05

Van Persie en Sneijder? Je had het over Klaassen. En je punt mis ik inderdaad totaal.

15 september 2021 om 20:10

Van Persie en Sneijder hadden net zoveel talent ongeveer als Van der Vaart, ietsje minder. Zij hebben er meer uitgehaald vind ik dan VdV. Klaassen komt niet eens in de buurt van het pure talent dat VdV had maar in verhouding vind ik zijn carrière beter dan die van Raf. Klaassen heeft meer gedaan met het beperkte talent dat hij heeft, dan Raf met zijn golden boy niveau talent gedaan heeft in zijn carrière.

15 september 2021 om 20:23

Sterspeler van Ajax, HSV, Tottenham en het nog redelijk gedaan bij Real. Tja, dan kan je inderdaad wel zeggen dat Klaassen een betere carrière heeft. Man man man. Zijn vroeg aan het bier gegaan vandaag of niet?

15 september 2021 om 20:25

Daar ben ik het niet mee eens. Klaassen heeft gefaald bij Everton. Deed het redelijk bij Duitse degredatie kandidaat. Van der Vaart was de man bij HSV, haalde goeie cijfers bij Real en begon sterk bij Tottenham.

15 september 2021 om 20:38

VDV niveau schone

Niveau is weer hoog hier

15 september 2021 om 21:21

Nalyd dat schijnen mensen nog wel eens te vergeten. Ook dat vdv een WK finale heeft gespeeld

15 september 2021 om 22:54

Ik snap nooit dat mensen vinden dat Sneijder meer uit zijn carrière heeft gehaald dan vdV. Toen die in Turkije speelde was Raf (misschien wel) de beste speler bij Tottenham

15 september 2021 om 19:22

ik vind het voor Nederlandse begrippen nog best een goede analist. zegt waar het op staat en zit daar gewoon onafhankelijk zonder belangen bij een club of WK promotie bv. nogmaals voor Nederlandse begrippen, want ik deel je mening over de Nederlandse analitici. maar vergeleken met bv een Willem Vissers, Arno Vermeulen, Vlaar en Jan Van Halst vind ik Vd Vaart bijna geniaal als analist

15 september 2021 om 19:34

Ach geniaal als analist omdat hij het vaak doet op basis van gevoel. Ik kan hem wel zien aan tafel maar meer omdat hij vermakelijk is en soms met zijn eigen referentiekader alles verteld en dat is soms wel lekker. Maar het is vaak gebaseerd op wat hij gewend is.

Wat betreft Klaassen mag je er van alles van vinden maar hij weet toch niet hoe het allemaal gaat op trainingen en qua herstel? Net zoals Schmidt en Gapko en andere spelers die soms rust krijgen. Iedereen valt erover heen zonder te weten hoe spelers er echt voor staan. Vd Vaart heeft de resultaten niet gezien en hoeft die risico’s niet te lopen. In zijn tijd op zijn eigen carrière gericht was dat allemaal niet zo professioneel of hij liet het zelf lopen.

Dit soort zaken moet je gewoon aan de staf en speler overlaten en beetje vertrouwen hebben dat ze dit om de juiste redenen doen.

15 september 2021 om 22:22

het gaat me niet perse om dit statement over Klaassen, maar meer over het algemeen. Vd Vaart zal ongetwijfeld ook een hoop onzin vertellen maar ik vind hem met regelmaat wel interessant om naar te luisteren

15 september 2021 om 19:54

Ja het is ook nogal treurig dat je je al moet bergen als je überhaupt kritiek op Ten Hag of Ajax hebt. Je zegt werkelijk niets inhoudelijks in je reactie, verder dan Van der Vaarts eigen conditie als speler kom je niet. Wat helemaal los staat van de conditie van Klaassen of Van der Vaarts kijk als analist daarop. Sterker, Klaassen lijkt meer dan Van der Vaart iemand te zijn die wel 100% voor de sport leeft; het is daarom wel degelijk twijfelachtig dat hij twee maanden na Oranje’s uitschakeling niet fit genoeg zou zijn. Dat slappe argument gebruikte Ten Hag - toen al zes weken in training - ook na de nederlaag tegen PSV. Dat hij zijn spelers nu nog niet optimaal dit heeft getraind met de CL voor de deur verdient geen verdediging van fans zoals jij. Durf gewoon eens kritisch te zijn op je club man! Wat VDV hier zegt snijdt wel degelijk hout!

16 september 2021 om 10:25

@gomes1psv: ik geloof dat je de plank een beetje misslaat met je comment. Je gaat er gemakshalve vanuit dat ik Ajacied ben of enorm fan van Ten Hag en dat ik daardoor geen kritiek op Ajax kan dulden.

15 september 2021 om 20:20

Van der Vaart heeft gewoon gelijk. Ten Hag gebruikt altijd dit soort dingetjes om zichzelf in te dekken. En dan ook nog als voorbeeld Gakpo erbij halen: ‘die van hun hoefde er maar 2 te spelen en die van ons 3’. Totdat Klaassen verkocht moet worden, dan is het ineens: ‘Klaassen is meer ervaren want hij heeft meer interlands gespeeld dan Gakpo, dus moet hij ook 10 miljoen meer opbrengen’. Als Ten Hag Klaassen had willen beschermen, dan had hij gewoon Van Gaal op moeten bellen en afspraken moeten maken over de inzetbaarheid van Klaassen. Want Louis stelt en geen speler 3x op die daar niet fit genoeg voor is.

15 september 2021 om 20:58

Wat een sneue reactie weer. Vd Vaart heeft hier gewoon een logisch punt. Ajax had allang de tijd om Klaassen weer op te trainen naar een normaal niveau, nu afgeven op Nederlands elftal is (voor de zoveelste keer) calimero gedrag van Ten Hag. Wat vd Vaart zn carriere als voetballer daarmee te maken heeft ontgaat me ff. Dan zou jij zelf al helemaal geen recht van spreken hebben lijkt me?!

16 september 2021 om 07:20

Om de simpele reden dat vdVaart de mensen die de fitheid meten wegzet als betweters, dat is het trieste.

Man wat is van der Vaart zich aan het verlagen als analist, want Van der Vaart weet hoe het is om een seizoen in COVID maatregelen te voetballen. Je kunt beter voorzichtig zijn met dit soort uitspraken en vooral dat Van der Vaart zo goed was, dat hij maar 60/70 min mee kon per wedstrijd. Het is niet voor niets dat zijn trainers altijd hem als eerste wisselde hoe boos hij daar ook over was. Misschien (aanname) heeft Raf altijd wel lage scores gehad qua conditie zelfs met 6 weken voorbereiding. Dus gewoon beetje normaal doen en kijken hoe Berghuis dit oplost. Ben sowieso wel te spreken over de manier van werken van ten Hag over de fijnheid van spelers! Kijk maar naar het doorstromend talent wat zo nu en dan moeiteloos mee kan doen in de wedstrijd.

Van der Vaart is met afstand de slechtste analist op de Nederlandse velden. Altijd populistisch gebral, nooit iets inhoudelijks vertellen en keer op keer het publiek vermaken met de waan van de dag. Spanje een verschrikkelijk team noemen, Berghuis benaderen alsof het de tweede Messi is, Maguire neerzetten als een Derde Klasse-voetballer en elke wat diepe redenering wegzetten als 'onzin'. Van der Vaart leeft in een droomwereld waarin er elf technische "nummer tiens" spelen, spelers altijd goed zijn en aanvallend spelen en tactiek van ondergeschikt belang is. Die mentaliteit is de reden dat zo een geweldig talent ook lang niet alles uit zijn loopbaan heeft gehaald.

15 september 2021 om 19:47

Precies dit. En commentaar hebben op uitspraken van Ten Hag wat ieder anders lekker voorbij laat gaan. Kommop zeg, kan hij niets inhoudelijk over het spel kwijt, dan gaat hij over dit soort dingen praten.

15 september 2021 om 19:51

Je vergeet de "veltman kan er niks van" uitspraak die hij altijd herhaalde.

wat is dit toch een irritant ventje die Van der Vaart bah!

Rafa zou moeten weten dat je na 6 weken niet fit hoeft te zijn. Daar is hij zelf het goede voorbeeld in.

15 september 2021 om 19:37

Maar dat ligt dan wel aan Klaassen zelf. Iets te veel lopen luieren na het EK. Hoe zit dat dan met Gravenberch en Berguis? Die waren ook op het EK en hebben ook weinig gespeeld.

15 september 2021 om 19:51

Hoe zit het dan met 90 procent van de psv selectie afgelopen seizoen? Malen heeft amper een volledige wedstrijd gespeeld. Die roger heeft dan toch wel keihard gefaald.

15 september 2021 om 20:07

Wat heeft PSV en Roger Schmidt hier precies mee te maken? Reageer anders even waarom Gravenbergh en Berghuis wel gewoon fit zijn en Klaassen niet. Na dezelfde voorbereiding.

15 september 2021 om 20:13

Hebben die hetzelfde lichaam? Weten wij van eventuele fysieke klachten die ze in de voorbereidingsperiode hebben gehad? Heeft Gravenberch niet praktisch alleen maar op de bank gezeten tijdens de afgelopen interlands? Het is relevant, omdat een groot deel van de psv selectie het hele seizoen geen volledige wedstrijd kon spelen. Zelfs niet toen ze nog maar 1 wedstrijd in de week speelden. Weten ze misschien iets wat wij niet weten?

15 september 2021 om 20:27

PSV is in deze niet relevant en er alleen bijgesleept, omdat mijn avatar het PSV logo heeft.
Ik heb het niet over 3 wedstrijden oranje. Ik heb het over dat Ten Hag zegt dat Klaassen erbarmelijk aan voorbereiding begon. Dat zegt ie niet over Gravenbergh of Berghuis. Waarom legt ie de schuld daarvan dan bij Frank de Boer.

16 september 2021 om 09:40

Opzich een legitieme vraag. Bij PSV was vorig seizoen in het begin heel PSV aan barrels na één helft spelen. Hebben ze dan allemaal lopen luieren of zijn de problemen niet zo simplistisch voor te stellen?

Hij blijft nog steeds bashen op Frank de Boer die Ten Hag, wat zal hij hem ooit aan hebben gedaan vraag ik me af.

Groot gelijk die Van der Vaart. Snap de reacties in dit topic ook echt niet. Bijna allemaal op de man. We zijn al veel te ver in het seizoen om nog over voorbereiding te spreken, en Nederland heeft geen noemenswaardig EK gespeeld. Klaassen moet nu makkelijk 3 wedstrijden in een week aankunnen. Hij is qua leeftijd op zijn fysieke prime. Rond de Cruijff schaal was Ten Hag ook al zo aan het zwetsen, die wedstrijd kwam toen net te vroeg in de voorbereiding. En nu, vele weken later, komt het voor Klaassen nog steeds te vroeg om 3 wedstrijden te spelen. Dat is natuurlijk onzin. Maar mocht het waar zijn heeft Ten Hag ernstig gefaald om zijn spelers een fatsoenlijke voorbereiding te geven. Dan speldt hij zichzelf hier een brevet van onvermogen op. En dan ook nog naar Gakpo wijzen die met een blessure uitviel en anders gewoon gespeeld had.

Van de Vaart slaat de spijker op de kop. Je hebt zo lang om fit te worden. Klaassen heeft 1 helft goed gespeeld en meteen is het pijpje leeg. Hij steeg wel een beetje boven zichzelf uit. 1 wedstrijd al rust gehad is blijkbaar is niet genoeg. Ik heb zelden een trainer gehoord die tientallen miljoenen aan spelers krijgt en dan nog zo klaagt over de rust voor zijn spelers. De waarde van de spelers is 2,5 keer dan dat van de waarde van PSV. En toch nog indekken...

Nou meneer van der vaart dit weet ten hag beter dan jou want hij naakt Klaassen iedere dag mee en weet ook hoe hij hem terug kreeg na het ek en dat hij slecht getraind had! Ik geloof deze lezing en de knvb mag zich achter zijn oren krabben want de volgende interland periode kan Ajax ook wel eens restricties stellen aan het opstellen van zn internationals.

Davi houdt net als vd Vaart van een frikandelletje op zijn tijd. Verschil is dat vd Vaart dat al vanaf zijn 26e had. Als er 1 iemand niet moet klagen over fitheid, is hij het wel.
Ergens denk ik ook nog dat het een smoes van Erik is om Berghius op te kunnen stellen. Uiteindelijk is Klaassen een werker en geen techneut als Berghuis. Berghuis is voetballend misschien wel beter op die plek.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1321
2.PSV127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger50
N. MazraouiVerdediger52
J. TimberVerdediger51
E. ÁlvarezMiddenvelder51
R. GravenberchMiddenvelder51
S. BerghuisAanvaller51
S. HallerAanvaller55
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

325 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 3 1 1 0
2020/2021 Ajax 29 12 2 0
2020/2021 Werder Bremen 3 0 1 0
2019/2020 Werder Bremen 33 7 7 0
2018/2019 Werder Bremen 33 5 5 0

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren