Afellay ziet Oranje-dissonant: ‘Hij heeft geen idee waar hij staat op het veld’

Donderdag, 3 juni 2021 om 23:43Mart van Mourik • Laatste update: 00:02

Dani de Wit is er donderdagavond niet in geslaagd om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Na afloop van de verloren halve finale op het EK Onder-21 tegen Duitsland (1-2) bespraken Ibrahim Afellay en Theo Janssen de rol van de aanvoerder, die volgens de analisten beter niet als controlerende middenvelder gebruikt kan worden. “Hij heeft vaak geen enkel idee waar hij staat op het veld”, oordeelde Afellay bij de NOS.

“Dani de Wit speelde weer in de controlerende rol”, begon Afellay. “We hadden het natuurlijk ook al belicht in de vorige wedstrijd, maar in die rol ligt niet zijn kracht. Hij is geen speler die het spel kan maken, want hij is een speler die in de zestien moet komen en achter de spitsen moet staan. Op die manier moet hij ‘à la Davy Klaassen’ aan zijn goals komen. Je kan niet zeggen dat er geen energie in hem zit, maar dat energieke is ook gevaarlijk voor hem. Soms loopt hij zichzelf namelijk helemaal voorbij. Hij heeft vaak geen enkel idee waar hij staat op het veld. Ook de manier waarop hij positie kiest voor de verdediging...”, besloot de voormalig middenvelder, die bijval kreeg van Janssen.

“Het zit hem in de opbouw, maar ook in het drukzetten op het juiste moment en het doorstappen op het juiste moment wanneer iemand voorbij gespeeld wordt”, haakte Janssen in. “Overal waar Dani de Wit is, is de bal ook. Dus als er aan de linkerkant opgebouwd wordt, komt hij helemaal daarheen om zichzelf aan te bieden. Maar ik ben middenvelder geweest en ik weet dat het vaak beter is om iets verder bij de situatie vandaan te blijven. Wanneer je de bal namelijk de bal krijgt, dan heb je meer tijd om te draaien. Hoe dichter je bij de bal komt, hoe drukker het wordt en hoe sneller je moet handelen.”

De Wit vond zelf na afloop dat het bij Jong Oranje met name schortte aan scherpte. “In alle duels kom je eigenlijk tekort, want zij beginnen scherper en feller aan de wedstrijd. We beginnen gewoon te slap en als je na twintig minuten tegen zo'n goede ploeg op achterstand komt, wordt het lastig voetballen. We wisten van de vorige wedstrijd dat ze fel zouden beginnen, maar we hadden er geen antwoord op”, besloot De Wit, die van mening is dat Jong Oranje ‘gefaald’ heeft op het EK.

Ook bondscoach Erwin van de Looi verscheen na afloop van het duel zichtbaar geïrriteerd voor de camera van de NOS. “Ze hebben een goede ploeg en verdiend gewonnen, zo eerlijk moet je zijn. Dat is al pijnlijk in een halve finale. Het pijnlijkste is dat we ons beste niveau niet hebben gehaald. Dat hadden we tegen Jong Frankrijk wel, maar vandaag verre van niet. Dat is hartstikke teleurstellend. Zij vraten ons bij vlagen op”, stelde de teleurgestelde bondscoach, die uiteindelijk wel trots was op de algehele toernooiprestatie van zijn ploeg.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Apart interview. "...als je dan na 20 minuten achterkomt". We / ze stonden na 8 minuten met 2-0 achter!

4 juni 2021 om 00:34

Die 8 minuten zullen wel als een eeuwigheid hebben gevoeld voor die gasten. En terecht.

4 juni 2021 om 00:48

Na de 2-0 speel je al een verloren wedstrijd, loop je achter de feiten aan. Miste de discipline die ze tegen Frankrijk wel hadden, speel gewoon iets terug getrokken...

Waarom speelde matisuwa eigenlijk niet gewoon in de rol die De Wit nu ongelukkigerwijs moest invullen? Goede speler vind ik dat. Graag ruilen tegen rosario of Sangare bij psv 😀

4 juni 2021 om 00:27

Vind ik ook vreemd ja, Matusiwa speelt al het hele seizoen erg sterk bij Groningen terwijl de Wit er o.a. door blessures lange tijd naast heeft gestaan. Zal wel een geforceerde manier zijn om je aanvoerder alsnog op te stellen.

4 juni 2021 om 06:45

De Wit is heel lang geblesseerd geweest door 'n nare overtreding van Matusiwa. En op het einde vh seizoen speelde Matusiwa ook niet meer zo goed als eerder in het seizoen

4 juni 2021 om 07:44

Nog niet zo constant dus. Maar van wat ik zie, goede speler

4 juni 2021 om 00:37

Vind ik ook een goede speler. Bij de Graafschap viel hij al op. En bij Groningen weer moeiteloos een niveautje hoger. Ben heel benieuwd naar de verdere carrière van die jongen. Heerlijke wedstrijdmentaliteit.

4 juni 2021 om 01:02

Ik vond het ook wel opvallend dat Ajax hem zo makkelijk liet gaan, was bij zijn basisdebuut toch wel een koning op het veld. Beetje een pitbull die je soms wel kan gebruiken aangezien Ajax dat op het middenveld niet echt heeft

4 juni 2021 om 09:53

Ook Ihattaren is twee klassen beter dan De Wit maar die zit niet eens bij de selectie

4 juni 2021 om 10:18

Ik begrijp sowieso de hele opstelling niet naast het feit dat je Ihattaren thuis laat en je aantal afvallers hebt gehad. Speel je met twee zelfde type CV’s die geen snelheid hebben. Met Teze als back terwijl hij heel seizoen best constant presteerde als RCV. Die heeft meer snelheid en kleunt er lekker in altijd. Ook het middenveld inderdaad, totaal geen chemie. Vond ik tegen Frankrijk al en in de groepswedstrijden ook niet heel denderend. Wat ik ook slecht vind is: Je weet dat je jongens in je elftal hebt zitten die tegen het grote oranje aanhikken. Als deze jongens een belangrijke rol vervullen in je elftal zorg je dat je er 1 klaar hebt op de bank. Of een speler die zijn taak op zijn eigen positie tenminste kan uitvoeren. Met Koopmijnders vs De Wit wereld van verschil in alle opzichten. Voorin vind ik Boadu en Stengs zo wisselvallig en soms niet goed. Die zijn echt nog niet klaar voor een stap hogerop. Als zij geen types zijn die een elftal bij de hand neemt, stel ze dan niet samen op of ga eens in gesprek met die gasten. Kluivert wilde wel maar moest alles alleen doen. Zonde, gezien onze -21 talenten hadden echt wel beter voor de dag kunnen komen.

4 juni 2021 om 10:31

Wilde je Ihattaren dan controlerend op het middenveld zetten? Lijkt me niet hè. Het gaat me om de positie waar de wit speelde, dat ik matusiwa daar logischer zou vinden. En dat dat niks zegt over de wit als hij op die plek niet uit de verf komt. Er is commentaar op de wit vanwege zijn wedstrijd, maar naar mijn optiek dus niet helemaal terecht.

4 juni 2021 om 13:11

Eens. Je merkte al in die paar minuten toen Matusiwa erin kwam dat hij betere functioneert op die positie. Ik vind het met name tactisch falen van vd Looij. Bruggink zei bij espn vandaag ook terecht dat dit Duitse elftal niet spectaculair is op papier misschien 3 namen. Maar goed je wint niks op papier!

4 juni 2021 om 17:26

@yoda als aanvallende middenvelder vind ik De Wit ook niks

4 juni 2021 om 10:16

De enige kwaliteit die ik Dani in deze ploeg toedicht die anderen niet hebben is dat hij écht een aanvoerder is. Echt een leider op basis van zijn karakter. Maar dat was het dan ook wel. Soms is dat belangrijk, soms maken trainers dat belangrijker dan het is.. Verder is de club waar je speelt ontzettend veelzeggend. Zian Flemming is bijvoorbeeld 2 klassen beter dan Dani, maar zit er nooit bij, want speelt maar bij Fortuna.. Zo werkt het gewoon. Dat is ook de reden dat Dani's kloon Ekkelenkamp erbij zit, want Ajax..

Afellay en Janssen zijn echt goeie analisten. Kunnen een grapje maken zonder dat het afdoen van hun analyses. Kan wel genieten van de nieuwe generatie analisten, zoals een Boulahrouz, Vink, en Maduro. Niks mis mee.

4 juni 2021 om 01:07

Moet zeggen dat ik hem in het begin vreselijk vond, maar de laatste tijd doet hij het goed. Was voor hem vermoedelijk gewoon erg wennen.

4 juni 2021 om 06:33

Wennen? Ik zie geen verschil hoor. Meteen vanaf het begin al goed bezig

4 juni 2021 om 09:07

Vink?

4 juni 2021 om 09:27

Marciano Vink van espn.

4 juni 2021 om 09:24

Affelay over Botman: "Die gast heeft een draaicirkel van een vrachtwagen". Dit is toch goud?

4 juni 2021 om 00:25

LohanMang, dat je Dani de Wit noemt snap ik wel maar Sierhuis? Heeft weinig minuten gekregen en ook weinig ballen als spits zijnde. Vond Stengs bijvoorbeeld ook zwaar tegenvallen. Maar vind het een beetje onterecht dat je dan Sierhuis noemt ipv een Stengs, Botman of Boadu.

4 juni 2021 om 00:46

Wat viel Sierhuis dramatisch in, toen werd het helemaal niks meer voorin kan er niets van Sierhuis

Wat een kut systeem is dat 4222! Begrijp ook niet dat je dit als KNVB toe staat. Dit staat haakt op alle Nederlandse voetbal principes. Je ziet ook gewoon dat de veldbezetting door dit systeem heel slecht is en als je dan ook nog eens de spelers op de verkeerde posities zet, dan is het vragen om narigheid!

4 juni 2021 om 01:27

Dat eeuwige gezeik over formaties alsof iedere 433 en 442 identiek aan elkaar is en een wissel alles op gaat lossen. Het probleem is gewoon dat je bij beide oranjes een coach hebt die het gewoon niet voor elkaar krijgt om hun materiaal te laten presteren.

Van de Looi ziet in De Wit schijnbaar de beste controleur die hij tot zijn beschikking heeft net zoals De Boer bijvoorbeeld maanden lang Babel tot zijn eerste 15 spelers rekende. Deze mannen zijn niet te redden met een ander figuurtje op een whiteboard.

Ik vind Ibrahim Afellay een bijzonder fijne analist Hij spreekt vaak te vaak de waarheid en minder vaak onzin

4 juni 2021 om 01:44

Oranje onder 19 is de opleiding voor het grote oranje. Spelers met veel potentie moeyen hier in zitten. De potentie van Dsni de Wit is helaas niet heel groot. Wat doet hij daar en hij is nog aanvoerder ook. Heel apart in mijn ogen

4 juni 2021 om 05:34

Nederland heeft nou eenmaal geen 23 spelers in elke generatie die allemaal potentie hebben om wereld top te worden daarom zal je bij Jong oranje altijd spelers hebben staan die nooit verder dan subtop eredivisie zullen komen. Welke speler met potentie had je graag ipv Dani de wit gezien dan?

4 juni 2021 om 06:31

Hertjebambi, het had zeker gescheeld als spelers als Koopmeiners, Brobbey ea gewoon meegenomen waren.

4 juni 2021 om 07:58

@rolandstubbe Het is allemaal niet zo heel gek hoor dat Dani de Wit erbij zit. Onze grote talenten in de leeftijdscategorie van Jong Oranje zitten bij het echte Oranje (koopmeiners en Gravenberch). Dan moet je het wat niveautjes lager zoeken en kom je bij een Dani de Wit uit. Vertel mij maar eens welk groot talent voor die controlerende positie die beschikbaar is en nu thuis zit die je er anders neer zou zetten en die beter werk had verricht. Ik kan ze niet noemen. Hierna kom je namelijk bij de categorie Kenneth Taylor en Wouter Burger of je moet Carel Eiting weer van stal halen.

Ook onbegrijpelijk dat je de Wit als controleur neerzet. Kan op 10 nog wat oorlog maken in de 16, maar als controleur mist hij inderdaad intelligentie. Dan kun je beter Matusiwa op die positie zetten en Stengs lekker naar huis sturen omdat je toch niks aan hem hebt.

4 juni 2021 om 07:40

Ik vroeg me eigenlijk af wat hij ji moest doen. Controleur vond ik hem in balbezit vrij goed in. Speelde de bal alleen maar 10m verder naar link of rechts of achteruit. Geen balbezit was hij refelmatig toch zijn tegenstander kwijt of was weer wens te laat. Er zat totaal geen risico in zijn spel en wat mij nog eens opviel werd er bauwelijks een diagonale pass gegeven om het spel sneller te verleggen. Het was gewoon armzalig net zoals tegen de fransen maar daar hadden we het geluk nog. En dan ga ik maar ff niet verder over de andere AZ spelers

Dani de Wit is ook gewoon een beel beperkte voetballer. Zal bij AZ ook gewoon doorgeselecteerd gaan worden.

In een team dat goed draait kan hij nog best zijn waarde hebben, maar je moet niet van hem verwachten dat hij de kar gaat trekken.

Dit is een speler die in de keukenkampioen divisie nog niet op zou vallen. Heel gek dat hij telkens wordt opgeroepen en ook nog eens een vaste basisplek heeft. Maar wat wil je met zo'n incapabele bondscoach.

4 juni 2021 om 08:02

Ach hou op joh. Omdat hij niet op zijn favoriete positie staat en er daar niks van bakt, kan hij nergens meer meekomen. Zo slecht is ie nu ook weer niet. Hij kan prima mee in de Eredivisie, niet bij de top, maar zeker wel bij de subtop. Kan prima ballen, maar niet op de positie als controleur. Hij doet het een stuk beter in tegenstelling tot zijn broer. Die zie ik dan weer niet meekomen in de kkd. Sinds zijn vertrek bij Ajax bakt hij er niks van.

'Dat hadden we tegen Frankrijk wel, maar vandaag verre van niet'. Als je verre van niet je niveau haalt, dan haal je toch juist een hoog niveau? Maar goed, verder klopt de reactie van Van Looi wel. Jong Duitsland was gewoon beter en verdient het om naar de finale te gaan. Ik hoop ook dat ze de finale winnen.

Ik zit me zojuist te bedenken dat ik het met heel veel dingen die Affelay als analist zegt eens ben. Zo ook dit weer.

Velen vinden Matusiwa goed. Ik vond het een zware spelvertrager die balletjes breed of terug kan geven, maar verder voetballend amper vooruit komt. En hij maakte af en toe ook hele rare keuzes. Soms kwamen we daarbij goed weg.
En inderdaad De Wit ook in een rol waarbij hij het spel moest maken. Met deze 2 middenvelders hadden we beter al vanaf minuut 67 kunnen gaan pompen. De 1-2 viel ook uit een dood spelmoment.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland U21

Actuele wedstrijden

1 fan
Middenvelder, 23 jaar

In de wandelgangen

Maandag 27 september
Een afvaardiging van Ajax zat afgelopen zaterdag op de tribune voor Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren