Tuchel vernietigend over VAR: ‘Echt verschrikkelijk, dit moet stoppen’

Woensdag, 19 mei 2021 om 09:38Rian Rosendaal

Chelsea deed dinsdagavond op eigen veld uitstekende zaken in de strijd om een Champions League-ticket. Na de 2-1 overwinning op FA Cup-winnaar Leicester City kraakte Thomas Tuchel echter wel enkele kritische noten over de arbitrage. De Duitse manager van the Blues is van mening dat de VAR met name de laatste tijd duidelijk niet in het voordeel is van zijn ploeg.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door pendeco)

Tuchel is wel veel aan het miepen zeg... Had hij de vorige twee keren gewoon zijn mond gehouden -want die beslissingen waren beiden terecht- had hij hier een beter punt gehad en wellicht op meer empathie kunnen rekenen, want dit was natuurlijk wel gewoon een pingel voor Chelsea.

19 mei 2021 om 12:58

Daar staat tegenover dat de pingel die Chelsea kreeg, in mijn optiek totaal geen pingel was. En dat de VAR bij beide goals van Werner ze volledig terecht afkeurde. Zoveel nadeel hebben ze er dus niet van inderdaad..

Dat is blijkbaar tegenwoordig een vereiste om een topclub te trainen. Lekker huilen en janken om alles.

19 mei 2021 om 09:57

Is het ooit anders geweest? Wenger, Ferguson, Mourinho, Guardiola, Klopp, Van Gaal,... ze kunnen/ konden er allemaal wel iets van.

19 mei 2021 om 10:00

Ole klaagt niet zo veel vind ik, steekt vaak de hand in eigen boezem. Vind hem tactisch niet bijzonder maar dat is verfrissend.

19 mei 2021 om 10:42

Dat valt ook wel mee hoor. Kan me nu al 2 situaties herinneren waarin Ole ook flink zat te foeteren op de scheids en niet keek naar zijn eigen team: bij AZ-Manchester United, waarin Man United niet eens een schot op doel had en dramatisch speelde, kon hij na afloop alleen zeggen dat Rashford een penalty had moeten hebben. Mooie was ook dat dat een schwalbe was, aangezien Rashford ruim van tevoren ging liggen en Vlaar eerder die wedstrijd bij een corner wel overduidelijk werd vastgehouden. Het andere moment wat ik me nu kan voorhouden was dit jaar na Chelsea-Manchester United nadat een handsbal van Hudson-Odoi niet bestraft werd. Daarin begreep ik zijn frustratie wel, maar conclusie is wel dat hij er lekker aan meedoet. Er zullen namelijk ongetwijfeld nog genoeg momenten zijn die ik niet kan herinneren, maar waarin hij ook meedeed aan het klagen.

19 mei 2021 om 11:55

Gaat het om coaches die nooit hebben geklaagd of coaches die structureel klagen wanneer ze niet winnen?

19 mei 2021 om 12:17

Om coaches die niet veel klagen, waar Ole dus niet onder valt als je het mij vraagt. Als je op Google zoekt: 'ole Gunnar Solskjaer referee' krijg je meer dan genoeg hits waarin hij de scheids/var bekritiseert. Misschien minder dan de namen die Thenry_228 schrijft, maar dat zegt meer over die namen.

19 mei 2021 om 10:00

De beste coaches zijn controlfreaks en de scheidsrechter/var is het enige waar ze geen invloed op hebben. Resultaat: gejank

19 mei 2021 om 10:20

Alsof het topclub gebonden is, elke manager klaagt als het tegenzit, helemaal omdat het net het verschil kan zijn tussen winnen en verliezen. Ik word ook niet bij als vanavond Utrecht de winnende maakt uit een penal waar heel Nederland over zal twijfelen.

19 mei 2021 om 10:24

Ik word een beetje moe over dar gejank op de VAR. Er zitten nog genoeg haken en ogen aan. Zonder twijfel. Maar het systeem zorgt voor een eerlijker spel. Topclubs hadden vroeger vaker dubieuze beslissingen mee en verliezen nu vaak dat voordeel. Dan maar janken op de VAR. Heb je tenminste nog iets te klagen.

19 mei 2021 om 10:57

Het systeem is prachtig, maar als er incapabele personen achter de systemen zitten mag dat best af en toe benoemd worden. In Engeland lopen ze bij elke milimeter buitenspel minutenlang te pielen terwijl soms duidelijke strafschoppen niet eens terug worden gekeken. De arbitrage in Engeland is sowieso om te huilen, maar ik verwacht niet dat daar ooit iets aan gedaan gaat worden.

19 mei 2021 om 11:13

In Nederland zitten ook heel veel incapabele leidsmannen. Ajax tegen Utrecht, Die penalty van Heracles tegen Feyenoord, Twente tegen Heracles en dat zijn slechts drie voorbeelden van de afgelopen 2? speelronden.

Eerlijk is eerlijk. Ik vond die buitenspelsituatie in de FA Cup finale ook belachelijk. Dat zijn situaties die niet goed zijn voor het voetbal. Als je het niet kunt zien, en je kon het daar niet zien, dan is het mijns inziens gewoon een doelpunt. Maar dat neemt niet weg dat het gejank op de VAR wel vermoeiend is.

19 mei 2021 om 11:20

Mja of misschien moeten we met zijn allen eens erkennen dat de job van scheidsrechter gewoon aartsmoeilijk is en toestaan dat die mensen fouten maken ( zoals de heren voetballers er elke wedstrijden meerdere mogen maken). Maar dat de VAR beter moet werken lijkt me duidelijk.

Ik word echt kotsmisselijk van elke speler/trainer die de VAR uit het spel wil hebben. Ik ben de eerste die toegeeft dat het beter moet, als Arsenal fan heb ik me meerdere malen zwaar genaaid gevoeld, maar er worden gemiddeld nog altijd veel minder fouten gemaakt dan zonder Var. Kijk Wolfsbercher - Feyenoord met 3 goedkope penalties, in de interlandperiode werd ook de ene na de andere arbitrale blunder gemaakt. De VAR is zo gek nog niet, maar de regels en de mensen in het busje moeten verbeterd worden. Recht is recht en krom is krom. Dus niet meer dezelfde situatie met verschillende beslissingen omdat de beslissing van scheidsrechter leidend is bij twijfel, maar gewoon duidelijke regels en een VAR die ten allen tijde de scheidsrechter kan overrulen. Stop met grensrechters, automatiseer buitenspel en ballen die uit gaan, zorg voor duidelijkheid!

19 mei 2021 om 10:18

ik snap ook helemaal niet waarom hij naar de fa cup finale wijst. Daar deed de var geweldig werk met het afgekeurde doelpunt van Chelsea en dan begint hij er over te huilen. Dan snap je het toch echt niet.

19 mei 2021 om 11:25

Buitenspel is duidelijk, dat is met VAR nu echt veel beter geworden. Ballen over de lijn is ook niet zo lastig. Maar veel regels laten ontzettend veel ruimte voor interpretatie - hands bijvoorbeeld, of wat hinderlijk buitenspel is van een speler die de bal niet krijgt, en waar ligt de grens tussen een schwalbe en een echte overtreding?

19 mei 2021 om 19:34

Voor mij zitten de fouten vooral in beslissingen om voor sommige fouten/spelmomenten wel te gaan kijken en voor anderen niet. Ook vind ik dat de bij buitenspelregel naar de voet moet worden gekeken zoals bij een foto finish. Gewoon consistentie idd zoals je aanhaalt.

De beslissingen van gisteren om de goals af te keuren was terecht. De pingel die moest gegeven worden 100% Tielemans is gewoon te laat en trapt op de hak, kuit van Werner. De goal in de laatste minuut van de finale, moet in mijn beleving gewoon tellen. Je hebt 5 seconden als VAR om te beslissen daarna moet het oordeel klaar liggen. Als het in die tijd niet beoordeeld kan worden is het simpelweg niet duidelijk genoeg. De goal in de finale wordt op geen enkele manier voordeel gehaald uit die 1 mm buitenspel. Het is ongeloofelijk wat de VAR teweeg brengt. Soms zit het mee, soms zit het tegen alshet aan mij ligt en die Var... eruit, bedankt!

Tja nu komt dit weer maar we hebben in de WK kwalificaties gezien wat er gebeurd zodra je ook maar 1 ronde de VAR eruit haalt. Uiteindelijk is de VAR net zo goed als de mensen die de VAR bedienen. Misschien moeten we dan maar eens kijken of de scheidsrechters nog wel goed zijn en anders maar accepteren dat waar mensen zijn, fouten worden gemaakt. Dat zou je als Chelsea trainer toch echt moeten weten aangezien hij ook gewoon aanwezig was bij de wedstrijd tegen Wba.

Die doelpunten tegen Arsenal en Leicester werden beide terecht afgekeurd. Daarbij kan elke club wel klagen over de Var, ik heb een hele lange lijst met Arsenal-grieven... VAR is een knap stukje technologie, maar dan moet je het wel door kundige personen laten gebruiken.

19 mei 2021 om 10:36

Leicesters goal ontstond dan weer wel uit een duidelijke handsbal en die werd goedgekeurd. Nu is de (kromme) regel geloof ik dat het aanvallend geen voordeel had omdat de bal verder terug het veld ingaat na de handsbal, maar de ontvanger van de bal nadat er hands werd gemaakt levert notabene de assist af..

huh...maar dat in de fa cup finale was toch gewoon buitenspel. Dan is het toch super dat de VAR er is om de scheidsrechter te helpen.
Wat een onzin dat het dan moet stoppen, omdat een ongeldig doelpunt niet geldig is

19 mei 2021 om 11:21

Eens mocht een doelpunt van Leicester afgekeurd worden op die manier dan zou je de heer Tuchel niet horen.

Pas als het 4x achter elkaar gunstig uitpakt, is de VAR zeker wel weer goed bezig. Perfectie bestaat niet, maar de VAR heeft echt 100x meer dingen goed gedaan dan fout. Sterker nog, eerlijker kan het niet.

Tegen Arsenal werd ons een doelpunt onthouden door een handsbal. Ja dat was ook gewoon zwaar terecht, Chilwell stond gewoon buitenspel in de finale aangezien ik veel gevallen heb gezien dit seizoen die veel closer waren en ook buitenspel waren. En die penalty heeft die wel een punt maar die penalty in de tweede helft sloeg dan weer nergens op en zonder VAR hadden ze die ook niet gekregen. Hoop gezeur dus..

Als ze nu eens ook zo kritisch kijken naar hun eigen spelers en dan ook alles benoemen wat er fout gaat dan is hij nog wel even bezig. Tuurlijk kan het beter (of minder ingrijpen door de var) maar het staat in de kinderschoenen en wordt doorontwikkeld. Je moet natuurlijk wel snappen dat als de var nu weggaat je veel meer fouten terug krijgt. Er moet gewoon duidelijk gemaakt worden waar een var voor is en meer niet bv alleen bij grove fouten de scheidsrechter corrigeren zoals duidelijk doelpunt door hands a la Henry maar niet om een hele situatie terugkijken of een bal bij een uittrap stilligt. Dat gaat nergens over om dan een goal af te keuren.

De foul op Werner in de eerste helft was een duidelijke fout van de arbitrage. De andere twee zijn wel terecht afgekeurd. Maar wat hij zegt is wat de meeste trainers ook denken. Google maar: Fran Escriba van Elche, Zidane, Lopetegui, Paco Lopez van Levante, Alvaro Cervera van Cadiz, Javi Garcia van Valencia, Emery, Sergio van Valladolid, Pellegrini, Mendilibar, Koeman, etc etc, hebben allemaal geklaagd. Dan heb ik het nu alleen maar over La Liga coaches. Ze klaagden ook vooral om de handsbal regel. De VAR is goed, maar het wordt nogsteeds niet goed gebruikt.

19 mei 2021 om 11:28

Ik verwacht dat we vroeg of laat een regelwijziging krijgen dat onopzettelijk hands een vrije trap buiten de 16 wordt en opzettelijk hands een penalty. Nu is het compleet zwart-wit: ofwel doorspelen, ofwel een penalty.

19 mei 2021 om 13:12

@hangover96 Lastige is dat opzettelijk hands en onopzettelijk hands ook niet altijd even makkelijk te onderscheiden is. Daarmee heb je dan alsnog gezeur, want wel/niet opzettelijke hands is (nog steeds) 'subjectief' te beoordelen.

On topic: Zo makkelijk om als trainer/speler bij een arbitrale fout nu de schuld meteen te wijzen op de Var. Er zijn zeker nog (genoeg) verbeteringen mogelijk op het gebied van de Var, want er zit in mijn ogen nog teveel 'subjectiviteit' in. Als je kijkt naar hoe vaak de meningen ook verschillen bij mensen over een situatie of het wel/niet een overtreding of een goal is. Er moeten gewoon strakkere regels komen die toetsbaar zijn en daar zullen we vervolgens misschien enkele seizoenen aan moeten wennen.

Er moet gewoon een beter beleid komen inzake VaR. Toch snap ik zijn frustratie want het niet geven van dr penalty aan Werner was schandalig.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Chelsea108
4.Everton106
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
M. MountMiddenvelder30
R. LukakuAanvaller33
T. WernerAanvaller30
H. ZiyechMiddenvelder20
SaúlMiddenvelder10
E. MendyKeeper40
Marcos AlonsoVerdediger41
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

7 fans
Coach, 48 jaar
SeizoenClub
2021- Chelsea
2015-2017 Borussia Dortmund
2009-2014 FSV Mainz 05
Laatste voetbalnieuws

Tuchel ziet tirade van Van Gaal jegens Driessen: ‘Hij heeft echt de ballen’

Thomas Tuchel heeft de beelden van de verbale confrontatie tussen bondscoach Louis van Gaal en journalist Valentijn Driessen gezien. Driessen stelde afgelopen maandag dat Van Gaal Oranje wil laten spelen zoals...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren