Deense bond bevestigt: Eriksen krijgt inwendige defibrillator

Donderdag, 17 juni 2021 om 09:55 • Laatste update: 14:05

Christian Eriksen krijgt een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD), zo meldt de Deense voetbalbond. Dit is een onderhuidse defibrillator die ingrijpt bij hartritmestoornissen. Na diverse onderzoeken hebben de artsen in het Rigshospitalet besloten dat dit de beste oplossing is voor de Deense voetballer, die zaterdag met een hartstilstand naar de grond ging in de wedstrijd tegen Finland. Eriksen heeft groen licht gegeven voor deze optie.

“Na meerdere onderzoeken aan zijn hart is er besloten dat hij een ICD nodig heeft. Dit apparaat is noodzakelijk na zijn hartstilstand naar aanleiding van hartritmestoornissen”, reageert bondsarts Morten Boesen. “Christian heeft de oplossing geaccepteerd en het plan wordt gedragen door nationale en internationale specialisten, die allen dezelfde behandeling adviseren.”

Oranje-international Daley Blind heeft ook een inwendige defibrillator. Deze kreeg de Ajacied nadat hij te maken kreeg met hartproblemen. “Een ICD-kastje gaat af als iemand een gevaarlijk hartritmestoornis krijgt”, legde David Smeekes, als arts werkzaam bij de Hartstichting, eerder uit aan AT5. “Wat er gebeurt is dat het kastje het hart continu in de gaten houdt. Als het apparaatje een aanwijzing krijgt dat er een stoornis optreedt dan geeft het een schok die als het ware je hart reset. Wanneer je een schok krijgt kun je even wegvallen, maar als het kastje goed werkt komt je hart daarna weer in een normaal ritme.”

In augustus vorig jaar ging het ICD-kastje van Blind af tijdens de oefenwedstrijd van Ajax tegen Hertha BSC. Na het afgaan van de ICD volstaat volgens Smeekes een controle in het ziekenhuis. “Na een schok checkt de cardioloog hoe het hartritme is verlopen, dit is gebruikelijk en er zijn in de meeste gevallen geen verdere gevolgen”, vertelde Smeekes. Nadat het ICD-kastje van Blind afging, hervatte hij relatief snel weer de training.Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door maykel24)

Gelukkig hebben we bij Daley Blind kunnen zien dat dat niet automatisch einde carrière betekent. Hopelijk kan Eriksen de draad ook snel weer oppakken.

17 juni 2021 om 10:10

Die kreeg geen hartstilstand toch? Maar idd fijn dat de jongen waarschijnlijk weer lekker kan voetballen alleen zou ik wel 2x nadenken

17 juni 2021 om 10:14

Klopt, maar ik had het over de ingebouwde defibrillator. Ik kan uiteraard niks zeggen over de schade aan het hart bij Blind en Eriksen en of het verantwoord is weer te gaan voetballen.

17 juni 2021 om 10:19

En dat is vaak 't probleem, 2x nadenken nu.. dit ga je merken in z'n spel je neemt zoiets mee.. je wordt bang en denkt "wat als het weer gebeurd" ik denk dat niemand hem ongelijk geeft als hij zegt "ik stop met voetbal"

17 juni 2021 om 10:27

Het scheelt wel dat Eriksen geen speler is die het van z'n harde werken moet hebben, maar van zijn techniek en inzicht. Die zou prima op 80/90% op een niveautje lager, bijvoorbeeld bij Ajax, lekker mee kunnen komen.

17 juni 2021 om 11:01

Een prof kan dat echt niet. Ik weet zeker dat als hij naar Ajax gaat en een belangrijke wedstrijd heeft tegen psv of europa dat hij bewust of onbewust alsnog voor op in de strijd gaat. Zonder deze instelling en mentaliteit had hij al nooit zo ver kunnen schoppen.

17 juni 2021 om 11:59

Ja, lekker op 80 of 90 procent voetballen bij Ajax, alsof het een amateurvereniging is. Je kan of wel of niet voetballen met een ICD en zelfs als het kan is het niet zonder risico, anders liep je wel rond zonder Icd. Verbaas me echt hoe makkelijk mensen hier soms over zaken denken.

17 juni 2021 om 12:37

Ik bedoel alleen maar dat hij niet elke wedstrijd zoveel hoeft te geven als bijvoorbeeld een Weghorst of Dumfries doet bij Oranje. Als je elke wedstrijd zo tot het gaatje gaat als die twee doen lijkt me dat je het hart ook wat zwaarder op de proef stelt. 80/90% is misschien overdreven, hoewel dat in de Eredivisie waarschijnlijk meestal prima kan als je zo kan voetballen zoals Eriksen.

17 juni 2021 om 12:47

Je hebt echt geen idee Ruiz. Eriksen gaat met zijn techniek duels uit de weg, maar is wel een keiharde werker, die heel heel veel meters maakt.
In zijn laatste jaar bij Ajax was hij in de groepsfase van de CL van alle clubs de speler die het meeste Km's heeft afgelegd. Zijn grote kwaliteit is dat hij altijd aanspeelbaar is, en dat komt doordat hij zoveel loopt.

17 juni 2021 om 16:52

Ja en Evander Sno kon ook nog blijven voetballen

Hopelijk kan hij hiermee, net als Daley, zijn carriere voortzetten. Zal in ieder geval als levende legende worden gezien, come on Eriksen!

Nou dat is op zich geweldig nieuws gezien zijn voetbalcarrière. Daley heeft volgens mij ook een en heeft sindsdien weinig problemen gehad. Hopelijk geldt dat hetzelfde voor Christian

Heb er zelf één en mooi dat die dingen er zijn. Red je leven echt als je hart te snel gaat of te langzaam. Alleen die klap die je krijgt is niet fijn en je energie is helemaal weg. Duurt dan wel een tijdje dat je weer 100% bent.

17 juni 2021 om 10:21

Vraag me wel af he; als je zo'n ding hebt, houdt dit in dat je een hartaanval altijd overleeft? Als iemand bv een hartaanval krijgt zonder zo'n ding krijg je een situatie zoals bij Eriksen. Voorkomt zo'n ding dit volledig?

17 juni 2021 om 10:24

Misschien niet een 100% antwoord op de vraag. Maar een defribilator geeft natuurlijk stimulus naar het hart om weer te "werken". Hoe sneller dit gebeurt des te groter de kans op succes en aangezien zo'n apparaatje vrijwel direct ingrijpt, lijkt de kans heel hoog. Maar 100% zal het nooit zijn, anders zou bijna niemand meer overlijden aan een hartstilstand ondanks dat er snel gereageerd wordt. Kort dus, niet 100% maar aanzienlijk veel hoger dan dat iemand een AED ergens vandaan moet toveren

17 juni 2021 om 10:29

Nee, ik heb zelf ook een ICD, bij mij is het na 4 schokken afgelopen wanneer mijn hart er mee uit zou scheiden. Maar de kans is heel groot dat je het overleeft.

17 juni 2021 om 10:44

Gooner4. 100% weet ik niet maar heeft mij wel een paar keer gered. En de icd moet na 10 of 15 jaar vervangen worden hangt af van hoevaak die aanslaat.

17 juni 2021 om 11:11

Oke, bedankt voor de reactie.

17 juni 2021 om 12:16

@Gooner4 Een ICD is zeer vaak levensreddend inderdaad. Overigens is er wel een verschil tussen een hartaanval (hartinfarct, deel van het hart krijgt geen zuurstof) en een hartstilstand (kan voortkomen uit een hartinfarct, maar ook uit ritmestoornissen). Als het hartritme hersteld wordt, maar het hart kan door grote schade dit ritme niet volgen en niet meer samentrekken, zal het niet helpen.

17 juni 2021 om 15:22

Wat bedoel je precies met dat het na 4 schokken afgelopen is?

Ik las laatst ergens dat dit niet in alle competities mag, iemand die weet of hij in Italië gewoon met dit kastje kan voetballen?

17 juni 2021 om 10:16

Italië is heel streng als het aankomt op zulke dingen. Als hij bepaalde onderzoeken niet door komt dan mag hij inderdaad niet spelen denk ik (zo is er eens iets gebeurt met Thomas foket toen hij naar Atalanta zou vertrekken).

17 juni 2021 om 10:17

In Engeland mag het niet, Serie A weet ik eerlijk gezegt niet of het daar wordt toegestaan.

17 juni 2021 om 10:24

Volgens de cardioloog die ze die avond bij Sporza aan tafel hadden zitten willen ze dit niet in Italië. Hij noemde specifiek Blind die in Italië en Engeland niet zou mogen spelen en dat wij in Nederland daar wat opener voor staan.

17 juni 2021 om 11:08

Als het daadwerkelijk zo zou zijn dat het in Italië en Engeland niet wordt goedgekeurd, maar bij ons wel zou ik als ik Ajax was er veel op zetten om Eriksen te halen, mits de artsen natuurlijk groen licht geven en het in hun optiek veilig is om verder te voetballen op professioneel niveau. Blijft natuurlijk een wereldklasse speler en zou als nummer 10 een absolute toevoeging zijn voor Ajax.

17 juni 2021 om 11:05

Eredivisiekaj dit klopt, hij zal niet meer in Italie mogen spelen met een defebrillator

17 juni 2021 om 12:02

Waarom mag dit niet?

17 juni 2021 om 14:45

Klopt helemaal. In Italië en Engeland zijn ze veel strenger en komt hij nooit door de keuring verwacht ik. De vraag is of andere (top)clubs wel open staan voor hem. Denk dat dit zeker gevolgen gaat hebben voor zijn carrière. Niet dat dit een groot probleem is, het helpt iig.
Raar om te zeggen maar misschien is NL dan nog een optie. Duitsland en Spanje weet ik de status zo niet van.
Jammer voor hem maar zoals gezegd, er zijn belangrijkere zaken in het leven

Kijk, dat klinkt al wat beter. Blind heeft eigenlijk hetzelfde, alleen heeft die (gelukkig) geen hartstilstand gehad, maar werd die gewoon onwel.

Het hoeft dus nog niet het einde van zijn carrière te betekenen voor deze sierlijke voetballer. Al moet ik voorop stellen dat dit niet het belangrijkste is.

Belangrijkste is dat Eriksen gewoon een zorgeloos leventje kan leiden met zin familie en gezin en hopelijk zo oud mogelijk kan worden! Of dat nu met of zonder voetbal is, maakt niet uit.

Hoop persoonlijk natuurlijk met (zoals bij Blind), maar ben geen medici en weet dus ook niet of er een verschil zit tussen beide gevallen qua herstel/carrière (blind & Eriksen, aangezien Blind het dus niet zo heftig had).

Hoop op een spoedig herstel voor Chris! Hij is gelukkig nog onder ons!

Ik vroeg me al af of hij ook zoiets krijgt. Wat fijn dat zoiets bestaat zeg. Dan voel je je toch veiliger na zo’n nare ervaring. Heb zelf ook hartritmestoornissen terwijl er door de cardioloog gezegd wordt dat mijn hart prima in orde is. Als je dan zoiets ziet dan kijk je toch ook altijd even naar jezelf. Wat als….

17 juni 2021 om 10:53

Ik als hypochonder beleef ook slechte dagen sinds het ineen storten van Eriksen.

Hierboven wordt meteen -begrijpelijk- de link met Daley Blind gelegd, maar laten we vooral niet uit het oog verliezen dat zijn gezondheid prioriteit nummer één is. Het belangrijkste is dat Christian Eriksen weer een normaal leven kan leiden met minimale risico's dankzij die Icd. Of en zo ja op welk niveau hij nog actief kan zijn als voetballer is op dit moment nog helemaal niet relevant.

17 juni 2021 om 10:24

Airbags mee eens, laat hem eerst maar lekker herstellen en dan verder kijken. Geen van ons allen is zijn cardioloog en weten zijn exacte gegevens, dus praten nu al praten over voetbal gaat misschien wel een beetje ver.

17 juni 2021 om 11:43

Mee eens. Gezondheid is het belangrijkste en het scheelde niet veel of hij was er niet meer. Eerst herstellen en dan kijk maar verder wat de mogelijkheden zijn en/of voetballen daar inderdaad nog tussen zit. Ik denk zelf dat het verstandiger is om te stoppen met proffesioneel voetbal.

Ik zou niet kijken naar anderen met hetzelfde zoals daley. Wat voor hem werkt hoeft niet voor jou te werken. Lekker stoppen met voetballen. Je bent miljonair je hebt een gezin ga lekker genieten zou ik zeggen. Start een soort bedrijf of koop een clubje etc

17 juni 2021 om 10:23

Kingdom,

Het zou volledig begrijpelijk zijn als je dat zou doen. Als je je daarmee goed voelt. Eriksen moet vooral doen wat hij graag doet. Als hij denkt te willen voetballen, zo ook gewoon doen.

17 juni 2021 om 11:19

@kindomajax: Het is niet relevant om over mogelijke voetbalstappen te hebben, net zo min is het om te zeggen dat hij moet stoppen. Focus zal nu eerst op herstel zijn en zal dan gaan beslissen wat hij wil gaan doen.

Ben ik gek aan het worden?

In het hedendaagse competitievoetbal wordt nauwelijks iets gezegd over de inhoud van blessures en blijft het altijd schimmig in verband met de privacy. Maar er worden wel foto's en opnames gemaakt van een reanimatie, tal van persberichten van medici die zijn dossier maar amper kennen en de situatie net als wij vanaf de tv hebben bekeken worden geplaatst (soms ook om zichzelf in de picture te zetten.) Vandaag stond er zelfs een bericht met daarin zijn eerste worden vanaf het moment hij bij kwam!?

Dit is toch abnormaal, beschamend en respectloos naar Eriksen en zijn familie? Laat die jongen herstellen en laat hem zelf met zijn verhaal naar buiten komen als hij daar behoefte aan heeft.

Teveel mensen, websites (ja jullie ook voetbalzone!) gebruiken deze gebeurtenis om sensatie te brengen, clicks te halen of wat dan ook over de rug van de gezondheid van Eriksen... om te kotsen

17 juni 2021 om 10:40

Als hij overal toestemming voor geeft, is dat geen enkel probleem.

17 juni 2021 om 11:52

Dus jij denkt dat hij toestemming geeft vanuit zijn ziekenhuisbed dat een behandelend arts zijn eerste woorden herhaalt?

17 juni 2021 om 16:19

Wellicht heeft hij toestemming aan de bond gegeven alles te delen

17 juni 2021 om 12:04

@Tom, nee je bent niet gek aan het worden. De beelden van het veld kan je nauwelijks voorkomen, als de regisseur niet op zoiets is voorbereid dan gebeurt dat gewoon. Beter was geweest als de camera eraf was gegaan.

Ik heb me zelf vooral verbaasd over die arts van Tottenham die uitgebreid vertelde over Eriksens testresultaten. Dat mag gewoon niet.

Wat betreft de info vanuit de bond; het lijkt erop dat Eriksen het allemaal wel goed vindt en toestemming heeft gegeven. Dat kan ik me ook goed voorstellen: de hele wereld heeft gezien wat er aan de hand is, en leeft mee. Dan snap ik best dat je als voetballer informatie verstrekt over je behandeling.

Ik denk dat bij Eriksen niet zo belangrijk is wanneer hij weer voetbalt, als je zo iets mee gemaakt heb kan het zijn dat hij later een klap krijgt van besef wat allemaal gebeurt is niet niks, meestal na een tijdje ga je dit pas verwerken en de ene is niet de andere

Ik hoop in de eerste tweede en derde plaats dat Christian weer een "normaal" leven buiten het voetbal terug zal krijgen. En mocht voetballen op hoog niveau dan niet meer haalbaar zijn, ik denk dat hem door de Deense bond dan wel allerlei voetbalclubs banen zullen worden aangeboden waar hij de rest van zijn leven mooi mee zal kunnen vullen. Hij heeft sowieso zeer sterk de gunfactor. Maar mocht het alsnog lukken; ik zie hem nog heel graag voetballen !

Dus hij kan de laatste wedstrijd er weer bij zijn?

17 juni 2021 om 10:51

Lijkt me sterk. Hij mag blij zijn als hij komend seizoen weer kan, maar nog belangrijker, weer wil spelen.

Wat een fantastische uitvinding. Desondanks zie ik Eriksen liever niet meer terug op het veld komen. Het moet toch geen fijn gevoel zijn voor zijn familie en teamgenoten dat hij het veld op stapt na het gene wat er is gebeurd.

17 juni 2021 om 13:59

Ben ik met je eens. Ik snap dat die jongens er inkomsten uithalen, maar na dit soort incidenten zou het gewoon einde carriere moeten zijn.
Niet omdat ik het ze misgun, maar na zo'n ernstig medisch noodgeval zou je niet nog een keer een risico moeten nemen vind ik dan.

Gezondheid voor zijn omgeving is 100x belangrijker.

17 juni 2021 om 14:32

Dat hangt er maar helemaal vanaf wat er wel of niet precies is gebeurd. Bij Blind was er ook een grote groep mensen die riep dat hij nooit meer zou kunnen/moeten voetballen. Er kan een heel goede reden zijn om straks niet meer te gaan (top)sporten en er kan ook een uitkomst zijn waar de conclusie is dat dit net zo goed op de bank voor de TV had kunnen gebeuren. Dit soort uitspraken/wensen/gedachten zijn allemaal wat voorbarig. Volgordelijkheid van dingen zou moeten zijn:
1) Herstellen fysiek
2) Oorzaak proberen te achterhalen
3) Herstellen mentaal/familie
4) Potentiele mogelijkheden om de impact van (2) te limiteren/op te lossen
5) Dan eens gaan bedenken of je wel of niet kan en wilt terugkeren

Ik heb begrepen dat je met een ICD niet mag voetballen in Italie. Als hij Zijn carrier wil vervolgen, zal hij dus ook een transfer moeten maken.,

Nou, hoppa, jens dat ding erin en stoom 'm klaar voor de finale. Dan zou de cirkel rond zijn.

Heb er ook eentje, inmiddels 5 schokken gehad niet echt prettig maar je leeft in ieder geval nog,hoop als dat gebeurd hij er emotioneel mee om kan gaan,Daley Blind heeft het er blijkbaar wel moeilijk mee het is echt iets waar je mee moet leven..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Denemarken

FIFA ranking: 12
29 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. PoulsenAanvaller52
R. SkovAanvaller00
F. RønnowKeeper00
J. AndersenVerdediger30
A. ChristensenVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Denemarken.

1012 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Internazionale 26 3 1 0
2019/2020 Internazionale 17 1 0 0
2019/2020 Tottenham Hotspur 20 2 5 0
2018/2019 Tottenham Hotspur 35 8 3 0
2017/2018 Tottenham Hotspur 37 10 0 0
Laatste voetbalnieuws

‘Christian Eriksen keert volgende week terug bij Internazionale’

Christian Eriksen keert volgende week terug bij Internazionale, zo weet Sky Italia woensdag te onthullen. Het zal voor het eerst zijn dat Eriksen weer te maken krijgt met zijn ploeggenoten in...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 1 augustus
Juventus heeft een akkoord bereikt met Santos over Kaio Jorge. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren