Van Bommel: ‘Geen schande om te verliezen van een ploeg als Atlético’

Zondag, 1 augustus 2021 om 09:25Rian Rosendaal

Mark van Bommel blijft optimistisch over de start van het nieuwe Bundesliga-seizoen, ondanks de vijf nederlagen van VfL Wolfsburg in de oefencampagne. De Nederlandse oefenmeester heeft vooral oog voor de ontwikkeling van zijn elftal en vindt de uitslagen van ondergeschikt belang in deze fase. Wolfsburg verloor zaterdag ondanks een doelpunt van Wout Weghorst met 1-2 van Atlético Madrid.

Eerder in de voorbereiding werd ook al verloren van achtereenvolgens Hansa Rostock (0-3), Holstein Kiel (0-1), Olympique Lyon (1-4), AS Monaco (1-2). Alleen de vriendschappelijke ontmoeting met Erzgebirge Aue werd winnend afgesloten door het elftal van Van Bommel. "Als je alleen naar het resultaat kijkt, dan was het inderdaad niet goed genoeg", concludeert de Wolfsburg-trainer in een analyse op de clubsite. "Maar we hadden kansen om op een 2-0 voorsprong te komen en later zelfs op de 2-1 om de zege binnen te slepen. Maar we incasseren een doelpunt uit een standaardsituatie en verliezen daardoor uiteindelijk de wedstrijd", verzicht de verliezende coach na afloop van het treffen met Atlético.

"Details zijn en blijven altijd van doorslaggevend belang in het voetbal", vervolgt Van Bommel zijn uitleg. "Het is daarnaast geen schande om te verliezen van een ploeg als Atlético, al willen we natuurlijk dolgraag iedere wedstrijd winnen. Maar als ik zou moeten kiezen dan verlies ik liever vandaag (zaterdag, red.) dan volgende week", verwijst de voormalig trainer van PSV naar de ontmoeting met Preussen Münster op zondag 8 augustus in de eerste ronde van de DFB-Pokal.

De nederlagen tegen onder meer Atlético, Lyon en Monaco zijn voor Van Bommel in ieder geval geen reden om in paniek te raken. "We wilden onszelf testen tegen clubs van Champions League-niveau. Voor nu is het resultaat echt van ondergeschikt belang." Het nieuwe seizoen in de Bundesliga begint voor Wolfsburg op 14 augustus met een thuiswedstrijd tegen VfL Bochum. De eerste serieuze test volgt op 29 augustus tegen RB Leipzig.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door fr_ronnie)

Het is geen schande om te verliezen van Atletico, maar meerder wedstrijden achter elkaar verliezen doet ook geen goed voor het vertrouwen van de spelers. Holstein Kiel en Hansa Rostock zijn ploegen waar je toch wel van moet winnen. Maar wie weet knalt hij met Wolfsburg in de competitie wel uit de startblokken en wint hij de eerste 5 wedstrijden op rij, dan is iedereen de slevhte oefencampagne vergeten.

1 augustus 2021 om 10:35

Op voorwaarde dat hij de start van de competitie haalt😉 Nee, de oefencampagne is voorlopig uitermate zwak en vaak is dat toch een indicatie voor het verdere verloop van het seizoen hoor.

1 augustus 2021 om 10:57

Ik weet nog dat Feyenoord in 2016 ook een slechte voorbereiding had maar die werden toch kampioen. En thy van sparta schopte er in de voorbereiding 0 goals in maar is topscorer van sparta geworden.

Niet teveel waarde aan hechten.

Het klopt dat de resultaten niet belangrijk zijn in de voorbereiding maar ik houd mijn hart vast. Ik vond het een geweldige speler, hard en een echte winnaar, geen goede combinatie voor een verliezende coach. Succes Mark ik gun het je zeker!

Dat zou je zeggen ja. Ik had gister gelezen dat iemand zei dat atletico met een B team speelde op 2 basisspelers na. Wolfsburg speelde met een basisteam dan is het zeker wel slecht. Ik verwacht dat hij het niet lang volhoudt. Gevalletje de boer lijkt mij. Ook puur op naam gekozen voor deze job.

1 augustus 2021 om 11:52

Laten we niet vergeten dat een club als Wolfsburg normaal gesproken ook verliest van Atletico Madrid. Ze hebben echt een geweldig seizoen gehad wat moeilijk te evenaren is. Laten we hem eerst de kans geven in de competitie voordat we gaan oordelen.

1 augustus 2021 om 12:10

Dat zeg ik toch ook? Maar het basiselftal van Wolfsburg hoort toch niet te verliezen van een B elftal van atletico? Ook alle andere wedstrijden zijn verloren. Het zou toch wel raar zijn als die wel heel goed zou presteren in de competitie. Dat kan natuurlijk maar ik verwacht het niet.

1 augustus 2021 om 14:51

Ik verwacht dat Wolfsburg in de 1e BL wedstrijd VfL Bochum gaat opvreten en in een positieve flow komt. Testresultaten zijn dan snel vergeten.

1 augustus 2021 om 13:08

Ik vind het te vroeg om hem te vergelijken met de Boer. De Boer is ook zo vastgeroest aan het Ajax systeem. Bij Crystal Palace en Inter wilde hij ook zoals Ajax spelen terwijl dat niet bij die clubs past. Bij Oranje ging hij uiteindelijk wel 5-3-2 spelen maar toen was het al te laat. V Bommel zal ook wel een visie hebben maar lijkt mij iets pragmatischer. Maarja de tijd zal het leren. Ik hoop iig dat van Bommel het goed gaat doen.

Mocht v Bommel vroegtijdig ontslagen wordt, misschien eens tijd voor de knvb om de verkorte cursus te evalueren. Het is echt matig tot slecht wat er laatste jaren klaar gestoomd is. Kan natuurlijk ook liggen dat sommigen te snel voor de groep staan. Dus benieuwd naar de bewuste planning van jongens als Reiziger, Bogarde en v Nistelrooij.

1 augustus 2021 om 10:07

Helemaal eens MrKrillin. Maar de knvb bedrijft al jaren struisvogelpolitiek van de bovenste plank. Ook moderniseren qua spelopvattingen lijkt er in Holland tot noch toe niet in te zitten. 433, combinatievoetbal, zonder andere opties te overwegen.

1 augustus 2021 om 10:40

@GluubsterTJ en intussen blijven zij roepen dat de opleiding worldclass is. Kijk je over de grens zie je goede trainers uit de grond schieten in Duitsland. Denk dat KnvB ook te arrogant is om daar in de keuken te kijken en van te leren. @Kamiel wauw ik wist niet eens wie de 2 hoofddocenten zijn. Begint echt een ambtenaren apparaat te worden waar mensen elkaar dekken en overleven.

1 augustus 2021 om 14:55

@Gluubster TJPrecies, je ziet weinig structuur bij de KNVB. We blijven volharden in het oude spelletje 433, hoewel we daarvoor de spelers niet hebben.Dat zou je ook in de trainersopleiding moeten veranderen. Open staan voor andere systemen en speelwijzen.

1 augustus 2021 om 10:22

@mrkrillin De 2 hoofddocenten op die opleiding, Gert Aandewiel & Dennis Demmers , hebben bij elkaar misschien net 5 jaar ervaring als hoofdcoach, beiden nooit bij een club van naam. De een heeft t een paar jaar bij NAC uitgehouden, de ander is alleen ooit 1 seizoen trainer van Go Ahead geweest. Hun eigen profcarrieres waren ook bescheiden. Uiteraard niks mis mee, maar lijkt mij niet t profiel dat je wilt als opleider bij je hoogste trainerscurcus..

1 augustus 2021 om 10:35

Wauw, dat dit de hoofddocenten waren wist ik niet. Onvoorstelbaar eigenlijk, maar zeer typerend voor de organisatie. Men is bang voor excellentie. Waarom hebben mensen als Hiddink, Advocaat, Jans etc daar geen rol? (Ik noem even willekeurig wat mensen die het vak door en door kennen nu).

Hopelijk kan Van Gaal zijn stempel weer drukken en er stiekem wat echte vakmensen infietsen. Want wat jij beschrijft.... dat is wel erg armoedig.

1 augustus 2021 om 10:43

@afcarjen ik zou niet hopen op v Gaal. Dat is ook zo een leraar. Hij had juist veel verpest met zijn master plan. Uitgaan dat spelers multifunctioneel moeten zijn ipv individuele ontwikkeling. Een Landzaat was zijn favoriete speler. Iemand die op meer plekken kan spelen en vaak minimaal 6 scoort. Liever iemand die lijj van Cruijf volgt. Laat jonge spelers vooral leren acties maken, leer jonge spelers veel op straat, techniek moet leidend zijn.

1 augustus 2021 om 10:50

Ik denk dat het deels met salaris te maken heeft. Jans vind ik dan nog moeilijk te beoordelen maar de rest heeft in het verleden toch vaak voor de centen gekozen. Niks mis mee, doen we allemaal. Als bedrijf A mij 2x zoveel betaald als bedrijf B en de secundaire conditities wegen niet op tegen het verschil aan inkomsten ben ik ook weg.

Maar wat we zien reflecteerd zich duidelijk bij jongeren. Vrijwillegers vinden onder jong volwassenen en de ouders van de kinderen is enorm lastig. En ik vermoed dat het toch komt doordat we rolmodellen daarin missen. Een Advocaat gaat naar Irak en iedere voetballer/trainer van naam schreeuwt het uit over de arbitrage en de VAR, maar geen van hen die denkt. Laat ik na mijn carriére eens die fluit oppakken. Leuk, een Sneijder begint een voetbal academie maar dat alles sluit vooral in bij wat gemakkelijk is, niet bij de randzaken die er nodig zijn.

Zo'n trainerscursus, men sprak er schande van dat gerenomeerde voetballers op nul moesten beginnen. Want iemand met zo'n geschiedenis heeft de ervaring toch al lang en kan het wel versneld doen.... wat eigenlijk best een denigrerende gedachte is over alle opleiders en coaches in Nederland. Ik heb 6 jaar VWO, een 3 jaar BSc, 2 jaar MSc en 3 jaar PhD. Dat is meer dan 10 jaar persoonlijke ervaring in het hoger onderwijs. Dat maakt niet dat je mij zomaar voor een eindexamenklas kan zetten en ik hen wel even laat slagen. Er is een reden waarom doceren een vak is en niet een speeltje in de happy meal.

1 augustus 2021 om 10:58

@MrKrillin - Daar zit wat in. Maar denk dat het een het ander niet uitsluit. Van Gaal neemt altijd veelbelovende oud-(top)spelers mee om zich als coach te ontwikkelen. Cruijff en Van Gaal lagen elkaar op zeker moment niet meer, maar hum filosofie vertoont ook veel overeenkomsten.

Dat het Masterplan niet goed uitpakte had ook te maken met slechte uitvoering. Men deed het half, en liet de praktijk over aan middelmaat. Dat werkt niet.

Van Gaal is ook fan van technische superioriteit trouwens. En Landzaat was stiekem ook best een geweldige speler natuurlijk. Heb die eens samen met Barry van Galen en Ali Elkattabi een voetvolleyspelletje zien doen voor Groningen - AZ. Beter dan de hele wedstrijd die volgde. Wat een pure vaardigheid. Niet dat dit een sterk argument is, maar wilde het toch even kwijt 😉

1 augustus 2021 om 11:17

Dit is precies het probleem, bij de KNVB!

Jonge amateur trainers mogen over het al gemeen geen deelnemen aan de hogere cursus, lees UEFA A of pro door een gebrek aan ervaring en/of zelf niet op niveau te hebben gespeeld. Echter vergeet de KNVB dat trainen bij een amateurclub juist moeilijker en leerzamer is dan bij een BVO, faciliteiten zijn minder/ondermaats en de grote van jeugdteams zijn bijvoorbeeld veel kleiner. Zo zijn de cursussen altijd gebaseerd op een team van 16 spelers en 2 keepers.

1 augustus 2021 om 12:53

Zonde is dat. Er zullen vast genoeg knappe koppen onder de amateurvoetballers zijn. Ik vraag me af of trainers zoals Nagelsmann en Tuchel zullen zijn doorgebroken onder het systeem van de Knvb.

1 augustus 2021 om 14:58

@KamielZeegersDe KNVB zou kunnen overwegen om daar Frank Wormuth aan te trekken.Die heeft ervaring als trainer en als docent aan de traineropleiding. Er moet een frisse wind komen, nieuwe Impulsen van buitenaf.

1 augustus 2021 om 10:46

@krillin: ongeacht of van Bommel ontslagen wordt of niet loopt de knvb inmiddels al zo’n 20 jaar achter op dit gebied. Voor leuke bedragen hebben we onze kennis verkocht aan het buitenland. Die hebben er hun voordeel mee gedaan en een eigen en moderne draai aan gegeven en lopen nu enorm voor. Ons gedachtengoed is hopeloos verouderd. We blijven ook (zie eredivisie) vasthouden aan 433 terwijl er wel 100 manieren zijn om te voetballen. Je zou verwachten dat coaches als de boer, cocu, gio en van bommel daar gedurende hun spelerscarriere wat van hebben meegekregen, maar niets blijkt minder waar.
Ik heb zelf nooit begrepen waarom wij terug blijven grijpen naar de successen van de jaren 70 met 433 en het zetten van druk. Was dat de ultieme manier van voetballen? Of was juist lef, durf en innovatie daarvan het kenmerk? Hoe je het ook wendt of keert… innovatief zijn we allang niet meer

1 augustus 2021 om 11:43

Het probleem zit hem niet zo zeer in 4-3-3, het probleem is dat de huidige trainers het blijkbaar niet kunnen moderniseren.
Pep, heeft bijna altijd een variant van 4-3-3 gespeeld met grote successen, Bayern speelt vrijwel altijd 4-3-3 met typisch Duits druk zetten en iets minder balbezit en zo zijn er nog wel meer voorbeelden.

Als je spelers heb voor 4-3-3 dan moet je toch instaat zijn het oude 4-3-3 aan te passen naar het voetbal van nu en daar resultaat mee te halen.

1 augustus 2021 om 15:23

@BlanqBayern speelt nooit in een 433 opstelling, maar altijd in een 4231 formatie.. Met Goretzka en Kimmich op de "dubbel 6" posities.

1 augustus 2021 om 15:31

@ijsmutsIk heb de jaren 70 meegemaakt.We konden toen dominant voetbal in 433 spelen, omdat we daar gewoon de (wereldklasse) spelers voor hadden. Ajax (72,73,74),Feyenoord (70 en 74) en PSV (78) waren grote clubs in Europa. Twente haalde ook nog de UEFA Cup finale in 75. Oranje was wereldtop. We telden toen echt mee. Ik vind dat we teveel blijven hangen in deze tijd c.q systemen. Tijd voor een frisse wind.

1 augustus 2021 om 12:21

Ik denk dat je daar een goed punt hebt. Cocu, de Boer, v Bronkhorst (weliswaar nog geen echt buitenlands avontuur) en Van bommel slagen er nog niet in iets neer te zetten in het buitenland. Andere trainers zijn waarschijnlijk in Nederland gebleven en staan wat minder in de picture, zoals Slot. Voetbal evolueert, daar moet je je cursus op aanpassen. Het is al niet zo best wat de Nederlandse clubs in het Europese voetbal laten zien, Ajax heeft af en toe een opleving, daar moet echt verandering in komen anders blijven we achterlopen.

1 augustus 2021 om 12:25

Helemaal eens! Er is een leuke docu over Duitse voetbalcoaches. Daar wordt het veel meer als vak gezien en staat er ook echt een professionele opleidingsstructuur die het voor iedereen met ambitie mogelijk maakt. Krijg toch de indruk dat het hier voor veel voetballers toch gewoon verdienen na hun carriere is. Tel daar bij op wat het kost om uiteindelijk alle benodigde diploma's te halen in NL en je komt al snel tot de conclusie dat alleen (oud)profs of mensen met een topinkomen dit kunnen betalen. Dus zo blijft het een inner circle. Gelukkig heb ik wel van dichtbij wat trainers gezien die een kans krijgen bij de jeugdelftallen maar puntje bij paaltje weet ik intern wel wie uiteindelijk bovenin de boom de kans gaan krijgen. En natuurlijk helpt het als je 50+ interlands hebt gespeeld in aanzien maar dat levert je niet automatisch succes op, slechts een tijdelijke voorsprong.

1 augustus 2021 om 14:55

Helemaal met je eens MrKrillin 👏

Het lijkt me niet echt lekker voor spelers om zo'n negatieve reeks neer te zetten. Ik denk dat ze zich beter hadden gevoeld en meer vertrouwen hadden gehad als ze 5 wedstrijden achter elkaar niet hadden verloren. Misschien toch eens nadenken tegen wie je oefent.

Komt hij weer met zijn details. Bij PSV ging er werkelijk niks goed en was het voetbal dramatisch, maar meneer had het altijd over details. Een detail is Michael van Gerwen die de beslissende pijl net op het ijzer gooit. Misschien even iemand die hem wil uitleggen wat details zijn?

Die oefenpotjes verliezen is misschien geen ramp maar dit betekent wel dat je de wedstrijden waar het echt om gaat nu ook echt moet gaan winnen. Van Bommel loopt nu toch wel het risico om als 1 van de eerste trainers dit seizoen er uit te vliegen.

1 augustus 2021 om 12:23

Ik denk dat die bekerwedstrijd het eerste meetpunt wordt voor hem. Als men daar met hangen en wurgen de volgende ronde haalt of verliest dan zal het snel gedaan zijn met hem. En met een internationale carriere ook, die zal net zo doodbloeden als die van de Boer.

1 augustus 2021 om 13:50

Dat denk ik ook, zo'n bekerwedstrijd is nu ineens al een cruciale wedstrijd voor hem, zou voor hem een nachtmerrie zijn als zo'n ploeg een eenmalige stunt uithaalt. Ik hoop het niet voor hem, maar als dit snel mis gaat dan is zijn internationale carrière snel klaar, wat dat betreft is Wolfsburg denk ik ook wel een onrustige club.

1 augustus 2021 om 15:36

VfL Wolfsburg speelt tegen Preussen Münster, dat acteert op het 4e niveau (Regionalliga West).
Dat moet toch te doen zijn, dacht ik.

1 augustus 2021 om 15:44

Ploeg reist misschien wel af zonder zelfvertrouwen, 4e klasser legt er eentje in. Dan loop je vooral toch tegen jezejf te ballen. Maar we gaan het zien. Ik hoop dat ik het mis heb, want we hebben weer wat toptrainers nodig, nog steeds terugvallen op van Gaal, Hiddink en Advocaat is natuurlijk dikke armoe.

Is idd geen schande om te verliezen van Atletico... maar wel een blamage om te verliezen van Kiel...pak de verhuisdozen nog niet helemaal uit..!!!

Van Bommel je bent geen trainer, je kan er niks van. Hoe lang houd je nog die plaat voor je kop. Bij PSV heb je er een potje van gemaakt, Wolfsburg gaat eenzelfde catastrofe tegemoet ben ik bang. Hoe halen ze het in hun hoofd om deze man aan te stellen ???

Verliezen van Atletico is normaal geen schande, maar van Bommel verteld er voor het gemak maar even niet bij dat Atletico hoofdzakelijk met B spelers en jeugd speelde en maar met 2 basis krachten. Dan is zo'n nederlaag dus eigenlijk, ondanks in een oefenwedstrijd, vrij pijnlijk, aangezien je zelf een basis waardig elftal opstelt.

Het begin van zijn Duitse avontuur is nog niet echt hoopgevend. Toch denk ik niet dat alle hoop nu al opgegeven moet worden. Wolfsburg moest tegen goede tegenstanders, speelt soms best leuk mee en het is natuurlijk nog maar de voorbereiding. Dit begin is natuurlijk niet al te lekker maar het hoeft niet zoveel te betekenen. De komende maanden mag Van Bommel laten zien geleerd te hebben van zijn fouten bij PSV. Ben benieuwd of hij een succes kan worden, anders is zijn trainersloopbaan misschien al wel over.

Die Mark van Bommel moet zich denk ik alweer serieus zorgen gaan maken om zijn plekje! Wat is dat toch met Nederlandse succesvolle trainers die in het buitenland hopeloos falen!?

Waar zijn de trainers ala Van Gaal, Rijkaart, Koeman etc. De nieuwe generatie trainers zijn duidelijk van het zelfde kaliber als de voorgenoemde.

1 augustus 2021 om 14:42

Hoezo is van Bommel succesvol?

Dit zal Bommel de eerste weken van de Bundesliga nog vaak zeggen. Ik ben bang dat hij voor kerst weer thuis. Klinkt niet heel goed als je nog niks gewonnen hebt. Ook bij PSV niet erg overtuigend

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

VfL Wolfsburg

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
W. WeghorstAanvaller53
K. CasteelsKeeper50
L. NmechaAanvaller42
D. LukébakioAanvaller20
L. WaldschmidtAanvaller20
R. BakuVerdediger51
Voor de complete selectie: Clubpagina VfL Wolfsburg.

271 fans
Coach, 44 jaar
SeizoenClub
2018-2019 PSV
2017-2018 PSV U19
2012-2013 PSV
2011-2012 AC Milan
Laatste voetbalnieuws

Mark van Bommel heeft geleerd van ontslag: ‘Ik ben geen controlfreak’

Na een erg moeizame voorbereiding is Mark van Bommel uitstekend begonnen aan het seizoen met VfL Wolfsburg. De trainer verloor nog geen enkele officiële wedstrijd en staat in de competitie in...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Manchester United wil van Paul Pogba de bestbetaalde speler ooit in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren