Depay blaakt van het zelfvertrouwen: ‘Zelfs het gewicht is fantastisch’

Vrijdag, 11 juni 2021 om 09:50Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 09:51

Als het Nederlands elftal zondagavond begint aan het EK met de wedstrijd tegen Oekraïne, zullen de meeste ogen gericht zijn op Memphis Depay. De aanvaller heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste spelers van het Oranje van bondscoach Frank de Boer en gaat vermoedelijk in een tweespitsensysteem fungeren met Wout Weghorst. Tegenover de NOS erkent Depay in de vorm van zijn leven te verkeren en uit te kijken naar het EK, na twee keer een groot eindtoernooi te hebben gemist met het Nederlands elftal.

"Het voelt goed om in topvorm te zijn", begint Depay. "Ik zit goed in mijn vel. Dat rendement wil ik graag vasthouden. We stonden vandaag op de weegschaal en zelfs het gewicht was fantastisch. Ik denk dat je topvorm niet kan plannen. Daar ben je als voetballer altijd naar op zoek, maar dat is iets ongrijpbaars wat je beet moet pakken, terwijl je niet weet wat het is. Ik vind het mooi dat veel mensen naar mij kijken. Dat is toch een compliment dat je belangrijk bent voor het team. Dat je bepalend bent. Dat moet je omzetten in kwaliteit en uitstralen dat je dat ook wilt."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Volgens de hoofdrolspeler zelf zijn de ogen de laatste jaren altijd wel op hem gericht geweest, of het nou binnen of buiten de lijnen was. "Als je de vorm hebt, moet je dat zien vast te houden", gaat Depay verder. "Dat bepaalt of je uiteindelijk mee gaat doen met de absolute top. De verwachtingen zijn altijd hoog geweest sinds ik mijn debuut heb gemaakt in Oranje. Je ziet het de laatste interlands dat ik bij goals ben betrokken. Er zijn altijd punten van verbetering die ik bij mezelf aanhaal. Je verwacht veel van jezelf, zeker nu het erom draait en je op zo'n groot toernooi staat. Na twee keer het toernooi te hebben gemist wil je zeker knallen."

Depay geldt, zeker door de afwezigheid van aanvoerder Virgil van Dijk, als boegbeeld van Oranje en verscheen de afgelopen dagen al veelvuldig voor de camera tijdens interviews. Iets wat ook een tijdje anders is geweest. "Een haat-liefde verhouding met het Nederlands elftal? Zo wil ik het niet noemen", aldus Depay. "Eerder met de media. Er is een periode geweest dat we elkaar liever niet spraken. Of ik jullie niet in ieder geval. Iedereen weet dat. Iedereen weet ook dat je groeit als mens. Ik was daarin een beetje zoekende. Nu ben ik ouder. Op een gegeven moment leer je de mensen bij de media beter kennen. Je ziet ze vaker. Het is niet altijd even goed geweest. Dat heeft te maken met de groei van de speler en de ervaring. Mijn rol is natuurlijk ook veranderd."

De spits kreeg zondagavond na afloop van de gewonnen oefeninterland tegen Geörgie (3-0) de lachers op zijn hand, toen hij sprak over 'Wouter Weghorst', de man met wie hij in de aanval stond. Weghorst maakte zijn eerste interlandgoal op aangeven van Depay, waarna laatstgenoemde zich versprak. "Haha, dat was een verspreking", erkent Depay. "Ik dacht nog: zal ik het nog corrigeren? Daarna dacht ik: Ik vertel het hem later wel dat ik een foutje heb gemaakt." De Boer heeft naast Weghorst ook nog de mogelijkheid om Donyell Malen of Luuk de Jong in de spitspositie naast Depay te posteren.

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!


Competitie:EK 2020
Datum:Zondag 13 juni 2021, 21:00 uur
Stadion:Johan Cruijff Arena (Amsterdam)
31882906555
H. Bushchan161227
5.5
V. Mykolenko427943
5.5
I. Zabarnyi574328
5.5
O. Zubkov314186
5.5
R. Yaremchuk235896
5.5
M. Shaparenko402058
5.5
Marlos32913
5.5
0 stemmen

Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door garrincha10)

Schiet er maar lekker 5 in in de groepsfase dan zal je zien dat je een hoed, een sjaal en zelfs een bh kan dragen en we nog voor je juichen.

11 juni 2021 om 09:56
0

Klopt zo hypocriet zijn wij Nederlanders wel

11 juni 2021 om 10:01
0

En als hij daarna in de achtste finale de beslissende penalty mist, ben jij de eerste die hem de afgrond inboort zeker. Ik sluit me aan bij Marrie aan de bal.

11 juni 2021 om 10:58
0

En doe je dat twee keer achter elkaar dan wordt je opgenomen in een liedje van een cabaretier.

11 juni 2021 om 10:03
0

@migi Verwacht eigenlijk teleurstelling. Hij praat nu te veel en gaat dan meestal zweven. Sowieso zie ik het EK somber in voor Oranje. Verwacht eigenlijk helemaal niets. FdB maakt meer kapot dan je lief is

11 juni 2021 om 10:08
0

Niet zo negatief laten we positief beginnen.
Depay gaat een werelds EK spelen en wordt een gouden duo met Woutje Weghorst. Wijnaldum blaart van het zelfvertrouwen na zijn transfer en Blind is weer helemaal de oude na zijn blessure en is het begin van de perfecte aanvallen door zijn passes tussen de linies

11 juni 2021 om 10:41
0

We moeten gewoon 5-2-3 gaan spelen.

11 juni 2021 om 10:50
0

Echt he Blind als laatste man die in balbezit gewoon inschuift naar het middenveld bestaande uit Frenkie en Wijnaldum. Voorin Depay, Weghorst en Berghuis. Al zou ik persoonlijk kiezen voor Malen, Depay en Berghuis. Mocht je echt wat willen forceren met de lange bal gooi je Weghorst of L. de Jong erin.

11 juni 2021 om 11:58
0

Ben ik helemaal met je eens. Een beetje zoals Chelsea ook soms speelt. Depay achter Malen en Weghorst is denk ik in mijn ogen het beste. Depay lekker laten zwerven, Malen voor de diepgang en weghorst als aanspeelpunt en voor de 16. Ik zou ook met andere wingbacks spelen. Misschien Promes op rechts die heeft toch mindee harde voetjes als Denzeltje. En misscien wel Blind links en Ake in het centrum.

11 juni 2021 om 12:13
0

Een Malen die in mijn ogen totaal uit vorm is dit seizoen en nooit heeft gehoord dat voetbal een teamsport is en Weghorst die in vorm is en er veel goals maakt in de Duitse competitie die laat he er uit?

11 juni 2021 om 12:30
0

Tegen Ajax gaf hij wel 2 heerlijke assists aan Zahavi dus hij kan het wel. Toch is hij een vraagteken ook vind ik gezien hoe hij de laatste wedstrijden bij PSV heeft gespeeld. Zou zelf beginnen met Weghorst en mocht dat niet lopen Malen de kans geven met Gakpo als joker.

11 juni 2021 om 12:47
0

Weghorst is toch geen aanspeelpunt, kan geen bal aannemen

11 juni 2021 om 13:03
0

Knap dat hij afgelopen seizoen toch 10 assists heeft gegeven. Of waren die assists op zichzelf?

11 juni 2021 om 15:05
0

Totaal uit vorm dit seizoen? Jij rookt goed spul ouwe. Misschien wat objectiever zijn gap. Malen heeft dingen die Weghorst niet heeft en nooit zal krijgen: diepgang, snelheid en het vermogen om mensen te passeren. Weghorst kan daar prima naast spelen en Depay erachter

Toch een goeie reflectie van zichzelf. Het is ook een heel ander persoon dan 4 jaar geleden. Vind hem qua ontwikkeling als mens wel iets weghebben van Robin Van Persie. Die zag je in de loop van tijd ook volwassen worden en zich anders opstellen. Altijd mooi om te zien.

Er zijn mensen die liever een Frenkie of Mathijs zien omdat ze 'zo lekker normaal zijn' en ik heb daar niets op tegen maar ik volg ook graag iemand als Depay die op zijn manier geniet van zijn rijkdom en lekker doet waar hij zin in heeft. Natuurlijk zijn er altijd dingen waar je iets van kunt vinden en maakt ook hij foutjes in zijn leven die dan erg uitvergroot worden, maar laat die jongen zijn leven leiden zoals wij dat ook doen.

11 juni 2021 om 10:01
0

Dat het team een mix is van het type ideale schoonzoon en wat meer rebelse types lijkt me alleen maar een pre. Anders wordt het wel erg eenheidsworst.

11 juni 2021 om 10:30
0

Memphis zal dan ook niet wakker liggen van wat Pieter denkt uit Bergen op Zoom die fan is van Frans Bauer.

11 juni 2021 om 10:51
0

Tussen Frenkie en Matthijs vind ik nog wel een groot verschil zitten hoor. Ik vind de interviews met Frenkie gewoon altijd heel vermakelijk, z'n lach werkt aanstekelijk. Matthijs daarentegen; dat is een en al mediatraining en is echt heel saai om naar te kijken. Jammer, is volgens mij een hele leuke jongen (ik keek ook graag naar de Carel en Matthijs vlog op het Ajax kanaal). Memphis vind ik overigens ook steeds sympathieker en leuker worden in interviews. Een glimlach doet wonderen.

11 juni 2021 om 10:56
0

Ik niet. Ik zie liever dat de spelers het maximale uit zichzelf halen en zo goed als kan presteren. De rest zijn randzaken waar ik niet veel mee kan. Promes gaat me dan wat te ver. Die had ik sowieso thuisgelaten, omdat hij geen significante meerwaarde heeft. Dan had ik me dat niet op de hals gehaald (want de 17 MLN bondscoaches hebben daar natuurlijk allemaal een mening over) en El Ghazi, Bergwijn of desnoods Babel meegenomen.

11 juni 2021 om 11:05
0

@desteek77 Want Memphis haalt niet het maximale uit zichzelf? Wat een oordeel weer, zeg. Zo vanaf je luie bips. Haal jij eigenlijk wel alles uit jezelf? Want de tijd dat je hier reacties zit te plaatsen had je ook met andere zaken bezig kunnen zijn. Je werk bijvoorbeeld, of je studie.

Memphis is hoogstwaarschijnlijk de meest fitte speler in de selectie, dus suggereren dat hij er niet het maximale uithaalt omdat hij naast het voetbal graag ook andere dingen doet (helemaal niet bijzonder veel, en hij gaat niet het cafe in of iets dergelijks), is totaal lachwekkend.

11 juni 2021 om 11:19
0

Ik denk dat je mij verkeerd begrijpt. Ik reageerde op zijn eerste zinsdeel: "er zijn mensen die liever een Matthijs of Frenkie zien omdat ze zo lekker normaal zijn".

Memphis is de speler die ik altijd beschermd heb vanwege randzaken, waarvoor hij door anderen veroordeeld werd. Ik zag in hem (in de nadagen van Sneijder, van Persie en Robben) de enige absolute topper in de voorhoede en dat is jammer genoeg nog steeds zo.

11 juni 2021 om 11:01
0

Amen, Samcro. Goed gesproken. Wat dat betreft hebben we qua type spelers en persoonlijkheden best wel een mooie mix. We zijn geen Frankrijk qua selectie, maar hebben wel een team die alle toplanden kan uitschakelen. Op zo'n toernooi gaat het om veel meer dan alleen maar kwaliteit. Geluk, flow, mentaliteit, samenhang, vechtlust. Wat dat laatste betreft hebben we wel twee fijne spitsen aan Weghorst en Memphis. Het zijn geen Mbappe en Benzema natuurlijk, maar man wat kunnen verdedigers het lastig hebben met deze twee. Reken daar maar op.

11 juni 2021 om 11:41
0

Toch mooi man als Depay de grote man zou worden in Oranje deze zomer. Volgend jaar een oranje peruaanse hoed bij een sixpack bier.

11 juni 2021 om 12:00
0

Het gaat niet alleen om "normaal doen" maar ook om professionaliteit en inzet. Memphis is wat dat betreft niet op het niveau van de Ligt en de Jong. Niet voor niets dat die laatste 2 van de eredivisie direct naar de basis van Barca en Juve zijn gegaan zonder enkele aanpassingsproblemen. Memphis heeft jarenlang problemen gehad om op zijn huidige niveau uit te komen.

Hij is wel de man die het moet gaan doen! Hopelijk gaat hij het ook aten zien.. dan hopen op een gunstige loting!!

Wat een verademing t.o.v. de Depay van 3-4 jaar geleden. Komt de hele voorbereiding al zeer volwassen over en het plezier dat hij overbrengt is voelbaar, wat een fantastische periode voor hem. Topclubs voor het uitkiezen en aangewezen speler die het toernooi van het grote Oranje moet beslissen. Gas erop Memphis, wat zal ik voor je juichen!

Ik vind zijn trekjes in het veld (trucjes op momenten dat het niet kan etc) verschrikkelijk maar heb het idee dat hij dat nodig heeft om lekker vrij te kunnen voetballen en als hij daar beter door speelt mag hij van mij alles doen haha

Zo mooi om te zien dat hij zonder enig schroom nog meer naar voren is getreden, na het wegvallen van Vvd. Hij weet dat hij nu HET gezicht van Oranje is. Frenkie en de Ligt hebben de leeftijd nog niet mee. Wijnaldum is ook een duidelijke leider, alleen nog iets te lief ogen voor de buitenwereld. Depay heeft alles om naar de buitenwereld uit te stralen dat hij de groep beschermt en leidt. En het is mooi om te zien dat hij zich daar geen moment voor verstopt en constant voor de groep staat.

Hopelijk speelt hij goed,onze beste speler!

Enige waar ik me aan irriteer is dat hij alles op eist. Hij wil de grote ster zijn. Laat een ander ook eens een vrije trap nemen als die er beter voor ligt voor die persoon. Niet alles zelf willen nemen.

11 juni 2021 om 10:56
0

Maar hij is gwn ook de beste vrije trap nemer die we hebben. Nu eventueel met berghuis erbij zou hier en daar gerouleerd kunnen worden maar verder zie ik niet echt een specialist.

11 juni 2021 om 10:58
0

Hij eist alles op omdat hij veruit de beste trap van het team heeft. Bovendien is zijn track record wat betreft vrije trappen ook beter dan elke andere speler uit de selectie. Gen enkele reden dus om hem die rol te ontnemen. Misschien dat Berghuis nog wel eens een vrije trap kan nemen als die beter ligt voor een linksbenige speler, maar ik geloof dat Depay ook wel inziet dat in dat geval Berghuis hem moet nemen.

11 juni 2021 om 11:16
0

Prima dat hij alles opeist hoor. Maar ik denk dat Soccerfan ook of meer bedoeld, dat Depay vaak vrije trappen op goal schiet terwijl hij die bal beter voor kan geven. Dan komt er een vrije trap van 40 m of vanaf de zijkant en die schiet hij dan op goal. Zoals hij wel vaker en teveel, eigenlijk, voor eigen succes gaat ipv ook voor medespelers. Dat is het enige kritiek dat er is op Depay, en als hij zelf meer oog heeft voor zijn medespelers komt dat ook veel meer ten goede van het spel van Oranje. Depay lijdt namelijk aardig wat balverlies omdat hij teveel voor eigen succes gaat.

Ik lees alle negatieve berichtgeving in de media en als het aan hen lag hadden we net zo goed af kunnen bellen. Toch zou de balans in dit elftal weleens heel goed kunnen zijn en dan is het inderdaad hopen dat een speler als Memphis het verschil voor je gaat maken. Mooie kans voor hem om zijn kwaliteiten op het hoogste podium te laten zien.

11 juni 2021 om 11:35
0

Het feit dat ie nog niet getekend heeft en in bloed vorm steekt,geeft goed aan dat Depay gaat schitteren op dit EK. Hij heeft hiervoor de juiste leeftijd en ervaring voor. De jongen weet exact waar ie mee bezig is. Anders had ie uit zekerheid al lang veilig getekend tegen ongunstigere voorwaarden dan dat ie straks kan bedingen.

Depay is gewoon onze belangrijkste man. Ook al erger ik mij wel eens aan zijn vrije trappen (die bijna allemaal ver over of naast gaan) maar dat neem ik voor lief. Als onze belangrijkste man in topvorm verkeert, dan kan het nog wel eens raar gaan lopen in positief opzicht voor ons....

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger10
D. DumfriesVerdediger11
J. TimberVerdediger10
N. AkéVerdediger10
D. BlindVerdediger10
P. van AanholtVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

810 fans
Aanvaller, 27 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Olympique Lyon 37 20 4 0
2019/2020 Olympique Lyon 13 9 0 0
2018/2019 Olympique Lyon 36 10 5 0
2017/2018 Olympique Lyon 36 19 3 0
2016/2017 Olympique Lyon 17 5 1 0
Laatste voetbalnieuws

René van der Gijp looft Oranje-speler: ‘Hij heeft niets verkeerd gedaan’

René van der Gijp genoot zondagavond van de start van het Nederlands elftal aan het EK. Het team van bondscoach Frank de Boer zegevierde met 3-2 over Oekraïne dankzij een laat...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren