Onana en advocaat hopen via Kameroense bondsarts op strafvermindering

Dinsdag, 1 juni 2021 om 21:34Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 21:36

De bondsarts van Kameroen gaat woensdag getuigen als André Onana bij het internationaal sporttribunaal CAS zijn dopingschorsing hoopt in te korten of kwijt te schelden, zo heeft zijn advocaat Dolf Segaar dinsdag verteld aan De Telegraaf. De arts in kwestie adviseerde Onana om een aspirientje te nemen, waarmee de hele dopingzaak aan het rollen kwam. De 25-jarige doelman van Ajax werd vorig jaar oktober bij een dopingcontrole positief getest op het verboden middel furosemide en zit momenteel een schorsing van twaalf maanden uit.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Denk jij dat de straf van André Onana verminderd wordt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door arsenallz)

Agh, Onana... van publiekslieveling en topkeeper, naar dopingzondaar en saboteur.

1 juni 2021 om 21:45

Saboteur is te heftig, als het echt een foutje was is het gewoon jammer dat onze topper die klaar was voor een volgende stap op deze manier Ajax verlaat, ik vind het ook jammer, maar het blijft een topper.

1 juni 2021 om 21:49

Precies. Dan zou de uefa niet hebben aangegeven dat het perongeluk was en een relatief lage straf opleggen. Dom blijft het wel natuurlijk. Heel jammer dat hij dan ook niet wil verlengen. Vertrekt nu via de achterdeur terwijl ajax hem wel steunt.

1 juni 2021 om 23:17

Hoe dan ook zou hij met Ajax om de tafel moeten gaan voor een contractsverlenging met een gelimiteerde transfersom en afzien van bonussen en salarisverhoging. Dat zou fair zijn. Ajax heeft hem de kans gegrven om gelijk op hoog niveau te presteren.

1 juni 2021 om 21:47

Hoezo saboteur? Onana wou zijn contract wel verlengen, maar dan met 1 jaar en niet met meerdere jaren, wat Ajax wou. Lijkt me ook logisch dat Onana dat niet wilt, want hij had al aangegeven een stap te willen maken.

Hopelijk wordt zijn straf terug gebracht / vervalt het direct! Top keeper.

1 juni 2021 om 21:52

Als onana onder dezelfde voorwaardenals de huidige verbintenis zijn contract met een jaar wilde verlengen had ajax dat wel gedaan, denk je niet? Daar moeten andere eisen bij hebben gezeten die te gortig waren.

1 juni 2021 om 21:53

Ook wel lastig om te oordelen als we niet bij de gesprekken zijn geweest. Wie weet had ajax net als bij nico een dergelijke afspraak gemaakt dat hij voor een bepaalde prijs weg kon

2 juni 2021 om 08:15

Er kwamen aanvullende eisen uit kamp Onana. Gewoon onder dezelfde voorwaarden verlengen, had Ajax uiteraard gedaan.
Ik zeg houden nog een jaar en tijdens de wedstrijden laten warm lopen. Kunnen wij ook nog van hem genieten op de tribune. En hij denk ik niet van ons😂

Uiteindelijk heeft hij zelf de (verkeerde) pil genomen, dus ik verwacht niet dat er iets van de straf af gaat. 1 jaar is al niet heel veel tov de 4 jaar die je hiervoor kunt krijgen.

Op 30 oktober, een dag voor de competitiewedstrijd van Ajax tegen Fortuna Sittard (5-2-zege) en vier dagen voor het Champions League-duel met FC Midtjylland (1-2-winst) heeft Onana volgens eigen zeggen op die ochtend een aspirine genomen omdat hij zich niet helemaal lekker voelde. En dan bel je de bondsarts van de nationale ploeg ipv de clubarts van Ajax? Sorry, maar dat vind ik echt vreemd en zeer discutabel. Dit stinkt aan alle kanten.

1 juni 2021 om 21:58

Kan best dat ie een persoonlijke band met hem heeft opgebouwd toch en hem dagelijks/wekelijks spreekt ofzo? Zou het ook niet zo gek vinden als Nederlandse internationals op medisch gebied (al is het in dit geval alleen wat misselijkheid) met de bondsarts of een arts van een Nederlandse club overleggen oid.

1 juni 2021 om 22:08

Goede band of niet. Je bent bij de club en niet bij Kameroen. Je belt dan de clubsrts. Die moet van jouw medische klachten op de hoogte zijn ivm de eerstvolgende wedstrijd. De clubarts staat in nauw contact met Ten Hag en niet de bondsarts. Eerst per ongeluk een verkeerd pilletje en dat ook nog op advies van de bondsarts. Als hier het CAS niet doorheen prikt, moeten de andere bewijzen wel heel goed zijn.

1 juni 2021 om 22:11

Ja oke, dat ie beter de clubarts had moeten bellen/appen ben ik met je eens. Maar het is in ieder geval niet ondenkbaar dat hij het met de bondsarts bespreekt, dat is meer mijn punt.

1 juni 2021 om 22:16

Ondenkbaar is het niet nee. Maar mijn eerste gevoel was dat de Kameroense bondsarts wel is om te kopen voor een leugen.

1 juni 2021 om 22:08

Waarom is dat raar? Ik heb zelfs in Amerika mijn eigen huisarts gebeld.

1 juni 2021 om 22:25

Omdat hij de bondsarts misschien een paar keer per jaar ziet, en de arts van zijn werkgever, die hij altijd ziet raadpleegt hij niet. Zie zelf overigens geen verschil. Zij zijn beide arts met een medicijnendiploma op zak. Dus ze zouden beide prima moeten weten welk middel wel of niet gebruikt mag worden. Wat mij betreft echt een te forse schorsing. Het gaat per slot van rekening om een middel wat niet meer relevant is aangezien het al een lange tijd gesignaleerd kan worden.

1 juni 2021 om 23:17

Jij weet natuurlijk niet hoe vaak hij de bondsarts ziet. Voor hetzelfde geld spreekt hij hem elke week. Alleen speculatie dus.

2 juni 2021 om 00:24

Ik ga er vanuit dat hij de arts van zijn werkgever vaker ziet dan de arts van een ploeg waar hij maar af en toe naar toe gaat. Idd speculatie, maar het is wel het meest logische. Verder is de arts van je werkgever de enige relevante arts aangezien Ajax hem betaalt.

1 juni 2021 om 23:04

Ik vertrouw mijn fysiotherapeut ook meer dan mijn toenmalige huisarts. Bij bepaalde zaken zoek je hulp of advies bij bepaalde personen. Ik wil dit dus niet uitsluiten.

2 juni 2021 om 01:49

Maar je belt je huisarts niet op om te vragen of je een aspirine moet nemen toch? Als je een beetje hoofdpijn hebt bel je niet direct een clubarts of de arts uit Kameroen op. Als het iets ergs zou zijn geweest zou het advies ook niet zijn geweest; neem maar een aspirine.

2 juni 2021 om 07:40

Dat moeten sporters dus wel als ze medicatie willen nemen... Sporters mogen namelijk niet zomaar medicijnen slikken.

2 juni 2021 om 10:08

@rozatohekkie inderdaad sporters mogen niet zomaar een medicijn slikken, dit moeten ze eerst overleggen met de clubarts want dat zijn de clubregels, dan moet je dus niet een andere arts gaan bellen, en al had hij eerst die andere arts gebeld, dan had hij daarna alsnog de clubarts van ajax moeten bellen met de vraag "mijn bondsarts zegt dat ik een asprine mag nemen, is dit wat jou betreft ook goed?"
dit heeft hij allemaal niet gedaan, dus ik geloof nog steeds vrij weinig van al die zwakke smoesjes van onana

En armstrong had de verkeerde bloedzak gepakt... Mooi verhaal en ik geloof best dat de arts van ajax niet wil liegen in de rechtbank dus ze een andere oplossing moesten zoeken. Topsporters ontkennen altijd in eerste instantie maar de kans dat hij een verkeerd pilletje heeft gepakt is ongeveer o%.

2 juni 2021 om 08:10

Klopt helemaal! En voor hoofdpijn neem je een aspirine? Hoofdpijn die hij plotseling krijgt op de avond en daarvoor niet last had toen hij overdag misschien wel aan het trainen was? En zo’n erge hoofdpijn? Ik wil niet zeggen dat hij een aansteller is en dit op voor bedachte rade heeft gedaan, als je hoofdpijn hebt drink je water en ga je vroeg naar bed.

Dat in het grondbeginsel van strafrecht er sprake is van onschuldpresumptie maakt het nog geen feitelijkheid dat Onana per ongeluk een verkeerde pil heeft gepakt. Het is zijn woord dat dit per ongeluk is gegaan en de tegenpartij zal moeten aantonen dat er wellicht sprake is van iets anders (ondanks dat wordt gesuggereerd dat iedereen het per ongeluk juist acht).

2 juni 2021 om 00:42

Als er twijfel was geweest over eventuele opzet, dan had hij vier jaar schorsing gekregen.

2 juni 2021 om 02:10

Dat hoeft niet meer te worden aangetoond. Beide partijen zijn het eens dat hij het niet met opzet heeft gedaan. Het gaat dus alleen om de strafmaat

2 juni 2021 om 07:37

Dopingszaken kennen geen onschuldigheidspresumptie. Je bent betrapt met een verboden middel in je lichaam en aangezien je verantwoordelijk bent voor alles wat binnen komt ben je per definitie schuldig. Je moet bij doping dus je onschuld aantonen om af te wijken, voor schuld is met de aanwezigheid van het middel genoeg bewijs.

Je denkt toch 3x na voordat je iets inneemt.
Totaal geen medelijden met hem, zeggen dat je dacht dat het een aspirine was, kom op je kijkt toch wat je in je mond stopt.
Al met al vindt ik het wel jammer voor zijn carrière, had dit totaal niet nodig want het maar leuke clubs kunnen gaan

1 juni 2021 om 23:20

Je weet natuurlijk niet welke omstandigheden hebben plaatsgenomen. Misschien was hij wel heel moe, of misschien waren de plaspillen normaliter niet op de plek waar hij dacht zijn medicijnen te pakken. Onnodig dan om hem zo te beschuldigen.

1 juni 2021 om 23:31

Zo kan je alles wat krom is recht praten. Zelfs als ik moe ben weet ik precies welke pil ik pak. Daarnaast heeft een aspirine doorgaans een andere vorm en textuur. Hoogstwaarschijnlijk moest Onana hem zelfs nog uit de strip (of het potje) halen. Weer extra handelingen waar je al moet nadenken; zijn dit wel aspirines?

Hopelijk een schorsing voor het leven Dat excuus is niet serieus te nemen toch? Zal niet echt begrijpen waarom iemand daar in moet trappen. De jongen is zo dom geweest, heeft wat moeten verbergen en moet daar nu voor boeten. Dat excuus van per ongeluk een pilletje nemen gelooft toch niemand? Geef hem maar vijf jaar deze bedrieger.

1 juni 2021 om 23:24

Wat frustratie van de afgelopen pot van je lievelingsclub tegen Ajax? Ik denk dat het verhaal best kan kloppen, aangezien het middeltje dat hij heeft ingenomen niet meer werkt als maskeermiddel bij de controles van de UEFA en omdat het bij een willekeurige training is geconstateerd en niet bij een wedstrijd. Het lijkt me niet dat André beter wilde presteren op de training of iets dergelijks, helemaal geen raar verhaal dus.

1 juni 2021 om 23:29

Ik denk dat je argumenten m.b.t. de training niet correct zijn. Spelers worden willekeurig getest. Dat betekent dat Onana het maskerende middel kan hebben genomen uit voorzorg voor een eventuele test NA een wedstrijd. Dat het toevallig na een training aan het licht komt zegt derhalve weinig. Plaspillen kunnen daarnaast andere medische bijwerkingen hebben die ten gunste komen van voetballers m.b.t. gewicht.

1 juni 2021 om 23:29

Niemand behalve alle betrokken partijen, de reden dat ze hem een lagere straf hebben gegeven is dat ze geloven dat hij het per ongeluk deed. Dat jij of anderen dat niet geloven doet er niet toe. Ik ben overigens wel van mening dat de schorsing moet blijven staan want het is gewoon ontzettend dom.

Ik geloof het verhaal totaal niet. Dat een paar mensen beamen dat per ongeluk is gegaan zegt ook he-le-maal niks. Ik kan ook wel zeggen dat het per ongeluk is gegaan, maar dat voegt niks toe. Feit blijft dat Onana verboden middelen, ergo doping, heeft ingenomen. Ik zie niet in waarom zijn straf verminderd moet worden.

2 juni 2021 om 01:06

Tot dat hij voor arsenal getekend heeft haha.

2 juni 2021 om 01:48

Dan nog zou ik zijn verhaal niet geloven. Een strafvermindering maakt voor Arsenal niet heel veel uit momenteel. Zelfs als Onana vanaf september/oktober weer mag keepen heeft hij te weinig ritme om te beginnen. Daarnaast is Leno ook gewoon goed bezig. Bovendien betekent een half jaar langer wachten (iets minder) voor Arsenal dat Onana slechts 2 miljoen kost.

Bizar wat een reacties weer. Het is duidelijk dat veel mensen hier nooit met mensen van andere nationaliteiten omgaan. Dat Onana op een zieke ochtend zijn bondsarts belt, die hij goed kan uitleggen wat hij heeft, kan ik zeker snappen. Anders moet hij wellicht de clubarts met alle moeite in slecht Nederlands uitleggen wat er aan de hand is.

En wellicht een vertrouwenskwestie? We weten (helaas) allemaal dat de medische staf van Ajax niet bepaald enig kennis heeft. We weten het niet en daarom triest dat iedereen hem veroordeeld.

1 juni 2021 om 23:57

Want je moet omgaan met andere nationaliteiten om dit te begrijpen? Hoe bekrompen is dat.

2 juni 2021 om 04:15

Nee jij niet, je reageert toch altijd negatief met alles wat met buitenlanders te maken heeft. Een vast patroon bij je reacties.

On: ik snap heel goed dat nederturk dat aangeeft een dokter van zijn eigen land kan het beter uitleggen.

2 juni 2021 om 12:03

Omdat ik het verhaal van Onana niet geloof gaat het om een buitenlander zijn? Pfoe. Ik moet dan wel heel hatelijk zijn als mens als ik alle buitenlanders negatief bejegen.

2 juni 2021 om 03:25

Het is veel bekrompener dat hij stelt dat al deze mensen op deze site niet met andere nationaliteiten omgaan.

Beste Nederturk, mag ik je vragen op wie je precies doelt, los van mensen op Voetbalzone?

2 juni 2021 om 08:53

Het enige dat hier triest is, is dat jij het Nouri verhaal erbij betrekt. Voor een aspirientje. Laag.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ00
2.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ten HagUnknown
J. GorterKeeper
A. OnanaKeeper
N. TagliaficoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

75 fans
Keeper, 25 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 0 0
2020/2021 Ajax 20 0 1 0
2019/2020 Ajax 24 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
Laatste voetbalnieuws

‘Akkoord over Onana nadert na verbeterde aanbieding van Olympique Lyon’

Ajax en Olympique Lyon naderen elkaar in de onderhandelingen over André Onana, zo weet L’Équipe vrijdagmiddag te melden. De 25-jarige doelman uit Kameroen heeft zelf al een persoonlijk akkoord met de...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 2 augustus
Teun Koopmeiners is opnieuw op de radar bij AS Roma verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren