Sneijder wijst opvolger bij Oranje aan: ‘Ben echt gecharmeerd van hem’

Donderdag, 10 juni 2021 om 08:56Rian Rosendaal

Aan de vooravond van het EK kijkt Wesley Sneijder naar de huidige selectie van het Nederlands elftal. De recordinternational, met 134 caps voor Oranje, ziet in Frenkie de Jong de speler die het meest op hem lijkt op het middenveld. Daarnaast heeft Sneijder alle begrip voor de beslissing van bondscoach Frank de Boer om Mohamed Ihattaren buiten de definitieve EK-selectie te houden.

"Dan kom ik uit bij Frenkie de Jong", antwoordt Sneijder op de vraag van Voetbal International wie zijn natuurlijke opvolger is bij Oranje. "Positioneel en qua specifieke kwaliteiten zijn er verschillen, maar ik was net als Frenkie een speler die linies met elkaar kon verbinden. Met diepte en lef in zijn spel. Frenkie kan een elftal beter laten functioneren. Ik ben echt gecharmeerd van hem." De Jong zal op het EK niet samenspelen met Ihattaren en in de optiek van de oud-middenvelder is dat niet meer dan logisch.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

"Davy Klaassen maakt veel meer aanspraak op de nummer 10-positie. Georginio Wijnaldum zie ik toch meer als box-to-box-speler op het middenveld. Maar Ihattaren heeft te weinig laten zien om een selectie te rechtvaardigen", zo verdedigt Sneijder de keuze van De Boer. "Van alle kandidaten heeft hij de meeste creativiteit. Maar voor een plek in de Oranje-selectie moet je dat vaker laten zien dan hij heeft gedaan. Ongeacht de mogelijke oorzaken. En als Ihattaren hierdoor alsnog voor Marokko wil spelen, is dat zijn eigen keuze."

Sneijder denkt dat Oranje de groepsfase normaal gesproken probleemloos doorkomt en met een gunstige loting is volgens hem zelfs de halve finale van het EK mogelijk. "Daarna wordt het een lastig verhaal, vrees ik. Er zijn nog te veel landen die verder en sterker zijn dan wij", zo luidt het duidelijke oordeel van de voormalig spelmaker. "Als alles klopt en alles past, kunnen we ons ertussen wringen. Maar je hoort mij niet roepen dat we Europees kampioen gaan worden. Laten we realistisch blijven en gaan genieten van een mooie voetbalzomer. De laatste die we hebben gehad was alweer zeven jaar geleden, dus zo gewoon is het allemaal niet", verwijst Sneijder naar het WK van 2014, toen hij met Oranje de halve eindstrijd bereikte.

Voetbalzone houdt je op de hoogte over alles omtrent EURO 2020

Benieuwd naar de actuele stand, het wedstrijdprogramma en nog veel meer EK-nieuws? Klik hier!


Poll

Zie jij Oranje de halve finales halen op het EK?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door sirius)

Dit antwoord had ik echt totaal niet verwacht. Gezien de buitenaardse prestaties afgelopen seizoen en een niveau gelijk aan dat van Ronaldo en Messi afgaande op de publieke opinie, zat ik - aangezien positie en rol er toch niet echt toe doen blijkbaar - eigenlijk te denken aan Anwar el Ghazi.

10 juni 2021 om 09:09

Ik snap dit belerende toontje nooit zo.

Afijn: Ik vind geen van deze spelers lijken op Sneijder. Hij is een compleet andere type dan wie dan ook in deze selectie. Ihattaren had ongeveer zo kunnen zijn. Verder is een type Sneijder tegenwoordig (helaas) zeldzaam

10 juni 2021 om 09:19

Ik ook niet, daarom gaf ik het ook aan in een reactie op een reactie met een belerend toontje. Citeer in mijn reactie de belerende toon even voor me anders.

10 juni 2021 om 09:30

Qua talent was Sneijder uniek, tweebenig, goed schot en regelmatig scoren. Qua inzicht vind ik Frenkie nog iets beter en iets sierlijker. Die twee kan ik niet vergelijken en Frenkie is nog niet op het niveau van Sneijder in zijn topdagen. Sneijder had iets jonger moeten zijn zou een fantastische tandem met Frenkie kunnen zijn op het middenveld al zou dan Gini kind van de rekening zijn want dan zou je nog een wat verdedigender type erbij moeten zetten.

10 juni 2021 om 13:48

Gini zou dan geen kind van de rekening worden. Perfect middenveld, Gini, Sneijder, Frenkie. Absolute top. Helaas hebben wij nu geen Sneijder

10 juni 2021 om 09:20

Sneijder had in 2010 de gouden bal moeten winnen. Wat dat betreft was hij dus wel ooit de beste middenvelder ter wereld. Dat geeft ook iedereen toe in 2010. Zodoende kan hij zich best vergelijken met een top 10 middenvelder ter wereld, die De Jong is op dit moment. Probleem met Sneijder is dat hij dat niveau niet al te lang vast gehouden. Dat had meer met zijn mentaliteit te maken, dan met zijn talent.

Ihattaren moet maar eerst gaan denken om consistent bij zijn club te spelen voordat die überhaupt aan Oranje mag denken. Speelt veel te weinig en laat ook weinig indruk achter als die een keer speelt.

10 juni 2021 om 09:05

Misschien heeft hij dat zelf ook wel door?

10 juni 2021 om 09:37

Meer van waarom iedereen hem in Jong of Oranje wil zien terwijl die niks heeft laten zien en een paar wedstrijden goed speelde onder Van Bommel.

10 juni 2021 om 09:26

Als je zo weinig speelt kom je ook niet in een ritme. Onder Van Bommel speelde Ihattaren uitstekend omdat hij het vertrouwen kreeg. Nu wordt hij met pijn en moeite opgesteld als drie kwart van de PSV selectie geblesseerd is

10 juni 2021 om 16:36

22 wedstrijden, 11 basisplaatsen en 11 invalbeurten. Zo weinig is dat ook weer niet om iets te laten zien. Een Gakpo kwam tot bijna het dubbele aan rendement in niet zoveel meer speelminuten. Bovendien zijn z'n statistieken als aanvallend ingestelde speler beter, iets wat niet hoort als je het type speler tegenover elkaar zet.

Volgens mij is er toch ook nooit discussie geweest of Ihataren erbij moest of niet. Als ie zelfs niet door de schifting komt bij Jong Oranje en het bij PSV moet doen met schamele minuten als invaller, lijkt het me vreemd dat zijn naam überhaupt genoemd wordt...

Vind dat vrijwel iedereen te makkelijk over de poule doet. Oekraine heeft tegenwoordig een goed elftal. Ik verwacht dat Oranje daar niet van gaat winnen dan kan je zomaar een herhaling van het EK 2012 krijgen dat je telkens achter de feiten aanloopt. Oostenrijk zal zich ingraven bij de 2e wedstrijd en Oranje barst niet van de creativiteit. Ik verwacht dat Oranje wel doorgaat maar zo simpel als veel mensen denken niet.

10 juni 2021 om 09:17

Ben ik met je eens. Ik verwacht ook dat we de eerste wedstrijd de deksel op de neus gaan krijgen en dat heel het land daarna op stelten staat

10 juni 2021 om 09:18

Te makkelijk doen over de poule?. Niemand doet te makkelijk over de poule, maar de poule hoort wel een te makkelijke te zijn voor Oranje normaal gesproken. Kom op, dit is toch gewoon een gedrochten poule in vergelijking met de andere. En met de status die Oranje eigenlijk zou hebben, moeten ze deze poule met 2 vingers in de neus door komen. Dit is by far de zwakste poule op het EK. Dat de poule niet zo makkelijk is volgens jou, is eerder omdat Oranje op het moment gewoon dramatisch is dan dat de teams zo goed zijn als jij het schetst. Niemand denkt dus overigens ook dat Nederland ''makkelijk'' doorgaat, met een paar uitzonderingen daar gelaten. Maar met het vooruitzicht dat er nog vier nr. 3 doorgaan, verwachten mensen wel dat Nederland door gaat.

10 juni 2021 om 09:24

Ik lees anders heel vaak 'we komen de poule niet eens door'. Volgens mij is er zelden zo een negatieve sfeer bij Oranje supporters geweest.

10 juni 2021 om 11:43

Het zal zeker niet zeer simpel zijn, maar als je al niet kan winnen tegen een Oekraïne of Oostenrijk kom je niets doen op een EK, want er zijn nog 12 van de 24 ploegen evengoed of beter dan hen.

10 juni 2021 om 12:20

Vind het juist te Nederlands dat we altijd kijken naar die ene goede speler uit een land wat sportief ver onder ons staat. Mooi dat de andere landen tegenwoordig een 'goed elftal' hebben, zo wordt bij elke oefenpot de tegenstander helemaal opgehemeld, zodat we aan het eind kunnen zeggen 'zie je wel'. Als Oranje wel wint is het vaak een slechte dag van de tegenstander. Ander perspectief: hoe denk je de andere landen uit onze poule naar ons kijken? Ik verwacht niet dat Oekraïne denkt: 'Oostenrijk zal zich ingraven, dus dat wordt een lastige pot. Oranje gaan we kloppen op goed spel en creativiteit'.

10 juni 2021 om 16:46

Ik vind het wel mooi dat hij zegt dat je hem niet hoort roepen dat Oranje het EK gaat winnen. Maar volgens mij zat dat toch wel degelijk in die Koning Toto reclame, haha. Al snap ik dat je die met een korreltje zout moet nemen.

Laat Frenkie eerst maar eens zo nadrukkelijk aanwezig zijn in het elftal als Sneijder. Tot nu toe onzichtbaar.

10 juni 2021 om 09:14

Ik vind persoonlijk, en het zal me een aantal negatieve reacties opleveren...
Frenkie de Jong nogsteeds te veel een mooi weer voetballer.

Ja hij heeft uitstekende wedstrijden gespeeld voor Barca.
Maar hij blijft een beetje afwezig als het er echt om gaat. Als er echt gevochten moet worden.

Nou is hij nog wel jong, dus er zit zeker nog rek in.

(laat ik wel voorop stellen dat ik hoop dat hij over een jaar of 4/5 gewoon gezien wordt als hetzelfde niveau als Modric, zou alleen maar goed voor ons land zijn)

10 juni 2021 om 09:26

Mooi weer voetballer ? Is overal op het veld te vinden. Blocked schoten . En maakt tackles met ziel en zaligheid. Wint fysieke duels . Wat moet je meer van hem verwachten ?

10 juni 2021 om 11:14

Zeker weten, maar lang niet altijd. Frenkie heeft genoeg wedstrijden waarbij het gewoon niks is. Het lukt hem niet om dat topniveau constant te houden.

10 juni 2021 om 09:21

Ik denk met het systeem en de spelers waarmee Oranje speelt , het middenveld het slachtoffer is geworden. Het hele middenveld geeft niet thuis , op een paar sporadische acties na .

Ik snap niet zo goed waarom er zo makkelijk gedaan wordt over onze poule. Ik heb het idee dat we, in de huidige vorm en onder deze coach, van alle drie de teams zomaar kunnen verliezen… Ik zie Nederland dan ook echt niet “probleemloos” door de groep heen komen, ik verwacht zelfs dat als het al lukt dat we dan als tweede of derde doorgaan. Oekraine gaat denk ik voor de eerste plaats en wij zullen het moeten uitvechten met Oostenrijk!

10 juni 2021 om 09:17

Zijn alle 3 onwijs vervelende tegenstanders.

Denk maar niet dat we wel ff 3x 4-0 winnen en door gaan.
Dit zijn van die tegenstanders waarbij je een volksfeest mag organiseren als je er Uberhaupt een keer normaal doorheen komt.

Grote probleem bij ons is ook gewoon: Wij kunnen geen spel maken.
5-3-2 is al voor een groot deel een reactie-voetbal systeem. en dan speel je ook nog eens met backs die weinig goede voorzetten geven, een middenvelder (De Roon) die alle ballen inleverd en waarschijnlijk een spits die in zijn eentje tegen 2 bonkige Cv's komt te staan.

Garantie voor succes!

10 juni 2021 om 09:46

Wat mij betreft hoef je het spel ook niet te maken als je wil winnen, daar weet ik als Chelsea supporter alles van, maar dan moet je tactisch de juiste keuzes maken en de juiste mentaliteit in die groep weten te slijpen. Ik heb sterk mijn twijfels of De Boer dat kan..

10 juni 2021 om 09:23

Dat ''probleemloos'' zit hem in dat Nederland wel bij de beste nr.3 moet kunnen komen in de poule. Er wordt door diegene die een redelijk kijk op voetbal hebben en realistisch zijn ook niet gezegd dat Nederland wel makkelijk door de poule komt. Maar dat ze het wel Moeten redden om bij de ieder geval de beste nr. 3 te komen. Dat doet overigens niet af dat de poule gewoon zeer matig is. Dat Nederland niet ''probleemloos'' kan doorkomen is gewoon schandalig met de status van Oranje en met het vertoonde spel/vorm.

10 juni 2021 om 09:41

De status van Oranje vind ik niet zo belangrijk om heel eerlijk te zijn. Je bent zo goed als de lichting die je hebt en die is gewoon minder dan 10/15 jaar geleden. Dat we nu moeilijk doen over deze poule is omdat we toch al een matige groep hebben die dan ook nog eens gecoacht wordt door een van de meest waardeloze trainers die we hebben..

10 juni 2021 om 09:25

En dat is nou juist het probleem in mijn ogen Yoeri. Zonder dit systeem en coach zou deze groep een makkie moeten zijn. Nu moeten we ons ineens druk gaan maken over Oekraïne en Oostenrijk..

10 juni 2021 om 09:38

De keuze voor dit systeem was heel logisch, toen Van Dijk, De Ligt en De Vrij alle drie fit waren en mee zouden gaan.. Maar waarom hij daar nu voor kiest begrijp ik totaal niet. Ook met 4-2-3-1 kun je op de counter spelen! Met Koeman zou deze groep spelers er een stuk beter voor staan, De Boer is een onzekere factor en gewoon geen goede coach.. Ik snap nog steeds niets van zijn aanstelling..

Wesley vergelijkt een appel met een peer. Wesley stond vooral bekend om zijn fenomenale traptechniek en dat hij tweebenig was. Alleen Memphis en Berghuis komen bij hem in de buurt. Frenkie zeker niet. Totaal andere spelers, echt totaal. Frenkie kan aanvallend nooit zo aanwezig zijn als Wesley en Wesley heeft totaal niet de drive en het loopvermogen dat Frenkie heeft.

10 juni 2021 om 09:23

Inderdaad ik vind Frenkie nou niet de opvolger van Snijder. Snijder had inderdaad een goede traptechniek, vrijtrap en is meer dynamischer dan Frenkie.

10 juni 2021 om 09:46

@bossie,

Traptechniek en Vrije trap ben ik het zeker mee eens. Maar het deel dynamisch absoluut niet. Frenkie is zeer dynamisch, moeilijk aan te pakken als verdediger.

10 juni 2021 om 09:51

Misschien verkeerd uitgedrukt , Snijder was iets explosiever dan Frenkie , zat meer gif in. Frenkie is meer de artiest , sierlijker

10 juni 2021 om 09:57

Als Sneijder zich er echt toe aanzette had hij ook het loopvermogen van Frenkie. Het beste voorbeeld daarvan is het WK 2014. Toen maakte Sneijder tot de wedstrijd om de derde plaats (die hij helaas moest missen) de meeste kilometers van alle deelnemende WK-spelers.

Sneijder was echt een klasse beter dan Frenkie, Sneijder was de man op het middenveld, kon scoren, koning van de dieptepass en zat vol energie. Frenkie is slim, hij geeft alleen maar paasjes naar links of rechts of naar achter.. dribbelt eens naar voren om hem dan weer te geven aan de de Roon die hem dan weer verliest. Nee Sneijder was een betere speler.

@justmark,

Ben je een beetje jaloers op Frenkie? Of kijk je nooit voetbal?
Dat Sneijder beter was dan Frenkie nu is, zeker waar. Maar waar zat Sneijder precies op die leeftijd ?!
Ofterwijl FdJ is nog jong en speelt nu al in de top van de wereld.
Alleen passjes naar links en rechts is onzin aangezien hij (vooral bij ajax), bij veel goals betrokken was.

10 juni 2021 om 10:03

Sneijder was op die leeftijd beslissend op het EK 2008 tegen landen als Italie en Frankrijk. Die impact zie ik Frenkie niet maken in het Nederlands Elftal. Maar vind het ook lastig Sneijder en Frenkie te vergelijken hoor. Sneijder was in zijn prime echt absurd goed, maar was op zijn 28e al aan het afbouwen in Turkije. Ik zie Frenkie het wel langer volhouden op topniveau. Lijkt er ook meer voor te leven

10 juni 2021 om 10:12

@davilla_7,

Daar haalden ze de kwartfinale, als je kijkt wat voor team ze hadden is dat ook niet gek.
Werden ze door Arshavin en co uitgeschakeld, een veel zwakkere ploeg op papier.
In 2010 was hij meer beslissend, maar dat is alweer 2 jaar verder. Wie weet waar Frenkie dan is. Frenkie speelt nu zijn eerste EK.

Dat Sneijder beter was op die leeftijd ga ik niet ontkennen, maar ik denk dat Frenkie zijn niveau wel aan kan tikken en misschien wel beter dan dat. De toekomst zal het uitwijzen.

Maar om nu te zeggen dat hij alleen passjes naar links, naar rechts en achteruit geeft is grote onzin, dat roepen vaak de mensen die zonder ooit een wedstrijd van hem te zien, maar achter de rest van de horde aanroepen.

10 juni 2021 om 11:52

Je mag gerust zeggen Guus Hiddink en co.

Ik snap ook niet waarom iedereen zo makkelijk over de poule denkt. Ja, het is geen poule zoals die van Duitsland/frankrijk/portugal hoor.

Maar een Oostenrijk heeft toch een aardige defensie en middenveld. En met Arnautovic toch wel een aardige puntspeler. De doelmannen en de rest van de ''aanvallers'' vallen wat tegen, maar Oostenrijk is dan ook meer een ''collectief'' in mijn ogen.

Oekraïne is gewoon een hele stugge ploeg. Voldoende snelheid. Voldoende aanvallende kwaliteiten en defensief vaak bikkelhard.

Alleen Macedonië is in mijn ogen een kleiner land. Ik zou persoonlijk niet veel verder komen dan Pandev van 37 jaar en Bardhi die ik zo even kan opnoemen? Maar goed, ze hebben zich niet voor niets geplaatst voor het Ek.

Verder opvallend dat Sneijder Frenkie aanwijst. Ja, hij is creatief en verbindend, maar heel anders dan Sneijder.
Frenkie is meer de loper in mijn ogen (dribbelaar) aan de bal. Sneijder was toch meer de passer.
Verder vond ik Sneijder toch minder een ''verbindende'' speler dan Frenkie hoor.
Logisch ook, want Frenkie doet het meer van achterop. Sneijder moest beslissende zijn qua rendement...

Sneijder was in mijn ogen ook geen ideale nummer 10. Ja hij was puur tweebenig en kon zo iemand wegsteken, maar voor mij was hij altijd te ''egoïstisch'' als nummer 10. Ik vond Rafael van der Vaart een fijnere 10 om te zien voetballen, puur qua technisch vernuft. Daarbij wil ik niet zeggen dat Rafie beter was dan Sneijder hoor. En ook de prestaties van Wesley niet omlaag praten.

Sneijder was gewoon meer de man van het schot. Degene die daadwerkelijk het wilde ''beslissen''. Of dat een schot was, een vrije trap of een goed aangesneden corner. Maar puur qua steekpass vond ik hem geen betere 10 dan Rafael.

@glenn, we moeten zeker niet onderschatten.
Maar kruip eens even een de gedachten van de supporters van onze concurrenten. Wat zullen hun denken?
Damn: De Ligt, De Vrij, Wijnaldum, De Jong, Depay, Weghorst.
Zijn wel even 6 namen die op het veld staan waar je als tegenstander niet vrolijk van word.
Ik vond persoonlijk Sneijder wel de ideale nummer 10, gezien zijn goede schot, en onvoorspelbaarheid.
Tegenstanders denken dat hij gaat schieten en hij geeft even die pass, tegenstanders denken dat hij die pass geeft en hij jaagt die bal in het net. Wij hebben in de laatste 20 jaar niet zo'n goede nummer 10 gehad als Sneijder. Dat durf ik best te concluderen.

Ik denk dat veel landen hier jaloers op zijn geweest, zoals wij jaloers zijn (geweest) op spelers als Ronaldinho, Ronaldo, Zidane, Iniesta, Puyol, Kante en Lewandowski.

Ik ben het niet met Sneijder eens. Sneijder was een echte nummer 10 die eigenlijk een hekel had aan lopen en ook niet graag meeverdedigde. Zijn kwaliteit was met zijn goede passes de spits en vleugelspelers bedienen. Frenkie speelt heel anders. Hij verdeelt het spel hij bediend spelers maar hij beweegt zich wel over het hele veld in tegenstelling tot Sneijder. Frenkie kan ook spelen als Voetballende centrale verdediger zoals Rijkaard en Koeman dit konde en van daaruit het spel maken iets wat Sneijder dus absoluut niet kon. Frenkie is veel completer.

Frenkie is toch een heel ander type vind ik. Veel sneller dan Sneijder. Veel meer met dribbels. Meer opbouwend sterk. En iets technisch begaafder. Ook wat meer inzicht en verdedigend slimmer.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2222 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
S. de VrijVerdediger10
D. DumfriesVerdediger11
J. TimberVerdediger10
N. AkéVerdediger10
D. BlindVerdediger10
P. van AanholtVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

798 fans
Middenvelder, 37 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Al Gharafa 11 6 2 1
2017/2018 Al Gharafa 11 9 2 0
2017/2018 OGC Nice 5 0 0 0
2016/2017 Galatasaray 28 5 5 0
2015/2016 Galatasaray 25 5 11 0

In de wandelgangen

Woensdag 16 juni
De goede openingswedstrijd op het EK lijkt nu al zijn vruchten af te werpen voor Alexander Isak. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren